Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Baby shower – Vad är det?

Well, well, well! Det här är det – det stora ögonblicket. Din bästa vän, syster eller kanske det är du själv som väntar på det lilla underverket. Och vad kan vara bättre än att fira detta med en fantastisk babyshower?

Men vad är en babyshower, och hur planerar man en sådan fest? Lugn, vi har koll på det hela. Från dekorationer till spel, från inbjudningar till gåvor, i den här artikeln ska vi lotsa dig genom hela processen. Så snör på dig skorna och häng med – vi dyker rakt in i det!

Hur ordnar man en baby shower?

En baby shower är en fest som arrangeras för att fira blivande mammans graviditet och det kommande barnet. Oftast arrangeras festen av en nära vän eller familjemedlem till den blivande mamman. En baby shower är en underbar och rolig möjlighet att fira den kommande ankomsten av ett nytt liv och visa uppskattning till den blivande mamman. En babyshower hålls ofta mot slutet av graviditeten.

Att fira en babyshower kan vara en spännande och kärleksfull händelse. Det är en tid då nära och kära samlas för att fira det kommande tillskottet i familjen. Men vad är egentligen en babyshower? Hur ordnar man en sådan fest? Vilka presenter är lämpliga? Vilka lekar kan man ha? Vad bjuder man på? Och vem är det som egentligen ordnar en babyshower? Allt detta kommer vi att utforska i den här artikeln. I denna artikel kommer vi att titta på allt som har med baby shower att göra – från hur man planerar en baby shower till vad man ska tänka på när man väljer mat, kläder, dekor och babyshower tips.

Babyshower: Vad handlar det om?

Babyshowern är en tradition som ursprungligen kommer från USA, men som på senare år har blivit allt mer populär även i Sverige. Det är en fest som anordnas för att fira den blivande mamman och hennes kommande barn. En baby shower är en tid av skratt, glädje, och mycket kärlek.

Babyshowerns Ursprung och Tradition

Det finns många teorier om ursprunget till babyshowern. Enligt en teori kommer traditionen från antika Grekland och Rom, där det var vanligt att fira födelsen av ett nytt barn med festligheter och gåvor.

Idag är babyshowern en kärleksfull tillställning där vännerna och familjen samlas för att fira den blivande mamman. Vanligtvis är det någon nära den blivande mamman som arrangerar festen, och det är ett utmärkt tillfälle att skämma bort henne med gåvor, god mat och roliga aktiviteter. Baby showern anordnas ofta utan den blivande mammans vetskap, utan den blir en överraskning för henne.

Planering av en baby shower

Planeringen av en baby shower börjar oftast med att man bestämmer datum, tid och plats för festen. Sedan väljer man ett tema för festen och bjuder in gäster. När man bjuder in gäster är det viktigt att informera dem om vem som arrangerar festen, vilket tema man har valt och vad man förväntar sig att gästerna ska ta med sig.

Förutom att bestämma datum, tid och plats för festen bör man också tänka på mat, dryck, dekor och underhållning.

Om den ska vara en hemlighet måste ni även ha en plan så att mamman inte får veta något eller anar oråd.

Gästlistan och Inbjudningarna till en babyshower

Innan du kan börja planera själva festen, behöver du bestämma vem som ska bjudas in. Traditionellt sett är babyshowern en kvinnofest, men idag är det allt mer vanligt att även männen deltar. Det viktiga är att inbjuda de människor som betyder mest för mamman.

När gästlistan är klar, är det dags att skicka ut inbjudningarna. Dessa kan vara handgjorda, köpta eller digitala – det viktiga är att de ger gästerna all nödvändig information om festen. Och glöm inte att inkludera en liten hint om temat – om det nu finns ett sådant!

Underhållning

När det gäller underhållning kan man välja att ha olika spel och aktiviteter för gästerna. Det kan exempelvis vara att gissa mamman och pappans längd, vikt och ögonfärg eller att gissa bebissaker som exempelvis borttappade nappar. Man kan också välja att ha en presentöppningsceremoni, där den blivande mamman öppnar presenter från gästerna.

Vilken klädsel passar på baby shower?

När det gäller klädsel på baby shower är det vanligt att man klär sig festligt, men samtidigt bekvämt. Om festen arrangeras på dagen kan man exempelvis välja en somrig klänning eller en kjol med en blus. Om festen arrangeras på kvällen kan man välja att ha en kavaj eller kofta över.

Mat och dryck på baby shower

När det gäller mat och dryck är det viktigt att välja mat som är lätt att äta och servera. Man kan exempelvis välja att servera en buffé med sallader, smörgåsar och olika tilltugg. När det gäller dryck kan man välja att servera lättare alkoholhaltiga drycker, som exempelvis mousserande vin eller cider, men det är viktigt att se till att de blivande mamman och gästerna känner sig bekväma med valet av dryck.

Mat och dryck är en viktig del av baby shower och kan variera beroende på tid på dagen, plats, gäster och personliga preferenser. Vanligtvis serveras lättare baby shower fika, snacks och fingerfoods som är enkla att äta med en hand, eftersom gästerna troligtvis kommer att ha en tallrik i den andra handen. Några exempel på populära maträtter på en baby shower är:

  • Färsk frukt– och grönsaksskålar med dipp
  • Sallader
  • Smörgåsar eller wraps
  • Plockmat som köttbullar, kycklingvingar eller mini-pizzor
  • Ostar och kex
  • Kakor och cupcakes
  • Godis och choklad
  • Drinkar som alkoholfritt mousserande vin, iste, läsk eller alkoholfria drinkar

Om baby shower är mer formell, kan en trerätters meny serveras med en förrätt, huvudrätt och efterrätt. När man planerar mat och dryck är det viktigt att ta hänsyn till gästernas matpreferenser och allergier och att erbjuda alternativ för vegetarianer eller veganer.

Baby shower-tema och dekorationer

Dekorationer är en annan viktig del av baby shower. Du kan välja att ha en specifik färgpalett, tema eller stil för din baby shower. En enkel och populär färgpalett är blått för pojkar och rosa för flickor, men det finns också många andra alternativ att välja mellan. När det gäller tema kan du välja något som matchar din personlighet eller intressen, eller välja något som är lämpligt för en baby shower.

När det gäller dekor kan man välja att ha ett tema som matchar det kön som det blivande barnet har. Om det exempelvis är en pojke kan man välja dekorationer i blått och grönt, medan man om det är en flicka kan välja rosa och lila dekorationer. Det är också viktigt att ha tillräckligt med dekor, som ballonger och blommor, för att skapa en festlig och välkomnande atmosfär.

Baby shower-tema och dekorationer är ett annat viktigt element som kan göra festen mer personlig och minnesvärd. Temat kan vara allt från traditionellt rosa eller blått till mer specifika teman som djungel, nattstjärnor eller dinosaurier.

Dekorationer kan inkludera ballonger, blommor, girlanger och konfetti. Det är också vanligt att ha en backdrop eller en fotovägg där gästerna kan ta bilder och skapa minnen från baby shower. Andra dekorationer kan inkludera en blomsterkrans eller diadem för mamman, eller dekorationer för att skapa en enhetlig look för borden och stolarna. Man kan också ha små presenter som gästerna får ta med sig hem efter baby showern.

Några vanliga dekorationer som brukar finnas på en baby shower är ballonger, blommor, ljus, servetter, dukar och banners. Du kan också välja att lägga ut kort där gästerna kan skriva ner sina önskningar och råd till föräldrarna.

Babyshower lekar

För att hålla gästerna underhållna kan det vara kul att ha några baby shower-lekar och aktiviteter. Vanliga aktiviteter inkluderar att gissa bebisens kön, namn och födelsedatum, eller att ha en babyplocktävling med nappar eller blöjor. Du kan också välja att ha en pysselstation där gästerna kan dekorera kläder eller skapa egna presentpaket.

Baby shower-spel och aktiviteter är ett sätt att göra festen mer underhållande och minnesvärd. Det finns många olika typer av spel och aktiviteter som kan spelas på baby shower, från traditionella babyshower-spel som ”Vad är i blöjan?” och ”Gissa barnmatssmaken” till mer moderna spel som ”Baby shower bingo” och ”Vem vet bäst om bebisen?”

Andra populära baby shower-aktiviteter inkluderar att skapa en gästbok där gästerna kan skriva ner en personlig hälsning till den blivande mamman, skapa en samling av ”önskekort” där gästerna kan skriva ner sina önskningar för den nya familjen, eller skapa en minnesvärd fotobok som innehåller bilder från baby shower.

Presenter på en baby shower

Oftast förväntas gästerna att ta med sig en gåva till den blivande mamman. Detta kan vara allt från kläder till babyn, till nödvändiga förnödenheter som blöjor och barnvagn. Om den blivande mamman har en önskelista, är det en bra idé att dela den med gästerna.

Kläder och små presenter till baby shower: När det kommer till babyshower present finns det en uppsjö av olika alternativ att välja mellan. Vanliga presenter inkluderar leksaker, babynest, filtar, skötväska och babygym. Om du vill ge en mer personlig present kan du också överväga att göra en egen scrapbook med foton och minnen, eller göra en handgjord filt eller babybok.

Kläder är också en populär present till baby shower, men det kan vara svårt att veta vilken storlek man ska köpa. Om du är osäker på storleken, kan du alltid välja större storlekar som bebisen kan växa in i. Det är också en bra idé att välja kläder som är lätta att ta av och på, särskilt när det gäller bodys och byxor. Det är också viktigt att tänka på materialet i kläderna, särskilt om bebisen har känslig hud. Mjuka och bekväma material som bomull och ekologiskt bomull är bra val.

Tack-Kort

Efter festen, glöm inte att skicka tack-kort till gästerna. Detta är ett snyggt sätt att visa din uppskattning för deras närvaro och gåvor. Du kan inkludera ett foto från babyshowern som ett trevligt minne.

Tips babyshower

För en unik och minnesvärd babyshower, tänk utanför boxen och överväg att göra något annorlunda. Istället för att ha en traditionell babyshower hemma, kanske ni kan ha en picknick i parken, en brunch på en trendig restaurang eller till och med en spa-dag för den blivande mamman. Om du vill ha något lite mer aktivt kan du ordna en danslektion, ett fotografi-workshop eller en matlagningskurs som en aktivitet för gästerna. Du kan också ha en babyshower med ett tema, till exempel en vintage-babyshower, en resa runt i världen-tema eller en natt under stjärnorna-tema. För dekorationer och presenter, tänk på att skapa egna dekorationer och använda återvunna material för en mer miljövänlig touch. Du kan också ordna en barnbokskalas, där varje gäst kan ta med en favoritbok som de har läst som barn eller som de har upptäckt med sina egna barn. Det viktigaste är att tänka på vad som passar den blivande mamman och att ordna en babyshower som är både personlig och minnesvärd för alla inblandade.

Genom att ha dessa tips i åtanke kan man skapa en minnesvärd och lyckad babyshower. Det viktigaste är att ha kul och fira den förväntade mamman och hennes kommande lilla mirakel. Ha bara i åtanke att mot slutet av graviditeten kanske hon inte orkar så mycket, utan behöver få sitta ner en stund emellanåt.

Vanliga Frågor om Babyshower

Låt oss nu titta på några vanliga frågor som ofta ställs när det kommer till planeringen av en babyshower.

När ska babyshowern äga rum? Traditionellt sett hålls babyshowern under den sista trimestern av graviditeten, men det är helt upp till den blivande mamman. Det viktigaste är att hon känner sig bekväm och kan njuta av festen.

Kan man ha en babyshower för andra barnet? Absolut! Varje barn är värt att firas, och en babyshower är ett utmärkt sätt att göra detta. Den kan dock vara lite mer avslappnad än första gången, kanske med fokus på praktiska gåvor eller donationer till en favoritvälgörenhet.

Vem ska betala för babyshowern? Vanligtvis är det den person som anordnar festen som betalar. Men det är också vanligt att flera personer går ihop och delar på kostnaderna.

Kan man ha en babyshower om man adopterar? Självklart! Att adoptera ett barn är en stor händelse som definitivt förtjänar att firas. Babyshowern kan hållas antingen innan barnet anländer eller efter att barnet har kommit hem.

Vad ska man ha på sig på en babyshower? Klädkoden för en babyshower varierar beroende på värdens önskemål. Generellt sett är dock en semi-formell klänning eller en snygg topp med byxor en bra idé. Kom ihåg, det viktigaste är att du känner dig bekväm!

Kan man ha en överraskningsbabyshower? Visst, varför inte? En överraskningsbabyshower kan vara ett spännande och roligt sätt att fira den blivande mamman. Men försäkra dig om att hon skulle uppskatta en överraskning innan du går vidare med planeringen.

Slutsats

Baby shower är en underbar tradition som hjälper till att fira och stödja den blivande mammans ansträngningar under hennes graviditet. Det finns många olika element som kan inkluderas i en baby shower, från mat och dryck till dekorationer och spel.

Tips på fortsatt läsning


Baby shower – Vad är det?
Rulla till toppen