Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Namngivningskalas

Länge stod det kyrkliga dopet för den ceremoni då nyfödda barn fick sitt namn som ett sätt att välkomna det in till familjen och till världen. Men i och med att allt fler väljer att gå ur svenska kyrkan eller av andra anledningar inte vill döpa sina barn så kom också efterfrågan på ett alternativt sätt att fira. Idag är det många som att istället välkomna barnet med ett namngivningskalas.

Men hur går ett namngivningskalas till och hur anordnar man det? Vanligast är att ha ett namngivningskalas hemma i trädgården eller kanske i en hyrd lokal. Vid ett namngivningskalas tillkännages barnets namn och eventuella faddrar utses. Här är det smidigast att bjuda på en kall buffé med kaffe och tårta efteråt. På ett namngivningskalas klär sig gästerna lite snyggare än till vardags. Det är också brukligt att ge barnet i fråga en lite finare gåva.

Hur ordnar man ett namngivningskalas?

Välkomna barnet med ett namngivningskalas

Både bröllop och begravningar har haft sina alternativ i form av en borglig ritual men inte dopet. Å andra sidan så skiljer sig dopet från dessa två då det varken innebär något juridisk (som äktenskapet) eller gör någon större skillnad i familjens liv.

Namngivning handlar mer om att välkomna barnet

Att få barn är så väldigt speciellt. Det vänder upp och ner på allt man tidigare trott och livet därefter är aldrig detsamma. Efter att ha väntat så många månader är barnet äntligen här och då finns det inget finare sätt än att få hälsa det välkommen med ett namngivningskalas. Som ett sätt att berätta för alla och visa upp det lilla undret oavsett om det är ett nyfött barn eller ett barn som kommit till familjen via adoption.

Tillkänna ge barnets namn

Många föräldrar väntar med att tillkännage barnets namn till namngivningskalaset. Ceremonin kan då börja med att man viskar namnet i barnets öra så att den får höra sitt namn allra först. Därefter får gästerna veta vilket namn man valt och kanske även berätta vad som ligger bakom valet eller hur det gick till när man hittade rätt namn. För även om man innan födseln har ett eller flera förslag så kan det mycket väl visa sig att det namn man tänkt inte passar på barnet.

Det är inte ovanligt med faddrar

När man döper sitt barn i kyrkan hör det till att utse gudföräldrar men eftersom namngivningen inte har någon koppling till kyrkan så kan man här istället välja faddrar. Det brukar vara en släkting eller en vän som man frågar. En fadder har förstås en viktig roll precis som gudföräldern. Tanken är att faddern ska finnas där och ta hand om barnen om det händer föräldrarna något. Juridiskt kanske det inte är giltigt att ta en sådan roll som ersättare till föräldrarna men personen förväntas ändå vara delaktig i sitt fadderbarn under uppväxten. Som en kontrollant att föräldrarna sköter sig också förstås.

Inbjudan till namngivningen

En inbjudan till namngiven bör man skicka i god tid till gästerna. Gärna åtminstone fem-sex veckor i förväg så att gäster som behöver boka resa kan göra det. Planerar man att ha ceremonin under semestertider behöver man förstås skicka ut dem ännu tidigare.

Dags för festen

En del väljer att ha en större namngivningsfest medan andra en mindre. Det avgör förstås var festen ska hållas. Visst kan det vara skönt att vara hemma men enklast och mest praktiskt är då förstås att vara utomhus. Då blir det mindre att ta reda på efteråt vilket nog alla småbarnsföräldrar uppskattar. Ska man hålla till utomhus kan det vara bra att ha ett eller flera partytält som skyddar mot stark sol och framför allt ger en mysig känsla. Det brukar även göra att eventuella tal hörs bättre än om det är ute i det fria.

Man kan förstås också välja att hyra en lokal eller hålla festen på en restaurang. Många restauranger har avskilda rum eller hörn där man kan hålla till. Tänk på att om det är många gäster som har barn så är det bättre att hyra en lokal där de inte förväntas sitta still hela tiden. Barn har mycket spring i benen och ska man välkomna ett nytt barn bör man också ha en barnvänlig fest.

Bjud på mat eller fika

Det finns inga regler för om det ska bjudas på lagad mat eller fika. Varför inte göra något mitt emellan och bjuda på kall buffé med kaffe och tårta efteråt. De flesta gästerna uppskattar nog det och en ”barnslig” buffé med köttbullar, korv och annat som även faller även de minsta gästerna i smaken. Leta gärna på Pinterest efter lite inspiration och roliga förslag på fantasifull mat. Sök på barnkalas och gör spett av frukt och bär, hitta recept på igelkottskakor eller minipizzor som ser ut som björnar.

Hur man klär sig för namngivningen

Om ni vill att gästerna ska ha en speciell klädkod behöver ni skriva det på inbjudan så att alla gäster vet vad som gäller. Nu brukar man i och för sig inte ha någon speciell klädkod för vare sig dop eller namngivningar. Man bör ändå klä sig avslappnat men lite snyggare än vardagsklädsel. Det är ändå en fest och en ceremoni där värdparet har ansträngt sig för att göra det så fint som möjligt vilket man ska respektera. Alltså passar sig inte slitna jeans och en ostruken T-tröja.

Presentförslag för den som ska på namngivningskalas

Kalas betyder presenter och naturligtvis gäller det därför även namngivning. Här skiljer det sig inte åt så mycket från dopet. Presenten är en symbol för att välkomna barnet och det är inte ovanligt att man ger något som finns kvar länge. Kanske ända tills barnet har blir vuxet.

Bor barnet i hus eller om det finns en sommarstuga kan ett fruktträd vara en fin present som får växa med barnet. Minnet av att få plocka den första frukten från sitt eget träd kan finnas kvar resten av livet. Vill man ge något som ger utdelning tidigare kan man istället satsa på till exempel björnbär eller en vinbärs- eller krusbärsbuske. Problemet är förstås om familjen säljer huset och flyttar därifrån.

Man kan också välja att ge något som får flytta med när barnet blivit så stort att det är dags att lämna hemmet. Då kan ett set med tallrikar, assietter, silverskedar eller liknande passa. Kanske i en serie som barnet och familjen själva kan fortsätta att spara i. Fint också, och något som kanske till och med får följa med första flytten, är det första egna setet med barntallrik, barnbestick och mugg.

Leksaker är förstås aldrig fel och där finns en uppsjö med förslag. Ett litet barn ska inte behöva vänta för länge innan det går att leka med sakerna så anpassa det efter åldern. Snuttefiltar, mjukisdjur och skallra är bra saker. Även en fin mobil att hänga i taket eller ovanför barnsängen. Speldosor kan man aldrig få nog av och de flesta barn blir lugna av att höra den spela.

Kläder som passar nu eller att växa i går alltid hem. För små bäbisar växer så det knakar och fortare än man tror så har alla kläderna i byrån blivit för små. Något de inte växer ur på en gång men som ändå är behövligt är badhandduk, en skön babyfilt eller en babykudde.

När festen är över

Glöm inte bort att skicka tackkort till gästerna som kom och även de som inte kunde komma men som uppvaktade på annat sätt. Se till att ta en bild under namngivningskalaset som kan användas som ett roligt minne och ett fint tackkort.

Det kan också vara roligt för barnet om ni köper en tom bok där gästerna får skriva en personlig hälsning till barnet. Boken sparar man sedan och ger barnet när det t.ex. fyller 18 år.

Lycka till med namngivningsfesten!

Relaterade frågor

Vad är en bra present vid en namngivning? Jag har ännu inte skrivit något inlägg om presenter till namngivning, men tipsen är ungefär de samma som presenter vid ett dop. Men undvik religiös symbolik och biblar och sådant. Familjen har förmodligen valt en namngivnings ceremoni för att undvika religion och religiösa seder. Du kan också snegla lite på inlägget om presenter till en 1-åring och se om du hittar något där som du tycker verkar bra.

Tips på fortsatt läsning

Namngivningskalas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen