Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Lekar på barnkalas: En omfattande guide till roliga och engagerande aktiviteter för barnen

Barnkalaset är något som barnet själv sett fram emot hela året. Barnet har planerat noga vem som får komma och vem som inte får komma på barnkalaset. Som förälder funderar du säkert över vilka lekar det ska vara på barnkalas, vilken mat du ska bjuda på och kalaset ska ha något tema osv.

Men vad finns det för lekar att leka på barnkalas? En vanlig leka på barnkalas är dansstopp där man dansar till musiken slutar. Då ska man stå stilla tills den kör igång igen. Barnkalas avslutas ofta med fiskdamm. Men det finns också andra lekar för barnkalas så som stafetter, såpbubblor, sätta knorren på grisen, disktraserace, pussa grodan och chokladpuddingleken.

Att planera lekar och aktiviteter för ett barnkalas kan vara en utmaning, men det är också en viktig del för att göra kalaset minnesvärt och underhållande för barnen. I den här artikeln kommer vi att ge dig en omfattande guide till roliga och engagerande lekar för barnkalas, inklusive både klassiska och nya idéer, anpassade för olika åldrar och teman.

Nu ska du få lära dig roliga lekar för barnkalas. Jag har också skrivit om roliga teman på barnkalas. Där kan du hitta lekar och aktiviteter som passar just för varje barnkalastema.

Lekar till barnkalaset

Här hittar du utmärkta lekar för barnkalaset. Barn brukar vara väldigt kreativa och ha god fantasi när det gäller att starta lekar. Men ibland kan det vara nödvändigt att en vuxen går in och startar igång leken för att den ska ta fart. Det är viktigt att inte styra för mycket samtidigt som det kan vara nödvändigt att en vuxen startar leken. Barnen kan vara lite blyga både för varandra och för födelsedagsbarnets föräldrar. Men leken är ett perfekt sätt att bygga relationer. Extra kul är det om du som vuxen också är med och leker och lär känna barnets kompisar.

Barnkalasen i vår familj har urartat! Min dotter som är 12 nu är världens festfixare. Det är inte bara sin födelsedag hon ska administrera och ordna tipspromenader och lekar på. Det är även min födelsedag som ALLTID förvandlas till ett barnkalas. Jag har bett om att få fira ett vuxet kalas. Ett kalas med bara middag och trevligt samtal….men NEJ…någonstans på vägen urartar det. Jag har haft prinsesskalas, kalas med temat sommar och fått tillbringa dagen med att gå tipspromenader som handlar helt om henne. Jag har alltid fullt med serpentiner och ballonger när jag fyller år. Jag hoppas att en dag slippa ha barnkalas när jag själv fyller år. Jag tycker inte om lekar, jag tycker inte om discomingel med bakning, eller att ha rollspel där jag tvingas vara en hypokondriker!!

Kalastema prinsesskalas

Så om du som läser nu är 16 år och heter Emma så tycker jag att du ska sluta läsa här. Resten av sidan är förbjudet för dig att läsa. Jag vill inte ge dig mer inspiration än vad du redan har! Resten av sidan handlar om lekar på BARNkalas – du vet sådan a där det är BARN man bjuder in. Det handlar INTE om lekar när jag fyller år. Jag skulle vilja fira min nästa födelsedag i lugn och ro, inga lekar och inget tema. Inte fler prinsesskalas tack. Bra mat och prat liksom! Tack på förhand! ❤️❤️❤️

Planering och förberedelser

Innan du bestämmer vilka lekar som ska inkluderas på barnkalaset, överväg följande faktorer:

Ålder och intressen för barnen

Tänk på åldern och intressena hos barnen som kommer att delta i kalaset. Detta hjälper dig att välja lämpliga lekar som är roliga och engagerande för alla.

Antal deltagare

Ta hänsyn till antalet barn som kommer att delta i kalaset. Vissa lekar fungerar bättre med större grupper, medan andra är bättre för mindre grupper.

Tidsram och plats

Bestäm hur mycket tid du har för lekar och vilken plats du har tillgänglig. Detta hjälper dig att välja lekar som passar både tidsramen och platsen för kalaset.

När du väljer lekar till barnkalas behöver du börja med att fundera över vart barnkalaset ska hållas någonstans. Om det är vinter och kalaset behöver hållas inomhus eller om det går att ordna stafetter och annat utomhus.

Om det är möjligt så brukar det vara skönt om det i alla fall lekarna på barnkalaset kan genomföras utomhus. Det brukar vara bra om barnen kan få göra något fysiskt också på kalaset. Att ha 20-30 turboladdade barn på ett och samma ställe brukar i alla fall för födelsedagsbarnets föräldrar vara ganska ansträngande, så det gäller att planera in lekar där barnen får rasa av sig lite.

Bra utomhuslekar att ha på barnkalaset är tipspromenader, stafett, skattjakt och hinderbanor.

Lagom längd på ett barnkalas brukar vara 2-3 timmar.

Klassiska lekar på barnkalas

Här är några klassiska lekar som är populära på barnkalas och passar barn i olika åldrar:

Femkamp lekar på barnaklas

På ett barnkalas är femkamp lekar en perfekt aktivitet för att skapa glädje och underhållning för alla deltagare. Genom att organisera olika tävlingar och lekar skapar du en rolig och spännande atmosfär som får barnen att känna sig aktiva och delaktiga.

För att göra femkampen ännu mer engagerande och anpassad till barnens åldrar och intressen, kan du välja lekar som är både fysiska och kreativa. Till exempel kan du inkludera klassiska lekar som hoppa säck, där barnen hoppar i säckar och tävlar om vem som kommer först i mål. Du kan även ordna en ringkastningslek, där barnen ska försöka träffa pinnar eller andra mål med ringarna för att samla poäng.

För att stimulera deras kreativitet kan du ha en lek där barnen får färglägga bilder, göra egna armband eller måla ansiktsmålningar. Detta ger dem chansen att uttrycka sig själva och skapa något unikt som de kan ta med sig hem som minne från kalaset.

För att hålla dem svala under en varm dag kan en vattenballongkastning vara en riktigt rolig aktivitet. Dela in barnen i lag och låt dem kasta vattenballonger på varandra. Var noga med att ha tillräckligt med vattenballonger så att alla får chansen att vara med.

En hinderbana är också en populär och utmanande aktivitet som barnen älskar. Bygg upp en bana med olika hinder, som att krypa under tunnlar, hoppa över hinder och balansera på stockar. Låt barnen tävla mot klockan eller i lag för att göra det ännu mer spännande.

Efter varje lek, dela ut små priser och diplom till alla deltagare för deras prestationer. Detta kommer att göra dem känna sig stolta över sina ansträngningar och uppmuntra dem att fortsätta delta och ha kul.

Sammanfattningsvis är femkamp lekar på barnkalas en fantastisk möjlighet att skapa minnesvärda ögonblick och främja gemenskap bland barnen. Det ger dem chansen att vara aktiva, utmana sig själva och samtidigt ha roligt tillsammans. Så ordna en härlig femkamp på nästa barnkalas och se barnens glädje lysa upp festen!

Fiskdamm

Ett klassiskt inslag på många barnkalas, där barnen får fiska efter små presenter eller godis med hjälp av en pinne och ett snöre. När det är dags att gå hem brukar det vara fiskdamm där barnen får varsin godispåse. Ibland är det även små presenter med i påsen. Det kan vara hårspännen, klistermärken, tatueringar, såpbubblor osv. Här gäller det att vara påhittig och hitta riktigt billiga presenter om det är många barn på kalaset. Presenter för under 50 kr kan du hitta här. Det finns kanske något som kan stoppas i barnens påsar från fiskdammen.

Säckhoppning

Säckhoppning är en rolig och klassisk tävling som får barnen att skratta och ha kul tillsammans. En tävling där barnen hoppar framåt med fötterna i säckar. Den som når mållinjen först vinner.

Med skratt och spänning i luften startar tävlingen när barnen, ett efter ett, hoppar framåt så snabbt de kan. Med sina fötter inuti säckarna, gäller det att hålla balansen samtidigt som de kämpar sig fram mot mållinjen.

Den spännande tävlingen väcker en härlig känsla av konkurrens hos barnen. De peppar varandra och hejar på sina kompisar längs vägen. Ibland kan det vara svårt att hålla balansen, och de kan tappa fotfästet, vilket bara leder till ännu mer skratt och glädje. Men med envishet och vilja fortsätter de att hoppa framåt, och ingen ger upp förrän de har nått mållinjen. Det är en härlig syn att se barnens ansikten lysa upp av glädje och stolthet när de korsar mållinjen, oavsett om de vinner eller inte.

Tipspromenad

Mitt i lekarna på barnkalaset kan det som förälder vara skönt med lite avkoppling. Då kan en tipspromenad komma väl till pass. Frågorna bör vara lite kluriga så att alla inte har alla rätt ifall man vill ha någon prisutdelning efteråt. Det är kul att köra olika teman på tipspromenaden så som sagor, djuren på bondgården, glasssorter eller liknande. Jag har gjort några färdiga tipspromenader som är bara att ladda hem och skriva ut. Tipspromenaderna kostar 150kr/st.

Är deltagarna på barnkalaset i väldigt olika åldrar kan man ha egna frågor för de allra yngsta så att alla tycker att tipspromenaden blir något roligt.

Stafett

Stafett är bra lekar att ha på barnkalas. Man kan ha 5-kamp, 7-kamp eller 10-kamp beroende på hur många grenar man vill ha i stafetten.

Äppelmasken

En av de roligare lekarna på bankalas brukar vara äppelmasken. Man delar upp barnen i lag. Ungefär 6 barn brukar vara lagom i varje lag för att leka äppelmasken. Barnen ska bilda en lång mask genom att hålla varandras fötter och tillsammans krypa över en mållinje som man har satt upp. Vinner det gör förstås det lag som lyckas ta sig över mållinjen först.

Chokladpuddingleken

Här tävlar man i par. Varje par får två ögonbindlar, en sked och en mugg med chokladpudding. De sätter på sig ögonbindlarna och den ena ska försöka mata den andra med chokladpuddingen. Det här kan bli väldigt kladdigt och kul när ingen av dem ser något. Vinner gör det par som först lyckas äta upp chokladpuddingen.

Disktraserace

Om det är många barn så kan disktraseracet vara en rolig lek på bankalaset. Disktraseracet går ut på att vatten ska transporteras från en full hink till en tom hink med hjälp av disktrasor. Det lag som först lyckas fylla sin tomma hink med vatten vinner.

Dela upp barnen i två lag som ställer sig på led. Barnen som står främst blöter disktrasan. Disktrasan ska över huvudet på första barnet, mellan benen på nästa, över huvudet på den tredje osv. När disktrasan nått det sista barnet kramar barnet vattnet ur trasan och skickar fram trasan igen.

Varje lag behöver två hinkar. Hinkarna som står vid målet som allt vatten ska hamna vid behöver någon form av nivåmätare. Till exempel tejp, så att man vet när man vunnit.

Krossa ballonger

Här behöver man ballonger i snören. Varje lag ska ha en färg på ballongerna. Varje deltagare binder fast ballongen vid sitt ben och man får inte hålla i sin ballong med händerna. Sedan gäller det att trampa sönder ballongerna från motståndarlaget. När man fått sin ballong söndertrampad är man ute ur leken och vinner gör det lag som har en hel ballong längst. Att ha den här leken på barnkalas passar lite äldre barn bäst. Små barn brukar bli ledsna när det är höga ljud och när deras ballong går sönder.

Fler grenar i stafetten

  • Spik i brädan. Här ska en spik slås ner helt i en bräda vinner gör den som först slår ner sin spik.
  • Kasta boll i vattenfylld hink varje lag har 5 bollar och man får poäng för varje boll man får i.
  • Spotta groda – alla får en grön gelégroda var och ska spotta den så långt som möjligt.
  • Äta godissnöre utan att använda händerna.
  • Gissa antalet kolor i en burk.
  • Äpplen läggs i en hink vatten och genom att bara använda munnen ska man plocka upp dem ur hinken.

Såpbubblor

Såpbubblor kan ge ett roligt och annorlunda inslag på barnkalaset. Genom att dela ut en burk såpbubblor till varje barn skapas en lekstund som bjuder på både fascination och skratt. Även om det inte är en traditionell kalaslek, är det något som de flesta barn finner nöje i. Att se de skimrande bubblorna sväva genom luften kan förvandla en enkel stund till en magisk upplevelse, och bidrar till att göra kalaset minnesvärt och unikt. Det är ett enkelt sätt att skapa glädje och samhörighet bland barnen.

Paketleken

Paketleken är en lek som uppskattas stort på barnkalas och bidrar till spänning och skratt. Konceptet är enkelt men effektivt: en liten gåva, exempelvis såpbubblor eller klistermärken, slås in i flera lager av olika presentpapper. Denna gåva blir paketets kärna, och varje lager som omger det bidrar till förväntan.

Barnen sätter sig i en ring och en efter en får de ta bort ett lager papper. Under lekens gång växer förväntan, och frågan om vem som kommer att nå den innersta presenten hänger i luften. Varje lager som tas bort höjer spänningen och glädjen i barnens ansikten.

Till slut når man det innersta lagret, och det lyckliga barnet som får öppna det får också behålla den lilla presenten. Den enkla idén med att öppna ett paket tillsammans blir en gemensam upplevelse som skapar skratt och minnen. Paketleken symboliserar inte bara glädjen i att ge och ta emot, utan också värdet av att dela en rolig stund tillsammans. Det är en lek som kan anpassas och varieras, och som fortsätter att vara en favorit på barnkalas generation efter generation.

Sätt knorren på grisen

”Sätt knorren på grisen” är en klassisk och rolig lek som ofta förekommer på barnkalas. Den här leken är en favorit bland barnen och skapar skratt och glädje när de gör sitt bästa för att sätta knorren på rätt plats.

När leken börjar får varje barn en ögonbindel och en stor knorr eller svans som de ska placera på den rätta platsen på grisen eller åsnan. Det är inte alltid enkelt, och barnen måste förlita sig på sin kännedom om djurens anatomi och sin egen koordinationsförmåga för att försöka komma så nära rätt plats som möjligt.

När alla barn har fått sin chans att delta, markerar man varje placering av knorren eller svansen. Därefter mäter man avståndet från den rätta platsen och den som placerat knorren närmast vinner leken. Belöningen för vinnaren kan vara en liten present eller bara äran att ha lyckats bäst.

Så nästa gång du planerar ett barnkalas, överväg att inkludera ”Sätt knorren på grisen” för en oförglömlig och rolig upplevelse för alla deltagare. Det blir ett tillfälle för barnen att skratta, ha kul och skapa fina minnen tillsammans. En lek som stärker deras samarbetsförmåga och ger dem en känsla av att vara del av ett glatt och harmoniskt kalas.

Skattjakt

Skattjakt är en klassisk lek på barnkalas. För mindre barn kan man lägga ut ett snöre över hela bostaden. Barnen följer sedan snöret för att komma till skatten. För äldre barn gör man ledtrådar. Ledtrådarna i skattjakten anpassas efter barnens nivå så klart, men det kan vara något i stil med ”hit kan det komma hemlig post” och då hittar barnen nästa ledtråd i brevlådan.

  • Ledtrådarna kan vara olika kartor över tomten/bostaden där det är utritat vart nästa finns. Färdiga ledtrådar till en skattjakt kan du hitta här.
  • Det kan vara ett foto på stället där barnet kan hitta nästa ledtråd.
  • Ledtrådarna kan också vara något klurigt som barnen får hjälpas åt att lösa.

Skatten kan vara guldpengar eller godispåsen istället för fiskdamm.

Papprets gamla bruna färg får du om du tar en använd tepåse och stryker över pappret. Låt det sedan torka. Du får riktigt fina skattkartor genom att riva kanten på pappret och bränna det med en tändare. Nu har skattkartorna eller ledtrådarna fått den rätta priatkänslan!

Det bör också vara lagom många ledtrådar för att det varken ska bli en för lång eller för kort skattjakt. Någon stans mellan fem och åtta ledtrådar brukar vara lagom. Skulle barnen köra fast så får du förstås hjälpa dem lite på traven.

Pussa grodan

Pussa grodan är en väldigt omtyckt lek att ha på barnkalaset. Här behöver du en stor groda på ett papper som du sätter upp på väggen. Du behöver även ett rött läppstift. Nu ska barnet iförd ögonbindel försöka pussa grodan på munnen. Det är lätt att se vem som kommer närmast. Glöm inte märka upp vem pussmärket tillhörde bara!

Hela havet stormar

Hela havet stormar är en klassisk lek att ha på barnkalaset. I grundvarianten så har man stolar i en ring på golvet. Stolarna är en färre än antalet barn som är på kalaset. När musiken spelar går alla deltagare runt i rummet. När den sedan tystnar gäller det att vara snabb och hitta en stol att sätta sig på. Den som blir utan stol är ute ur leken. Sedan tar man bort en stol och sätter igång musiken. Ett barn i taget åker ut ur leken och man plockar bort en stol i taget. Vinner gör den som är ensam kvar på slutet.

Hela havet stormar kan också varieras med kuddar som man sitter på på govlet.

Dansstopp

Barn brukar älska att dansa. Förbered en spellista med favoritlåtarna. Släck gärna ner lite i rummet och använd discobelysning om ni har tillgång till det. Dansstopp är en kalaslek där man plötsligt pausar musiken och då gäller det för alla dansande barn att stå så stilla som möjligt.

Tankeläsning

Det kan också vara skönt att ha lite andningspauser och leka lite lugna lekar på barnkalas. En sådan lugn lek är tankeläsning. Det kan också vara ett roligt inslag att ta med far- eller morföräldrar på barnkalaset. När min son var lite så kom farfar dit och ordnade med tankeläsning. Han hade med sig tidningar och en magisk käpp. Jag la ut 3×3 tidningar på golvet och tillsammans med barnen bestämde vi en tidning som vi skulle tänka på. Farfar kunde läsa våra tankar och visste precis vilken tidning vi hade tänkt på.

Hur vi gjorde för att farfar skulle kunna läsa tankar? Jo, jag visade farfar vilken tidning vi valt genom att ge honom en hemlig signal. Jag pekade på en slumpmässigt vald tidning och frågade om det var den som vi tänkt på. Det var när jag pekade på den första tidningen som jag visade honom vilken vi tänkt på.

  • Om vi hade valt tidningen uppe till vänster pekade jag uppe till vänster på någon tidning.
  • Hade vi valt tidningen i mitten så pekade jag i mitten på någon tidning.
  • Om det var tidningen i mitten till höger så pekade jag i mitten till höger på någon tidning.

Jag kunde alltså välja en tidning slumpmässigt som jag pekade på och frågade om det var den. Men genom vart på tidningen jag pekade så förstod han vilken vi valt.

Det var ett roligt och spännande inslag på barnkalaset. Barnen lyckades inte klura ut hur han gjorde och jag tror att farfar tyckte det var väldigt roligt att få vara magisk för en stund. En av de roligaste lekar vi haft på barnkalas faktiskt.

Kreativa och temabaserade lekar

För att göra barnkalaset extra speciellt kan du inkludera kreativa och temabaserade lekar som passar kalasets tema. Här är några exempel:

Superhjältelekar – Om kalaset har ett superhjältetema, organisera lekar där barnen får rädda dagen, som att stoppa en skurk, rädda en kidnappad nallebjörn eller navigera genom en hinderbana med superkrafter.

Prinsesslekar – För ett prinsesskalas kan du arrangera lekar som att hitta den förlorade kronan, skapa ett eget sagoslott av kartong och tejp, eller lära sig att dansa som en prinsessa på ett kungligt bal.

Piratlekar – Om kalaset har ett pirattema, arrangera lekar som ”Gå på plankan”, där barnen går balansgång över en låg bom eller plank; eller ha en ”skattkarta” med ledtrådar för att hitta en gömd skattkista.

Rymdlekar – För ett rymdtema kan du organisera lekar som att navigera genom en ”stjärnhoppbana” där barnen hoppar mellan kuddar eller mattor, eller en ”raketlansering” där barnen bygger sina egna pappersraketer och ser vem som kan skjuta dem högst eller längst.

Anpassade lekar för olika åldrar

När du väljer lekar för barnkalaset är det viktigt att ta hänsyn till barnens ålder och förmåga. Här är några exempel på lekar anpassade för olika åldrar:

För yngre barn (3-5 år)

  • Bollkastning: Låt barnen kasta bollar eller mjukisdjur i en korg eller låda.
  • Blåsa såpbubblor: Ge barnen varsin såpbubblor att blåsa och se vem som kan blåsa störst eller flest bubblor.

För äldre barn (6-8 år)

  • Musikstolar: Sätt upp stolar i en cirkel och spela musik. När musiken stoppas måste barnen snabbt hitta en stol att sitta på. Ta bort en stol för varje omgång tills det bara finns en vinnare kvar.
  • Limbo: Barnen turas om att gå under en pinne eller ett rep som sänks för varje omgång. Den som kan gå under utan att röra pinne eller rep vinner.

För ännu äldre barn (9-12 år)

  • Charader: Barnen delas in i lag och turas om att agera ut ord eller fraser för sina lagkamrater att gissa.
  • Minut att vinna det: Anordna en serie snabba utmaningar där barnen har en minut att slutföra en uppgift, som att stapla kex på pannan eller flytta M&M:s med sugrör.

Priser och belöningar

För att göra lekarna ännu mer spännande och engagerande kan du erbjuda priser och belöningar till vinnarna. Priserna kan vara små presenter, godis, klistermärken eller diplom. Kom ihåg att det är viktigt att uppmuntra sportslighet och god kamratskap under lekarna.

Sammanfattning

Genom att inkludera en mängd roliga och engagerande lekar på barnkalaset kommer du att skapa minnen som barnen kommer att bära med sig länge. Anpassa lekarna efter barnens ålder, intressen och kalasets tema för att göra eveneman

Relaterade frågor

Hur mycket får presenten till barnkalaset kosta? De flesta anser att presenter till barnkalas får kosta 100 kr. Vill du läsa mer om hur mycket mina läsare anser att presenter får kosta när de handlar, så har jag samlat all information här.

Vad ska man köpa i present till barnkalas? Bra presenter att ge på ett barnkalas är små spel, pysselböcker, pennor, sudd, glitter, ficklampa, förstoringsglas, magneter, bollar, snöbollsgörare och pruttkuddar. Fler bra tips på presenter till barnkalas finns att hitta här.

Vad brukar ni leka för lekar på barnkalas? Dela gärna med dig av de roligaste lekarna!

Lekar på barnkalas: En omfattande guide till roliga och engagerande aktiviteter för barnen
Rulla till toppen