Alla hjÀrtans dag

Alla hjÀrtans dag infaller den 14:e februari. Det Àr en dag vi firar med att uppvakta dem vi Àlskar.

I Sverige anordnar vi inte sÄ mycket vÄrfester i februari vilket Àr förstÄeligt med tanke pÄ att vintern fortfarande Àr kvar. DÀremot sÄ har handeln förstÄs snappat upp dagen och man sÀger att den första skyltningen för alla hjÀrtans dag gjordes 1956. DÄ var det framför allt blommor och godis som var presenten alla mÀn skulle ha med sig hem till sin kÀresta. Idag Àr det förstÄs lite annorlunda för inte Àr det bara flickvÀnnen och frun som vill bli uppvaktad.

Faktum Àr att Alla hjÀrtans dag Àr en av de mest uppmÀrksammade dagarna som vi har i vÄr kalender och det Àr precis som med julen svÄrt att missa den nÀr handeln skyltar för fullt. Eftersom det inte Àr en helgdag som infaller olika varje Är utan alltid Àr den 14 februari oavsett om det Àr vanligt Är eller skottÄr sÄ Àr det lÀtt att komma ihÄg.

Vill du ha tips pÄ alla hjÀrtans dag presenter?

Alla hjÀrtans dag

Som sÄ mÄnga andra traditioner och dagar sÄ vet du nog att Àven alla hjÀrtans dag kommer frÄn USA. PÄ engelska heter dagen ValentineŽs Day och har fÄtt sitt namn frÄn ett romerskt helgon som hette Valentin. I Sverige anvÀnder vi oftast av namnet Alla HjÀrtans dag men inte sÀllan lÀggs ocksÄ namnet Valentindagen till. Lite som hÀngslen och skÀrp sÄ att ingen ska missa. Egentligen vet man inte sÄ mycket om helgonet faktiskt men man vet att firandet gÄr tillbaka lÄngt till medeltiden dÄ man anordnade vÄrfester. Under dessa fester lektes lekar och man lottade för att para ihop pojkar och flickor inför vÄrens och sommarens danser. I Frankrike och England utsÄg man de hÀr till lÄtsaspar under ett helt Är frÄn och med den 14 februari, som Àr den dag vi firar alla hjÀrtans dag. I Sverige har vi ocksÄ haft en gammal tradition att para ihop para ihop pojkar och flickor men dÄ har det varit under pingsten.

Under medeltiden menade man ocksÄ att det hÀr Àr den dag som fÄglarna och vilda djur bildar par sÄ det Àr en romantisk dag pÄ mÄnga sÀtt och vis, inte bara bland mÀnniskor utan Àven bland djuren.

Vad Àr en bra alla hjÀrtans dag present?

Alla hjÀrtans dag har firats sedan medeltiden och den gÄr sÄ klart i romantikens och kÀrlekens tecken. Det Àr en bra dag att uppvakta dem du tycker om. I min familj brukar vi ge bÄde förÀldrar, barn och partnern smÄ presenter pÄ alla hjÀrtans dag. Alla hjÀrtans dag presenten till din Àlskade Àr förstÄs viktigast. Du kan uppvakta honom eller henne med nÄgon form av upplevelse, ett vackert föremÄl eller smycke. Jag tycker ocksÄ det Àr viktigt att inte lÄta barnen gÄ lottlösa en sÄn hÀr dag. Det finns mÄnga alla hjÀrtans dag presenter som passar dem ocksÄ.

Finaste alla hjÀrtans dag presenten

Den kanske finaste present jag hittat Àr den hÀr nyckelringen i lÀder dÀr man kan vÀlja vad det ska stÄ. Ett fint kÀrleksbudskap som hon eller han alltid bÀr med sig.

LÀs mer och bestÀll

VÀrmehjÀrta med choklad

Vill du ge bort en alla hjÀrtans dag present som kommer vÀrma mottagaren bÄde till kropp och hjÀrta Àr det den hÀr presentförpackningen med choklad och en vetevÀrmare du ska köpa till honom eller henne. Gott med choklad och hÀrligt att kunna vÀrma sina frusna fingrar pÄ en vetevÀrmare nÀr man kommer in frÄn kylan.

LÀs mer och bestÀll

52 veckor av kÀrlek affisch

Vill du gÄ pÄ roliga och kreativa dejter Äret runt? DÄ Àr det den hÀr affischen du ska köpa. HÀr fÄr ni skrapa fram ett nytt förslag pÄ dejt varje vecka. De innehÄller dejter som bio, restaurang, hemmamys. Det hÀr Àr en fin och romantisk present att ge sin partner. Det Àr romantik som rÀcker hela Äret.

LÀs mer och bestÀll

Uppvakta med blommor pÄ alla hjÀrtans dag

Den vanligaste alla hjÀrtans dag presenten Àr kanske blommor. Den hÀr dagen Àr vÀldigt speciell och blommorna kan ju levereras med blomsterbud om du sjÀlv inte har möjlighet att överlÀmna dem.

LÀs mer och bestÀll

En fin vas

PĂ„ alla hjĂ€rtans dag Ă€r ju blommor en klassisk present. DĂ„ Ă€r det ocksĂ„ trevligt att fĂ„ en vacker vas att sĂ€tta dem i. I den hĂ€r snygga vasen Äng kan man göra fina blomsterarrangemang. Den inbyggda stĂ€llningen gör att blommorna kan placeras ut en och en. Vasen Ă€r tillverkad i mĂ€ssing och munblĂ„st glas. Designen av den hĂ€r vasen stĂ„r Eva Schildt för.

LÀs mer och bestÀll

Choklad i alla hjÀrtans dag present

Till alla hjÀrtans dag Àr choklad en uppskattad present. Den hÀr stora chokladasken Àr fylld av lyxiga chokladpraliner. Det Àr blandat mörk och ljus choklad med spÀnnande fyllningar. Choklad Àr den perfekta presenten att ge sin Àlskling pÄ alla hjÀrtans dag.

LÀs mer och bestÀll

Vackra ljusstakar

De klassiska ljusstakarna Liljan formgiven av Ivar Ålenius Björk för Skultuna Ă€r en klassiker som finns i mĂ„nga svenska hem. De Ă€r vĂ€ldigt vackra och passar bra att ge bort som alla hjĂ€rtans dag present eftersom det Ă€r ett föremĂ„l som sĂ„ mĂ„nga Ă€lskar. Köper du dessa ljusstakar kommer hon garanterat uppskatta alla hjĂ€rtans dag presenten.

LÀs mer och bestÀll

Snygg mugg med hjÀrta

En fin alla hjÀrtans dag present Àr det ocksÄ om du kan hitta nÄgon fin mugg till honom eller henne. Den hÀr muggen med ett trÀdhjÀrta till exempel. En mugg Àr en lite billigare alla hjÀrtans dag present som hon eller han ÀndÄ kommer uppskatta. Extra fin blir presenten om du fyller den med godis och slÄr in allt i cellofan och knyter ett snyggt band om.

LÀs mer och bestÀll

Smycken i present pÄ alla hjÀrtans dag

Smycken Àr en fin present att ge till nÄgon du tycker om pÄ alla hjÀrtans dag. Kanske detta halsband i 18K guld och Swarovski kristaller passar hennes stil.

LÀs mer och bestÀll

Romantisk weekend

Finns det nÄgot mysigare sÀtt att fira alla hjÀrtans dag pÄ Àn att ordna en lyxig övernattning pÄ ett riktigt romantiskt hotell för din Àlskling. FalknÀstet Àr nog det mest romantiska hotell du kan tÀnka dig. TÀnk dig dela en god middag, tillbringa kvÀllen tillsammans och att sedan vakna till den hÀr vackra utsikten.

LÀs mer och bestÀll

40 veckor av extra kÀrlek

Det hÀr Àr en vÀldigt romantisk present att ge dig sjÀlv och din partner. HÀr drar ni varje vecka ett kort. PÄ kortet hittar ni smÄ romantiska saker ni ska göra under den kommande veckan. Det Àr allt ifrÄn att ge varandra komplimanger till att bjuda pÄ picknick.

LÀs mer och bestÀll

Halsband till henne pÄ alla hjÀrtans dag

Vill du ge kvinnan i ditt liv ett riktigt fint och personligt smycke i present pÄ alla hjÀrtans dag skulle jag rekommendera att du vÀljer ett halsband som man kan gravera. Som gravyr vÀljer du nÄgot personligt och kÀrleksfullt budskap till henne. Ett personligt smycke med gravyr pÄ Àr faktiskt inte alls sÄ dyrt som man kanske skulle kunna tro.

LÀs mer och bestÀll

Ge honom ett halsband pÄ alla hjÀrtans dag

Till mannen i ditt liv passar det att ge en dogtag med en personlig inskription. Som gravyr kan du vÀlja nÄgot speciellt ni brukar kalla varandra, datumet dÄ ni först trÀffades eller en gullig hÀlsning. Det kommer bli en vÀldigt omtyckt alla hjÀrtans dag present.

LÀs mer och bestÀll

VÀldoftande hjÀrtan i present

Det finns mÄnga fina och kÀrleksfulla smÄpresenter man kan ge varandra pÄ alla hjÀrtans dag. Ett hjÀrta fyllt med lavendel Àr en gullig liten present att ge sin Àlskling.

LÀs mer och bestÀll

Vaniljfudge

Godis av olika sorter Àr trevliga alla hjÀrtans dag presenter. Den hÀr vaniljfudgen kommer i en vÀldigt vacker burk och den Àr vÀldigt god. Den kommer din hjÀrtevÀn tycka om att Àta.

LÀs mer och bestÀll

Doftljus

Varför inte ge bort ett doftljus som alla hjÀrtans dag present? Det Àr nÄgot som mottagare alltid brukar gilla.

LÀs mer och bestÀll

Massageplatta

Varför inte ge din Àlskling en massageplatta för att hon eller han ska mÄ riktigt bra, slippa vÀrk och bli gladare.

LĂ€s mer


Varför vi skickar kÀrleksbrev den hÀr dagen

Det hĂ€r att vi skriver brev kommer frĂ„n en pĂ„hittad berĂ€ttelse som uppstĂ„tt i modern tid. BerĂ€ttelsen sĂ€ger att Valentin satt fĂ€ngslad och lĂ€rde kĂ€nna fĂ„ngvaktarens dotter. Strax innan han dog skrev han ett lĂ„ngt och vackert avskedsbrev till henne och skrev under med ”din Valentin”. Det brukar man sĂ€ga Ă€r det första Valentinbrevet. Ett kĂ€rleksbrev förstĂ„s. Även om det Ă€r en pĂ„hittad berĂ€ttelse sĂ„ förklarar den förstĂ„s hur Valentinkorten har kommit till.

Att skriva kÀrleksbrev Àr inte alltid sÄ lÀtt men en liten dikt eller rim kan rÀcka eller varför inte hitta orden i en musiktext som du lÄnar. Sen Àr förstÄs sjÀlva kortet det som kan sÀtta pricken över i:et dÀr det kan smyckas med bÄde sidenband och spets om man vill. I England Àr traditionen att skicka brevet utan avsÀndare sÄ att mottagaren fÄr gissa sig till vem det kommer ifrÄn. Den som har turen att fÄ mÄnga kort kan nog gÄ ett helt Är och fundera sen. Hur man gör i andra lÀnder och hÀr i Sverige Àr lite olika. Vissa tillfÀllen kan det nog vara motiverat att inte vara okÀnd. Som nÀr planen Àr att fria eller hoppas pÄ att fÄ en dejt.

Traditionen Àr ganska ny i Sverige

Traditionen att fira alla hjÀrtans dag i Sverige Àr som sagt ganska ny och startskottet var förstÄs skyltningen som handeln gjorde dÄ pÄ 1950-talet. Under Ären dÀrefter har skyltningen fortsatt att uppmana oss att uppmÀrksamma de vi Àlskar lite extra den 14 februari. Men det Àr först under 1990-talet som firandet kom igÄng ordentligt. Visst kan man, och bör man, uppmÀrksamma sina kÀraste oftare Àn bara en dag per Är men det Àr ÀndÄ nÄgot speciellt med att fÄ en dag dÀr kÀrleken kan fÄ bli lite extra het.

Blommor, och dÄ rosor, Àr förstÄs det som gÄr Ät allra mest under den hÀr dagen. Det sÀgs att det sÄldes hela 4 miljoner rosor pÄ alla hjÀrtans dag 2012. Anledningen Àr förstÄs den röda fÀrgen som Àr kÀrlekens fÀrg. Eftersom det inte finns tillrÀckligt med rosor för att rÀcka till en sÄdan hÀr dag sÄ Àr det tur att det ocksÄ finns tulpaner och nejlikor som har den rÀtta fÀrgen.

SÄ hÀr firas dagen

Den som gÄr i skolan, eller har barn och ungdomar i skolan, har nog sett hur de kommer hem med en blomma som nÄgon gett dem under dagen. Ungdomarna brukar ocksÄ hÄlla koll pÄ det hÀr med fÀrger och dess betydelse för det Àr inte bara röda blommor som delas ut utan ocksÄ gula, rosa eller vita. Den gula och den rosa fÀrgen stÄr för att nÄgon spanar pÄ dig medan den vita stÄr för vÀnskap. Minst lika spÀnnande och fint att fÄ som den röda förstÄs.

Lever man i en relation gÀller det förstÄs att ha koll pÄ den hÀr dagen och se till att uppvakta sin Àlskling. Det viktigaste Àr inte presenten utan uppmÀrksamheten. Men det Àr förstÄs nÄgra saker som kan vara bra att tÀnka pÄ. Blommor Àr som sagt alltid fint att bÄde ge och fÄ. Vare sig det Àr en hel bukett eller en enstaka ros. Ser man pÄ frÄgor som stÀllts frÄn Svensk Handel angÄende dagen sÄ verkar det som om man bör undvika chokladaskar och geléhjÀrtan. Inte för att de inte Àr goda utan för att det kan uppfattas som en present som inte Àr sÄ genomtÀnkt. Det Àr för enkelt att svÀnga in pÄ macken pÄ vÀgen hem och roffa Ät sig nÄgot frÄn hyllan. DÀremot i kombination med nÄgot annat sÄ blir det inte fel. NÄgra andra saker man bör undvika Àr trÀningsklÀder och köksredskap. Det senare skulle i och för sig fungera bra om det till köksredskapet ingick att ni tillsammans lagade en romantisk och het middag.

Vill du att dagen ska bli riktigt lyckad ser du till att hela dagen blir ett firande. LÀgg smÄ romantiska meddelanden pÄ frukostbordet, i matlÄdan, pÄ jobbdatorn och fortsÀtt med att skicka SMS under dagen om du inte lyckats hitta andra sÀtt att fÄ fram dina smÄ budskap.

Tips pÄ fortsatt lÀsning

För barn som fyller Är just den hÀr dagen kan det ibland kÀnnas lite trÄkigt eftersom födelsedagen lÀtt hamnar i skym undan. Men varför inte ordna ett stort barnkalas med alla hjÀrtans dag tema?