Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag infaller den 14:e februari. Det är en dag vi firar med att uppvakta dem vi älskar.

I Sverige anordnar vi inte så mycket vårfester i februari vilket är förståeligt med tanke på att vintern fortfarande är kvar. Däremot så har handeln förstås snappat upp dagen och man säger att den första skyltningen för alla hjärtans dag gjordes 1956. Då var det framför allt blommor och godis som var presenten alla män skulle ha med sig hem till sin käresta. Idag är det förstås lite annorlunda för inte är det bara flickvännen och frun som vill bli uppvaktad.

Faktum är att Alla hjärtans dag är en av de mest uppmärksammade dagarna som vi har i vår kalender och det är precis som med julen svårt att missa den när handeln skyltar för fullt. Eftersom det inte är en helgdag som infaller olika varje år utan alltid är den 14 februari oavsett om det är vanligt år eller skottår så är det lätt att komma ihåg.

Vill du ha tips på alla hjärtans dag presenter?

Alla hjärtans dag

Som så många andra traditioner och dagar så vet du nog att även alla hjärtans dag kommer från USA. På engelska heter dagen Valentine´s Day och har fått sitt namn från ett romerskt helgon som hette Valentin. I Sverige använder vi oftast av namnet Alla Hjärtans dag men inte sällan läggs också namnet Valentindagen till. Lite som hängslen och skärp så att ingen ska missa. Egentligen vet man inte så mycket om helgonet faktiskt men man vet att firandet går tillbaka långt till medeltiden då man anordnade vårfester. Under dessa fester lektes lekar och man lottade för att para ihop pojkar och flickor inför vårens och sommarens danser. I Frankrike och England utsåg man de här till låtsaspar under ett helt år från och med den 14 februari, som är den dag vi firar alla hjärtans dag. I Sverige har vi också haft en gammal tradition att para ihop para ihop pojkar och flickor men då har det varit under pingsten.

Under medeltiden menade man också att det här är den dag som fåglarna och vilda djur bildar par så det är en romantisk dag på många sätt och vis, inte bara bland människor utan även bland djuren.

Varför vi skickar kärleksbrev den här dagen

Det här att vi skriver brev kommer från en påhittad berättelse som uppstått i modern tid. Berättelsen säger att Valentin satt fängslad och lärde känna fångvaktarens dotter. Strax innan han dog skrev han ett långt och vackert avskedsbrev till henne och skrev under med ”din Valentin”. Det brukar man säga är det första Valentinbrevet. Ett kärleksbrev förstås. Även om det är en påhittad berättelse så förklarar den förstås hur Valentinkorten har kommit till.

Att skriva kärleksbrev är inte alltid så lätt men en liten dikt eller rim kan räcka eller varför inte hitta orden i en musiktext som du lånar. Sen är förstås själva kortet det som kan sätta pricken över i:et där det kan smyckas med både sidenband och spets om man vill. I England är traditionen att skicka brevet utan avsändare så att mottagaren får gissa sig till vem det kommer ifrån. Den som har turen att få många kort kan nog gå ett helt år och fundera sen. Hur man gör i andra länder och här i Sverige är lite olika. Vissa tillfällen kan det nog vara motiverat att inte vara okänd. Som när planen är att fria eller hoppas på att få en dejt.

Traditionen är ganska ny i Sverige

Traditionen att fira alla hjärtans dag i Sverige är som sagt ganska ny och startskottet var förstås skyltningen som handeln gjorde då på 1950-talet. Under åren därefter har skyltningen fortsatt att uppmana oss att uppmärksamma de vi älskar lite extra den 14 februari. Men det är först under 1990-talet som firandet kom igång ordentligt. Visst kan man, och bör man, uppmärksamma sina käraste oftare än bara en dag per år men det är ändå något speciellt med att få en dag där kärleken kan få bli lite extra het.

Blommor, och då rosor, är förstås det som går åt allra mest under den här dagen. Det sägs att det såldes hela 4 miljoner rosor på alla hjärtans dag 2012. Anledningen är förstås den röda färgen som är kärlekens färg. Eftersom det inte finns tillräckligt med rosor för att räcka till en sådan här dag så är det tur att det också finns tulpaner och nejlikor som har den rätta färgen.

Så här firas dagen

Den som går i skolan, eller har barn och ungdomar i skolan, har nog sett hur de kommer hem med en blomma som någon gett dem under dagen. Ungdomarna brukar också hålla koll på det här med färger och dess betydelse för det är inte bara röda blommor som delas ut utan också gula, rosa eller vita. Den gula och den rosa färgen står för att någon spanar på dig medan den vita står för vänskap. Minst lika spännande och fint att få som den röda förstås.

Lever man i en relation gäller det förstås att ha koll på den här dagen och se till att uppvakta sin älskling. Det viktigaste är inte presenten utan uppmärksamheten. Men det är förstås några saker som kan vara bra att tänka på. Blommor är som sagt alltid fint att både ge och få. Vare sig det är en hel bukett eller en enstaka ros. Ser man på frågor som ställts från Svensk Handel angående dagen så verkar det som om man bör undvika chokladaskar och geléhjärtan. Inte för att de inte är goda utan för att det kan uppfattas som en present som inte är så genomtänkt. Det är för enkelt att svänga in på macken på vägen hem och roffa åt sig något från hyllan. Däremot i kombination med något annat så blir det inte fel. Några andra saker man bör undvika är träningskläder och köksredskap. Det senare skulle i och för sig fungera bra om det till köksredskapet ingick att ni tillsammans lagade en romantisk och het middag.

Vill du att dagen ska bli riktigt lyckad ser du till att hela dagen blir ett firande. Lägg små romantiska meddelanden på frukostbordet, i matlådan, på jobbdatorn och fortsätt med att skicka SMS under dagen om du inte lyckats hitta andra sätt att få fram dina små budskap.

För barn som fyller år just den här dagen kan det ibland kännas lite tråkigt eftersom födelsedagen lätt hamnar i skym undan. Men varför inte ordna ett stort barnkalas med alla hjärtans dag tema?

EnglishSvenska