Våffeldagen

Den 25:e mars firar vi våffeldagen. Alla gräddar våfflor, men få vet varför vi firar dagen. Det är faktiskt en kristen tradition. Våffeldagen kallas även för vårfrudagen eller Marie bebådelsedag. Det är den här dagen som Maria, Jesus mamma, skulle ha blivit gravid. Nu mer förknippar vi den här dagen med våfflor och har flyttat den religiösa delen av högtiden till en annan helg. På något sätt har “vårfrudagen” genom årens lopp förändrats och blivit “våffeldagen”. De medeltida våfflorna gjordes väldigt sällan av det vita mjöl som vi brukar ha idag.

Presenter på våffeldagen

Vill du inte köpa färdig smet kan du enkelt göra egen så här:

100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna med hälften av mjölken. När smeten är klumpfri häller du på resterande mjölken. Smält sedan smöret och häll i i smeten. Grädda i ett hett våffeljärn. Den här smeten räcker till 8 våfflor.

Ge bort ett våffeljärn i present

Hela mitt liv har jag fått höra berättelsen om när vi köpte ett våffeljärn i present till farmor. Det var när jag var i 5-årsåldern. Vi hade alltså köpt ett våffeljärn till farmor och slagit in det i ett fint paket. Det blev jag som skulle ge farmor presenten. Jag var ivrig och rusade in “här farmor får du ett våffeljärn” skrek jag. Det var en present som farmor mindes hela livet.

Tuffa våffeljärn på våffeldagen

Vanliga våffeljärn är ganska trista när man jämför. Det finns en hel del väldigt tuffa våffeljärn:

Våffeljärn med djurmotiv: Fira våffeldagen med djurvåfflor. Det här våffeljärnet ger tre våfflor: giraff, elefant och lejon. Våffeljärnet har non-stick beläggning för att lättare kunna rengöras.
Helt vanliga våfflor är ju gott förstås, men dessa bubbelvåfflor lyfter våfflorna till en helt ny dimension och kommer garanterat göra succé på våffeldagen.
Kanske vill du ha de perfekta våfflorna? Då ska du köpa det här belgiska våffeljärnet. Här häller du smeten i locket och våffeljärnet kommer att dosera smeten.
Har du en stor familj så rekommenderar jag istället det här våffeljärnet för dubbla våfflor.

Tips på fortsatt läsning