Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Julkalas – jultema på kalaset

För barn som fyller år runt jul kan det vara mysigt att ha ett jultema på födelsedagskalaset. Här ska du få mina bästa idéer för julkalaset. Det är viktigt att födelsedagskalaset blir något väldigt speciellt!

Så hur ordnar man då ett julkalas? Skicka en julig inbjudan med polkastång eller julkula. Barnen har tomtekläder. Dekorationerna är vita som snön, grankvistar eller röda. Bjud på prinskorv, köttbullar, julgodis och julmust. Bra lekar är till exempel jullimbo, dansstopp och lägg klappen under granen.

Hur anordnar man ett julkalas, ett barnkalas med jultema?

Men låt mig berätta mer om hur du kan ge ditt barn ett magiskt födelsedagskalas med jultema! Vi kommer strax in på detaljerna! Här kan du också få hjälp att hitta bra födelsedagspresenter och fler lekar på barnkalas!

Inbjudningskorten

Som inbjudningskort går det bra att använda vanliga julkort eller röda papper. Gör inbjudningskortet till julkalaset extra fin genom att limma fast en polkagrisstång på inbjudan. Du kan också lägga i lite paljetter i form av granar, stjärnor eller snöflingor i kuvertet.

Om du överlämnar den personligen finns det även små julgranskulor som kan bli fint att limma en på varje kuvert. Eller varför inte limma på en liten smällkaramell med en godisgrej i? Du kan också skriva hela inbjudan direkt på en julgranskula. Använd en overheadpenna så fäster det på kulan.

Klädseln på ett julkalas

Till ett julkalas är tomtedräkten en självklar klädsel. Röda kläder eller tomtedräkt. Fyll gärna ut magen med en kudde och sätt fast den med ett bälte. Tomteluva och svarta stövlar kan också vara bra. Tomtemask kan göra det varmt och väldigt svårt att äta på kalaset. Limma istället fast lite bomull på hakan med hjälp av ett limstift.

I luciatåget är det många barn som är pepparkaksgubbar på ett julkalas kan man självklart använda de kläderna igen. Bruna kläder eller färdiga pepparkakskläder.

På födelsedagskalas i jultid går det bra att vara snögubbe med helt vita kläder, hatt, bygg en morotsnäsa av papper och fäst tre svarta tygbollar på tröjan.

Julgran, är man en smula händig kan man sy en julklänning och fästa glitter och julgranskulor på. Alternativt ta på en grön T-shirt och gröna byxor med glitter och små julkulor på.

En julängel är också lätt att ordna! Ett lucialinne, vingar av papper som du dekorerar med julgransglitter. En ängel behöver även en gloria av julgransglitter att lägga i håret.

Dekorationer på ett julbarnalas

Duka bordet med vita dukar, spraya tomtesnö och strö över snöflingepaljetter eller dekorationer i vit färg för blomstergrupper.

Sätt stora tomteluvor på stolarna.

Dekorera det vita bordet med små gröna grankvistar.

Går du all in, spraya även fönstren för den rätta midvinterkänslan och spela julmusik under barnkalaset.

Vad äter man på ett julkalas?

På ett barnkalas med jultema så är det förstås prinskorv och köttbullar man ska bjuda på. Bjud på julmust att dricka.

Godispåsarna kan innehålla polkagrisstänger, små julgranskulor, pepparkakor, clementin och en liten julklapp till varje barn.

Vad kan man leka på en julfest?

Sätt nosen på renen

Här behöver du förbereda en bild av ett stort renhuvud på ett papper som du sätter upp på väggen i rummet. Ett barn i taget får ögonbindel och blir snurrad några varv. Sedan ska de försöka sätta på mulen på renen. Den som kommer närmast vinner ett litet pris.

Tomte-tävling

Dela upp barnen i lag. Varje lag får en tomtesäck och en uppsättning tomtekläder och det gäller för laget att klä sin tomte, fylla magen med kudden, få på tomten luva och stövlar. När tomten är påklädd ska han eller hon ta julklappssäcken och springa en bana. Alternativt kan man klä sig själv och göra det som en stafett där alla barn får springa samma bana. Vinner gör det lag som först blir färdigt.

Snögubbar

Finns det snö ute går det att ha tävlingar även utomhus. För snögubbeleken behöver du förbereda några snögubbar i olika storlekar innan barnkalaset. Varje snögubbe får olika poäng. Ni behöver en rockring och varje barn får tre chanser att kasta rockringen runt valfri snögubbe. Den som får flest poäng på sina snögubbar vinner tävlingen.

Hjälp jultomten

Dela upp barnen i lag. Till den här leken behöver du ett antal julfigurer i papper eller små julgranskulor. Varje barn får ett sugrör. Du behöver två skålar per lag. Varje lag ska nu förflytta sina julfigurer eller julgranskulor från den ena skålen till den andra. Man får inte ta i figurerna med händerna, utan måste suga fast dem med sugröret och springa till nästa skål utan att tappa dem på golvet. Vinner gör det lag som är snabbast.

Jullimbo

För jullimbo använder du en lång bit julgransglitter som två barn får hålla upp. Sedan ska övriga försöka ta sig under glittret utan att röra det och utan att nudda golvet med händerna. Man får bara ta sig under genom att gå samtidigt som man lutar sig bakåt. Den som nuddar glittret, ramlar eller rör golvet med händerna är ute ur leken. När alla barn är igenom sänks hindret lite till nästa omgång.

Gissa låten

Spela början på kända jullåtar och låt barnen få gissa vilken låt det är. Vinner gör den med flest rätt, så klart.

Dansstopp

Dansstopp brukar vara en poppis lek på barnkalas. Alla dansar tills musiken slutar. Då ska man stå stilla i en och samma position tills den kör igång igen. Självklart måste dansstopp ha julmusik när det är ett julkalas.

Lägg klappen under granen

Slå in två julklappar i storlek som en skokartong. Dela upp barnen i två lag och låt dem ställa sig på rad. När tävlingen kör igång ska de skicka paketet från den ena till den andra i laget, MEN de får inte använda händerna. Om julklappen nuddar golvet måste laget börja om igen. Det lag som lyckas skicka paketet till slutet av raden vinner tävlingen.

Tomten säger (Variant av Simon says)

Låt ett barn vara tomte. Tomten säger t.ex. ”Tomten säger snurra”. De andra barnen ska då snurra. Säger Tomten: ”Hoppa” ska barnen fortsätta att snurra, eftersom Tomten inte sa Tomten säger hoppa. De magiska orden är alltså Tomten säger. Missar man åker man ut. Den som är kvar sist får vara Tomten under nästa spelomgång.

Fylla julklappsstrumpan

Dela upp barnen i två lag och häng två julklappsstrumpor i andra änden av rummet. Varje lag får nu en skål med julgodis. Första barnet i varje lag får en sked och ska lägga en godisbit på den. Skeden ska sedan hållas i munnen och man ska springa och lägga godisbiten i julstrumpan. Första laget som fått över sitt julgodis till strumpan vinner.

Gissa karameller i burken

Lägg massor av julgodis i en glasburk, knyt om med ett fint band. Låt barnen få gissa hur många karameller det finns i burken. Den som gissar närmast vinner burken med godis.

Memory

Klipp ut ett antal kort av kartong. Klistra på en liten bit julklappspapper på korten. Gör två kort med samma julklappspapper. Vinner gör det barn som hittar flest par av julklappspappret.

Dela ut godispåsarna

När det ska delas ut godis på ett julkalas finns det flera olika möjligheter. Varför inte låta Tomten knacka på dörren och komma in och fråga efter snälla barn?

Eller slå in alla godispåsar i en och samma julklapp. Slå in den julklappen i en större kartong, som ligger i en större, som ligger i en ännu större osv. Alla barn sitter i en ring och julklappen skickas runt mellan dem medan man spelar jullåtar. När musiken slutar får det barn som då håller i julklappen öppna ett lager. Det barn som öppnar den sista julklappen får dela ut godispåsarna till de andra barnen.

Kom ihåg

Lägg 10-20 julsaker på en bricka och låt barnen se på dem en kort stund. Låt barnen vända sig om och då tar du bort ett eller flera föråmål på brickan. Låt barnen gissa vad som saknas. Vill man göra leken lite svårare kan man täcka över brickan och låta barnen skriva upp vad som fanns på brikan. Den som får med flest saker vinner tävlingen.

Relaterade frågor

Hur anordnar man ett vinterkalas? Ett vinterkalas kan ordnas även på sommaren. Inbjudningskortet kan t.ex. vara en snögubbe eller snöflinga. Klädseln på ett vinterkalas kan vara vantar, sockor och halsduk om man ska vara inne. Dekorera i vitt, vita ballonger, duk, servetter och vita snöflingor. Bjud på varm choklad och vita cupcakes. Bra lekar är snöbollstafett och leta istappar. Fler tips för vinterkalas finns här.

Vart kan jag hitta förslag på teman för barnkalas? Bra kalasteman är t.ex. Pippikalas, rymdkalas, konstnärskalas osv. Fler förslag på tema på barnkalas hittar du här.

Vad önskar sig barn i födelsedagspresent? Vad som är en bra födelsedagspresent till barn beror på hur gammalt barnet är, om det är en tjej eller kille och vad hon eller han är intresserad av. Vill du ha förslag på bra födelsedagspresenter till barn så hittar du tips på det här.

Vad brukar man leka på barnkalas? De vanligaste lekarna är skattjakt, dansstopp, tipspromenad och stafetter. Fler tips på bra kalaslekar finns här.

 • Detektivkalas

  Detektivkalas

  Om ditt barn är förtjust i detektivböcker, varför inte överraska med ett detektivkalas på födelsedagen? Det blir garanterat en rolig och spännande upplevelse för alla inblandade. Hur ordnar man ett[…]

  Läs mer..


 • CirkusKalas

  CirkusKalas

  Barn brukar njuta av cirkusar och barnkalas, så varför inte arrangera ett cirkuskalas? Hur arrangerar man ett cirkuskalas? Skriv ut cirkusbiljetter som inbjudan och uppmana barnen att klä ut sig[…]

  Läs mer..


 • Den Ultimata Guiden till Barnkalas presenter

  Den Ultimata Guiden till Barnkalas presenter

  Ska ditt barn på kalas hos en kompis? Då vet jag att det många gånger kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Så jag har försökt att[…]

  Läs mer..


Julkalas – jultema på kalaset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen