Bra doppresenter

Har du någonsin ställt dig frågan Vad kan man ge i doppresent? Det har i alla fall jag. Så jag har tagit reda på det. Här hittar du mina bästa förslag på doppresenter både till flickor och pojkar. Jag vill göra de enkelt för dig att hitta en bra doppresent. Något som brukar vara ganska svårt faktiskt.

Vad ska man ge i doppresent till babyn?

Under ett barndop hälsas barnet välkommet i församlingen gemenskap. Många väljer att döpa sina barn oavsett om de själva är troende eller inte. Man firar istället att barnet fått sitt namn och ett välkommen till världen. Enligt tradition följs dopet av en fest och doppresenter till den nyfödda. 

Doppresenter skiljer sig även från andra presenter på det sättet att en dopgåva behöver man inte tänka på vad mottagaren har för smak. Ett litet barn har inte kunnat utveckla någon smak när det gäller stil eller inredning. En doppresent behöver du istället fundera över föräldrarnas smak och vad föräldrarna till barnet tycker om. Vill föräldrarna att du köper rosa doppresenter till deras flicka eller ljusblå presenter till deras pojke så gör det!

Förutom den här sidan med doppresenter har jag också skrivit om doppresenter till pojkar och doppresenter till flickor.

Doppresenter kille & tjej

Det är väldigt vanlig att man ger bort fotoalbum i nysilver. Små barn brukar älska att titta på sig själv på foton från det de var små. Att ha ett alldeles eget album, där man slipper bilder på sina syskon är ännu roligare.

En doppresent skiljer sig mycket från andra presenter man ger barn. Doppresenter brukar vara mer varaktiga:

En bra doppresent skulle kunna vara en exklusivare nalle, som den här från Bukowski design. Du kan dessutom få barnets namn och födelsedatum broderat på den. En otroligt söt och mysig nalle av hög kvalité som tål att bli älskad i många år. En fin doppresent som barnet kommer älska.

  Fotoalbum är väldig populära doppresenter till killar och tjejer. Att ha ett album fyllt av bilder på bara sig själv är fantastiskt kul. Skriv gärna och berätta lite om bilderna också, det brukar vara uppskattat. Det här är en riktigt bra doppresent till en liten pojke.
Fotoalbum är väldig populära doppresenter till killar och tjejer. Att ha ett album fyllt av bilder på bara sig själv är fantastiskt kul. Skriv gärna och berätta lite om bilderna också, det brukar vara uppskattat. Det här är en riktigt bra doppresent till en liten pojke.
Ett rosa fotoalbum är en bra doppresent till en flicka. Alla ungar brukar älska att studera bilder av sig själva som små. Tänk ett album som handlar bara om henne. Ett album som helt saknar bilder på de “oviktiga syskonen” och som bara har foton på henne. Det är en riktigt bra present som hon kommer gilla.

Doptavla

För det växande barnet kan det också vara roligt att få en minnestavla över dopet. En variant på det temat är att göra gipsavgjutning på babyns händer eller fötter

I den kan man sätta in ett foto på babyn och rita av en hand och fot. Det brukar vara mycket fascinerande att följa hur man själv växer och blir större. Det är kul att jämföra hur mycket större handen har blivit osv.
Fotoram med plats för en hand eller fotavgjutning.
Fotoram med plats för en hand eller fotavgjutning.

En egen servis

En doppresent som barnet kommer att tycka om är även en egen servis. Att få morgongröten eller middagen serverad från den här fina servisen kommer göra maten mycket mera lättäten. Barnservisen är dekorerad med supersöta kaniner eller prinsessor. Det här är förmodligen en doppresent som han eller hon kommer använda även till sina barn.

Ett annat gulligt tallriksset är det här med en pingvin på. Även det här setet innehåller en tallrik en skål/djup tallrik och en egen liten mugg.
Ett annat gulligt tallriksset är det här med en pingvin på. Även det här setet innehåller en tallrik en skål/djup tallrik och en egen liten mugg.
Självklart finns det även doppresenter som är riktade speciellt till små killar. Vilken liten kille skulle inte vilja ha en servis med små prinsar på?
Ett bra tips på doppresenter är att titta i guldsmedsbutik. De brukar alltid ha barnbestick och liknande som fungerar utmärkt som doppresenter. Egna bestick fungerar lika bra som en egen servis. Det gör att maten lättare slinker ner. Barnbestick är en väldigt bra doppresent.
Ett bra tips på doppresenter är att titta i guldsmedsbutik. De brukar alltid ha barnbestick och liknande som fungerar utmärkt som doppresenter. Egna bestick fungerar lika bra som en egen servis. Det gör att maten lättare slinker ner. Barnbestick är en väldigt bra doppresent.

Personlig doppresent

Vill du ge barnet något lite annorlunda och mer personlig doppresent, som det kan ha länge, varför inte satsa på en fin tavla med budskap. Antingen om du gör en fin tavla själv eller köper en färdig.

Just den här har text från Lars Winnerbäcks låt “Den vackraste stunden i livet var den när du kom” och visst är det väl så, barnen är det finaste vi har.

Klassiska doppresenter

Traditionella doppresenter i form av doptavlor med namn, födelsevikt och datum fungerar ju alltid. Eller små tavlor där man sätter in bilder på barnet i takt med att det växer. Här är en tavla där man har plats för ett foto för varje månad under barnets första år.

En gullig tavelram i trä med en gunghäst på
En tavelram i tenn med tre små ankor på.

En elektronisk fotoram är också en bra doppresent.

Silverbestick

Andra klassiska doppresenter är ju att börja samla silverskedar eller silverbestick som du sedan fortsätter köpa till barnet under dess uppväxt. En present som kanske inte alltid är så rolig att få, men jag gissar att om man växer upp och är av den husliga typen så har det varit kul att få sådana presenter.

Sparbössa

Andra Klassiska doppresenter är ju sparbössorna. De finns väldigt många roliga att välja mellan. Den är kaninen eller elefanten är nog mina absoluta favoriter. De pryder sin plats i barnrummet och är fina inredningsdetaljer. Det går dessutom att spara sina småpengar i dem förstås. Min son gick alltid in på rummet och hämtade sin sparelefant varje gång farfar kom på besök. Då visste han att han skulle få pengar.

En stor sparbössa brukar vara en kul present

Babybok

Boken om mig – en bok där föräldrarna fyller in barnets alla framsteg, när tänderna kommer, när barnet sover första natten osv. Passar dock allra bäst till det första barnet i barnaskaran. I takt med att det kommer fler barn har föräldrarna allt mindre tid att ägna sig åt sådant. Mina två döttrar på 26 och 12 älskar fortfarande att läsa i sina av någon anledning. Den stora hävdar att hon var mer älskad som eftersom jag skrivit mer text i hennes bok.

En bok där föräldrarna skriver om barnens framsteg.

Man måste ju inte alltid handla traditionella doppresenter till babyn, så som sparbössor och doptavlor. Kanske vill du hellre ge bort något som de har mer nytta av eller som varar länge.

Moderna doppresenter

Moderna doppresenter är istället pengar eller aktier som barnet sedan under sin uppväxt kan följa en värdeökning på. Att få doppresenter som växer med tiden och blir mer och mer värdefull ju längre man väntar. En sån doppresent kan dessutom väcka intresset för sparande. Det kan kanske utgöra en grund i det första egna boendet. Det är hur som helst bra att få en vana att spara redan tidigt i livet.

Det finns inget som säger att man måste köpa traditionella doppresenter till babyn. Varför inte ge bort lite dyrare babyutrustning i stället. Är det en liten baby som döps så kommer de t.ex. ha mycket nytta och glädje av en bärsele.
Att ge aktier kan vara en rolig gåva för barnet. Att veta att han eller hon äger en del av Cloetta, HM eller något annat företag som barnet förstår sig på. Det är en doppresent som barnet kan se växa under livet.  Du kan dessutom fortsätta att köpa aktier till barnet under kommande jular och födelsedagar.
En klassisk babysitter är också en present som babyn kommer ha mycket nytta och glädje av. De gillar att vara med uppe och se vad som händer. Föräldrarna kan inte bära på barnet hela tiden. En babysitter kan avlasta från bärandet en stund.

Dåliga doppresenter

När du väljer dopgåva behöver du fundera över ifall du bör köpa något med religiös innebörd eller ej. Minnestavlor för dop har ofta religiösa budskap. Hur troende är barnets föräldrar? Många väljer att döpa sina barn av tradition snarare än av gudstro. Skulle det vara så med det barn du ska köpa doppresent till, undvik att köpa en dopgåva med religiösa förtecken. Den kommer tyvärr bara ligga undanstoppad i ett skåp om du köper fel dopgåva.

En dopgåva bör heller inte vara lustig på något sätt. En dopgåva ska inte skojas till, utan vara allvarlig och seriös.

Ovanlig doppresent i trä

Vill du hellre ge en lite ovanlig doppresent så har jag förslag på doppresenter som är lite annorlunda. Vad tror du om det här fina tåget , scootern eller plocktornet. Det är väldigt fina och annorlunda dopgåvor. Det är presenter du hittar på Åhléns. De funkar lika bra som doppresenter tycker du inte?

Ett fint trätåg kan bli en bra doppresent.

En gunghäst i form av en vespa är en fin doppresent
En träpyramid som barnet kan bygga

Hur mycket ska doppresenten kosta

En doppresents kostnad kan ju variera beroende på hur nära du står barnet. Den närmsta familjen ger förmodligen en något dyrare dopgåva än avlägsna släktingar och vänner. Men naturligtvis bör du anpassa gåvans storlek till dina egna möjligheter.

Till skillnad från julklappar och födelsedagspresenter så brukar doppresenter inte vara så många. Man brukar ge en enda doppresent per hushåll.

Doppresent till flicka och doppresent till kille

Det skiljer sig inte så mycket mellan en doppresent till flicka och doppresent till kille egentligen. Ibland kommer de med en rosa eller ljusblå färg. Men här gäller det att du är lyhörd för föräldrarnas inställning. Många föräldrar idag är helt emot att både saker och kläder till barnen ska vara olika p.g.a. kön. Många föräldrar föredrar en doppresent som är helt könsneutral. Försök lyssna på vad dopbarnets föräldrar tycker i frågan! Vill man ge olika doppresenter beroende på om det är en pojke eller flicka som döps har jag några förslag:

Smycken som doppresent

Det finns många smycken att ge i doppresent till barn. Det vanligt att ge t.ex. silversmycken i form av hjärtan, nallar, skyddsängel eller kanske ett mumintroll. Varför inte en silverask att lägga sina smycken i.

Smyckeskrin som doppresent
Halssmycke där du graverar in något fint till barnet
Halsband med hänge av en skyddsängel
Halssmycke där du graverar in något fint till barnet
Halsband med mumintrollet

Doppresent till flickor

Några tips på doppresent till flickor hittar du här. Vill du ha fler tips på doppresenter till flickor hittar du det här.

Vilken flicka skulle inte vilja ha den här speldosan i form av en karusell som spelar musik. En speldosa som kommer att bli älskad av den lilla prinsessan. Karusell, rosa och diamanter…kan det bli bättre?
 En doppresent till flickor speciellt är kanske den här rosa snuttefilten med en kanin. Det går att få snuttefilten med broderat namn och datum då barnet föddes.  Snuttefiltar brukar de tycka mycket om.
En doppresent till flickor speciellt är kanske den här rosa snuttefilten med en kanin. Det går att få snuttefilten med broderat namn och datum då barnet föddes. Snuttefiltar brukar de tycka mycket om.

Doppresenter pojke

 En sparbössa i nysilver är också en bra doppresent till en pojke. Varför inte en sparbössa i form av en bil. En sparbössa är både en snygg inredningsdetalj till hans rum och ett bra förvaringsställe för hans pengar.
En sparbössa i nysilver är också en bra doppresent till en pojke. Varför inte en sparbössa i form av en bil. En sparbössa är både en snygg inredningsdetalj till hans rum och ett bra förvaringsställe för hans pengar.
Vill man inte köpa en rosa snuttefilt till en liten pojke finns de även i grått och beige. Det går att få snuttefilten broderad med pojkens namn och hans födelsedatum. Det här är en liten kompis som kommer trösta under många år.
Vill man inte köpa en rosa snuttefilt till en liten pojke finns de även i grått och beige. Det går att få snuttefilten broderad med pojkens namn och hans födelsedatum. Det här är en liten kompis som kommer trösta under många år.

Vill du ha fler tips på bra doppresenter till pojkar kan du hitta det här.

Dopkort och presentinslagning

En dopgåva bör också åtföljas av ett dopkort. Precis som du bör tänka dig för när du väljer doppresent behöver du också fundera på färg när du väljer dopkort.

En doppresent bör ha ett mer lyxigt omslagspapper. Det bör inte vara presentpapper från leksaksaffären med massa gubbar i glada färger. Ett tips är att tänka på hur presenterna ser ut som du köper i guldsmedsbutiken. Enkelt och vackert inslagna.

Ha så trevligt på barndopet, och lycka till med att hitta en bra dopgåva! 

Fortsatt läsning:

Om du inte lyckades hitta något som du tycker blir en bra doppresent kanske du kan hitta något på någon av dessa sidor:

Dela gärna sidan!