Vinterkalas

Att ha ett tema på barnkalaset är något som barnen brukar gilla extra mycket. Varför inte anordna ett vinterkalas eller ett julkalas?

Hur ordnar man ett vinterkalas? Du kan t.ex. göra egna inbjudningskort formade som snöflingor. Man klär sig i mössa, halsduk och raggsockar. Dekorera med vit duk, vita ballonger, vita servetter och snöflingor av papper. Bra saker att bjuda på är cupcakes med vit frosting. Bra lekar på ett vinterkalas är att göra snögubbar och pulkarace.

Vinterkalas är ett kul tema på barnkalaset!

Det kan faktiskt göras både på vintern och sommaren. Att göra det på sommaren gör kanske det hela ännu roligare. Här hittar du många bra tips på aktiviteter, kläder och inbjudningar till barnets vinterkalas!

Inbjudan

Inbjudan till ett vinterkalas kan t.ex. vara en utklippt snöflinga eller ett inbjudningskort med en snögubbe. Klistra gärna fast en snöflinga, glitter, bomull eller kokosflingor som snö på inbjudningskortet.

Kan du hitta ett litet mjukisdjur i form av en pingvin eller isbjörn fästa inbjudan runt halsen på djuret. Du kan även klippa ut ett djur i papper och klistra fast på kortet?

Inled inbjudan så här:

Kom och följ med på en resa till nordpolen (om du hade isbjörnar)  eller sydpolen (om du hade pingviner).

Klädsel

Hålls kalaset på vintern och ska vara utomhus måste du skriva det i inbjudan, så att gästerna kommer rätt klädda. Men det går förstås också att hålla ett vinterkalas på sommaren. Då klär sig gästerna i halsduk, mössa och raggsockor.

Dekorationer

Hålls kalaset inomhus dekorerar du med vita ballonger, vita pappersdukar, kräppapper och snöflingor av papper som du klipper ut. Du kan även tillverka isvakar av papper och sätta upp varningsskyltar som varnar för svag is.

Är det vinter och kalaset hålls utomhus kan det vara trevligt att göra en stor snögubbe i trädgården och låta den hålla i en välkommen till Majas kalas skylt. Dekorera också med snö och islyktor. Islyktorna gör du genom att frysa vatten i hinkar där du bara låter vattnet frysa delvis, sedan tömmer du hinken. Då får du en islykta som har ett tomrum i mitten där du kan ställa ett värmeljus för att få mysig belysning på vinterkalaset.

Gör ett bord av snö – dekorera bordet med grankvistar, kottar mm. Här kan du sedan ställa termosar, med te, kaffe eller varm choklad. Vill du ha bordet riktigt hållbart kan du hälla vatten över så det fryser till is. Bygger du bänkar är det bra om man kan täcka dem med sittunderlag, så besökarna inte blir allt för blöta i baken.

Vad ska man bjuda barnen på vid ett vinterkalas?

På ett vinterkalas kan man bjuda på cupcakes med vit frosting. Om du hittar kan du använda snöflingeströssel på cupcakesen, annars fungerar det lika bra med kokos.

Är man utomhus kan det vara bra att servera något varmt som t.ex. varm korv med bröd. Varm choklad med vispgrädde eller minimarshmallows brukar bli populärt.

Hålls vinterkalaset på sommaren kan vaniljglass bli ett uppskattat inslag.

Godispåsar

För att få lite vinterstämning på kalaset kan du klistra ut snöflingor eller snögubbar av papper på en papperspåse. Fyll med vintrigt godis så som marshmallows, polkagrisar, sockerbitar, vit choklad, och annat vitt godis som du hittar.

Vad kan man leka på ett vinterkalas?

Bygga snögubbar

Här kan du dela ut pris till den roligaste, största, läskigaste eller roligaste snögubben.

Snöbollsstafett

Dela in barnen i lag och ge varje lag varsitt sugrör och en burk till sina snöbollar. Snöbollarna görs av bomullstussar. Ställ en stor burk med bomullstussar en bit bort. När tävlingen drar igång ska barnen springa fram till den stora burken och med hjälp av sugröret suga upp en bomullstuss. Sedan springer barnet tillbaka till sitt lag och släpper ner bomullen i lagets burk. Sedan lämnas sugröret över till nästa person. Bomullstussen får inte röras med händerna, så om man tappar den måste man böja sig ner och suga upp den med hjälp av sugröret.

Leta istappar

Göm bitar av vitt garn i olika längder inom ett område. Dela in barnen i olika lag och låt dem leta reda på garnbitarna. Varje lag knyter ihop sina garnbitar. Det lag som får den längsta istappen vinner tävlingen.

Göra snöänglar

Genom att ligga på rygg i snön och föra armarna och benen uppåt och nedåt skapar man snöänglar. Sedan måste man resa sig försiktigt så att ängeln inte blir förstörd. Sedan kan änglarna dekoreras med spray av karamellfärg med vatten och fågelfrön. Pris kan delas ut till den roligaste/finaste snöängeln.

Prickkastning med snöbollar

Trampa upp en måltavla i snön. Måla sedan flera cirklar inuti den stora med hjälp av en sprayflaska med karamellfärg och vatten. Stick ner en flagga i varje cirkel som visar hur många poäng man får om man träffar just den cirkeln. Sedan gäller det att kasta 5 snöbollar och få så många poäng som möjligt.

Göra snöskulpturer

Dela in barnen i lag och ta sedan tid. På 10 minuter ska varje lag bygga ett så högt torn de kan, av snö. Högst torn vinner.

Fler lekar

Andra lekar som passar bra att leka på vinterkalas är pulkarace eller sätta moroten på snögubben.

Aktiviteter på vinterkalas

Tittskåp

Dela ut skokartonger och papper, glitter, bomull, små leksaker, silkespapper, tidningar och flirtkulor. Låt sedan barnen få bygga ett varsitt tittskåp.

Bygg snögubbar

Bygg snögubbar inomhus med hjälp av marshmallows.

Måla

Utomhus kan man måla i snön eller färga snölyktor med karamellfärgsvatten. Blanda vatten och karamellfärg i sprayflaskor eller tomma ketchup- eller diskmedelsflaskor. Ge barnen varsin flaska och låt dem skapa konst.

Skridskodisco

Kalaset kan även hållas på skridskor och till exempel skridskodisco vara en god idé.

Bygga isskulpturer eller fina snögubbar

Bygg snögubbar eller isskulpturer med det lilla extra genom att i förväg frysa in vatten färgat i olika formar. Ta ut allt i snön och låt baren få använda dem för att dekorera snögubbarna. Eller skapa isskulpturer genom att sätta ihop de olika isbitarna.

Relaterade frågor

Vad är bra lekar på ett barnkalas? Bra lekar på ett barnkalas är chokladpuddingleken, sätta knorren på grisen, äppelmasken och tipspromenader. Fler tips på bra lekar till ett barnkalas kan du hitta här.

Vad gör man på ett prinsesskalas? Förutom att man kommer kungligt klädd så finns det många bra lekar att ha på ett prinsesskalas. Några förslag är prinsessan på ärten, tipspromenad med frågor om kända prinsessor, askungen eller kyssa grodan. Fler tips för prinsesskalaset får du här.

Vad ska man ha för tema på barnkalaset? Teman som barn gärna har på sina födelsedagskalas är prinsesskalas, pyjamasparty, Pippikalas, sjörövarkalas, Muminkalas eller spökkalas. Fler tips på teman för barnkalaset kan du hitta här.

Vad ska man ge födelsedagsbarnet i present på barnkalaset? Bra presenter att ge bort vid ett barnkalas är små spel, pysselböcker, skämtartiklar, förstoringsglas, stora magneter, dinosaurier, slime eller biobiljetter. Fler tips på bra presenter på barnkalas finns här.

 • Camping-kalas Ett kul sätt att fira barnets födelsedag

  Camping-kalas Ett kul sätt att fira barnets födelsedag

  Vill ni anordna ett annorlunda barnkalas? Då kan ett campingkalas vara ett spännande alternativ. Hur ordnar man ett campingkalas? Skicka inbjudningskort som ser ut som tält. Ordna en lägereld och många filtar. På det här kalaset är det grillat och campingtårta som gäller. Bra lekar på ett campingkalas är myggbett och vem är apan. Så […]

  Läs mer..


 • Detektivkalas

  Detektivkalas

  Älskar ditt barn detektivböcker? Då kan det vara en rolig idé att ordna ett detektivkalas när hon eller han fyller år. Hur ordnar man ett detektivkalas? Skriv krypterade inbjudningar eller inbjudningar med osynligt bläck. Dekorera tårtan med skoavtryck. Istället för godispåsar kan du ge varje barn en detektivpåse. På ett detektivkalas klär man sig i […]

  Läs mer..


 • Muminkalas – barnkalas med Mumintema

  Muminkalas – barnkalas med Mumintema

  Att ha ett tema på barnkalaset gör det extra kul. Det är många barn som är vädligt förtjusta i mumintrollen, så varför inte ha ett muminkalas? Hur ordnar man ett muminkalas? Gör inbjudningskort med Mumintroll. Dekorera bordet som en karta över mumindalen. Eller dekorera med små muminfigurer och ett muminhus som du gör av papper. […]

  Läs mer..


Vinterkalas
Rulla till toppen