Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag infaller den 14:e februari. Det är en dag vi firar med att uppvakta dem vi älskar.

I Sverige anordnar vi inte så mycket vårfester i februari vilket är förståeligt med tanke på att vintern fortfarande är kvar. Däremot så har handeln förstås snappat upp dagen och man säger att den första skyltningen för alla hjärtans dag gjordes 1956. Då var det framför allt blommor och godis som var presenten alla män skulle ha med sig hem till sin käresta. Idag är det förstås lite annorlunda för inte är det bara flickvännen och frun som vill bli uppvaktad.

Faktum är att Alla hjärtans dag är en av de mest uppmärksammade dagarna som vi har i vår kalender och det är precis som med julen svårt att missa den när handeln skyltar för fullt. Eftersom det inte är en helgdag som infaller olika varje år utan alltid är den 14 februari oavsett om det är vanligt år eller skottår så är det lätt att komma ihåg.

Vill du ha tips på alla hjärtans dag presenter?

Alla hjärtans dag

Som så många andra traditioner och dagar så vet du nog att även alla hjärtans dag kommer från USA. På engelska heter dagen Valentine´s Day och har fått sitt namn från ett romerskt helgon som hette Valentin. I Sverige använder vi oftast av namnet Alla Hjärtans dag men inte sällan läggs också namnet Valentindagen till. Lite som hängslen och skärp så att ingen ska missa. Egentligen vet man inte så mycket om helgonet faktiskt men man vet att firandet går tillbaka långt till medeltiden då man anordnade vårfester. Under dessa fester lektes lekar och man lottade för att para ihop pojkar och flickor inför vårens och sommarens danser. I Frankrike och England utsåg man de här till låtsaspar under ett helt år från och med den 14 februari, som är den dag vi firar alla hjärtans dag. I Sverige har vi också haft en gammal tradition att para ihop para ihop pojkar och flickor men då har det varit under pingsten.

Under medeltiden menade man också att det här är den dag som fåglarna och vilda djur bildar par så det är en romantisk dag på många sätt och vis, inte bara bland människor utan även bland djuren.

Vad är en bra alla hjärtans dag present?

Alla hjärtans dag har firats sedan medeltiden och den går så klart i romantikens och kärlekens tecken. Det är en bra dag att uppvakta dem du tycker om. I min familj brukar vi ge både föräldrar, barn och partnern små presenter på alla hjärtans dag. Alla hjärtans dag presenten till din älskade är förstås viktigast. Du kan uppvakta honom eller henne med någon form av upplevelse, ett vackert föremål eller smycke. Jag tycker också det är viktigt att inte låta barnen gå lottlösa en sån här dag. Det finns många alla hjärtans dag presenter som passar dem också.

Finaste alla hjärtans dag presenten

Den kanske finaste present jag hittat är den här nyckelringen i läder där man kan välja vad det ska stå. Ett fint kärleksbudskap som hon eller han alltid bär med sig.

Läs mer och beställ

Värmehjärta med choklad

Vill du ge bort en alla hjärtans dag present som kommer värma mottagaren både till kropp och hjärta är det den här presentförpackningen med choklad och en vetevärmare du ska köpa till honom eller henne. Gott med choklad och härligt att kunna värma sina frusna fingrar på en vetevärmare när man kommer in från kylan.

Läs mer och beställ

52 veckor av kärlek affisch

Vill du gå på roliga och kreativa dejter året runt? Då är det den här affischen du ska köpa. Här får ni skrapa fram ett nytt förslag på dejt varje vecka. De innehåller dejter som bio, restaurang, hemmamys. Det här är en fin och romantisk present att ge sin partner. Det är romantik som räcker hela året.

Läs mer och beställ

Uppvakta med blommor på alla hjärtans dag

Den vanligaste alla hjärtans dag presenten är kanske blommor. Den här dagen är väldigt speciell och blommorna kan ju levereras med blomsterbud om du själv inte har möjlighet att överlämna dem.

Läs mer och beställ

En fin vas

På alla hjärtans dag är ju blommor en klassisk present. Då är det också trevligt att få en vacker vas att sätta dem i. I den här snygga vasen Äng kan man göra fina blomsterarrangemang. Den inbyggda ställningen gör att blommorna kan placeras ut en och en. Vasen är tillverkad i mässing och munblåst glas. Designen av den här vasen står Eva Schildt för.

Läs mer och beställ

Choklad i alla hjärtans dag present

Till alla hjärtans dag är choklad en uppskattad present. Den här stora chokladasken är fylld av lyxiga chokladpraliner. Det är blandat mörk och ljus choklad med spännande fyllningar. Choklad är den perfekta presenten att ge sin älskling på alla hjärtans dag.

Läs mer och beställ

Vackra ljusstakar

De klassiska ljusstakarna Liljan formgiven av Ivar Ålenius Björk för Skultuna är en klassiker som finns i många svenska hem. De är väldigt vackra och passar bra att ge bort som alla hjärtans dag present eftersom det är ett föremål som så många älskar. Köper du dessa ljusstakar kommer hon garanterat uppskatta alla hjärtans dag presenten.

Läs mer och beställ

Snygg mugg med hjärta

En fin alla hjärtans dag present är det också om du kan hitta någon fin mugg till honom eller henne. Den här muggen med ett trädhjärta till exempel. En mugg är en lite billigare alla hjärtans dag present som hon eller han ändå kommer uppskatta. Extra fin blir presenten om du fyller den med godis och slår in allt i cellofan.

Läs mer och beställ

Smycken i present på alla hjärtans dag

Smycken är en fin present att ge till någon du tycker om på alla hjärtans dag. Kanske detta halsband i 18K guld och Swarovski kristaller passar hennes stil.

Läs mer och beställ

Romantisk weekend

Finns det något mysigare sätt att fira alla hjärtans dag på än att ordna en lyxig övernattning på ett riktigt romantiskt hotell för din älskling. Falknästet är nog det mest romantiska hotell du kan tänka dig. Tänk dig dela en god middag, tillbringa kvällen tillsammans och att sedan vakna till den här vackra utsikten.

Läs mer och beställ

40 veckor av extra kärlek

Det här är en väldigt romantisk present att ge dig själv och din partner. Här drar ni varje vecka ett kort. På kortet hittar ni små romantiska saker ni ska göra under den kommande veckan. Det är allt ifrån att ge varandra komplimanger till att bjuda på picknick.

Läs mer och beställ

Halsband till henne på alla hjärtans dag

Vill du ge kvinnan i ditt liv ett riktigt fint och personligt smycke i present på alla hjärtans dag skulle jag rekommendera att du väljer ett halsband som man kan gravera. Som gravyr väljer du något personligt och kärleksfullt budskap till henne. Ett personligt smycke med gravyr på är faktiskt inte alls så dyrt som man kanske skulle kunna tro.

Läs mer och beställ

Ge honom ett halsband på alla hjärtans dag

Till mannen i ditt liv passar det att ge en dogtag med en personlig inskription. Som gravyr kan du välja något speciellt ni brukar kalla varandra, datumet då ni först träffades eller en gullig hälsning. Det kommer bli en väldigt omtyckt alla hjärtans dag present.

Läs mer och beställ

Väldoftande hjärtan i present

Det finns många fina och kärleksfulla småpresenter man kan ge varandra på alla hjärtans dag. Ett hjärta fyllt med lavendel är en gullig liten present att ge sin älskling.

Läs mer och beställ

Vaniljfudge

Godis av olika sorter är trevliga alla hjärtans dag presenter. Den här vaniljfudgen kommer i en väldigt vacker burk och den är väldigt god. Den kommer din hjärtevän tycka om att äta.

Läs mer och beställ

Doftljus

Varför inte ge bort ett doftljus som alla hjärtans dag present? Det är något som mottagare alltid brukar gilla.

Läs mer och beställ

Massageplatta

Varför inte ge din älskling en massageplatta för att hon eller han ska må riktigt bra, slippa värk och bli gladare.

Läs mer…

Varför vi skickar kärleksbrev den här dagen

Det här att vi skriver brev kommer från en påhittad berättelse som uppstått i modern tid. Berättelsen säger att Valentin satt fängslad och lärde känna fångvaktarens dotter. Strax innan han dog skrev han ett långt och vackert avskedsbrev till henne och skrev under med ”din Valentin”. Det brukar man säga är det första Valentinbrevet. Ett kärleksbrev förstås. Även om det är en påhittad berättelse så förklarar den förstås hur Valentinkorten har kommit till.

Att skriva kärleksbrev är inte alltid så lätt men en liten dikt eller rim kan räcka eller varför inte hitta orden i en musiktext som du lånar. Sen är förstås själva kortet det som kan sätta pricken över i:et där det kan smyckas med både sidenband och spets om man vill. I England är traditionen att skicka brevet utan avsändare så att mottagaren får gissa sig till vem det kommer ifrån. Den som har turen att få många kort kan nog gå ett helt år och fundera sen. Hur man gör i andra länder och här i Sverige är lite olika. Vissa tillfällen kan det nog vara motiverat att inte vara okänd. Som när planen är att fria eller hoppas på att få en dejt.

Traditionen är ganska ny i Sverige

Traditionen att fira alla hjärtans dag i Sverige är som sagt ganska ny och startskottet var förstås skyltningen som handeln gjorde då på 1950-talet. Under åren därefter har skyltningen fortsatt att uppmana oss att uppmärksamma de vi älskar lite extra den 14 februari. Men det är först under 1990-talet som firandet kom igång ordentligt. Visst kan man, och bör man, uppmärksamma sina käraste oftare än bara en dag per år men det är ändå något speciellt med att få en dag där kärleken kan få bli lite extra het.

Blommor, och då rosor, är förstås det som går åt allra mest under den här dagen. Det sägs att det såldes hela 4 miljoner rosor på alla hjärtans dag 2012. Anledningen är förstås den röda färgen som är kärlekens färg. Eftersom det inte finns tillräckligt med rosor för att räcka till en sådan här dag så är det tur att det också finns tulpaner och nejlikor som har den rätta färgen.

Så här firas dagen

Den som går i skolan, eller har barn och ungdomar i skolan, har nog sett hur de kommer hem med en blomma som någon gett dem under dagen. Ungdomarna brukar också hålla koll på det här med färger och dess betydelse för det är inte bara röda blommor som delas ut utan också gula, rosa eller vita. Den gula och den rosa färgen står för att någon spanar på dig medan den vita står för vänskap. Minst lika spännande och fint att få som den röda förstås.

Lever man i en relation gäller det förstås att ha koll på den här dagen och se till att uppvakta sin älskling. Det viktigaste är inte presenten utan uppmärksamheten. Men det är förstås några saker som kan vara bra att tänka på. Blommor är som sagt alltid fint att både ge och få. Vare sig det är en hel bukett eller en enstaka ros. Ser man på frågor som ställts från Svensk Handel angående dagen så verkar det som om man bör undvika chokladaskar och geléhjärtan. Inte för att de inte är goda utan för att det kan uppfattas som en present som inte är så genomtänkt. Det är för enkelt att svänga in på macken på vägen hem och roffa åt sig något från hyllan. Däremot i kombination med något annat så blir det inte fel. Några andra saker man bör undvika är träningskläder och köksredskap. Det senare skulle i och för sig fungera bra om det till köksredskapet ingick att ni tillsammans lagade en romantisk och het middag.

Vill du att dagen ska bli riktigt lyckad ser du till att hela dagen blir ett firande. Lägg små romantiska meddelanden på frukostbordet, i matlådan, på jobbdatorn och fortsätt med att skicka SMS under dagen om du inte lyckats hitta andra sätt att få fram dina små budskap.

Tips på fortsatt läsning

För barn som fyller år just den här dagen kan det ibland kännas lite tråkigt eftersom födelsedagen lätt hamnar i skym undan. Men varför inte ordna ett stort barnkalas med alla hjärtans dag tema?