Present Till 1-Åring

Vill du hitta en bra present till en 1-åring? Ta med en kartong och ett fint snöre. Skämt åsido, en present till en 1-åring är ingen konst!

Så, vad är en bra present till en 1-åring? Bra presenter att ge till en 1-åring är till exempel en gungmammut, en Pippidocka, knoppussel, roliga bestick som ser ut som grävmaskiner, en tiger i ett snöre, bilar att åka på och ett dockkök med tillbehör till.

Vad är en bra present till en 1-åring
Vad är en bra present till en 1-åring?

Förutom den här sidan med presenter till 1-åringar har jag också skrivit om presenter till 1-åriga killar och presenter till 1-åriga tjejer. Besök gärna de sidorna också för fler presenttips!

Help to find nice gifts now

Önskelista 1-åring

När det gäller 1-åringar är det lätt att hitta presenter som de har glädje av i många år framöver. Det ska förstås vara presenter som både barn och föräldrar tycker är bra. Om en 1-åring hade kunnat skriva en önskelista tror jag att dessa presenter hade varit med på den:

Roliga barnbestick med olika arbetsfordon är en kul present till en 1-åring.
Roliga barnbestick med olika arbetsfordon är en kul present till en 1-åring.
Charmig elefant i en fin presentlåda. Elefanten är tillverkad av olika tyger.
Charmig elefant i en fin presentlåda. Elefanten är tillverkad av olika tyger.
En riktigt fin gunghäst som ser ut som en mammut är en bra present till en 1-åring.
En riktigt fin gunghäst som ser ut som en mammut är en bra present till en 1-åring.
present till 1-åring - Tåg är en present som räcker väldigt länge. Till en ettåring räcker det att ge en grundläggande byggsats. Den kan sedan köpas till delar när barnet blir äldre.
Tåg är en present som räcker väldigt länge. Till en ettåring räcker det att ge en grundläggande byggsats. Den kan sedan köpas till delar när barnet blir äldre. En tågbana är definitivt med på en önskelista för en 1-åring.
present 1 åring Att ge ettåringar Pippi Långstrump saker är en bra idé. Pippi brukar vara en stor idol i den här åldern. Fina presenter som ettåringar verkligen gillar är en Pippidocka.
Att ge ettåringar Pippi Långstrump saker är en bra idé. Pippi brukar vara en stor idol i den här åldern. Fina presenter som ettåringar verkligen gillar är en Pippidocka. Därför hamnar den säkert på önskelistan den också.
present 1 åring Sorteringslådor där man stoppar klossar med olika former i olika hål och sedan plockar ut dem igen och börjar om. Det här är en rolig present till små barn. De tycker om att lyfta på locket och plocka i och ur klossarna.
Sorteringslådor där man stoppar klossar med olika former i olika hål och sedan plockar ut dem igen och börjar om. Det här är en rolig present till små barn. Här plockas klossarna ut ur klosslådan genom hålet på framsidan.

En present till 1-åring inte bör innehålla smådelar

När man köper en present till 1-åring behöver man tänka på att de inte ska innehålla smådelar, då finns det risk att barnet kvävs. Så se till att presenterna inte har texten ”rekommenderas ej för barn under 3 år”. Men även om man inte hittar någon sådan märkning bör man använda sitt sunda förnuft.


Önskelista 1-åring

Barn i 1-årsåldern har ingen önskelista. De blir jätteglada för vad du än ger dem för present. Det kan hända att de blir lika glada för presentpappret som för innehållet i paketet. Men föräldrarna kommer bli gladare om du inte ger barnet allt för många saker, så satsa hellre på en leksak med högre kvalité än flera stycken. Även om 1-åringen inte har någon önskelista så har jag plockat ut presenttips som jag vet att både mina och andras barn har tyckt mycket om att leka med.


Bra leksaker att ge i present till 1-åring

En gullig present som alltid uppskattas av 1-åringar är förstås gosedjur i alla former, kaniner, klassiska björnar eller hundar. Det är svårt att bara välja ett, för det finns ju så många söta att välja mellan.

present till 1-åring - En gosig teddybjörn brukar de små alltid tycka om.
En gosig teddybjörn brukar de små alltid tycka om.
present 1 åring Söta  och mjuka kaniner är något en 1-åring inte kan motstå.
Söta och mjuka kaniner är något en 1-åring inte kan motstå.
present 1 åring Att få en hund brukar de också tycka om.
Att få en hund brukar de också tycka om.

Små djur, bilar och liknande som man drar efter sig i ett snöre. Jag förstår inte riktigt varför men alla 1-åringar jag någonsin känt har varit väldigt intresserade av att dra saker efter sig i ett snöre.

present till 1-åring - En liten tiger som barnet kan dra efter sig.
En liten tiger som barnet kan dra efter sig.
present 1 åring Färgglada leksaker brukar de gilla. En giraff kanske?
Färgglada leksaker brukar de gilla. En giraff kanske?
present 1 åring Brios anka är ju en klassiker som har älskats av många barn.
Brios anka är ju en klassiker som har älskats av många barn.

En riktigt lyxig ettårs present får du om du ger barnet en gunghäst av något slag. Gunghästar kan användas både när de är cowboys, djurskötare och cirkusprinsessa.

Ett gunglamm är en mysig inredningsdetalj i barnets rum.
Gunghästar finns även i form av en vespa.
En annorlunda gunghäst är den här giraffen.

Bästa ettårspresenten är en bil

Den bästa ettårspresenten är en bil. De är lika roliga att åka runt på inomhus som ute. Detta är ett riktigt vrålåk för små knattar. Vem av oss drömmer inte om att få en Lamborghini eller en knallgul Ferrari med exklusiva lädersäten? Med de här lyxåken kommer hon eller han bli kung på gården och kunna svischa fram i hög fart.

present till 1-åring - Bästa ettårspresenten - Hitta ett riktigt vrålåk att ge 1-åringen i present.
Eller kanske en skoter blir den mest uppskattade presenten?
Bästa ettårspresenten - Eller kanske en lite vardagligare bil  present 1 år
Eller kanske en lite vardagligare bil?
present 1 år Bästa ettårspresenten - Eller en retro kärra är inte heller så tokigt!
Eller en retro kärra är inte heller så tokigt!

Brandbilar i present till en 1-åring – alla gillar utryckningsfordon! Varför inte ge ettåringen en brandbil för att rädda katter från träd eller en fin polisstation från stadens hjältar.

present till 1-åring - Ett parkeringshus brukar vara en present som barn leker mycket med.
Ett parkeringshus brukar vara en present som barn leker mycket med.
En polisbil i trä från Brio
En polisbil i trä från Brio
Polisstation med Stadens hjältar
Polisstation med Stadens hjältar

Vad köper man till en 1-åring?

Födelsedagspresenter som alltid funkar att ge till en 1-åring är lära gå vagnar. En lära gå vagn är tryggt att hålla i när man tar sina första steg. Det finns lära gå vagnar som fungerar som dockvagnar, verktygsvagnar eller med musiktema. En lära gå vagn är en bra 1-års present.

present till 1-åring - En lära-gåvagn som kanske inte är helt klassisk är den här med musikinstrument på. Det är tryggt att hålla i vagnen när man ska lära sig gå förstås, men barnet kan också spela xylofon, trumma pussla, göra bilar, flytta kulor och snurra på kugghjul på den här lära gå vagnen. Den erbjuder mycket rolig sysselsättning alltså. Bra present att ge sina barnbarn när de fyller ett år.
En lära-gåvagn som kanske inte är helt klassisk är den här. Det är tryggt att hålla i vagnen när man ska lära sig gå förstås den erbjuder mycket rolig sysselsättning. Bra present att ge sina barnbarn när de fyller ett år.
present 1 år Gå vagn med verktyg så att barnet kan hjälpa mamma och pappa. Verktygsvagnen innehåller massor av delar. Det här är en leksak som räcker långt upp i åren.  Barn brukar gilla att vara med och hjälpa till när föräldrarna bygger och fixar. Med en egen verktygsvagn har hon eller han allt samlat på ett och samma ställe. Det är lätt att städa eller ta med sig sina verktyg när något ska lagas.
Gå vagn med verktyg så att barnet kan hjälpa mamma och pappa. Verktygsvagnen innehåller massor av delar. Det här är en leksak som räcker långt upp i åren. Barn brukar gilla att vara med och hjälpa till när föräldrarna bygger och fixar. Med en egen verktygsvagn har hon eller han allt samlat på ett och samma ställe. Det är lätt att städa eller ta med sig sina verktyg när något ska lagas.
present 1 år Dockvagn till 1-åring - en klassisk lära gå vagn. Den är en väldigt praktisk leksak. Dels kan den användas som stöd när barnet lär sig gå. Dels kan den användas för att transportera sina byggklossar över hela huset. Nu behöver de inte längre hämta sakerna en och en. Vagnen kommer även kunna användas att köra småsyskon och dockor i. Dockvagn till 1-åringen är en perfekt födelsedagspresent alltså.
Dockvagn till 1-åring – en klassisk lära gå vagn. Den är en väldigt praktisk leksak. Dels kan den användas som stöd när barnet lär sig gå. Dels kan den användas för att transportera sina byggklossar över hela huset. Nu behöver de inte längre hämta sakerna en och en. Vagnen kommer även kunna användas att köra småsyskon och dockor i. Dockvagn till 1-åringen är en perfekt födelsedagspresent alltså.

Uteleksaker

Ettåringar brukar tycka om att vara både inne och ute och leka. Ge 1-åringen presenter för utelek som t.ex. en babypulka eller sandset beroende på årstid. Att få åka pulka istället för barnvagn när föräldrarna är på promenad är något speciellt. Det brukar också vara väldigt kul att riva sandkakor som föräldrarna bygger upp.

present till 1-åring - En pulka är mysigt att få när vintern kommer. Till de yngsta är det bra med en pulka med extra stöd för ryggen.
En pulka är mysigt att få när vintern kommer. Till de yngsta är det bra med en pulka med extra stöd för ryggen.
present 1 år Att göra sandkakor brukar vara kul. 1-åringar brukar vara riktigt duktiga på att riva ner dem i alla fall.
Att göra sandkakor brukar vara kul. 1-åringar brukar vara riktigt duktiga på att riva ner dem i alla fall.
När ettåringen sak börja göra egna sandkakor kan det vara enklast att börja med några små formar.
När ettåringen sak börja göra egna sandkakor kan det vara enklast att börja med några små formar.

Bästa leksaken till ettåring

Dockkök – Det här är den bästa leksaken till en ettåring. Det är en present som barnet har glädje av LÄNGE – alla barn brukar älska att laga mat i sitt eget kök. Det finns massor av tillbehör som man kan köpa till när barnen blir äldre. Men till att börja med så räcker det mer än väl med en teservis. Men sedan finns det både mat, kakor och annat fint att köpa till. Barn brukar älska att plocka i sitt kök, bjuda föräldrarna på kaffe och mat. Ett dockkök är en present som barn kan leka med under många år. De brukar laga mat ända upp till skolåldern faktiskt. Om jag skulle välja ut en specifik leksak så skulle jag säga att det här är bästa leksaken till en ettåring.

present till 1-åring - Den bästa leksaken till en ettåring är en dockspis
Den bästa leksaken till en ettåring
Teservis som inte innehåller smådelar är den bästa leksaken till en 1-åring
Teservis som inte innehåller smådelar

Pop- up leksaker och plocklåda

Pop upp djur – Knappar som barnet vrider på, skjuter åt sidan, skruvar osv. När barnet har tryckt så hoppar det upp ett djur ur krukan. Detta var min sons första favoritleksak. Det tog ett tag innan han lyckades bemästra knapparnas funktion. Detta är en leksak som han lekte väldigt mycket med. Varje gång ett djur hoppade upp ur sin kruka skrattade han jättemycket. Även om det var ett tag sedan han var ett år så tror jag inte att ettåringars humor har förändrats sedan dess. Det här är en present till en 1-åring som hon eller han garanterat kommer att älska.

present till 1-åring - Pop upp djur brukar småttingar älska
Pop upp djur brukar småttingar älska
Aktivitetsleksaker brukar vara väldigt omtyckta
 Plocklådor där de ska lägga klossar i rätt hål brukar vara poppis
Plocklådor där de ska lägga klossar i rätt hål brukar vara poppis

Pippi Långstrump i present till 1-åring

Även Pippifilmer brukar vara väldigt omtyckta bland små barn. Kläder och leksaker med Pippi Långstrumpmotiv brukar vara poppis. Men det är fortfarande lite tidigt att köpa utklädningskläder.

present till 1-åring - Pippi Långstrump filmer brukar de älska
Pippi Långstrump filmer brukar de älska
Herr Nilsson som gosedjur brukar bli poppis.
Kanske hon eller han också skulle bli glad för en docka?
Kanske hon eller han också skulle bli glad för en docka?

Fisherprice leksaker

Fisherprice buss – ja alla Fisherprice leksaker brukar vara kul och kunna sysselsätta små knattar länge. Fisherprice är kända för att ha rejäla leksaker som verkligen håller. De tål många barns intensiva kärlek. Det är verkligen leksaker som kommer att älskas.

present till 1-åring - Det finns förstås många fina modeller att välja mellan. Men just den här tror jag att ettåringar kommer tycka extra mycket om.

Ge pussel i present till 1-åringen

Pussel-  med några få bitar och kanske knoppussel, så bitarna blir lättare att greppa om. Små barn brukar älska leksaker i glada färger. Det här pusslet är precis lagom svårt för en ettåring.

present till 1-åring - Knoppussel med Bamse och hans vänner
Knoppussel med Bamse och hans vänner
Knoppussel med gulliga djur brukar 1-åringar gilla
Knoppussel med gulliga djur brukar 1-åringar gilla

Bultbräda och bolltorn

Bultbräda brukar 1-åringar tycka om. De finns i två olika varianter. Dels delklassiska men det finns också en nyare bultbräda med en boll som ska slås ner i hålet. Även bollbanan brukar vara rolig sysselsättning.

present till 1-åring -  Brios bollbultbräda där barnet slår ner bollen. Bollen rullar sedan ut i ur något av hålen.
Brios bollbultbräda där barnet slår ner bollen. Bollen rullar sedan ut i ur något av hålen.
 Eller en klassisk bultbräda där barnet slår ner spikar i brädan.
Eller en klassisk bultbräda där barnet slår ner spikar i brädan.

Duplo i present till 1-åring

Duplo eller “storlego” som det också kallas kan brukar sysselsätta barnen länge. Duplo ponnystall är en annan Duplo sats som verkar väldigt kul för ettåringar.

present till 1-åring - Varför inte ge dem en bondgård med en gris, höna, katt och ko.
Varför inte ge duplobilar i present till 1-åringen?
Duplo är leksaker som varar i många år och som tål att lekas mycket med.
Duplo är leksaker som varar i många år och som tål att lekas mycket med.

Byggklossar

Klossar är ju en klassiker. Allra roligast är om du kan bygga upp tornen så högt så möjligt. Sedan kommer 1-åringen att riva tornet med stor förtjusning. En extra bra grej med just dessa klossar är att de kommer att kunna användas även till lästräningen om några år.

present till 1-åring - Klassiska klossar i pastellfärger
Klassiska klossar i blå pastellfärg.
Klossar med bokstäver
Klossar med bokstäver

Bok i 1-års present

Vill du ge bort en bok i 1-års present? Då är Max böckerna, Ludde böckerna, pekböcker eller sagan om lilla kanin fina böcker att ge bort i present. Jag kan speciellt rekommendera Max Lampa. Min son älskade verkligen den boken som liten. Flera gånger varje dag skulle vi läsa den. Jag vet inte hur många gånger jag vaknat av att jag har fått just Max Lampa slängd i skallen. Vi läste den så mycket att jag fortfarande, 26 år senare, kan den utantill faktiskt.

Bok i 1-årspresent Lilla kanin badar
Lilla kanin badar
Ludde Bok i 1-årspresent
Ludde
Bok i 1-årspresent Ludde och alla djuren
Ludde och alla djuren
Bok i 1-års present Max Lampa
Max Lampa
Max Potta Bok i 1-års present
Max Potta
Max Kaka Bok i 1-års present
Max Kaka

Sångpåse

Sångpåse. En påse i tyg där man plockar upp en tygsymbol i taget ur påsen t.ex. en ekorre och sjunger ekorren satt i granen. Eller en tomte och sjunger I ett hus i skogens slut liten tomte tittar ut.

 En sångbok med både gamla och nya låtar
En sångbok med både gamla och nya låtar
Sångpåsen
Sångpåse

Musikleksak i present till 1-åringen

Nja, det kanske inte är hela sanningen – oväsenmanick skulle jag nog mer kalla det för än musikleksak. Men är det inte ditt barn så brukar det vara roligt att ge bort en xylofon, blandade instrument, musikinstrument. Bollar som låter, bolltorn, leksaker som låter och pipleksaker är andra höjdarpresenter.

present till 1-åring - Låda med massor av instrument
Låda med massor av instrument
Trumma
present till 1-åring - Xylofon brukar 1-åringar tycka mycket om att spela på
Xylofon brukar 1-åringar tycka mycket om att spela på
Eller kanske ett helt musikset så han 1-åringen starta en orkester
Eller kanske ett helt musikset så han 1-åringen starta en orkester
Eller kanske en trumma anpassad för de minsta barnen
Eller kanske en trumma anpassad för de minsta barnen

Vad önskar föräldrarna att du köper till barnet?

Föräldrarna brukar bli gladast om barnet får lite nya kläder eller en pyjamas. Andra presenter som kan funka bra till 1-åringar är påslakanset med något fint motiv. Babblarna bruka barnen själva tycka om att få. Men nog är det bra mycket roligare att ge bort ett musikinstrument eller en bil i present till 1-åringen. Det blir lite fart och fläkt i hemmet. Ge bort en bra present till en 1-åring som föräldrarna själva inte skulle köpt.

present till 1-åring - Bäddset med babblarna
Bäddset med babblarna


Rolig present till 1-åringar

En present till små barn som jag tycker är fantastiskt rolig är den här pekboken. Pekbok för lite finare barn. Den innehåller ord som champagne accessoar osv. Eller kanske vill du ge barnet en märkesnappflaska från Armani i ett års present.

present till 1-åring - Pekbok för lite finare barn
Pekbok för lite finare barn med ord som juvel, skaldjur och privatjet
Kanske en märkesnappflaska från Armani blir en uppskattad ett års present.

Kläder mm att ge i present till 1-åring

Det finns faktiskt bra kläder som du kan ge en 1-åring om du inte vill bygga så mycket på leksaksberget. Kläder uppskattas kanske inte så mycket av barnet, utan mer av föräldrarna.Vill du köpa kläder i present till en 1-åring så har de storlek 80.

 En ryggsäck är alltid användbart. Har den sedan en fin figur på så brukar den bli mycket omtyckt av barnet också. Praktiskt att kunna packa alla sina saker inför dagis eller till utflykten.
En ryggsäck är alltid användbart. Har den sedan en fin figur på så brukar den bli mycket omtyckt av barnet också. Praktiskt att kunna packa alla sina saker inför dagis eller till utflykten.
Ett presentkort på tex Lindex kan vara en bra present till en 1-åring. Då kan föräldrarna själva välja vad de vill ha för kläder till sitt barn.

Inredning i present till ett åringar

En riktigt bra present på 1-årsdagen brukar det vara att ge barnet inredning till rummet. Det kan vara allt från möbler, till nattlampor och fina tavlor till barnets rum. Här är några tips på presenter till ett åringar.

Till barnets rum är det alltid bra att ha nattlampor, de hjälper mot monster.
Till barnets rum är det alltid bra att ha nattlampor, de hjälper mot monster.
Kanske en tavla med ett kärleksfullt budskap blir en fin födelsedagspresent.
En dinosaurielampa är också snyggt att sätta i barnets rum.
En dinosaurielampa är också snyggt att sätta i barnets rum.
En bilmatta i form av en racingbana brukar bli uppskattat i barnets rum.
En bilmatta i form av en racingbana brukar bli uppskattat i barnets rum.
Alla fina skatter är bra att samla på ett ställe. Den här fina stringhyllan får plats med många.
Alla fina skatter är bra att samla på ett ställe. Den här fina stringhyllan får plats med många.

Köp möbler i present till 1-åring

Varför inte ge 1-åringen egna möbler att ha framför tvn? Den kan användas under lång tid.

Eller kanske bord och stolar att ha i sitt rum. Det är ett väldigt bra sätt att få dem att stanna i sitt rum med all matlagningsutrustning.
Eller kanske bord och stolar att ha i sitt rum. Det är ett väldigt bra sätt att få dem att stanna i sitt rum med all matlagningsutrustning.
 Dockservisen behöver inte längre tas med ut till köket för att bjuda föräldrarna på middag, utan stannar förhoppningsvis i det egna rummet.
Dockservisen behöver inte längre tas med ut till köket för att bjuda föräldrarna på middag, utan stannar förhoppningsvis i det egna rummet.
En egen tv-fåtölj är bra presenter att ge små barn. Den är lättare att klättra upp i än den vanliga soffan och är lättare att rengöra när olyckan är framme.
En egen tv-fåtölj är bra presenter att ge små barn. Den är lättare att klättra upp i än den vanliga soffan och är lättare att rengöra när olyckan är framme.

Personlig 1-års present

När mina egna barn var små fick de ett varsitt fotoalbum med foton på bara dem. De tyckte att det var jättekul. De älskade att titta på foton med bara sig själva. Om du köper något som kan graveras på så får du också en väldigt personlig 1-årspresent

 Varför inte ge 1-åringen en personlig present? En sån personlig present är den här söta sparbössan gravera in ett personligt budskap på den.
Varför inte ge 1-åringen en personlig present? En sån personlig present är den här söta sparbössan gravera in ett personligt budskap på den.
Varför inte ge ettåringen ett personligt fotoalbum och fylla med foton från det första året. Det här fotoalbumet kan du också få med barnet namn ingraverat. En fin och personlig 1-års present.
Varför inte ge ettåringen ett personligt fotoalbum och fylla med foton från det första året. Det här fotoalbumet kan du också få med barnet namn ingraverat. En fin och personlig 1-års present.
En personlig ettårspresent får du också om du köper ett smycke som du låter gravera in till barnet. Ett smycke kommer hon eller han ha glädje av hela livet.

Slå in presenterna fint!

När du ger bort presenter till 1-åringar är inslagningen minst lika viktig som innehållet. En present till 1-åring behöver ha ett fint papper och fina snören. Det är födelsedagens höjdpunkt!


Relaterade frågor

Hur anordnar man ett bra 1-årskalas? På ett ettårskals kan det vara kul med personliga inbjudningskort, en lekhörna med mycket leksaker, ballonger och tårta förstås. Lekar som passar bra är babyrace och ringlekar. Mer inspiration för 1-års-kalaset hittar du här.

1-årspresent till gudbarn, vad ska man köpa? Som gudförälder vill man kanske ge en extra fin present till sitt gudbarn när hon eller han fyller ett år. Jag skulle rekommendera att du köper en bobbycar, ett personligt fotoalbum eller startar ett sparande på avanza till ditt gudbarn som fyller 1 år.

Vad är en bra present till ett barnkalas? Bra presenter till barnkalas är dinosaurier, en plånbok med enhörningar, biobiljetter, pysselsaker eller ett kitt för att göra en egen enhörning. Fler tips på present till barnkalas kan du hittar här.

Vad finns det för träleksaker till barn 1 år? Bra träleksaker till en 1-åring är lära gåvagn, klossar, trumma, klosslåda och Brios träleksaker. Fler tips på bra träleksaker att ge en 1-åring i present hittar du här.

Tips på fortsatt läsning!

Dela gärna sidan!

Jag hoppas att du lyckades hitta en riktigt bra present till 1-åring på den här sidan?