Muminkalas – barnkalas med Mumintema

Att ha ett tema på barnkalaset gör det extra kul. Det är många barn som är vädligt förtjusta i mumintrollen, så varför inte ha ett muminkalas?

Hur ordnar man ett muminkalas? Gör inbjudningskort med Mumintroll. Dekorera bordet som en karta över mumindalen. Eller dekorera med små muminfigurer och ett muminhus som du gör av papper. Bjud på Hattifnattmat. Godispåsarna fyller du med muminkex, mumingodis, små figurer, klistermärken eller annat med mumintema. En bra lek att leka på ett muminkalas är sätt svansen på Mumintrollet.

Muminkalas födelsedagskalas med Mumintrollen tema

Men låt mig berätta lite mer!

Inbjudningskort för ett muminkalas

Leta reda på fina mumintrolbilder som du skriver ut eller rita egna Mumintroll på lite tjockare papper. Skriv sedan inbjudan på baksidan av korten.

Klädsel

Be gästerna att klä ut sig till någon figur från böckerna om Mumintrollet. Att välja att klä ut sig till lilla My är kanske det enklaste. En röd klänning och uppsatt hår så är det klart.

Födelsedagsbarnets mamma sätter på sig ett randigt förkläde i rött och vitt och har en svart handväska. Födelsedagsbarnets pappa har en hatt och käpp.

Hur dekorerar man för ett muminkalas?

Hur dekorerar man på kalaset?

På bordet behövs en pappersduk eller ett stort lakan. Använd engångstallrikar och muggar, gärna med Mumintrollen på.

Använder du pappersduk kan du måla en karta över Mumindalen på den eller Mumintrollen.

Pärla pärlplattor med mumintrollen och placera ut ett vid varje gäst.

Serveras saftbål kan ni servera den i Muminpappans hatt. Hatten gör du av tidningspapper och klär in den i svart plast från en sopsäck med hjälp av svart eltejp.

Dekorera gärna bordet med Muminfigurer av plast och bygg ett muminhus i kartong och måla med blå färg.

Mumin figurer
Mumin figurer

Vad bjuder man på vid ett muminkalas

Hattifnattarna på sin ö – Tillaga mycket mos som du lägger upp som en stor tallrik och bygger upp en ö. För att göra Hattifnattarna delar du varmkorvar i två delar och sticker ner dem i moset runt om ön. Skär försiktigt ut händer och fingrar på Hattifnattarna och värm sedan tallriken i mikron innan gästerna kommer. Sedan kan det vara trevligt att göra en skog av gräslök, dill eller persilja på ön.

Snusmumrikens barkbåtar – rosta mackor och skär varje smörgås i tre långsmala delar. Bre på bröden med t.ex. nutella, mjukost eller leverpastej. Sätt en tandpetare i varje smörgås och sätt ost och skinka som segel.

Muminpappans hatt – baka chokladmuffins eller en tårta som du klär in i svart marsipan som du formar som muminpappans hatt.

Lilla Mys svampar – Till den här maträtten behövs en stor tallrik, några röda äpplen, tomater, persikor, kokta ägg, majonnäs och ost. Ta de kokta kalla äggen och skär toppen av dem så att de kan stå på tallriken utan att välta. Halvera tomaterna, persikorna och äpplena så de blir till svamphattar. Sätt svamphattarna på äggen. Om det behövs kan hattarna sättas fast med lite majonnäs för att inte glida av. Svamparna kan även dekoreras med majonnäs. Riv osten så den blir till maskar som du sedan lägger runt svamparna.

Fyr av plättar- På en tallrik gör du först ett hav av blåbärskräm. Sedan bygger du upp en fyr med plättar som du varvar med sylt. Avsluta med ett hustak som du gör av kartong.

Mårrans isberg – till den här rätten krävs det ett stort paket choklad eller lakritsglass som du skär upp i trianglar. Placera trianglarna på ett serveringsfat. Vispa grädden och blanda ner några skedar socker i grädden. Garnera trianglarna med vispgrädden och ta lite florsocker i en tekula som du sedan ströar över bergstopparna som lite snöflingor.

Stinkys vedträn – köp lakrits eller annat godis som ser ut som vedträn. Lägg sedan godiset i små skålar på bordet eller lägg bara ut dem här och där på bordet.

Muminkex – finns färdiga att köpa i matbutiken

Muminsmammans hallonsaft – Servera hallonsaften i en stor kanna eller i en bålskål. Dekorerar med vindruvor, jordgubbar, körsbär eller citronmeliss.

Godispåsarna på kalaset

Bra saker att stoppa i godispåsarna är till exempel Muminkex, mumingodis, klistermärken pennor och annat med muminmotiv.

Små figurer med mumintrollen.

Mumingodis är bra att stoppa i godispåsarna på kalaset.
Mumingodis är bra att stoppa i godispåsarna på kalaset.
Mumin Stickers
Mumin Stickers

Vad kan man leka på ett muminkalas?

Är man ute kan man leta efter stenar som Stinky har gömt. Förbered leken genom att hitta stenar. De ska vara lika många som antalet gäster. Märk upp stenarna med en siffra och göm dem lite överallt. Sedan ska gästerna leta upp stenarna. Varje siffra motsvarar en speciell överraskning. Hjälp barnen så att alla hittar en varsin sten.

Välj ett av barnen som får bli Stinky. Övriga barn ska försöka fånga Stinky. Stinky får först gömma sig eller springa undan innan de andra får inleda jakten. Han eller hon får försvara sig med kottar eller små bollar. Om Stinky träffar någon är det barnet ute i leken. Den som är sist kvar vinner leken. Om någon får fast Stinky förlorar Stinky leken. Lyckas Stinky kasta bollar eller kottar på alla barnen är det Stinky som vinner tävlingen.

Sätt svansen på Mumintrollet – Förbered ett mumintroll innan kalaset barnen ska sedan sätta svansen på mumintrollet. Ställ upp barnen på ett led och låt dem komma fram ett i taget och få sina ögon förbundna. Snurra barnet några varv och sedan ska de försöka sätta fast svansen på Mumintrollet. Vinner gör det barn som kommer närmast.

Håller man Muminkalaset på sommaren kan man hjälpa Hemulen att leta efter t.ex. gula blommor. Lekledaren bestämmer när det startar och slutar. 5 minuter räcker för varje uppgift. När alla har lämnat sina fynd kan man utse den vackraste, största, flest osv. Andra uppgifter man kan ge är att barnen ska fånga fjärilar eller andra kryp som Hemulen ska undersöka.

På ett vinterkalas kan man leka att man är Mumin och lilla My som vaknat ur sin vintersömn och för första gången åker kälke, skidor, skridskor mm.

Är tiden för kalaset lång kan man även hinna med att läsa böcker om Mumintrollet eller titta på en muminfilm.

Butiker där du hittar allt för ditt kalas!

Först och främst, när det gäller att arrangera ett oförglömligt kalas, är rätt utrustning huvudsakligen nyckeln till framgång. Därför har vi gjort det tunga lyftet för dig. Därefter kan du enkelt skumma igenom denna lista med de bästa webbutikerna som erbjuder allt vad du kan önska för en fest. Eftersom vi vet hur viktigt det är att skapa perfekta minnen, har vi valt dessa butiker med omsorg.

Relaterade frågor

Vad är en bra present att ge barnens kompisar på ett barnkalas? Bra presenter på ett barnkalas är små spel, pysselböcker, smycken, pruttkuddar, magneter, plastbajskorvar och andra skämtartiklar. Fler idéer på presenter till ett barnkalas kan du hitta här.

Vad leker man på ett barnkalas? På ett barnkalas brukar man ha dansstopp, stafett, skattjakt och tipspromenader. Har du ordnat ett muminkalas kan det vara kul med en tipspromenad om Mumintrollet. Fler tipspromenader och lekar på ett barnkalas kan du hitta här.

Hur mycket får presenten kosta? Till barnens kompisar tycker de flesta som jag har frågat att hundra kronor är lagom. Men läs gärna mer om undersökningen om priset på presenter.

Hur ordnar man ett riddarkalas? Gör inbjudningskort genom att klippa ut riddarsköldar eller borgar av papper som du skriver inbjudningarna på. Till ett riddarkalas kan man ha på sig en mantel ett svärd och komma ridande på sin häst. Bra lekar på ett riddarkalas är tornerspel. Fler tips för riddarkalas finns samlat här.

Vad kan man ha för tema på ett barnkalas? Prinsesskalas, Riddarkalas, Pippikalas, Rymdkalas är några idéer fler tips på teman för barnkalas hittar du här.

Tips på fortsatt läsning

 • Barbiekalas – Skapa magi med ett kalas med Barbietema

  Barbiekalas – Skapa magi med ett kalas med Barbietema

  Om ditt barn älskar att leka med Barbie, varför inte göra deras nästa födelsedagskalas till ett minnesvärt Barbiekalas? Här kommer vi att dela med oss av några fantastiska idéer och tips för att arrangera ett Barbiekalas som garanterat blir en stor succé. Hur ordnar man ett Barbiekalas? Inbjudningskortet bör förstås ha en bild på Barbie…

  Läs mer..


 • Vinterkalas – Skapa magiskt vinterkul för barnen

  Vinterkalas – Skapa magiskt vinterkul för barnen

  Att ha ett tema på barnkalaset är något som barnen brukar gilla extra mycket. Varför inte anordna ett vinterkalas eller ett julkalas? Att välja ett tema för ett barnkalas är alltid en vinnande idé, och vinterkalaset är inget undantag. Här kommer några kreativa tips för att göra ditt vinterkalas till en minnesvärd upplevelse för barnen.…

  Läs mer..


 • Konstnärskalas

  Konstnärskalas

  Konstnärskalas är en annorlunda och inte så kravfyllt temakalas. Ett konstnärskalas kommer bli en garanterad succé som barnen själva minns länge. Hur ordnar man då ett konstnärskalas? Skicka ut inbjudningskort i form av paletter och bjud in till fest i barnets ateljé. Se till att de är klädda i oömma kläder. Dekorera bordet med kritor…

  Läs mer..


Muminkalas – barnkalas med Mumintema
Rulla till toppen