vad önskar sig en 4-åring i present

Present till 4-åring

Vad gillar 4-åringar?

Vad är en bra present till en 4-åring? Här hittar du många bra presenttips till 4-åringar. Några snabba förslag för dig som har bråttom: såpbubblor, sparkcykel och pysselbok. Har du gott om tid så kommer fler tips på presenter till 4-åringar här på den här sidan. Jag är säker på att du kommer hitta en bra present till 4-åringen som du ska fira.

En del av mina inlägg innehåller annonslänkar. Om du köper något genom någon av dessa länkar så betalar du inte en krona mer, men jag får en liten provision, som hjälper till att hålla sidan igång. Tack! Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för CDON, Adlibris och Leksaks city


Present till 4-åring som har allt

Om fyraåringen redan har allt hon eller han behöver kanske det är bra att satsa på uteleksaker. Ett stort leksaksberg är inte till glädje för någon. Men uteleksaker är en bra presenter till 4-åringar som har allt redan. Det är smart att redan nu börja tänka på att inte köpa för mycket saker och fylla 4-åringens rum med.

 • Pulka & skridskor: Vintertid är det förstås pulka, skidor och skridskor som gäller. Det är mysigt att göra en heldagsutflykt till pulkabacken tillsammans med hela familjen. Att ha en matsäck med varm oboy och prickig korv smörgås.

På sommaren finns det väldigt mycket roligt för 4-åringar att göra, de brukar tycka om att färdas i hög hastighet och att alltid ha mycket på gång.

 • Cykel: 4-åringar önskar sig förstås en egen cykel med cykelkorg, flagga och pärlor på ekrarna så att det låter roligt när man cyklar. Nalle och hinken följer gärna med på färden tryggt sittandes i cykelkorgen. Glöm inte mäta barnets huvud och köpa en cykelhjälm också! Det är otroligt vilka hastigheter barn kan komma upp i!
 • Sparkcykel: Sparkcykel är något en 4-åring vill ha i present. Även till en sparkcykel behövs hjälm och helst även skydd. 4-åringar har mycket muskler och liten riskmedvetenhet. Att risken att slå sig och skrapa upp knän och händer är överhängande är inget som hindrar dem när det sätter fart.
 • Pool: När det är varmt ute är det skönt att kunna svalka sig i sin egen pool. Komplettera även med glass för att göra upplevelsen komplett. Tänk på att det är bra att placera poolen i skuggan för att barnen inte ska sitta länge i direkt solsken.
 • Pistoler, såpbubblor och golf: Mindre uteleksaker som 4-åringar tycker om att hålla på med på sommaren är hopprep, twistband, golfset, rockring, vägkritor, spela badminton, vattenpistoler och såpbubblor. Detta är också perfekta presenter att ge bort när det är barnkalas också.
 • Studsmatta: Studsmatta är något som alla barn önskar sig i present, även 4-åringar. Se bara till att du väljer en studsmatta med skyddsnät. Studsmatta är en rolig leksak både när man är själv och när kompisarna är på besök.
 • Lektält:  Tält är bra presenter till 4-åringar. Lektält finns i alla möjliga utformningar: Villa Villekulla tält, rosa prinsesslott, klassiska indiantält, busstält och mycket mycket mer. Att leka koja eller att få ett eget tält brukar 4-åringar gilla. Egentligen så räcker det med lite filtar och soffkuddarna, men att köpa ett färdigt tält brukar vara bekvämare och inte bli så stökigt. Tälten kan både användas inne (om man har utrymme) och ute på sommaren.
 • Trampbil: En trampbil är en önskedröm för många 4-åringar. Barn älskar fart och fläkt. Med en trampbil kan de svischa fram i hög hastighet. Och med den här bilen så kommer de fara fram med stil. Rätt tuff, eller hur?
 • Gungor: Egen gungställning eller gungbräda är förstås en önskepresent om man har egen tomt. Varför inte köpa både gungor och rutschkana allt i ett? Du kommer få en väldigt lycklig 4-åring.
 • Rutschkana: Min dotter var väldigt jobbig och hade otroligt mycket energi när hon var liten. Jag köpte en rutschkana och studsmatta till henne att ha inomhus. Hon sprang upp och åkte ner i den ca 1000 gånger per dag. När hon fick chansen att göra av med all energi så blev hon mycket trevligare att ha i möblerade rum. Hon kunde fokusera på att åka och hoppa. Hon behövde inte gå loss på inredningen längre när hon var trött. En rutschkana var räddningen för oss i alla fall.
 • Bollhav: Att ha ett eget bollhav är förstås vad alla 4-åringar vill ha i present. Förutom att bada i bollar kan det här huset även användas som bostad eller koja. 4-åringar brukar älska bollhaven när man tar med dem till ett lekland, så varför inte ge dem ett eget bollhav hemma?
 • Insektssamlarsaker: Låt barnen upptäcka naturen omkring er. Det är spännande att fånga spindlar, myror, humlor och skalbaggar. Titta på dem i en burk med förstoringsglas. Sedan släpper man ut dem igen. 4-åringar är fulla av upptäckarlust. Det finns massor av både insekter och vattenlevande djur som kan vara spännande att utforska.
 • Bollar: Bollar är alltid kul. De finns i en mängd olika utföranden så som hoppbollar, badboll, mjuka bollar osv. Mjuka bollarna brukar gå bra att använda inomhus, ja i alla fall ända tills de hör talas om volleyboll. Då är det kört, då ryker vaser och sånt. Kan iofs vara ett effektivt sätt att bli av med den där fula porslinsvasen som du fick av fastern för två år sedan som du egentligen aldrig tyckt om.

Pysselsaker i present till 4-åring

Barn i den här åldern brukar tycka om att pyssla och göra saker inte bara att leka. Bra pysselsaker att ge i present till en 4-åring är:

Pärlor: Pärlor är kul, både att göra halsband av och att pärla till pärlplattor. Det här pärlpaketet innehåller några pärlplattor också. När barnet blir lite större brukar de tycka om att pärla lite svårare pärlplattor med motiv där de får räkna. Det är dessutom väldigt smart att köpa pärlor till barn i den här åldern. Det är nog enda gången i livet de kan njuta av att ha halsbandet fullt av “diamanter”. Både 4-åriga killar och tjejer brukar tycka om att pärla smycken och pärlplattor.

Pysselböcker: Finns med grävmaskiner, enhörningar , mattepysselböcker. Det är förstås alltid kul att få nya fina pennor också till pysselboken. Det är kul att hitta pedagogiska pysselböcker som underlättar inlärningen och att smyga på dem kunskap utan att de märker det.

Blandat pysselmaterial: Papper, klistermärken, stenar, gamla toarullar, glitterlim, restgarner, klister, små kartonger, flirtkulor och liknande är jättebra present till 4-åring. Fyraåringar har god fantasi och kommer kunna förvandla mycket gammalt skräp till skatter bara du ger dem chansen. 

Gips: Att måla My litte pony gipsfigurer brukar 4-åringar tycka om. Det här är en färdig gipsfigur med My little Pony som barnet får måla med de medföljande färgerna.

Pussel: När man är 4-år brukar man klara av pussel med ca 60 bitar. Som t.ex. det här Musse Pigg Pusslet.  Passar bitarna lite dåligt? Säg inte åt barnet att hämta hammaren! Det gjorde jag, det blev märken. 4-åringar har inte utvecklat en vuxens sinne för humor ännu. Men ett 60-bitarspussel brukar 4-åringar kunna bemästra utan att använda hammare.

Spel: Spel som 4-åringar tycker om är t.ex. memory,   råttfällan och fiskespelet. Nu när barnet är 4 kommer du att kunna få en rejäl match i memory i alla fall. 4-åringar är fullvärdiga motståndare! Jag hoppas du inte har så mycket emot att förlora.

Vattenfärg: Rita och måla är kul. Du hittar ett fint staffli för barn på IKEA. Vattenfärger är något 4-åringar älskar. Släpp loss den lille konstnären! Komplettera gärna inköpet med förkläde, vaxduk, skyddsplast och håll er för säkerhets skull i badrummet! Ja, det är en smula arbetsamt för föräldrarna när barnet ska måla med vattenfärg..men de brukar verkligen älska det..ja, barnen alltså

Snickra: Att få var med föräldrarna och snickra är spännande. Varför inte ge 4-åringen en egen snickarlåda? Varför inte bygga en lådbil tillsammans med 4-åringen. Att få tid tillsammans med sina föräldrar och få en bil som man hjälpts åt att göra är mycket bättre än att få en färdig trampbil!


Böcker i present till 4-åringar

Böcker som är bra present till en 4-åring. De älskar när man läser högt för dem och lär sig böckerna nästan utantill. Här är några extra fina barnböcker som jag har valt ut:

Sagan om Pelle Kanin uppmanar Fru Kanin sina fyra barn att inte smita in i herr Karlssons trädgård. Hos herr Karlsson kan man råka riktigt illa ut. Flopsy, Mopsy och Ull-tott, som är lydiga små kaniner håller sig långt bort från herr Karlssons trädgård. Men den nyfikna och lite olydiga Pelle Kanin kan inte motstå herr Karlssons smaskiga grönsaker. Det här är en riktigt klassisk barnbok med vackra teckningar. Beatrix Potter får oss att leva oss in i sagan.

Spyflutan Astrid har fyra ben, kan gå i taket och flyga vrålsnabbt! Men trots att hon kan flyga snabbt så finns det faror över allt. Astrid tycker om att göra egna utflykter och är nyfiken som vilken 4-åring som helst. Astrid gillar god mat. En dag råkar Astrid bli instängd i kylskåpet när hon ska hugga in på en bit dansk salami. Spännande saka med fina illustrationer.

Lilla Rosa är en bullterrier. När hon först flyttade in hos tanten trodde tanten nästan att Rosa var ett lokomotiv så snabbt som hon drog fram. Men rosa är världens gulligaste och roligaste bullterrier. Läs om hennes första tid hos en tant som rätt så snart blev mycket utmattad. Lilla lokomotivet Rosa har många likheter med 4-ringar. Barbro Lindgren beskriver på ett kärleksfullt sätt livet med hund.

Varje morgon vaknar Pettson på samma sätt, av Findus som hoppar i sängen. Inte nog med att han hoppar heller, han börjar hoppa redan klockan fyra! Pettson blir tokig. Antingen får Findus lova att han slutar upp med hoppandet eller så är det dags för honom att flytta hemifrån. Findus väljer att flytta. Tillsammans inreder de det gamla dasset och tar bort bajstunnan så att Findus inte ska råka landa i den när han hoppar i sängen. Men så när Findus ska gå och lägga sig blir han lite orolig för räven. Findus och Pettson är helt underbara sagor som barn i alla åldrar älskar.

Det här är en rolig och annorlunda bok, skriven på rim. I varje uppslag måste barnet knacka på den nya dörren för att komma vidare. Vem är det som öppnar bakom den blåa dörren?

Ludde är humor för 4-åringar. Ludde vill göra allt på sitt eget sätt. Nu har de de populära Luddeböckerna moderniserats. I den här boken kastar Ludde boll till alla djuren, men som vanligt blir det väldigt tokigt. Det är är en rolig bok som får barnet att känna sig duktigare än Ludde.

Det är härligt att veta bäst när man är två år, och Ludde är verkligen knasig och gör det mesta bakvänt”, sa Ulf Löfgren i en intervju när han hade skapat Ludde på 80-talet. Och Ludde, en uttrycksfull figur i det lilla formatet, blev en omedelbar succé.


Bra present till 4-åring

Dockor, mat och sånt

Fyraåringar brukar gilla att leka med dockor så både dockor (helst en baby born docka), dockvagnar, docksäng, dockspis, leksaksmat och allt som hör till är jättebra presenter till 4-åringar. Om du kan sy så är det ju extra kul att få mer dockkläder och fina sängkläder till docksängen. De bjuder gärna både dig och dockan på en hemlagad middag bestående av nykokta legobitar.

Smådockor

4-åringar börjar även leka med barbie och andra små dockor. Ge 4-åringen en liten låda till och några fina papper så förvandlas det stags till ett drömslott för dockan.

Bilar

Att få bilar i födelsedagspresent är ofta väldigt uppskattat både bland tjejer och killar. En bra present till 4-åring är även bilar: trampbil, små vanliga leksaksbilar, monstertruck, radiostyrd bil, Magic tracks bilbana…helst en säng i form av en bil också. Det är kul att köra bil själv eller bygga med bilbanan.

Dockskåp

Dockhus eller dockskåp är riktigt roligt och barnen kan sysselsätta sig själva långa stunder. De brukar gilla att både inreda huset, pyssla ihop nya möbler till det och att leka med dockorna som bor i huset. Trevligt med ett dockhus som inte är i så grälla färger, utan som faktiskt kan smälta in lite i rummets inredning i övrigt. Barnrum brukar bli en explosion av färger och saker ändå.

Lego

Lego är kul och när barnet är 4 går det att köpa smålego utan att barnet stoppar det i munnen. Lego är en bra present som de leker med långt upp i åldern. Min dotter som är 12 leker fortfarande med lego ibland. Med ett sånt här baspaket som man inte måste bygga ihop något speciellt av kan barnet använda sin kreativitet gång på gång och bygget blir liksom inte färdigt.

Playmobil brukar vara väldigt uppskattat  också. Det är leksaker som är roliga att leka med, håller hög kvalité och kan ofta sparas även till barnbarnen.


Kläder som kan vara bra presenter till 4-åringar

Kläder är roligt att få i present när man är 4-år. Det kan t.ex. vara en badrock med något fint motiv, tofflor att ha till dagis, gummistövlar eller så. Vad sägs om dessa fina stövlar med Bilar?

Pippi kläder i present till 3-åring
Pippi kläder i present till 4åring
Sjörövarkläder i present till 3-åring
Sjörövarkläder i present till 4-åring
Spindelmannen mantel i present till 3-åring
Spindelmannen mantel i present till 4-åring
Prinsessklänning i present till 3-åring
Prinsessklänning i present till 4-åring

Utklädningskläder brukar vara väldigt kul. Fyraåringen förvandlas lätt till Pippi Långstrump, Spindelmannen, Batmansjörövare eller en vacker prinsessa. När min yngsta dotter var i den här storleken bråkade hon med sin då 17-åriga storasyster om vem av dem som var vackrast. Storasyster var förstås inte sen att hitta på “prinsesstester” för att se vem av dem som var den äkta prinsessan. Tävlingarna utföll sällan till lillasysters fördel.


Riktigt dyra presenter till 4-åringar

Om ni har plats och ekonomisk möjlighet så är detta hett eftertraktade födelsedagspresenter. Den 4-åring som har en egen lekpark hemma i trädgårdslanden är nog lyckligast i världen.


Inredning i present till 4-åring

Barn tycker om att ha fint i sitt rum. Vad sägs om fina saker till sängen i form av sängkläder eller en filt, en fin matta eller en gullig nattlampa som gör att 4-åringen inte blir mörkrädd. Det kan också pli poppis att få en saccosäck. Den förvandlas till flygplan, båt eller hus vid behov.


Ge 4-åringen presenter till utflykten

Inför utflykten kan det vara kul att ha en ryggsäck med bilar, ryggsäck från Frost, egen matlåda och dricksflaska. 

TIPS! Spara något reklamblad med leksaker och sitt med 4-åringen när hon eller han ringar in det som hon eller han önskar sig önskar sig! Så brukade vi göra inför födelsedagar och jul. Det brukar vara lite bekvämare än att ta med sig 4-åringen in i leksaksbutiken.

Jag hoppas att du har hittat inspiration inför köpet av present till 4-åringen! Egentligen är inte 4-åringar så kräsna. De brukar bli glada för vad de än får i present. Hoppas att ni får ett fint födelsedagskalas!

Har jag glömt att ta med någon jättebra present till 4-åringar? Kommentera gärna! 

Fortsatt läsning:

Kommentera gärna!