Pyjamasparty

Finns det något så mysigt som att bjuda hem sina vänner på pyjamasparty med övernattning. Och för dig som ska hålla i kalaset så är det perfekt när gästerna kommer ombytta redan från start.

Men vad gör man på ett pyjamasparty? Inbjudningskort kan du göra med en bild av födelsedagsbarnet klädd i pyjamas. Gör i ordning rummet med madrasser, täcken och kuddar. Bra saker att bjuda på är pizza, popcorn och chips. Bra lekar på ett pyjamasparty är snurra flaska och vem gömmer sig under täcket.

Hur ordnar man ett pyjamasparty?

Det fina är också att det faktiskt går att göra pyjamaspartyt på så många olika sätt vilket gör att gästerna kommer att komma ihåg den här kvällen och natten länge.

Vad ska du tänka på?

Till att börja med så måste du förstås planera kalaset och göra klart för dig hur det ska gå tillväga och var ni ska hålla till och då tänker jag framför allt på var gästerna ska sova. Varför till exempel inte låta de vuxna flytta ut ur sitt sovrum för en natt och låta barnen trängas i dubbelsängen. Eller kanske finns det en gillestuga i källaren där ni kan sprida ut madrasser på golvet. Till och med en klädkammare med madrasser på golvet kan bli ett jättemysigt natthärbärge.

Att tälta i trädgården är en upplevelse men om vädret inte tillåter det, eller om barnen tycker det är läskigt då går det alltid att ställa upp tältet i vardagsrummet eller på balkongen istället. Visserligen brukar de flesta barn tycka om att få trängas lite men den som sovit med barn vet också att de har en förmåga att ”sprida ut sig” så se till att tältet är tillräckligt stort.

Dags att göra inbjudan

När du väl bestämt dig för var gästerna ska sova kan det vara bra att börja med inbjudningskorten. Riktigt festligt blir det om du gör ett lite annorlunda och personligt inbjudningskort. Har du ett gammal lakan eller liknande som du kan avvara syr du små örngott som du lägger kortet i istället för ett kuvert. I örngottet kan du också lägga ner en tandborste eller en minitandkräm som en liten extra rolig pryl. Har du inget tyg är tipset att leta på loppis där det alltid finns tyg till en billig peng.

Ett kort kan du göra av lite tjockare svart papper där du antingen klistrar upp stjärnor och en måne. Ta ett vitt papper som du skriver själva texten på och klistra in inuti kortet. Ett annat alternativ kan vara att ta en bild av födelsedagsbarnet iklädd pyjamas där du skriver texten på baksidan.

Sen gäller det att tänka praktiskt för det räcker förstås inte med att bara skriva en inbjudan utan en liten packlista för sådant som gästerna bör ta med är alltid bra.

Här kommer några exempel på packlista

 • Tandborste
 • Kudde
 • Gosedjur
 • Sovsäck eller täcke
 • Ficklampa

Viktigt är att du även skriver med vilken klädsel som gäller, pyjamas eller nattlinne förstås.

Dags att göra iordning inför kalaset

När man ska ha pyjamasparty ska det finnas gott om plats för madrasser, sovsäckar och kuddar så se till att röja i rummet där de ska hålla till. Börja med att flytta bort onödig möbler och se till att få fria ytor på golvet. Det behövs förstås låga bord där mat och godis kan stå så att inte skålarna spills ut i sängkläderna.

Ett tips är att hänga självlysande stjärnor och planeter i tak och fönster som laddas och lyser när det är dags att släcka för natten.

Mat att bjuda på

Vilken mat, eller snacks, som du vill bjuda på har förstås med tiden för kalaset att göra. Väljer du att ha kalaset efter middagstid blir det enklare för dig men var noga med att berätta det i inbjudan så att gästerna är förberedda.

Om kalaset ska vara inomhus och det ska bjudas på mat är alltid pizza uppskattat. Då kan var och en själv välja vad som ska vara på. Hamburgare är också perfekt där gästerna själva får göra sin favorit. Något som alltid är gott på kalas annars är förstås pannkaka eller våfflor med sylt, grädde och glass. Eller varför inte spara det till frukosten. Tänk på att det finns bra laktosfria alternativ som passar alla.

Har ni kalaset ute i trädgården är det aldrig fel att grilla hamburgarna eller korv. Varför inte bygga upp en korvkiosk som ni serverar från. Och glöm inte bort att om grillen är tänd så är grillad banan med choklad mums till glassen.

Som snacks går alltid popcorn och chips hem. Se till att ha gott om småskålar så kan var och en fylla sin egen med det den vill ha.

Kom ihåg godispåsarna

Är det övernattning så kanske godispåsarna ska delas ut redan på kvällen och då kan det vara bra med lite innehåll som inte bara är godis utan också sådant som kan vara bra att ha till natten.

Tips på innehåll till påsarna

 • En liten ficklampa
 • En tandborste
 • En anteckningsbok
 • Pixiebok

Lite tips på lekar

Vem gömmer sig under täcket?

Börja med att lägga ut barnens täcken (eller sovsäckar) på golvet i rummet. Ett av barnen får gå ut ur rummet och under tiden gömmer de andra sig under var sitt täcke (inte sitt eget). Ropa in barnet som gått ut. Nu får det barnet gå fram till ett täcke i taget och lägga sin hand på och fråga ”Vem där?”. Barnet som ligger under täcket ska nu svara med en så konstig röst som möjligt för att inte avslöja sig. Nu gäller det att gissa rätt annars får hen gå vidare till nästa täcke. Första rätta gissning blir den som får gå ut nästa gång.

Snurra flaska

Du kommer väl ihåg hur man leker snurra flaska? Låt alla barn sitta en ring och lägg en flaska i mitten. Bestäm vem som ska börja snurra flaskan. När flaskan slutat snurra och pekar på ett barn får den som snurrade bestämma vad det barnet ska göra. Det kan till exempel vara att hoppa på ett ben runt i ringen, låta som en ko, gå baklänges ut i köket och tillbaka eller hitta på några egna små uppdrag som de ska göra. Varför inte måla en teckning tillsammans där ni från början bestämt ett djur, t.ex en elefant och så får varje person i uppgift att rita dit kroppen, huvudet, öronen, snabeln osv. Den som gjort ett uppdrag får snurra flaskan nästa gång.

Relaterade frågor

Vad kan man leka på barnkalas? Vill du ha fler tips på lekar på barnkalas, hittar du det här!

Hur ordnar man ett spökkalas? Klipp ut spöken som du skriver inbjudan på. Man klär ut sig till spöken häxor, mumier osv. Det gäller att se riktigt skräckinjagande ut. Dekorera med spindelnät och spindlar. Bjud på kyrkogårdstårta och fyll godispåsarna med godisögon, löständer och annat läskigt. Fler tips för spökkalas finns samlat här.

Vad ska man leka på ett barnkalas? Det finns några lekar som alltid brukar vara med på kalasen: det är dansstopp, stafett och tipspromenad. Men du hittar fler förslag på lekar på ett barnkalas här.

 • Enhörningskalas – Gör Barnkalaset Oförglömligt

  Enhörningskalas – Gör Barnkalaset Oförglömligt

  Det är svårt att inte bli glad när man ser den lilla enhörningen så ingen är väl förvånad över vilken succé denna figur har gjort. Lite roligt är det också att även pojkar gillar den och gärna både leker och klär ut sig till en enhörning. Hur ordnar man ett enhörningskalas? Till enhörningskalaset gör du […]

  Läs mer..


 • Brandkårskalas Kanske det hetaste kalastemat!

  Brandkårskalas Kanske det hetaste kalastemat!

  Det är kul att ha lite olika teman på barnkalasen. Barn brukar ju tycka det är spännande med brandbilar och utryckningar, så varför inte anordna ett brandkårskalas också? Hur ordnar man ett brandkårskalas? Skriv ut bilder på brandbilar och skriv inbjudningar på baksidan av bilderna. Bra kläder på ett brandkårskalas och ett par stövlar. Dekorera […]

  Läs mer..


 • CirkusKalas

  CirkusKalas

  Barn brukar gilla cirkus och barnkalas, så varför inte ha ett cirkuskalas också? Hur ordnar man ett cirkuskalas? Skriv ut cirkusbiljetter som inbjudan. Barnen kan klä ut sig till clown, cirkusdirektör, lejon, cirkusprinsessa eller ballerina. Gör ett eget cirkustält och dekorera med ballonger och cirkusaffischer. Bra saker att bjuda på är clownglass, popcorn och sockervadd. […]

  Läs mer..


Pyjamasparty
Rulla till toppen