Prinsesskalas

Med tvÄ döttrar i familjen har det varit onödigt mÄnga prinsesskalas genom Ären. HÀr ska du fÄ de bÀsta tipsen för att anordna ett riktigt lyckat prinsesskalas.

SÄ hur fixar man ett bra prinsesskalas? Skicka inbjudningar till prinsesskalaset i rÀtt stil. Ofta Àr det ROSA, andra gÄnger GLITTER men det kan Àven vara PRINSESSOR som Àr det viktiga. Om man vill kan man fixa krona och halsband nÀr gÀsterna kommit pÄ plats. Det Àr vÀldigt viktigt att bjuda gÀsterna pÄ speciell prinsessmat och prinsesstÄrta. Bordet bör dukas med rosa och glitter. Födelsedagsbarnet ska gÀrna ha en tron ocksÄ.

Men vi kommer strax in pÄ detaljerna! HÀr kan du ocksÄ fÄ hjÀlp att hitta bra födelsedagspresenter och fler lekar pÄ barnkalas!

Hur ordnar man ett prinsesskalas?
Hur ordnar man ett prinsesskalas?

Vad Àr ett prinsesskalas hos er?

Det första du behöver göra Ă€r att kontrollera med prinsessan vad prinsesskalas innebĂ€r för henne. Är det rosa och Disney prinsessor hon har tĂ€nkt sig kan det bli vĂ€ldigt fel om du vĂ€ljer guld och riktiga prinsessor. Att hamna i onĂ„d hos prinsessan Ă€r det sista du vill en sĂ„ viktig dag i hennes liv! SĂ„ se till att du gör detta jobb vĂ€l!!

Inbjudan till prinsesskalas

Till att börja med sÄ krÀvs det en vÀldigt fin inbjudan till ett prinsesskalas. Den kan t.ex. göras pÄ rosa papper dÀr du anvÀnder ett snirkligt teckensnitt. Inbjudan kan sedan bindas om med ett sidenband eller förslutas med en lackstÀmpel för att fÄ den rÀtta kÀnslan. Exempel pÄ text du kan anvÀnda i inbjudan

“Du Ă€r vĂ€lkommen till prinsessan ____________ kungarike för att fira en magisk födelsedag“

“VĂ€lkommen till mitt kungarike”

Slott:

Datum:

Tid:

HÀr Àr det ocksÄ viktigt att du anger dresscode för att ingen av gÀsterna som kommer ska kÀnna sig underklÀdd. HÀr kan det ocksÄ vara kul att göra ett eget ordensband till prinsessan som fyller Är.

“Ta pĂ„ dig din vackraste prinsessklĂ€nning och dina finaste juveler”

Tips pÄ saker du kan lÀgga med i kuvertet

  • Paljetter och pĂ€rlor av finare slag.
  • Askungen glassko som du klipper ut av plastfilm och knyter fast med sidenband i kortet
  • En ballong med den inbjudna prinsessans namn. BlĂ„s upp ballongen utan att knyta. Skriv prinsessans namn och slĂ€pp sedan ut luften ur den igen. Overheadpennor och pennor för att skriva pĂ„ CD-skivor brukar fungera utmĂ€rkt.
  • Om du vĂ€ljer att dela ut inbjudningarna personligen sĂ„ Ă€r det trevligt om den lilla prinsessan Ă€ven fĂ„r en blomma samtidigt som inbjudan.

KlÀder pÄ ett prinsesskalas

Ett trevligt sĂ€tt att inleda prinsesskalaset pĂ„ Ă€r att gĂ€sterna fĂ„r börja med att tillverka varsin prinsesskrona. Är det mindre barn kan du förbereda kronorna och bara anpassa dem i rĂ€tt storlek nĂ€r barnen kommer och lĂ„ta barnen fĂ„ dekorera kronorna.

Kronor

Till kronorna behövs: guldpapper, saxar, hÀftapparat, resÄrband, pÀrlor, paljetter och lim.

Gör sÄ hÀr: Klipp ut kronorna och hÀfta ihop sÄ att prinsessan eller prinsen fÄr en krona i rÀtt storlek. HÀfta fast resÄrband sÄ att kronorna sitter pÄ under hela kalaset. LÄt sedan barnen fÄ dekorera sin krona med pÀrlor och paljetter.

Det finns Àven fÀrdiga prinsesskronor att köpa om man vill det.

Slöja

Ibland vill prinsessorna ha en slöja. Det Ästadkommer du enkelt med en bit tyll, en gammal spetsgardin eller billig metervara som du kan hitta t.ex. pÄ IKEA. Slöjan kan fÀstas i kronan eller om halsen med hjÀlp av lite resÄr. Detta Àr nÄgot som kan behöva förberedas innan, sÄ att prinsessornas slöjor Àr klara nÀr de kommer.

Sköld och mantel

Dyker det upp prinsar pÄ prinsesskalaset Àr de nog inte sÄ intresserade av att fÄ en slöja. DÄ kan det passa bÀttre att fÄ en vapensköld av kartong som de fÄr dekorera eller en mantel av ett lite tjockare tyg typ sammet, sÄ pÄ band sÄ att de kan knyta sina mantlar om axlarna.

KlÀnning

NĂ€r det Ă€r prinsesskalas Ă€r det viktigt att jubilaren i frĂ„ga har den finaste prinsessklĂ€nningen. Även om du inte köper en prinsessklĂ€nning till henne kan hon bli vackrast pĂ„ hela prinsesskalaset om hon har en gymnastikdrĂ€kt eller fin topp. Sy en kjol till henne av tyll och trĂ€ resĂ„r i midjan. PrinsessklĂ€nningen kan Ă€ven dekoreras med fina pĂ€rlor och paljetter.

PĂ€rlhalsband

Om man vill kan man ocksÄ inleda prinsesskalaset med att gÀsterna fÄr pÀrla sig varsitt halsband av lite större pÀrlor. Prinsessor brukar som regel vara ganska otÄliga nÀr de ska pÄ kalas och har inte sÄ stort tÄlamod, sÄ vÀlj pÀrlor som det gÄr ganska fort att pÀrla med!

Trollspö

Ibland har prinsessor Àven trollspön. Ett fint trollspö fÄr du om du tar Àtpinnar som du sprayar med guld eller rosa och dekorerar med glitter, paljetter, guldpapper eller fina band.

Dekorationer pÄ ett prinsesskalas

PĂ„ prinsesskalas Ă€r det viktigt att ha en tron. Det fixar du genom att svepa in stolen i ett vackert tyg och binda om med ett sidenband. Överst pĂ„ stolen sĂ€tter du fast en krona av guldpapper.

NÀr prinsessan fyller Är krÀvs dekorationer utöver det vanliga. Bordet bör ha en duk i rosa eller nÄgon annan kunglig fÀrg som godkÀnts av majestÀtet sjÀlv. Dekorera bordet med paljetter, glitter, presentsnören, fina pÀrlor och stora blommor av silkespapper eller pompombollar du gör av servetter. HÀng creppapper i taket för att fÄ den riktigt prinsessigt.

Crep-papper att dekorera med för prinsesskalaset
Crep-papper att dekorera med för prinsesskalaset

Till ett kalas hör förstÄs ballonger. HÀr bör du satsa pÄ ballonger i rosa och gÀrna med ett band i varje, sÄ att prinsessorna fÄr med sig varsin efter kalaset.

Till alla evenemang dÀr kungligheter samlas krÀvs en röd matta. Det fixar du genom att lÀgga nÄgra meter rött tyg utanför ytterdörren.

Är det varmt kan prinsessorna behöva varsin solfjĂ€der. Egna solfjĂ€drar fixar man genom att klistra fast ett tĂ„rtpapper pĂ„ en rund pappskiva och sedan dela varje pappskiva i fyra bitar. Ett tĂ„rtpapper rĂ€cker till solfjĂ€der Ă„t fyra prinsessor.

Fina placeringskort gör du genom att klippa ut Askungeskor i plastfilm som du stÀller vid varje tallrik och skriver prinsessans namn pÄ, gör rosa smÀllkarameller med smÄ överraskningar i eller kanske rosa papphjÀrtan som du tejpar fast pÄ prinsessornas sugrör

Det finns en hel massa fÀrdiga rosa saker att köpa till prinsesskalaset.

Rosa muggar
Rosa muggar
Rosa bordsduk
Rosa bordsduk
Rosa prinsessballong
Rosa prinsessballong

Vad bjuder man pÄ pÄ prinsesskalas?

Ska det bjudas pÄ mer Àn bara godis och socker Àr kanske prinskorv nÄgot som de flesta prinsessor kan tÀnka sig. Vad du Àn gör, bjud INTE pÄ Àpplen. De kan vara förgiftade och nÀr prinsessornas förÀldrar kommer för att hÀmta dem fÄr du lite svÄrt att förklara varför deras döttrar sover. Det kan eventuellt fungera med smörgÄsar i stjÀrnor och hjÀrtform ocksÄ, men prinsessor kan vara kinkiga med maten.

NÀr det gÀller godsakerna dÄ sÄ Àr ju prinsesstÄrtan nÀstan ett mÄste. Om du nu inte kan tillverka en tÄrta i flera vÄningar som liknar ett slott eller en bröllopstÄrta.

Det krÀvs Àven lite lyxigare dricka nÀr du har sÄ celebra gÀster. Börja med att blanda socker och karamellfÀrg och rör runt. HÀll lite vatten pÄ ett fat. Doppa glasens övre kant i vattnet och sedan i sockret. StÀll dem sedan Ät sidan medan du förbereder drycken.

HÀr behöver du frysta bÀr, eller fryst hallondricka som du lagt i hjÀrtformade iskuber. Fyll sedan glasen med sockerdricka eller fruktsoda.

Alternativt sÄ brukar prinsessor uppskatta en milkshake. Den gör du av 200 g jordgubbar, 7 dl mjölk och tre matskedar socker. Kör det i mixern tills allt har blandats vÀl. HÀll sedan upp i glasen och servera med sugrör i rosa, guld eller silver.

GodispÄsar

SjÀlvklart vill prinsessorna gÀrna ha en godispÄse med sig innan de gÄr hem frÄn kalaset. Snygga godispÄsar kan du göra av cellofan eller tyll som du knyter om med presentsnöre i guld eller silver.

Lekar pÄ prinsesskalas

Tipspromenad med prinsessor

Vad passar bÀttre pÄ prinsesskalaset Àn en tipspromenad om prinsessor? HÀr hittar du frÄgor bÄde om Disneyprinsessorna, prinsessorna i klassiska sagor, de svenska prinsessorna och om skogens konung.

Tipspromenad om prinsessor

Prinsessan pÄ Àrten

Fyll en burk med Àrtor och knyt om ett guldfÀrgat band och lÄt alla gissa hur mÄnga Àrtor som finns i burken. Den som kommer nÀrmast vinner ett litet pris av nÄgot slag.

Viskleken

HÀr ska prinsessan skicka ett meddelande till kungen eller drottningen. Barnen sitter i ring och prinsessan viskar i örat pÄ det barn som sitter nÀrmast. NÀr meddelandet till slut nÄr kungen/drottningen sÄ sÀger hon eller han det högt. Ofta Àr meddelandet ett helt annat Àn det som prinsessan ursprungligen skickade ivÀg. NÀsta omgÄng Àr det nÀsta prinsessas tur att tÀnka ut ett meddelande.

Prinsessbingo

Gör bingobrickor med bild pÄ olika kÀnda prinsessor till exempel Disneyprinsessorna och det barn som först fÄr 5 prinsessor i rad vinner ett litet pris.

Kyss grodan

I den hÀr tÀvlingen krÀvs ett lÀppstift, en ögonbindel och en bild pÄ en groda som sÀtts upp pÄ vÀggen. Varje prinsessa utrustas med lÀppstift pÄ lÀpparna fÄr gÄ fram en i taget och fÄ ögonbindel pÄ sig. Hon snurras sedan nÄgra varv och ska sedan försöka pussa grodan pÄ munnen. Den som lÀmnar lÀppstiftavtryck nÀrmast grodans mun vinner.

Askungen

HÀr sitter man i ring pÄ golvet och ett av barnen har en sko i handen. En förÀlder lÀser sagan om askungen och varje gÄng hennes namn sÀgs sÄ skickas skon vidare till nÀsta barn. Den som hÄller i Askungens sko nÀr sagan Àr slut vinner ett pris.

SÀtt kronan pÄ prinsessan

Rita en prinsessa pÄ ett stort papper. Vare barn behöver en krona av guldpapper som du skriver barnets namn pÄ. Bind för ögonen pÄ barnet och snurra runt dem nÄgra varv. Sedan ska de försöka sÀtta kronan pÄ prinsessans huvud. NÀrmast vinner!

Aktiviteter pÄ ett prinsesskalas

Som jag berÀttade om tidigare sÄ Àr en bra aktivitet pÄ prinsesskalas att lÄta barnen fÄ tillverka en mantel, slöja och krona som de dekorerar fint.

Det kan ocksÄ vara uppskattat om du köper in champagneglas i plast som de fÄr dekorera med juveler och Àdelstenar. NÀr kalaset Àr slut fÄr de ta med sig sakerna de gjort.

SÀtt upp ett stort papper pÄ vÀggen och lÄt barnen fÄ rita dit regnbÄgar, enhörningar, blommor, drakar och riddare.

En skattjakt kan ju vara ett perfekt sÀtt att dela ut godispÄsarna pÄ. Rita en skattkarta eller lÀgg ut ett spÄr av ledtrÄdar fram till skattkistan. En bra skattkista fÄr du genom att klÀ in en lÄda i guldpapper. Bra skatter skulle ju kunna vara godispÄsarna, guldpengar eller stenar som du mÄlar med guldfÀrg för att bli till guldklimpar. Vill förÀldrarna vara med och leka kan de vara kung och drottning som tappat bort skatten och som tack för hjÀlpen ger barnen varsin godispÄse som belöning nÀr de hittat skattkistan.

Relaterade frÄgor

Vad ska man leka pÄ ett barnkalas? Om man inte vill ha just ett prinsesskalas kanske stafett, chokladpuddingleken eller tankelÀsning Àr bra lekar pÄ ett barnkalas. Fler tips pÄ lekar kan du hitta hÀr.

Hur ordnar man ett Barbiekalas? Skicka inbjudningskort med Barbie pÄ första sidan. Skicka inbjudan till barnet + favoritBarbie. Dekorera huset i rosa, med rosa dukar, plastblommor, glödlampor, ballonger och engÄngsservis. Bra saker att Àta pÄ ett barbiekalas Àr cupcakes i rosa eller jordgubbsglass. FortsÀtt lÀsa hÀr för mer tips om hur du ordnar ett barbiekalas.

Hur ordnar man ett enhörningskalas? Gör fÀrgsprakande inbjudningskort. Man behöver inte köpa fÀrdiga enhörningsklÀder, utan det funkar bra med en engÄngsoverall och sÀtta pÄ sig en partyhatt som horn. Vill du ha fler bra tips för att ordna ett enhörningskalas finns det fler tips hÀr.

Vad kan man ha för tema pÄ barnkalas? Bra teman pÄ barnkalaset Àr detektivkalas, spökkalas och pyjamaspartyn. Vill du hitta fler teman finns det mÄnga förslag.