Vad är en bra gå bort present?

Det är ingen tvekan om du ska ge din värd och värdinna en present. En gåva är ett underbart sätt att visa dina värdar uppskattning för deras generösa gästfrihet. Men frågan man många gånger ställer sig är vad är en bra gå bort present, särskilt vid ditt första besök. Det finns inget tydligt svar på det.

Den perfekta presenten beror på flera faktorer, inklusive din budget, lokala traditioner, vilka värdarna är och flera andra faktorer. Men tillfället för besöket sticker tydligt ut. Gåvan du ska ta med till en middag kommer sannolikt inte att vara lika som om du ska tillbringa helgen där. I vilket fall som helst är det alltid en trevlig gest att ta med en liten present, vackert och noggrant inslagen.

Vad ska jag köpa för gå bort present?
Vad ska jag köpa för gå bort present?

Om du letar efter en bra gå bort present till din värd eller värdinna har jag många presentidéer till dig. Även om det finns tusentals möjliga presentartiklar du kan välja mellan har jag valt de bästa 11 som det aldrig kan bli fel!

11 presenter att ta med när man går bort

1. Vin

En flaska vin är ett tecken på vänskap, respekt och fest. Så det passar perfekt för många tillfällen, inklusive födelsedagar, middagar och inflyttningsfester. Om du är bortbjuden på middagsfest, vill du säkert ta med en flaska vin. Det behöver inte vara det dyraste vinet i stan, men absolut inte den typ som alla kommer att säga ”nej tack” till.

När du tar med en vingåva, förvänta dig inte att värden öppnar flaskan samma kväll. Det finns stor chans att din värd redan har planerat de drycker de serverar under kvällen. De kan behålla din dyrbara, lilla flaska för ett annat tillfälle.

2. En bukett blommor (helst i en vas)

Om din värd är en blomälskande typ, kan en bukett blommor vara den bästa gå bort presenten. Blommor har alltid varit en fantastisk presentidé för många olika tillfällen, som jubileer, middagsfester och inflyttningsfester. När du tar med en blomgåva, överväg att även ge bort en vas eller vacker burk för att sätta blommorna i, så dina värdar stressen att leta efter en vas det första de gör.

3. Fotoramar

Vad kan gå fel med en fotoram? Inget! När du absolut inte vet vad du ska ta med dig för gå bort present, är en fotoram ett bra alternativ. De är särskilt perfekta för födelsedagar, semestrar, jubileum och examensfirande. Bilder är underbara minnen över våra mest värdefulla stunder, och fotoramar är de små museerna som visar dem. 

Tavelramar kan anpassas, med en mängd olika stilar och mönster att välja mellan. De är enkla, budgetvänliga och tidlösa. Det bästa med allt är att de gör en perfekt present till nästan vem som helst. När du har en värd som har ”allt” och du inte kan tänka på vad du ska lägga till i deras samling, överväg att köpa en fotoram.

4. Kökshanddukar

För varje husägare är kökshanddukar en nödvändighet. Det finns precis de rätta typerna av gåvor för en hemmafest. Du kan hitta olika färgglada handgjorda alternativ på marknaden. Vad som är ännu mer spännande med kökshanddukar är att du kan anpassa dem. Älskar vi inte alla skräddarsydda gåvor? Varför inte göra en kökshandduk med en seriefigurer eller roliga citat bara för att lysa upp stämningen i värdens kök.

Medan du kan beställa kökshanddukar från populära butiker som Amazon, kan du göra dem själv hemma. De är lätta att göra och tar mindre än 30 minuter.

5. Personliga muggar

Personliga muggar är en perfekt gåva att ta med sig som gå bort present. Du kan skapa en personlig mugg genom att skriva ut en text, ett foto eller till och med initialer på den. Anpassade muggar är utmärkta presentidéer för bröllop, jubileer, födelsedagsfester och mm.

När du får en mugg, se till att den är mikrovågsugn och diskmaskinssäker. Du kan ha en dubbelsidig design som innehåller två personliga texter, foton eller inskriptioner. Ett annat alternativ är omslagsdesignen som har en enda anpassad bild eller text som går över hela muggens omkrets.

6. Personliga pappersprodukter

Att ta med personligt pappersprodukter är ett utmärkt sätt att hålla det enkelt, men ändå ge bort en elegant present. Exempel på brevpapper som du kan anpassa är anteckningskort, kalendrar, gratulationskort, etiketter, adressstämplar, anteckningsblock, klistermärken och julkort. Du kan skapa vackra personliga pappersprodukter för ett stort antal tillfällen.

7. Ostbricka

Vad är bättre än ost? Ost på en vacker ostbricka! Det är ännu bättre om din värd är en ivrig ostälskare. Det finns många ostbrädekoncept att välja mellan. En populär är att gravera namnet på din värd på själva ostbrickan.

8. Chokladförpackning

Det finns knappast någon värd som kommer att tacka nej till en chokladförpackning. En låda med blandad choklad gör den till en lämplig present för nästan alla tillfällen. Oavsett om det är semestern eller en familjeåterförening, kommer alla att sträcka sig efter en bit. Med choklad har du olika märken som du kan förvandla till en perfekt mix. Du kan välja mellan eftertraktade choklad, pralinchoklad, kaffechoklad, mörk choklad, ingefärachoklad, marsipanchoklad, spritlikörlikörchoklad, fruktig choklad, mintchoklad, apelsinchoklad, hallonchoklad och en mängd andra. Läs mer och beställ

9. En burk med kakor

Det finns inget bättre sätt att dyka upp vid någons dörr under jul än med en burk kakor. Förutom jul är den här presentidén också bra för andra tillfällen. Denna presentidé kommer säkert att locka fram ett leende hos din värd och andra gäster i huset. Du kan handla olika märken på kakburkar i din lokala butik eller beställa en online. 

Överväg att ta med en burk kakor med olika smaker på, så att det finns något för alla. Några smaker som brukar vara populära är chokladchip, snickerdoodle, choklad frostat jordnötssmör, havregryn, chokladpecan och andra. Du har också olika burkstorlekar att välja mellan, så att du kan hitta något inom din budgetram.

10. Hemmagjorda ljus

Hemmagjorda ljus blir allt populärare och är mer omtycka än färdigtillverkade ljus. De fungerar som fantastiska dekorativa objekt, som skapar rätt stämning i hemmet. Ännu bättre, de är även perfekta presenter att ge till någon som gå bort present när du besöker någons hem för första gången. De är relativt enkla att göra och det finns massor av instruktioner online som kan hjälpa dig. 

När det gäller hemgjorda dekorativa ljus finns det också olika typer som du kan prova att göra. Vi har färgade blockljus, snäckskalsljus, korkljus, glitter sojaljus, Funfetti-ljus, Mason jar-ljus, mönstrade ljus, eteriska oljeljus, kryddljus, lanternljus, Chai-ljus, pumpakryddljus, Lavendel-Rosmarinljus, pressade- örtljus och många fler. 

11. Krukväxt

Vad ger du någon som älskar växter? Det uppenbara svaret är – en växt. Oavsett om det är en vinterväxt eller snittblommor, kommer du aldrig att få slut på alternativ. Om du besöker en växtälskare (eller någon annan) för första gången kan du knappt gå in med en krukväxt bara som den är. Här är spänningen: du gör inte bara intryck med växten utan också med själva krukan. 

En kreativ, snygg kruka är som en presentförpackning som förvandlas till en gåva. Med en vacker, elegant kruka gan det inte bli fel! Om din värd inte har tillräckligt med utrymme utomhus, överväga att ge bort en inomhusväxt. Populära alternativ inkluderar Peperomia, ampelliljor, pilspetsvin, palmer och suckulenter. 

Grundläggande riktlinjer för att ge gåvor

Att veta vad man ska ge i gåva kan vara svårt. Följande riktlinjer hjälper dig att alltid hitta något bra, oavsett tillfälle:

 • Ta bara med gåvor som du är säker på att dina värdar kommer att njuta av. Om din värd har en allergi, vill du inte komma till huset med en bukett blommor. Det skulle vara pinsamt om din värd börjar nysa på grund av din gåva. Ett annat exempel är att ta med en flaska alkohol när du vet att din värd inte dricker. Om du inte är säker på att gåvan inte kommer att orsaka dem några obehag, ta inte med den.
 • Ta bara med gåvor som inte tar så mycket utrymme. Föreställ dig att värdarna försöker minska på mängden saker i hemmet och du kommer in med en stor, snygg hylla (jag tvivlar dock på att någon tar med sig sådana gåvor). Medan din gigantiska ansträngning kan vara imponerande, kan det bli oroande för värdarna. Om de är snälla kommer de att hitta lite utrymme i trädgården. Så mycket som möjligt begränsar dina gåvor till små föremål som böcker, muggar och till och med ett Kindle-presentkort.
 • Ta alltid reda på om det finns barn och husdjur i huset. Att känna till om det barn i huset kan ge fler uppslag och presentidéer. Du bör överväga att ta med något som alla kommer gilla.
 • Håll dina gåvor enkla. Medan många värderar dyra, snygga föremål som gåvor, kommer inte många att uppskatta en gåva som ger dem mer arbete. Det kommer aldrig gå fel om du tänker på enkelhet. Håll din gåva enkel, presentabel och älskvärd.

Från bloggen

 • Present som används

  Present som används

  Presenter är ett utmärkt sätt att visa någon att du uppskattar och bryr dig om dem. Det finns många olika typer av presenter att välja mellan, och det beror på vem presenten är till och tillfället. En vanlig typ av present är en födelsedagspresent. Det kan vara något som den födelsedagsfirande önskar sig eller något […]

  Läs mer…


 • Present till någon man inte känner

  Present till någon man inte känner

  Det kan vara svårt att hitta en present till någon man inte känner. Man vill ju gärna ge något som personen verkligen uppskattar och använder, men utan att ha någon relation eller kännedom om personens intressen och behov kan det vara svårt att veta vad man ska köpa. Här är några allmänna presenttips som bör […]

  Läs mer…


 • Present mot stress

  Present mot stress

  Stress är något som de flesta av oss känner till på ett eller annat sätt. Ofta handlar det om att vi har för mycket att göra på jobbet, att vi känner oss pressade att prestera på vårt bästa eller att vi har för mycket att tänka på i vår vardag. Stress kan påverka oss på […]

  Läs mer…


Vad är en bra gå bort present?
Rulla till toppen