Inte bara Pippis pappa uppskattar sjörövarlivet. Faktum är att vi alla har en liten sjörövare inom oss – en äventyrslysten själ som längtar ut på de vidsträckta haven. Vad kan vara roligare än att ordna och delta i ett sjörövarkalas?
Hur anordnar man då ett sjörövarkalas? Skicka ut inbjudningskort på en skattkarta. Barnen klär sig som pirater med ögonlapp och svärd. Bra mat att bjuda på är korv och köttbullar. Baka en tårta formad som ett sjörövarskepp. Bra lekar på ett sjörövarkalas är gå på plankan och skattjakt.
Att ordna ett sjörövarkalas
Sjörövarkalaset är en oförglömlig upplevelse för barn i alla åldrar. När du väljer att ordna ett sådant kalas, därefter kommer du att skapa minnen för livet. Därför är det viktigt att förbereda sig noggrant och se till att alla detaljer är på plats.
Ett kalas med tema måste planeras noga för att det ska bli riktigt lyckat och därför ska du få lite tips här på vad du kan tänka på och hur du kan göra.
När jag ordnade ett sjörövarkalas insåg jag snabbt att det var ett utmärkt val av tema. Det visade sig vara både roligt för barnen och ekonomiskt fördelaktigt när det kom till dekor och kläder. Det här kalaset erbjuder en fantastisk möjlighet att hålla nere kostnaderna om det är något man strävar efter. Vårt sjörövarkalas blev inte bara minnesvärt utan också otroligt spännande för barnen.
Sjörövarna iklädda ögonlappar och piratkläder blev snabbt en favorit hos de små och de fortsatte att leka i flera veckor efter kalaset. Det är tydligt att de måste ha blivit djupt imponerade och inspirerade av detta pirattema som vi hade skapat. De äventyr och skatter de fantiserade om under kalaset hade verkligen fått deras fantasier att blomstra.
Så, om du är ute efter en underhållande och ganska billigt sätt att fira, är ett sjörövarkalas definitivt ett alternativ att överväga. Det ger både glädje och minnen som varar länge, och dess charmiga enkelhet gör det till ett perfekt val för både barn och föräldrar.
Inbjudan
När ni väl bestämt vilka som ska bjudas är det dags att göra i ordning inbjudan.
Börja med framsidan av kortet där du kan rita en skattkarta med beskrivning på hur man tar sig från till exempel tomtgränsen och fram till ytterdörren om ni bor i hus eller fram till porten och antal trappor om ni bor i lägenhet. I stället för skattkarta kan du annars göra en dödskalleflagga på framsidan, ett skepp eller en sjörövarhatt med dödskalle.
På andra sidan kortet behöver du ha en passande text förstås. Här kommer ett förslag:
Varning! Det ryktas att Kapten Arvid ska ha ett piratparty och du behövs som bemanning på båten. Skeppet avgår (datum och tid). Från Hamn (adress). Valfri piratklädsel och lämna dina vapen på din båt.
Inbjudan kan du skriva på ett pergamentpapper som du rullar och sätter ett band runt som en pergamentrulle. Skriv barnets (gästens) namn på en etikett som du sätter fast i snöret. Eller så kan du ta lite tjockare papper som du bränner lite i kanterna. Med hjälp av en blöt tepåse som du drar lite lätt över pappret får du ett åldrat utseende på kortet. Inbjudan levereras istoppad i en flaska med lite sand på botten.
Tips på klädsel
- Sy en väst i svart tyg, eller hitta en på loppis, som du syr fast eller klistrar fast en piratflagga med dödskalle på.
- Alla matroser har randiga tröjor förstås, svarta byxor till det och så en snusnäsduk runt halsen eller knuten på huvudet.
- En sjörövarkikare gör du enkelt av en hushålls- eller toalettrulle. Måla eller spraya den svart. Täck ena änden med färgad cellofan.
- Smink för ansiktsmålning finns att köpa i de flesta leksaksaffärer eller på nätet. Fördelen med dessa är att de är relativt lätta att få bort när kalaset är över. Måla skäggstubb, mustasch, kraftiga ögonbryn och lite fina ärr.
- Ögonlappar klipper du enklast till av svart filt. Fäst resår så är det enkelt att ta på och av lappen.
- Sjörövare brukar också tycka om stora guldkedjor, guldringar i öronen och piratkrokar. Piratkroken gör du på en engångsmugg som barnet trär in handen i.
- Låt barnen få tillverka egna piratsvärd.
Dekorationer och inredning på sjörövarkalas
Eftersom sjörövarkalaset har ett tydligt tema, är det viktigt att förvandla festlokalen eller trädgården till en äkta piratmiljö. Därför kan du använda sjörövarflaggor och dekorationer för att sätta stämningen. Dessutom kan du ordna hinder och utmaningar, såsom en uppblåsbar sjörövarbåt eller en klättervägg, för att ge barnen en äventyrlig känsla.
- Bomber och granater måste varje sjörövarkalas ha förstås. Svarta ballonger får bli bomber och serpentiner i orange, gult och rött till det.
- Klipp ut fiskar i olika färgade papper som du fäster på ett snöre och hänger i taket.
- Gör piratflaggor i papper eller tyg som du fäster på ett snöra och hänger i taket, mellan lampor och fönster.
- Gör ett ankare av kartong och klä sedan in ankaret i aluminiumfolie.
- Ersätt tavlorna på väggarna med runda skeppsfönster som du gjort av papp.
- Tillverka egna skyltar med texten ”inträde sker på egen risk”, ”fängelsehåla” och liknande.
- Ta en kartong i lämplig storlek och måla/spraya den svart eller brun så att den ser ut som en skattkista. Häng ett lås på och sätt en skylt på med texten ”Tillhör Kapten Arvid!” Här kan du förvara godispåsarna.
- Lägg en svart duk (eller lakan) på bordet och strö ut piratpengar. Använd choklad och leksakspengar (finns att skriva ut på nätet om du inte köper).
- Köp en vit eller gul pappersduk där du ritar en skattkarta.
- Tillverka pappersskepp som du fyller med piratpengar av choklad.
- Varför inte låta varje stol få en personlig skylt med namnet på matrosen som ska sitta där. Födelsedagsbarnet är förstås Kapten.
Kalasmusik och film
Musik är ett bra sätt att få till rätt stämning på kalaset och till ett sjörövarkalas kan därför musik från filmen Peter Pan eller Pippi på de sju haven passa bra. Och varför inte titta på filmen också i lagom tid innan det är dags att lämna kalaset.
Det här kan du bjuda på
- Pirater är blodtörstiga typer så röd dricka behöver de förstås.
- Korv som får vara avklippta fingrar och ketchup som blod.
- Spetsa korv (fingrar) och köttbullar (bomber) på träspett.
- Gör en glassbomb eller baka en tårta med svart grädde (karamellfärgad). I godishyllan hittar du löständer att dekorera med och hallonremmar.
- Om du väljer att göra en tårta kan du färga grädden blå (hav) och dekorera med skepp, hajar, krokodiler och plastgubbar. Glöm inte piratflaggan.
- Bakar du en sockerkaksbotten i långpanna är det ganska lätt att stapla dem på varandra och skära ut ett skepp som du dekorerar med brun grädde, segel av grillpinnar och papper. Godis kan användas som dekoration för att få till ett perfekt skepp.
Här hittar du några exempel på sjörövartårtor som jag tycker är fina:
Godispåsar
När det är dags att gå hem öppnar ni skattkistan så har du märkt upp varje påse med matrosens namn så att de inte finns risk för att blanda ihop dem. Speciellt bra om det finns barn som är allergiska och behöver en godispåse som är anpassade efter dem. Fyll påsarna med löständer, bomber, halsband och annat som passar en pirat. Lägg gärna dit en gnuggis (tatuering) och en leksaksfisk.
Skriv ut piratflaggor och sätt på bruna godispåsar eller rita en skattkarta på utsidan av påsarna.
Piratlekar
När du planerar aktiviteter för kalaset, tänk på att inkludera lekar som passar temat. En skattjakt är ett måste på ett sjörövarkalas. Du kan använda skattkartor och ledtrådar för att guida barnen till den gömda skatten. Se till att skatten är något som passar pirattemat, som guldmynt eller ögonlappar.
Eftersom sjörövarlivet är fullt av äventyr, kan du också inkludera lekar som ”Gå på plankan”, där barnen balanserar över en planka eller en pool som representerar havet. En annan rolig aktivitet är att låta barnen söka efter skatter gömda i rummet eller utomhus.
Tipspromenad om sjörövare och pirater
Tipspromenad är ju en klassiker på barnkalasen, men varför inte välja en med frågor om sjörövare. Här blandas sagornas pirater med verkliga. Det finns även frågor om stora sjörövarskatter som hittats för några år sedan. En tipspromenad för att sätta igång fantasin och leken hos barn. Läs mer om tipspromenaden med sjörövare och pirater.
Dags för skattjakt
Skattjakt med skattkarta
Dela upp barnen i lag och ge varje lag en egen skattkarta (olika för varje lag) som markerar var först ledtråden ligger. Första ledtråden är en skattkarta som visar var nästa ledtråd ligger osv. tills bara skatten återstår. Det lag som först hittar sin skatt har vunnit. Som alternativ till skattkarta kan du skriva ut ett fotografi på stället där nästa ledtråd ligger. Om det inte är många barn på kalaset räcker det med en skattkarta där alla får hjälpas åt att leta efter skatten.
Skattjakt med ledtrådar
Att ha en skattjakt på ett sjörövarkalas kan vara en spännande och rolig aktivitet som engagerar barnen och ger en äventyrlig känsla till festen. För att skapa den rätta atmosfären kan man dekorera festlokalen eller trädgården med sjörövarflaggor och piratrelaterade dekorationer.
För att genomföra skattjakten behöver man förbereda ledtrådar som leder barnen framåt mot skatten. Ledtrådarna kan vara enkla pussel eller gåtor som barnen behöver lösa för att hitta nästa ledtråd. Man kan också använda en skattkarta som visar vägen till skatten, vilket ger en ännu mer autentisk känsla. Jag har även gjort färdig skattjakt att skriva ut, som kanske passar på ett sjörövarkalas.
För att skapa en känsla av äventyr kan man också inkludera hinder och utmaningar som barnen behöver ta sig förbi för att komma närmare skatten. Det kan vara exempelvis en uppblåsbar bana som representerar en sjörövarbåt eller en klättervägg som barnen behöver övervinna för att nå nästa ledtråd.
När alla ledtrådar är lösta och skatten är hittad kan man avsluta med att låta barnen öppna skattkistan. Skatten kan vara något passande för ett sjörövartema, som exempelvis guldmynt, ögonlappar eller sjörövarhattar.
Sammanfattningsvis kan en skattjakt på ett sjörövarkalas vara en spännande och rolig aktivitet som skapar en känsla av äventyr och gör festen minnesvärd. Det är viktigt att anpassa ledtrådarna efter barnens ålder och intressen för att göra det så roligt som möjligt.
Var är skatten?
Göm små presenter/skattkistor på lite olika ställen i huset och låt barnen gå på skattjakt. Den som hittar en skatt sätter sig på golvet tills alla hitta varsin skatt och satt sig i ringen. Nu är det dags att öppna och se vad som finns i.
Leta efter krokodilen
Är det ett kalas för mindre barn kan det vara kul att gömma en äggklocka på en pappkrokodil. Sedan gäller det för barnen att lyssna och försöka hitta krokodilen med äggklockan innan den ringer.
Hitta skatterna
Gör en lista på saker som du har gömt i rummet. Är det små barn kan du istället för att skriva ordet göra en lista med bilder. Låt barnen leta efter sakerna som finns på listan. Varje sak ger olika poäng. När alla sakerna är hittade räknar ni ihop vem som fick mest poäng.
Gå på plankan
Gå på plankan kan göras på olika sätt förstås, men jag har två alternativ.
Lägg en planka på golvet och låt barnen gå över den en och en medan musik spelas. När musiken tystnar åker det barn som står på plankan ur leken. Fortsätt tills det bara finns ett barn kvar.
Är det sommar ute kan du låta piraterna få gå på plankan. Under plankan placerar du en barnpool och låter barnen få balansera över till andra sidan. Själva plankan staplar du upp på två hinkar och förankrar ordentligt. Sedan är det bara för de små sjörövarna att balansera sig över till andra sidan.
Sätt kryss på skattkartan
Det här är samma lek som den där du ska sätta knorren på grisen men här byter du ut grisen mot en skattkarta. Rita upp vatten, öar och en skattkista. Ge varje barn en krita (olika färger) och sätt på ögonbindel. Den som sätter krysset närmast skattkistan vinner.
Piratens hatt
Låt alla barnen sitta i en ring på golvet. Kaptenen börjar. Låt pirathatten gå runt i ringen medan musik spelas. När musiken tystnad måste den som håller i hatten kliva ur ringen. Sisten kvar vinner.
Smälla bomber
Blås upp ett antal svarta ballonger där du i några av dem har lagt hemliga lappar. Häng upp dem i snören och låt barnen kasta pil en i taget. Om du inte vill använda pilar eller andra vassa föremål låter du varje barn välja ut en ballong som de sedan får försöka smälla genom att sätta sig på dem. På de hemliga lapparna står det olika poäng eller priser.
En annan variant av bomberna får du om du fyller svarta vattenballonger med vatten och släpper ut barnen utomhus.
Gå på guld och silverjakt
Sy svarta påsar och spraya stenar i silver och guldfärg. Göm silver- och guldklimparna i rummet (eller utomhus om vädret tillåter). Låt varje barn få en egen tygpåse, sätt timern på 15 minuter och skicka ut dem på jakt efter rikedomarna. Räkna ihop poängen när tiden är slut (silver ger till exempel 2 poäng och guld 3).
Ryktet går
Sätt barnen i en ring. Låt en av sjörövarna börja med att viska ett ord eller en mening till den som sitter bredvid vänster sida. Den i sin tur viskar till nästa osv. Viktigt är att den som viskar bara får göra det en gång så det gäller att lyssna. När ordet, eller meningen, når det sista barnet säger den det högt så att alla hör. Det kan bli hur tokigt som helst.
Sjörövarslag
Ta två stora kartonger och gör om till sjörövarskepp. Dela upp barnen i två lag och ge dem plast eller skumgummibollar som får vara kanonkulor. På en given signal börjar slaget. Man får inte ta upp kanonkulor från marken utan bara kasta de som man blivit tilldelad. När alla kulor är slut räknar ni ihop hur många som hamnat i varje skepp. De lag som lyckats få i mest kanonkulor i motståndarens skepp har vunnit.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis, ett sjörövarkalas är en fantastisk möjlighet att skapa magiska minnen för barnen. Genom att noggrant planera och använda kreativa idéer kan du göra kalaset till en oförglömlig upplevelse som barnen kommer att prata om länge efteråt. Så ge dig ut på de sju haven och skapa ett piratkalas som ingen kommer att glömma!
Relaterade frågor
Hur gör man ett Pippikalas? Ett Pippikalas bör göras baklänges. När barnen har ätit färdigt fäller man ihop duken med allt innehåll och bär iväg. Bra lekar på ett Pippikalas är inte nudda golv och Vart är Herr Nilsson. Fler tips för Pippikalaset kan du hitta här.
Vad kan man ha för teman på barnkalaset? Det finns förstås massor av roliga kalasteman men några idéer är prinsesskalas, Harry Potterkalas, Spökkalas och Vinterkalas. Fler kalastips finns samlade här.
Vad kan man leka på barnkalaset? Bra lekar och aktiviteter för barnkalaset är t.ex. tipspromenad, fiskdamm, disktraserace, chokladpuddingleken, paketleken osv. Här hittar du regler, tipspromenader och förslag på fler lekar på barnkalas.
Vad leker man på ett dinosauriekalas? Bra lekar på ett dinosauriekalas är arkeologer, sätta svansen på dinosaurien, gömma ägget, kasta ringar på triceratops eller väck inte den dinosaurie som sover. Fler tips om lekar och vad man ska bjuda på vid ett dinosauriekalas kan du hitta här.
Tips på fortsatt läsning
Dela gärna inlägget!