Sjörövarkalas

Det är inte bara Pippis pappa som tycker om livet som sjörövare. Faktum är nog att det bor en liten sjörövare i oss alla. Sjörövare med äventyrslust och en längtan ut på de sju haven. Vad kan väl inte vara roligare än att både arrangera och få vara med på ett sjörövarkalas.

Hur anordnar man då ett sjörövarkalas? Skicka ut inbjudningskort på en skattkarta. Barnen klär sig som pirater med ögonlapp och svärd. Bra mat att bjuda på är korv och köttbullar. Baka en tårta formad som ett sjörövarskepp. Bra lekar på ett sjörövarkalas är gå på plankan och skattjakt.

Sjörövarkalas – här hittar du tipsen för att kalaset ska bli riktigt bra!

Ett kalas med tema måste planeras noga för att det ska bli riktigt lyckat och därför ska du få lite tips här på vad du kan tänka på och hur du kan göra.

Inbjudan

När ni väl bestämt vilka som ska bjudas är det dags att göra i ordning inbjudan.

Börja med framsidan av kortet där du kan rita en skattkarta med beskrivning på hur man tar sig från till exempel tomtgränsen och fram till ytterdörren om ni bor i hus eller fram till porten och antal trappor om ni bor i lägenhet. Istället för skattkarta kan du annars göra en dödskalleflagga på framsidan, ett skepp eller en sjörövarhatt med dödskalle.

På andra sidan kortet behöver du ha en passande text förstås. Här kommer ett förslag:

Varning! Det ryktas att Kapten Arvid ska ha ett piratparty och du behövs som bemanning på båten. Skeppet avgår (datum och tid). Från Hamn (adress). Valfri piratklädsel och lämna dina vapen på din båt.

Inbjudan kan du skriva på ett papper som du rullar och sätter ett band runt som en pergamentrulle. Skriv barnets (gästens) namn på en etikett som du sätter fast i snöret. Eller så kan du ta lite tjockare papper som du bränner lite i kanterna. Med hjälp av en blöt tepåse som du drar lite lätt över pappret får du ett åldrat utseende på kortet. Inbjudan laveras istoppad i en flaska med lite sand på botten.

Tips på klädsel

 • Sy en väst i svart tyg, eller hitta en på loppis, som du syr fast eller klistrar fast en piratflagga med dödskalle på.   
 • Alla matroser har randiga tröjor förstås, svarta byxor till det och så en snusnäsduk runt halsen eller knuten på huvudet.
 • En sjörövarkikare gör du enkelt av en hushålls- eller toalettrulle. Måla eller spraya den svart. Täck ena änden med färgad cellofan.
 • Smink för ansiktsmålning finns att köpa i de flesta leksaksaffärer eller på nätet. Fördelen med dessa är att de är relativt lätta att få bort när kalaset är över. Måla skäggstubb, mustasch, kraftiga ögonbryn och lite fina ärr.
 • Ögonlappar klipper du enklast till av svart filt. Fäst resår så är det enkelt att ta på och av lappen.
 • Sjörövare brukar också tycka om stora guldkedjor, guldringar i öronen och piratkrokar. Piratkroken gör du på en engångsmugg som barnet trär in handen i.
 • Låt barnen få tillverka egna piratsvärd.

Dekorera och inred

 • Bomber och granater måste varje sjörövarkalas ha förstås. Svarta ballonger får bli bomber och serpentiner i orange, gult och rött till det.
 • Klipp ut fiskar i olika färgade papper som du fäster på ett snöre och hänger i taket.
 • Gör piratflaggor i papper eller tyg som du fäster på ett snöra och hänger i taket, mellan lampor och fönster.
 • Gör ett ankare av kartong och klä sedan in ankaret i aluminiumfolie.
 • Ersätt tavlorna på väggarna med runda skeppsfönster som du gjort av papp.
 • Tillverka egna skyltar med texten ”inträde sker på egen risk”, ”fängelsehåla” och liknande.
 • Ta en kartong i lämplig storlek och måla/spraya den svart eller brun så att den ser ut som en skattkista. Häng ett lås på och sätt en skylt på med texten ”Tillhör Kapten Arvid!” Här kan du förvara godispåsarna.
 • Lägg en svart duk (eller lakan) på bordet och strö ut piratpengar. Använd choklad och leksakspengar (finns att skriva ut på nätet om du inte köper).
 • Köp en vit eller gul pappersduk där du ritar en skattkarta.
 • Tillverka pappersskepp som du fyller med piratpengar av choklad.
 • Varför inte låta varje stol få en personlig skylt med namnet på matrosen som ska sitta där. Födelsedagsbarnet är förstås Kapten.

Kalasmusik och film

Musik är ett bra sätt att få till rätt stämning på kalaset och till ett sjörövarkalas kan därför musik från filmen Peter Pan eller Pippi på de sju haven passa bra. Och varför inte titta på filmen också i lagom tid innan det är dags att lämna kalaset.

Det här kan du bjuda på

 • Pirater är blodtörstiga typer så röd dricka behöver de förstås.
 • Korv som får vara avklippta fingrar och ketchup som blod.
 • Spetsa korv (fingrar) och köttbullar (bomber) på träspett.
 • Gör en glassbomb eller baka en tårta med svart grädde (karamellfärgad). I godishyllan hittar du löständer att dekorera med och hallonremmar.
 • Om du väljer att göra en tårta kan du färga grädden blå (hav) och dekorera med skepp, hajar, krokodiler och plastgubbar. Glöm inte piratflaggan.
 • Bakar du en sockerkaksbotten i långpappa är det ganska lätt att stapla dem på varandra och skära ut ett skepp som du dekorerar med brun grädde, segel av grillpinnar och papper. Godis kan användas som dekoration för att få till ett perfekt skepp.

Godispåsar

När det är dags att gå hem öppnar ni skattkistan så har du märkt upp varje påse med matrosens namn så att de inte finns risk för att blanda ihop dem. Speciellt bra om det finns barn som är allergiska och behöver en godispåse som är anpassade efter dem. Fyll påsarna med löständer, bomber, halsband och annat som passar en pirat. Lägg gärna dit en gnuggis (tatuering) och en leksaksfisk.

Skriv ut piratflaggor och sätt på bruna godispåsar eller rita en skattkarta på utsidan av påsarna.

Piratlekar

Tipspromenad om sjörövare och pirater

Tipspromenad är ju en klassiker på barnkalasen, men varför inte välja en med frågor om sjörövare. Här blandas sagornas pirater med verkliga. Det finns även frågor om stora sjörövarskatter som hittats för några år sedan. En tipspromenad för att sätta igång fantasin och leken hos barn. Läs mer om tipspromenaden med sjörövare och pirater.

Dags för skattjakt

Skattjakt med skattkarta

Dela upp barnen i lag och ge varje lag en egen skattkarta (olika för varje lag) som markerar var först ledtråden ligger. Första ledtråden är en skattkarta som visar var nästa ledtråd ligger osv. tills bara skatten återstår. Det lag som först hittar sin skatt har vunnit. Som alternativ till skattkarta kan du skriva ut ett fotografi på stället där nästa ledtråd ligger. Om det inte är många barn på kalaset räcker det med en skattkarta där alla får hjälpas åt att leta efter skatten.

Skattjat med ledtrådar

Att ha en skattjakt på ett sjörövarkalas kan vara en spännande och rolig aktivitet som engagerar barnen och ger en äventyrlig känsla till festen. För att skapa den rätta atmosfären kan man dekorera festlokalen eller trädgården med sjörövarflaggor och piratrelaterade dekorationer.

För att genomföra skattjakten behöver man förbereda ledtrådar som leder barnen framåt mot skatten. Ledtrådarna kan vara enkla pussel eller gåtor som barnen behöver lösa för att hitta nästa ledtråd. Man kan också använda en skattkarta som visar vägen till skatten, vilket ger en ännu mer autentisk känsla. Jag har även gjort färdig skattjakt att skriva ut, som kanske passar på ett sjörövarkalas.

För att skapa en känsla av äventyr kan man också inkludera hinder och utmaningar som barnen behöver ta sig förbi för att komma närmare skatten. Det kan vara exempelvis en uppblåsbar bana som representerar en sjörövarbåt eller en klättervägg som barnen behöver övervinna för att nå nästa ledtråd.

När alla ledtrådar är lösta och skatten är hittad kan man avsluta med att låta barnen öppna skattkistan. Skatten kan vara något passande för ett sjörövartema, som exempelvis guldmynt, ögonlappar eller sjörövarhattar.

Sammanfattningsvis kan en skattjakt på ett sjörövarkalas vara en spännande och rolig aktivitet som skapar en känsla av äventyr och gör festen minnesvärd. Det är viktigt att anpassa ledtrådarna efter barnens ålder och intressen för att göra det så roligt som möjligt.

Var är skatten?

Göm små presenter/skattkistor på lite olika ställen i huset och låt barnen gå på skattjakt. Den som hittar en skatt sätter sig på golvet tills alla hitta varsin skatt och satt sig i ringen. Nu är det dags att öppna och se vad som finns i.

Leta efter krokodilen

Är det ett kalas för mindre barn kan det vara kul att gömma en äggklocka på en pappkrokodil. Sedan gäller det för barnen att lyssna och försöka hitta krokodilen med äggklockan innan den ringer.

Hitta skatterna

Gör en lista på saker som du har gömt i rummet. Är det små barn kan du istället för att skriva ordet göra en lista med bilder. Låt barnen leta efter sakerna som finns på listan. Varje sak ger olika poäng. När alla sakerna är hittade räknar ni ihop vem som fick mest poäng.

Gå på plankan

Gå på plankan kan göras på olika sätt förstås, men jag har två alternativ.

Lägg en planka på golvet och låt barnen gå över den en och en medan musik spelas. När musiken tystnar åker det barn som står på plankan ur leken. Fortsätt tills det bara finns ett barn kvar.

Är det sommar ute kan du låta piraterna få gå på plankan. Under plankan placerar du en barnpool och låter barnen få balansera över till andra sidan. Själva plankan staplar du upp på två hinkar och förankrar ordentligt. Sedan är det bara för de små sjörövarna att balansera sig över till andra sidan.

Sätt kryss på skattkartan

Det här är samma lek som den där du ska sätta knorren på grisen men här byter du ut grisen mot en skattkarta. Rita upp vatten, öar och en skattkista. Ge varje barn en krita (olika färger) och sätt på ögonbindel. Den som sätter krysset närmast skattkistan vinner.

Piratens hatt

Låt alla barnen sitta i en ring på golvet. Kaptenen börjar. Låt pirathatten gå runt i ringen medan musik spelas. När musiken tystnad måste den som håller i hatten kliva ur ringen. Sisten kvar vinner.

Smälla bomber

Blås upp ett antal svarta ballonger där du i några av dem har lagt hemliga lappar. Häng upp dem i snören och låt barnen kasta pil en i taget. Om du inte vill använda pilar eller andra vassa föremål låter du varje barn välja ut en ballong som de sedan får försöka smälla genom att sätta sig på dem. På de hemliga lapparna står det olika poäng eller priser.

En annan variant av bomberna får du om du fyller svarta vattenballonger med vatten och släpper ut barnen utomhus.

Gå på guld och silverjakt

Sy svarta påsar och spraya stenar i silver och guldfärg. Göm silver- och guldklimparna i rummet (eller utomhus om vädret tillåter). Låt varje barn få en egen tygpåse, sätt timern på 15 minuter och skicka ut dem på jakt efter rikedomarna. Räkna ihop poängen när tiden är slut (silver ger till exempel 2 poäng och guld 3).

Ryktet går

Sätt barnen i en ring. Låt en av sjörövarna börja med att viska ett ord eller en mening till den som sitter bredvid vänster sida. Den i sin tur viskar till nästa osv. Viktigt är att den som viskar bara får göra det en gång så det gäller att lyssna. När ordet, eller meningen, når det sista barnet säger den det högt så att alla hör. Det kan bli hur tokigt som helst.

Sjörövarslag

Ta två stora kartonger och gör om till sjörövarskepp. Dela upp barnen i två lag och ge dem plast eller skumgummibollar som får vara kanonkulor. På en given signal börjar slaget. Man får inte ta upp kanonkulor från marken utan bara kasta de som man blivit tilldelad. När alla kulor är slut räknar ni ihop hur många som hamnat i varje skepp. De lag som lyckats få i mest kanonkulor i motståndarens skepp har vunnit.

Butiker där du hittar allt för ditt kalas!

Först och främst, när det gäller att arrangera ett oförglömligt kalas, är rätt utrustning huvudsakligen nyckeln till framgång. Därför har vi gjort det tunga lyftet för dig. Därefter kan du enkelt skumma igenom denna lista med de bästa webbutikerna som erbjuder allt vad du kan önska för en fest. Eftersom vi vet hur viktigt det är att skapa perfekta minnen, har vi valt dessa butiker med omsorg.

Relaterade frågor

Hur gör man ett Pippikalas? Ett Pippikalas bör göras baklänges. När barnen har ätit färdigt fäller man ihop duken med allt innehåll och bär iväg. Bra lekar på ett Pippikalas är inte nudda golv och Vart är Herr Nilsson. Fler tips för Pippikalaset kan du hitta här.

Vad kan man ha för teman på barnkalaset? Det finns förstås massor av roliga kalasteman men några idéer är prinsesskalas, Harry Potterkalas, Spökkalas och Vinterkalas. Fler kalastips finns samlade här.

Vad kan man leka på barnkalaset? Bra lekar och aktiviteter för barnkalaset är t.ex. tipspromenad, fiskdamm, disktraserace, chokladpuddingleken, paketleken osv. Här hittar du regler, tipspromenader och förslag på fler lekar på barnkalas.

Vad leker man på ett dinosauriekalas? Bra lekar på ett dinosauriekalas är arkeologer, sätta svansen på dinosaurien, gömma ägget, kasta ringar på triceratops eller väck inte den dinosaurie som sover. Fler tips om lekar och vad man ska bjuda på vid ett dinosauriekalas kan du hitta här.

Tips på fortsatt läsning

 • Barbiekalas – Skapa magi med ett kalas med Barbietema

  Barbiekalas – Skapa magi med ett kalas med Barbietema

  Om ditt barn älskar att leka med Barbie, varför inte göra deras nästa födelsedagskalas till ett minnesvärt Barbiekalas? Här kommer vi att dela med oss av några fantastiska idéer och tips för att arrangera ett Barbiekalas som garanterat blir en stor succé. Hur ordnar man ett Barbiekalas? Inbjudningskortet bör förstås ha en bild på Barbie…

  Läs mer..


 • Vinterkalas – Skapa magiskt vinterkul för barnen

  Vinterkalas – Skapa magiskt vinterkul för barnen

  Att ha ett tema på barnkalaset är något som barnen brukar gilla extra mycket. Varför inte anordna ett vinterkalas eller ett julkalas? Att välja ett tema för ett barnkalas är alltid en vinnande idé, och vinterkalaset är inget undantag. Här kommer några kreativa tips för att göra ditt vinterkalas till en minnesvärd upplevelse för barnen.…

  Läs mer..


 • Konstnärskalas

  Konstnärskalas

  Konstnärskalas är en annorlunda och inte så kravfyllt temakalas. Ett konstnärskalas kommer bli en garanterad succé som barnen själva minns länge. Hur ordnar man då ett konstnärskalas? Skicka ut inbjudningskort i form av paletter och bjud in till fest i barnets ateljé. Se till att de är klädda i oömma kläder. Dekorera bordet med kritor…

  Läs mer..


 • Spökkalas – Spöktema på barnkalaset

  Spökkalas – Spöktema på barnkalaset

  Kalas är alltid roligt och att ha ett tema gör det lite extra kul, inte bara för de som är inbjudna utan också för den som anordnar. Hur ordnar man ett spökkalas? Inbjudan gör du på ett svart papper där du klistrar vita spöken. På ett spökkalas kan man klä sig som spöke, häxa eller…

  Läs mer..


 • Prinsesskalas

  Prinsesskalas

  Med två döttrar i familjen har det varit onödigt många prinsesskalas genom åren. Här ska du få de bästa tipsen för att anordna ett riktigt lyckat prinsesskalas. Så hur fixar man ett bra prinsesskalas? Skicka inbjudningar till prinsesskalaset i rätt stil. Ofta är det ROSA, andra gånger GLITTER men det kan även vara PRINSESSOR som…

  Läs mer..


 • Lekar på barnkalas: En omfattande guide till roliga och engagerande aktiviteter för barnen

  Lekar på barnkalas: En omfattande guide till roliga och engagerande aktiviteter för barnen

  Barnkalaset är något som barnet själv sett fram emot hela året. Barnet har planerat noga vem som får komma och vem som inte får komma på barnkalaset. Som förälder funderar du säkert över vilka lekar det ska vara på barnkalas, vilken mat du ska bjuda på och kalaset ska ha något tema osv. Men vad…

  Läs mer..


 • Pyjamasparty: En komplett guide till att planera det perfekta pyjamaspartyt

  Pyjamasparty: En komplett guide till att planera det perfekta pyjamaspartyt

  Pyjamasparty: Din Masterplan till den Ultimata Hemmafestivalen Tänk dig skratt, hemligt skvaller och mysiga stunder som sträcker sig in på småtimmarna. Ja, vi talar om den tidlösa klassikern: pyjamaspartyt. Att bjuda in dina vänner till en natt av festligheter i pyjamas är lika mysigt som det låter. Och bäst av allt? Gästerna anländer redan klädda…

  Läs mer..


 • Disco-kalas Så här fixar du det coolaste partyt!

  Disco-kalas Så här fixar du det coolaste partyt!

  Disco är ett väldigt bra tema på ett barnkalas. Musik är ju något som både små och stora barn tycker om. Det är ett kalastema som passar både tjejer och killar. Men hur anordnar man ett disco-kalas? Bjud in till kalas med ett stort glittrigt inbjudningskort. Kläderna kan vara något glittrigt eller så klär man…

  Läs mer..


 • Sagokalas – Om du vill ge ditt barn en magisk födelsedag

  Sagokalas – Om du vill ge ditt barn en magisk födelsedag

  Sagokalas – En magisk värld av äventyr och fantasi för barnen! Men hur ordnar man ett sagokalas, så att barnkalaset blir så där fantastiskt som hon eller han önskar sig? När vi växte upp var sagor en stor del av vår barndom, i form av tecknade serier, böcker och berättelser. Oavsett om det var Askungen,…

  Läs mer..


 • Julkalas – jultema på kalaset

  Julkalas – jultema på kalaset

  För barn som fyller år runt jul kan det vara mysigt att ha ett jultema på födelsedagskalaset. Här ska du få mina bästa idéer för julkalaset. Det är viktigt att födelsedagskalaset blir något väldigt speciellt! Så hur ordnar man då ett julkalas? Skicka en julig inbjudan med polkastång eller julkula. Barnen har tomtekläder. Dekorationerna är…

  Läs mer..


 • Bra presenter för barnkalas

  Bra presenter för barnkalas

  Ska ditt barn på kalas hos en kompis? Då vet jag att det många gånger kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Så jag har försökt att lista bra presenter för barnkalas, så att du ska hitta inspiration när du behöver den som bäst. Vad är en bra present för barnkalas? Det…

  Läs mer..


 • Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Att dansa är något som små barn brukar gilla, så varför inte fixa ett balettkalas till födelsedagen? Hur gör man för att ordna ett balettkalas? Så här ordnar du balettkalas: Dekorera med konfettiballonger, serpentiner och balettservetter. Bjud på balettkakor, vit tårta med rosa garnering. Bra kläder är en tyllkjol. Hyr gärna in en balettinstruktör för…

  Läs mer..


Sjörövarkalas
Rulla till toppen