Prinsesskalas

Med två döttrar i familjen har det varit onödigt många prinsesskalas genom åren. Här ska du få de bästa tipsen för att anordna ett riktigt lyckat prinsesskalas.

Så hur fixar man ett bra prinsesskalas? Skicka inbjudningar till prinsesskalaset i rätt stil. Ofta är det ROSA, andra gånger GLITTER men det kan även vara PRINSESSOR som är det viktiga. Om man vill kan man fixa krona och halsband när gästerna kommit på plats. Det är väldigt viktigt att bjuda gästerna på speciell prinsessmat och prinsesstårta. Bordet bör dukas med rosa och glitter. Födelsedagsbarnet ska gärna ha en tron också.

Hur ordnar man ett prinsesskalas?
Hur ordnar man ett prinsesskalas?

Men vi kommer strax in på detaljerna! Här kan du också få hjälp att hitta bra födelsedagspresenter och fler lekar på barnkalas!

Vad är ett prinsesskalas hos er?

Det första du behöver göra är att kontrollera med prinsessan vad prinsesskalas innebär för henne. Är det rosa och Disney prinsessor hon har tänkt sig kan det bli väldigt fel om du väljer guld och riktiga prinsessor. Att hamna i onåd hos prinsessan är det sista du vill en så viktig dag i hennes liv! Så se till att du gör detta jobb väl!!

Inbjudan till prinsesskalas

Till att börja med så krävs det en väldigt fin inbjudan till ett prinsesskalas. Den kan t.ex. göras på rosa papper där du använder ett snirkligt teckensnitt. Inbjudan kan sedan bindas om med ett sidenband eller förslutas med en lackstämpel för att få den rätta känslan. Exempel på text du kan använda i inbjudan

Du är välkommen till prinsessan ____________ kungarike för att fira en magisk födelsedag

Välkommen till mitt kungarike

Slott:

Datum:

Tid:

Här är det också viktigt att du anger dresscode för att ingen av gästerna som kommer ska känna sig underklädd. Här kan det också vara kul att göra ett eget ordensband till prinsessan som fyller år.

Ta på dig din vackraste prinsessklänning och dina finaste juveler

Tips på saker du kan lägga med i kuvertet

 • Paljetter och pärlor av finare slag.
 • Askungen glassko som du klipper ut av plastfilm och knyter fast med sidenband i kortet
 • En ballong med den inbjudna prinsessans namn. Blås upp ballongen utan att knyta. Skriv prinsessans namn och släpp sedan ut luften ur den igen. Overheadpennor och pennor för att skriva på CD-skivor brukar fungera utmärkt.
 • Om du väljer att dela ut inbjudningarna personligen så är det trevligt om den lilla prinsessan även får en blomma samtidigt som inbjudan.

Kläder på ett prinsesskalas

Ett trevligt sätt att inleda prinsesskalaset på är att gästerna får börja med att tillverka varsin prinsesskrona. Är det mindre barn kan du förbereda kronorna och bara anpassa dem i rätt storlek när barnen kommer och låta barnen få dekorera kronorna.

Kronor

Till kronorna behövs: guldpapper, saxar, häftapparat, resårband, pärlor, paljetter och lim.

Gör så här: Klipp ut kronorna och häfta ihop så att prinsessan eller prinsen får en krona i rätt storlek. Häfta fast resårband så att kronorna sitter på under hela kalaset. Låt sedan barnen få dekorera sin krona med pärlor och paljetter.

Det finns även färdiga prinsesskronor att köpa om man vill det.

Slöja

Ibland vill prinsessorna ha en slöja. Det åstadkommer du enkelt med en bit tyll, en gammal spetsgardin eller billig metervara som du kan hitta t.ex. på IKEA. Slöjan kan fästas i kronan eller om halsen med hjälp av lite resår. Detta är något som kan behöva förberedas innan, så att prinsessornas slöjor är klara när de kommer.

Sköld och mantel

Dyker det upp prinsar på prinsesskalaset är de nog inte så intresserade av att få en slöja. Då kan det passa bättre att få en vapensköld av kartong som de får dekorera eller en mantel av ett lite tjockare tyg typ sammet, så på band så att de kan knyta sina mantlar om axlarna.

Klänning

När det är prinsesskalas är det viktigt att jubilaren i fråga har den finaste prinsessklänningen. Även om du inte köper en prinsessklänning till henne kan hon bli vackrast på hela prinsesskalaset om hon har en gymnastikdräkt eller fin topp. Sy en kjol till henne av tyll och trä resår i midjan. Prinsessklänningen kan även dekoreras med fina pärlor och paljetter.

Pärlhalsband

Om man vill kan man också inleda prinsesskalaset med att gästerna får pärla sig varsitt halsband av lite större pärlor. Prinsessor brukar som regel vara ganska otåliga när de ska på kalas och har inte så stort tålamod, så välj pärlor som det går ganska fort att pärla med!

Trollspö

Ibland har prinsessor även trollspön. Ett fint trollspö får du om du tar ätpinnar som du sprayar med guld eller rosa och dekorerar med glitter, paljetter, guldpapper eller fina band.

Dekorationer på ett prinsesskalas

På prinsesskalas är det viktigt att ha en tron. Det fixar du genom att svepa in stolen i ett vackert tyg och binda om med ett sidenband. Överst på stolen sätter du fast en krona av guldpapper.

När prinsessan fyller år krävs dekorationer utöver det vanliga. Bordet bör ha en duk i rosa eller någon annan kunglig färg som godkänts av majestätet själv. Dekorera bordet med paljetter, glitter, presentsnören, fina pärlor och stora blommor av silkespapper eller pompombollar du gör av servetter. Häng creppapper i taket för att få den riktigt prinsessigt.

Crep-papper att dekorera med för prinsesskalaset
Crep-papper att dekorera med för prinsesskalaset

Till ett kalas hör förstås ballonger. Här bör du satsa på ballonger i rosa och gärna med ett band i varje, så att prinsessorna får med sig varsin efter kalaset.

Till alla evenemang där kungligheter samlas krävs en röd matta. Det fixar du genom att lägga några meter rött tyg utanför ytterdörren.

Är det varmt kan prinsessorna behöva varsin solfjäder. Egna solfjädrar fixar man genom att klistra fast ett tårtpapper på en rund pappskiva och sedan dela varje pappskiva i fyra bitar. Ett tårtpapper räcker till solfjäder åt fyra prinsessor.

Fina placeringskort gör du genom att klippa ut Askungeskor i plastfilm som du ställer vid varje tallrik och skriver prinsessans namn på, gör rosa smällkarameller med små överraskningar i eller kanske rosa papphjärtan som du tejpar fast på prinsessornas sugrör

Det finns en hel massa färdiga rosa saker att köpa till prinsesskalaset.

Rosa muggar
Rosa muggar
Rosa bordsduk
Rosa bordsduk
Rosa prinsessballong
Rosa prinsessballong

Vad bjuder man på på prinsesskalas?

Ska det bjudas på mer än bara godis och socker är kanske prinskorv något som de flesta prinsessor kan tänka sig. Vad du än gör, bjud INTE på äpplen. De kan vara förgiftade och när prinsessornas föräldrar kommer för att hämta dem får du lite svårt att förklara varför deras döttrar sover. Det kan eventuellt fungera med smörgåsar i stjärnor och hjärtform också, men prinsessor kan vara kinkiga med maten.

När det gäller godsakerna då så är ju prinsesstårtan nästan ett måste. Om du nu inte kan tillverka en tårta i flera våningar som liknar ett slott eller en bröllopstårta.

Det krävs även lite lyxigare dricka när du har så celebra gäster. Börja med att blanda socker och karamellfärg och rör runt. Häll lite vatten på ett fat. Doppa glasens övre kant i vattnet och sedan i sockret. Ställ dem sedan åt sidan medan du förbereder drycken.

Här behöver du frysta bär, eller fryst hallondricka som du lagt i hjärtformade iskuber. Fyll sedan glasen med sockerdricka eller fruktsoda.

Alternativt så brukar prinsessor uppskatta en milkshake. Den gör du av 200 g jordgubbar, 7 dl mjölk och tre matskedar socker. Kör det i mixern tills allt har blandats väl. Häll sedan upp i glasen och servera med sugrör i rosa, guld eller silver.

Godispåsar

Självklart vill prinsessorna gärna ha en godispåse med sig innan de går hem från kalaset. Snygga godispåsar kan du göra av cellofan eller tyll som du knyter om med presentsnöre i guld eller silver.

Lekar på prinsesskalas

Tipspromenad med prinsessor

Vad passar bättre på prinsesskalaset än en tipspromenad om prinsessor? Här hittar du frågor både om Disneyprinsessorna, prinsessorna i klassiska sagor, de svenska prinsessorna och om skogens konung.

Tipspromenad om prinsessor

Prinsessan på ärten

Fyll en burk med ärtor och knyt om ett guldfärgat band och låt alla gissa hur många ärtor som finns i burken. Den som kommer närmast vinner ett litet pris av något slag.

Viskleken

Här ska prinsessan skicka ett meddelande till kungen eller drottningen. Barnen sitter i ring och prinsessan viskar i örat på det barn som sitter närmast. När meddelandet till slut når kungen/drottningen så säger hon eller han det högt. Ofta är meddelandet ett helt annat än det som prinsessan ursprungligen skickade iväg. Nästa omgång är det nästa prinsessas tur att tänka ut ett meddelande.

Prinsessbingo

Gör bingobrickor med bild på olika kända prinsessor till exempel Disneyprinsessorna och det barn som först får 5 prinsessor i rad vinner ett litet pris.

Kyss grodan

I den här tävlingen krävs ett läppstift, en ögonbindel och en bild på en groda som sätts upp på väggen. Varje prinsessa utrustas med läppstift på läpparna får gå fram en i taget och få ögonbindel på sig. Hon snurras sedan några varv och ska sedan försöka pussa grodan på munnen. Den som lämnar läppstiftavtryck närmast grodans mun vinner.

Askungen

Här sitter man i ring på golvet och ett av barnen har en sko i handen. En förälder läser sagan om askungen och varje gång hennes namn sägs så skickas skon vidare till nästa barn. Den som håller i Askungens sko när sagan är slut vinner ett pris.

Sätt kronan på prinsessan

Rita en prinsessa på ett stort papper. Vare barn behöver en krona av guldpapper som du skriver barnets namn på. Bind för ögonen på barnet och snurra runt dem några varv. Sedan ska de försöka sätta kronan på prinsessans huvud. Närmast vinner!

Aktiviteter på ett prinsesskalas

Som jag berättade om tidigare så är en bra aktivitet på prinsesskalas att låta barnen få tillverka en mantel, slöja och krona som de dekorerar fint.

Det kan också vara uppskattat om du köper in champagneglas i plast som de får dekorera med juveler och ädelstenar. När kalaset är slut får de ta med sig sakerna de gjort.

Sätt upp ett stort papper på väggen och låt barnen få rita dit regnbågar, enhörningar, blommor, drakar och riddare.

En skattjakt kan ju vara ett perfekt sätt att dela ut godispåsarna på. Rita en skattkarta eller lägg ut ett spår av ledtrådar fram till skattkistan. En bra skattkista får du genom att klä in en låda i guldpapper. Bra skatter skulle ju kunna vara godispåsarna, guldpengar eller stenar som du målar med guldfärg för att bli till guldklimpar. Vill föräldrarna vara med och leka kan de vara kung och drottning som tappat bort skatten och som tack för hjälpen ger barnen varsin godispåse som belöning när de hittat skattkistan.

Relaterade frågor

Vad ska man leka på ett barnkalas? Om man inte vill ha just ett prinsesskalas kanske stafett, chokladpuddingleken eller tankeläsning är bra lekar på ett barnkalas. Fler tips på lekar kan du hitta här.

Hur ordnar man ett Barbiekalas? Skicka inbjudningskort med Barbie på första sidan. Skicka inbjudan till barnet + favoritBarbie. Dekorera huset i rosa, med rosa dukar, plastblommor, glödlampor, ballonger och engångsservis. Bra saker att äta på ett barbiekalas är cupcakes i rosa eller jordgubbsglass. Fortsätt läsa här för mer tips om hur du ordnar ett barbiekalas.

Hur ordnar man ett enhörningskalas? Gör färgsprakande inbjudningskort. Man behöver inte köpa färdiga enhörningskläder, utan det funkar bra med en engångsoverall och sätta på sig en partyhatt som horn. Vill du ha fler bra tips för att ordna ett enhörningskalas finns det fler tips här.

Vad kan man ha för tema på barnkalas? Bra teman på barnkalaset är detektivkalas, spökkalas och pyjamaspartyn. Vill du hitta fler teman finns det många förslag.

 • Julkalas – jultema på kalaset

  Julkalas – jultema på kalaset

  För barn som fyller år runt jul kan det vara mysigt att ha ett jultema på födelsedagskalaset. Här ska du få mina bästa idéer för julkalaset. Det är viktigt att födelsedagskalaset blir något väldigt speciellt! Så hur ordnar man då ett julkalas? Skicka en julig inbjudan med polkastång eller julkula. Barnen har tomtekläder. Dekorationerna är […]

  Läs mer..


 • Bra presenter för barnkalas

  Bra presenter för barnkalas

  Ska ditt barn på kalas hos en kompis? Då vet jag att det många gånger kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Så jag har försökt att lista bra presenter för barnkalas, så att du ska hitta inspiration när du behöver den som bäst. Vad är en bra present för barnkalas? Det […]

  Läs mer..


 • Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Att dansa är något som små barn brukar gilla, så varför inte fixa ett balettkalas till födelsedagen? Hur gör man för att ordna ett balettkalas? Så här ordnar du balettkalas: Dekorera med konfettiballonger, serpentiner och balettservetter. Bjud på balettkakor, vit tårta med rosa garnering. Bra kläder är en tyllkjol. Hyr gärna in en balettinstruktör för […]

  Läs mer..


Prinsesskalas
Rulla till toppen