Lekar på barnkalas

Barnkalaset är något som barnet själv sett fram emot hela året. Barnet har planerat noga vem som får komma och vem som inte får komma på barnkalaset. Som förälder funderar du säkert över vilka lekar det ska vara på barnkalas, vilken mat du ska bjuda på och kalaset ska ha något tema osv.

Men vad finns det för lekar att leka på barnkalas? En vanlig leka på barnkalas är dansstopp där man dansar till musiken slutar. Då ska man stå stilla tills den kör igång igen. Barnkalas avslutas ofta med fiskdamm. Men det finns också andra lekar för barnkalas så som stafetter, såpbubblor, sätta knorren på grisen, disktraserace, pussa grodan och chokladpuddingleken.

Roliga lekar på barnkalas

Nu ska du få lära dig roliga lekar för barnkalas. Jag har också skrivit om roliga teman på barnkalas. Där kan du hitta lekar och aktiviteter som passar just för varje barnkalastema.

Lekar till barnkalaset

Här hittar du utmärkta lekar för barnkalaset. Barn brukar vara väldigt kreativa och ha god fantasi när det gäller att starta lekar. Men ibland kan det vara nödvändigt att en vuxen går in och startar igång leken för att den ska ta fart. Det är viktigt att inte styra för mycket samtidigt som det kan vara nödvändigt att en vuxen startar leken. Barnen kan vara lite blyga både för varandra och för födelsedagsbarnets föräldrar. Men leken är ett perfekt sätt att bygga relationer. Extra kul är det om du som vuxen också är med och leker och lär känna barnets kompisar.

Barnkalasen i vår familj har urartat! Min dotter som är 12 nu är världens festfixare. Det är inte bara sin födelsedag hon ska administrera och ordna tipspromenader och lekar på. Det är även min födelsedag som ALLTID förvandlas till ett barnkalas. Jag har bett om att få fira ett vuxet kalas. Ett kalas med bara middag och trevligt samtal….men NEJ…någonstans på vägen urartar det. Jag har haft prinsesskalas, kalas med temat sommar och fått tillbringa dagen med att gå tipspromenader som handlar helt om henne. Jag har alltid fullt med serpentiner och ballonger när jag fyller år. Jag hoppas att en dag slippa ha barnkalas när jag själv fyller år. Jag tycker inte om lekar, jag tycker inte om discomingel med bakning, eller att ha rollspel där jag tvingas vara en hypokondriker!!

Kalastema prinsesskalas

Så om du som läser nu är 12 år och heter Emma så tycker jag att du ska sluta läsa här. Resten av sidan är förbjudet för dig att läsa. Jag vill inte ge dig mer inspiration än vad du redan har! Resten av sidan handlar om lekar på BARNkalas – du vet sådan a där det är BARN man bjuder in. Det handlar INTE om lekar när jag fyller år. Jag skulle vilja fira min nästa födelsedag i lugn och ro, inga lekar och inget tema. Inte fler prinsesskalas tack. Bra mat och prat liksom! Tack på förhand!

Vart ska barnkalaset vara?

När du väljer lekar till barnkalas behöver du börja med att fundera över vart barnkalaset ska hållas någonstans. Om det är vinter och kalaset behöver hållas inomhus eller om det går att ordna stafetter och annat utomhus.

Om det är möjligt så brukar det vara skönt om det i alla fall lekarna på barnkalaset kan genomföras utomhus. Det brukar vara bra om barnen kan få göra något fysiskt också på kalaset. Att ha 20-30 turboladdade barn på ett och samma ställe brukar i alla fall för födelsedagsbarnets föräldrar vara ganska ansträngande, så det gäller att planera in lekar där barnen får rasa av sig lite.

Bra utomhuslekar att ha på barnkalaset är tipspromenader, stafett, skattjakt och hinderbanor.

Lagom längd på ett barnkalas brukar vara 2-3 timmar.

Tipspromenad

Tipspromenad sjörövare
Tipspromenad sjörövare

Mitt i lekarna på barnkalaset kan det som förälder vara skönt med lite avkoppling. Då kan en tipspromenad komma väl till pass. Frågorna bör vara lite kluriga så att alla inte har alla rätt ifall man vill ha någon prisutdelning efteråt. Det är kul att köra olika teman på tipspromenaden så som sagor, djuren på bondgården, glasssorter eller liknande. Jag har gjort några färdiga tipspromenader som är bara att ladda hem och skriva ut. Tipspromenaderna kostar 150kr/st.

Är deltagarna på barnkalaset i väldigt olika åldrar kan man ha egna frågor för de allra yngsta så att alla tycker att tipspromenaden blir något roligt.

Stafett

Stafett är bra lekar att ha på barnkalas. Man kan ha 5-kamp, 7-kamp eller 10-kamp beroende på hur många grenar man vill ha i stafetten.

Äppelmasken

En av de roligare lekarna på bankalas brukar vara äppelmasken. Man delar upp barnen i lag. Ungefär 6 barn brukar vara lagom i varje lag för att leka äppelmasken. Barnen ska bilda en lång mask genom att hålla varandras fötter och tillsammans krypa över en mållinje som man har satt upp. Vinner det gör förstås det lag som lyckas ta sig över mållinjen först.

Chokladpuddingleken

Här tävlar man i par. Varje par får två ögonbindlar, en sked och en mugg med chokladpudding. De sätter på sig ögonbindlarna och den ena ska försöka mata den andra med chokladpuddingen. Det här kan bli väldigt kladdigt och kul när ingen av dem ser något. Vinner gör det par som först lyckas äta upp chokladpuddingen.

Disktraserace

Om det är många barn så kan disktraseracet vara en rolig lek på bankalaset. Disktraseracet går ut på att vatten ska transporteras från en full hink till en tom hink med hjälp av disktrasor. Det lag som först lyckas fylla sin tomma hink med vatten vinner.

Dela upp barnen i två lag som ställer sig på led. Barnen som står främst blöter disktrasan. Disktrasan ska över huvudet på första barnet, mellan benen på nästa, över huvudet på den tredje osv. När disktrasan nått det sista barnet kramar barnet vattnet ur trasan och skickar fram trasan igen.

Varje lag behöver två hinkar. Hinkarna som står vid målet som allt vatten ska hamna vid behöver någon form av nivåmätare. Till exempel tejp, så att man vet när man vunnit.

Krossa ballonger

Här behöver man ballonger i snören. Varje lag ska ha en färg på ballongerna. Varje deltagare binder fast ballongen vid sitt ben och man får inte hålla i sin ballong med händerna. Sedan gäller det att trampa sönder ballongerna från motståndarlaget. När man fått sin ballong söndertrampad är man ute ur leken och vinner gör det lag som har en hel ballong längst. Att ha den här leken på barnkalas passar lite äldre barn bäst. Små barn brukar bli ledsna när det är höga ljud och när deras ballong går sönder.

Fler grenar i stafetten

 • Spik i brädan. Här ska en spik slås ner helt i en bräda vinner gör den som först slår ner sin spik.
 • Kasta boll i vattenfylld hink varje lag har 5 bollar och man får poäng för varje boll man får i.
 • Spotta groda – alla får en grön gelégroda var och ska spotta den så långt som möjligt.
 • Äta godissnöre utan att använda händerna.
 • Gissa antalet kolor i en burk.
 • Äpplen läggs i en hink vatten och genom att bara använda munnen ska man plocka upp dem ur hinken.

Såpbubblor

Det kan vara ett välkommet avbrott i bankalaset att alla barnen får en burk såpbubblor och får leka med det en liten stund. Kanske inte någon vanlig leka att ha på kalas, men det är något som de flesta barn brukar tycka om.

Paketleken

Paketleken är en favorit bland lekarna på barnkalas. Här har man slagit en liten grej så som såpbubblor, klistermärke eller något annat litet. Den innersta presenten slås in i massor av lager med olika presentpapper. Barnen sätter sig i ring och får öppna ett lager presentpapper var. Till slut så når man in till det innersta lagret och barnet som får det får också behålla den lilla presenten.

Sätt knorren på grisen

Att sätta knorren på grisen, svansen på åsnan osv är vanliga lekar på barnkalas. Det går ut på att barnet iförd ögonbindel ska komma så nära åsnan eller grisens rumpa som möjligt. Man märker ut vart varje barn har satt den och den som sedan hamnat närmast vinner.

Skattjakt

Skattjakt är en klassisk lek på barnkalas. För mindre barn kan man lägga ut ett snöre över hela bostaden. Barnen följer sedan snöret för att komma till skatten. För äldre barn gör man ledtrådar. Ledtrådarna i skattjakten anpassas efter barnens nivå så klart, men det kan vara något i stil med ”hit kan det komma hemlig post” och då hittar barnen nästa ledtråd i brevlådan.

 • Ledtrådarna kan vara olika kartor över tomten/bostaden där det är utritat vart nästa finns.
 • Det kan vara ett foto på stället där barnet kan hitta nästa ledtråd.
 • Ledtrådarna kan också vara något klurigt som barnen får hjälpas åt att lösa.

Skatten kan vara guldpengar eller godispåsen istället för fiskdamm.

Papprets gamla bruna färg får du om du tar en använd tepåse och stryker över pappret. Låt det sedan torka. Du får riktigt fina skattkartor genom att riva kanten på pappret och bränna det med en tändare. Nu har skattkartorna eller ledtrådarna fått den rätta priatkänslan!

Det bör också vara lagom många ledtrådar för att det varken ska bli en för lång eller för kort skattjakt. Någon stans mellan fem och åtta ledtrådar brukar vara lagom. Skulle barnen köra fast så får du förstås hjälpa dem lite på traven.

Pussa grodan

Pussa grodan är en väldigt omtyckt lek att ha på barnkalaset. Här behöver du en stor groda på ett papper som du sätter upp på väggen. Du behöver även ett rött läppstift. Nu ska barnet iförd ögonbindel försöka pussa grodan på munnen. Det är lätt att se vem som kommer närmast. Glöm inte märka upp vem pussmärket tillhörde bara!

Hela havet stormar

Hela havet stormar är en klassisk lek att ha på barnkalaset. I grundvarianten så har man stolar i en ring på golvet. Stolarna är en färre än antalet barn som är på kalaset. När musiken spelar går alla deltagare runt i rummet. När den sedan tystnar gäller det att vara snabb och hitta en stol att sätta sig på. Den som blir utan stol är ute ur leken. Sedan tar man bort en stol och sätter igång musiken. Ett barn i taget åker ut ur leken och man plockar bort en stol i taget. Vinner gör den som är ensam kvar på slutet.

Hela havet stormar kan också varieras med kuddar som man sitter på på govlet.

Dansstopp

Barn brukar älska att dansa. Förbered en spellista med favoritlåtarna. Släck gärna ner lite i rummet och använd discobelysning om ni har tillgång till det. Dansstopp är en kalaslek där man plötsligt pausar musiken och då gäller det för alla dansande barn att stå så stilla som möjligt.

Tankeläsning

Det kan också vara skönt att ha lite andningspauser och leka lite lugna lekar på barnkalas. En sådan lugn lek är tankeläsning. Det kan också vara ett roligt inslag att ta med far- eller morföräldrar på barnkalaset. När min son var lite så kom farfar dit och ordnade med tankeläsning. Han hade med sig tidningar och en magisk käpp. Jag la ut 3×3 tidningar på golvet och tillsammans med barnen bestämde vi en tidning som vi skulle tänka på. Farfar kunde läsa våra tankar och visste precis vilken tidning vi hade tänkt på.

Hur vi gjorde för att farfar skulle kunna läsa tankar? Jo, jag visade farfar vilken tidning vi valt genom att ge honom en hemlig signal. Jag pekade på en slumpmässigt vald tidning och frågade om det var den som vi tänkt på. Det var när jag pekade på den första tidningen som jag visade honom vilken vi tänkt på.

 • Om vi hade valt tidningen uppe till vänster pekade jag uppe till vänster på någon tidning.
 • Hade vi valt tidningen i mitten så pekade jag i mitten på någon tidning.
 • Om det var tidningen i mitten till höger så pekade jag i mitten till höger på någon tidning.

Jag kunde alltså välja en tidning slumpmässigt som jag pekade på och frågade om det var den. Men genom vart på tidningen jag pekade så förstod han vilken vi valt.

Det var ett roligt och spännande inslag på barnkalaset. Barnen lyckades inte klura ut hur han gjorde och jag tror att farfar tyckte det var väldigt roligt att få vara magisk för en stund. En av de roligaste lekar vi haft på barnkalas faktiskt.

Fiskdamm

När det är dags att gå hem brukar det vara fiskdamm där barnen får varsin godispåse. Ibland är det även små presenter med i påsen. Det kan vara hårspännen, klistermärken, tatueringar, såpbubblor osv. Här gäller det att vara påhittig och hitta riktigt billiga presenter om det är många barn på kalaset. Presenter för under 50 kr kan du hitta här. Det finns kanske något som kan stoppas i barnens påsar från fiskdammen.

Relaterade frågor

Hur mycket får presenten till barnkalaset kosta? De flesta anser att presenter till barnkalas får kosta 100 kr. Vill du läsa mer om hur mycket mina läsare anser att presenter får kosta när de handlar, så har jag samlat all information här.

Vad ska man köpa i present till barnkalas? Bra presenter att ge på ett barnkalas är små spel, pysselböcker, pennor, sudd, glitter, ficklampa, förstoringsglas, magneter, bollar, snöbollsgörare och pruttkuddar. Fler bra tips på presenter till barnkalas finns att hitta här.

 • Baklängeskalas

  Baklängeskalas

  Barnets kalas är årets höjdpunkt. Det planeras ofta in i minsta detalj redan efter att det förra kalaset avslutats. Kalas med något roligt tema brukar vara det barnen själva gillar bäst. Ett kul kalastema är baklängeskalaset. Det kan också kombineras med alla tips på Pippi-kalaset. Så hur anordnar man ett baklängeskalas? Skicka ut inbjudningskort i […]

  Läs mer..


 • Dinosauriekalas

  Dinosauriekalas

  De flesta barn går väl igenom en dinosauriefas, så varför inte anordna ett födelsedagskalas med dinosaurie tema? Att ha ett dinosauriekalas är ett roligt och annorlunda tema för kalaset. Men hur gör man ett dinosauriekalas? Skicka inbjudningskort som ser ut som en dinosaurie, bygg upp ett dinosauriebo, placera ut leksaksdinosaurier och dekorera med kräppapper över […]

  Läs mer..


 • Riddarkalas

  Riddarkalas

  Riddare, tornerspel och fäktning intresserar ofta små killar, så varför inte ordna ett riddarkalas när han fyller år? Så hur ordnar man då ett riddarkalas? Inbjudningskortet kan t.ex. vara ett papper klippt som en riddarborg där man får fälla ut en vindbrygga för att läsa texten. Bra mat till kalaset är kycklingklubbor och riddartårta. En […]

  Läs mer..


Lekar på barnkalas
Rulla till toppen