Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Om ditt barn är förtjust i detektivböcker, varför inte överraska med ett detektivkalas på födelsedagen? Det blir garanterat en rolig och spännande upplevelse för alla inblandade.

Hur ordnar man ett detektivkalas? Skriv krypterade inbjudningar eller inbjudningar med osynligt bläck. Dekorera tårtan med skoavtryck. Istället för godispåsar kan du ge varje barn en detektivpåse. På ett detektivkalas klär man sig i rock, hatt, lösmustasch och mörka glasögon. Låt sedan barnen lösa ett mysterium för att hitta sina godispåsar.

Hur fixar man ett detektivkalas?

Men låt mig berätta mer!

Inbjudningskort

Skicka ut inbjudningskort ”Emmas detektivbyrå ber dig om hjälp att lösa ett spännande födelsedagsmysterium.

Inbjudningskortet kan skrivas spegelvänt eller baklänges.

Du kan åstadkomma ett hemligt meddelande genom att skriva med vaxkrita. Barnen får då måla över pappret med vattenfärg för att texten ska framträda.

Inbjudningen kan också skrivas med osynligt bläck eller med hjälp av en tandpetare och citronsaft. Man får då värma texten över en brödrost eller ett ljus för att texten ska framträda. Skriv en liten ledtråd om hur man får fram texten, så att ingen av gästerna missar detta.

Inbjudningskortet kan också skrivas med utklippta bokstäver som ett klassiskt utrpessningsbrev.

Det är även spännande att få ett kodat meddelande (om man också får med en kodnyckel i kuvertet).

Hur klär man sig på ett detektivkalas?

Lämplig klädsel är en rock, mörka glasögon och en hatt. Det är också kul om man hittar en lösmustasch eller lösskägg.

Dekorationer på ett detektivkalas

Fäst skoavtryck som du klippt ut av papper på golv och väggar.

Dekorationer för detektivkalas

Förstoringsglas kan bli en trevlig dekoration och sysselsättning.

Ett tomt smyckeskrin på bordet. Dekorera med fingeravtryck som du klippt ut i papper.

Ha lite dämpad belysning i rummet och låt barnen använda varsin ficklampa.

Sätt upp avspärrningsband som man har vid en brottsplats.

Vad kan man bjuda på?

Baka tårtbotten i långpannan och skär ut den som ett frågetecken. Dekorera tårtan med godisfötter eller så skriver du ut skoavtryck i papper. Skär ut skoavtrycket så att det blir ett hål där du pudrar kakao, så att det bildas bruna skoavtryck på tårtan.

Eller baka en vanlig tårta som du dekorerar med förstoringsglas eller lakritspipor eller annat som symboliserar detektiven.

Baka cupcakes med hemliga meddelanden.

Godispåsar på ett detektivkalas

Stoppa pennor, förstoringsglas, handbojor och ett block i godispåsen. Och kan du hitta skor av godis är det förstås en given grej i godispåsarna på ett detektivkalas. Lakritspipor brukar också bli uppskattat.

Vad kan man leka på ett detektivkalas?

Gissa ljudet – Låt barnen gissa ljudet från olika saker du har hemma. Det kan t.ex. vara tandborste, tekula, visp, väckarklocka ov.

Spela Bluffstopp – Reglerna kan du hitta här.

Mordmysteriet – Barnen ställer sig på rad med ansiktet mot väggen och blundar. Nu går lekledaren runt och knackar alla på ryggen. Får man en knack är man en vanlig person (och kan bli mördad). Får man två knackningar blir man polis. Tre knackningar betyder att man är mördare. Vad man blev är hemligt och ingen ska veta vad de andra är. Den som är mördare dödar nu sina offer genom att blinka till dem. Blir man blinkad till faller man ner död på golvet och ligger kvar där tills omgången är över. Poliserna ska försöka klura ut vem som är mördaren. Om mördaren råkar blinka åt polisen blir hon eller han avslöjad och åker fast. Leken är då slut eller så börjar man om med nya roller.

Leta upp godiset – Spela in en film och be någon skicka den till dig med sms. I filmen berättar någon att godiset har stulits och ger barnen instruktioner för hur godiset kan hittas. Det kan till exempel vara en ledtråd som rimmar, barnen får följa den ledtråden som leder vidare till nästa ledtråd. Till barnen slutligen hamnar på godisgömman. Allra roligast är det om du kan anlita en ”tjuv” som kan sitta och mumsa på godiset när barnen hittar honom.

Leta upp godispåsarna – Berätta för barnen att godispåsarna stals under natten. Polisen har fått tag på tjuven men han vill inte avslöja vart han gömt dem. Den enda ledtråden är en tom popcornpåse som tjuven hade i fickan. Låt sedan barnen få följa ett spår av popcorn som leder till de försvunna godispåsarna.

Spela detektivspelet Cluedo.

Aktiviteter på ett detektivkalas

Låt barnen få göra fingeravtryck med hjälp av en stämpeldyna. Fingeravtrycken kan användas som placeringskort eller tackkort efter kalaset.

Gör Wanted affisher där barnen får rita in sig själva.

Relaterade frågor

Vad kan man leka på barnkalaset? De vanligaste lekarna på barnkalaset är dansstopp, stafett och tipspromenad. För fler och roligare lekar besök sidan med lekar på barnkalas.

Hur ordnar man ett sjörövarkalas? Skicka ut skattkartor som inbjudan, barnen klär ut sig till pirater med t.ex. svärd och ögonlapp. Man kan inreda med piratskyltar, ett ankare av kartong och duka bordet med en skattkarta. Bra musik till kalaset är Sjörövarfabbe. Mer tips för sjörövarkalaset kan du hitta här.

Hur ordnar man ett konstnärskalas? Klipp ut paletter som du kletar färg på och skriv inbjudningarna på framsidan. Till ett konstnärskalas är det bra med oömma kläder. Låt barnen få börja med att måla sig själva när de kommer. Ställ sedan ut konstverken i ett galleri. På ett konstnärskalas kan man göra en palettformad tårta dekorerad med godis i olika färger. Läs mer om konstnärskalas här.


Detektivkalas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen