Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Barn brukar njuta av cirkusar och barnkalas, så varför inte arrangera ett cirkuskalas?

Hur arrangerar man ett cirkuskalas? Skriv ut cirkusbiljetter som inbjudan och uppmana barnen att klä ut sig till clown, cirkusdirektör, lejon, cirkusprinsessa eller ballerina. Bygg ett eget cirkustält och dekorera med ballonger och cirkusaffischer. För servering är clownglass, popcorn och sockervadd populära alternativ. Lekarna på kalaset kan inkludera gå på lina, sätt näsan på clownen eller ballongstafett.

Hur ordnar man ett cirkuskalas?

Inbjudan till ett cirkuskalas

Gör egna inbjudningar som ser ut cirkusbiljetter med en bild på födelsdagsbarnen på. Rita dit en clownnäsa också.

Eller skriv inbjudan på en ballong. Blås upp ballongen utan att knyta. Skriv inbjudan på ballongen med en permanent penna. Lägg ballongen tillsammans med konfetti i ett kuvert som du adresserar till varje kalasgäst.

Hur klär man sig på ett cirkuskalas?

På ett cirkuskalas kan man klä sig till både clown, starke Adolf, Lejontämjare, trollkarl, cirkusdirektör, lejon, cirkusprinsessa eller ballerina. Det finns några färdiga utklädningskläder, men det går precis lika bra att tillverka egna.

Clownkläder
Clownkläder
Ballerina eller cirkusprinsessa
Ballerina eller cirkusprinsessa

Vill man vara clown kan man ta på sig stora ett par stora byxor eller shorts, vantar, kavaj, hängslen, en hatt, clownnäsa, fluga och ett par stora skor. Clowner brukar också vara sminkade. Vill du göra en egen clownnäsa kan du klippa ut clownnäsan av en tom äggkartong, måla den röd och fästa ett tunt resårband i näsan, så att barnet kan fästa den bakom nacken.

Clown smink
Clown smink

En ballerina eller cirkusprinsessa behöver en tyllkjol och ett fint halsband. En cirkusprinsessa kanske kommer ridande till kalaset på en käpphäst.

För den som vill klä ut sig till cirkusdirektör kan en svart kostym, hög hatt och slängkappa vara bra kläder på kalaset. Eller kanske en trollkarl är spännande att klä ut sig till.

Vill man vara lejon kan senapsfärgade kläder vara bra. Här kan man gå all in och även måla barnets ansikte i lejonfärg och måla dit morrhår. Håret kan topperas för den rätta vilda lejonlooken.

Hur dekorerar man ett cirkuskalas?

Gör ett cirkustält genom att fästa kräppapper i en rockring och hänga upp rockringen i taket. Kräppapprets ändar fäster du mot väggen i rummet för att få ett cirkustält. Ett cirkuskalas ska ha massor av ballonger förstås. Gör små trapetser till dockor och gosedjur. Trapetserna tillverkar du av tomma hushållspappersrullar och rep.

På ett cirkuskalas är det kul att tillverka egna cirkusaffischer. Om du har foton på gästerna kan du använda dem och göra affischer för världens starkaste man osv. Sätt ett gosedjur i en stol med ett knippe ballonger i handen.

Placeringskort kan du göra genom att skriva ut bilder på cirkusdjur som du klipper i två delar. Ena delen lägger du på bordet. Den andra delen delar du ut till barnen när de kommer till kalaset. När det är dags att äta får de leta upp sin plats med den andra halvan av djuret.

Vill du köpa färdigt material till cirkuskalaset så finns det en hel del att välja mellan.

Duk till cirkuskalas

Vad bjuder man på vid ett cirkuskalas?

Bra saker att bjuda på när det är cirkuskalas är popcorn i strutar och sockervadd.

Gör en rund tårta i form av en cirkus som du dekorerar med klubbor (ballonger) och djurkex. Det är också lätt att göra karusellkakor. Då tar du två runa kex som du brer glasyr eller frosting på. Ställ sedan några djurkex i glasyren. Fäst sedan den andra kakan ovanpå kakan med djurkexet och karusellkakan är klar.

Gör clownglass och bjud på. Då lägger du en glasskula på varje tallrik. Sätt en glasstrut ovan på kulan. Glasstruten föreställer clownhatten. Sedan gör du hår, ögon, näsa, mun osv av strössel, chokladsås, frukt eller godis. Det kan också bli en rolig aktivitet att låta barnen få sköta dekorationen av sin clown.

Du kan också öppna glasskiosk och servera glass i strutar med strössel och chokladsås.

Godispåsarna på ett clownkalas

Om det går att få tag på röd och vitrandiga påsar att lägga godiset i kan det vara trevligt. Annars helt vita påsar som du fäster cirkusbilder på. Vill du ha ett mer påkostat barnkalas finns det färdiga cirkusboxar att köpa.

Clownnäsor kan vara bra presenter att stoppa i godispåsen.

Partybox för ett cirkuskalas
Partybox för ett cirkuskalas
Clownnäsa för cirkuskalas
Clownnäsa för cirkuskalas

Vad leker man på ett cirkuskalas?

Sätt näsan på clownen – På ett cirkuskalas kan man leka sätta näsan på clownen eller svansen på lejonet. Gör ett stort lejon eller clown av papper som du sätter upp på väggen. Barnen kommer fram en i taget, får ögonbindel och blir snurrad några varv. Nu ska barnet sätta fast en clownnäsa på clownen eller en svans på lejonet med hjälp av häftmassa. Vinner gör det barn som kommer närmast.

Gå på lina – Lägg ut ett rep på golvet och låt barnen få balansera över till anda sidan och försöka göra konster på vägen. Du kan också använda en planka som lina och göra det till en tävling där barnen första gången ska balansera över, andra gången ska de balansera med paraply, tredje gången med en bok på huvudet, fjärde gången med både bok och paraply. När ett barn tappar balansen eller tappar boken åker det ut. Det barn som är kvar på slutet vinner tävlingen.

Ballongstafett – Nu ska barnen två och två ställa sig med ryggen emot varandra med en ballong mellan sig. Sedan ska de, utan att tappa eller smälla ballongen, ta sig runt en bana. Man får inte använda sina händer här. Om de tappar ballongen eller den går sönder får de börja om. Vinner gör det lag som får flest ballonger i mål.

Clownstafett – Dela upp barnen i lag. Barnen som står först i varje lag springer fram till varsin resväska och tar på sig clownkläderna som du lagt i den. Det kan till exempel vara clownnäsor, shorts, hängslen, kavaj och stora skor. Sedan springer barnet tillbaka till laget och tar av sig alla kläderna. Nästa barn tar på sig igen, springer bort till resväskan och tar av sig. Sedan springer hon eller han tillbaka till sitt lag och det är nästa barns tur.

Pajkastning – Låt en vuxen sitta på en stol. Barnen får turas om att försöka kasta prick på ett visst avstånd med folieformar fyllda med vispad grädde. Det kommer bli en stor succé.

Hattrick – Gör en hatt till varje barn av två djupa papperstallrikar som du limmar med bottnarna mot varandra och ett resårband att sätta under hakan. Om man vill kan man låta barnen få dekorera och måla hattarna under kalaset. Ge varje barn en hatt, en ärtpåse eller en skumgummiboll. De ska sedan försöka träffa påsen eller bollen i sin hatt.

Tämja lejon – Alla barn, utom ett, är lejontämjare och ställer sig bakom en lång linje. Barnet som är lejon står med ryggen mot lejontämjarna, några meter framför. Lejontämjarna ska nu försöka smyga sig fram till lejonet och tämja det. Det gör man genom att dunka lejonet i ryggen. Men lejonet kan när som helst vända sig om och skrika Lejonbur och lejonlur samtidigt som det morrar. Den lejontämjare som då rör sig får börja om vid startlinjen igen. Den som först lyckas med konststycket att tämja lejonet får bli lejon nästa omgång.

Aktiviteter på ett cirkuskalas

Man kan tillverka clownhattar. Gör egna strutar som barnen får dekorera med tuschpennor, paljetter och glitter. Skriv namn på hattarna, så du vet vilken som är vems. När hattarna har torkat sätter man resår för att hålla dem på plats.

Man kan också sminka barnen till clowner när de kommer till kalaset.

Lär dig några enkla trolleritrick och visa barnen. Du kan också träna in några som du lär barnen.

På ett cirkuskalas kan man också ordna en cirkusföreställning där barnen får ha huvudrollerna. En får vara cirkusdirektör och hälsa välkomna. Ett barn kan jonglera med rockringar, clowner, cirkusprinsessa som balanserar på en lina, gör en brinnande ring (rockring med fladdrande röda band) som ett barn får hoppa igenom osv.

Relaterade frågor

Vad kan man ha för olika teman på ett barnkalas? Roliga teman att ha på barnkalaset är till exempel campingkalas, Barbiekalas, vinterkalas och sjörövarkalas. Vill du ha fler tips på teman på ett barnkalas har jag samlat fler idéer här.

Vad finns det för lekar att leka på barnkalas? Vanliga lekar att ha på ett barnkalas är stafetter i olika former, sätt knorren på grisen och dansstopp. Läs om olika stafetter och fler lekar för barnkalaset här.

Vad ska jag köpa till barnets kompisar som har kalas? Roliga presenter på ett barnkalas är Bajsfiske, tatueringspennor, en bok om att vika pappersflygplan och superstarka magneter. Fler tips på bra presenter för barnkalas hittar du här.

Hur ordnar man ett dinosauriekalas? Skicka inbjudningskort med dinosaurier. Dekorera med ett dinosaureibo, och gräs. På ett dinosauriekals är det bra att bjuda på löv och brontosaurieburgare. Fler tips för dinosauriekalaset kan du hitta här.


CirkusKalas
Rulla till toppen