Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Spökkalas – Spöktema på barnkalaset

Kalas är alltid roligt, och att ha ett tema gör det ännu roligare, både för gästerna och värdarna. Ett spökkalas är alltid populärt och behöver inte nödvändigtvis hållas runt Halloween – spöken bryr sig inte om vilken tid på året de ska dyka upp.

Hur ordnar man ett spökkalas? Inbjudan gör du på ett svart papper där du klistrar vita spöken. På ett spökkalas kan man klä sig som spöke, häxa eller mumie. Dekorera hemmet med spöken och spindelnät. På kalaset bjuder du på en tårta som du dekorerar som en kyrkogård. Bra lekar på ett spökkalas är gissa innehållet och mumien.

Hur ordnar man ett spökkalas?

Börja planera kalaset

Först måste du börja fundera på var kalaset ska hållas. Bor du i hus med rum i källaren är det förstås ett lämpligt ställe men det går lika bra i vardagsrummet eller gör om barnets rum till en mörk grotta. Ett tips är annars att hyra en idrottshall eller om det finns någon annan lämplig lokal där ni bor. Om vädret tillåter att kalaset hålls ute kan det vara smart att köpa eller hyra ett partytält med sidor som du sedan kan dekorera så att det blir ett mysigt ”rum” att vara i.

Gör inbjudan spöklik

När du bjuder in till spökkalas måste förstås inbjudningskorten ha det rätta utseendet. Ett tips är att göra egna kort med till exempel svart papper som botten och där du klipper ut spöken i vitt papper som klistras på. Du kan göra tvärtom också och klippa ut en spindel i det svarta pappret som klistras på vit bakgrund. Istället för papper kan du använda tyg och garn förstås. Eller varför inte ta en ruta tyg och stoppa lite bomull i mitten, knyt ett band under så har du ett spöke. Rita ögon och fäst inbjudningskortet i bandet.

Så här kan man klä sig

Spöken och mumier

Att klä ut sig till spöke behöver inte vara så svårt. Leta upp ett gammalt lakan och klipp ut hål för ögonen. Inget spökkalas utan en mumie förstås och även här passar det bra med ett gammalt lakan som rivs i remsor att linda in kroppen i. Se till att färga en del av lakanet med blodig röd färg så att det ser riktigt läskigt ut.

Häxa

Häxor passar också på en spökfest och då passar en svart klänning förstås bäst med lite röda detaljer så som skärp, skarfs och halsband. Komplettera gärna med en häxhatt och lite passande smink. Gärna en vårta på kinden eller näsan.

Dracula

Hitta passande kläder för Dracula som vill ha svarta byxor och vit skjorta. Han behöver också en svart mantel, låtsaständer och glöm inte hårgele för det bakåtslickade håret.  

Se till att ha maskeradsmink hemma och sminka barnen med blod och insekter i ansiktet. Låt fantasin flöda!

Dekorera kalasrummet

Ballonger

Inbjudningarna är skickade, klädseln är fixad och nu är det dags att ta itu med dekorationen där kalaset ska vara. Ballonger är ju en given del av ett barnkalas. Och varför inte köpa ett gäng spökballonger?

Gör egna spöken av vitt tyg som fylls med kuddar, bollar eller annat i mitten innan du drar åt med ett snöre eller rep. Fäst en resår i toppen och häng upp spökena i trädgården, vid dörren och inne i huset på lite olika ställen. Små spöken kan du göra av servetter och silkespapper. Vita ballonger som du ritar svarta ögon på är också effektfullt.

Sätt upp spindelnät i hörnen av rummet och låt spindlar klättra ner så att de nästan hamnar i ansiktet på gästerna. Se till att byta ut lamporna till färgade i orange eller svart och häng spindelnät i dem och i fönster. Eftersom det helst ska vara mörkt på en spökfest är det bra att täcka fönster med svart kartong, silkespapper eller liknande. Om kalaset ska vara i vardagsrummet kan du lägga lakan över möblerna både för att ge rätt stämning men också för att skydda dem lite extra.

På kalasbordet blir det häftigt med en svart duk. Duka med orange servetter och röda tallrikar. Självklart är det mest effektfullt med ljus på bordet men tänk på säkerheten och använd hellre batteridrivna ljus i ljusstakarna eller batteridrivna blockljus. Lite småspöken är också trevligt att ha på bordet i väntan på att maten serveras.

Se gärna till att ha lite ”spöklik” musik eller ljud i bakgrunden.

Vad ska ni äta på spökkalaset

Pasta och spagetti som kokas och färgas med karamellfärg blir lagom läskigt. Självklart blir ketchupen till blodet och korvarna avklippta fingrar.

Baka en tårta, täck den med grädde och sätt svarta lakritsbitar som ögon eller gör en rund tårta som du täcker med glasyr. Skynda dig att garnera ett spindelnät med chokladglasyr innan den har stelnat. Strössla med leksaksspindlar eller spritsa egna av smält choklad.

Du kan också dekorera tårtan så att den ser ut som en kyrkogård. Färga då grädden grön så att det ser ut som gräs eller färga kokos grön och sprid ut. Sätt ner kex eller kakor i med samma form så att det ser ut som gravstenar.

Ibland passar glass bättre än tårta och vad kan väl inte vara enklare än att hälla upp glassen på ett fat och dekorera så att det ser ut som ett spöke. Köp godiständer och dekorera runt om. Dekorera maränger med chokladögon så att de ser ut som småspöken.

Servera röd ”blodig” saft ut en svart hink och varför inte lägga i lite kolsyreis i botten så att de ryker fint ur kitteln. Fyll ett par plasthandskar med vatten och frys in. Ta bort handskarna innan du lägger i ”isbitarna” i drickan.

Fyll godispåsarna med spöktema

Köp svart tyg eller tyll att använda som knyten istället för påsar. Fyll med godisögon, löständer och annat läskigt. Knyt om med ett rött band.

Tips på lekar

Gissa innehållet

Hitta några lådor eller kartonger som ska fyllas med olika innehåll. Du kan till exempel fylla en med filmjölk, en med mjöl, en med skalade vindruvor eller något annat som kan kännas läskigt att ta på. Täck för öppningen på lådan så att det inte går att se vad den innehåller. Dela upp barnen i två lag och låt dem sedan stoppa ner handen en i taget och gissa vad som finns i. Det lag som har mest rätt vinner.

Mumien

Till den här leken behövs två rullar toapapper. Dela upp barnen i två lag och låt varje lag bestämma vem som ska vara mumie. Räkna ner till start. Nu ska laget linda in mumien helt i med toapapper så att inga delar syns längre. Det laget som är klara först vinner.

Vem spökar?

Låt ett eller två barn gå ut ur rummet. De som är kvar drar på sig var sitt lakan så att de ser ut som spöken. När den/de som gått ut kommer in igen får de gissa vem som gömmer sig bakom varje lakan (som bara får säga buuu) och spökar. Först rätt gissat är den som får gå ut nästa gång.

Hjälp spindlarna hitta hem

Till det här behöver du flera svarta hinkar i olika storlekar. Du kan också fästa tyg på öppningen och göra hål i olika storlekar. Märk ut hur många poäng varje hål ger. Färga några tennisbollar svarta och limma på garn (ben) så att det ser ut som spindlar. Nu ska barnen försöka få i spindlarna i de olika hålen. Ju mindre hål desto mer poäng.

Relaterade frågor

Hur kan man inreda för ett spökkalas? Vill du ha fler tips för spökkalaset så kan du hitta fina och skräckinjagande saker för halloween här.

Hur ordnar man ett Harry Potterkalas? Barnen klär ut sig till häxor och trollkarlar. Skicka en magisk inbjudan. Festlokalen dekorerar du med ugglor och trolldomsprylar. Laga till någon mat ur Harry Potterkokboken. Bra lekar på ett Harry Potter kalas är Kurragömma och Quidditch. Fler tips för ett lyckat Harry Potterkalas hittar du här.

Vad kan man ha för kalas? Exempel på roliga teman på barnkalaset är rymdkalas, pippikalas, muminkalas, baklängeskalas, Harry Potterkalas och prinsesskalas. Fler kalastips hittar du här.

Vad ska man ha för lekar på ett barnkalas? Vill du ha tips på bra lekar på barnkalaset kan du hitta det här!

Hur mycket får presenten kosta? De flesta lägger inte så mycket pengar på presenter som man lätt får intrycket av. Till barnets kompisar tycker de flesta att det räcker med att handla för 100kr. Läs om hur mycket presenterna får kosta här.

Tips på fortsatt läsning

Spökkalas – Spöktema på barnkalaset
Rulla till toppen