vad kan man köpa i present till någon som gillar att laga mat

Present till matlagningsintresserad

Jag ska köpa en present till min sambo, som är väldigt intresserad av matlagning. Men känner mig lite osäker på vad som egentligen är en bra present till någon som är matlagningsintresserad. Efter att ha surfat runt på olika sidor så är det här vad jag hittat några presentförslag som jag tror matnördar önskar sig i födelsedagspresent.

Vin i present

Vin går alltid hem. Kanske en prenumeration på viner skulle vara en bra idé? Vinoteket säljer vinprenumeration där ett antal experter varje månad väljer ut ett antal viner. Vinerna levereras till dörren. Man får inte bara viner, utan även tips på vilken mat som skulle passa bäst till månadens viner. De har ett antal prenumerationer att välja på beroende på om du vill ha vita, röda eller blandade viner. Det här är en bra present att köpa i sista minuten. Tyvärr händer det ju att jag i alla fall glömmer av födelsedagar. Då funkar en vinprenumeration perfekt. Mottagaren får heller aldrig veta att jag hade missat.

Billiga presenter till någon som är matlagningsintresserad

Presenter som är väldigt billiga men som brukar bli väldigt uppskattade är presentkorgar av något slag. En korg fylld med hemgjorda godsaker:

  • Bröd
  • Marmelad
  • Färskost
  • Sockerkaka
  • Saft
  • Skorpor
  • Sylt
  • Eller en korg fylld med egenplockade kantareller

Kanske tycker du att det låter märkligt att ge bort sådana saker till någon som är matlagningsintresserad? Men det tycker inte jag. De vet hur mycket arbete det ligger bakom en flaska hemkokt saft. De kommer istället att uppskatta mitt arbete mer.

Konservbingo – köp massor av konservburkar och ta bort etiketten på dem. Slå in och ge i födelsedagspresent. Nu får din matlagningsintresserade vän en ny överraskning och utmaning varje dag. Kul om ni är många som bidrar med lite okända konserver.

Köksutrustning

För någon som är matlagningsintresserad är det väldigt kul att få nya köksprylar. Här är några riktiga skönheter:

Den här hushållsassistenten är inte bara otroligt snygg, den är väldigt praktisk när man ska baka och vispa. Man får med degkrok, visp, blandare och två stora skålar. Det går dessutom att köpa till fler tillbehör senare om man skulle vilja.

En brödrostarnas Ferrari med plats för två skivor. Brödhålen är extra breda så att det tom. går att rosta bagelhalvor. Brödrosten har en timer som visar hur lång tid det är kvar till ditt bröd är färdigrostat. Det är inte den enda funktionen på den här brödrosten! Du kan ta upp brödet och titta på rostningen, när du trycker ner igen fortsätter timern där du var. Det går faktiskt utmärkt att även värma bullar i den är brödrosten. En riktigt skatt för den som gillar mat och teknik.

Knivar kan matintresserade aldrig få nog av. Här är ett snyggt knviblock med 5 knivar. Knivblocket är mattsvart. Knivarna har ett klassiskt franskt utseende och är gjorda i rostfritt stål. De är välbalanserade och sköna att använda. I det här setet ingår kockkniv, trancherkniv, brödkniv, universalkniv och en skalkniv. Väldigt snyggt och fint att ha framme på bänken.

Gör din egen färskost Det är inte så svårt som det låter att göra egen färskost. Det behövs bara två helt vanliga ingredienser. Mjölk och citron eller vinäger. Man häller upp mjölken i skålen och värmer i micron en kvart. Därefter blandar man i citronen/vinägern och låter den vila en halvtimme. Sedan häller man ut vätskan genom silen. Det som blir kvar i silen sedan är den färgiga osten. Rolig present att få för den som är matlagningsintresserad.

Fermenteringsset för kimchi och kombucha är en stor mattrend just nu. Det här är något som alla matnördar önskar sig. Det är både gott och nyttigt med mjölksyrade grönsaker. Förutom grönsakerna tillsätter man bara vatten och salt. Man fyller på med vatten och lägger på de keramiska plattorna för att grönsakerna ska hålla sig under vattenytan. Sedan försluter man locket och väntar några veckor. Köp gärna till boken om kimchi och kombucha?

Visseljohannan har kommit tillbaka. Att koka vatten i en vattenkokare är ganska trist. Den här snygga visseljohanna sätter du på spisen och inväntar visslandet. Jag tycker att den här är otroligt vacker och känns lite extra lyxig att sätta på tevatten i.

Elektrisk vinöppnare är ett måste i matnördens hem. Håll den övre delen av den elektriska korkstruven och tryck ner mot vinkorken. Korkskruven borrar sig då ner i korken och drar upp den. Mycket tidsbesparande för den som har riktigt bråttom att få upp korken på flaskan. Ja, det är i alla fall en väldigt tuff pryl.

En Crock Pot har blivit väldigt poppis – i den kan man laga goda grytor som sätts på timer och är färdig när man kommer från jobbet. Ladda grytan på morgonen med kött, grönsaker, kryddor m.m. På kvällen när du kommer hem från jobbet är grytan klar. Genom att grytan hålls varm under en lång tid blir köttet fantastiskt mört och fint.

Minns du mammas goda köttgryta som serverades med ris och grönsaker till? Eller kalopsen? För att tillaga det krävs en stekgryta. En klassisk stekgryta är väldigt användbar. I den kan man tillaga både grytor eller grytstekt kyckling. Grytan håller sig varm länge, och ger därför en energisnålare matlagning.

En annan riktig klassiker i köket är Margreteheskålarna i melamin. Väldigt vacker i sin design. Viktigt är dock att man inte micrar skålarna, det blir dåligt. Men de gör att köra i diskmaskinen.

Pepparkvarnarna som skiftar i färg är också väldigt vackra i sin design. Och jag tycker att det är väldigt kul när det finns gamla föremål i ny tappning.

Lära sig mer om mat

När man lagar mat är det ju inte bara utrustningen som gör jobbet. Utan man måste även ha kunskap om vad man håller på med. Det finns några kurser som jag tror kan passa att ge i present till någon som är matlagningsintresserad:

Matlagningskurs

En matlagningskurs där hon eller han får vara med och laga en fin trerättersmiddag. Där man ser och lär av varandra. Det finns lite olika teman på de här kurserna, italienskt, franskt, fokus på sås och att laga mat som en proffskock. Under matlagningskursen får de guidning av professionella kockar med många års erfarenhet bakom spisen. Det här är en kul aktivitet där han eller hon får lära sig mer om matlagning och samtidigt umgås med trevliga människor.

Odla egen svamp

Nu kan man odla sin egen svamp hemma (ostronskivling) Kul och annorlunda present att ge bort till någon som är matlagningsintresserad.

Donut maker

Det här är en pryl som den matlagningsintresserade INTE redan har. Perfekt present att ge till den matlagningsintresserade som redan har alla prylar som han eller hon behöver i köket. Med en donut maker tar det bara några minuter att göra perfekta minimunkar.

Ölprovning

Öl- och ost provning och att lära sig mer om öl kan vara en spännande upplevelse för den matlagningsintresserade. Kombinationen av öl och ost är inte så vanlig. Vi brukar ju hålla oss till vin när vi plockar fram ostbrickan. Här får hon eller han lära sig mer om vilka ostar som passar ihop med vilka ölsorter. Rätt öl kommer att lyfta fram smaken på osten.

Present till matlagningsintresserade barn

För barn som är matlagningsintresserade kan det vara kul att få t.ex. en glassmaskin. Med den blir det gott varje gång. Glassmaken går att förändra och göra i en mängd variationer, kolla bara på Ben and Jerrys. Släpp loss småkocken i köket! Det kan knappast gå fel!

Tips på fortsatt läsning:

Leave a Comment