Varför är klockor en stötande present i Kina?
En klocka är ett ganska vardagligt föremål. Vi har dem både i vardagsrummet, köket, och på vår arbetsplats. Vi tänker oftast inte på dem förrän de behöver ställas om eller bytas batterier på. Men visste du att det finns ett undantag?
I Kina anses klockor vara en dålig och stötande present. De kan ses som nedsättande mot den kinesiska kulturen. Många kineser är inte medvetna om vad klockan är utanför kina, eftersom landet använder en enda tidszon.
Varför är en klocka en stötande present i Kina?
Men varför anses klockor vara dåliga, till och med stötande, att ge som present? För att förstå detta måste du gå tillbaka över ett och ett halvt sekel. Kina var ett av de första asiatiska länderna som industrialiserades, men det slutade med att det tog lite längre tid att etablera fungerande järnvägar. Japanerna byggde sitt eget inhemska järnvägssystem i fem segment mellan 1872 och 1874, vilket ledde till deras deltagande i det första kinesisk-japanska kriget från 1894 till 1895. Många historiker tror att detta krig är ”början på det moderna Kina”. Under denna tidsperiod uppkom även telegrafstationerna och telefonerna i Kina.
Kinesisk historia och presentgivning
Den första kinesiska trådlösa telegrafstationen grundades 1894. Verkställande direktören för den första trådlösa stationen i Kina, Zhang Mou-yin, var från Sichuanprovinsen. Enligt en artikel publicerad av National Geographic, ”Zhang utsågs till sin post 1899 och var den första kinesiska regeringstjänstemannen som höll ett telegrafmeddelande för överföring.” Medan kommunikationen revolutionerade landet hade andra utanför Kina redan börjat förbereda sig för ett krig mellan Kina och Japan.
År 1897 startade tyska Siemens & Halske och Schweiz Sulzer Brothers, de två största europeiska företagen vid den tiden, ett samarbete som heter Maschinenfabrik Oerlikon, en av de första vapentillverkarna utanför Europa. Företaget utvecklade ett tidigt exempel på en tungkalibrig luftvärnskanon. Kanonen levererades till Kina 1902 och tillverkas fortfarande idag.
Men det här handlar inte bara om krig … det handlar också om klockor. Under det kinesisk-japanska kriget slog Japan snabbt ner Kina och vann genom att marschera genom landet via järnvägar och ta sjövägar för att närma sig målen. Mycket av skadorna på de kinesiska städerna som uppstod under kriget gjordes av artilleri och flygplan, som båda drevs av el.
Strax efter krigets slut 1905 insåg den kinesiska regeringen att den behövde ett sätt att kommunicera med sitt folk och andra regeringar. En radiostation etablerades i Shanghai-Kinas första radiostation. Radiostationen gav Kina sätt att kommunicera med sitt folk, men även med världen utanför. Men den nya tekniken var främmande för kineserna, och som ett resultat av detta japanska inflytande var många kineser rädda för det nya elektroniska kommunikationssystemet, inklusive att ha klockor i sitt hem.
Klockor som ett tecken på otur
Tron på att klockor kunde bringa otur lever fortfarande kvar till en viss del idag. Det finns dock de som bara anser det vara vidskepelse, i alla fall när det gäller den analoga klockan. De som tror att den digitala klockan ger familjen otur är desto större.
Men varifrån kommer då rädslan för den digitala klockan? År 1990 gjordes (av Wilson Fok) en studie om kinesiska urbana legender. Ursprunget till den här legenden är inget man längre kan veta säkert, men det finns tre olika teorier.
- I en herrgård där en gammal kejsare en gång bodde fanns det fyra klockor. Han trodde att dessa klockor skulle hålla honom medveten om rätt tid under sömnen, men efter att han dog vid 81 års ålder hade han ingen chans att bevisa sin teori rätt eller fel.
- Det fanns en kinesisk kejsare som byggde en klocka till sin älskarinna. Hon somnade med den bredvid sig och vaknade aldrig. Efter att hon dött dog även många av hennes familjemedlemmar på något mystiskt sätt.
- En ung flicka somnade med klockan bredvid sig och hon dog i sömnen. Sedan dess har kineser varit rädda för att somna med klockor bredvid sig eftersom de inte vill dö mystiskt.
Vad ska man inte ge som present i Kina?
Det är inte bara digitala klockor som anses ge otur i Kina. Vissa tror att tidsmätningsutrustning drar olycka över hemmet, oavsett om det är gjort i Japan eller någon annanstans. Ny teknik har väckt rädsla hos kineserna, speciellt bland de äldre generationerna. Det får många att undvika ny teknik. Till exempel, 2006, fanns det ett fall där en ung tjej traumatiserade sin far efter att hon fick en mobiltelefon. Pappan hävdade att när hans dotter fick telefonen gick den sönder och hon bröt foten. Enligt Dr. Paul Booth skulle de flesta av oss fundera över om hon visade dåligt omdöme, men för många kineser visar detta att hon inte borde få nya saker. Den här typen av vidskepelse skulle kunna beskrivas med termen ”kulturell ångest”.
Så varför kan en klocka anses vara en stötande gåva i Kina? I de flesta fall är det förmodligen säkert att anta att mottagaren kommer veta vad klockan är, eftersom de bor i kina… och det finns förmodligen en digital klocka precis framför dem just nu. Men vissa människor som bor utanför Kina kommer fortfarande berätta att de inte använder digitala klockor eftersom de tror att de för otur med sig. Med andra ord är det bäst att du inte ger bort digitala klockor i present till någon om du inte förstår objektets kulturella betydelse, oavsett om de är kineser eller ej.
Om du vill ge din kinesiska vän en gåva är det viktigt att du först för står deras kultur innan du köper presenten. Trots dina goda avsikter kan du göra ett klavertramp. Det finns hundratals gåvor kineserna skulle uppskatta. Det är upp till dig som individ att ta reda på vilken som skulle passa just din vän. Men, när det gäller klockor är det ett stort NEJ!