vad önskar sig en 6-åring i present

Present till 6-åring

Vad önskar sig en 6-åring i present?

Ska du köpa en present till en 6-åring? Jag har massor av bra idéer om vad man kan köpa till en 6-åring. Presenter som både tjejer och killar önskar sig. Vi börjar med några snabba tips för den som har bråttom: Lego, sparkcykel, biobiljetter eller spelet Looping Louie. Men fortsätt gärna för fler presenttips!

Här får du hjälp att hitta present till en 6-årig flicka och present till en 6-årig pojke.

En del av mina inlägg innehåller annonslänkar. Om du köper något genom någon av dessa länkar så betalar du inte en krona mer, men jag får en liten provision, som hjälper till att hålla sidan igång. Tack! Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Adlibris, Coolstuff, CDON och Leksakscity

Sexåringar gillar att röra påsig, börjar intressera sig för bokstäver och siffror, de är väldigt nyfikna och tycker om att få fina saker. Det är jättelätt att hitta bra presenter till en sexåring. Här ska du få mina bästa tips! En riktigt bra present till en sexåring är något som gör barnet glad, förstås, men det ska också kännas bra för föräldern. Det ska inte bygga på leksaksberget för mycket, det ska inte föra oljud på för hög volym. Presenten får gärna innebära fysisk aktivitet och vara något pedagogiskt där barnet lär sig något nytt.

Present till 6-åring som gör att de rör på sig

Studsmatta

För sommarhalvåret finns det många roliga saker att köpa till barnen som bidrar till att de rör mer på sig. Det allra roligaste man kan få när man är 6 år är en egen studsmatta. Glöm inte köpa ett skyddsnät! Att hoppa studsmatta är jätteroligt. Det kan man sysselsätta sig med både när man är ensam och när man har kompisarna på besök.

Cykel

Alla 6-åringar behöver dessutom en egen cykel. Min erfarenhet är att man bör fråga barnen vad de tycker om för cykel. Jag köpte en cykel till min dotter när hon var liten. Den var jättehäftig med eldsflammor och var inte så billig precis. Hon hade den coolaste cykeln i kvarteret. Men helt nyligen fick jag veta att hon hatade den. Hon hade velat ha en helt vanlig rosa “prinsesscykel”. Så fråga gärna barnet i fråga vad hon eller han vill ha för cykel så kan du kanske spara lite pengar vid inköpet.

Sparkcykel

Sparkcykel är också kul att få. Det är kul att svischa fram på gården. Det är en bra present till 6-åring eftersom de brukar gilla fart och fläkt.

Vinteräventyr

Vintertid är det viktigt att ha rätt utrustning. Även då är det bra om det går undan. Pulka, snowracer och åklapp är nödvändigt för en dag i pulkabacken. Det kan också vara bra med en hjälm till. Sexåringar älskar att känna fartvinden i ansiktet.

Besök på badhuset

6-åringar brukar tycka om att göra familjeutflykter. Det är kul att ta med familjen och åka till badhuset. Att få ett terminskort på badhuset är en väldigt bra present. Gärna ett par snygga simglasögon också.

Gympaspel med bamse och hans vänner

Bamses Gympaspel här samlar man på sig olika kort genom att göra olika gymparörelser med Bamse och vännerna.

Fritidsaktivitet

En bra present till 6-åring kan också vara någon ny fritidsaktivitet. Något som hon eller han skulle vilja prova på. Eller kanske något träningsrelaterat som fotboll, racketar eller liknande.

Åka till ett lekland

Men den allra roligaste utflykten man kan göra är nog att få åka till ett lekland eller ett äventyrsbad tillsammans med familjen. En sådan present ges kanske enklast bort genom att du gör ett eget presentkort som du slår in och ger barnet i present.

Filmer och böcker i present till 6-åring

Det finns ett stort utbud av bra filmer som passar 6-åringar. En saga som jag själv tycker mycket om är Findus och Pettson. Gubben Pettson är ganska ensam och tillbringar dagarna med att hugga ved, fiska och mata kycklingar. Men en dag får han katten Findus av sin snälla granne. Efter det blir livet sig aldrig likt igen för Pettson. Sven Nordqvists böcker “När Findus var liten och försvann”, “Tuppens minut”, “Rävjakten” och “Pannkakstårtan” är väldigt populära både bland barn och vuxna.

Riktigt bra present till en 6-åring är även sagoböcker som Kapten Kalsong, Alfons Åberg och Spyflugan Astrid.

En annan riktig sagoskatt att få när man är barn är en samling med Astrid Lindgrens berättelser. Boxen innehåller folkkära sagor så som:

 • Alla vi barn i Bullerbyn
 • Mer om oss barn i Bullerbyn
 • Bröderna Lejonhjärta
 • Emil i Lönneberga
 • Emil och Griseknoen
 • Nya hyss av Emil i Lönneberga
 • Madicken på Junibacken
 • Du är inte klok Madicken
 • Pippi Långstrump på de sju haven
 • På rymmen med Pippi Långstrump
 • Rasmus på luffen
 • Ronja Rövardotter
 • Karlsson på taket
 • Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt
 • Kalle Blomkvist och Rasmus
 • Lotta flyttar hemifrån
 • Lotta på Bråkmakargatan
 • Nils Karlsson Pyssling
 • Peter och Petra
 • Skrållan, Ruskprick och Knorrhane
 • Tjorven, Båtsman och Moses
 • Tjorven och Mysak
 • Tjorven och Skrållan

Utklädningskläder som 6-åringar älskar

Något som alla barn verkar älska är att klä ut sig. Att få utklädningskläder är jättekul. De förvandlas till prinsessa, sjörövare och polis för en stund. Köp en skattkista eller stor låda för att förvara allt i. Här kanske du har lite gamla kläder också som du kan stoppa i kistan. Men det är förstås också uppskattat om de får prinsessklänningar, halsband, Vaiana kläder, piratlapp och superhjältlemantlar och sånt också.

En annan sak som 6-åringar verkligen älskar är att leka koja eller att få ett lektält som de kan krya in och gömma sig i. Varför inte köpa ett slott åt piraten och prinsessan?

Andra roliga presenter för 6-åringar

Tatueringar

Tatueringar är något barn brukar gillar, se till att du hittar rätt motiv bara. Det finns tatueringar för alla barn: enhörningar, fjärilar, spindlar och drakar.

Kläder i present till 6-åring

Ge 6-åringen kläder i present på födelsedagen. När jag handlar presenter till mina barn försöker jag varva leksakerna med saker som de faktiskt behöver. 6-åringar brukar faktiskt tycka att det är kul att få kläder också. Men det får ju gärna vara kläder med något motiv som de gillar t.ex. bilar, Spindelmannen, figurer från Frost eller Pippi Långstrump kläder, eller bara med någon fin färg på.

Spel i present

Att få spel brukar vara uppskattat bland 6-åringar. Spel som passar dem är t.ex. Den försvunna diamanten, Bajsspelet och  Looping Louie.

Den försvunna diamanten bra spel att ge en 6-åring i present
Den försvunna diamanten bra spel att ge en 6-åring i present

I den försvunna diamanten lägger man ut brickor som innehåller rånare, ädelstenar och den försvunna diamanten. Försten att hitta diamanten och ta sig tillbaka vinner! Men se upp sexåringar fuskar gärna. Kokar du kaffe eller gå på toaletten så vet sexåringen garanterat vart diamanten finns. De är luriga och beräknande. De gör allt för att vinna i spel!

Bra spel att ge i present till 6 åring
Bra spel att ge i present till 6 åring

Loopin Louie är ett fartfyllt spel. Du måste beskydda dina hönor från att stjälas av Louie. Louie flyger runt spelplanen. Genom att skjuta iväg Louie med din katapult sätter han fart mot de andra spelarnas hönor istället och du behåller dina. Den som har kvar hönor längst vinner. Detta har varit ett favoritspel i vår familj. Det är kul att spela både som sexåring och som tonåring. Loopin Louie har spelats även på tonårsfester hemma hos oss.

bajsspelet i present till 6 åringar

Bajsspelet passar 6 åringen som har sin bajshumor i behåll. I det här spelet gäller det att inte vara den som har flest bajshattar. Kortspelet går ut på att ha koll på toalettrutinerna. Först toalett, sedan bajs, torka sig och sedan tvätta händerna. Om du spelat ut alla dina kort men saknar rätt kort att lägga gäller det att vara den som först trycker på pruttkudden. Den spelare som har flest kort kvar på hand efter varje spelomgång får sätta på sig en bajshatt. Det här spelet brukar barn älska.

Disco musik

Har barnet börjat lyssna på musik så kan en skiva med Hits for kids eller Melodifestivalen vara en toppenbra födelsedagspresent. Den här presenten kan med fördel även kombineras med ett hopprep och en discokula eftersom de genast kommer förvandlas till popartister.

Sängkläder

När man är 6 år kan det också vara roligt att få fina sängkläder i julklapp. Självklart då med något roligt motiv som man gillar. StarWars, Frost, MonsterHigh eller liknande.

Fler roliga prylar

Ett kalejdoskop brukar de också gilla att få. I Kalejdoskopet kan man se alla möjliga fina mönster och färger.

Insektsburk med förstoringsglas och insektshåv väldigt spännande att studera insekter på nära håll.

biobiljett i present till 6-åring

Det är också kul att få gå på bio. Slå in biobiljetterna och en påse popcorn i paketet så att det fyller lite.

Pyssel & sånt i present till 6-åring

Pussel

Pussel med runt 100 bitar är lagom mycket att ge i present till en 6-åring. Alla barn brukar dessutom gilla dinosaurier, så det här pusslet blir nog uppskattat.

Play doh lera

Play-Doh-lera och trolldeg är något barnen själva brukar gilla. Komplettera gärna med degpress och kakformar och sånt. En rejäl bit vaxduk är också bra att ha när barnen ska baka.

Skriva & läsa

När barnet är sex år har det börjat intressera sig för bokstäver och läsning. De brukar kunna sitta långa stunder och pyssla och skriva. Det finns pedagogiska pysselböcker där de lär sig t.ex. matte. En present till sexåringen där hon eller han lär sig saker är ju alltid trevligt.

Pyssla och måla

Att pyssla och måla är något som de flesta barn tycker om. Det är roligt att få pysselböcker, stickers, pennor, papper, tejp, lim och vattenfärger. Ett skojigt målarset är en bra present till en 6-åring. Fyll med korg med kritor, färgpennor, fingerfärgteckningstillbehör, papper och en vaxduk för att skydda bordet. Det här är en present som nog hela familjen kommer att tycka om.

Mer pyssel

Panduro har massor av pysselsaker att välja mellan. Det finns både julpyssel, bakning, papperspyssel, smycken, ja hur mycket som helst faktiskt! Det finns även färdiga lådor med pyssel att köpa billigt på t.ex. ÖB och Rusta ibland.

Akvarellfärg och stafffli

Ge 6-åringen ett staffli och akvarellfärger om du vill slå på stort. Att få bli en riktigt konstnär är superspännande!

Pärlor och loomband

Något som inte fanns när mina egna barn var små är vattenpärlor. Man skapar ett mönster av speciella pärlor på pärlplattor. När mönstret är utlagt sprayar man pärlorna med vatten. När pärlplattan har torkat så har pärlorna fixerats.

Pärlplattor

Köp pärlor och pärlplattor, det brukar barn gilla. Det går att hitta väldigt fina beskrivningar på figurer man kan pärla på Pinterest!

Smycken

Det finns även pärlset för att göra egna smycken. Det är bra att passa på nu. I den här åldern är diamanterna väldigt billiga och är gjorda av plast.

Loombands

Loom-armbadskit har blivit en fluga. Det är små gummiband, som man flätar till armband. När man har kommit varvet runt så fäster man gummibanden i varandra och så har man fått ett armband. Loombands kan göras i flera svårighetsgrader. De enklare flätningarna kommer 6-åringen kunna klara av.

6 åringar älskar när det glittrar och glänser

En present som 6-åringar brukar älska är glitter. Det finns glitterlim, glitterpennor, lera, glittrigt papper, paljetter. löst glitter osv osv. Glitter är fint. 6-åringar gillar saker som glittrar och glänser.

Miniatyrvärldar

Barn brukar tycka om att bygga små minivärldar. Det kan t.ex. vara med lego, Brio järnväg eller liknande. Sådana leksaker bidrar både till barnens kreativitet och ger kunskaper i konstruktion och hållfasthet. Lego är en leksak de kommer leka med ända fram till den tidiga tonåren. Det är roligt att få både färdiga byggsatser och lego som man kan bygga fritt med.

Lycka till med födelsedagspresenterna! Jag hoppas att du hittat inspiration på den här sidan. Har jag missat något viktigt så kommentera gärna.

Fortsatt läsning:

Kommentera gärna!