Baby shower – En fest för den blivande mamman

En baby shower är en fest som arrangeras för att fira den kommande ankomsten av en bebis. Oftast arrangeras festen av en nära vän eller familjemedlem till den blivande mamman. En baby shower är en underbar och rolig möjlighet att fira den kommande ankomsten av ett nytt liv och visa uppskattning till den blivande mamman.

I denna artikel kommer vi att titta på allt som har med baby shower att göra – från hur man planerar en baby shower till vad man ska tänka på när man väljer mat, kläder, dekor och babyshower tips.

Hur ordnar man en baby shower?

Planering av en baby shower

Planeringen av en baby shower börjar oftast med att man bestämmer datum, tid och plats för festen. Sedan väljer man ett tema för festen och bjuder in gäster. När man bjuder in gäster är det viktigt att informera dem om vem som arrangerar festen, vilket tema man har valt och vad man förväntar sig att gästerna ska ta med sig.

Förutom att bestämma datum, tid och plats för festen bör man också tänka på mat, dryck, dekor och underhållning.

Underhållning

När det gäller underhållning kan man välja att ha olika spel och aktiviteter för gästerna. Det kan exempelvis vara att gissa mamman och pappans längd, vikt och ögonfärg eller att gissa bebissaker som exempelvis borttappade nappar. Man kan också välja att ha en presentöppningsceremoni, där den blivande mamman öppnar presenter från gästerna.

Vilken klädsel passar på baby shower?

När det gäller klädsel på baby shower är det vanligt att man klär sig festligt, men samtidigt bekvämt. Om festen arrangeras på dagen kan man exempelvis välja en somrig klänning eller en kjol med en blus. Om festen arrangeras på kvällen kan man välja att ha en kavaj eller kofta över.

Mat och dryck på baby shower

När det gäller mat och dryck är det viktigt att välja mat som är lätt att äta och servera. Man kan exempelvis välja att servera en buffé med sallader, smörgåsar och olika tilltugg. När det gäller dryck kan man välja att servera lättare alkoholhaltiga drycker, som exempelvis mousserande vin eller cider, men det är viktigt att se till att de blivande mamman och gästerna känner sig bekväma med valet av dryck.

Mat och dryck är en viktig del av baby shower och kan variera beroende på tid på dagen, plats, gäster och personliga preferenser. Vanligtvis serveras lättare snacks och fingerfoods som är enkla att äta med en hand, eftersom gästerna troligtvis kommer att ha en tallrik i den andra handen. Några exempel på populära maträtter är:

 • Färsk frukt– och grönsaksskålar med dipp
 • Sallader
 • Smörgåsar eller wraps
 • Plockmat som köttbullar, kycklingvingar eller mini-pizzor
 • Ostar och kex
 • Kakor och cupcakes
 • Godis och choklad
 • Drinkar som alkoholfritt mousserande vin, iste, läsk eller alkoholfria drinkar

Om baby shower är mer formell, kan en trerätters meny serveras med en förrätt, huvudrätt och efterrätt. När man planerar mat och dryck är det viktigt att ta hänsyn till gästernas matpreferenser och allergier och att erbjuda alternativ för vegetarianer eller veganer.

Baby shower-tema och dekorationer

Dekorationer är en annan viktig del av baby shower. Du kan välja att ha en specifik färgpalett, tema eller stil för din baby shower. En enkel och populär färgpalett är blått för pojkar och rosa för flickor, men det finns också många andra alternativ att välja mellan. När det gäller tema kan du välja något som matchar din personlighet eller intressen, eller välja något som är lämpligt för en baby shower.

När det gäller dekor kan man välja att ha ett tema som matchar det kön som det blivande barnet har. Om det exempelvis är en pojke kan man välja dekorationer i blått och grönt, medan man om det är en flicka kan välja rosa och lila dekorationer. Det är också viktigt att ha tillräckligt med dekor, som ballonger och blommor, för att skapa en festlig och välkomnande atmosfär.

Baby shower-tema och dekorationer är ett annat viktigt element som kan göra festen mer personlig och minnesvärd. Temat kan vara allt från traditionellt rosa eller blått till mer specifika teman som djungel, nattstjärnor eller dinosaurier.

Dekorationer kan inkludera ballonger, blommor, girlanger och konfetti. Det är också vanligt att ha en backdrop eller en fotovägg där gästerna kan ta bilder och skapa minnen från baby shower. Andra dekorationer kan inkludera en blomsterkrans eller diadem för den blivande mamman, eller dekorationer för att skapa en enhetlig look för borden och stolarna.

Några vanliga dekorationer som brukar finnas på en baby shower är ballonger, blommor, ljus, servetter, dukar och banners. Du kan också välja att lägga ut kort där gästerna kan skriva ner sina önskningar och råd till föräldrarna.

Babyshower lekar

För att hålla gästerna underhållna kan det vara kul att ha några baby shower-spel och aktiviteter. Vanliga aktiviteter inkluderar att gissa bebisens kön, namn och födelsedatum, eller att ha en babyplocktävling med nappar eller blöjor. Du kan också välja att ha en pysselstation där gästerna kan dekorera kläder eller skapa egna presentpaket.

Baby shower-spel och aktiviteter är ett sätt att göra festen mer underhållande och minnesvärd. Det finns många olika typer av spel och aktiviteter som kan spelas på baby shower, från traditionella babyshower-spel som ”Vad är i blöjan?” och ”Gissa barnmatssmaken” till mer moderna spel som ”Baby shower bingo” och ”Vem vet bäst om bebisen?”

Andra populära baby shower-aktiviteter inkluderar att skapa en gästbok där gästerna kan skriva ner en personlig hälsning till den blivande mamman, skapa en samling av ”önskekort” där gästerna kan skriva ner sina önskningar för den nya familjen, eller skapa en minnesvärd fotobok som innehåller bilder från baby shower.

Presenter på en baby shower

Kläder och presenter till baby shower När det kommer till babyshower present finns det en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. Vanliga presenter inkluderar kläder, leksaker, babynest, filtar, skötväska och babygym. Om du vill ge en mer personlig present kan du också överväga att göra en egen scrapbook med foton och minnen, eller göra en handgjord filt eller babybok.

Kläder är också en populär present till baby shower, men det kan vara svårt att veta vilken storlek man ska köpa. Om du är osäker på storleken, kan du alltid välja större storlekar som bebisen kan växa in i. Det är också en bra idé att välja kläder som är lätta att ta av och på, särskilt när det gäller bodys och byxor. Det är också viktigt att tänka på materialet i kläderna, särskilt om bebisen har känslig hud. Mjuka och bekväma material som bomull och ekologiskt bomull är bra val.

Tips babyshower

När det kommer till att planera en babyshower finns det många olika saker att tänka på. För att underlätta planeringen och göra det så smidigt som möjligt är det viktigt att ha en klar plan i huvudet. Här kommer några tips som kan hjälpa till med att planera en lyckad babyshower.

 1. Bestäm en budget: Innan man börjar planera är det viktigt att bestämma sig för en budget. Detta kan hjälpa till att undvika överraskningar och säkerställa att man inte spenderar mer pengar än man har råd med.
 2. Välj en plats: Beroende på antalet gäster kan man behöva tänka på en lämplig plats. En babyshower kan hållas hemma, i en park, på en restaurang eller ett hotell, beroende på vad som passar bäst.
 3. Skicka inbjudningar i god tid: Det är viktigt att skicka inbjudningar i god tid så att gästerna kan planera i förväg. Detta kan också hjälpa till att undvika missförstånd om datum och tid.
 4. Planera mat och dryck: Mat och dryck är en viktig del av en babyshower. Det kan vara en bra idé att välja en tema för maten och försöka anpassa den till den förväntade mamman och hennes preferenser.
 5. Dekorera: Dekorationer är en annan viktig del av en babyshower. Ballonger, blommor, banner och andra dekorationer kan hjälpa till att skapa en festlig och inbjudande atmosfär.
 6. Planera aktiviteter: Aktiviteter kan hjälpa till att hålla gästerna underhållna och skapa minnesvärda stunder. Babyshower-spel, presentöppning och blöjtårta-tävlingar är några exempel på aktiviteter som kan vara roliga och engagerande.

För en unik och minnesvärd babyshower, tänk utanför boxen och överväg att göra något annorlunda. Istället för att ha en traditionell babyshower hemma, kanske ni kan ha en picknick i parken, en brunch på en trendig restaurang eller till och med en spa-dag för den blivande mamman. Om du vill ha något lite mer aktivt kan du ordna en danslektion, ett fotografi-workshop eller en matlagningskurs som en aktivitet för gästerna. Du kan också ha en babyshower med ett tema, till exempel en vintage-babyshower, en resa runt i världen-tema eller en natt under stjärnorna-tema. För dekorationer och presenter, tänk på att skapa egna dekorationer och använda återvunna material för en mer miljövänlig touch. Du kan också ordna en barnbokskalas, där varje gäst kan ta med en favoritbok som de har läst som barn eller som de har upptäckt med sina egna barn. Det viktigaste är att tänka på vad som passar den blivande mamman och att ordna en babyshower som är både personlig och minnesvärd för alla inblandade.

Genom att ha dessa tips i åtanke kan man skapa en minnesvärd och lyckad babyshower. Det viktigaste är att ha kul och fira den förväntade mamman och hennes kommande lilla mirakel.

Slutsats

Baby shower är en underbar tradition som hjälper till att fira och stödja den blivande mamman under hennes graviditet. Det finns många olika element som kan inkluderas i en baby shower, från mat och dryck till dekorationer och spel.

Tips på fortsatt läsning

Baby shower – En fest för den blivande mamman
Rulla till toppen