Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Pippikalas – Pippitema på barnkalas

Alla som känner Pippi Långstrump vet att på ett sådant kalas blir det inte alltid som man förväntar sig. För Pippi är inte en vanlig flicka och hon lever efter sitt eget huvud.

Hur anordnar man ett Pippikalas? På ett Pippikalas skickar du inbjudan med flaskpost. Bra kläder på ett Pippikalas är udda strumpor, förkläde och pappas kängor. Dekorera hemmet med Pippicitat, ett sockerdricksträd och guldpengar. Vill man äta tårta först då gör man det. Sedan kan man servera pannkakorna.

Hur ordnar man ett kalas med Pippi Långstrump tema?

Men fortsätt gärna läsa så berättar jag lite mer om hur man firar ett Pippikalas! Du kan även hämta inspiration för det här kalaset på sidan om baklängeskalas. Pippikalas är nog det bästa vi vet och jag undrar om det inte vara Pippi som uppfann Parkour med leken ”inte nudda golv”.

Inbjudan

Som alltid så är det en bra idé att börja med inbjudan. När du väl fått iväg den har du tid på dig att fixa med det andra.

Pippi gillar att skicka flaskpost och det gör även hennes pappa. Så varför inte skriva inbjudan på ett papper som du rullar ihop och lägger i en flaska. Om du har svårt att få tag på flaskor kan du istället klippa till ett kort i form av en flaska, limma eller använd häftapparat och sätt ihop två delar så att det blir en flaska. Låt det rullade meddelandet sticka upp en lite bit ovanför öppningen.

Inbjudan till Pippi Långstrump Kalas!

Hej där!

Vi hoppas att du är redo för ett äventyr som är lika busigt som Pippi själv! Vi vill bjuda in dig till ett Pippi Långstrump-kalas fullt av skoj, skratt och spännande överraskningar.

Datum: [Datum för kalaset] 
Tid: [Tid för kalaset] 
Plats: [Adress där kalaset kommer att äga rum]

Klä dig som din favoritkaraktär från Villa Villekulla eller hitta på din alldeles egna Pippi-outfit – ju mer fantasi, desto bättre! Vi kommer att ha en tävling för bäst utklädd, så se till att vara kreativ.

Det kommer att finnas massor av lekar, såsom Pippis styrketävling, skattjakt och mycket mer. Vi kommer också att servera Pippis favoritmat, såsom pannkakor och sockerkaka.

Om du kan komma, låt oss veta senast [RSVP-datum] så vi kan ordna tillräckligt med pannkakor för alla. Ring [Ditt telefonnummer] eller skicka ett meddelande till [Din e-postadress] för att bekräfta din närvaro.

Så kom och var med på en dag full av skoj och äventyr tillsammans med Pippi Långstrump och hennes vänner! Vi ser fram emot att fira med dig.

Hälsningar, [Ditt namn]

Tips på klädsel

Pippikalas kan vara ansträngande!
Pippikalas kan vara ansträngande!

Pippi har inte någon ordning ens på kläderna och det är alltid tacksamt när kommer till momentet där du ska hitta lämpliga kläder. Ett par stora skor eller kängor på fötterna blir bra. Kanske har pappa ett par som han kan låna ut. Knästrumporna ska helst vara av två olika sorter så låt barnen dela ett par med varandra så slipper du köpa dubbla. En kort blå eller grön klänning och glöm inte förklädet som både kan vara i rött eller gult. Två stora fickor ska vara på där också förstås så att hon får med sig allt som är bra att ha.

Håret är ju rött på Pippi som vi alla vet men det viktigaste är nog flätorna som gärna får stå rakt ut. Använd ståltråd eller långa piprensare så får du nog till det. I ansiktet målar du fullt med fräknar för sådana har hon massor av.

Det finns förstås färdiga utklädningskläder och peruk att köpa också om man föredrar det. Det kan också vara kul att komma ridande till kalaset på en häst.

Utklädningskläder 2-4 år
Peruk
Lilla gubben

Dags att dekorera

Pippi Långstrump har ett sockerdricksträd och om du inte har ett likadant med ett hål i kan du istället förvandla ett träd i din trädgård genom att hänga upp drickorna i grenarna. Om du inte kan vara ute får du använda fantasin och skapa ett sockerdricksträd inomhus. Där kan du till exempel utnyttja utrymmet under en trapp, bakom en soffa eller ta bort dörren till ett köksskåp, täck öppningen med papp och gör ett hål så att barnen kan sticka in handen och fånga upp en dricka.

Pippi gör gärna alltid bak-och-fram så varför inte duka under bordet istället. Visst är det trevligt med bestick men annars brukar Pippi äta det mesta med händerna och är det ett Pippikalas så får man nog följa den regeln.

När Pippi dukar av tar hon tag i dukens fyra hörn och drar ihop allt till en säck. Tänk på att det nog är bäst om du använder pappers- och plastmuggar så riskerar du inte att något går sönder.

Häng upp kastruller och låt en tvättlina med bland annat strumpor löpa från den ena sidan av rummet till den andra.

En kappsäck full med pengar är ju också bra att ha!

Packa en kappsäck full med guldpengar
Packa en kappsäck full med guldpengar

Gör skyltar med Pippicitat som du sätter upp lite här och där:

”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert”

”Var inte ängsliga för mig, jag klarar mig alltid”

”Utan spunk går jag inte hem”

”Jag är ett barn, och det här är ett hem. Alltså är det ett barnhem”

”Man ska vara glad att det är väder överhuvudtaget”

”Om man är tyst för länge så vissnar tungan”

”Poliser är det bästa jag vet, näst efter rabarberkräm”

”Den som är stark måste vara snäll”

”Hur petar sig en fin dam i näsan då?”

”Fina lilla krumelur, jag vill inte bliva stur”

”Stig in eller stå kvar, gör vilket ni behagar, jag trugar ingen.”

”Hur ska jag veta när jag aldrig har försökt”

Att bjuda på

Hos Pippi äter man baklänges och då får man börja med efterrätten förstås. Tårta först och annat sen.

Saft, kakor och bullar av alla de sorter bör förstås finnas och kom ihåg att tårtan helst ska vara gräddtårta. Det är nämligen det bästa Pippi vet.

Korv och spagetti passar också bra. Den som tar för mycket spagetti i munnen kan behöva en sax att klippa av stråna med så se till att det ligger några sådana i dukningen också.

Godispåsar

Att få ge andra presenter när man fyller år är något som Pippi gör så istället för godispåsar kan du slå in det i paket. Fyll paketen med guldpengar, klubbor och gärna polkagriskarameller. Chokladpengarna hittar du billigast på Willys. (de du hittar under avsnittet dekoration är gjorda av plast, och blir kanske inte så uppskattade i godispåsen)

Istället för fiskdamm kan du förvandla en låda, papperskorg eller liknande så att det blir en ihålig stubbe. Använd brunt papper som du dekorerar med och låt sedan ett barn i taget stoppa ner sin hand och fiska upp en present.

Det här kan ni leka

Hela havet stormar

På ett Pippikalas måste man förstås leka hela havet stormar. Ställ fram lika många stolar som det finns barn minus en. Sätt dem med ryggarna mot varandra så att barnen kan gå runt dem så att det blir en ring. Alla barnen står upp till att börja med. När musiken spelar får det gå runt stolarna men när det blir tyst måste de fort sätta sig på en stol. Den som blir utan stol åker ut och en stol tas bort. Fortsätt tills det bara finns en stol och ett barn kvar. Tips på musik är förstås pippisånger så som Sjörövarfabbes farfarsfar, Här kommer Pippi Långstrump eller mors lilla lathund.

Jaga bovar

Bestäm vilket barn som ska vara polis, de andra är bovar. Låt bovarna ställa sig på olika platser i rummet men på bra avstånd från polisen. Nu börjar leken. Varje gång polisen rör på sig får bovarna också röra sig. Polisen får ta två steg men bovarna får bara ta ett. När polisen kommer tillräckligt nära en bov och kan vidröra boven är boven fast och då är boven ute för den omgången. Boven som är sist kvar får bli polis i nästa omgång.

Skattjakt

Att ha en skattjakt på ett pippikalas kan vara en rolig och spännande aktivitet för barnen. Först och främst behöver man bestämma var skatten ska gömmas. Det kan vara gömd i trädgården eller inne i huset, beroende på var festen äger rum. Sedan kan man gömma ledtrådar som barnen behöver lösa för att hitta skatten.

Ledtrådarna kan vara enkla pussel, gåtor eller enkla instruktioner som leder barnen till nästa ledtråd. Det är viktigt att anpassa ledtrådarna efter barnens ålder så att de kan lösa dem på egen hand. Man kan också göra ledtrådarna mer utmanande om man vill att äldre barn ska delta. Jag har även en färdig skattjakt att skriva ut, som passar bra till ett Pippikalas.

När alla ledtrådar är lösta och skatten är hittad kan man avsluta med att låta barnen öppna skattkistan. Skatten kan vara något smått och roligt som exempelvis godis eller små leksaker.

En skattjakt på ett pippikalas vara en rolig och interaktiv aktivitet som engagerar barnen och gör festen minnesvärd. Det är viktigt att anpassa ledtrådarna efter barnens ålder och intressen för att göra det så roligt som möjligt.

Inte nudda golv

Precis som leken heter så går det här ut på att inte nudda golvet. Lägg ut lite kuddar på golvet som barnen kan hoppa emellan och låt dem klättra på soffor, bord och stolar. Den som nuddar golvet är ute så det gäller att hålla balansen. Spela musik, som till exempel Sjörövarfabbes farfarsfar, under tiden.

Sätt svansen på Lilla gubben

Istället för en gris som ska få en knorr får barnen försöka sätta svansen rätt på Pippis häst Lilla gubben. Sätt bindel på barnet som ska sätta dit svansen och ha en penna som du markerar med namn där svansen hamnade. Den som får dit svansen bäst vinner.

Var är Herr Nilsson?

Om du har ett gosedjur som ser ut som en apa är det förstås bäst, annars kan du göra en i papper. Göm Herr Nilsson någonstans i rummet och låt sedan barnen leta. När de behöver ledtrådar får du bara säga fågel, fisk eller mittemellan. Barnet som hittar Herr Nilsson först får gömma nästa gång.

Herr Nilsson
Herr Nilsson

Hitta fem fel

Låt ett eller två barn se sig noggrant om i rummet där ni är och säg sedan åt dem att gå ut. De som är kvar får nu välja ut fem saker som ska vändas upp och ner, bak och fram eller ut och in. Ropa in barnen eller barnet igen som nu får försöka hitta vilka fem saker som är fel i rummet.

Relaterade frågor

Vad är bra lekar att leka på ett kalas? Bra lekar på barnkalas är inte nudda golv, äppelsmasken, chokladpuddingleken, dansstopp och tipspromenader. Fler tips på bra lekar på barnkalas hittar du här.

Hur ordnar man ett fotbollskalas? Klipp ut fotbollar som inbjudningskort eller köp billiga plastbollar där du skriver inbjudan. Dekorera med fotbollar. Baka en fotbollstårta. Lägg fotbollsreflexer, fotbollskort, visselpipa, medaljer eller liknande i godispåsarna. Läs mer om fotbollskalas här.

Hur ordnar man prinsesskalas? Här bör inbjudningskorten vara rosa och glittriga. På kalaset kan prinsessorna och prinsarna få göra sina egna kronor. På ett prinsesskalas kan det vara bra att dekorera en stol så den blir till en tron. På ett prinsesskalas kan du servera äpplen att äta, men se upp så de inte är giftiga bara! Fler tips för prinsesskalas kan du hitta här.

Har du haft ett Pippi kalas? Dela gärna med dig av dina erfarenheter. Berätta gärna om lekarna och aktiviteterna på kalaset!

Pippikalas – Pippitema på barnkalas
Rulla till toppen