Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

🎁 Julkampanj: 25% rabatt på upplevelser!

Bra Presenter till Alla ❤️ BraPresenter.nu

Hitta den perfekta presenten till alla!

Harry Potter-kalas

Visst är det roligt att anordna kalas med olika teman. Harry Potter är böcker som många barn tycker om, så varför inte fixa ett Harry Potter-kalas?

Hur ordnar man ett Harry Potter-kalas? Barnen klär ut sig till häxor och trollkarlar, kanske någon känd karaktär ur böckerna. Skicka ut magiska och roliga inbjudningar. Självklart behöver rummet dekoreras med ugglor och trolldomsinredning. Laga till någon mat ur Harry Potters kokbok och kanske muffins med gyllene kvickar. Bra lekar är t.ex. Kurragömma och Quidditch.

Låt mig berätta mer om hur du kan fixa ett riktigt lyckat Harry Potter-kalas, med Harry Potter lekar och allt!

Harry Potter kalas

Inbjudningskort

Skriv inbjudan med osynlig skrift. Osynliga pennor kan man hitta både i leksaksaffärer och hobbybutiker. De finns i lite olika varianter, för vissa krävs en uv-lampa och för andra krävs en speciell penna för att få skriften att framträda. Annars kan du skriva inbjudan med hjälp av en tandpetare och citronsaft. Då behöver inbjudan värmas med ett strykjärn för att texten ska framträda.

Skriv ut pergamentpapper på ett lite tjockare papper som inbjudningskort. Du kan ocks göra eget pergamentpapper. För att få det att se rätt ut, drar du en använd tepåse över pappret. Det ger det den rätta färgen. Det kan också bli väldigt effektfullt om du bränner kanterna på inbjudningskortet.

Det går förstås också bra att skriva inbjudan med en vanlig grön kulspetspenna. Vill man göra inbjudan lite klurigare kan man skriva den spegelvänt.

Försegla gärna inbjudan med ett lacksigill.

Vet man vilket rum gästen har i sitt hem kan man skriva det också på inbjudan. ”Emma som bor i rummet till höger ovanför trappan”.

Skriv t.ex. så här i inbjudan

Du är inbjuden till ett magiskt äventyr!

Kära [Barnets vänns namn],

Lukas fyller år och vi ska fira med ett riktigt Harry Potter-kalas! Klä dig i dina bästa trollkarlskläder eller kom som din favoritkaraktär från böckerna. Glöm inte att ta med din egen kvast för några luftburna äventyr!

Datum: Lördagen den 14:e oktober
Tid: 13:00 – 16:00
Plats: Gryffindors uppehållsrum rum (eller vårt vardagsrum på Äventyrsgatan 3)

Vi ska ha trollkarlstävlingar, baka trollkarlsgodis och mycket mer. Kom och upplev magin tillsammans med oss!

Vänligen svara senast den 7:e oktober. Du kan antingen skicka ditt svar med ugglepost eller använda en mugglartelefon och ringa oss på [telefonnummer].

Hoppas vi ses där!

Med vänlig hälsning, Familjen [Efternamn]

Ange din adress och rita en karta på baksidan

Kläder på ett Harry Potter-kalas

Be gästerna att klä ut sig till någon karaktär ur böckerna. Det kan t.ex. vara Harry, Hermione, Ron, Draco, Nick, Hagrid, Snape osv. Eller kanske bara en helt vanlig trollkarl.

Vill barnen inte klä ut sig är det ok – då blir de ju mugglare!

För att bli en trollkarl behövs en mantel, trollspö, glasögon, uggla och kanske en kvast.

Trollspö är inget man behöver köpa. Det kan du göra ett riktigt snyggt själv. Jag gjorde ett jättefint trollspö till min dotter med hjälp av en ätpinne, målartejp, smältlim och hobbyfärg. Jag tog pinnen och byggde upp ett lite knöligt handtag av målartejp. Smältlimmet använde jag att ringla lite på den, sedan målade jag allt i en svartbrun färg. Perfekt när man ska på trollkarskalas, men inte vill lägga så mycket pengar på utrustningen. Hon älskade sin trollstav och var jätterädd om sin fina skatt.

Harry Potter trollstav som man kan göra själv

Dekoration

En bit från huset sätter du upp en stor skylt Plattform 9 3/4.

Bor ni i eget hus så kan du sätta upp en uggla på brevlådan med ett brev i munnen.

Vid ytterdörren gör du en skylt ”Välkommen till Hogwarts skola för häxkonst och trolldom”.

Kan du dekorera hemmet som i ett äldre slott med stora tavlor på väggarna och lite spindelväv så förhöjer du känslan. Försök att efterlikna matsalen i Harry Potter-filmen när du dekorerar rummet som kalaset ska hållas i.

På någon hylla kan du ställa ormar, råttor, fladdermöss eller annat i vattenfyllda burkar.

Personligt porträtt av henne

En personlig tavla med motiv ”The Magician” från Royalistik skulle kunna vara en utmärkt present till ett barn som älskar Harry Potter böckerna. Tavlan har en unik och fantasifull design som förmedlar magi och mystik. Motivet på tavlan, en magiker med en mystisk ljuskälla, kommer säkert att tilltalar ett barns fantasi och kreativitet. Presenten är personlig eftersom man kan välja att lägga till ett eget foto eller text till tavlan, vilket gör det till en uppskattad och minnesvärd present. Tavlan är också ett utmärkt sätt att förmedla en kärlek till böckerna och karaktärerna i Harry Potter världen, och kan hängas upp i ett barns rum för att påminna om alla magiska äventyr. Så om du letar efter en unik och minnesvärd present till ett Harry Potter-älskande barn, kan en personlig tavla från Royalistik vara det perfekta valet. Läs mer och beställ

Ta pingisbollar och klipp ut vingar av papper som du klistrar på dem. Spraya dem sedan med guldfärg och häng upp dem i taket. Dessa är den gyllene kvicken.

I taket fäster du självlysande stjärnor och planeter för att efterlikna stjärnhimlen i stora salen på Hogwartz.

Bra färger att dekorera med här är svart, lila, och guld, som alla är typiska trollkarsfärger. Eller kanske Gryffindors färger som är vinrött och guld. Eller grön för Slythein, blå för Ravenklaw eller gul för Hufflepuff.

Ställ några kvastar i hörnet. Dekorera hemmet med leksaksugglor, trollstavar, fladdermöss, osv.

Fyll små glasburkar med magiska ingredienser att använda när man gör trolldryck. Det kan vara vatten som du färgat med karamellfärg, små runda karameller, blötlagd spagetti, timjan, svarta pärlor kan vara skalbaggeögon osv. Hitta gärna på fler magiska ingredienser till trolldryckerna!

Hittar du en svart pappersduk eller svart tyg kan du dekorera den med stjärnor och månar.

Använd guldfärgade engångstallrikar och guldfärgade servetter.

Gör små trollkarshattar som används som placeringskort. Klipp ut runda skivor och gör sedan en kon som du tejpar fast på varje hatt. Skriv barnets namn på hatten. Eller gör en varsin trollstav, se ovan, och skriv barnets namn på.

Vad bjuder man på vid ett Harry Potter-kalas?

Kanske kan du laga till någon läckerhet ur Harry Potters kokbok? Det är recept hämtade ur berättelsen om Harry Potter. Här finns riktigt många recept att välja mellan.

Harry Potters kokbok med recept från berättelsen om Harry
Servera maten i en häxkittel!

Vill du hitta någon enklare mat för Harry Potter kalaset kan kanske soppa eller spagetti med köttfärssås fungera om det är många barn på kalaset.

Köp läsk i olika färger som du gör nya trolldrycksetiketter till. Vill du ha fler färger kan du köpa sockerdricka som du t.ex. färgar blå med karamellfärg eller krossade blåbär.

Gör ett desertbord som är lika överdådigt som i sagan, glass, sorbet i olika färger, chokladkaka, jordgubbar, födelsedagstårta, nougat, chokladbollar och kladdkaka.

För det lilla extra på ett Harry Potter-kalas kan du även baka cupcakes med gul frostning som du sedan klipper ut pappersvingar till och gör till den gyllene kvicken.

Godispåsarna

Köp svarta godispåsar av papper eller sy enkla påsar av tyg där du knyter sidenband om. Fyll godispåsarna med chokladpengar, en varsin trollstav (se ovan hur du gör dem), godisbönor, chokladgrodor, sega råttor och svart godis.

Lekar på ett Harry Potter-kalas

Dela upp barnen i lag för olika Harry Potter lekar

Dela upp barnen i olika elevhem/lag genom att de får dra varsin lapp ur en häxhatt (sorteringshatten). Förbered lappar med:

 • Gryffindor
 • Hufflepuff
 • Ravenclaw
 • Slytherin

Under kalasets gång får de olika lagen poäng i tävlingar men även för gott uppförande och bra saker de gör. Det kan till exempel vara att bära ut disken till köket. Sätt upp en tavla på väggen där de olika lagens poäng bokförs.

Tipspromenad

Vill du ha en färdig tipspromenad till Harry Potter-kalaset finns de en att köpa här. Annars kan du kopiera frågorna och använda i en egen tipspromenad.

Färdig tipspromenad med

Leta spindlar är kul Harry Potter lekar

Förbered innan genom att gömma leksaksspindlar i rummet och låt barnen leta upp dem. Vinner gör det elevhem som hittar flest spindlar.

50-pack med spindlar

Memory är uppskattade Harry Potter lekar

Placera trollkarshattar på golvet – en för varje barn. Lägg godis, trollspön, spindlar och andra magiska föremål under varje hatt. De ska vara två av varje sort. Barnen ska sedan i tur och ordning lyfta på två hattar. Om de får upp två lika får de behålla det som finns under hattarna. Annars går turen vidare till nästa barn. Låt sedan barnen få varsin trollkarshatt när de går hem från kalaset.

Fånga draken

Barnen ställer sig på led efter sitt elevhem. De ska hålla varandra på axlarna. Det barn som står sist ska ha en svans av något slag, kanske en strumpa eller en bit snöre. Leken går ut på att ta svansen för de andra drakarna. Det lag som fått sin svans stulen åker ut. Vinner gör det elevhem som är kvar längst i leken.

Sätt glasögonen på Harry Potter

Klipp ut en Harry Potter av papper och sätt upp på väggen. Barnen ska sedan komma fram en i taget och få en ögonbindel och bli snurrade några varv. Därefter ska de försöka sätta på Harry Potterfiguren ett par pappersglasögon.

Vem är jag?

Alla barn får en lapp på ryggen med någon av figurerna i Harry Potter- böckerna. De ska sedan försöka lista ut vem de själva är med hjälp av ja- och nej-frågor. På såna här Harry Potter lekar kan du ha små klistermärken eller andra pris.

Alfabetet

Varje elevhem får ett papper med alfabetet skrivet från A-Ö. När tävlingen startar ska varje elevhem hitta på ett ord för varje bokstav. Orden ska vara hämtade från Harry Potter böckerna eller filmerna.

Leta trollkarsskatter

Göm ett antal guldskatter – stenar som du spraymålat, chokladpengar och ädelstenar av plastguld. Ge varje lag en tygpåse där de samlar sina skatter. Skatterna kan vara värda olika poäng. När ingen hittar fler skatter räknar man samman poängen och ger poäng till elevhemmet som fått flest poäng.

Quidditch

Här kommer de medtagna kvastarna in. Ett hemma Quidditch kan du åstadkomma genom att sätta upp två mål, ett på varje sida av planen. Nu ska barnen sittande på varsin kvast försöka sopa in bollen i mål. Förbered gärna guldfärgade bollar av olika storlekar.

Kurragömma

Ett barn räknar och övriga gömmer sig. När den som räknar hittar någon ropar han ”bedöva” som är den förstenande trollformeln. När man bli bedövad blir man den som räknar, något som man börjar göra direkt. Om den som gömt sig ser den som räknar först kan hon eller han hoppa fram och ropa ”experiallamus”, som är den avväpnande trollformeln. Den som räknar blir då förlamad och kan inte trolla. Om det händer är det samma person som får blunda och räkna en gång till.

Kvastflygning

Det här är en given favorit bland Harry Potter lekar! Här tävlar barnen för sina olika elevhem. Varje elevhem har en kvast. Längst bort i rummet ställer du upp trollkarlshattar eller koner. Första barnet i varje lag ställer sig gränsle över kvasten och ”flyger” runt konen och tillbaka till sitt lag. Sedan är det nästa barns tur att ta över kvasten och flyta. Vinner gör det elevhem som först flugit klart.

Aktiviteter på ett Harry Potter kalas

Låt barnen gå genom Diagongränden och förvandlas från mugglare till trollkarlar.

De kan göra egna mantlar. Här förbereder du själva manteln och låter barnen få dekorera sin egen mantel med textilpennor, glitterlim, klistermärken, pärlor mm.

De kan tillverka egna trollerihattar. Här gör du strutar av svart papper som du häftar ihop och som barnen sedan får dekorera.

Låt baren göra egna trollstavar. Förbered ätpinnar som du delar ut till barnen. De innehåller förstås: fjädrar från en fenix, draktand, hår från enhörningar osv.

Lär barnen att göra ett enklare trolleritrick.

Hyr in en trollkarl som underhållning på kalaset.

Göra trolldrycker. Här lägger du bakpulver i en liten burk som du märker upp med malt enhörningskorn. Värja lite vinäger med hjälp av grön karamellfärg i en annan burk som du märker upp med extrakt från det piskande pilträdet. Häll ut enhörningshornet i en kittel, tillsätt några droppar diskmedel och tillsätt extraktet från det piskande pilträdet. Nu kommer det bubbla ur kitteln på riktigt trollkarlsvis.

Örtklassen på Hogwartz åstadkommer du genom att ge varje barn några mystiska frön att ta med sig hem. Bra och snabbväxande frön är t.ex. pumpa, ärta eller en böna.

Kalaset bör inledas med att ett spöke håller en historielektion. Det är bra att låta alla gästerna bekanta sig med Harry Potter och hans vänner.

På lektionen i förvandlingskonst med professor McGonagall lägger du fram trolldeg-ormar som barnen ska förvandla till spindlar, sorteringshatt, eller något annat för att klara lektionen. Eller kanske ballongdjursballonger som de ska förvandla till valfritt djur.

Butiker där du hittar allt för ditt kalas!

Först och främst, när det gäller att arrangera ett oförglömligt kalas, är rätt utrustning huvudsakligen nyckeln till framgång. Därför har vi gjort det tunga lyftet för dig. Därefter kan du enkelt skumma igenom denna lista med de bästa webbutikerna som erbjuder allt vad du kan önska för en fest. Eftersom vi vet hur viktigt det är att skapa perfekta minnen, har vi valt dessa butiker med omsorg.

Relaterade frågor

Vad ger man i present på ett barnkalas? Bra presenter på ett barnkalas kan t.ex. vara pysselböcker, slime, skämtsaker, små spel eller kanske smycken. Fler tips på bra presenter att ge bort när det är barnkalas kan du hitta här.

Vad ger man en Harry Potter älskare i present? Bra presenter att ge en Harry Potter älskare är samlarfigurer, metallmodeller från Harry Potter-världen, Marodörkartan och om hon eller han inte redan har alla böcker och filmer så är de garanterat välkomna presenter. Här kan du hitta många fler bra födelsedagspresenter till en Harry Potter-älskare.

Vad ska man hitta på för tema på barnkalaset? Vill du inte ha just ett Harry Potter-kalas så kanske ett Barbiekalas, konstnärskalas eller ett pyjamasparty kan vara roliga idéer. Vill du ha fler tips på bra teman på barnkalaset, så samlar jag alla jag kommer på här.

Hur ordnar man ett alla hjärtans dag kalas? Gör hjärtan av papper där du dekorerar och skriver inbjudan. Bra kläder på ett alla hjärtans dag kalas är rosa eller röda kläder. Dekorera med tyll och sidenband. Strö hjärtformade paljetter över bordet. Gör en egen hjärtformad tårta och dekorera med marsipan, godishjärtan, silverkulor eller strössel. Fler tips för alla hjärtans dag kalas kan du hitta här.

Liknande inlägg

 • Planera ett fantastiskt 1 års kalas för din lilla ettåring

  Planera ett fantastiskt 1 års kalas för din lilla ettåring

  Planerar du 1 års kalas? Tiden från nyfödd tills dess det fyller ett år händer enormt mycket. Barnet har gått från att vara ett ganska hjälplös till att bli en självständig liten individ och lärts sig krypa, äta, prata och ibland även att gå. Det är klart att 1-årsdagen måste firas! Här hittar du inspiration…

  Läs mer…


 • Budgetvänligt Barnkalas

  Budgetvänligt Barnkalas

  Att fira sitt barns födelsedag är alltid en glädjande händelse, men att ordna ett barnkalas kan snabbt bli en dyr affär. Många föräldrar känner pressen att skapa en oförglömlig upplevelse, vilket kan leda till onödiga utgifter. Men oroar dig inte, här kommer vi att visa hur du kan ordna ett fantastiskt och minnesvärt barnkalas utan…

  Läs mer…


 • Frisk luft, vackra omgivningar och roliga aktiviteter: Fira födelsedag utomhus

  Frisk luft, vackra omgivningar och roliga aktiviteter: Fira födelsedag utomhus

  Att fira födelsedag utomhus är ett fantastiskt sätt att bryta från det traditionella och skapa oförglömliga minnen för både dig och dina gäster. I denna artikel kommer vi att dyka in i en värld av kreativa idéer, praktiska tips och inspirerande teman för att göra din utomhusfest till en magisk upplevelse. Så låt oss dyka…

  Läs mer…


 • Guide för att anordna ett magiskt Greta Gris-kalas

  Guide för att anordna ett magiskt Greta Gris-kalas

  Greta Gris är en älskad barnfigur som har erövrat barnens hjärtan världen över. Ett Greta Gris-kalas är det perfekta sättet att fira din lilla äventyrare och skapa minnen som varar för alltid. I den här artikeln kommer vi att ge dig en detaljerad guide till att anordna ett underbart Greta Gris-kalas, inklusive inbjudningar, aktiviteter, lekar,…

  Läs mer…


 • Donut-fest: En stor guide till att anordna en glädjefylld och minnesvärd upplevelse

  Donut-fest: En stor guide till att anordna en glädjefylld och minnesvärd upplevelse

  En donut-fest är ett unikt och roligt tema för alla åldrar, särskilt för de som älskar dessa söta och färgglada bakverk. Med en kreativ och genomtänkt planering kan du skapa en fest som är lika underhållande som den är läcker. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur man anordnar en framgångsrik donut-fest, från…

  Läs mer…


 • En sagolik Disneyfest: En guide till att skapa ett magiskt barnkalas

  En sagolik Disneyfest: En guide till att skapa ett magiskt barnkalas

  Ett Disneykalas är en fantastisk idé för barn och vuxna som älskar Disney-filmer, karaktärer och magi. Det finns oändliga möjligheter att skapa en unik och minnesvärd fest med hjälp av teman, aktiviteter och dekor som hämtats från dessa ikoniska filmer. I denna artikel kommer vi att utforska hur man anordnar en lyckad Disneyfest, från inbjudningar…

  Läs mer…


 • Cupcakekalas

  Cupcakekalas

  Ett cupcakekalas är en rolig och söt idé för en fest, oavsett om du fyller år, firar en särskild händelse eller bara vill ha en trevlig stund tillsammans med vänner och familj. Här är några steg för att hjälpa dig att anordna en oförglömlig cupcakefest. Inbjudningar Först och främst bör du skicka ut inbjudningar till…

  Läs mer…


 • Cocomelon kalas

  Cocomelon kalas

  Ett Cocomelon-kalas är en rolig och sprudlande möjlighet att fira en speciell dag med barn och deras familjer. Här är några tips för att anordna en minnesvärd Cocomelon-fest. Inbjudningar För att sätta igång med festen är det viktigt att bjuda in dina gäster på en rolig och tilltalande sätt. Du kan skapa inbjudningar med en…

  Läs mer…


 • Cheerleader inspirerat kalas

  Cheerleader inspirerat kalas

  En cheerleader-inspirerat kalas är en rolig och energisk möjlighet att fira en speciell dag med vänner och familj. Här är några tips för att anordna en minnesvärd cheerleader-fest. Inbjudningar För att sätta igång med festen är det viktigt att bjuda in dina gäster på ett roligt och energiskt sätt. Du kan skapa inbjudningar med en…

  Läs mer…


 • Naruto-fest: En guide till att anordna en episk händelse för alla anime-entusiaster

  Naruto-fest: En guide till att anordna en episk händelse för alla anime-entusiaster

  Naruto, en populär japansk manga och anime-serie, har fascinerat fans över hela världen med sina spännande äventyr och karaktärer. En Naruto-fest är det perfekta sättet att fira denna kulturella ikon och engagera likasinnade fans i en uppslukande upplevelse. I denna artikel kommer vi att ge dig en omfattande guide för att anordna en fantastisk Naruto-fest,…

  Läs mer…


 • Karneval-tema födelsedagsfest: Steg-för-steg guide

  Karneval-tema födelsedagsfest: Steg-för-steg guide

  Skapa en oförglömlig karneval-tema födelsedagsfest för dina nära och kära med denna detaljerade guide. Här hittar du allt från förberedelser och dekorationer till mat och underhållning. En karneval-tema födelsedagsfest är en spännande och färgglad upplevelse för alla åldrar. Det är en fest som lockar till skratt och glädje, där alla kan delta i festligheterna och…

  Läs mer…


 • Candy Land fest

  Candy Land fest

  En Candy Land fest är en rolig och färgglad möjlighet att fira och umgås med vänner och familj. Här är några tips för att anordna en minnesvärd Candy Land fest. En av anledningarna till att man kanske vill ha en Candy Land-kalas är att barn älskar godis. Att ha en fest med ett sådant tema…

  Läs mer…


Harry Potter-kalas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen