Namngivningskalas

LÀnge stod det kyrkliga dopet för den ceremoni dÄ nyfödda barn fick sitt namn som ett sÀtt att vÀlkomna det in till familjen och till vÀrlden. Men i och med att allt fler vÀljer att gÄ ur svenska kyrkan eller av andra anledningar inte vill döpa sina barn sÄ kom ocksÄ efterfrÄgan pÄ ett alternativt sÀtt att fira. Idag Àr det mÄnga som att istÀllet vÀlkomna barnet med ett namngivningskalas.

Men hur gÄr ett namngivningskalas till och hur anordnar man det? Vanligast Àr att ha ett namngivningskalas hemma i trÀdgÄrden eller kanske i en hyrd lokal. Vid ett namngivningskalas tillkÀnnages barnets namn och eventuella faddrar utses. HÀr Àr det smidigast att bjuda pÄ en kall buffé med kaffe och tÄrta efterÄt. PÄ ett namngivningskalas klÀr sig gÀsterna lite snyggare Àn till vardags. Det Àr ocksÄ brukligt att ge barnet i frÄga en lite finare gÄva.

VĂ€lkomna barnet med ett namngivningskalas

BĂ„de bröllop och begravningar har haft sina alternativ i form av en borglig ritual men inte dopet. Å andra sidan sĂ„ skiljer sig dopet frĂ„n dessa tvĂ„ dĂ„ det varken innebĂ€r nĂ„got juridisk (som Ă€ktenskapet) eller gör nĂ„gon större skillnad i familjens liv.

Hur ordnar man ett namngivningskalas?

Namngivning handlar mer om att vÀlkomna barnet  

Att fÄ barn Àr sÄ vÀldigt speciellt. Det vÀnder upp och ner pÄ allt man tidigare trott och livet dÀrefter Àr aldrig detsamma. Efter att ha vÀntat sÄ mÄnga mÄnader Àr barnet Àntligen hÀr och dÄ finns det inget finare sÀtt Àn att fÄ hÀlsa det vÀlkommen med ett namngivningskalas. Som ett sÀtt att berÀtta för alla och visa upp det lilla undret oavsett om det Àr ett nyfött barn eller ett barn som kommit till familjen via adoption.

TillkÀnna ge barnets namn

MÄnga förÀldrar vÀntar med att tillkÀnnage barnets namn till namngivningskalaset. Ceremonin kan dÄ börja med att man viskar namnet i barnets öra sÄ att den fÄr höra sitt namn allra först. DÀrefter fÄr gÀsterna veta vilket namn man valt och kanske Àven berÀtta vad som ligger bakom valet eller hur det gick till nÀr man hittade rÀtt namn. För Àven om man innan födseln har ett eller flera förslag sÄ kan det mycket vÀl visa sig att det namn man tÀnkt inte passar pÄ barnet.

Det Àr inte ovanligt med faddrar

NÀr man döper sitt barn i kyrkan hör det till att utse gudförÀldrar men eftersom namngivningen inte har nÄgon koppling till kyrkan sÄ kan man hÀr istÀllet vÀlja faddrar. Det brukar vara en slÀkting eller en vÀn som man frÄgar. En fadder har förstÄs en viktig roll precis som gudförÀldern. Tanken Àr att faddern ska finnas dÀr och ta hand om barnen om det hÀnder förÀldrarna nÄgot. Juridiskt kanske det inte Àr giltigt att ta en sÄdan roll som ersÀttare till förÀldrarna men personen förvÀntas ÀndÄ vara delaktig i sitt fadderbarn under uppvÀxten. Som en kontrollant att förÀldrarna sköter sig ocksÄ förstÄs.

Inbjudan till namngivningen

En inbjudan till namngiven bör man skicka i god tid till gÀsterna. GÀrna Ätminstone fem-sex veckor i förvÀg sÄ att gÀster som behöver boka resa kan göra det. Planerar man att ha ceremonin under semestertider behöver man förstÄs skicka ut dem Ànnu tidigare.

Dags för festen

En del vÀljer att ha en större namngivningsfest medan andra en mindre. Det avgör förstÄs var festen ska hÄllas. Visst kan det vara skönt att vara hemma men enklast och mest praktiskt Àr dÄ förstÄs att vara utomhus. DÄ blir det mindre att ta reda pÄ efterÄt vilket nog alla smÄbarnsförÀldrar uppskattar. Ska man hÄlla till utomhus kan det vara bra att ha ett eller flera partytÀlt som skyddar mot stark sol och framför allt ger en mysig kÀnsla. Det brukar Àven göra att eventuella tal hörs bÀttre Àn om det Àr ute i det fria.

Man kan förstÄs ocksÄ vÀlja att hyra en lokal eller hÄlla festen pÄ en restaurang. MÄnga restauranger har avskilda rum eller hörn dÀr man kan hÄlla till. TÀnk pÄ att om det Àr mÄnga gÀster som har barn sÄ Àr det bÀttre att hyra en lokal dÀr de inte förvÀntas sitta still hela tiden. Barn har mycket spring i benen och ska man vÀlkomna ett nytt barn bör man ocksÄ ha en barnvÀnlig fest.

Bjud pÄ mat eller fika

Det finns inga regler för om det ska bjudas pĂ„ lagad mat eller fika. Varför inte göra nĂ„got mitt emellan och bjuda pĂ„ kall buffĂ© med kaffe och tĂ„rta efterĂ„t. De flesta gĂ€sterna uppskattar nog det och en ”barnslig” buffĂ© med köttbullar, korv och annat som Ă€ven faller Ă€ven de minsta gĂ€sterna i smaken. Leta gĂ€rna pĂ„ Pinterest efter lite inspiration och roliga förslag pĂ„ fantasifull mat. Sök pĂ„ barnkalas och gör spett av frukt och bĂ€r, hitta recept pĂ„ igelkottskakor eller minipizzor som ser ut som björnar.

Hur man klÀr sig för namngivningen

Om ni vill att gÀsterna ska ha en speciell klÀdkod behöver ni skriva det pÄ inbjudan sÄ att alla gÀster vet vad som gÀller. Nu brukar man i och för sig inte ha nÄgon speciell klÀdkod för vare sig dop eller namngivningar. Man bör ÀndÄ klÀ sig avslappnat men lite snyggare Àn vardagsklÀdsel. Det Àr ÀndÄ en fest och en ceremoni dÀr vÀrdparet har anstrÀngt sig för att göra det sÄ fint som möjligt vilket man ska respektera. AlltsÄ passar sig inte slitna jeans och en ostruken T-tröja.

Presentförslag för den som ska pÄ namngivningskalas

Kalas betyder presenter och naturligtvis gÀller det dÀrför Àven namngivning. HÀr skiljer det sig inte Ät sÄ mycket frÄn dopet. Presenten Àr en symbol för att vÀlkomna barnet och det Àr inte ovanligt att man ger nÄgot som finns kvar lÀnge. Kanske Ànda tills barnet har blir vuxet.

Bor barnet i hus eller om det finns en sommarstuga kan ett frukttrÀd vara en fin present som fÄr vÀxa med barnet. Minnet av att fÄ plocka den första frukten frÄn sitt eget trÀd kan finnas kvar resten av livet. Vill man ge nÄgot som ger utdelning tidigare kan man istÀllet satsa pÄ till exempel björnbÀr eller en vinbÀrs- eller krusbÀrsbuske. Problemet Àr förstÄs om familjen sÀljer huset och flyttar dÀrifrÄn.

Man kan ocksÄ vÀlja att ge nÄgot som fÄr flytta med nÀr barnet blivit sÄ stort att det Àr dags att lÀmna hemmet. DÄ kan ett set med tallrikar, assietter, silverskedar eller liknande passa. Kanske i en serie som barnet och familjen sjÀlva kan fortsÀtta att spara i. Fint ocksÄ, och nÄgot som kanske till och med fÄr följa med första flytten, Àr det första egna setet med barntallrik, barnbestick och mugg.

Leksaker Ă€r förstĂ„s aldrig fel och dĂ€r finns en uppsjö med förslag. Ett litet barn ska inte behöva vĂ€nta för lĂ€nge innan det gĂ„r att leka med sakerna sĂ„ anpassa det efter Ă„ldern. Snuttefiltar, mjukisdjur och skallra Ă€r bra saker. Även en fin mobil att hĂ€nga i taket eller ovanför barnsĂ€ngen. Speldosor kan man aldrig fĂ„ nog av och de flesta barn blir lugna av att höra den spela.

KlÀder som passar nu eller att vÀxa i gÄr alltid hem. För smÄ bÀbisar vÀxer sÄ det knakar och fortare Àn man tror sÄ har alla klÀderna i byrÄn blivit för smÄ. NÄgot de inte vÀxer ur pÄ en gÄng men som ÀndÄ Àr behövligt Àr badhandduk, en skön babyfilt eller en babykudde.

NÀr festen Àr över

Glöm inte bort att skicka tackkort till gÀsterna som kom och Àven de som inte kunde komma men som uppvaktade pÄ annat sÀtt. Se till att ta en bild under namngivningskalaset som kan anvÀndas som ett roligt minne och ett fint tackkort.

Det kan ocksÄ vara roligt för barnet om ni köper en tom bok dÀr gÀsterna fÄr skriva en personlig hÀlsning till barnet. Boken sparar man sedan och ger barnet nÀr det t.ex. fyller 18 Är.

Lycka till med namngivningsfesten!

Relaterade frÄgor

Vad Àr en bra present vid en namngivning? Jag har Ànnu inte skrivit nÄgot inlÀgg om presenter till namngivning, men tipsen Àr ungefÀr de samma som presenter vid ett dop. Men undvik religiös symbolik och biblar och sÄdant. Familjen har förmodligen valt en namngivnings ceremoni för att undvika religion och religiösa seder. Du kan ocksÄ snegla lite pÄ inlÀgget om presenter till en 1-Äring och se om du hittar nÄgot dÀr som du tycker verkar bra.