Baklängeskalas

Barnets kalas är årets höjdpunkt. Det planeras ofta in i minsta detalj redan efter att det förra kalaset avslutats. Kalas med något roligt tema brukar vara det barnen själva gillar bäst. Ett kul kalastema är baklängeskalaset. Det kan också kombineras med alla tips på Pippi-kalaset.

Så hur anordnar man ett baklängeskalas? Skicka ut inbjudningskort i form av tackkort. När gästerna kommer säger du ”Hej då, tack för att ni kom” och ger dem en varsin godispåse. Bjud på maten i omvänd ordning med tårtan först och maten sist. Duka med tallrikar och muggar upp och ner på eller på golvet. Baklängesstafett och sätt grisen på knorren är bra lekar.

Hur ordnar man ett baklängeskalas?

Men här ska du få tips om hur du kan anordna ett baklängeskalas för att det ska bli riktigt lyckat.

Inbjudningskort till ett baklängeskalas

Inbjudningskortet blir extra kul om du skriver baklänges eller spegelvänt. En annan idé är att skicka ut tackkort istället för inbjudningskort. Men var noga med att få med tid och plats och andra viktiga detaljer för att det ska gå att förstå ändå. Lägg inbjudningskorten i kuvert och skriv adressen på baksidan.

Hur klär man sig på ett baklängeskalas?

Bra kläder på ett baklängeskalas skulle kunna vara kläder som är ut och in eller som är bak och framvända. Eller varför inte Pippi Långstrumpkläder. Baklängeskalas är ju något som man skulle kunna förvänta sig av Pippi.

Hur dukar man på ett baklängeskalas?

Duka bordet med duk, men placera tallrikar och muggar på golvet under bordet. Eller ställ muggar och tallrikar upp och ner på. Besticken lägger du en över och en nedanför tallriken. Har ni ett stabilt bord kan du duka med tallrikar och glas på stolarna. Men risken finns då att barnen faktiskt sätter sig på bordet.

Tänk på att vid ett baklängeskalas bör man börja med efterrätten och ta varmrätten sist, så att du dukar i rätt ordning för det.

Hur dekorerar man på ett baklängeskalas?

Häng upp foton på födelsedagsbarnets bakhuvud längst väggarna.

Vad bjuder man på vid ett baklängeskalas?

Börja med tårta eller glass och avsluta med korv med bröd.

Tårtan kan till exempel ha födelsedagsbarnets namn skrivet baklänges.

Glass kan serveras direkt på bordet med en tallrik ovanpå. Alternativt på ett fat med en glasstrut ovanpå.

Godispåsar vid ett baklängeskalas

Gör egna godispåsar av presentpapper. Självklart bör godispåsarna vara ut och in. Det kan också vara bra att dela ut godispåsarna direkt när barnen anländer till kalaset.

Vad kan man leka på kalaset?

Baklängesstafett – Dela in barnen i lag och när tävlingen kör igång ska de barn som står främst springa baklänges runt t.ex. en kon och tillbaka till sitt lag. Sedan är det nästa barns tur att springa runt konen. Det lag som kommer först i mål vinner tävlingen.

Gissa bönor i burken – Låt barnen gissa hur många bönor det är i burken. Det barn som gissar mest fel vinner burken.

Sätt grisen på svansen – I stället för att sätta knorren på grisen. Rita upp en knorr på ett stort papper som du sätter upp på väggen. Nu ska barnen ett i taget komma fram och få sina ögon förbundna. Snurra barnet några varv och sedan ska barnet rita en gris på knorren. Vinner gör det barn som ritar sin gris rätt på svansen.

Gör tvärtom – Ett barn är ledare och säger vad de andra barnen ska göra. Barnen ska sedan göra tvärtom. Om ledaren säger att de ska hoppa upp ska de ligga ner osv. Den som missar och faktiskt gör som ledaren säge åker ut och får vänta till nästa gång med att vara med igen.

Spela spel – Spelet börjar på målrutan och avslutas på startrutan. Vinner gör barnet som kommer sist.

Vad gör man på ett baklängeskalas?

När barnen kommer till kalaset säger ni ”Hej då!” och när de ska gå hem säger ni ”Hej och välkommen!”

Under tiden ni väntar på att alla barn ska anlända till kalaset kan barnen få rita av sig själva bakifrån. Bilderna kan sedan användas som placeringskort.

Sjung Ja må han leva baklänges. Här kan det vara bra att faktiskt skriva ut texten till barnen i förväg.

Relaterade frågor

Hur mycket pengar ska man handla presenter för till barnets kompisar? I en undersökning jag har gjort tycker de flesta som svarat att 100 kr är lagom mycket att köpa presenter till barnets kompisar för.

Vad är en bra födelsedagspresent till ett barnkalas? Bra presenter att ge bort vid barnkalas är pysselböcker, små spel, skämtprylar, klistermärken, tatueringspennor eller magneter. Fler tips på barnkalaspresenter kan du hitta här.

Vad kan man ha för teman på barnkalas? Några förslag på teman för barnkalaset är Pippikalas, rymdkalas, konstnärskalas, vinterkalas och sjöjungfrukalas. Fler idéer på teman på barnkalaset kan du hitta här.

Vad kan man leka på ett barnkalas? På barnkalas brukar man ha stafett, dansstopp och tipspromenad. Känns det inte så kul? Då har jag fler tips på lekar på barnkalaset samlade här.

Hur ordnar man ett Muminkalas? Skicka ut inbjudningskort med Mumintrollen. Bjud på maträtten Hattifnattarnas ö eller Snusmumrikens barkbåtar. Bra lekar på kalaset är sätta svansen på Mumintrollet eller att leka Stinky. Fler tips för muminkalaset finns här.

 • Julkalas – jultema på kalaset

  Julkalas – jultema på kalaset

  För barn som fyller år runt jul kan det vara mysigt att ha ett jultema på födelsedagskalaset. Här ska du få mina bästa idéer för julkalaset. Det är viktigt att födelsedagskalaset blir något väldigt speciellt! Så hur ordnar man då ett julkalas? Skicka en julig inbjudan med polkastång eller julkula. Barnen har tomtekläder. Dekorationerna är […]

  Läs mer..


 • Bra presenter för barnkalas

  Bra presenter för barnkalas

  Ska ditt barn på kalas hos en kompis? Då vet jag att det många gånger kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Så jag har försökt att lista bra presenter för barnkalas, så att du ska hitta inspiration när du behöver den som bäst. Vad är en bra present för barnkalas? Det […]

  Läs mer..


 • Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Balettkalas – Gör Ditt Barns Födelsedag Oförglömlig!

  Att dansa är något som små barn brukar gilla, så varför inte fixa ett balettkalas till födelsedagen? Hur gör man för att ordna ett balettkalas? Så här ordnar du balettkalas: Dekorera med konfettiballonger, serpentiner och balettservetter. Bjud på balettkakor, vit tårta med rosa garnering. Bra kläder är en tyllkjol. Hyr gärna in en balettinstruktör för […]

  Läs mer..


Baklängeskalas
Rulla till toppen