När ska man dekorera till Halloween?

När ska man dekorera till Halloween egentligen? Man vill ju gärna ha allt klart i tid. Halloween är alltid det perfekta ögonblicket för att bli kreativ och läskig med de spöken, skelett, pumpor, spindelnät och andra dekorationer. Ofta när sommarens roliga dagar slutar har de flesta bråttom att få sitt hem att se spektakulärt ut för Halloween. Men hur tidigt kan man börja dekorera för Halloween?

Så, när ska man dekorera till Halloween? Du kan börja med Halloween-dekorationer när som helst från början av oktober. Så snart 1 oktober inträffar, kan du börja med Halloween dekorationer. Men det är också många som börjar dekorera för Halloween redan i slutet av september.

När ska man dekorera till Halloween
När ska man dekorera till Halloween?

Ändå kommer beslutet till stor del att bero på flera faktorer, som t.ex. omfattningen av dina Halloween-dekorationer. I Sverige är det ju inte alla som firar Halloween, men det är en högtid som barnen älskar! Men efter som vi inte riktigt har den traditionen i Sverige är det inte så lätt att veta när det är dags att börja dekorera.

Idag tänkte jag berätta om när det är bäst att börja dekorera för Halloween. Du kommer också att få veta ifall augusti är för tidigt att dekorera för Halloween eller inte. När du kommer till slutet av artikeln vet du också när du ska ta bort Halloween-dekorationerna. Läs vidare!

När ska man dekorera för Halloween

Generellt är de första två veckorna i oktober den bästa tiden att dekorera för Halloween. Men när vi kommer till den första oktober är det absolut inte för tidigt att börja dekorera. Det är i alla fall vid den tidpunkten man börjar halloweendekorera sina hem i USA.

Men det är heller inget fel med att sätta upp dekorationer lite tidigare om du älskar Halloween. I USA är den allmänna uppfattningen att den sista veckan i september alltid är det tidigaste du får börja att dekorera för Halloween.

Du kan också börja dekorera ditt hus för Halloween i steg, särskilt om du inte kan vänta med att börja festligheterna och om du inte vill överväldiga dina grannar.

Om du dekorerar ditt hus i etapper, lägg ut några mindre spindelnät och fladdermöss i slutet av september. Efter det, under de sista två veckorna i oktober, kan du arbeta dig upp till den överdimensionerade uppblåsbara svarta katten och rörelsesensorn som skriker otäckt.

Din Halloween-skala kan också avgöra dekorationens tidslinje. Om tanken är att göra ditt hem till ett komplett spökhus, vill du dekorera till Halloween i slutet av september för att få ett försprång. Men om du planerar att hålla det enkelt kan du sätta upp dina dekorationer i början av oktober.

Å andra sidan kan du börja dekorera för högtiden när vädret börjar förändras. Detta kunde dock inte sägas för alla. Dekorationen kommer i slutändan att bero på din personliga preferens oavsett vart du bor.

Kom ihåg att använda element som firar rikliga skördar när du dekorerar. Försök att inte glömma säsongens accenter som pumpor, bär, äpplen, höstlöv vid din entré och på matbordet.

Trots tidslinjen bestämmer du dig för att dekorera ditt hus för dessa två faser, försök att inte känna press. Du kan ta en paus om du fastnar och återvänder till din inspirationskälla för att låsa upp nya idéer.  

När ska man dekorera till Halloween – Är augusti för tidigt?

Augusti månad är alldeles för tidigt att dekorera för Halloween eftersom det fortfarande är sommar.

Även om Halloween-dräkter, jack o-lyktor och presenter börjar dyka upp i butikerna redan i augusti, är det inte rätt tid att börja din heminredning.

Vad är det första du ska dekorera för Halloween?

Gården bör vara det första stället att dekorera.

Eftersom jag gör mina Halloween-dekorationer lite tidigare än mina grannar, föredrar jag alltid att börja med min trädgård och sedan sträcka mig till mitt hus. Det är fantastiskt!

Här är de spöklika gårdarna och idéerna för inomhusdekorationer för Halloween

Trädgåren

För att dekorera din trädgård bestämmer du dig för ett tema. Du kan antingen välja att gå till spökhus, kyrkogård, zombiesjukhus, övergivet lager, bödelens plattform, terrortorn eller ett främmande rymdskepp. Oavsett vad du väljer, låt din fantasi vara vild.

Smycka din trädgård med jumbo svärmande fladdermöss

Du kan skrämma dina grannar genom att pryda din gård med den mest fruktade nattliga varelsen: fladdermöss! Dessa överdimensionerade fladdermöss gör en betydande inverkan när de monteras i kluster på en stor trädstam.

Spöklika pumpor, snälla!

Pumpor används ofta under Halloween, och det är inte ovanligt att de är urkarvade. För att ge pumpa ett extra läskigt utseende, lägg till bevuxna element som mossa, spindelnät och läskiga spindlar. Du kan också återanvända pumporna för att göra jack-o-lyktor.

Sätt i en naturlig kvistkrans

Jag vet vad du tänker! Du kan också använda kransar under Halloween och inte bara under jul.

Hängande spöken vid din dörröppning

Små spöken är bedårande nog att hänga i din dörröppning hela månaden. För att göra spöken kan du samla silkespapper och köra en snabb vända till hantverksbutiken. Du kan till och med engagera dina barn för att hjälpa till med att göra små spöken.

Inomhusdekoration

Innan du dekorerar hemmet, kom ihåg att komma ihåg att dina Halloween-dekorationer ska återspegla det yttre temat.

Så här kan du dekorera ditt hus till Halloween

Lys upp ditt hus

Sätt en hemsk atmosfär för ditt hem med ganska svaga ljus. Se till att du får ut det mesta av lamporna du har samtidigt som du ser till att huset är svagt belyst, så att något skrämmande kan dyka upp när som helst.

Om du vill ha ett perfekt Halloween-ljus, tejpa plastfladder på insidan av en vanlig lampas skugga, tända några vita ljus med ”blod” som droppar ner eller tända några orange papperslyktor och drapera dem över hela huset.

Använd dina pumpadekorationer till din fördel

Alla vet att Halloween inte kan vara densamma utan pumpor. Du behöver inte överdriva det med pumporna men tänk på smarta sätt att introducera fler pumpor i din inredning.

Du kan ta några av dina pumpor och måla dem i svart, silver eller täcka dem i glitter, eller öppna upp en pumpa och använda den för att hålla potpurri.

Skapa spöklika väggar

Visste du att dina väggar kan göra mycket för att ditt hem ska se ännu läskigare ut? Försök att täcka över några av dina målningar med vit tyg, eller dra läskiga ögon på dina speglar så att folk blir rädda när du tittar in i dem. Du kan också hänga spindelnät över dina väggar.

När är det dags att ta ner Halloweendekorationer

Första november är den lämpligaste tidpunkten att ta ner Halloween dekorationer. Eftersom högtiden är en natt grej kommer det inte att skada om du förlänger dina dekorationer till nästa dag, runt middagstid.

Ändå kan du alltid förlänga dekorationsperioden med en eller två veckor, beroende på hur mycket du älskar högtiden. Halloween är många människors favorithögtid. Då kan man låta sina dekorationer är uppe minst en vecka. Du kan prova det i år!

Det finns två faktorer du måste tänka på innan du plockar ner de vackra och läskiga dekorerna; omfattningen av dina dekorationer inomhus och utomhus.

Om du har många utomhusdekorationer kan det ta ett tag innan du städat undan allt. I det här fallet är det lämpligt att du börjar ta ner dekorationen så snart natten är över. Men om du inte har många utomhusdekorationer behöver du inte skynda dig.

Å andra sidan, om dina inomhusdekorationer är lite för många, kanske du vill ta en omedelbar nedtagning. Men om dekorerationerna fascinerar dig, vänta tills en vecka har gått.

Ibland har vi barn eller barnbarn som springer runt även efter den speciella dagen. I det här fallet kan du vänta tills barnbarnen varit på besök.

Kom ihåg att ju tidigare du tar ner Halloween-dekorationerna, desto tidigare kommer det att skapa en välkomnande och fräsch miljö för igen.

Nedan följer enkla tips som hjälper dig att plocka bort Halloweendekorationerna och fy mysigt hemma igen.

Ta bort spöklika Halloween-dekorationer: Ta ner dekorationerna eftersom inte alla dessa dekorationer inte är en mysig del av inredningen.

Ordna om höstdekorationer och lägg till en extra skördeaccent: När Halloween-dekorationerna är nere är det dags att ordna dina återstående höstdekorationer. Du kan lägga till några olika saker för att få din inredning att kännas fylligare eftersom vissa tomma områden kan använda lite mer dekorationer.

Slutligen ta in lite varm höstdoft: Du kan uppnå dessa främst genom ljus, naturligtvis, men du kan också få in den varma höstdoften genom potpurri eller eteriska oljor.

Summan av kardemumman är om du väljer att ta ner Halloween dekorationer på samma natt, första november, eller efter en eller två veckor.

Det senaste från bloggen

 • Kort och Grattishälsningar: En komplett guide

  Kort och Grattishälsningar: En komplett guide

  Hur uttrycker du dina känslor till en älskad? Eller förlänger varma önskemål vid ett speciellt tillfälle? Ett gratulationskort, eller ”Kort och Grattishälsningar” som de säger på svenska, är ett enkelt men kraftfullt sätt att förmedla känslor. Denna artikel ger en djupgående guide till Kort och Grattishälsningar, och avslöjar dess charm, tradition och betydelse i vår […]

  Läs mer…


 • Presenter till henne

  Letar du efter fina presenter till en tjej eller kvinna i ditt liv? Jag har många idéer och förslag på presenter du kan ge henne. Bra presenter till en tjej eller kvinna kan vara ett smycken, upplevelse, choklad, blommor, osv. Klicka dig vidare på länkarna här nedanför så ska jag försöka guida dig fram så […]

  Läs mer…


 • Lycka till kort

  Lycka till kort

  Ett Lycka till kort är mer än bara ett stycke papper. Det är ett uttryck för omsorg, stöd och lycka för mottagaren. Detta speciella kort, som är djupt rotat i svensk kultur, har en historia som är lika färgstark som dess olika designer. Så låt oss dyka djupt in i världen av ’lycka till kort’ […]

  Läs mer…


När ska man dekorera till Halloween?
Rulla till toppen