Pippikalas – Pippitema pĂ„ barnkalas

Alla som kÀnner Pippi LÄngstrump vet att pÄ ett sÄdant kalas blir det inte alltid som man förvÀntar sig. För Pippi Àr inte en vanlig flicka och hon lever efter sitt eget huvud.

Hur anordnar man ett Pippikalas? PÄ ett Pippikalas skickar du inbjudan med flaskpost. Bra klÀder pÄ ett Pippikalas Àr udda strumpor, förklÀde och pappas kÀngor. Dekorera hemmet med Pippicitat, ett sockerdrickstrÀd och guldpengar. Vill man Àta tÄrta först dÄ gör man det. Sedan kan man servera pannkakorna.

Men fortsĂ€tt gĂ€rna lĂ€sa sĂ„ berĂ€ttar jag lite mer om hur man firar ett Pippikalas! Du kan Ă€ven hĂ€mta inspiration för det hĂ€r kalaset pĂ„ sidan om baklĂ€ngeskalas. Pippikalas Ă€r nog det bĂ€sta vi vet och jag undrar om det inte vara Pippi som uppfann Parkour med leken ”inte nudda golv”.

Hur ordnar man ett kalas med Pippi LĂ„ngstrump tema?

Inbjudan

Som alltid sÄ Àr det en bra idé att börja med inbjudan. NÀr du vÀl fÄtt ivÀg den har du tid pÄ dig att fixa med det andra.

Pippi gillar att skicka flaskpost och det gör Àven hennes pappa. SÄ varför inte skriva inbjudan pÄ ett papper som du rullar ihop och lÀgger i en flaska. Om du har svÄrt att fÄ tag pÄ flaskor kan du istÀllet klippa till ett kort i form av en flaska, limma eller anvÀnd hÀftapparat och sÀtt ihop tvÄ delar sÄ att det blir en flaska. LÄt det rullade meddelandet sticka upp en lite bit ovanför öppningen.

Tips pÄ klÀdsel

Pippikalas kan vara anstrÀngande!
Pippikalas kan vara anstrÀngande!

Pippi har inte nÄgon ordning ens pÄ klÀderna och det Àr alltid tacksamt nÀr kommer till momentet dÀr du ska hitta lÀmpliga klÀder. Ett par stora skor eller kÀngor pÄ fötterna blir bra. Kanske har pappa ett par som han kan lÄna ut. KnÀstrumporna ska helst vara av tvÄ olika sorter sÄ lÄt barnen dela ett par med varandra sÄ slipper du köpa dubbla. En kort blÄ eller grön klÀnning och glöm inte förklÀdet som bÄde kan vara i rött eller gult. TvÄ stora fickor ska vara pÄ dÀr ocksÄ förstÄs sÄ att hon fÄr med sig allt som Àr bra att ha.

HÄret Àr ju rött pÄ Pippi som vi alla vet men det viktigaste Àr nog flÀtorna som gÀrna fÄr stÄ rakt ut. AnvÀnd stÄltrÄd eller lÄnga piprensare sÄ fÄr du nog till det. I ansiktet mÄlar du fullt med frÀknar för sÄdana har hon massor av.

Det finns förstÄs fÀrdiga utklÀdningsklÀder och peruk att köpa ocksÄ om man föredrar det. Det kan ocksÄ vara kul att komma ridande till kalaset pÄ en hÀst.

UtklÀdningsklÀder 2-4 Är
Peruk
Lilla gubben

Dags att dekorera

Pippi LÄngstrump har ett sockerdrickstrÀd och om du inte har ett likadant med ett hÄl i kan du istÀllet förvandla ett trÀd i din trÀdgÄrd genom att hÀnga upp drickorna i grenarna. Om du inte kan vara ute fÄr du anvÀnda fantasin och skapa ett sockerdrickstrÀd inomhus. DÀr kan du till exempel utnyttja utrymmet under en trapp, bakom en soffa eller ta bort dörren till ett köksskÄp, tÀck öppningen med papp och gör ett hÄl sÄ att barnen kan sticka in handen och fÄnga upp en dricka.

Pippi gör gÀrna alltid bak-och-fram sÄ varför inte duka under bordet istÀllet. Visst Àr det trevligt med bestick men annars brukar Pippi Àta det mesta med hÀnderna och Àr det ett Pippikalas sÄ fÄr man nog följa den regeln.

NÀr Pippi dukar av tar hon tag i dukens fyra hörn och drar ihop allt till en sÀck. TÀnk pÄ att det nog Àr bÀst om du anvÀnder pappers och plastmuggar sÄ riskerar du inte att nÄgot gÄr sönder.

HÀng upp kastruller och lÄt en tvÀttlina med bland annat strumpor löpa frÄn den ena sidan av rummet till den andra.

En kappsÀck full med pengar Àr ju ocksÄ bra att ha!

Packa en kappsÀck full med guldpengar
Packa en kappsÀck full med guldpengar

Gör skyltar med Pippicitat som du sÀtter upp lite hÀr och dÀr:

”Det har jag aldrig provat tidigare sĂ„ det klarar jag helt sĂ€kert”

”Var inte Ă€ngsliga för mig, jag klarar mig alltid”

”Utan spunk gĂ„r jag inte hem”

”Jag Ă€r ett barn, och det hĂ€r Ă€r ett hem. AlltsĂ„ Ă€r det ett barnhem”

”Man ska vara glad att det Ă€r vĂ€der överhuvudtaget”

”Om man Ă€r tyst för lĂ€nge sĂ„ vissnar tungan”

”Poliser Ă€r det bĂ€sta jag vet, nĂ€st efter rabarberkrĂ€m”

”Den som Ă€r stark mĂ„ste vara snĂ€ll”

”Hur petar sig en fin dam i nĂ€san dĂ„?”

”Fina lilla krumelur, jag vill inte bliva stur”

”Stig in eller stĂ„ kvar, gör vilket ni behagar, jag trugar ingen.”

”Hur ska jag veta nĂ€r jag aldrig har försökt”

Att bjuda pÄ

Hos Pippi Àter man baklÀnges och dÄ fÄr man börja med efterrÀtten förstÄs. TÄrta först och annat sen.

Saft, kakor och bullar av alla de sorter bör förstÄs finnas och kom ihÄg att tÄrtan helst ska vara grÀddtÄrta. Det Àr nÀmligen det bÀsta Pippi vet.

Korv och spagetti passar ocksÄ bra. Den som tar för mycket spagetti i munnen kan behöva en sax att klippa av strÄna med sÄ se till att det ligger nÄgra sÄdana i dukningen ocksÄ.

GodispÄsar

Att fÄ ge andra presenter nÀr man fyller Är Àr nÄgot som Pippi gör sÄ istÀllet för godispÄsar kan du slÄ in det i paket. Fyll paketen med guldpengar, klubbor och gÀrna polkagriskarameller. Chokladpengarna hittar du billigast pÄ Willys. (de du hittar under avsnittet dekoration Àr gjorda av plast, och blir kanske inte sÄ uppskattade i godispÄsen)

IstÀllet för fiskdamm kan du förvandla en lÄda, papperskorg eller liknande sÄ att det blir en ihÄlig stubbe. AnvÀnd brunt papper som du dekorerar med och lÄt sedan ett barn i taget stoppa ner sin hand och fiska upp en present.

Det hÀr kan ni leka

Hela havet stormar

PÄ ett Pippikalas mÄste man förstÄs leka hela havet stormar. StÀll fram lika mÄnga stolar som det finns barn minus en. SÀtt dem med ryggarna mot varandra sÄ att barnen kan gÄ runt dem sÄ att det blir en ring. Alla barnen stÄr upp till att börja med. NÀr musiken spelar fÄr det gÄ runt stolarna men nÀr det blir tyst mÄste de fort sÀtta sig pÄ en stol. Den som blir utan stol Äker ut och en stol tas bort. FortsÀtt tills det bara finns en stol och ett barn kvar. Tips pÄ musik Àr förstÄs pippisÄnger sÄ som Sjörövarfabbes farfarsfar, HÀr kommer Pippi LÄngstrump eller mors lilla lathund.

Jaga bovar

BestÀm vilket barn som ska vara polis, de andra Àr bovar. LÄt bovarna stÀlla sig pÄ olika platser i rummet men pÄ bra avstÄnd frÄn polisen. Nu börjar leken. Varje gÄng polisen rör pÄ sig fÄr bovarna ocksÄ röra sig. Polisen fÄr ta tvÄ steg men bovarna fÄr bara ta ett. NÀr polisen kommer tillrÀckligt nÀra en bov och kan vidröra boven Àr boven fast och dÄ Àr boven ute för den omgÄngen. Boven som Àr sist kvar fÄr bli polis i nÀsta omgÄng.

Inte nudda golv

Precis som leken heter sÄ gÄr det hÀr ut pÄ att inte nudda golvet. LÀgg ut lite kuddar pÄ golvet som barnen kan hoppa emellan och lÄt dem klÀttra pÄ soffor, bord och stolar. Den som nuddar golvet Àr ute sÄ det gÀller att hÄlla balansen. Spela musik, som till exempel Sjörövarfabbes farfarsfar, under tiden.

SÀtt svansen pÄ Lilla gubben

IstÀllet för en gris som ska fÄ en knorr fÄr barnen försöka sÀtta svansen rÀtt pÄ Pippis hÀst Lilla gubben. SÀtt bindel pÄ barnet som ska sÀtta dit svansen och ha en penna som du markerar med namn dÀr svansen hamnade. Den som fÄr dit svansen bÀst vinner.

Var Àr Herr Nilsson?

Om du har ett gosedjur som ser ut som en apa Àr det förstÄs bÀst, annars kan du göra en i papper. Göm Herr Nilsson nÄgonstans i rummet och lÄt sedan barnen leta. NÀr de behöver ledtrÄdar fÄr du bara sÀga fÄgel, fisk eller mittemellan. Barnet som hittar Herr Nilsson först fÄr gömma nÀsta gÄng.

Herr Nilsson
Herr Nilsson

Hitta fem fel

LÄt ett eller tvÄ barn se sig noggrant om i rummet dÀr ni Àr och sÀg sedan Ät dem att gÄ ut. De som Àr kvar fÄr nu vÀlja ut fem saker som ska vÀndas upp och ner, bak och fram eller ut och in. Ropa in barnen eller barnet igen som nu fÄr försöka hitta vilka fem saker som Àr fel i rummet.

Relaterade frÄgor

Vad Àr bra lekar att leka pÄ ett kalas? Bra lekar pÄ barnkalas Àr inte nudda golv, Àppelsmasken, chokladpuddingleken, dansstopp och tipspromenader. Fler tips pÄ bra lekar pÄ barnkalas hittar du hÀr.

Hur ordnar man ett fotbollskalas? Klipp ut fotbollar som inbjudningskort eller köp billiga plastbollar dÀr du skriver inbjudan. Dekorera med fotbollar. Baka en fotbollstÄrta. LÀgg fotbollsreflexer, fotbollskort, visselpipa, medaljer eller liknande i godispÄsarna. LÀs mer om fotbollskalas hÀr.

Hur ordnar man prinsesskalas? HÀr bör inbjudningskorten vara rosa och glittriga. PÄ kalaset kan prinsessorna och prinsarna fÄ göra sina egna kronor. PÄ ett prinsesskalas kan det vara bra att dekorera en stol sÄ den blir till en tron. PÄ ett prinsesskalas kan du servera Àpplen att Àta, men se upp sÄ de inte Àr giftiga bara! Fler tips för prinsesskalas kan du hitta hÀr.