Gör Julklapparna Själv

Det är lätt att dras med i köphysterin när det närmar sig jul. Men alla julklappar måste faktiskt inte köpas. Till de närmaste tycker jag att man ska lägga ner lite mer tid och kärlek på julklapparna och göra dem själv.

Vad finns det då för julklappar man kan göra själv? Fina julklappar som du kan göra själv är t.ex. något du syr, bakar, stickar, pysslar eller kanske ett presentkort på en upplevelse. En julklapp som någon har lagt ner tid och kärlek på att göra är mer värdefullt än en julklapp man köper i butiken.

Vad finns det för julklappar man kan göra själv?

En julklapp som någon har tillverkat själv är något väldigt speciellt. Någon har lagt ner tid och kärlek på att tillverka en julklapp till mig. Det uppskattar jag mycket mer än en köpt sak.

Vad finns det för julklappar du kan göra själv

Vad du ska göra för julklappar till dina nära och kära i jul beror förstås på vad du kan och är bra på. Det är förstås inte någon tävling, men om du ska sticka ett par vantar i julklapp till mamma och du aldrig har stickat förr så blir de garanterat inte så fina och det kommer vara väldigt svårt att göra dem. Så fundera över vad just du kan göra för julklappar!

Fin present till mamma som barn gjort själva
Finaste presenterna gör man själv!

En av de finaste presenterna jag fått i mitt liv var när min dotter pärlade ett halsband till mig. Ja, ja…ett halsband med plastpärlor tänker du kanske nu? Men hon använd slut på alla sina finaste pärlor och hon jobbade med det i en månad kanske. Aldrig förr har någon använt hela sin förmögenhet och dessutom jobbat en månad med att få ihop en present till mig. Inte ens när jag köper presenter till mig själv blir det så fina grejer.

Bra julklappar som man kan sy, sticka eller virka själv

Om du har symaskin så finns det många fina saker du kan sy och ge bort i julklapp.

Några tips på julklappar från Christinas sytisps:

Fler tips på julklappar du kan sy själv

Ett problem som många har är att sladden till hörlurarna trasslar sig. Varför inte ge bort en sladdhållare. En bit tyg med en knapp på där man helt enkelt knäpper fast sin sladd när man inte använder den.

Doftkuddar som du fyller med lavendel.

Om du stickar eller virkar kan du göra små figurer, sk arigumi, att ge barnen i julklapp. De brukar också älska att få olika stickade bakelser och tårtor att ha i sitt dockkök.

Att sticka en halsduk eller mössa är ganska enkelt. Att få en hemstickad mössa eller halsduk brukar bli väldigt uppskattat. Använd gärna reflexgarn till dem du bryr dig allra mest om. Så att de överlever den mörka vintern.

Grytlappar är en annan klassisk julklapp som går ganska snabbt att virka själv.

Vetevärmare är också mysiga julklappar att ge bort. För att sy en vetevärmare behöver du tyg och ca ett kilo helt vete för att fylla din vetevärmare med. Vetevärmaren värmer man sedan i mikron tillsammans med en kopp vatten i ca 3 minuter.

Just nu är det väldigt populärt med scrunchie bland tonårstjejer. Det är hårsnoddar i tyg. Det syr man lätt själv! De ska helst vara i sammet. De består av en avlång tygbit som sys till en kanal och som sedan sys ihop till en cirkel. Innan man syr ihop det sista trär man i en bit resår och spänner lagom hårt.

sy en necessär i present
scrunchie en julklapp man kan göra själv

Ge bort något du bakat själv i julklapp

Att få nybakt bröd, bullar eller kakor brukar alltid bli lika uppskattat. Varför inte ge bort något du bakat i julklapp? Det kan både vara bullar, matbröd, lussebullar eller pepparkakor. Eller kanske ett presentkort med löfte om färskt bröd levererat hem till mottagaren en gång i månaden under resten av året.

Så här i juletid kommer det också att bli en väldigt uppskattad julklapp om du ger bort en korg med hemlagat julgodis. Det kan t.ex. vara polkagrisar, marknadsnougat, rostade nötter eller kanske chokladpraliner? Billiga korgar kan du hitta på till exempel Dollarstore, Rusta eller ÖB. Lägg några servetter i botten och fyll den med påsar av hemlagade läckerheter.

Saker du kan pyssla och ge bort i julklapp

Gör fina bokmärken med hjälp av garn och fina papper som du klistrar och knyter ihop.

Blanda ett eget badsalt. Blanda salt, någon eterisk olja och lite bakpulver. Tillsätt ca 15-20 droppar av oljan och blanda runt. Låt det hela stå luftigt och torka en stund innan du förpackar det i burkar. Förutom den eteriska oljan kan du även testa att blanda i lite torkade lavendelblommor, kanel för att få ett juligare badsalt, vaniljpulver eller kokos för en god doft.

Andra fina julklappar som du kan göra själv är smycken. Det finns färdiga smyckessatser att köpa på t.ex. Panduro och som innehåller lite av varje för att göra smycken och ge bort i julklapp.

Köp porslinsmålningspennor och vita muggar. Ge var och en varsin personlig temugg i julklapp där du skrivit eller målat något speciellt för just honom eller henne.

Du kan också göra smyckeaskar eller förvaringsaskar att ge bort i julklapp. Håll ögonen öppna efter små pappers eller träaskar som du sedan dekorerar med servetter, fina papper, band eller pärlor. Använd decoupagelim och kontaktlim för större saker.

Här har vi äntligen fått lite nytta av reklambladen de envisas med att lägga i vår brevlåda. (trots skylt) Vi gjorde bokstäver som vi dekorerade med servetter och pappersrosor.
Den här tavlan gjorde jag till min syster. Egentligen till hennes examen som tandläkare. Med lite fantasi finns det många presenter man kan göra själv.
Min sambo önskade sig en mac… snäll som jag är så uppfyllde jag hans önskning!

Julklappar som barn kan göra själva och ge sina föräldrar

sy något fint till mamma i present lakritsbåt nåldyna
sy något fint till mamma i present lakritsbåt nåldyna

Ge bort presentkort på sådant du gör själv i julklapp

Alla julklappar måste heller inte vara saker som du ger bort! Varför inte ge ett presentkort på snöskottning, dammsugning av huset, bullbak eller att ta med farfar ut och fika en gång i månaden eller middag hemma hos dig. Det kan även vara presentkort på hjälp att handla mat.

Ett presentkort på en tjänst du utför kommer mottagaren kanske har mycket mer glädje och nytta av än att få ytterligare en prydnadssak att ställa i bokhyllan. Det finns många fina och kärleksfulla presentkort man kan ge bort, utan att det kostar ett öre.

Jag hoppas du hittat inspiration och många användbart tips på julklappar som du kan göra själv!

Relaterade frågor

Vad finns det för personliga hemmagjorda presenter? Du kan t.ex. göra en personlig mugg, med text och bild speciellt till den personen. Kanske något du syr och broderar namn på till just honom eller henne.

Vad kan man sy för egna presenter? Jag brukar ofta sy kalsonger och ge bort i present. Min dotter skriker av förtjusning (jag väljer i alla fall att tolka det som förtjusning) varje gång hennes sambo för nya kalsonger. Bananer, kameler, valar, kor och bondgårdstema är de kollektioner männen i min närhet fått i present hittills.

Vad kan man snickra för julklappar? Bra julklappar att snickra är till exempel skärbrädor, grytunderlägg, nyckelringar och små skålar.

Kan man ge bort mat i julklapp? Det går alldeles utmärkt. Det kan t.ex. vara Linas matkasse, en delikatesskorg eller presentkort på en middag som du lagar.

 • Adventskalender för vuxna 2022 – Årets alla julkalendrar

  Adventskalender för vuxna 2022 – Årets alla julkalendrar

  När julen närmar sig så vill väl både stora och små ha en adventskalender. De finns så många roliga att välja mellan. En nyhet för mig i alla fall är att det finns så många julkalendrar även för vuxna och att det inte bara är adventskalendrar med choklad. Jag skrattade väldigt mycket när jag letade […]

  Läs mer..


 • Egen adventskalender till barn

  Egen adventskalender till barn

  Ska du göra en egen adventskalender till barn? Det kan vara lite klurigt att gå ihop 24 bra presenter till dem, men du ska få mina bästa och roligaste tips på presenter till adventskalendern till barnen på den här sidan. Att barn älskar att få en egen adventskalender med små presenter varje dag behöver väl […]

  Läs mer..


 • Göra En Egen Adventskalender Till Flickvän

  Göra En Egen Adventskalender Till Flickvän

  Jag tycker att det är kul att få en adventskalender av min pojkvän, du vet en sån där med många paket som han har slagit in själv och så får man öppna ett varje dag fram till julafton. Men jag vet att det inte är så enkelt att hitta billiga presenter att stoppa i adventskalendern […]

  Läs mer..


Gör Julklapparna Själv
Rulla till toppen