Disco-kalas Så här fixar du det coolaste partyt!

Disco är ett väldigt bra tema på ett barnkalas. Musik är ju något som både små och stora barn tycker om. Det är ett kalastema som passar både tjejer och killar.

Men hur anordnar man ett disco-kalas? Bjud in till kalas med ett stort glittrigt inbjudningskort. Kläderna kan vara något glittrigt eller så klär man ut sig till sin favoritartist. Använd discobelysning och en discoboll. Låt barnen skriva autografer och använd dem som placeringskort. Servera chips, popcorn, pizza och läsk. Bra lekar på ett disco-kalas är dansstopp och danstävlingar.

Disco-kalas – ett barnkalas med disco tema

Att planera och ordna ett disco-kalas kan vara en utmärkt idé för en fest som garanterat kommer att vara minnesvärd och underhållande för gästerna. Disco-temat erbjuder en färgstark och livlig atmosfär som passar för både barn och vuxna, och det är enkelt att anpassa efter ålder, intressen och budget. I denna artikel kommer vi att gå igenom de viktigaste aspekterna av att ordna ett disco-kalas, inklusive inbjudningar, dekor, aktiviteter, musik, mat och dryck, och mycket mer. Låt mig berätta mer om hur du anordnar det perfekta disco-kalaset!

Inbjudningar till disco-kalas

Designa egna inbjudningskort

Det första steget i att ordna ett disco-kalas är att skapa inbjudningskort som passar temat. Färgglada och glittriga inbjudningskort med disco-relaterade motiv, såsom discokulor, ljusslingor eller dansande silhuetter, kan hjälpa till att skapa förväntan inför festen. Se till att inkludera all relevant information om datum, tid, plats och eventuell klädkod för att förbereda gästerna på vad de kan förvänta sig.

Ett stort glittrigt inbjudningskort är bra! Det kan man göra på ett glansigt papper, glitter eller med paljetter som man fäster på ett papper. Det kan vara kort formade som en discoboll eller kanske en stor glansig stjärna.

Det går också bra att skriva inbjudningarna på en kasserad cd-skiva som man sedan klistrar upp på ett färgat eller glansigt papper.

Har du tomma cd-fodral hemma är det kul att använda dem till inbjudan också. Skriv ut ett foto på barnet som fyller år och sätt på framsidan. Klipp sedan ut en ”cd” i silverfärgat papper där du skriver information om disco-kalaset. Datum tid osv.

Här kan du även be barnen att ta med sig en skiva med sin favoritartist. Men det finns också färdiga inbjudningskort att köpa till ett disco kalas.

Skicka inbjudningarna i god tid

För att säkerställa att så många gäster som möjligt kan närvara vid ditt disco-kalas, skicka inbjudningarna minst tre till fyra veckor i förväg. Detta ger gästerna tillräckligt med tid att planera, svara på inbjudan och förbereda eventuella kostymer eller kläder som passar disco-temat.

Hur klär man sig på ett disco-kalas?

Klädkod och kostymer för disco-kalas

På ett disco-kalas är det så klart glitter och glamour som gäller. Eller så ber du barnen att klä ut sig till sin favoritartist. För att göra ditt disco-kalas ännu mer minnesvärt och underhållande, uppmuntra gästerna att klä ut sig i disco-relaterade kostymer och kläder. Några exempel på disco-inspirerade kläder hittar du här.

 • Paljettklänningar och glittriga toppar
 • Utsvängda byxor och jumpsuits
 • Afro-peruker och stora solglasögon
 • Platåskor och högklackade stövlar

Erbjuda rekvisita och accessoarer

För att hjälpa gästerna att komma in i disco-stämningen, överväg att erbjuda rekvisita och accessoarer som de kan använda under festen. Detta kan inkludera:

 • Discokulor och glittrande halsband
 • Färgglada boa och fjäderboas
 • Afro-peruker och solglasögon
 • Glitter och ansiktsmålning för att skapa disco-look

Dekorationer för disco-kalas

Skapa en festlig atmosfär

Att skapa en festlig och autentisk disco-atmosfär är en viktig del av att ordna ett disco-kalas. Börja med att välja en färgpalett som är livlig och färgstark, och använd den som grund för dina dekorationer. Här är några idéer för att skapa en disco-inspirerad miljö.

 • Använd discokulor i olika storlekar för att skapa ett glittrande ljusspel i rummet. Ljusslingor i taket och på väggarna är fint. Men allra viktigast är förstås att ha en disco kula och diskobelysning.
 • Häng upp ljusslingor, neonlampor och färgglada banderoller för att skapa en festlig atmosfär.
 • Häng upp gamla cd-skivor i taket
 • Skapa en dansgolv med hjälp av färgglada mattor eller plastmatta som markeras med tejp i olika färger.
 • När barnen kommer till kalaset får de skriva varsin autograf. Använd sedan autograferna som placeringskort vid bordet.
 • Dekorera bord och stolar med färgglada dukar, servetter, tallrikar och glas som matchar ditt disco-tema.
 • Använd ballonger i olika färger och former för att skapa en livlig och festlig atmosfär. Det är också kul om det finns massor av ballonger på golvet att dansa bland.
Discobelysning
Spegelbollar

Skapa zoner för olika aktiviteter

För att hålla ditt disco-kalas välorganiserat och underhållande, överväg att skapa olika zoner för aktiviteter och underhållning. Detta kan inkludera:

 • En danszon där gästerna kan visa upp sina bästa disco-moves och njuta av musiken.
 • En chill-out zon med bekväma sittplatser och belysning där gästerna kan koppla av och samtala.
 • En spel- och aktivitetszon där gästerna kan delta i disco-relaterade lekar och tävlingar.
 • En mat- och dryckeszon där gästerna kan njuta av läckra rätter och förfriskningar som passar disco-temat.

Mat och dryck för disco-kalas

Skapa en disco-inspirerad meny

När det gäller mat och dryck för ditt disco-kalas, välj rätter och drycker som är lätta att äta och dricka och som passar temat. Här är några exempel på disco-inspirerade menyalternativ:

 • Fingerfoods: Servera enkla och smakrika fingerfoods, såsom pizzabitar, kycklingspett, minisandwiches och ostkuber. Dessa rätter är lätta att äta medan man minglar och dansar.
 • Tematiska drycker: Skapa färgglada och fruktiga drycker som passar disco-temat, såsom fruktiga cocktails, mocktails och smoothies. Glöm inte att erbjuda alkoholfria alternativ för de som inte dricker alkohol eller för barnkalas.
 • Disco-inspirerade desserter: Servera disco-relaterade desserter, så som glitterkakor, färgglada cupcakes eller en discokula-tårta. Dessa festliga och smaskiga godsaker kommer att vara ett hit bland gästerna.

Anpassa mat och dryck efter gästernas behov

Kom ihåg att ta hänsyn till gästernas kostrestriktioner, allergier och preferenser när du planerar menyn för ditt disco-kalas. Erbjud vegetariska, veganska och glutenfria alternativ så att alla gäster kan njuta av festen oavsett deras kostval.

Godispåsar på ett disco-kalas

Godispåsarna på ett discokalas kan förutom godiset innehålla glittriga saker, så som glitterlotion, glittrigt nagellack, klistermärken, glitter osv.

Köp ett större paket med glitter och ge barnen varsin glitterburk i godispåsen.
Köp ett större paket med glitter och ge barnen varsin glitterburk i godispåsen.


Aktiviteter och underhållning för disco-kalas

Planera disco-relaterade lekar och tävlingar

För att hålla gästerna engagerade och underhållna under ditt disco-kalas, planera en rad disco-relaterade lekar och tävlingar. Här är några exempel på aktiviteter som kan passa:

 • Dans tävlingar: Uppmuntra gästerna att visa upp sina bästa disco-moves i en dans tävling. dela ut olika danspriser för vackraste, snurrigaste, roligaste, svåraste dansen osv. Se till att alla barnen får ett danspris för något.
 • Musikquiz: Skapa ett musikquiz med frågor om disco-eran, inklusive populära låtar, artister och album. Detta kan vara en rolig och engagerande aktivitet för gäster i alla åldrar.
 • Den givna leken på ett disco är förstås dansstopp. Dansstopp är den säkert vanligaste kalasleken också. Här dansar barnen till musiken upphör. Då gäller det att stå stilla till musiken drar igång igen.
 • Limbo: Sätt upp en limbo-stång och låt gästerna tävla om att se vem som kan gå under den på lägsta höjden. Spela upp disco-musik under tävlingen för att göra den ännu mer underhållande.
 • Tidningsdans – Barnen dansar två och två. Varje par får en tidning som man lägger på golvet utslagen. Trampar man utanför är man ute ur leken. Stäng av musiken med jämna mellanrum. Då viker man tidningen på hälften och dansar vidare på tidningen. Fortsätt dansa tills det bara är ett vinnarpar kvar.
 • Klipp ut stora siffror av kartong och lägg ut på golvet och sätt fast dem med tejp. Under disco-kalasets gång stängs musiken av några gånger och en siffra ropar ut. Det barn som då står på just den siffran vinner ett litet pris.
 • Snurra flaskan – Här sitter alla barn i ring på golvet. Snurra en tom flaska i mitten och säg vad den som flaskan pekar på ska göra. Det kan till exempel vara att göra en piruett, dansa baklänges, hoppa som en groda osv. Barnet gör uppgiften och hittar sedan på nästa uppgift och snurrar flaskan igen.
 • Ryska Posten, se beskrivningen här nedanför:

Ryska posten – Ett barn går ut ur rummet och knackar sedan på dörren. Ett av de andra barnen frågar

”Vem där?”

”Ryska posten”

”Vad vill han?”

”Lämna några brev”

”Hur många då?”

(här väljer den som står utanför ett tal mellan 1-5) och svarar t.ex. ”2”

”Handtag, famntag, klapp eller kyss?”

(här väljer den som står utanför något) och svarar t.ex. ”kyss”

”Till den…till den…till den? När brevbäraren svarar ”Ja” får hon eller han komma ut och pussa den som sist blev pekad på.

Anlita en DJ eller liveband

Att ha rätt musik är en nyckelfaktor för att skapa en autentisk och minnesvärd disco-upplevelse. Anlita en professionell DJ eller liveband som specialiserar sig på disco-musik för att säkerställa att ditt kalas har en ständig ström av energifyllda låtar som får gästerna att dansa hela kvällen.

Sätt att dokumentera och minnas disco-kalaset

Anlita en fotograf eller be en vän att ta bilder

För att säkerställa att du har minnen från ditt disco-kalas att se tillbaka på, överväg att anlita en professionell fotograf eller be en vän att ta bilder under festen. Försäkra dig om att fotografen fångar de bästa ögonblicken, såsom dans, lekar, tävlingar och gästernas kostymer.

Skapa en foto- eller selfie-zon

Upprätta en foto- eller selfie-zon där gästerna kan posera för bilder med disco-rekvisita och bakgrunder. Detta kan vara en rolig aktivitet för gästerna och skapa minnesvärda bilder från festen.

Dela bilderna efter festen

Efter ditt disco-kalas, dela bilderna med gästerna genom att skicka dem via e-post, sociala medier eller skapa ett online-fotoalbum. Detta ger gästerna möjlighet att återuppleva festen och dela sina egna minnen och upplevelser.

Att ordna ett disco-kalas kan vara en mycket rolig och givande upplevelse. Genom att följa dessa tips och råd kommer du att kunna skapa en minnesvärd och underhållande fest för dig och dina gäster.

Butiker där du hittar allt för ditt kalas!

Först och främst, när det gäller att arrangera ett oförglömligt kalas, är rätt utrustning huvudsakligen nyckeln till framgång. Därför har vi gjort det tunga lyftet för dig. Därefter kan du enkelt skumma igenom denna lista med de bästa webbutikerna som erbjuder allt vad du kan önska för en fest. Eftersom vi vet hur viktigt det är att skapa perfekta minnen, har vi valt dessa butiker med omsorg.

Relaterade frågor

Vad kan man leka på ett barnkalas? Roliga lekar på ett barnkalas är stafett. Man kan t.ex. ha 10-kamp och dela ut pris till det vinnande laget efteråt. Andra bra lekar på kalas är pussa grodan, dansstopp och chokladpuddingleken. Regler och fler tips på lekar för barnkalaset finns samlat här.

Vad kan man ha för tema på barnkalas? Bra teman är pyjamasparty, riddarkalas, flygplanskalas, baklängeskalas osv. Fler kalastips kan du hitta här.

Hur mycket får presenten till barnkalaset kosta? När jag undersökte vad mina läsare tycker så visade det sig att de flesta tycker att det räcker att lägga ca 100 kr på presenter till barnets kompisar. Läs mer om hur mycket presenter får kosta här.

Vad ska man ge när barnets kompisar fyller år? Bra presenter till barnkalas är t.ex. såpbubblor, flygande tefat, snöbollsgörare, utgrävningsset med dinosaurier eller enhörningar. Förslag på fler bra presenter till barnets kompisar hittar du här.

Vad är bra presenter till en pojke som fyller år? Bra presenter till en pojke som fyller år är hörlurar, dinosaurier, en hoverboard eller ett gosedjur. Allt beror förstås på hur gammal pojken är. Fler förslag på presenter till pojkar i olika åldrar finns samlat här.

Vad är bra presenter till tjejer som fyller år? Bra presenter till flickor är en nalle, pengar, en cykel eller högtalare är saker som tjejer önskar sig. Men vad du borde köpa beror förstås på hur gammal hon är. Vill du ha förslag på bra presenter till fickor i olika åldrar hittar du det här.

Tips på fortsatt läsning

 • Julkalas – jultema på kalaset

  Julkalas – jultema på kalaset

  För barn som fyller år runt jul kan det vara mysigt att ha ett jultema på födelsedagskalaset. Här ska du få mina bästa idéer för julkalaset. Det är viktigt att födelsedagskalaset blir något väldigt speciellt! Så hur ordnar man då ett julkalas? Skicka en julig inbjudan med polkastång eller julkula. Barnen har tomtekläder. Dekorationerna är…

  Läs mer..


 • Bra presenter för barnkalas

  Bra presenter för barnkalas

  Ska ditt barn på kalas hos en kompis? Då vet jag att det många gånger kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Så jag har försökt att lista bra presenter för barnkalas, så att du ska hitta inspiration när du behöver den som bäst. Vad är en bra present för barnkalas? Det…

  Läs mer..


 • Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Att dansa är något som små barn brukar gilla, så varför inte fixa ett balettkalas till födelsedagen? Hur gör man för att ordna ett balettkalas? Så här ordnar du balettkalas: Dekorera med konfettiballonger, serpentiner och balettservetter. Bjud på balettkakor, vit tårta med rosa garnering. Bra kläder är en tyllkjol. Hyr gärna in en balettinstruktör för…

  Läs mer..


Disco-kalas Så här fixar du det coolaste partyt!
Rulla till toppen