Halloween

Att fira Halloween i Sverige Àr en relativt ny tradition som vÀxer för varje Är. FrÄn början var det mÄnga som förvÀxlade helgen med Alla helgons dag vilket satte igÄng mÄnga upprörda kÀnslor. Framför allt dÄ bÄda helgerna har ett tema av att pÄminna oss om det döda och dÀr vi i Sverige inte tyckte det var en helg som skulle firas med festande och bus. Alla helgons dag Àr snarare en helg dÄ vi vill finna ro, tÀnka pÄ vÄra bortgÄngna genom att tÀnda ett ljus pÄ kyrkogÄrden och finna tid för eftertanke. Men till skillnad frÄn Alla helgons dag som infaller lördagen mellan 31 oktober och den 6 november sÄ firas Halloween nÄgra dagar innan, det vill sÀga alltid den 31 oktober. Man kan börja dekorera till halloween lÄngt tidigare.

Var kommer Halloween ifrÄn, egentligen?

Visste du att Halloween har sitt ursprung frÄn Irland och delvis Skottland? Under 1840-talets svÀlt- och nödÄr kom det mÄnga irlÀndska emigranter resande till USA och med dem kom förstÄs nya traditioner till landet. MÄnga menar att traditionen uppstÄtt i samband med att Kelterna kom i kontakt med vikingarna som hade med sig traditioner sÄ som Höstblot.

Under flera hundra Är hÀrskade vikingarna pÄ flera av de brittiska öarna sÄ det Àr inte sÄ konstigt att deras traditioner pÄverkat kelterna. Kelterna har dessutom Samhain, en helgdag som har mÄnga liknelser med vikingarnas Höstblot. Samhain Àr en nyÄrsfest som symboliserar att sommaren Àr slut och vintern börjat. I USA kom firandes dessutom att blandas ihop med bland annat Guy Fawkes night och det i sin tur har förstÄs bidragit till det firande som vi har idag.

Namnet Halloween har man lyckats spĂ„ra Ă€nda tillbaka till 1500-talet som ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’ som Ă€r kvĂ€llen före All Hallows Day (Ă€ven kallad All Saints day). Eftersom All Hallows Eve faktiskt översĂ€tts till allhelgonaafton sĂ„ Ă€r det förstĂ„s inte sĂ„ konstigt att Halloween förvĂ€xlats med Alla helgons dag dĂ€rför gjort oss i Sverige sĂ„ förvirrade. Men Halloween firas alltid den 31 oktober oavsett om det Ă€r en helgdag eller vardag.

Ett nytt firande kom till Sverige

Faktum Àr att firandet av Halloween förekommit i Sverige sedan 1950 men det var först sÄ sent som i början av 1990-talet dÄ handeln och företag började marknadsföra den som den tog fart. Som sÄ mÄnga andra temadagar sÄ Àr det oftast handeln som uppmÀrksammar sÄdana hÀr dagar som ett sÀtt att locka kunder och öka försÀljningen. Samtidigt sÄ mÄste vi vÀl ÀndÄ erkÀnna att just den hÀr helgen Àr en riktigt rolig tradition att följa för vem tycker inte det Àr roligt att ha en anledning att klÀ ut sig och dekorera sitt hem med allsköns spÀnnande detaljer.

Nu för tiden firar mÄnga dagen med att anordna och bjuda in sina vÀnner till en Halloweenfest. Det Àr inte heller ovanligt att pubar, nattklubbarna och andra aktörer anordnar firande dÀr det bjuds pÄ allt frÄn svart pasta till pumpasoppa. Och sjÀlvklart Àr deltagarna förstÄs utklÀdda dagen till Àra.

NÀr det knackar pÄ din dörr

Kanske Ă€r det extra lockande, och inte sĂ„ svĂ„rt att ta till sig traditionen att fira Halloween dĂ„ vi redan sedan tidigare firar pĂ„sk och lĂ„ter barnen klĂ€ ut sig till pĂ„skkĂ€rringar dĂ€r de gĂ„r runt och tigger godis i grannhusen. Skillnaden Ă€r förstĂ„s att temat för Halloween inte Ă€r lika gulligt utan gĂ„r mer ut pĂ„ att skrĂ€mma och vara sĂ„ lĂ€skig som möjligt. Med det har Ă€ven momentet ”bus eller godis” kommit till. Medan pĂ„skkĂ€rringarna kan vĂ€lja att ge bort sitt sĂ€msta pĂ„skkort till det hushĂ„ll som bjuder pĂ„ dĂ„ligt godis sĂ„ Ă€r de smĂ„ monster som knackar pĂ„ under Halloween betydligt elakare. Vilket uttryck buset tar beror förstĂ„s pĂ„ hur modiga barnen och ungdomarna som knackat pĂ„ Ă€r. I bĂ€sta fall blir du bara skrĂ€md och i sĂ€msta fall rĂ„kar din ytterdörr ut för en Ă€gg eller tomatattack.

Ladda din korg med godis

Det gĂ€ller alltsĂ„ att ladda upp med ett godisförrĂ„d för att inte rĂ„ka ut för nĂ„got bus och se till att ha en stor variation av godis i dina korg för du vet aldrig vem som stĂ„r dĂ€r i din dörr. Och vad du Ă€n gör sĂ„ fyll den inte med enbart frukt Ă€ven om du nog tycker att det kan vara ett bĂ€ttre val för barnens tĂ€nder. Har förĂ€ldrarna gett sina barn tillĂ„telse att ge sig ut pĂ„ en ”bus eller godis”-turnĂ© sĂ„ kan du med all sĂ€kerhet lita pĂ„ att deras barn Ă€ven Ă€r tillĂ„tna att Ă€ta godis.

Alla Àlskar att fÄ klÀ ut sig

I USA Àr det vÀldigt vanligt att Àven vuxna klÀr ut sig för det Àr inte bara barn som tycker det Àr roligt att lÄta fantasin ta sig uttryck pÄ olika sÀtt. Set finns faktiskt ett flertal mer eller mindre skrÀmmande halloweenkostymer för den som inte vill tillverka sin egen, inte hinner eller behöver inspiration.

Förutom att klÀ ut sig ska du förstÄs ocksÄ dekorera ditt hem sÄ att de monster som besöker dig kÀnner sig vÀlkomna. SpindelnÀt med stora eller smÄ spindlar Àr förstÄs en sjÀlvklarhet. Kanske för att en stor del av befolkningen Àr rÀdda för spindlar och tycker det Àr obehagligt att fÄ spindelnÀt pÄ sig. Det vet alla som gÄtt igenom en skog och fÄtt ducka för nÀt som gÄr frÄn trÀd till trÀd. Fladdermöss Àr ocksÄ nÄgot som brukar uppfattas som skrÀmmande och som ofta medverkar i skrÀckfilmer.

Eftersom Ärstiden och kvÀllarna har blivit allt mörkare Àr olika belysning nÄgot som mÄnga anvÀnder sig av i sin utsmyckning av hemmet. BÄde utomhus och inne förstÄs. I USA Àr det tradition att trÀffas och karva ut en pumpa som man sÀtter ett ljus i och sedan placerar pÄ trappan eller vid ingÄngen till huset. Mindre pumpor kan passa pÄ bordet inomhus som dekoration till kvÀllens mÄltid. Det finns inga begrÀnsningar för hur lÀskigt du kan göra ditt hem och din egen förklÀdnad under den hÀr helgen sÄ lÄt fantasin flöda fritt och var inte rÀdd för att utmana dig sjÀlv och dina grannar.

Dela gÀrna sidan