Harry Potter-kalas

Visst är det roligt att anordna kalas med olika teman. Harry Potter är böcker som många barn tycker om, så varför inte fixa ett Harry Potter-kalas?

Hur ordnar man ett Harry Potter-kalas? Barnen klär ut sig till häxor och trollkarlar, kanske någon känd karaktär ur böckerna. Skicka ut magiska och roliga inbjudningar. Självklart behöver rummet dekoreras med ugglor och trolldomsinredning. Laga till någon mat ur Harry Potters kokbok och kanske muffins med gyllene kvickar. Bra lekar är t.ex. Kurragömma och Quidditch.

Låt mig berätta mer om hur du kan fixa ett riktigt lyckat Harry Potter-kalas, med Harry Potter lekar och allt!

Harry Potter kalas

Inbjudningskort

Skriv inbjudan med osynlig skrift. Osynliga pennor kan man hitta både i leksaksaffärer och hobbybutiker. De finns i lite olika varianter, för vissa krävs en uv-lampa och för andra krävs en speciell penna för att få skriften att framträda. Annars kan du skriva inbjudan med hjälp av en tandpetare och citronsaft. Då behöver inbjudan värmas med ett strykjärn för att texten ska framträda.

Använd lite tjockare papper till inbjudningskortet. För att få det att se ut som gammaldags pergament drar du en använd tepåse över pappret. Det ger det den rätta färgen. Det kan också bli väldigt effektfullt om du bränner kanterna på inbjudningskortet.

Det går förstås också bra att skriva inbjudan med en vanlig grön kulspetspenna. Vill man göra inbjudan lite klurigare kan man skriva den spegelvänt.

Försegla gärna inbjudan med ett lacksigill.

Vet man vilket rum gästen har i sitt hem kan man skriva det också på inbjudan. ”Emma som bor i rummet till höger ovanför trappan”.

Skriv t.ex. så här i inbjudan

Välkommen till Hogwarts skola…

Men ange din adress och rita en karta på baksidan

Be dem ta med varsin kvast och att svara med ugglepost eller en mugglartelefon huruvida de kommer till kalaset eller ej.

Kläder på ett Harry Potter-kalas

Be gästerna att klä ut sig till någon karaktär ur böckerna. Det kan t.ex. vara Harry, Hermione, Ron, Draco, Nick, Hagrid, Snape osv. Eller kanske bara en helt vanlig trollkarl.

Vill barnen inte klä ut sig är det ok – då blir de ju mugglare.

För att bli en trollkarl behövs en mantel, trollspö, glasögon, uggla och kanske en kvast.

Trollspö är inget man behöver köpa. Det kan du göra ett riktigt snyggt själv. Jag gjorde ett jättefint trollspö till min dotter med hjälp av en ätpinne, målartejp, smältlim och hobbyfärg. Jag tog pinnen och byggde upp ett handtag av målartejp. Smältlimmet använde jag att ringla lite på den, sedan målade jag allt i en svartbrun färg. Perfekt när man ska på trollkarskalas, men inte vill lägga så mycket pengar på utrustningen.

Harry Potter trollstav som man kan göra själv
Harry Potter trollstav som man kan göra själv

Dekoration

En bit från huset sätter du upp en stor skylt Plattform 9 3/4.

Bor ni i eget hus så kan du sätta upp en uggla på brevlådan med ett brev i munnen.

Vid ytterdörren gör du en skylt ”Välkommen till Hogwarts skola för häxkonst och trolldom”.

Kan du dekorera hemmet som i ett äldre slott med stora tavlor på väggarna och lite spindelväv så förhöjer du känslan. Försök att efterlikna matsalen i Harry Potter-filmen när du dekorerar rummet som kalaset ska hållas i.

På någon hylla kan du ställa ormar, råttor, fladdermöss eller annat i vattenfyllda burkar.

Personligt porträtt av henne

En personlig tavla med motiv ”The Magician” från Royalistik skulle kunna vara en utmärkt present till ett barn som älskar Harry Potter böckerna. Tavlan har en unik och fantasifull design som förmedlar magi och mystik. Motivet på tavlan, en magiker med en mystisk ljuskälla, kommer säkert att tilltalar ett barns fantasi och kreativitet. Presenten är personlig eftersom man kan välja att lägga till ett eget foto eller text till tavlan, vilket gör det till en uppskattad och minnesvärd present. Tavlan är också ett utmärkt sätt att förmedla en kärlek till böckerna och karaktärerna i Harry Potter världen, och kan hängas upp i ett barns rum för att påminna om alla magiska äventyr. Så om du letar efter en unik och minnesvärd present till ett Harry Potter-älskande barn, kan en personlig tavla från Royalistik vara det perfekta valet. Läs mer och beställ

Ta pingisbollar och klipp ut vingar av papper som du klistrar på dem. Spraya dem sedan med guldfärg och häng upp dem i taket. Dessa är den gyllene kvicken.

I taket fäster du självlysande stjärnor och planeter för att efterlikna stjärnhimlen i stora salen på Hogwartz.

Bra färger att dekorera med här är svart, lila, och guld, som alla är typiska trollkarsfärger. Eller kanske Gryffindors färger som är vinrött och guld. Eller grön för Slythein, blå för Ravenklaw eller gul för Hufflepuff.

Ställ några kvastar i hörnet. Dekorera hemmet med leksaksugglor, trollstavar, fladdermöss, osv.

Fyll små glasburkar med magiska ingredienser att använda när man gör trolldryck. Det kan vara vatten som du färgat med karamellfärg, små runda karameller, blötlagd spagetti, timjan, svarta pärlor kan vara skalbaggeögon osv. Hitta gärna på fler magiska ingredienser till trolldryckerna!

Hittar du en svart pappersduk eller svart tyg kan du dekorera den med stjärnor och månar.

Använd guldfärgade engångstallrikar och guldfärgade servetter.

Gör små trollkarshattar som används som placeringskort. Klipp ut runda skivor och gör sedan en kon som du tejpar fast på varje hatt. Skriv barnets namn på hatten. Eller gör en varsin trollstav, se ovan, och skriv barnets namn på.

Vad bjuder man på vid ett Harry Potter-kalas?

Kanske kan du laga till någon läckerhet ur Harry Potters kokbok? Det är recept hämtade ur berättelsen om Harry Potter. Här finns riktigt många recept att välja mellan.

Harry Potters kokbok med recept från berättelsen om Harry
Servera maten i en häxkittel!

Vill du hitta någon enklare mat för Harry Potter kalaset kan kanske soppa eller spagetti med köttfärssås fungera om det är många barn på kalaset.

Köp läsk i olika färger som du gör nya trolldrycksetiketter till. Vill du ha fler färger kan du köpa sockerdricka som du t.ex. färgar blå med karamellfärg eller krossade blåbär.

Gör ett desertbord som är lika överdådigt som i sagan, glass, sorbet i olika färger, chokladkaka, jordgubbar, födelsedagstårta, nougat, chokladbollar och kladdkaka.

För det lilla extra på ett Harry Potter-kalas kan du även baka cupcakes med gul frostning som du sedan klipper ut pappersvingar till och gör till den gyllene kvicken.

Godispåsarna

Köp svarta godispåsar av papper eller sy enkla påsar av tyg där du knyter sidenband om. Fyll godispåsarna med chokladpengar, en varsin trollstav (se ovan hur du gör dem), godisbönor, chokladgrodor, sega råttor och svart godis.

Lekar på ett Harry Potter-kalas

Dela upp barnen i lag för olika Harry Potter lekar

Dela upp barnen i olika elevhem/lag genom att de får dra varsin lapp ur en häxhatt (sorteringshatten). Förbered lappar med:

  • Gryffindor
  • Hufflepuff
  • Ravenclaw
  • Slytherin

Under kalasets gång får de olika lagen poäng i tävlingar men även för gott uppförande och bra saker de gör. Det kan till exempel vara att bära ut disken till köket. Sätt upp en tavla på väggen där de olika lagens poäng bokförs.

Tipspromenad

Vill du ha en färdig tipspromenad till Harry Potter-kalaset finns de en att köpa här. Annars kan du kopiera frågorna och använda i en egen tipspromenad.

Färdig tipspromenad med

Leta spindlar är kul Harry Potter lekar

Förbered innan genom att gömma leksaksspindlar i rummet och låt barnen leta upp dem. Vinner gör det elevhem som hittar flest spindlar.

50-pack med spindlar

Memory är uppskattade Harry Potter lekar

Placera trollkarshattar på golvet – en för varje barn. Lägg godis, trollspön, spindlar och andra magiska föremål under varje hatt. De ska vara två av varje sort. Barnen ska sedan i tur och ordning lyfta på två hattar. Om de får upp två lika får de behålla det som finns under hattarna. Annars går turen vidare till nästa barn. Låt sedan barnen få varsin trollkarshatt när de går hem från kalaset.

Fånga draken

Barnen ställer sig på led efter sitt elevhem. De ska hålla varandra på axlarna. Det barn som står sist ska ha en svans av något slag, kanske en strumpa eller en bit snöre. Leken går ut på att ta svansen för de andra drakarna. Det lag som fått sin svans stulen åker ut. Vinner gör det elevhem som är kvar längst i leken.

Sätt glasögonen på Harry Potter

Klipp ut en Harry Potter av papper och sätt upp på väggen. Barnen ska sedan komma fram en i taget och få en ögonbindel och bli snurrade några varv. Därefter ska de försöka sätta på Harry Potterfiguren ett par pappersglasögon.

Vem är jag?

Alla barn får en lapp på ryggen med någon av figurerna i Harry Potter- böckerna. De ska sedan försöka lista ut vem de själva är med hjälp av ja- och nej-frågor. På såna här Harry Potter lekar kan du ha små klistermärken eller andra pris.

Alfabetet

Varje elevhem får ett papper med alfabetet skrivet från A-Ö. När tävlingen startar ska varje elevhem hitta på ett ord för varje bokstav. Orden ska vara hämtade från Harry Potter böckerna eller filmerna.

Leta trollkarsskatter

Göm ett antal guldskatter – stenar som du spraymålat, chokladpengar och ädelstenar av plastguld. Ge varje lag en tygpåse där de samlar sina skatter. Skatterna kan vara värda olika poäng. När ingen hittar fler skatter räknar man samman poängen och ger poäng till elevhemmet som fått flest poäng.

Quidditch

Här kommer de medtagna kvastarna in. Ett hemma Quidditch kan du åstadkomma genom att sätta upp två mål, ett på varje sida av planen. Nu ska barnen sittande på varsin kvast försöka sopa in bollen i mål. Förbered gärna guldfärgade bollar av olika storlekar.

Kurragömma

Ett barn räknar och övriga gömmer sig. När den som räknar hittar någon ropar han ”bedöva” som är den förstenande trollformeln. När man bli bedövad blir man den som räknar, något som man börjar göra direkt. Om den som gömt sig ser den som räknar först kan hon eller han hoppa fram och ropa ”experiallamus”, som är den avväpnande trollformeln. Den som räknar blir då förlamad och kan inte trolla. Om det händer är det samma person som får blunda och räkna en gång till.

Kvastflygning

Det här är en given favorit bland Harry Potter lekar! Här tävlar barnen för sina olika elevhem. Varje elevhem har en kvast. Längst bort i rummet ställer du upp trollkarlshattar eller koner. Första barnet i varje lag ställer sig gränsle över kvasten och ”flyger” runt konen och tillbaka till sitt lag. Sedan är det nästa barns tur att ta över kvasten och flyta. Vinner gör det elevhem som först flugit klart.

Aktiviteter på ett Harry Potter kalas

Låt barnen gå genom Diagongränden och förvandlas från mugglare till trollkarlar.

De kan göra egna mantlar. Här förbereder du själva manteln och låter barnen få dekorera sin egen mantel med textilpennor, glitterlim, klistermärken, pärlor mm.

De kan tillverka egna trollerihattar. Här gör du strutar av svart papper som du häftar ihop och som barnen sedan får dekorera.

Låt baren göra egna trollstavar. Förbered ätpinnar som du delar ut till barnen. De innehåller förstås: fjädrar från en fenix, draktand, hår från enhörningar osv.

Lär barnen att göra ett enklare trolleritrick.

Hyr in en trollkarl som underhållning på kalaset.

Göra trolldrycker. Här lägger du bakpulver i en liten burk som du märker upp med malt enhörningskorn. Värja lite vinäger med hjälp av grön karamellfärg i en annan burk som du märker upp med extrakt från det piskande pilträdet. Häll ut enhörningshornet i en kittel, tillsätt några droppar diskmedel och tillsätt extraktet från det piskande pilträdet. Nu kommer det bubbla ur kitteln på riktigt trollkarlsvis.

Örtklassen på Hogwartz åstadkommer du genom att ge varje barn några mystiska frön att ta med sig hem. Bra och snabbväxande frön är t.ex. pumpa, ärta eller en böna.

Kalaset bör inledas med att ett spöke håller en historielektion. Det är bra att låta alla gästerna bekanta sig med Harry Potter och hans vänner.

På lektionen i förvandlingskonst med professor McGonagall lägger du fram trolldeg-ormar som barnen ska förvandla till spindlar, sorteringshatt, eller något annat för att klara lektionen. Eller kanske ballongdjursballonger som de ska förvandla till valfritt djur.

Relaterade frågor

Vad ger man i present på ett barnkalas? Bra presenter på ett barnkalas kan t.ex. vara pysselböcker, slime, skämtsaker, små spel eller kanske smycken. Fler tips på bra presenter att ge bort när det är barnkalas kan du hitta här.

Vad ger man en Harry Potter älskare i present? Bra presenter att ge en Harry Potter älskare är samlarfigurer, metallmodeller från Harry Potter-världen, Marodörkartan och om hon eller han inte redan har alla böcker och filmer så är de garanterat välkomna presenter. Här kan du hitta många fler bra födelsedagspresenter till en Harry Potter-älskare.

Vad ska man hitta på för tema på barnkalaset? Vill du inte ha just ett Harry Potter-kalas så kanske ett Barbiekalas, konstnärskalas eller ett pyjamasparty kan vara roliga idéer. Vill du ha fler tips på bra teman på barnkalaset, så samlar jag alla jag kommer på här.

Hur ordnar man ett alla hjärtans dag kalas? Gör hjärtan av papper där du dekorerar och skriver inbjudan. Bra kläder på ett alla hjärtans dag kalas är rosa eller röda kläder. Dekorera med tyll och sidenband. Strö hjärtformade paljetter över bordet. Gör en egen hjärtformad tårta och dekorera med marsipan, godishjärtan, silverkulor eller strössel. Fler tips för alla hjärtans dag kalas kan du hitta här.

Liknande inlägg

Harry Potter-kalas
Rulla till toppen