Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Sagokalas – Om du vill ge ditt barn en magisk födelsedag

Sagokalas – En magisk värld av äventyr och fantasi för barnen! Men hur ordnar man ett sagokalas, så att barnkalaset blir så där fantastiskt som hon eller han önskar sig? När vi växte upp var sagor en stor del av vår barndom, i form av tecknade serier, böcker och berättelser. Oavsett om det var Askungen, Robin Hood eller De tre små grisarna, alla hade sin hjälte. När det gäller födelsedagen för våra små, vill vi att de ska ha den det bästa och uppfylla deras önskningar. Så när de ber om ett sago-kalas, hur man ordnar ett?

Hur ordnar man ett sagokalas? För att ordna kalaset utgår du från favoritsagan. Kläder kan man ofta kunna hitta på loppis prins och prinsessa är två favoriter! Finns det någon speciell mat i boken är det den du ska bjuda på, som Snövit och äppelkaka. Kronhockey och skattjakt är bra lekar.

Sago-födelsedagsfester kan ibland vara svåra att ordna, men här är några tips som gör planeringen av födelsedagsfesten mycket enklare.

Hur ordnar man ett sagokalas?

Ett sagokalas är ett spännande och fantasifullt sätt att fira ditt barns födelsedag eller någon annan speciell händelse. Med fokus på sagor, magi och äventyr kan detta kalas bli en oförglömlig upplevelse för barnen. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur man anordnar ett kalas, från inbjudningar och dekor till aktiviteter, lekar och mat.

Inbjudningar

Det viktigaste som ett inbjudningskort måste ha är när och var festen ska vara.

Du kanske kan hitta färdiga inbjudningskort med favoritsagan, eller så kan du skapa dina egna. För att skapa rätt stämning redan från början är det viktigt att skicka ut fantasifulla och färgglada inbjudningar. Här är några idéer:

Forma inbjudningarna som gamla pergamentrullar och använd kalligrafi eller en sagostil för att skriva inbjudningstexten.

Använd bilder från kända sagor och illustrationer på inbjudningarna för att ge en hint om temat.

Om du har en specifik saga i åtanke för kalaset kan du inkludera en liten gåta eller ledtråd i inbjudningen för att bygga upp förväntan.

Om du ska göra dina egna inbjudningskort behöver du lite kartong eller hårt papper, collage, lim, penna och penna. Du kan också lägga till några klistermärken och glitter. Du kan välja att göra dem själv, eller låta barnet göra dem, beroende på deras ålder och skicklighet. Vik först papperet på mitten. På insidan skriver du namnet på din gäst, datum, tid och plats för festen. Se till att berätta för dem att klä sig ut som en av berättelsens karaktärer.

På framsidan kan du rita något som har att göra med sagor, som ett slott eller en speciell karaktär, eller en älva etc. Du kan också skapa något med collage.

När du är klar med din framsida kan du lägga till några klistermärken eller glitter, men se till att glitteret är limmat på kortet, eftersom löst glitter är mycket svårt att rengöra men också mycket farligt om det inhaleras.

Vad serverar man på ett sagokalas?

Vad du ska servera för mat beror på ditt barns favoritsaga. Försök återskapa mat från berättelsen eller hämta inspiration från maten här:

Sagotemat ger dig gott om möjligheter att vara kreativ när det gäller mat och dryck. Här är några idéer:

  1. Trollspöpretzels: Gör pretzels i form av trollspön och doppa dem i smält choklad eller glasyr för en magisk touch.
  2. Sagosmörgåsar: Använd kakmått med sagofigurer för att göra smörgåsar i roliga former.
  3. Älvornas fruktsallad: Gör en färgglad fruktsallad och servera den i små skålar dekorerade med älvvingar eller glitter.
  4. Magiska drycker: Skapa fantasifulla namn på drycker, som ”Trollsaft” eller ”Drakblod”, och servera dem i dekorerade glas eller muggar.

Vad bjuder man på om favoritsagan är Snövit?

Om ditt barns favoritsaga karaktär är Snövit bör du överväga att göra något med äpplen. Kanske är den enklaste lösningen att servera en äppelpaj.

Har sagokalaset temat Askungen kan du bjuda på pumpakakor

Om ditt barn älskar Askungen, servera pumpakakor på deras Askungen-temafest. För frosting, vispa färskost och mascarpone tills luftigt, blanda i florsocker, apelsinskal och -juice. Bred över kakan och toppa med extra apelsinskal för en elegant touch.

Peter Pan tema på sagokalaset

Om du har en födelsedagsfest med Peter Pan-tema kan du göra lite stengodis, eftersom inspirationen kommer från Rock Skull i Peter Pan.

För att göra stengodis, ta en del av destillerat vatten, till en temperatur så nära som möjligt, men inte högre än 44,5°. Lägg sedan till tre delar rent, raffinerat socker och karamellfärg. Rör om samma tills sockret är upplöst, vilket vanligtvis tar lite tid. Häll lösningen i burkar. För att skörda stengodiset, häng upp en träspett i burken. Godiset kommer sedan att bildas på dem. Du kan fästa dem i burken med hjälp av klädnypor. När godiset har nått önskad storlek, bryt upp det övre lagret av kristall med en gaffel innan du tar bort godiset.

Alice i Underlandet

Om du kommer att ha en sagoparty inspirerad av Alice i underlandet, överväg att lägga lite te till festen. Om födelsedagsfesten äger rum under vintern är varmt te bra, men se till att ha många smaker för barn att välja mellan. Tänk på att barn föredrar sötare te och att de förmodligen vill ha fruktte.

Om festen äger rum under sommaren är iste ett bättre alternativ. Du kan välja att göra en själv eller köpa färdigt. Det kanske inte finns så många smaker av iste i butiken, och i så fall kan du bara göra lite vanligt varmt te i många olika smaker, tillsätt lite is och kyla det i kylen innan festen.

Vad kan man göra på sagokalaset

Ibland är det svårt att hålla barnen under kontroll och sysselsatta. Här är några lekar som ser till att barnen har kul.

Aktiviteter och lekar: För att hålla barnen underhållna och engagerade under sagokalaset är det bra att ha en blandning av aktiviteter och lekar som passar temat. Här är några förslag:

Skattjakt

Gör en skattjakt baserad på en känd saga där barnen får leta efter ledtrådar och lösa gåtor för att hitta en skatt.

Sagoteater

Låt barnen framföra en liten teaterpjäs baserad på en saga med enkla rekvisita och kostymer.

Trollkarlsskola

Anlita en trollkarl eller lär dig några enkla trolleritrick och låt barnen prova på att bli trollkarlar för en dag.

Sagorace

Organisera en stafett där barnen får agera som olika sagofigurer och utföra olika uppdrag kopplade till deras karaktärer.

Kunglig skatt

Du kan dölja olika kungliga föremål runt den plats där ni har festen. Se till att ta med några föremål som är ”högt värde”, till exempel kronor och smycken, och ange hur många poäng som man får genom att hitta varje objekt. Dela upp barnen i lag och låt dem leta efter föremålen, ta tillbaka dem en i taget och lagen poäng för de föremål de hittar. Det vinnande laget är det med flest poäng.

Giftigt äpple

Få en skål full av vatten och lägg i några gröna äpplen och bara ett rött äpple. Låt varje barn bära ögonbindel och sedan, med händerna bakom ryggen, och bara använda munnen måste de försöka plocka upp ett äpple med tänderna och ta ut det ur skålen. Om de får den röda förlorar de.

Fånga skurken

Berätta för barnen att festens vuxna är skurkar. Ge varje skurk en påse chokladpengar. Gör varje festgäst till en prins eller prinsessa och ge dem en trollstav. Alla rör sig runt i rummet och prinsens och prinsessorna måste röra skurkarna med sina trollstavar. Om de lyckas röra skurken måste skurken slänga choklad ur sin väska för att distrahera prinsessorna och prinsarna för att fly. När skurkarna har slut på choklad förvandlas de till sten och fryser till is. Prinsessan / prinsen med flest insamlade choklad är vinnaren.


Bygga Legoslott

Dela upp gästerna i lag och ge dem några Lego-bitar samt några slottföremål. Ge dem en tidsgräns och bedöm den bästa slottbyggnaden efter den tiden. Du kan välja vinnaren av olika kategorier, till exempel det största, roligaste, mest kreativa slottet och så vidare.

Vad är tiden herr drake?

Ett barn kommer att spela draken och stå i slutet av rummet med ryggen mot rummet. Resten av barnen radar upp sig i andra änden av rummet och säger ”vad är tiden herr drake?” Draken ger sedan en tid (tex tre sekunder) och räknar den medan spelarna smyger sig bakom honom. Om han vänder medan de rör sig måste de gå tillbaka till början. Om de är stilla när han vänder kan de stanna där de är. Målet är att komma fram till och röra draken medan de är vänd bort. Om draken säger ”Middagstid” kan han vända och springa och försöka fånga så många spelare innan de återvänder till sin bas.

Kronhockey

För att spela kronhockey måste du skapa en hinderbana med leksaker, kottar eller vad du än har. Spelare måste använda en kvast för att få en leksakskrona från ena sidan av hinderbanan till ett mål på den andra sidan av banan. Du kan göra det ännu mer utmanande genom att lagkamraten får sätta ögonbindel på sin kompis och sedan ge honom eller henne vägbeskrivning för att hitta rätt.

Prins eller prinsessan på ärten

Samma som i berättelsen ”Prinsessan på ärten” måste barnen upptäcka en ärta. Lägg några kuddar, mattor och olika mjuka föremål runt rummet och placera tennis- eller golfbollar under några av dem. Gästerna måste sitta på en och säga om det finns en ärta under den. Om de stämmer stannar de kvar i nästa omgång. Om de gissar fel är de ute ur leken.

Vad lägger man i godispåsarna på ett sagokalas?

Eftersom det är ett sagotema, försök att införliva det i godispåsarna. Lägg lite chokladpengar till prinsarna och prinsessorna, äpple godis till fansen av snövit, pepparkakor för fansen av Hans och Greta, och så vidare.

Du kan försöka hitta lite godis med sagotecken på förpackningen, eftersom de ofta finns i mataffären.

Om du vill göra det där lilla extra, lägg till trollstavar och kronor i godispåsarna.

Vad ska barnen ha på sig på ett sagofödelsedagskalas?

Sagor har prinsessor, prinsar, riddare, spöken och till och med grodor, så kostymmöjligheterna är nästan oändliga.

De små gästerna bör välja vilken sagofigur de ska klä sig ut till. Du kan få en riktig kostym i en butik, eller så kan du göra den själv. Om barnet till exempel vill bli prinsessa är allt du behöver en klänning och en liten tiara, krona eller glittrande hårklämma.Om de vill bli en prins behöver de bara en liten krona, en guldkedja och ett leksakssvärd.

Sagor innehåller ofta också många söta djurkaraktärer, så barnen kan välja att klä sig ut som ett djur från deras favoritsaga. Det är inte den bästa idén för dem att ha djurkostymer som täcker hela kroppen, eftersom de kan bli heta och obekväma när de leker och springer runt. Koncentrera dig om några viktiga funktioner som visar vilken karaktär de är.

Vissa funktioner som svansar och öron kan göra det bästa utklädningstillbehöret, och de är också de snabbaste och enklaste att göra.

Ansiktsfärg är också ett utmärkt sätt att snabbt förvandla ditt barn till favoritsagofigur.

Hur dekorerar man för ett sagokalas?

Om ditt barn har en viss sagokaraktär kan du köpa dekorationer med just den karaktären. Du kan också dekorera med några stjärnor, trollstavar, kronor och så vidare.

Du kan inkludera ett lekhus i sagofesten, och det finns många sätt att dekorera och anpassa det för att göra det till den bästa sagosfestfödelsedagsfesten.

Tavla av henne som Elsa

Att ge bort en personlig tavla som denna ”Frozen Princess” från Royalistik är en fantastisk presentidé till ett barn som älskar Frost-figuren. Tavlan är en unik och speciell present som kommer att förgylla barnets rum och visa deras kärlek till Frost. Här avbildas hon som Elsa i frost. Tavlan är skräddarsydd efter kundens önskemål, vilket gör den till en riktigt unik och minnesvärd present. Att ha en tavla som denna i rummet kommer att ge en känsla av magi och drömliknande stämning. Det är en uppskattad present som kommer att glädja det lilla barnet länge efter Alla hjärtans dag. Läs mer och beställ

Du kan söka i en second-handaffär för att samla in material och tillbehör till sagofesten. Var uppmärksam på några glänsande material som kan häftas på lekhusets väggar. Glittrande material kan också användas för att dekorera ytterdörren, eller för att sy prinsesskläder.

Om du vill spendera mer tid på att dekorera kan du skapa några magiska gardiner. Sök efter något glittrande tyg som är lite större än fönstrets bredd som du vill fästa det på. Detta kommer att ge dig lite extra material för att skapa en fåll på alla sidor. Lägg gardintyget över stången och vik, så ser du var gardinen måste sys.

Sy det vikta tyget på tyget, så att det skapas en kanal att trä stången igenom. Slutligen fäster du helt enkelt stången på vardera sidan av fönstret och lämnar gardinerna lösa för barnen att skjuta upp dem och stänga dem.

Klistermärken av stjärnor och hjärtan kan användas på insidan av väggarna, såväl som bilder av några kända sagofigurer.

Tips på fortsatt läsning


Sagokalas – Om du vill ge ditt barn en magisk födelsedag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen