Vad är en lämplig doppresent?

Ger du en gåva för dopet?

Att bli döpt är ett speciellt tillfälle och ett som vanligtvis firas med en sammankomst av vänner och familj som delar glada tider över mat och dryck. Den vanliga dopåldern är 5 månader – 4 år. Du kan dock också döpas som vuxen. Att ge gåvor är vanligt och uppmuntras för en sådan händelse.

Med detta har valet av dopgåvor ökat på marknaden, vilket innebär att valen nu är oändliga med vad man ska köpa. Beroende på sammanhanget vill du så klart se till att din gåva är lämplig. Jag har begränsat dina alternativ och hittat direktlänkar till artiklar på både på Amazon och andra ställen för att göra din sökning enklare. Att välja en gåva för detta tillfälle kan vara svårt, så du vill se till att du väljer rätt sak.

Vad ska man ge i doppresent till babyn?

Som nämnts ovan är det vanligt att ge gåvor vid dopet. Detta är ditt sätt som gäst att markera tillfället och visa att du också tycker tillfället är väldigt speciellt. Eftersom dop vanligtvis hålls för små barn, är det viktigt att ge något som både är speciellt och som de kan behålla länge.

Du kan hitta något som är silver, till exempel ett dyrbart armband, halsband eller graverad sked. Du kan också ge en pengar i present till familjen. Detta är vanligt bland närmaste familjemedlemmar, så det beror på ditt förhållande till dem. Du kan också göra båda, eftersom barnet har en minnesgåva på så sätt och familjen har något de kan njuta av just nu. 

Vad är en lämplig dopgåva?

En lämplig gåva för dig att ge någon som döps är något silver. Detta är en traditionell gåva för firandet och innehåller allt från en graverad silversked till ett läckert silverarmband. Du kommer att vilja ge något som familjen kan uppskatta under lång tid för att minnas tillfället, kontanter är också lämpligt. 

Beroende på ditt förhållande till familjen måste du vara uppmärksam på vilken nivå du behöver lägga gåvan. Till exempel, om detta är en systerdotter / brorson eller gudbarn, vill du att din gåva ska återspegla ditt nära förhållande. Men om det här är någon som är mer avlägsen från dig, till exempel en kollegas vän, kommer du inte att förväntas ge så stor gåva.

Dopgåvor från den närmsta familjen

Vill du välja en mer traditionell doppresent är en minnesgåva i silver ett bra val. Om det är till någon i den närmsta familj är det en bra idé att ge ett vackert silversmycke till barnet. Om familjen är stark i sina religiösa värderingar är ett enkelt silverkors perfekt. Du kan också få dessa graverade med barnets initialer för att lägga till en extra nivå av personalisering. 

Om familjen inte är troende i sina värderingar här är det inte nödvändigt med ett kors. Då fungerar det bättre med något annat som är silver, till exempel ett speciellt armband eller en silverfotoram med en bild av hela familjen inuti. Du kommer att vilja se till att denna gåva är speciell och kopplad till dopet. Du vill till exempel inte ge familjen något som kan ges i födelsedagspresent. 

Gåvan du köper behöver inte vara silver. Men silver är det vanligaste alternativet för en doppresent. Det är något du själv avgör vad som är lämpligt för din situation. 

Avlägsna vänner / familj

Om dopet är för en familj, är du står långt ifrån, är det mer lämpligt att lägga lite pengar i ett kort. Du kan också ge ett praktiskt föremål till en bebis, till exempel en snygg filt, några underbara pyjamasar eller en liten nalle. Detta är också en populärt bland familjerna som döper sitt barn, särskilt om du inte är särskilt nära familjen. 

Du kan hitta smycken med gravyr. Du kan till exempel gravera in namnet på barnet som döps. Detta är ett sätt att ge något mindre, med en speciell touch för familjen. 

Det är också en tradition att ta med ett kort till firandet, även om du inte tar med en gåva. Du kommer att ge kortet och gåvan till familjen efter ceremonin, på mottagningsfesten som hålls av familjen. Det finns vanligtvis ett bord för dig att placera din gåva på i receptionen. 

Hur mycket pengar ska man lägga på en dopgåva?

Dop och namngivning är ungefär samma. Men många ser dopet som en namngivningsceremoni. Men egentligen är det en välkomstceremonin i den kristna kyrkan. Båda är lämpliga händelser att ta med och ge gåvor på.

Om du ger kontanter vid dessa evenemang bör du veta att beloppet är 500 kr. Återigen måste du bestämma din relation med dem och ge ett belopp som återspeglar detta. Men 500 anses vara ett mycket generöst belopp.

Om du kan och vill kan du gåva över 500. Om du är extremt nära familjen och har den ekonomiska förmågan att göra det, är allt över det beloppet ditt eget generösa beslut. 

På samma sätt, om du vill gåva under 500, är ​​det också lämpligt. Om du är avlägset släkt eller vän till familjen förväntas det sannolikt inte att du ger en kontantgåva på 500 kr. Du kommer att känna till din relation till familjen och hur mycket du känner är lämpligt för att återspegla detta. Här är det viktigt att ta hänsyn till din egen ekonomi!

Om kontanter inte är ett alternativ för dig, räcker det med ett litet silverminne. Dessutom glöm inte kortet. Oavsett din närhet till familjen är ett kort alltid nödvändigt. 

Rekommenderade presenter för dopet

Att begränsa dina alternativ kan vara svårt. Se nedan för en lista över rekommenderade gåvor som du kan köpa för ett dop. Du kommer att känna igen vilka som är lämpliga för din situation angående familjen. 

Silverkorset

Detta silverkors är en perfekt start för rekommendationer om doppresenter. Halsbandet är utformat för att växa med en bebis till deras småbarnsstadium eftersom det kommer med en justerbar silverkedja. När barnet har blivit äldre än detta kan korshänget flyttas till en ny kedja eller göras till ett armband. 

Denna presentidé är en traditionell gåva och populärt val som doppresent.

Vitt pärlarmband med kors på

Det här vackra armbandet är en annan bra doppresent. De rena vita pärlorna håller renhetens symbolik i ceremonin som är ihop med det traditionella silverkorset. Du kan hitta en smyckeskrin för att överlämna den här gåvan i eller välja en mjuk smyckepåse i sammet. 

Snöglob

För den som letar efter något annorlunda men ändå återspeglar religiösa värden, är denna snöglob den perfekta presenten. Den är perfekt för ett barns nattduksbord och när de är lite äldre kan de fullt ut njuta av den. Dessutom kommer designen med alternativ för både pojkar och flickor.

Graverat smyckeskrin

Om du vill inte vill ge bort en doppresent med någon religiös innebörd kan det här vara ett utmärkt alternativ för dig. Eller även om du letar efter något speciellt att ge bort kan ett smyckeskrin var ett bra val.

När du har lagt till detta i din korg kan du välja anpassningsalternativ. Du kommer att bli ombedd att fylla i gravyrtext som är lämpligt för din situation. Det kommer att graveras på smyckeskrinet och sedan skickas hem till dig.

Smyckeskrin med ballerina

För dig som letar efter något lite större än en smyckesask, är denna ballerina smyckeskrin den perfekta presenten. Det kommer att bli något speciellt och omtyckt present. Ett litet minnesmärke med stor känsla för dem. 

Du kan också fylla detta smyckeskrin med små smycken silver om du tycker att det är lämpligt. Detta beror på hur nära du står familjen, eftersom det då blir mycket dyrare. Men det här är en perfekt gåva till en systerdotter eller guddotter. 

Gosedjurslamm

En mindre presentidé skulle vara detta lamm med en speldosa inuti. Det finns två alternativ för vilken vaggvisa du ska spela. Detta är upp till dig och beroende av familjens tro. 

Denna gåva är perfekt för dem som letar efter något mindre, men ändå håller vill ge något alldeles speciellt vid ett dop. 

Fotoram i silver

Denna härliga silver fotoram kan ges med eller utan en bild inuti. Det är oavsett om du har ett foto som du kan lägga in, eller om du lämnar detta upp till familjen att sätta ett i. Hur som helst är detta en mycket lämplig gåva för ett dop. 

Noas Ark leksak

Denna Noas ark leksak är en perfekt present till små barn. Det kommer att passa bra in bland inredningen i barnets rum och återspeglar dopets religiösa värden på grund av Noas roll i den kristna bibeln. 

Kompass

För dig som letar efter en gåva till någon äldre är denna kompass den perfekta presentidén för dig. Om du blir inbjuden till ett vuxendop är det viktigt att ta med något för att markera detta tillfälle för dem. 

Du kommer att vilja se till att detta är något de inte skulle köpa för sig själva och är något som kan vara ett minnesmärke för dem. Att köpa denna kompass för en bebis / ett barn kanske inte är så lämpligt. Men en vuxen som nyligen döps till den kristna kyrkan kommer att tycka att det är en härlig sak att ta emot. Personaliseringen kommer att lägga till en extra touch av något speciellt för dem och det kommer alltid att påminna dem om denna ceremoni. 

Barnets första bibel

En mer traditionellt gåva för ett dop. För en familj som har sina religiösa värderingar högt kommer denna uppsättning av barnets första bibel att tas emot med glädje. Familjen kan få mycket glädje av dessa berättelser vid läggdags.

Det visar också att du känner igen och uppskattar deras tro, och du kommer att hjälpa till med deras barns utbildning av denna religion. Det finns många andra böcker för barn inom detta tema, vilket också är en bra idé för en gåva. Det behöver inte vara en uppsättning biblar utan kan istället vara en berättelse om julen. 

Skyddsängel

Denna underbara snidade skyddsängel är ett perfekt val för dem som letar efter en mindre men ändå vacker dopgåva. En skyddsängel har ett starkt meddelande om skydd och det är en tankeväckande gåva att ta med ett barn på dagen för deras dop. Denna kan passa bra i barnets hylla eller på nattduksbordet. 

Barndopet

Under ett barndop hälsas barnet välkommet i församlingen gemenskap. Många väljer att döpa sina barn oavsett om de själva är troende eller inte. Man firar istället att barnet fått sitt namn och ett välkommen till världen. Enligt tradition följs dopet av en fest och doppresenter till den nyfödda. 

Så vad är då bra doppresenter? Bra doppresenter är till exempel lite finare fotoalbum, en sparbössa, ett kit för att göra hand eller fotavgjutning, ett fint gosedjur, ett smycke, en gunghäst eller varför inte pengar som du placerar i aktier.

Doppresenter skiljer sig även från andra presenter på det sättet att en dopgåva behöver man inte tänka på vad mottagaren har för smak. Ett litet barn har inte kunnat utveckla någon smak när det gäller stil eller inredning. En doppresent behöver du istället fundera över föräldrarnas smak och vad föräldrarna till barnet tycker om. Vill föräldrarna att du köper rosa doppresenter till deras flicka eller ljusblå presenter till deras pojke så gör det!

Förutom den här sidan med doppresenter har jag också skrivit om doppresenter till pojkar och doppresenter till flickor.

Fler Doppresenter som passar både tjejer och killar

Det är väldigt vanlig att man ger bort fotoalbum i nysilver. Små barn brukar älska att titta på sig själv på foton från det de var små. Att ha ett alldeles eget album, där man slipper bilder på sina syskon är ännu roligare.

En doppresent skiljer sig mycket från andra presenter man ger barn. Doppresenter brukar vara mer varaktiga:

En bra doppresent skulle kunna vara en exklusivare nalle, som den här från Bukowski design. Du kan dessutom få barnets namn och födelsedatum broderat på den. En otroligt söt och mysig nalle av hög kvalité som tål att bli älskad i många år. En fin doppresent som barnet kommer älska.

  Fotoalbum är väldig populära doppresenter till killar och tjejer. Att ha ett album fyllt av bilder på bara sig själv är fantastiskt kul. Skriv gärna och berätta lite om bilderna också, det brukar vara uppskattat. Det här är en riktigt bra doppresent till en liten pojke.
Fotoalbum är väldig populära doppresenter till killar och tjejer. Att ha ett album fyllt av bilder på bara sig själv är fantastiskt kul. Skriv gärna och berätta lite om bilderna också, det brukar vara uppskattat. Det här är en riktigt bra doppresent till en liten pojke.
Ett rosa fotoalbum är en bra doppresent till en flicka. Alla ungar brukar älska att studera bilder av sig själva som små. Tänk ett album som handlar bara om henne. Ett album som helt saknar bilder på de “oviktiga syskonen” och som bara har foton på henne. Det är en riktigt bra present som hon kommer gilla.

Doptavla

För det växande barnet kan det också vara roligt att få en minnestavla över dopet. En variant på det temat är att göra gipsavgjutning på babyns händer eller fötter

I den kan man sätta in ett foto på babyn och rita av en hand och fot. Det brukar vara mycket fascinerande att följa hur man själv växer och blir större. Det är kul att jämföra hur mycket större handen har blivit osv.
Fotoram med plats för en hand eller fotavgjutning.
Fotoram med plats för en hand eller fotavgjutning.

Här har man avgjutningen inuti en burk

En egen servis

En doppresent som barnet kommer att tycka om är även en egen servis. Att få morgongröten eller middagen serverad från den här fina servisen kommer göra maten mycket mera lättäten. Barnservisen är dekorerad med supersöta kaniner eller prinsessor. Det här är förmodligen en doppresent som han eller hon kommer använda även till sina barn.

Ett annat gulligt tallriksset är det här med en pingvin på. Även det här setet innehåller en tallrik en skål/djup tallrik och en egen liten <a class=
Ett annat gulligt tallriksset är det här med en pingvin på. Även det här setet innehåller en tallrik en skål/djup tallrik och en egen liten mugg.
Självklart finns det även doppresenter som är riktade speciellt till små killar. Vilken liten kille skulle inte vilja ha en servis med små prinsar på?
Ett bra tips på doppresenter är att titta i guldsmedsbutik. De brukar alltid ha barnbestick och liknande som fungerar utmärkt som doppresenter. Egna bestick fungerar lika bra som en egen servis. Det gör att maten lättare slinker ner. Barnbestick är en väldigt bra doppresent.
Ett bra tips på doppresenter är att titta i guldsmedsbutik. De brukar alltid ha barnbestick och liknande som fungerar utmärkt som doppresenter. Egna bestick fungerar lika bra som en egen servis. Det gör att maten lättare slinker ner. Barnbestick är en väldigt bra doppresent.

Personlig doppresent

Vill du ge barnet något lite annorlunda och mer personlig doppresent, som det kan ha länge, varför inte satsa på en fin tavla med budskap. Antingen om du gör en fin tavla själv eller köper en färdig.

Just den här har text från Lars Winnerbäcks låt “Den vackraste stunden i livet var den när du kom” och visst är det väl så, barnen är det finaste vi har.

Klassiska doppresenter

Traditionella doppresenter i form av doptavlor med namn, födelsevikt och datum fungerar ju alltid. Eller små tavlor där man sätter in bilder på barnet i takt med att det växer. Här är en tavla där man har plats för ett foto för varje månad under barnets första år.

En gullig tavelram i trä med en gunghäst på
En tavelram i tenn med tre små ankor på.

En elektronisk fotoram är också en bra doppresent.

Silverbestick

Andra klassiska doppresenter är ju att börja samla silverskedar eller silverbestick som du sedan fortsätter köpa till barnet under dess uppväxt. En present som kanske inte alltid är så rolig att få, men jag gissar att om man växer upp och är av den husliga typen så har det varit kul att få sådana presenter.

Sparbössa

Andra Klassiska doppresenter är ju sparbössorna. De finns väldigt många roliga att välja mellan. Den är kaninen eller elefanten är nog mina absoluta favoriter. De pryder sin plats i barnrummet och är fina inredningsdetaljer. Det går dessutom att spara sina småpengar i dem förstås. Min son gick alltid in på rummet och hämtade sin sparelefant varje gång farfar kom på besök. Då visste han att han skulle få pengar.

En stor sparbössa brukar vara en kul present

Babybok

Boken om mig – en bok där föräldrarna fyller in barnets alla framsteg, när tänderna kommer, när barnet sover första natten osv. Passar dock allra bäst till det första barnet i barnaskaran. I takt med att det kommer fler barn har föräldrarna allt mindre tid att ägna sig åt sådant. Mina två döttrar på 26 och 12 älskar fortfarande att läsa i sina av någon anledning. Den stora hävdar att hon var mer älskad som eftersom jag skrivit mer text i hennes bok.

En bok där föräldrarna skriver om barnens framsteg.

Man måste ju inte alltid handla traditionella doppresenter till babyn, så som sparbössor och doptavlor. Kanske vill du hellre ge bort något som de har mer nytta av eller som varar länge.

Moderna doppresenter

Moderna doppresenter är istället pengar eller aktier som barnet sedan under sin uppväxt kan följa en värdeökning på. Att få doppresenter som växer med tiden och blir mer och mer värdefull ju längre man väntar. En sån doppresent kan dessutom väcka intresset för sparande. Det kan kanske utgöra en grund i det första egna boendet. Det är hur som helst bra att få en vana att spara redan tidigt i livet.

Det finns inget som säger att man måste köpa traditionella doppresenter till babyn. Varför inte ge bort lite dyrare babyutrustning i stället. Är det en liten baby som döps så kommer de t.ex. ha mycket nytta och glädje av en bärsele.
Att ge aktier kan vara en rolig gåva för barnet. Att veta att han eller hon äger en del av Cloetta, HM eller något annat företag som barnet förstår sig på. Det är en doppresent som barnet kan se växa under livet.  Du kan dessutom fortsätta att köpa aktier till barnet under kommande jular och födelsedagar.
En klassisk babysitter är också en present som babyn kommer ha mycket nytta och glädje av. De gillar att vara med uppe och se vad som händer. Föräldrarna kan inte bära på barnet hela tiden. En babysitter kan avlasta från bärandet en stund.

Dåliga doppresenter

När du väljer dopgåva behöver du fundera över ifall du bör köpa något med religiös innebörd eller ej. Minnestavlor för dop har ofta religiösa budskap. Hur troende är barnets föräldrar? Många väljer att döpa sina barn av tradition snarare än av gudstro. Skulle det vara så med det barn du ska köpa doppresent till, undvik att köpa en dopgåva med religiösa förtecken. Den kommer tyvärr bara ligga undanstoppad i ett skåp om du köper fel dopgåva.

En dopgåva bör heller inte vara lustig på något sätt. En dopgåva ska inte skojas till, utan vara allvarlig och seriös.

Ovanlig doppresent i trä

Vill du hellre ge en lite ovanlig doppresent så har jag förslag på doppresenter som är lite annorlunda. Vad tror du om det här fina tåget , scootern eller plocktornet. Det är väldigt fina och annorlunda dopgåvor. Det är presenter du hittar på Åhléns. De funkar lika bra som doppresenter tycker du inte?

Ett fint trätåg kan bli en bra doppresent.

En gunghäst i form av en vespa är en fin doppresent
En träpyramid som barnet kan bygga

Hur mycket ska doppresenten kosta

En doppresents kostnad kan ju variera beroende på hur nära du står barnet. Den närmsta familjen ger förmodligen en något dyrare dopgåva än avlägsna släktingar och vänner. Men naturligtvis bör du anpassa gåvans storlek till dina egna möjligheter.

Till skillnad från julklappar och födelsedagspresenter så brukar doppresenter inte vara så många. Man brukar ge en enda doppresent per hushåll.

Doppresent till flicka och doppresent till kille

Det skiljer sig inte så mycket mellan en doppresent till flicka och doppresent till kille egentligen. Ibland kommer de med en rosa eller ljusblå färg. Men här gäller det att du är lyhörd för föräldrarnas inställning. Många föräldrar idag är helt emot att både saker och kläder till barnen ska vara olika p.g.a. kön. Många föräldrar föredrar en doppresent som är helt könsneutral. Försök lyssna på vad dopbarnets föräldrar tycker i frågan! Vill man ge olika doppresenter beroende på om det är en pojke eller flicka som döps har jag några förslag:

Smycken som doppresent

Det finns många smycken att ge i doppresent till barn. Det vanligt att ge t.ex. silversmycken i form av hjärtan, nallar, skyddsängel eller kanske ett mumintroll. Varför inte en silverask att lägga sina smycken i.

Smyckeskrin som doppresent
Halssmycke där du graverar in något fint till barnet
Halsband med hänge av en skyddsängel
Halssmycke där du graverar in något fint till barnet
Halsband med mumintrollet

Doppresent till flickor

Några tips på doppresent till flickor hittar du här. Vill du ha fler tips på doppresenter till flickor hittar du det här.

Vilken flicka skulle inte vilja ha den här speldosan i form av en karusell som spelar musik. En speldosa som kommer att bli älskad av den lilla prinsessan. Karusell, rosa och diamanter…kan det bli bättre?
 En doppresent till flickor speciellt är kanske den här rosa snuttefilten med en kanin. Det går att få snuttefilten med broderat namn och datum då barnet föddes.  Snuttefiltar brukar de tycka mycket om.
En doppresent till flickor speciellt är kanske den här rosa snuttefilten med en kanin. Det går att få snuttefilten med broderat namn och datum då barnet föddes. Snuttefiltar brukar de tycka mycket om.

Doppresenter pojke

 En sparbössa i nysilver är också en bra doppresent till en pojke. Varför inte en sparbössa i form av en bil. En sparbössa är både en snygg inredningsdetalj till hans rum och ett bra förvaringsställe för hans pengar.
En sparbössa i nysilver är också en bra doppresent till en pojke. Varför inte en sparbössa i form av en bil. En sparbössa är både en snygg inredningsdetalj till hans rum och ett bra förvaringsställe för hans pengar.
Vill man inte köpa en rosa snuttefilt till en liten pojke finns de även i grått och beige. Det går att få snuttefilten broderad med pojkens namn och hans födelsedatum. Det här är en liten kompis som kommer trösta under många år.
Vill man inte köpa en rosa snuttefilt till en liten pojke finns de även i grått och beige. Det går att få snuttefilten broderad med pojkens namn och hans födelsedatum. Det här är en liten kompis som kommer trösta under många år.

Vill du ha fler tips på bra doppresenter till pojkar kan du hitta det här.

Dopkort och presentinslagning

En dopgåva bör också åtföljas av ett dopkort. Precis som du bör tänka dig för när du väljer doppresent behöver du också fundera på färg när du väljer dopkort.

En doppresent bör ha ett mer lyxigt omslagspapper. Det bör inte vara presentpapper från leksaksaffären med massa gubbar i glada färger. Ett tips är att tänka på hur presenterna ser ut som du köper i guldsmedsbutiken. Enkelt och vackert inslagna.

Gåvorna som presenteras här ger dig en uppfattning om vad du kan ta med dig till dopet. Det finns många härliga saker att välja mellan, och jag hoppas att du har hittat lite inspiration från den här listan över rekommendationer. Lycka till!

Ha så trevligt på barndopet, och lycka till med att hitta en bra dopgåva! 

Fortsatt läsning:

Om du inte lyckades hitta något som du tycker blir en bra doppresent kanske du kan hitta något på någon av dessa sidor:

Dela gärna sidan!