Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Bröllopsdagar ❤️ Din guide till att fira varje jubileum med kärlek!

Undrar du vad olika bröllopsdagar heter och hur du bäst firar dem? Denna guide till bröllopsdagar ger dig namnen och innebörderna bakom dessa speciella dagar, samt inspiration för hur du kan hedra åren tillsammans med din partner.

Viktiga slutsatser om bröllopsdagar

 • Varje bröllopsår har en unik benämning och symbolik, såsom bomullsbröllop (1 år), silverbröllop (25 år) och diamantbröllop (60 år), vilket representerar äktenskapets olika stadier och uppnådda milstolpar.
 • Bröllopsdagsfirande är en tid för par att reflektera över sitt gemensamma liv, förnya löften och stärka sina band, och kan inkludera traditionella jubileumsgåvor, teman och aktiviteter som speglar årets symbolik.
 • Firandet av bröllopsdagar anpassas individuellt för varje par, och traditioner kan variera från storslagna fester till intima samvaron, och kan även inkludera moderna lösningar såsom virtuella firanden när par är åtskilda.
Vad har alla bröllopsdagar för namn och vad kan man ge i BRÖLLOPSDAG PRESENT?

Bröllopsdagar år och namn – 1-100 år som gifta

Varje bröllopsdag bär med sig en unik benämning som fångar essensen av årets som gått i ett parförhållande. Här är några exempel på traditionella benämningar för bröllopsdagar:

 • Bomullsbröllop (1 år) – signalerar ett mjukt och anpassningsbart första steg i äktenskapet
 • Silverbröllop (25 år) – representerar äktenskapets beständighet och värde över tiden
 • Guldbröllop (50 år) – symboliserar en tidlös och oändlig kärlek
 • Diamantbröllop (60 år) – representerar äktenskapets starka och oslagbara band

Varje jubileum har sin speciella betydelse, där traditionella material som silver, guld och diamanter representerar äktenskapets beständighet och värde över tiden.

Firandet av dessa dagar är inte bara en hyllning till antalet år tillsammans utan även en uppskattning för äktenskapets djupare dimensioner. Varje jubileum ger par en chans att reflektera över de gemensamma upplevelserna och de utmaningar de övervunnit tillsammans. Här är några av de viktigaste jubileumsdagarna och deras betydelse:

Illustration av ett par som firar sin bröllopsdag efter 50 år tillsammans
 • 1 år: bomullsbröllop
 • 5 år: träbröllop
 • 10 år: tennbröllop
 • 15 år kristallbröllop
 • 25 år: silverbröllop
 • 40 år: rubinbröllop
 • 45 år safirbröllop
 • 50 år: guldbröllop
 • 60 år: diamantbröllop
 • 70 år järnbröllop

Varje jubileum har sin plats i hjärtat av ett par som fortsätter att skriva sin historia tillsammans.

Vad har alla bröllopsdagar för namn – bröllopsdagar år för år?

Vi erbjuder mer än bara förslag – vi tar dig med på en resa genom bröllopsdagar, avslöjar deras betydelser, traditioner och presenter som passar perfekt för varje år. I dagens moderna värld är det inte längre bara en fråga om vad ska mannen ge, utan båda parter bidrar med omtänksamma gåvor.

Bröllopsdagar år och namn – 1-100 år som gifta

61 år: Glasbröllop
62 år: Topasbröllop
63 år: Jadebröllop
64 år: Emaljbröllop
65 år Krondiamantbröllop
66 år: Uranbröllop
67 år: Opalbröllop
68 år: Granatbtröllop
69 år: Briljantbröllop
70 år Järnbröllop

75 år: Atombröllop
80 år Platinabröllop
85 år Månstensbröllop eller Vinbröllop
90 år: Stenbröllop
100 år: Kvadratbröllop

Bröllopsdagar – En resa genom livet tillsammans

Illustration av ett par som firar sitt silverbröllop efter 25 år tillsammans

Bröllopsdagar är inte bara ett tillfälle att fira en siffra; de är en hyllning till den resa två människor gör genom livet tillsammans. Varje år som passerar är en ny kapitel i en gemensam berättelse, ett tillfälle att skapa varaktiga minnen och fördjupa banden mellan varandra. Att dela bröllopsdagsfirandet med vänner och familj kan förvandla dessa stunder till rika och mångfacetterade upplevelser som berikar förhållandet och stärker gemenskapen.

Denna resa kan även fånga ögonblick som blir bestående minnen, som:

 • en speciellt designad gästbok som fylls med värmande ord och bilder år efter år
 • ett levande dokument av kärlekens evolution
 • en skattkista av ögonblick att se tillbaka på och le åt.

Varför vi firar bröllopsdagar

Att fira en bröllopsdag är mer än en årlig ritual; det är en stund för reflektion och förnyelse av de band som först knöts vid altaret. För många par innebär jubileet en möjlighet att förnya sina löften och åter bekräfta sin kärlek och sitt engagemang för varandra. Denna handling är djupt personlig och kan vara fylld av känslor, där par väljer att uttrycka sina känslor utan officiella eller juridiska restriktioner.

För andra kan ett utbyte av nya ringar symbolisera en förnyad förbindelse och erkännande av de fysiska och emotionella förändringar som uppstått över tiden. Oavsett om det är en speciell årsdag, efter tillkomsten av ett barn, eller helt enkelt när två hjärtan känner för det, så erbjuder en förnyelse av löften en chans att fira den fortsatta resan och de nya kapitel som väntar.

Gåvor på bröllopsdagar – Symbolik och inspiration

Illustration av olika jubileumsgåvor med symbolisk betydelse

Traditionen att ge gåvor som speglar varje bröllopsårs symbolik är en skattad del av att fira jubileum. Dessa gåvor, som varierar från papper till diamanter, är inte bara materiella presenter utan är fyllda med symbolik som hyllar det gemensamma livet och kärleksresan ett par har delat. Varje år har en specifik symbol som inspirerar till gåvor och firanden, och dessa traditioner är djupt rotade i vår kultur, där de erbjuder en rikedom av idéer för att visa uppskattning och kärlek.

Första året – Pappersbröllop

Det första året som gifta kännetecknas av papper, en symbol för det nya och ömtåliga i ett växande förhållande. Papper representerar den blanka sidan där par börjar skriva sin gemensamma historia. Att ge varandra gåvor gjorda av papper kan vara en djupgående påminnelse om de outskrivna möjligheterna och de äventyr som väntar.

Personliga kärleksbrev, en fotobok med minnen från det första året, eller kanske ett konstverk på papper, är alla gåvor som kan fånga essensen av denna tidiga etapp i ett gemensamt liv. Dessa presenter kan sedan bli kärleksfulla minnen som par kan se tillbaka på med värme och ömhet.

5 år – Träbröllop

När fem år har passerat, firas träbröllopet, en tidpunkt där äktenskapets styrka och beständighet börjar speglas i träets robusta natur. Precis som ett träd vars rötter växer djupare och stam står starkare med tiden, symboliserar träbröllopet en relation som utvecklats och hårdnat mot världens prövningar.

25 år silverbröllop

Ett kvarts sekel tillsammans firas med silverbröllopet, en milstolpe som fångar glansen i ett långvarigt äktenskap. Silver, som ett ädelt och vackert material, representerar klarheten och renheten i ett förhållande som har stått emot tidens prövningar.

En gåva som innehåller silver eller en safir kan vara en passande hyllning till denna speciella dag.

Att planera en bröllopsdagöverraskning

Att planera en överraskning för ens partner på bröllopsdagen kan förvandla en vanlig dag till ett extraordinärt och oförglömligt minne. Här är några idéer på vad du kan göra:

 • En hemlagad middag under stjärnorna
 • En spontan utflykt till platsen där ni först träffades
 • Att förnya era löften på en plats som bär speciell betydelse för er båda

Oavsett vad du väljer, är det tanken och kärleken bakom överraskningen som räknas. Det viktiga är att göra något som firar er unika relation och de år ni har delat. Så ta dig tid att tänka på vad som skulle göra din partner lyckligast och planera något som du vet att de kommer att älska.

Teman för alla bröllopsdagar

Att välja ett tema för ett bröllopsjubileum kan ge firandet en extra dimension och göra det ännu mer minnesvärt. För ett 20 år porslinsbröllop kan en romantisk middag hemma eller på en fin restaurang vara passande. För 30 år pärlbröllop, som markerar 30 års äktenskap, kan en elegant festlokal med levande musik och dans vara perfekt. När det gäller 35 år korallbröllop kan man tänka sig att fira med nära och kära på ett sätt som passar paret bäst. Att projicera bilder och minnen för gästerna kan ge en personlig prägel på kvällen. För 55 år smaragdbröllop kan man överväga att fira med en intim samling av familj och vänner. För guldbröllopet, som hyllar 50 år tillsammans, kan färgerna guld och vitt användas för att skapa en stämning av lyx och uppskattning.

Oavsett vilket jubileum det gäller, kan temat bli en ledtråd för dekorationer, mat, och aktiviteter. För pärlbröllopet kan en utomhusmiddag under trädens kronor bli en romantisk och oförglömlig upplevelse. Och för guldbröllopet kan gåvor som ett halsband med en guldhjärta eller guldörhängen vara en passande hyllning till ett halvt sekel av kärlek.

Hur man firar de mindre kända bröllopsdagarna

De mindre kända bröllopsdagarna, som sockerbröllopet och läderbröllopet, erbjuder en möjlighet att bli kreativ med firandet. För 6 år sockerbröllop, som firas efter sex års äktenskap, kan gåvor och aktiviteter som involverar sötsaker vara ett roligt och tematiskt sätt att fira. Här är några idéer:

 • En chokladprovning
 • En hemlagad dessertbuffé
 • Att baka en speciell sockerkaka
 • Att ge varandra personliga sötsaker som presenter

Dessa aktiviteter kan vara det perfekta sättet att markera denna söta milstolpe.

För 3 år läderbröllop, som markerar tre år tillsammans, kan läderprodukter som väskor, plånböcker eller en skräddarsydd anteckningsbok vara lämpliga och uppskattade presenter. Dessa firanden behöver inte vara storslagna, men de kan vara meningsfulla och visa att man värderar varje unikt år som gifta.

Skapa traditioner tillsammans

Att skapa egna traditioner för era bröllopsdagar kan stärka ert förhållande och göra varje firande mer meningsfullt. Dessa traditioner blir en del av er gemensamma historia och reflekterar era personliga värderingar. Ett par kan till exempel välja att skriva kärleksbrev till varandra varje år, eller besöka en ny restaurang för att utforska nya matkulturer tillsammans.

Genom att upprepa en speciell aktivitet från bröllopsdagen, som att dansa till ert första danslåt, kan ni återuppliva de kärleksfulla minnena varje år. Ett vinälskande par kan välja att prova en ny årgångsvin varje bröllopsdag, vilket väver in deras intressen i traditionen.

Blommor och deras betydelse på bröllopsdagen

Blommor har länge varit ett språk för kärlek och uppskattning, och på bröllopsdagar har de en speciell plats. Varje jubileum kan associeras med specifika blommor som bär en symbolisk betydelse, i linje med traditionen av att ge gåvor som reflekterar bröllopsårets tema. Till exempel, för att fira ett 50-årigt guldbröllop, är gula rosor och solrosor ett passande val som speglar guldets glans och relationens strålade varaktighet.

Dessa blommor kan ges som en bukett, användas i dekorationerna eller till och med som en levande present som kan växa och blomstra, precis som äktenskapet. Att välja rätt blommor för att fira bröllopsdagen är ett sätt att visuellt uttrycka de känslor och den historia som ni båda delar.

Fira bröllopsdagar på distans

I dagens värld, där par ibland kan vara åtskilda av avstånd, finns det fortfarande sätt att fira bröllopsdagar med samma hjärtliga uppskattning. En virtuell middag, där båda parter äter samma rätt och samtalar över ett videosamtal, kan skapa en känsla av närhet trots den fysiska avskiljandet. Att dela ett leende eller en lång kram över skärmen kan förmedla kärlek och förstärka banden mellan er.

Vidare kan hjärtliga meddelanden, oavsett om de är skrivna, inspelade eller kanske till och med sjungna, skapa en känsla av romantik och närvaro. Dessa små gestaltningar blir än mer värdefulla när man är långt ifrån varandra och visar att kärlek känner inga gränser.

Att förnya era löften på bröllopsdagar

För många par blir förnyelsen av äktenskapslöften en höjdpunkt i firandet av en bröllopsdag. Det är ett sätt att på nytt bekräfta de löften om kärlek, engagemang och trohet som en gång gavs. Utbytet av nya ringar under en sådan ceremoni kan bli en symbol för den fortsatta samhörigheten och de förändringar som ägt rum i relationen.

Att förnya sina löften kan ske vid en speciell årsdag eller när ett par känner att det är rätt tid att påminna sig själva om det liv de har valt att dela. Denna ceremoni kan vara enkel eller påkostad, men oavsett form så för den med sig en förnyad känsla av tillhörighet och ett djupt uttryck för kärlek.

Historiska bröllopsdagsfiranden

Bröllopsdagsfiranden har en lång och rik historia. I Sverige började traditionen att fira bröllopsdagar med specifika teman under 1700-talet. Förr i tiden var det vanligt att fira dessa dagar med ceremonier i kyrkor, vilket gav en officiell och högtidlig prägel på jubileet.

Idag har vi en bredare syn på hur vi firar bröllopsdagar, med både traditionella och mer personliga sätt att markera dessa speciella tillfällen. Här är några exempel på hur man kan fira en bröllopsdag:

 • Storslagna fester
 • Intima middagar hemma
 • Romantiska weekendresor
 • Picknick i parken
 • Skapa egna traditioner
 • Ge varandra personliga gåvor

Bröllopsdagsfirandet har utvecklats för att passa varje pars unika stil och önskemål.

Sammanfattning

Från pappersbröllop till diamantjubileum, varje bröllopsdag bär med sig en chans att fira, reflektera och förnya kärleken som binder två människor samman. Genom att omfamna traditioner och skapa egna sätt att minnas dessa dagar, kan par fortsätta att bygga på sin gemensamma historia och stärka sin relation. Oavsett om det är med en enkel blomma eller en storslagen förnyelse av löften, är varje bröllopsdag ett tillfälle att påminna sig själv om det vackra i att dela livet med någon speciell.

Vanliga frågor och svar om bröllopsdagar

Vilka är de mest traditionella gåvorna för ett silverbröllop?

På ett silverbröllop är det traditionellt att ge gåvor som innehåller silver, till exempel smycken med silverdetaljer eller en safir som en symbol för de 25 åren tillsammans.

Hur kan man fira en bröllopsdag på distans?

Ni kan fira er bröllopsdag på distans genom att ordna en virtuell romantisk middag tillsammans eller genom att skicka varandra hjärtliga meddelanden för att skapa en speciell och minnesvärd dag.

Vad symboliserar ett träbröllop?

Ett träbröllop symboliserar styrka och varaktighet i äktenskapet och firas efter fem år som gifta. Det är en tid för att reflektera över det starka bandet man har byggt upp och uppskatta varandra.

Är det någon speciell blomma som är kopplad till guldbröllopet?

Ja, gula rosor och solrosor är passande blommor för ett 50-årigt guldbröllop.

Kan man förnya sina äktenskapslöften på vilken bröllopsdag som helst?

Ja, det finns inga formella regler för när man ska förnya sina löften. Det kan göras på en betydande årsdag, efter en viktig livshändelse eller när ett par känner för det.

Tips på fortsatt läsning

Vad ska man köpa till sin fru i present

Bröllopsdagar ❤️ Din guide till att fira varje jubileum med kärlek!
Rulla till toppen