Pyjamasparty

Finns det nÄgot sÄ mysigt som att bjuda hem sina vÀnner pÄ pyjamasparty med övernattning. Och för dig som ska hÄlla i kalaset sÄ Àr det perfekt nÀr gÀsterna kommer ombytta redan frÄn start.

Men vad gör man pÄ ett pyjamasparty? Inbjudningskort kan du göra med en bild av födelsedagsbarnet klÀdd i pyjamas. Gör i ordning rummet med madrasser, tÀcken och kuddar. Bra saker att bjuda pÄ Àr pizza, popcorn och chips. Bra lekar pÄ ett pyjamasparty Àr snurra flaska och vem gömmer sig under tÀcket.

Det fina Àr ocksÄ att det faktiskt gÄr att göra pyjamaspartyt pÄ sÄ mÄnga olika sÀtt vilket gör att gÀsterna kommer att komma ihÄg den hÀr kvÀllen och natten lÀnge.

Hur ordnar man ett pyjamasparty?

Vad ska du tÀnka pÄ?

Till att börja med sÄ mÄste du förstÄs planera kalaset och göra klart för dig hur det ska gÄ tillvÀga och var ni ska hÄlla till och dÄ tÀnker jag framför allt pÄ var gÀsterna ska sova. Varför till exempel inte lÄta de vuxna flytta ut ur sitt sovrum för en natt och lÄta barnen trÀngas i dubbelsÀngen. Eller kanske finns det en gillestuga i kÀllaren dÀr ni kan sprida ut madrasser pÄ golvet. Till och med en klÀdkammare med madrasser pÄ golvet kan bli ett jÀttemysigt natthÀrbÀrge.

Att tĂ€lta i trĂ€dgĂ„rden Ă€r en upplevelse men om vĂ€dret inte tillĂ„ter det, eller om barnen tycker det Ă€r lĂ€skigt dĂ„ gĂ„r det alltid att stĂ€lla upp tĂ€ltet i vardagsrummet eller pĂ„ balkongen istĂ€llet. Visserligen brukar de flesta barn tycka om att fĂ„ trĂ€ngas lite men den som sovit med barn vet ocksĂ„ att de har en förmĂ„ga att ”sprida ut sig” sĂ„ se till att tĂ€ltet Ă€r tillrĂ€ckligt stort.

Dags att göra inbjudan

NÀr du vÀl bestÀmt dig för var gÀsterna ska sova kan det vara bra att börja med inbjudningskorten. Riktigt festligt blir det om du gör ett lite annorlunda och personligt inbjudningskort. Har du ett gammal lakan eller liknande som du kan avvara syr du smÄ örngott som du lÀgger kortet i istÀllet för ett kuvert. I örngottet kan du ocksÄ lÀgga ner en tandborste eller en minitandkrÀm som en liten extra rolig pryl. Har du inget tyg Àr tipset att leta pÄ loppis dÀr det alltid finns tyg till en billig peng.

Ett kort kan du göra av lite tjockare svart papper dÀr du antingen klistrar upp stjÀrnor och en mÄne. Ta ett vitt papper som du skriver sjÀlva texten pÄ och klistra in inuti kortet. Ett annat alternativ kan vara att ta en bild av födelsedagsbarnet iklÀdd pyjamas dÀr du skriver texten pÄ baksidan.

Sen gÀller det att tÀnka praktiskt för det rÀcker förstÄs inte med att bara skriva en inbjudan utan en liten packlista för sÄdant som gÀsterna bör ta med Àr alltid bra.

HÀr kommer nÄgra exempel pÄ packlista:

  • Tandborste
  • Kudde
  • Gosedjur
  • SovsĂ€ck eller tĂ€cke
  • Ficklampa

Viktigt Àr att du Àven skriver med vilken klÀdsel som gÀller, pyjamas eller nattlinne förstÄs.

Dags att göra iordning inför kalaset

NÀr man ska ha pyjamasparty ska det finnas gott om plats för madrasser, sovsÀckar och kuddar sÄ se till att röja i rummet dÀr de ska hÄlla till. Börja med att flytta bort onödig möbler och se till att fÄ fria ytor pÄ golvet. Det behövs förstÄs lÄga bord dÀr mat och godis kan stÄ sÄ att inte skÄlarna spills ut i sÀngklÀderna.

Ett tips Àr att hÀnga sjÀlvlysande stjÀrnor och planeter i tak och fönster som laddas och lyser nÀr det Àr dags att slÀcka för natten.

Mat att bjuda pÄ

Vilken mat, eller snacks, som du vill bjuda pÄ har förstÄs med tiden för kalaset att göra. VÀljer du att ha kalaset efter middagstid blir det enklare för dig men var noga med att berÀtta det i inbjudan sÄ att gÀsterna Àr förberedda.

Om kalaset ska vara inomhus och det ska bjudas pÄ mat Àr alltid pizza uppskattat. DÄ kan var och en sjÀlv vÀlja vad som ska vara pÄ. Hamburgare Àr ocksÄ perfekt dÀr gÀsterna sjÀlva fÄr göra sin favorit. NÄgot som alltid Àr gott pÄ kalas annars Àr förstÄs pannkaka eller vÄfflor med sylt, grÀdde och glass. Eller varför inte spara det till frukosten. TÀnk pÄ att det finns bra laktosfria alternativ som passar alla.

Har ni kalaset ute i trÀdgÄrden Àr det aldrig fel att grilla hamburgarna eller korv. Varför inte bygga upp en korvkiosk som ni serverar frÄn. Och glöm inte bort att om grillen Àr tÀnd sÄ Àr grillad banan med choklad mums till glassen.

Som snacks gÄr alltid popcorn och chips hem. Se till att ha gott om smÄskÄlar sÄ kan var och en fylla sin egen med det den vill ha.

Kom ihÄg godispÄsarna

Är det övernattning sĂ„ kanske godispĂ„sarna ska delas ut redan pĂ„ kvĂ€llen och dĂ„ kan det vara bra med lite innehĂ„ll som inte bara Ă€r godis utan ocksĂ„ sĂ„dant som kan vara bra att ha till natten.

Tips pÄ innehÄll till pÄsarna

  • En liten ficklampa
  • En tandborste
  • En anteckningsbok
  • Pixiebok

Lite tips pÄ lekar

Vem gömmer sig under tÀcket?

Börja med att lĂ€gga ut barnens tĂ€cken (eller sovsĂ€ckar) pĂ„ golvet i rummet. Ett av barnen fĂ„r gĂ„ ut ur rummet och under tiden gömmer de andra sig under var sitt tĂ€cke (inte sitt eget). Ropa in barnet som gĂ„tt ut. Nu fĂ„r det barnet gĂ„ fram till ett tĂ€cke i taget och lĂ€gga sin hand pĂ„ och frĂ„ga ”Vem dĂ€r?”. Barnet som ligger under tĂ€cket ska nu svara med en sĂ„ konstig röst som möjligt för att inte avslöja sig. Nu gĂ€ller det att gissa rĂ€tt annars fĂ„r hen gĂ„ vidare till nĂ€sta tĂ€cke. Första rĂ€tta gissning blir den som fĂ„r gĂ„ ut nĂ€sta gĂ„ng.

Snurra flaska

Du kommer vÀl ihÄg hur man leker snurra flaska? LÄt alla barn sitta en ring och lÀgg en flaska i mitten. BestÀm vem som ska börja snurra flaskan. NÀr flaskan slutat snurra och pekar pÄ ett barn fÄr den som snurrade bestÀmma vad det barnet ska göra. Det kan till exempel vara att hoppa pÄ ett ben runt i ringen, lÄta som en ko, gÄ baklÀnges ut i köket och tillbaka eller hitta pÄ nÄgra egna smÄ uppdrag som de ska göra. Varför inte mÄla en teckning tillsammans dÀr ni frÄn början bestÀmt ett djur, t.ex en elefant och sÄ fÄr varje person i uppgift att rita dit kroppen, huvudet, öronen, snabeln osv. Den som gjort ett uppdrag fÄr snurra flaskan nÀsta gÄng.

Relaterade frÄgor

Vad kan man leka pÄ barnkalas? Vill du ha fler tips pÄ lekar pÄ barnkalas, hittar du det hÀr!

Hur ordnar man ett spökkalas? Klipp ut spöken som du skriver inbjudan pÄ. Man klÀr ut sig till spöken hÀxor, mumier osv. Det gÀller att se riktigt skrÀckinjagande ut. Dekorera med spindelnÀt och spindlar. Bjud pÄ kyrkogÄrdstÄrta och fyll godispÄsarna med godisögon, löstÀnder och annat lÀskigt. Fler tips för spökkalas finns samlat hÀr.

Vad ska man leka pÄ ett barnkalas? Det finns nÄgra lekar som alltid brukar vara med pÄ kalasen: det Àr dansstopp, stafett och tipspromenad. Men du hittar fler förslag pÄ lekar pÄ ett barnkalas hÀr.