Presenter till barn

Vad är en bra födelsedagspresent till barn? Jag vet att det kan vara lite klurigt att hitta något de gillar. Så jag har tagit reda på vad som är bra födelsedagspresenter till barn i olika åldrar.

Vad önskar de sig egentligen när de fyller år? Det är inte lätt att hitta bra presenter till barn. Oavsett om du känner födelsedagsbarnet eller inte kan det vara svårt att hitta på bra födelsedagspresenter. Till att börja med är det förstås olika vad barn önskar sig i present, det kan både bero på ålder, kön och olika intressen. Jag har valt att dela upp den här sidan efter ålder.

Du hittar också en speciell sida för presenter till tjejer och en annan sida för presenter till killar.

Vad är en bra present till en 1-åring
Present till en 1-åring
Present till en 4-åring
Present till en 7-åring
Present till en 10-åring
Present till en 13-åring
Present till en 16-åring
Vad är en bra present till en 2-åring
Present till en 2-åring
Present till en 5-åring
Present till en 8-åring
Present till en 11-åring
Present till en 14-åring
Present till en 17-åring
Vad är en bra present till en 3-åring
Present till en 3-åring
Present till en 6-åring
Present till en 9-åring
Present till en 12-åring
Vad är en bra present till en 15-åring?
Present till en 15-åring
Present till en 18-åring
 Present till 
vuxen son
Present till
vuxen son
  Present till 
vuxen dotter
Present till
vuxen dotter
Billiga presenter till barnkalas
Billiga presenter till barnkalas
Presenter till alla hjärtans dag
Presenter till alla hjärtans dag
Doppresenter
Doppresenter
Julklappar till barn
Julklappar till barn
Gratis presenter till barn
Gratis presenter till barn
Sommarpresenter till barn
Sommarpresenter till barn
Presenter till Harry Potter nörd
Presenter till Harry Potter nörd
Present till barn som redan har allt
Present till barn som redan har allt

Vill du hitta den där perfekta födelsedagspresenten? Presenten som han eller hon verkligen önskar sig och som får barnaögonen att tindra lite extra? En bra födelsedagspresent till barn är något som passar barnets ålder och intressen. En bra present ska heller inte göra barnets föräldrar upprörda. Låt oss titta närmre på några konkreta exempel på bra presenter till barn.

Du vill säkert hitta den där perfekta presenten till barnbarnet. Den där födelsedagspresenten som gör att ögonen tindrar lite extra. Men vad är egentligen en bra present till barn? Den frågan har jag också ställt mig gånger och jag har önskat att jag hade en sajt som den här, där jag kunde hitta den perfekta presenten. Jag har utgått från mina egna erfarenheter och tagit hjälp av andra föräldrar, barn och pedagoger när jag skrivit den här sidan. Ska du fira ett barns födelsedag, ett barn som du inte känner så bra? Har du svårt att hitta på bra presenter till barnbarnet? Kanske är det svårt så det räcker att hitta bra presenter till ditt eget barn? Jag hoppas du kan hitta en perfekta presenten här!

En bra present till ett barn är något som passar deras ålder, kön, intresse och en bra födelsedagspresent ska heller inte göra barnets föräldrar allt för arga, göra barnet dövt eller liknande. Låt oss titta närmre på några konkreta exempel på bra presenter till barn.

Det kan vara svårt att ge presenter till barn som redan har allt! Eller söker du kanske bra doppresenter? Alla hjärtans dag presenter till barnet??

Bra presenter till barn

Oftast har barn alldeles för mycket leksaker. Det är jobbigt att plocka ordning på ALLA leksaker varje dag. Det skapar frustration både hos föräldrar och barn. Jag tycker det är bättre att köpa några få riktigt fina presenter än många billiga. Här är några presenter till barn som jag tycker är riktigt bra:

Generellt tycker jag att de flesta barn har alldeles för mycket leksaker. Jag försöker att inte ge varken mina barn eller andras barn så mycket fler prylar. De flesta föräldrar jag känner spenderar ändå väldigt mycket tid på att plocka upp leksaker från golvet. Jag vill inte vara den som lägger ytterligare börda på deras axlar. Exempel på bra presenter till barn:

  • Presenter som ger kunskap: experimentlådor, mikroskop eller en riktigt spännande eller rolig bok
Experimentlåda bubbelmaksin
Experimentlåda bubbelmaksin
Familjens guide till stjärnhimlen
Familjens guide till stjärnhimlen
Experimentlåda med kemi
Experimentlåda kemi
Mikroskop
  • Dockkök, leksaksmat och sånt.
  • Recept på trolldeg
  • Leksaker för aktivitet: skatebaord, kickbike, studsmatta,pulka, skridskor, snowrider glöm inte hjälmen.
  • Pysselsaker som kan aktivera barnet långa stunder

Dåliga presenter till barn

bra julklappar till barn är FÅ
bra presenter till barn är FÅ

Att barnet får för många leksaker innebär mycket frustration för föräldrarna. Barn tar fram alla leksaker varje dag. Om barnen har för mycket prylar innebär det mycket jobb för föräldrarna. Jag försöker att själv inte ge bort så många leksaker, utan köper hellre något av högre kvalité. Ett stort leksaksberg är jättejobbigt!

När man köper leksaker är det också viktigt att se till att att de inte är allt för högljudda så barnet skadar hörseln. Att de innehåller smådelar som barnet kan kvävas av.

Bra presenter till baby

En bra present till en baby är babyutrustning, babyleksaker eller kläder. En annan bra idé kanske är att ge babyn aktier. Läs mer om presenter till nyfödd bebis, bebis 4 månader och till bebis 7 månader. Det är bra att redan nu tänka på att inte bygga så mycket på leksaksberget.

Bra presenter till små barn

Vad är en bra födelsedagspresent till ett litet barn? När det gäller små barn skiljer det inte så mycket mellan vad tjejer och killar önskar sig. Både tjejer och killar önskar sig leksaker med Disneys Bilar på och både tjejer och killer önskar sig dockor och dockvagnar. Men någonstans runt 5-års åldern kommer de att få lära sig att leka med ”rätt leksaker” att en pojke inte får leka i dockvrån och att en flicka inte får leka med bilar. Tråkigt!! Verkligen jättetråkigt att barnen inte får leka med vad de vill. Men det är så det ser ut. Så har det i alla fall varit för mina barn och förmodligen för de flesta andra barn också. När jag har skrivit mina presenttips så har jag tagit hänsyn till det. Jag försöker ge presenttips som inte är så politiskt korrekta. Utan jag försöker ge presenttips som gör att barnet du ska fira faktiskt blir glad. Är det en kille som önskar sig en sminkdocka så hoppas jag på att han får den av sina föräldrar. När jag skriver om presenter till barn försöker jag ge tips på bra presenter till den som inte känner barnet i fråga så väldigt väl. Presenter som i alla fall inte blir fel och gör barnet eller tonåringen besviken.

Ska du ge presenter till två syskon är det väldigt viktigt med rättvisa. De vill gärna ha lika många presenter och helst lika dana, men framför allt måste presenterna vara lika stora.

Som förälder till små barn har jag uppskattat när barnen fått en lite finare present av högre kvalité. T.ex. briojärnväg eller en briohund. Det är skönt för föräldrarna när det inte blir så många födelsedagspresenter. Att få mycket presenter blir en katastrof! Om du ser bilden här ovanför. Den är från vårt hem. Den katastrofen är en orsakad av en kombination av två storasyskon (många ärvda leksaker), många presenter och en överaktiv unge. Vill du som jag undvika att ge små barn så många prylar så kan aktier eller ett presentkort vara en god idé. Så när du ska köpa present till ett barn välj hellre få men fina presenter!

Födelsedagsfirande i vår familj

När jag köper födelsedagspresenter till mina barn försöker jag blanda saker de behöver med saker de önskar sig. Mindre barn älskar ju att få många presenter. Så varför inte ge dem lite kläder, böcker, pennor och sånt också, inte bara leksaker liksom. Jag tycker att alla barn ska ha en fantastisk födelsedag och få massor av presenter. Jag försökte ge mina barn en magisk dag när de fyllde år.

I vår familj har vi en tradition med att man hänger upp sin strumpa på dörren innan man går och lägger sig på JUL! På morgonen hade tomten lagt en julklapp i strumpan. De mer självsäkra barnen hängde upp strumporna även på födelsedagen. Tyvärr kom aldrig tomten vid den tiden på året.

Barn önskar sig gosedjur

Både små barn och stora tjejer upp till 12-års åldern gillar nallar och gosedjur. Grabbar brukar sluta med gosedjur något tidigare. Men ett gosedjur är oftast en bra presenter till barn.


Vill man hitta en present till barnet, som barnet verkligen älskar så brukar gosedjur vara ett säkert kort. Till grabbar i 10-årsåldern går det kanske inte komma med en söt och fluffig nalle. Då är det bättre med en dinosaurie. Till de lite äldre tjejerna behöver det kanske vara något tuffare gosedjur, som en djävul, Harry Potters uggla eller så. Men de gillar gosedjur väldigt länge.

Presenter till tonåringar

Tonåringar önskar sig ofta teknikprylar. Det kan vara t.ex. hörlurar, tv-spel, telefoner, datorer, powerbank och mobiltelefonskal. De önskar sig ofta TV-spel.

De önskar sig väldigt sällan familjespel men brukar ändå tycka att det är väldigt roligt ifall de väl får det. Det är kul att samla familjen runt ett spel. Sällskapsspel kan faktiskt vara roliga presenter till både barn och tonåringar.

En annan bra present till barn i den här åldern är presentkort på bio, kläder eller någon stor sportbutik. 

Killar och tjejer önskar sig samma saker långt upp i åldrarna, men när de börjar komma upp i den här åldern händer något. De önskar sig INTE längre precis samma saker i födelsedagspresent längre. Killar i tidiga tonåren tycker t.ex. INTE att enhörningar är bra presenter.

Födelsedagspresenter till killar i tonåren

Killar i tidiga tonåren önskar sig både teknikprylar så som hörlurar, datorer, nya telefoner eller tv-spel. De önskar sig också coola väckarklockor, spel som ger el-chocker, Star Wars relaterade prylar, datorspel coola inredningsprylar osv. Även om de inte så ofta säger att de önskar sig kläder så brukar de bli glada över att få en munkjacka eller en tuff skjorta.

Killar och tjejer önskar sig samma saker långt upp i åldrarna, men när killar börjar komma upp i den här åldern händer något. De önskar sig INTE längre precis samma sak som tjejerna önskar sig i present. Killar i tidiga tonåren tycker t.ex. INTE att enhörningar är bra presenter.

Presenter till tjejer i tonåren

Tjejer i den här åldern önskar sig ofta kläder (PRESENTKORT!), smink, skönhetsprodukter, roliga presenter, hörlurar, saker där de kan tillverka egen glass, egna snacks, godisautomater och andra godsaker. Tjejer i den här åldern önskar sig också nya telefoner och tillbehör till sin telefon.

Billiga presenter till barn

Vill du hitta billiga presenter till barn? Vilka presenter som passar bra beror förstås på hur gammalt barnet är. Är det ett mindre barn så är ofta nallar och gosedjur väldigt uppskattade födelsedagspresenter. För äldre barn kan det finnas billiga presenter på t.ex. Cool stuff eller Roliga Prylar.

Jag har även skrivit en sida om gratis presenter till barn. Det går faktiskt att göra födelsedagen fantastisk utan att det kostar pengar.

Billiga presenter till barn för under 100 kr

Hårprydnader, lampor, inredning, blinkande glas och mugg fylld med godis, popcornskål, stressbollar, slime, studsbollar, pärlor, små spel som 4 i rad, uno, plockepinn, fiskespelet, halsband från Harry Potter, nyckelringar, enhörning som bajsar godis, reflexer, pussel, gosedjur, prydnadskudde, pläd, fin väckarklocka, pysselböcker. Det finns faktiskt väldigt mycket man kan hitta för under 100 kr. Fler förslag på billiga presenter hittar du här, bland presenter till barnkalas.

Billiga presenter för under 50 kr
till barn

billiga presenter till barn
billiga presenter till barn

Tips på billiga presenter för under 50 kr till barn skulle kunna vara trolldeg, massor av pepparkaksdeg (vem gillar inte att baka!), någon rolig mugg eller glas, örhängen eller halsband, godis, kritor, block, fidget spinners, pompomnyckelringar, stressboll, pruttkudde, pärlor, reflexer… För billiga presenter i pysselväg är ett tips att titta i mataffärerna, där brukar de ha billiga pysselsaker för under 50 kr. Tittar du i bokhandeln brukar samma saker kosta betydligt mer. Godis brukar ju vara uppskattat. Kanske liggandes i en fin skål. Såpbubblor. Det är svårt att hitta något för under 50 kronor online. Mitt bästa tips är nog att du tittar i pysselhörnan i matbutiken. Det kanske även finns badsalt och något schampo för under 50 kronor. I den lokala leksaksbutiken kan du även hitta fina presenter till barn för under 50 kronor ibland. 

Här tycker jag även att du ska titta efter begagnade böcker och leksaker när du ska köpa presenter till barn. Det slängs för mycket saker som fortfarande är hela och fungerar. Jag har köpt mycket begagnade leksaker till mina barn. Sakerna blir inte dåliga bara för att de inte kommer i en kartong eller för att någon annan har lekt med dem innan. Torkar man bara rent dem så tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt. Begagnade leksaker kan du både hitta på Blocket, Tradera, Lokala köp och säljmarknader som du hittar på Facebook och loppisar där du bor.

Jag hoppas att du hittat riktigt bra presenter till barnen!

bra presenter till barn
bra presenter till barn

Relaterade frågor

Vad är en bra present till barnkalas? Bra presenter till barnkalas är enhörningar, slime, plastbajskorvar, pärlor, små spel och godis. Fler presenttips till barnkalas hittar du här.

Tips på fortsatt läsning:

EnglishSvenska