Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

🎁 Julkampanj: 25% rabatt på upplevelser!

Bra Presenter till Alla ❤️ BraPresenter.nu

Hitta den perfekta presenten till alla!

Hur kan man hedra en avliden älskad på deras födelsedag? 9 Kreativa sätt

Hur kan man hedra en avliden älskad på deras födelsedag? Oavsett etnicitet, religion eller nationalitet har alla människor ceremonier eller händelser för att hedra de avlidna nära och kära. Vi har en medfödd önskan att behålla dem inom oss, i samhället och hålla dem vid liv så mycket längre på detta sätt. 

Alla vet inte instinktivt hur man kan hedra en avliden älskad på deras födelsedag. Många människor fastnar i den obekväma och ibland desperata situationen att vilja hylla och minnas sina avlidna nära och kära. Men de vet inte vilket sätt som skulle vara mest lämpligt, rörande eller kreativt. 

HUR HEDRAR MAN EN AVLIDEN ÄLSKAD PÅ DERAS FÖDELSEDAG?

I den här artikeln är mitt mål att ge dig förslag på hur man kan hedra en avliden älskad på deras födelsedag. Jag vill göra det lättare för dig att hitta en metod så att du kan fokusera på att minnas individen. Om du letar efter kreativa och rörande idéer, läs vidare!

Hur hedrar man en avliden älskad på deras födelsedag?

Att göra en minnesvideo för att hedra en avliden älskad på deras födelsedag

En bild är värd mer än tusen ord, och en film är utan tvekan värt ännu mer. Att göra en video om en avliden älskad kan vara en otroligt svår och smärtsam process, så se till att du inte går bortom vad som är din egen komfortzon.

Minnesvideor kan under ett par minuter väcka den avlidne till liv igen, åtminstone på skärmen. Om du råkar ha några videor av personen kan du lägga till några av deras lyckligaste ögonblick eller roligaste, något du vet att de verkligen gillade eller älskade. 

Videor kan vara så långa eller korta som du tycker passar, vilket gör dem till bra alternativ eftersom du kan anpassa dem som du vill. Om personen som videon handlar om tex älskade dokumentärer, kan du till exempel försöka göra den till en dokumentärfilm för en kreativ, men ändå mycket rörande twist. 

Ge donationer för att hedra den avlidne

Att ge pengar till välgörenhet är en fantastisk handling oavsett anledning. Men om du gör det för att hedra en avliden älskad gör det det ännu bättre. Det är ett av de bästa sätten att respektera den avlidne eftersom det faktiskt bidrar till människor som är i nöd. 

Att donera till någon pålitlig välgörenhetsorganisation är bra, men det finns två sätt att donera som gör gesten ännu bättre.

En av dem är att donera till en välgörenhetsorganisation som arbetar med frågor som kan ha påverkat din avlidne vän eller familjemedlem eller kanske till och med orsakat deras bortgång. Välgörenhetsorganisationer som bekämpar cancer, som bekämpar rattfylleri, eller vad som än är relevant ämne och fråga, är några av de vanligaste i denna kategori. 

Det andra rörande sättet att besluta om välgörenhet att donera till är att ta lite tid att tänka på vilket ändamål den avlidne individen själv skulle ha valt. Om de var klimataktivister kan du till exempel donera till gröna välgörenhetsorganisationer. På det här sättet känns det som om de påverkar planeten, även om de inte är fysiskt här. 

Arbeta som Volontär

I samma anda som den föregående rekommendationen kan volontärarbete också vara ett bra sätt att inte bara hedra de avlidne utan också göra något fint när man gör det. Det är definitivt mer tidskrävande än att skänka pengar, kanske till och med än att göra en minnesvideo, men för de människor som har tid över är det ett alternativ som är värt att utforska. 

På samma sätt som med att ge donationer, det bästa sättet att volontärarbeta skulle antingen vara att göra det i en organisation som som jobbar med något som den avlidna trodde på eller något som skulle kunnat rädda livet på honom eller henne.

Om du har inte ett sådant alternativ, du kan också välja en organisation som bara kämpar för en god sak, eftersom även om organisationens mål inte har någon koppling till individen är det fortfarande ett bra sätt att visa respekt och att ge av sig själv. 

Skriv ett brev om du vill hedra en avliden älskad på deras födelsedag

En av de saker som alla människor med en avliden älskad nämner är hur det alltid finns saker de skulle ha sagt till dem om de hade mer tid. Det kan vara att kärleken inte uttrycktes inte tillräckligt, en hemlighet som inte borde ha varit hemlig, eller något liknande. Ett kreativt och djupt sätt att delvis hantera detta är också ett av de bästa sätten att hedra individen: genom att skriva ett brev. 

Det finns många anledningar till att skriva ett brev till en avliden älskad är ett utmärkt sätt att hedra dem, och varför det också är till nytta för dig. 

Först och främst är brev som dessa helt öppna och ärliga. De är privata brev (vanligtvis) och de innehåller saker som annars inte uttrycks. Att sätta sig och skriva ett ett brev med viktiga och djupa saker är något du bara skulle göra för den som du verkligen saknar från ditt liv. 

Det är också bra terapi i någon mening. Att bara prata om känslor, upplevelser och idéer kan hjälpa till att hantera dem. Det samma gäller för att skriva om dem. När du skriver strukturerar du ut dina annars röriga tankar och klargör saker som du annars inte skulle gjort.

Detta leder till att du förtydligar situationen, i alla fall för dig själv. Det kan rensa upp problem du kan ha haft med personen, det kan uttrycka annars undertryckt kärlek och beundran eller ha en miljon olika effekter. Oavsett vilken effekt det än får på dig är det mycket troligt att du kommer att lära dig mycket om dig själv och personen du förlorat.

Vi öppnar för människor som vi litar på och älskar, så även denna symboliska öppning för den avlidne individen kan vara ett kraftfullt sätt att hedra sina minnen. 

Organisera en födelsedagsfest

Att anordna en födelsedagsfest är ett annat sätt att hedra en avliden älskad, kan det vara en vän eller familjemedlem. Inte alla minnesmärken måste vara högtidliga, fredliga och sofistikerade för att hedra någon.

Ett av de mest rörande sätten att komma ihåg någon är att göra något de alltid velat göra eller bara gillat att göra regelbundet. Något som speglar deras personlighet och deras ambitioner, och på detta sätt håller du deras minne vid liv så mycket längre. 

Födelsedagsfester är en form av en liknande idé. Om du har en avliden vän som inte skulle tyckt om att du mindes hans eller hennes födelsedag med sorg då skulle kanske en födelsedagsfest vara ett sätt att hedra honom eller henne.

Dessa fester behöver inte vara de traditionella, ha massor av deltagare, glada och bubblande som födelsedagsfester vanligtvis är, men det kan vara en upplevelse för att komma ihåg någon genom att fira bortsett från sorg. 

Gör något äventyrligt

Om vi ska följa de tidigare tankesätten är en idé att du väljer att åka på äventyr som ett positivt och kreativt sätt att hedra en avliden älskad på deras födelsedag. 

Som nämnts tidigare är det vanligtvis bäst att göra något produktivt eller positivt bortsett från sorg. Om aktiviteten är något som på något sätt är kopplat till ambitionerna eller personligheten hos den som hedras. 

I det här fallet, om du råkar ha ett avlidet syskon, vän, förälder eller liknande nära person, som du känner hade älskat äventyr eller har följt med dig på några, skulle det vara en rörande hyllning till deras minne att åka på äventyr. 

Det här kan vara en cykeltur, utforska en stad du inte har varit i, vandra utan karta eller något som personen du kommer ihåg kan ha tyckt vara intressant och spännande. 

En födelsedag är ett speciellt tillfälle, så ett speciellt sätt att respektera och hedra en älskad som har gått bort, till exempel ett äventyr, är perfekt. 

Bjud in till middag för att hedra en avliden älskad på deras födelsedag

Middagar är vanligtvis tillfället för lite djupare konversationer i ett hushåll, och detta kan också ge plats för ett lämpligt minnestillfälle över en avliden person på födelsedagen. 

Den sociala aspekten av denna idé är vad som verkligen gör den bra. Eftersom människorna som sitter vid middagsbordet antagligen kommer att ha minnen och upplevelser av den avlidna, vilket ger en rörande fest och en rörande konversation om individen. 

Människor kan dela historier om personen eller bara prata om dem och bearbeta sin förlust, vilket också delar smärtan mellan individerna, vilket gör det lättare att hantera. Det är det perfekta stället att öppna upp och ha en ärlig, terapeutisk konversation, eller kanske en glad, beroende på sammanhang och situation. 

Samtidigt är flera personer som anordnar en middag med det gemensamma målet att hedra en person som tyvärr har gått bort en händelse som säkert skulle vara mer än uppskattad. Det är ett sätt att visa att inte bara du som person utan en hel grupp människor verkligen saknar individen och tar hand om dem och på detta sätt hedrar deras minne. 

En bra extra känsla för denna idé är att laga mat som individen älskade. På det sättet kan du känna dig ännu närmare minnet av den avlidne och göra ”ceremonin” ännu mer speciell och rörande. Mat är något som djupt förbinder människor, och det behöver inte sluta för att en nära och kära går bort. 

Skaffa en present till sin familj

När nära och kära som inte är nära familjemedlem dör, är ett utmärkt sätt att visa stöd och hedra individens minne genom att ge familjen en kreativ och rörande gåva. 

Dessa gåvor är också bäst om de är personliga och kreativa, och inte det typiska med ett glas vin eller chokladförpackning. En CD eller USB med en minnesvideo på är inte en dålig idé. Om du gillar att måla eller rita kan du skapa något antingen symboliskt eller uttryckligt som skildrar eller associerar med individen. 

Det finns hundratusentals möjligheter eftersom det är en mycket personlig gåva, som också bygger på den avlidnes personlighet och kanske till och med omständigheterna för den tragiska händelsen. 

Dessa gåvor är verkligen rörande, för det första är de verkligen personliga. För det andra visar det den avlidnes familj hur de inte är de enda som förlorade personen utan att de hade vänner som saknar dem verkligen. Det är kanske ett av de bästa sätten att hedra individen. 

Plantera något till deras ära

Växter som träd och blommor representerar liv, kärlek och skönhet på många sätt. För en rörande och inspirerande hyllning till en avliden älskad kan det vara en bra idé att plantera ett träd, några blommor eller kanske till och med grönsaker. 

Detta görs bäst om plantan du väljer att hedra deras födelsedag är en som de specifikt gillade. Till exempel, en vän till mig vars pappa dog nyligen, planterade ett persikoträd på sin avlidnes pappas födelsedag, eftersom det var hans favoritfrukt- och fruktträd. 

Rosor, tulpaner, narcisser och andra blommor är ofta kvinnors favoriter, så att plantera en buske eller några enskilda blommor kan vara ett bra sätt att komma ihåg dem. 

Det finns också något metaforiskt och magiskt med att plantera något till den avlidnes ära, eftersom du fortsätter att vårda växten, på samma sätt som du gör med människans minne. Med tiden, när smärtan försvinner, blir minnet mer och mer positivt och vackert, precis som en växt som växer vackert. 

Denna symboliska åtgärd för att vårda en växt och sköta den med kärlek är också ett fantastiskt sätt att hantera dina egna känslor efter att en älskad har gått bort. Det kan hjälpa till att formulera positiva och vackra tankar istället för deprimerade, ensamma eller desperata minnen. 

Tips på fortsatt läsning

Fina Ord när någon dött

 • Fina Avskeds Texter: Din Guide till Rörande Farväl

  Fina Avskeds Texter: Din Guide till Rörande Farväl

  I livets ständiga rytm möter vi otaliga början och slut. Varje avsked vi tar lämnar ett avtryck, en känsla, ett minne. Trots att vi vet att livet innebär en ständig växling mellan möten och avsked, kan varje farväl vara utmanande att hantera. Varje avsked, vare sig det är till en älskad person, en plats eller…

  Läs mer…


 • Tack kort begravning

  Tack kort begravning

  Att förlora en nära och kär är en av de svåraste upplevelserna som vi som människor kan gå igenom. Att sätta ihop en begravning är en utmaning i sig, och det kan vara lätt att glömma bort viktiga detaljer, som att skicka tackkort till de som närvarade vid begravningen. I den här artikeln kommer jag…

  Läs mer…


 • Beklagar sorgen present

  Beklagar sorgen present

  Att förlora en nära och kär person är en av de svåraste upplevelserna i livet. Det är en tid fylld av sorg och smärta, och det kan vara svårt att veta vad man ska säga eller göra för att trösta någon som just har förlorat en familjemedlem eller vän. En present kan vara ett sätt…

  Läs mer…


Hur kan man hedra en avliden älskad på deras födelsedag? 9 Kreativa sätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen