Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Vi kan få en liten del av försäljningen om du handlar.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Visst är det roligt att anordna kalas med olika teman. Harry Potter är böcker som många barn tycker om, så varför inte fixa ett Harry Potter-kalas?

Hur ordnar man ett Harry Potter-kalas? Barnen klär ut sig till häxor och trollkarlar, kanske någon känd karaktär ur böckerna. Skicka ut magiska och roliga inbjudningar. Självklart behöver rummet dekoreras med ugglor och trolldomsinredning. Laga till någon mat ur Harry Potters kokbok och kanske muffins med gyllene kvickar. Bra lekar är t.ex. Kurragömma och Quidditch.

Låt mig berätta mer om hur du kan fixa ett riktigt lyckat Harry Potter-kalas, med Harry Potter lekar och allt!

Harry Potter kalas

Inbjudningskort

Skriv inbjudan med osynlig skrift. Osynliga pennor kan man hitta både i leksaksaffärer och hobbybutiker. De finns i lite olika varianter, för vissa krävs en uv-lampa och för andra krävs en speciell penna för att få skriften att framträda. Annars kan du skriva inbjudan med hjälp av en tandpetare och citronsaft. Då behöver inbjudan värmas med ett strykjärn för att texten ska framträda.

Skriv ut pergamentpapper på ett lite tjockare papper som inbjudningskort. Du kan ocks göra eget pergamentpapper. För att få det att se rätt ut, drar du en använd tepåse över pappret. Det ger det den rätta färgen. Det kan också bli väldigt effektfullt om du bränner kanterna på inbjudningskortet.

Det går förstås också bra att skriva inbjudan med en vanlig grön kulspetspenna. Vill man göra inbjudan lite klurigare kan man skriva den spegelvänt.

Försegla gärna inbjudan med ett lacksigill.

Vet man vilket rum gästen har i sitt hem kan man skriva det också på inbjudan. ”Emma som bor i rummet till höger ovanför trappan”.

Skriv t.ex. så här i inbjudan

Du är inbjuden till ett magiskt äventyr!

Kära [Barnets vänns namn],

Lukas fyller år och vi ska fira med ett riktigt Harry Potter-kalas! Klä dig i dina bästa trollkarlskläder eller kom som din favoritkaraktär från böckerna. Glöm inte att ta med din egen kvast för några luftburna äventyr!

Datum: Lördagen den 14:e oktober
Tid: 13:00 – 16:00
Plats: Gryffindors uppehållsrum rum (eller vårt vardagsrum på Äventyrsgatan 3)

Vi ska ha trollkarlstävlingar, baka trollkarlsgodis och mycket mer. Kom och upplev magin tillsammans med oss!

Vänligen svara senast den 7:e oktober. Du kan antingen skicka ditt svar med ugglepost eller använda en mugglartelefon och ringa oss på [telefonnummer].

Hoppas vi ses där!

Med vänlig hälsning, Familjen [Efternamn]

Ange din adress och rita en karta på baksidan

Kläder på ett Harry Potter-kalas

Be gästerna att klä ut sig till någon karaktär ur böckerna. Det kan t.ex. vara Harry, Hermione, Ron, Draco, Nick, Hagrid, Snape osv. Eller kanske bara en helt vanlig trollkarl.

Vill barnen inte klä ut sig är det ok – då blir de ju mugglare!

För att bli en trollkarl behövs en mantel, trollspö, glasögon, uggla och kanske en kvast.

Harry Potter kalas diy trollstav

Trollspö är inget man behöver köpa. Det kan du göra ett riktigt snyggt själv. Jag gjorde ett jättefint trollspö till min dotter med hjälp av en ätpinne, målartejp, smältlim och hobbyfärg. Jag tog pinnen och byggde upp ett lite knöligt handtag av målartejp. Smältlimmet använde jag att ringla lite på den, sedan målade jag allt i en svartbrun färg. Perfekt när man ska på trollkarskalas, men inte vill lägga så mycket pengar på utrustningen. Hon älskade sin trollstav och var jätterädd om sin fina skatt.

Harry Potter trollstav som man kan göra själv

Harry Potter Dekorationer

För att skapa en magisk atmosfär, börja med en stor skylt ”Plattform 9 3/4” en bit från huset. Använd gärna den mall som jag lagt längre ner på sidan för att få rätt design.

Uggla: Om ni bor i eget hus, förhöj intrycket genom att placera en uggla på brevlådan, komplett med ett brev i munnen, för att välkomna dina små gäster.

Välkommenskylt: Vid ytterdörren, sätt upp en välkomnande skylt ”Välkommen till Hogwarts skola för häxkonst och trolldom” för att sätta scenen.

Gör om hemmet till ett slott: Dekorera ditt hem i äldre slotts-stil med stora tavlor på väggarna och spindelväv. Försök skapa en atmosfär som påminner om matsalen i Harry Potter-filmen, speciellt i rummet där kalaset hålls.

Skapa rätt stämning: På en hylla, arrangera ormar, råttor och fladdermöss i vattenfyllda burkar för en spännande och lite kuslig effekt.

Ställ några kvastar i ett hörn av rummet och dekorera med leksaksugglor, trollstavar, fladdermöss m.m. för en autentisk känsla.

Fyll små glasburkar med fantasifulla och ”magiska” ingredienser som färgat vatten, små karameller, blötlagd spagetti, timjan, och svarta pärlor för att skapa en illusion av trollkarlsbrygder. Var kreativ och tänk ut fler ingredienser!

Personligt porträtt av henne

En personlig tavla från Royalistik med motivet ”The Magician” är en fantastisk present till ett barn som älskar Harry Potter. Tavlan, med sin unika design som utstrålar magi, kan anpassas med ett eget foto eller text, vilket gör den till en betydelsefull och minnesvärd gåva.

Gyllene kvicken: Skapa din egen gyllene kvick genom att ta pingisbollar, fästa utklippta pappersvingar på dem och spraya dem med guldfärg. Häng dessa i taket för att efterlikna den flygande kvicken i böckerna.

Stjärnhimmel i taket: Dekorera taket med självlysande stjärnor och planeter för att efterlikna den storslagna stjärnhimlen i den stora salen på Hogwarts.

Färgsätt med elevhemmens färger: Använd färger som svart, lila och guld för dekorationer, eller välj färger som representerar de olika elevhemmen: vinrött och guld för Gryffindor, grön för Slytherin, blå för Ravenclaw och gul för Hufflepuff.

Dukning på ett trollkarlskalas: En svart pappersduk eller tyg kan dekoreras med målade stjärnor och månar för att skapa en mystisk atmosfär.

Använd guldfärgade engångstallrikar och servetter för en lyxig och festlig känsla.

Gör små trollkarshattar som placeringkort. Klipp ut runda skivor och forma dem till koner som du fäster på varje hatt, och skriv barnets namn på dem. Alternativt, använd personligt namngivna trollstavar, som beskrivits ovan, som placeringskort.

Dessa idéer kommer garanterat att föra in barnen i Harry Potters magiska värld och göra kalaset till en oförglömlig upplevelse.

Vad bjuder man på vid ett Harry Potter-kalas?

Kanske kan du laga till någon läckerhet ur Harry Potters kokbok? Det är recept hämtade ur berättelsen om Harry Potter. Här finns riktigt många recept att välja mellan.

Harry Potters kokbok med recept från berättelsen om Harry
Servera maten i en häxkittel!

Vill du hitta någon enklare mat för Harry Potter kalaset kan kanske soppa eller spagetti med köttfärssås fungera om det är många barn på kalaset.

Köp läsk i olika färger som du gör nya trolldrycksetiketter till. Vill du ha fler färger kan du köpa sockerdricka som du t.ex. färgar blå med karamellfärg eller krossade blåbär.

Gör ett desertbord som är lika överdådigt som i sagan, glass, sorbet i olika färger, chokladkaka, jordgubbar, födelsedagstårta, nougat, chokladbollar och kladdkaka.

För det lilla extra på ett Harry Potter-kalas kan du även baka cupcakes med gul frostning som du sedan klipper ut pappersvingar till och gör till den gyllene kvicken.

Godispåsarna

Köp svarta godispåsar av papper eller sy enkla påsar av tyg där du knyter sidenband om. Fyll godispåsarna med chokladpengar, en varsin trollstav (se ovan hur du gör dem), godisbönor, chokladgrodor, sega råttor och svart godis.

Harry Potter kalas lekar

Dela upp barnen i lag för olika Harry Potter lekar

Dela upp barnen i olika elevhem/lag genom att de får dra varsin lapp ur en häxhatt (sorteringshatten). Förbered lappar med:

  • Gryffindor
  • Hufflepuff
  • Ravenclaw
  • Slytherin

Under kalasets gång får de olika lagen poäng i tävlingar men även för gott uppförande och bra saker de gör. Det kan till exempel vara att bära ut disken till köket. Sätt upp en tavla på väggen där de olika lagens poäng bokförs.

Tipspromenad

Vill du ha en färdig tipspromenad till Harry Potter-kalaset finns de en att köpa här. Annars kan du kopiera frågorna och använda i en egen tipspromenad.

Tipspromenad Harry Potter

Leta spindlar är kul Harry Potter lekar

Förbered innan genom att gömma leksaksspindlar i rummet och låt barnen leta upp dem. Vinner gör det elevhem som hittar flest spindlar.

spindlar i plast

Memory är uppskattade Harry Potter lekar

Placera trollkarshattar på golvet – en för varje barn. Lägg godis, trollspön, spindlar och andra magiska föremål under varje hatt. De ska vara två av varje sort. Barnen ska sedan i tur och ordning lyfta på två hattar. Om de får upp två lika får de behålla det som finns under hattarna. Annars går turen vidare till nästa barn. Låt sedan barnen få varsin trollkarshatt när de går hem från kalaset.

Fånga draken

Barnen ställer sig på led efter sitt elevhem. De ska hålla varandra på axlarna. Det barn som står sist ska ha en svans av något slag, kanske en strumpa eller en bit snöre. Leken går ut på att ta svansen för de andra drakarna. Det lag som fått sin svans stulen åker ut. Vinner gör det elevhem som är kvar längst i leken.

Sätt glasögonen på Harry Potter

Klipp ut en Harry Potter av papper och sätt upp på väggen. Barnen ska sedan komma fram en i taget och få en ögonbindel och bli snurrade några varv. Därefter ska de försöka sätta på Harry Potterfiguren ett par pappersglasögon.

Vem är jag?

Alla barn får en lapp på ryggen med någon av figurerna i Harry Potter- böckerna. De ska sedan försöka lista ut vem de själva är med hjälp av ja- och nej-frågor. På såna här Harry Potter lekar kan du ha små klistermärken eller andra pris.

Alfabetet

Varje elevhem får ett papper med alfabetet skrivet från A-Ö. När tävlingen startar ska varje elevhem hitta på ett ord för varje bokstav. Orden ska vara hämtade från Harry Potter böckerna eller filmerna.

Leta trollkarsskatter

Göm ett antal guldskatter – stenar som du spraymålat, chokladpengar och ädelstenar av plastguld. Ge varje lag en tygpåse där de samlar sina skatter. Skatterna kan vara värda olika poäng. När ingen hittar fler skatter räknar man samman poängen och ger poäng till elevhemmet som fått flest poäng.

Quidditch

Här kommer de medtagna kvastarna in. Ett hemma Quidditch kan du åstadkomma genom att sätta upp två mål, ett på varje sida av planen. Nu ska barnen sittande på varsin kvast försöka sopa in bollen i mål. Förbered gärna guldfärgade bollar av olika storlekar.

Kurragömma

Ett barn räknar och övriga gömmer sig. När den som räknar hittar någon ropar han ”bedöva” som är den förstenande trollformeln. När man bli bedövad blir man den som räknar, något som man börjar göra direkt. Om den som gömt sig ser den som räknar först kan hon eller han hoppa fram och ropa ”experiallamus”, som är den avväpnande trollformeln. Den som räknar blir då förlamad och kan inte trolla. Om det händer är det samma person som får blunda och räkna en gång till.

Kvastflygning

Det här är en given favorit bland Harry Potter lekar! Här tävlar barnen för sina olika elevhem. Varje elevhem har en kvast. Längst bort i rummet ställer du upp trollkarlshattar eller koner. Första barnet i varje lag ställer sig gränsle över kvasten och ”flyger” runt konen och tillbaka till sitt lag. Sedan är det nästa barns tur att ta över kvasten och flyta. Vinner gör det elevhem som först flugit klart.

Harry Potter aktiviteter

Inled med en magisk promenad genom Diagongränden där barnen förvandlas från mugglare till trollkarlar. Skapa en inbjudande atmosfär som väcker fantasin.

Manteltillverkning: Förbered grundläggande mantlar och låt barnen personifiera dessa med textilpennor, glittrigt lim, klistermärken, pärlor och annat pynt. Detta ger dem en unik trollkarlsidentitet.

Trollerihattskapande: Gör konformade hattar av svart papper och låt barnen dekorera dem. Detta stimulerar kreativiteten och ger en känsla av äkta trollkarlar.

Egna trollstavar: Dela ut ätpinnar som barnen får förvandla till magiska trollstavar med fantasifulla ingredienser som fenixfjädrar, draktänder och enhörningshår.

Trolleriskola: Introducera barnen till enkla trolleritrick för att känna på trollkarlskraften.

Trollkarlsunderhållning: Anlita en riktig trollkarl för att förtrolla och roa barnen med magiska konster.

Trolldrycksbryggning: Skapa en interaktiv upplevelse där barnen blandar ”trolldrycker” med bakpulver, vinäger och karamellfärg för att skapa spännande, skummande brygder.

Örtlära på Hogwartz: Ge varje barn frön att odla hemma, som pumpa, ärta eller böna. Detta förlänger magin till efter kalaset.

Historielektion med ett spöke: Börja kalaset med en berättelsestund som introducerar Harry Potter och hans värld, vilket sätter tonen för festen.

Förvandlingskonst: Använd trolldeg eller ballongdjur för att låta barnen öva på att förvandla föremål, som en lekfull och kreativ aktivitet. Professor McGonagall lägger du fram trolldeg-ormar som barnen ska förvandla till spindlar, sorteringshatt, eller något annat för att klara lektionen. Eller kanske ballongdjursballonger som de ska förvandla till valfritt djur.

Relaterade frågor

Vad ger man i present på ett barnkalas?

Bra presenter på ett barnkalas kan t.ex. vara pysselböcker, slime, skämtsaker, små spel eller kanske smycken. Fler tips på bra presenter att ge bort när det är barnkalas kan du hitta här.

Vad ger man en Harry Potter älskare i present?

Bra presenter att ge en Harry Potter älskare är samlarfigurer, metallmodeller från Harry Potter-världen, Marodörkartan och om hon eller han inte redan har alla böcker och filmer så är de garanterat välkomna presenter. Här kan du hitta många fler bra födelsedagspresenter till en Harry Potter-älskare.

Vad ska man hitta på för tema på barnkalaset?

Vill du inte ha just ett Harry Potter-kalas så kanske ett Barbiekalas, konstnärskalas eller ett pyjamasparty kan vara roliga idéer. Vill du ha fler tips på bra teman på barnkalaset, så samlar jag alla jag kommer på här.

Hur ordnar man ett alla hjärtans dag kalas?

Gör hjärtan av papper där du dekorerar och skriver inbjudan. Bra kläder på ett alla hjärtans dag kalas är rosa eller röda kläder. Dekorera med tyll och sidenband. Strö hjärtformade paljetter över bordet. Gör en egen hjärtformad tårta och dekorera med marsipan, godishjärtan, silverkulor eller strössel. Fler tips för alla hjärtans dag kalas kan du hitta här.

Liknande inlägg


Harry Potter-kalas
Rulla till toppen