Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

🎁 Julkampanj: 25% rabatt på upplevelser!

Bra Presenter till Alla ❤️ BraPresenter.nu

Hitta den perfekta presenten till alla!

Halloween en ny tradition i Sverige

Att fira Halloween i Sverige är en relativt ny tradition som växer för varje år. Från början var det många som förväxlade helgen med Alla helgons dag vilket satte igång många upprörda känslor. Framför allt då båda helgerna har ett tema av att påminna oss om det döda och där vi i Sverige inte tyckte det var en helg som skulle firas med festande och bus. Alla helgons dag är snarare en helg då vi vill finna ro, tänka på våra bortgångna genom att tända ett ljus på kyrkogården och finna tid för eftertanke. Men till skillnad från Alla helgons dag som infaller lördagen mellan 31 oktober och den 6 november så firas Halloween några dagar innan, det vill säga alltid den 31 oktober. Man kan börja dekorera till halloween långt tidigare.

Var kommer Halloween ifrån, egentligen?

Visste du att Halloween har sitt ursprung från Irland och delvis Skottland? Under 1840-talets svält- och nödår kom det många irländska emigranter resande till USA och med dem kom förstås nya traditioner till landet. Många menar att traditionen uppstått i samband med att Kelterna kom i kontakt med vikingarna som hade med sig traditioner så som Höstblot.

Under flera hundra år härskade vikingarna på flera av de brittiska öarna så det är inte så konstigt att deras traditioner påverkat kelterna. Kelterna har dessutom Samhain, en helgdag som har många liknelser med vikingarnas Höstblot. Samhain är en nyårsfest som symboliserar att sommaren är slut och vintern börjat. I USA kom firandes dessutom att blandas ihop med bland annat Guy Fawkes night och det i sin tur har förstås bidragit till det firande som vi har idag.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är halloween-pumpor.jpg

Namnet Halloween har man lyckats spåra ända tillbaka till 1500-talet som ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’ som är kvällen före All Hallows Day (även kallad All Saints day). Eftersom All Hallows Eve faktiskt översätts till allhelgonaafton så är det förstås inte så konstigt att Halloween förväxlats med Alla helgons dag därför gjort oss i Sverige så förvirrade. Men Halloween firas alltid den 31 oktober oavsett om det är en helgdag eller vardag.

Ett nytt firande kom till Sverige

Faktum är att firandet av Halloween förekommit i Sverige sedan 1950 men det var först så sent som i början av 1990-talet då handeln och företag började marknadsföra den som den tog fart. Som så många andra temadagar så är det oftast handeln som uppmärksammar sådana här dagar som ett sätt att locka kunder och öka försäljningen. Samtidigt så måste vi väl ändå erkänna att just den här helgen är en riktigt rolig tradition att följa för vem tycker inte det är roligt att ha en anledning att klä ut sig och dekorera sitt hem med allsköns spännande detaljer.

Nu för tiden firar många dagen med att anordna och bjuda in sina vänner till en Halloweenfest. Det är inte heller ovanligt att pubar, nattklubbarna och andra aktörer anordnar firande där det bjuds på allt från svart pasta till pumpasoppa. Och självklart är deltagarna förstås utklädda dagen till ära.

Halloween presenter

När det knackar på din dörr

Kanske är det extra lockande, och inte så svårt att ta till sig traditionen att fira Halloween då vi redan sedan tidigare firar påsk och låter barnen klä ut sig till påskkärringar där de går runt och tigger godis i grannhusen. Skillnaden är förstås att temat för Halloween inte är lika gulligt utan går mer ut på att skrämma och vara så läskig som möjligt. Med det har även momentet ”bus eller godis” kommit till. Medan påskkärringarna kan välja att ge bort sitt sämsta påskkort till det hushåll som bjuder på dåligt godis så är de små monster som knackar på under Halloween betydligt elakare. Vilket uttryck buset tar beror förstås på hur modiga barnen och ungdomarna som knackat på är. I bästa fall blir du bara skrämd och i sämsta fall råkar din ytterdörr ut för en ägg eller tomatattack.

Ladda din korg med godis

Det gäller alltså att ladda upp med ett godisförråd för att inte råka ut för något bus och se till att ha en stor variation av godis i dina korg för du vet aldrig vem som står där i din dörr. Och vad du än gör så fyll den inte med enbart frukt även om du nog tycker att det kan vara ett bättre val för barnens tänder. Har föräldrarna gett sina barn tillåtelse att ge sig ut på en ”bus eller godis”-turné så kan du med all säkerhet lita på att deras barn även är tillåtna att äta godis.

Alla älskar att få klä ut sig

I USA är det väldigt vanligt att även vuxna klär ut sig för det är inte bara barn som tycker det är roligt att låta fantasin ta sig uttryck på olika sätt. Set finns faktiskt ett flertal mer eller mindre skrämmande halloweenkostymer för den som inte vill tillverka sin egen, inte hinner eller behöver inspiration.

Förutom att klä ut sig ska du förstås också dekorera ditt hem så att de monster som besöker dig känner sig välkomna. Spindelnät med stora eller små spindlar är förstås en självklarhet. Kanske för att en stor del av befolkningen är rädda för spindlar och tycker det är obehagligt att få spindelnät på sig. Det vet alla som gått igenom en skog och fått ducka för nät som går från träd till träd. Fladdermöss är också något som brukar uppfattas som skrämmande och som ofta medverkar i skräckfilmer.

Eftersom årstiden och kvällarna har blivit allt mörkare är olika belysning något som många använder sig av i sin utsmyckning av hemmet. Både utomhus och inne förstås. I USA är det tradition att träffas och karva ut en pumpa som man sätter ett ljus i och sedan placerar på trappan eller vid ingången till huset. Mindre pumpor kan passa på bordet inomhus som dekoration till kvällens måltid. Det finns inga begränsningar för hur läskigt du kan göra ditt hem och din egen förklädnad under den här helgen så låt fantasin flöda fritt och var inte rädd för att utmana dig själv och dina grannar.

Adventskalendrar för att räkna ner till halloween

Adventskalender 2022

Läs mer och beställ

Adventskalender 2022

Läs mer och beställ

Funko 48114 adventskalender

Det finns även adventskalendrar för halloween. Kolla in denna!

Läs mer och beställ

Pokemon Halloween adventskalender

Läs mer och beställ

Liknande inlägg

 • När började man fira Halloween i Sverige?

  När började man fira Halloween i Sverige?

  Halloween är en högtid som har sitt ursprung i den keltiska traditionen och firas varje år den 31 oktober. Traditionellt sett är det en helg som firas med maskerad och bus eller godis-utdelning, men det har också en djupare historisk bakgrund som går tillbaka flera århundraden. Historiskt sett var Halloween en tid för att hedra…

  Läs mer…


 • När knackar man dörr på Halloween

  När knackar man dörr på Halloween

  Halloween, även känt som ”alla helgons afton,” är en av de mest älskade och mystiska högtiderna som firas över hela världen. Det är den tiden på året då spöklika dekorationer pryder husens fasader, och barn och vuxna klär ut sig i sina mest fantasifulla kostymer. En av de mest förtrollande traditionerna under Halloween är att…

  Läs mer…


 • Halloween mat

  Halloween mat

  Halloween är en av de mest populära högtiderna i världen och en av de mest spännande delarna av Halloween-firandet är maten. Halloween mat kan vara både läskig och läcker och är en viktig del av firandet. I denna artikel kommer vi att titta närmare på några av de bästa Halloween-maten och hur du kan skapa…

  Läs mer…


Dela gärna sidan

Halloween en ny tradition i Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen