vad önskar sig en 5-åring i present

Present till 5-åring

Vad är en bra present till 5-åring?

Behöver du hitta bra present till en 5-åring? Då ska du få mina bästa presenttips till 5-åringar här: Lego, prinsessklänning, ficklampa, pysselbok eller Walkie talkies. För dig som inte har fullt så bråttom så kommer fler tips på bra presenter som 5-åringar önskar sig i födelsedagspresent.

En del av mina inlägg innehåller annonslänkar. Om du köper något genom någon av dessa länkar så betalar du inte en krona mer, men jag får en liten provision, som hjälper till att hålla sidan igång. Tack! Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för CDON, Nalleriet, Leksaks City och Adlibris

Tips på bra present till en 5-åring


Småsaker i present till 5-åring

5-åringar stoppar inte längre upp saker i näsan eller tuggar på dem, så nu borde det vara riskfritt att ge dem presenter som innehåller smådelar.


Ge 5-åringen data- eller TV-spel i present

Att få data och TV-spel brukar vara uppskattat. En tv-spelkonsol som ofta köps är Nintendo switch och så behöver barnen förstås även ett spel till. De brukar gilla Super Smash och Mario Kart. Nintendo switch är det som gäller just nu. Har du tid att leta efter lite äldre tv-spelkonsoler begagnat kan du ju komma ner lite i pris. När min yngsta dotter var liten var de Wii som gällde. Det hände att hon gick upp tidigt, tog på sig sin finaste prinsessklänning och utkämpade en fäktningsmatch redan före frukost. Ett TV-spel är en rolig present till en 5-åring.

Om du inte redan introducerat datorer så funkar det alldeles utmärkt att göra nu. Om du inte har någon gammal som barnet kan få ärva, så köp en i medelprisklassen. Dataspel som 5- åringar kan spela är Super Lucky’s Tale. De lär sig väldigt fort och brukar vara väldigt intresserade. Det är ju bra att de lär sig datorer så tidigt som möjligt. Det kommer de ha mycket glädje av senare.


Ge mjuka saker i present till 5-åring

Kläder som 5-åringar kommer älska

5-åringar älskar att få kläder i present. Men se till att det är bra kläder bara! Kläder som 5-åringar gillar att få är kläder med fina figurer på som t.ex. Frost pyjamas, minionkläder, trosor med frost, kalsonger med batman, prinsessklänningar , färgglada kläder med Pippi Långstrump eller spindelmannenkläder. Har de mycket bra kläder i sin garderob brukar det gå lätt att komma iväg till dagis på morgonen. Vad gör väl det om det inte matchar, eller om det är prinsessklänningen som ska vara på när de ska iväg. De är ju i alla fall klädda och föräldrarna hann i tid till jobbet. Rätt kläder gör helt enkelt hela morgon proceduren och nattningen enklare.

Sängkläder i present till 5-åring

De är också mysigt att få sängkläder med favoritfigurerna: Spindelmannen, Hello Kitty, Bilareller my little Pony. Det är mysigt att krypa ner i en så fin säng och mysa med sina gosedjur på kvällen. Det underlättar verkligen nattningen i den egna sängen.

Gosedjur i present till 5-åring

Gosedjur är roligt att få. Det finns gosedjur i alla färger och former. Jag är personligen väldigt förtjust i Bukowskis nallar som bl.a. Nalleriet.se säljer. De har både helt vanliga nallar och gosedjur i alla möjliga utföranden.

bra present till 5 åring skyddsängel gosedjur

Nallar, alla barn älskar gosedjur! Ett gosedjur erbjuder trygghet och tröst när man är ledsen. Det blir den bästa vännen under många år. Det är bra om nallen är av hög kvalité eftersom den brukar se väldigt luggsliten ut annars. Högt älskade gosedjur får ett hårt liv. De får åka i cykelkorgen, leka i sandlådan, blir borttappat ibland och får kräkor över sig när barnet är sjukt. Det är bra om det går att tvätta nallen i tvättmaskinen.


Fler bra presenter till 5-åringar

Det finns mycket annat fint som 5-åringar önskar sig också. Miniatyrvärldar av olika slag brukar kunna roa 5-åringar långa stunder.

Dockskåp i present till 5-åring

En miniatyrvärld som 5-åringar tycker om att få i present är dockskåp med möbler, dockor och annat plock. Dockskåpet kan dessutom byggas ut med en källarvåning om det visar sig att dockorna skulle bli trångbodda. Det går även att få belysning i kåken. Ett dockskåp är en leksak som de kan leka med under många år framåt. Självklart finns dockskåpen även som lyxbostäder. Det är inte nödvändigt att få alla dockmöbler på en gång. Barn brukar själva kunna fixa till möbler i de rum som saknas. Det kan t.ex. byggas av lego, tändsticksaskar, små burkar och annat man har hemma. De brukar kunna bli väldigt kreativa och fixa till i dockhuset, så at dockorna får det fint hemma även om huset inte kommer fullutrustat liksom.

Disneyfigurer

Efter varje ny Disneyfilm kommer massor av produkter, det är dockor, kläder, sängkläder gosedjur osv. Att få t.ex. små dockor från filmen Frost brukar vara uppskattat bland 5-åriga barn. Barn önskar sig alla tillbehör och kläder från filmen. När jag började titta runt på små dockor från filmen Frost slogs jag av hur förskräckligt dyrt det var. Det du hittar länk till här är ett av de billigare.

Bilar och utryckningsfordon

Det brukar också vara uppskattat att få en bilmatta och bilar. Utryckningsfordon, sopbilar och liknande specialfordon brukar vara bättre att få än helt vanliga personbilar. Bilar brukar vara en bra present till 5-åringar.

Flexitrax bilbana är också väldigt roligt att få. Det brukar både tjejer och killar tycka! Den här bilbanan bygger man ihop själv. Den är dessutom självlysande. Coolt va?

Barbie och Ken

Barbie är en leksak som blir både älskad och hatad. Visst kanske hon har märkligt stora bröst, går på tå och samma midjemått som babyn i samma dockserie. Men barn älskar Barbiedockorna. De (alltså både tjejer och killar) kan leka med den här minivärlden i timmar. Barbie har en pojkvän, bilar, hästar, stall, slott, hundar, skateboard, pool, möbler och en miljon tillbehör. Men det bästa är att nästan inga av dessa behöver man köpa om man inte vill. Att inte få hela “kittet” färdigt är dessutom väldigt bra för kreativiteten. Jag gav min dotter papper, tejp och lim en gång. Några timmar senare kom hon ut från sitt rum och hade tejpat ihop en trädgård till dockorna. Hon fick en gammal Billy bokhylla. Den var precis lagom stor för att dockorna skulle få plats. Brorsan fick också vara med och ha Ken-dockan.


Presenter till 5-åringar som gillar att pyssla

Pedagogiska presenter till 5-åringen

Att börja skolan är nu något de börjar längta efter. Har de äldre syskon som de ser upp till är de förmodligen väldigt ivriga att få lära sig läsa och räkna nu. Varför inte introducera lite lättlästa böcker för nybörjare. Småbarnsböckerna kan nu komma till användning igen. De är oftast väldigt enkla texter och barnet kan dem nästan utantill. Det är perfekt att börja lästräningen där. Bamses ABC eller bokstavsmemory är också bra lästräning. 5-åringar gillar att lära sig saker.

Pysselmaterial

Pysselmaterial går alltid åt: pennor, pyssel, glitterlim, målarböcker, pärlor, pärlplattor, pysselbox från Rusta, kritor och helt vanliga skrivarpapper är bra att ha hemma.

Billiga presenter till 5-åring

Nästan gratis presenter, ja väldigt billiga presenter till 5-åringen får du om du ger dem lite gamla kartonger, sax, tejp, kritor osv. Kartonger brukar kunna förvandlas till både kojor och annat spännande. Har ni gott om utrymme brukar gamla kartonger vara en höjdare. Gärna så stora att barnet kan krypa in i dem. Bygg en rymdraket eller ett slott tillsammans!

5-åringar tycker om att “dega”

Det är också väldigt uppskattat att få “dega”. När man är 5-år brukar det betyda baka med Play-Doh-deg. Det finns kavlar, kakformar och degpressar att köpa till om man vill. Om du har tid och ork går det även att göra trolldeg att ge 5-åringen i present. För föräldern som har ambitionen att barnet ska bli tandläkare finns helt nya möjligheter idag, som inte fanns när mina egna barn var små.

Pysselböcker till 5-åringen

Pysselböcker brukar vara kul också. Det finns pysselböcker där man målar, följer labyrinter, räknar matte och klistrar stickers i. För den skolsugna 5-åringen är detta ett perfekt sätt att påbörja inlärningen under lekfulla former.

Pussel

Pussel brukar också vara kul! Nu brukar det vara lagom med ungefär 60-100 bitars pussel. Men visst finns det de barn som klarar fler bitar än så. Disneys Musse Pigg, Kalle Anka, Långben och Pluto brukar uppskattas. Själv är jag fortfarande förvånad över att Långben som är en hund kan prata och att Pluto som även han är en hund, inte kan det. Pluto går man på promenad med i ett koppel. Långben har kläder och strövar om kring fritt. Har du någon förklaring skriv gärna en kommentar till sidan!


Film i present till 5-åring

5-åringar tycker om att titta både på film och barnprogram. Bra filmer som 5-åringar gillar är t.ex:

  • Skönheten och Odjuret Belle är en smart, vacker och självständig tjej som tas till fånga av Odjuret och fängslas i hans slott. Hon är väldigt rädd förstås, men blir vän med de magiska invånarna i slottet. Hon lär känna Odjuret och se bortom hans förskräckliga utseende. Hon inser att han har ett gott hjärta och är en riktig prins under ytan.
  • Bilar Möt superstjärnan Blixten McQueen och hans bästa vän Bärgarn. Hela välden är en racingbana och Blixten är åter igen redo att ta sig an världens snabbaste och skickligaste konkurrenter. Blixten och Bärgarn ger sig in i en värld full av spännande och blixtsnabba äventyr jorden runt. Det här är den senaste filmen i serien Bilar.
  • Shrek Livet som kung är inte för alla. Speciellt inte för träsktrollet Shrek. När Shrek och Fiona gifte sig hade de inte planerat att få ta över kungadömet Långt Långt Borta, där Fionas pappa är kung. Men när han dör tvingas Shrek ta över som kung. Nu gäller det att snabbt finna en efterträdare, annars är han fast på tronen för livet! Fiona har dessutom fler överraskningar som Shrek inte räknat med. Han vill bara hem till sitt trevliga träsk och leva i enskildhet igen.
  • Lejon Kungen När den lilla lejonungen Simba föds är det en stor dag i lejonriket. Det kommer bli han som ska ta över efter sin pappa kung Mufasa en dag. Alla gläds åt nytillskottet, alla utom Scar, Mufasas ondsinte bror. Scar önskar att det skulle vara han som var kung och satt på tronen. Simba följer sin pappa och får goda råd av sin vän Rafiki, som är en babian. Han hittar en bästa vän, Nala. Men en dag händer något som inte får hända. Pappa Mufasa är borta och plötsligt har Scar tagit över tronen.
  • Frost I berättelsen om Frost läggs en förbannelse om att landet ska befinna sig i evig vinter. Den orädda Anna måste ge sig av för att hitta sin syster, snödrottningen Elsa, för att få slut på den iskalla förtrollningen. Hon ger sig av tillsammans med den modiga Kristoffer. På vägen möter de mystiska odjur och en bitande kyla. De tvingas kämpa mot naturen för att rädda kungariket. Det är en vacker historia med mycket äventyr som berättas med humor. Här kommer du att få stifta bekantskap med låtar, så bra att de kommer att sjungas i falsett hemma hos dig under det kommande året. Frost är en film som inte lämnar någon oberörd.
  • Peter Pan  Berättelsen börjar en natt då Peter Pan flyger in genom fönstret hos familjen Darling. Han letar efter sin skugga som försvunnit. I huset stöter han på de tre barnen i familjen: Lena, John och Mikael. Peter Pan och älvan Tingeling tar med barnen till Ingenstans, ett land långt borta i fantasin. Ingenstans är fyllt av spänning, indianer, sjöjungfrur och magi. Men där finns även Peter Pans stora fiende Kapten Krok och hans pirater. Peter Pan är sagan om den flygande pojken som inte vill bli stor. Kanske kan barndomens drömmar vara för evigt


Uteleksaker i present till 5-åring

5-åringar brukar fortfarande gilla att leka ute. Vad som är en bra uteleksak till dem beror förstås lite på årstiden. När det är vinter och snö är det bra att få: pulka, snowracer, skridskor, skidor eller kanske en madrass att åka på i pulkabacken. Det kan också vara kul att få en riktigt bra spade. En som man kan gräva den bästa snögrottan med.

Är det någon varmare årstid så föredrar 5-åringar att få en ny cykel, skateboard eller en sparkcykel. Eller kanske snorkel, cyklop, simfenor om det är badväder.

5-åringar brukar tycka om att röra på sig och gilla fart och fläkt helt enkelt. De gillar att cykla snabbt och galna upptåg.


Roliga leksaker du kan ge i present till en 5-åring

Sminkhuvud

5-åriga tjejer brukar var mycket intresserade av smink. Ett sminkhuvud brukar vara jätteroligt att få. Då kan de både testa olika håruppsättningar, sminka henne och testa allt på sig själva. Det är kul att kunna öppna en egen skönhetssalong där hemma. Kanske pappa behöver få en styling också.

Findus och Pettson

Minns du sagorna om Findus och gubben Pettson? Pettson fick Findus som en liten kattunge. Han kom i en kartong där et varit ärtor i tidigare. Findus stod det på lådan, så det var så katten fick sitt namn. Findus och Pettson är sagor som 5-åringar tycker om. De finns både som böcker och filmer. De älskar om de även får pussel, pysselböcker, Findusdocka och som kluriga spel. Själv har jag skrattat gott åt de här historierna. Findus påminner väldigt mycket om min äldsta dotter när han “råkar” tappa sin smörgås på väggen. Hur som helst är det en fantastisk saga som även 5-åringar tycker om att lyssna till.

Walkie talkies i 5-årspresent
Walkie talkies i 5-årspresent

Att kommunicera med en 5-åring

Att kunna prata med kompisarna i Walkie talkies är spännande! De kan faktiskt användas istället för mobiltelefoner när man vill att barnet ska komma in från gården. Ja, det kanske vore enklare att gå ut och hämta barnet…men då får det ju ingen användning för sin nya leksak liksom. Det här är en häftig leksak…som även kan användas till nyttiga saker. 5-åringar brukar älska minionerna från filmerna Dumma Mig.

Heminredning

Inredning till rummet är också kul att få i present när man är fem år. Det kan förutom sängkläder vara lampor med Disney prinsessorna, bilar eller Spindelmannen. Eller kuddar med dessa superkändisar.

Musiksaker i present till 5-åring

Om det inte är dina barn är det jättekul att ge bort både ett set med musikinstrument eller en liten gitarr. Haha! Dessa musikinstrument kan med fördel kombinerar med en Frost film. Där finns många låtar som barnet kommer att älska. En perfekt present om du vill retas med barnets föräldrar. Barnet kommer älska låtarna från filmen och vilja sjunga och spela. Fascinationen för just Frost låtar brukar vara väldigt stor bland små tjejer.

Matlagning

Alla femåringar tycker om att “laga mat” så ett kök + saker till kommer de garanterat att älska.

Vill du riktigt ligga bra till hos 5-åringen så föreslår jag ett kakfat med cupcakes också.

Vad mer kan en minikock önska sig? Jo, lite russin och annat gott att ha med i sin matlagning kanske.

Jag hoppas du hittat riktigt bra presenter till en 5-åring här. Kommentera gärna om jag missat att ta med något viktigt! Du kan även hitta inspiration på dessa sidor:

Kommentera gärna!