Disco-kalas Så här fixar du det coolaste partyt!

Disco är ett väldigt bra tema på ett barnkalas. Musik är ju något som både små och stora barn tycker om. Det är ett kalastema som passar både tjejer och killar.

Men hur anordnar man ett disco-kalas? Bjud in till kalas med ett stort glittrigt inbjudningskort. Kläderna kan vara något glittrigt eller så klär man ut sig till sin favoritartist. Använd discobelysning och en discoboll. Låt barnen skriva autografer och använd dem som placeringskort. Servera chips, popcorn, pizza och läsk. Bra lekar på ett disco-kalas är dansstopp och danstävlingar.

Disco-kalas – ett barnkalas med disco tema

Låt mig berätta mer om hur du anordnar det perfekta disco-kalaset!

Inbjudan till ett disco-kalas

Ett stort glittrigt inbjudningskort är bra! Det kan man göra på ett glansigt papper, glitter eller med paljetter som man fäster på ett papper. Det kan vara kort formade som en discoboll eller kanske en stor glansig stjärna.

Det går också bra att skriva inbjudningarna på en kasserad cd-skiva som man sedan klistrar upp på ett färgat eller glansigt papper.

Har du tomma cd-fodral hemma är det kul att använda dem till inbjudan också. Skriv ut ett foto på barnet som fyller år och sätt på framsidan. Klipp sedan ut en ”cd” i silverfärgat papper där du skriver information om disco-kalaset. Datum tid osv.

Här kan du även be barnen att ta med sig en skiva med sin favoritartist.

Hur klär man sig på ett disco-kalas?

På ett disco-kalas är det så klart glitter och glamour som gäller. Eller så ber du barnen att klä ut sig till sin favoritartist.

Hur dekorerar man på ett disco-kalas?

Byt ut lamporna i rummet mot lampor i rött, blått och grönt.

När barnen kommer till kalaset får de skriva varsin autograf. Använd sedan autograferna som placeringskort vid bordet.

Häng upp gamla cd-skivor i taket

Det är också kul om det finns massor av ballonger på golvet att dansa bland.

Ljusslingor i taket och på väggarna är fint. Men allra viktigast är förstås att ha en discokula och discobelysning.

Ljusslingor att dekorera med
Discobelysning
Spegelbollar

Vad kan man servera på ett disco-kalas?

Vad passar bättre på ett disco-kalas än chips, popcorn, pizza och läsk?

Godispåsar på ett disco-kalas

Godispåsarna på ett discokalas kan förutom godiset innehålla glittriga saker, så som glitterlotion, glittrigt nagellack, klistermärken, glitter osv.

Köp ett större paket med glitter och ge barnen varsin glitterburk i godispåsen.
Köp ett större paket med glitter och ge barnen varsin glitterburk i godispåsen.

Vad kan man leka på ett disco-kalas?

Den givna leken på ett disco är förstås dansstopp. Dansstopp är den säkert vanligaste kalasleken också. Här dansar barnen till musiken upphör. Då gäller det att stå stilla till musiken drar igång igen.

Ryska posten – Ett barn går ut ur rummet och knackar sedan på dörren. Ett av de andra barnen frågar
”Vem där?”
”Ryska posten”
”Vad vill han?”
”Lämna några brev”
”Hur många då?”
(här väljer den som står utanför ett tal mellan 1-5) och svarar t.ex. ”2”
”Handtag, famntag, klapp eller kyss?”
(här väljer den som står utanför något) och svarar t.ex. ”kyss”
”Till den…till den…till den? När brevbäraren svarar ”Ja” får hon eller han komma ut och pussa den som sist blev pekad på.

Tidningsdans – Barnen dansar två och två. Varje par får en tidning som man lägger på golvet utslagen. Trampar man utanför är man ute ur leken. Stäng av musiken med jämna mellanrum. Då viker man tidningen på hälften och dansar vidare på tidningen. Fortsätt dansa tills det bara är ett vinnarpar kvar.

Klipp ut stora siffror av kartong och lägg ut på golvet och sätt fast dem med tejp. Under disco-kalasets gång stängs musiken av några gånger och en siffra ropar ut. Det barn som då står på just den siffran vinner ett litet pris.

Snurra flaskan – Här sitter alla barn i ring på golvet. Snurra en tom flaska i mitten och säg vad den som flaskan pekar på ska göra. Det kan till exempel vara att göra en piruett, dansa baklänges, hoppa som en groda osv. Barnet gör uppgiften och hittar sedan på nästa uppgift och snurrar flaskan igen.

Danstävling – dela ut olika danspriser för vackraste, snurrigaste, roligaste, svåraste dansen osv. Se till att alla barnen får ett danspris för något.

Aktiviteter på ett disco-kalas

Har du tillgång till en karaokemaskin kan det vara ett kul inslag på kalaset. Annars brukar det gå nästan lika bra att sjunga i hopprep.

Du kan också lära barnen några enkla danser eller hyra in någon duktig tonåring från den lokala dansskolan.

Relaterade frågor

Vad kan man leka på ett barnkalas? Roliga lekar på ett barnkalas är stafett. Man kan t.ex. ha 10-kamp och dela ut pris till det vinnande laget efteråt. Andra bra lekar på kalas är pussa grodan, dansstopp och chokladpuddingleken. Regler och fler tips på lekar för barnkalaset finns samlat här.

Vad kan man ha för tema på barnkalas? Bra teman är pyjamasparty, riddarkalas, flygplanskalas, baklängeskalas osv. Fler kalastips kan du hitta här.

Hur mycket får presenten till barnkalaset kosta? När jag undersökte vad mina läsare tycker så visade det sig att de flesta tycker att det räcker att lägga ca 100 kr på presenter till barnets kompisar. Läs mer om hur mycket presenter får kosta här.

Vad ska man ge när barnets kompisar fyller år? Bra presenter till barnkalas är t.ex. såpbubblor, flygande tefat, snöbollsgörare, utgrävningsset med dinosaurier eller enhörningar. Förslag på fler bra presenter till barnets kompisar hittar du här.

Vad är bra presenter till en pojke som fyller år? Bra presenter till en pojke som fyller år är hörlurar, dinosaurier, en hoverboard eller ett gosedjur. Allt beror förstås på hur gammal pojken är. Fler förslag på presenter till pojkar i olika åldrar finns samlat här.

Vad är bra presenter till tjejer som fyller år? Bra presenter till flickor är en nalle, pengar, en cykel eller högtalare är saker som tjejer önskar sig. Men vad du borde köpa beror förstås på hur gammal hon är. Vill du ha förslag på bra presenter till fickor i olika åldrar hittar du det här.

Tips på fortsatt läsning

 • CirkusKalas

  CirkusKalas

  Barn brukar gilla cirkus och barnkalas, så varför inte ha ett cirkuskalas också? Hur ordnar man ett cirkuskalas? Skriv ut cirkusbiljetter som inbjudan. Barnen kan klä ut sig till clown, cirkusdirektör, lejon, cirkusprinsessa eller ballerina. Gör ett eget cirkustält och dekorera med ballonger och cirkusaffischer. Bra saker att bjuda på är clownglass, popcorn och sockervadd. […]

  Läs mer..


 • Camping-kalas Ett kul sätt att fira barnets födelsedag

  Camping-kalas Ett kul sätt att fira barnets födelsedag

  Vill ni anordna ett annorlunda barnkalas? Då kan ett campingkalas vara ett spännande alternativ. Hur ordnar man ett campingkalas? Skicka inbjudningskort som ser ut som tält. Ordna en lägereld och många filtar. På det här kalaset är det grillat och campingtårta som gäller. Bra lekar på ett campingkalas är myggbett och vem är apan. Så […]

  Läs mer..


 • Detektivkalas

  Detektivkalas

  Älskar ditt barn detektivböcker? Då kan det vara en rolig idé att ordna ett detektivkalas när hon eller han fyller år. Hur ordnar man ett detektivkalas? Skriv krypterade inbjudningar eller inbjudningar med osynligt bläck. Dekorera tårtan med skoavtryck. Istället för godispåsar kan du ge varje barn en detektivpåse. På ett detektivkalas klär man sig i […]

  Läs mer..


Disco-kalas Så här fixar du det coolaste partyt!
Rulla till toppen