vad önskar sig en 3-åring i present

Present till 3-åring

Vad är en bra present till en 3-åring?

Här ska du få mina bästa tips på presenter till 3-åringar. Saker som mina egna barn älskade när de var i den åldern. Först några snabba tips för den som har riktigt bråttom: Hoppdjur, gosedjur och piratskepp. Men fortsätt gärna läsa för fler bra tips på presenter du kan köpa till 3-åringar.

Hoppdjur är roliga presenter till 3 åringar
Hoppdjur är roliga presenter till 3 åringar
gosedjur är bra presenter till 3-åringar
gosedjur är bra presenter till 3-åringar
piratskepp är en bra present till en 3-åring
piratskepp är en bra present till en 3-åring

En del av mina inlägg innehåller annonslänkar. Om du köper något genom någon av dessa länkar så betalar du inte en krona mer, men jag får en liten provision, som hjälper till att hålla sidan igång. Tack! Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för CDON, Adlibris, Leksakscity och Nalleriet


Vad gillar 3-åringar?

Treåringar tycker om både att sitta och pyssla, rollekar, oväsen, vildare lekar, och ännu vildare lekar. När man köper present till en 3-åring kan det därför vara bra att variera leksakerna lite så att det inte bara blir oväsen och vilda lekar, utan även lite pysselsaker så att föräldrarna kan få en lugn stund emellanåt.


Bästa presenten till 3-åring

Treåringar brukar älska fart och fläkt. De tycker av naturen ofta om att röra mycket på sig. Varför inte ge dem leksaker är roliga och inbjuder till rörelse:

Hoppdjur enhörning present till 3-åring

Hoppdjur i present till 3-åring

Hoppdjur – djur som barnet sitter på och håller det i öronen eller i handtag och som barnet sedan studsar runt med samtidigt som de sitter på djuret. Hoppdjur finns i många olika varianter och former så som lila kor, enhörningar, hästar och flodhästar.

hoppboll i present till 3-åringar

Hoppboll

Hoppbollar – samma funktion som hoppdjuren, men hoppbollarna brukar istället för att vara ett djur ha barnmotiv tryckta på bollen. Med hoppbollen blir det fart och fläkt i hemmet.

springcykel i present till 3-åring

Springcykel

Springcykel – ungefär som en vanlig cykel fast utan pedaler. Barnet sparkar sig fram och övar sig på att hålla balansen när de far fram. Glöm inte komplettera med en bra lekhjälm. Det här kan gå undan!

Pulka i present till 3-åringar

Pulka – är det vinter så vill 3-åringen förstås ha en egen pulka. Finns det något mysigare än att göra en pulkautflykt med hela familjen. Ta med hjälm, mackor och en termos varm choklad. Pulka är riktigt kul!

Cykel i present till 3-åring

Cykel – kanske är det dags för första cykeln nu? En treåring behöver ha en cykel med stödhjul om det ska gå vägen. Småbarn brukar gilla fart, så en cykelhjälm är en god idé att ge i present också.

lyxbil i present till 3-åringen

Bil

Bobbycar – ge honom eller henne ett riktigt vrålåk! Det här är en leksak som småttingar brukar älska. Ja, vem skulle inte älska att få en knallgul Ferrari förresten?

Studsmatta

En leksak som du kan köpa redan nu som kommer att räcka ända upp i tonåren är en studsmatta. Om familjen har en trädgård är detta en jättebra present till barnen. När barnen får besök av kompisar är det här en given sysselsättning med kompisarna.


Present till 3-åring som gillar att pyssla

I den här åldern brukar barnen kunna sitta stilla och pyssla långa stunder. Det måste inte alltid vara avancerade saker som måste övervakas av en förälder för att inte bli till färgglada katastrofer. Det fungerar bra även med annat pyssel till 3-åringar. Bra pysselsaker att ge treåringar i present är t.ex:

pussel i present till 3-åring

Pussel i present till 3-åring

20 bitar pussel Bamse och hans vänner brukar vara poppis figurer bland treåringar. Ett träpussel är ett måste. Jag försökte köpa papperspussel till min 3-åriga dotter en gång. Men det var dumt. Efter ett tag fattades det tuggor lite här och var på pusslet.

Pärlor och sånt

Pärlor till halsband att sitta och pyssla halsband och armband brukar uppskattas bland treåringar, ja, korta stunder i alla fall. Det är fantastiskt billigt att köpa diamanter till barn i den här åldern. Passa på nu när det fortfarande finns diamanter gjorda av plast!

Pennor och ritblock

Helt vanliga färgkritor och ritblock är roligt. Med dem brukar 3-åringar kunna sysselsätta sig långa stunder. Kan dock vara bra att komplettera med en vaxduk för att bevara bordet snyggt.

Fler Pyssel som passar 3-åringar

Play-doh lera i present till 3 åring
Play-doh lera i present till 3 åring

Play-doh lera med former osv. (eller trolldeg) Det är kul att baka bullar och kakor och göra egen mat att bjuda på.

plus plus i present till 3-åring

Plusplus är precis som namnet antyder som små plus som man pusslar fast i varandra. Det kan bli de mest fantastiska former. Med lite tålamod så kan man bygga väldigt fina grejer.

Byggklossar är en rolig present att få när man är tre år. Det är roligt att bygga torn och slott. När man inte orkar längre kan man även rasa det som föräldrarna bygger upp. Det är nästan roligast av allt det.


Lego till 3-åringar

lego med blandade legobitar i present till 3-åringar
lego med blandade legobitar i present till 3-åringar
Legogubbar i present till 3-åring
Legogubbar i present till 3-åring

Smålego – det är roligare med några gubbar och massor av basbitar i alla de färger än med en färdig sats som ” ska” byggas ihop på ett visst sätt och sedan är ” klar”. Basbitar brukar faktiskt användas flitigare än byggsatser. Med baslegot kan man bygga hagar till sina hästar, bygga Harry Potter slott och annat som behövs i andra lekar också.

Duplo– storlego finns i många roliga byggsatser, t.ex. Torg, tivoli och flygplan Även dupolo är väldigt roliga leksaker som tål tuffa lekar och kärlek från barnen.


Ge 3-åringar spel

Ett spel t.ex. memory och löjliga familjen, katt och råtta spelet och Bamse osv. Ja, det tar kanske en liten stund att förstå reglerna. Men inom kort kommer 3-åringen att slå dig i memory med lätthet. Småttingarna har ett otroligt bra minne.

Ipad för att använda som lärohjälpmedel, med färg, siffror, memory osv.  Att spela och leka in kunskaperna är ett väldigt effektivt sätt att lära sig på.


Gratis present till 3-åring

Här kan du lätt plocka ihop lite bra pysselmaterial av tomma kartonger, toapappersrullar, papper, glitter, paljetter och limstift. Material som man kan använda på många olika sätt, som inte är så “färdigt” utan inbjuder till egen kreativitet och som kan kombineras på olika sätt med andra saker. Satsa även på ett riktigt bra förkläde och en vaxduk för att skydda bordet.

Du kan göra egen trolldeg – det är i stort sett gratis och kan göras med ingredienser du redan har hemma.


Badleksaker i present till 3-åring

Att bada brukar vara väldigt uppskattat både inomhus, på stranden, på badhuset och ute i trädgården på sommaren. Att få badleksaker i present brukar vara väldigt populärt. Det kan t.ex. vara

 • Badanka som skiftar färg Att ha roliga leksaker i badet brukar underlätta när man vill bada barnen. Förutom badankor brukar det vara kul att leka med helt vanliga plastlådor och decilitermått. Barnen brukar tycka det är kul att ösa vatten i lådorna och bada sina badankor.
 • Aquaplay ett vattensystem med slussar och kanaler. Det finns även ett skovelhjul så att barnet kan veva för att vattnet ska strömma och föra båtarna framåt i kanalerna. En jättekul leksak att ha i trädgården eller på stranden på sommaren.
bubbelmaskin i födelsedagspresent till 3 åringar
Bubbelmaskin i födelsedagspresent till 3 åringar
 • Bubbelmaskin – den kommer garanterat att förhöja badupplevelsen. Bubbelmaskinen blåser bubblor i rummet. Du sätter fast bubbelmaskinen i badkarskanten. Jätterolig födelsedagspresent till 3-åringar.

 • Armpuffar för att inte sjunka så snabbt på badhuset. Det är olika armpuffar för olika vikt på barnet, så kolla att du får rätt innan du köper bara! En olycka är så lätt hänt och med ärmpuffar kommer föräldrarna ha några sekunder till på sig.
 • Ska man till badhuset är det nödvändigt att ha badkläder så varför inte hitta Badbyxor eller baddräkt med något fint motiv som du tror att 3-åringen tycker om.

Bra presenter till 3-åringar

3-åringar brukar älska att laga mat. Vill man köpa ett dockkök finns det hur söta som helst att välja mellan. För att inte tala om all färdig mat som kommit de senaste åren. När min yngsta dotter var liten fanns det tyvärr inte så fina saker att köpa. Men efter att hon fått följa med mig till symässan så kom hon och väckte mig riktigt tidigt morgonen efter. Hon ville ha en prinsesstårta som hon hade sett där. Hon hade blivit inspirerad…och gissa vem som fick virka den! Men nu finns det som sagt alla möjliga färdiga godsaker till dockköket att välja mellan. En välutrustad minikock behöver förstås:

 • Ett leksakskök att ha ett eget kök är drömmen för små barn. Själv blev jag väldigt förtjust i det här söta köket i retro 50-tals look. Dessutom ingår det massa matlagningsredskap när du köper köket.
 • Grytset med olika kastruller, stekpanna, stekspade och kökshandduk är helt nödvändigt för att kunna laga mat. Det här ser ut som riktiga grytor fast i miniatyrformat.
 • Matlagningsredskap med knivar slevar och vispar. Bra att ha för att minikocken ska kunna fixa middagen. Allt hänger på ett praktiskt ställ, så att det ska vara enkelt för kocken att komma åt de redskap som hon eller han behöver.
 • En teservis är den inte otroligt söt den här te-servisen. Utöver bricka, fat, kanna och koppar får du med en liten väska att lägga allt i. Att kunna bjuda mamma och pappa på kaffe eller te i den egna servisen brukar de tycka är jätteroligt.
 • Mat till sitt kök För att måltiden ska bli komplett behövs även mat. Här får du med massa olika ingredienser, både grönsaker, mat , deserter, glass, flaska och kex. Dessutom ingår en stekpanna att laga till maten i.
 • Mycket kakor, tårtor och annat smaskigt. Visst blir man lite sugen när man ser den här ursöta gräddtårtan? Tårtan är gjord av trä. När du köper den ingår både fat och tårtspade.
 • Kassaapparat och lite mer lekmat så att hon eller han kan gå och handla också. Eller varför inte öppna garderoben och sälja kläderna till kompisarna.
 • Att få musikinstrument i födelsedagspresent är något som 3-åringen också kommer att älska. Och håll med om att den här gitarren är fantastiskt gullig. Barn brukar tycka om att sjunga och spela. Det här är en present som barnet kommer ha mycket glädje av. (kanske inte föräldrarna dock)

Dockor och gosedjur

Dockor och gosedjur brukar vara hett önskade om du tar med dig treåringen till leksaksbutiken. Även här är det ju ett otroligt stort utbud. Men jag tycker att man kanske kan börja med en lite billigare docka i den här åldern. Det som treåringar tycker om att leka med är:

 • Docka (förstås) Kanske kan du hitta en docka med något tillbehör så som potta, nappflaska eller ett ombyte. Det är sådant som 3-åringar kan hålla på att plocka länge med. Dockan behöver matas, gå på pottan och nattas. Små dockföräldar brukar ha mycket att stå i.
 • Dockvagn att köra dockorna i brukar barnen älska. Det här är en kombivagn som kan användas både som liggvagn och sittvagn. Genom att ta ur den bärbara liften blir vagnen snabbt en sittvagn istället. Handtaget kan justeras för att passa “föräldrar” av olika längd. I shoppingkorgen under vagnen ryms dockans alla tillbehör.
 • Docksäng – Det är ganska enkelt att sy egna sängkläder till docksängen. Om du inte syr själv så fråga runt lite bland dina bekanta. Kanske finns det någon som gärna hjälper till med det. En docksäng brukar i alla fall vara en uppskattad present hos treåringar.
 • Dockhus – med några dockor och litet möbler. I just det här dockhuset bor en liten nallefamilj. Såna här små hus och dockor eller djur brukar 3-åringar älska att leka med.
 • Smådockor /små djur av olika slag är också populärt. Du behöver inte köpa något hus till dem. Det brukar fungera lika bra om de får en liten låda att bo i. Treåringar har god fantasi och det går att bygga bo lite över allt faktiskt.
 • Kanske ett Pippi hus med figurer. Pippi är väldigt populär bland treåringar. Det här fina Pippi huset ger många roliga lekstunder både med och utan kompisarna. OBS, figurer och möbler ingår inte här utan du måste köpa det separat.
 • Alfons Åberg är böcker som 3-åringar älskar. Pappa läser tidningen och Alfons snickrar. Rör inte sågen säger pappa…men klarar Alfons låta bli? Och varför inte ge 3-åringen en Alfons Åberg docka också. Det kommer förmodligen bli en stor favorit.

 • Gosedjur i form av en enhörning eller en söt räv. Gosedjur brukar ju vara älskade långt upp i åren. Men ett gosedjur som barn får i den här åldern blir ofta något väldigt speciellt. Det blir den bästa vännen som följer med både till dagis och på resor.

Andra roliga presenter för 3-åringar

 • Gunglamm eller gunghäst är en jätterolig leksak och en snygg inredningsdetalj i barnrummet. Visst är den här riktigt häftig?
 • Pippi Långstrumps skepp är en favoritleksak bland både mina barn och andra barn som kom hem till oss. OBS, glöm inte att köpa till Pippi, Tommy och Annika också!

 • Brio tågbana en given favorit som barnet leker med i många år och som dessutom håller så hög kvalité att även barnbarnen kommer att kunna leka med det. Tågbanorna går att köpa till fler delar till i takt med att barnet växer. Det är en leksak som alla mina barn har älskat väldigt mycket.

 • Doktorsväska att vara läkare och undersöka om mamma eller pappa har kurr i magen, ta tempen och kolla öronvax brukar vara en höjdare.

Jag hoppas att du hittat en bra present till 3-åring! Och visst känns det roligare att ge en större grej än 1000 småpaket. Vill du ha mer inspiration för vad du kan ge en 3-åring i present kanske du hittar något bra här:

Kommentera gärna!