Hur packar man en presentpÄse?

Att hitta rÀtt present kan ofta vara ganska besvÀrligt. Sedan ska man packa den snyggt i en presentpÄse. Men det Àr inte mÄnga som tycker om att göra det. Men nÀr du vÀl lÀrt dig de trick jag tÀnker berÀtta om hÀr sÄ lovar jag att det kommer bli den roligaste uppgiften. SÄ, hur packar man en presentpÄse?

Det vanligaste sÀttet att packa en presentpÄse Àr att lÀgga silkespapper pÄ pÄsens sidor och botten. Det inkluderar ocksÄ att tÀcka toppen av pÄsen snyggt och dekorera med band, presentetiketter eller andra utsmyckningar. Det finns en annan metod som innebÀr att du slÄr in presenten i band och silkespapper först, innan du lÀgger den i pÄsen. 

Hur gör man dÄ, steg-för-steg för att packa en presentpÄse? Vad behöver du för att mer Àn sjÀlva presentpÄsen? Hur stÀnger man en presentpÄse? Hur dekorerar man en presentpÄse? Det hÀr Àr vanliga frÄgor som dyker upp nÀr det Àr dags att slÄ in en present under julen och andra högtider. Du hittar svar pÄ dessa frÄgor och mÄnga fler i den hÀr artikeln. 

HUR MAN PACKAR EN PRESENTPÅSE?

Hur man packar en presentpÄse?

NÀr man anvÀnder presentpÄsar brukar man ofta anvÀnda Àven silkespapper och band för att pÄsen ska bli snygg. Men att lÀgga silkespapper i en presentpÄse Àr inte sÄ enkelt som det lÄter. MÄnga mÀnniskor skadar papperet och det slutar med att presentpÄsen inte ser sÄ fin ut som de hade tÀnkt sig. SÄ, hur packar du en presentpÄse för att den ska bli bÄde fin och fÀrgglad?

Följande metoder hjÀlper dig att packa en presentpÄse snyggt:

1. Fodra pÄsen med silkespapper

Denna första metod Àr det vanligaste sÀttet att packa en presentpÄse. HÀr placerar du först silkespapper i presentpÄsen innan du placerar presenten i den. HÀr Àr en steg-för-steg-guide om hur du ska göra det.

i. Samla ditt material

Det allra första steget Àr att samla in det material du behöver för att packa en presentpÄse. Ofta behöver du gÄvan (naturligtvis), silkespapper, presentpapper, ett kort, band eller annat material för dekorationer. 

Du borde inte skaffa en presentpÄse innan du har presenten klar, om du inte Àr vÀldigt sÀker pÄ vilken storlek presenten kommer ha. PresentpÄsen mÄste vara tillrÀckligt stor sÄ att gÄvan lÀtt fÄr plats. PresentpÄsen bör ocksÄ vara av god kvalité och vara snygg.

För att fÄ en presentpÄse som Àr fÀrgstark och snygg behöver du silkespapper i olika fÀrger. HÀr Àr det bÀst att vÀlja silkespapper som matchar fÀrgen pÄ sjÀlva presentpÄsen. Vi vet alla att fÀrgat silkespapper i presentpÄsen gör den mycket festligare.

NÀr du vÀljer silkespapper bör du vÀlja ett som passar för det speciella tillfÀllet. Till exempel Àr rött silkespapper alltid passande för julhelgen. Du kan ocksÄ komplettera fÀrgen pÄ presentpÄsen med snygga band. HÀr kan du vÀlja mellan presentsnören som du krullar eller silkesband som matchar presentpÄsen.

ii. Förbered silkespapper

Silkespapper Ă€r utan tvekan det viktigaste materialet för att packa en presentpĂ„se. Hur du förbereder och lĂ€gger till papper i pĂ„sen kan avgöra hur presentpĂ„sen blir. ÖvervĂ€g att sprida varje ark silkespapper vidöppet. Om du öppnar dem ökar volymen av silkespapperet och presentpĂ„sens utseende blir snyggare.

Det Ă€r viktigt att du öppnar silkespapperet försiktigt eftersom det tenderar att rivas sönder och skrynklas. Du vill inte förstöra allt frĂ„n början – inte för att du ska förstöra det alls. Placera silkespapperet pĂ„ ett plant bord dĂ€r du kan sprida ut det utan att du skadar det.

Man kan inte lÄta bli att understryka vikten av att köpa papper av hög kvalitet. Det krÀvs ofta mycket för att fÄ en vacker gÄva till en Àlskad; hÀr kan du göra det lilla extra för att göra presenten perfekt med en perfekt presentpÄse. Det börjar med en bra pÄse. Nu, lÄt oss gÄ till nÀsta steg. 

iii. TÀck presentpÄsen med silkespapper

Efter att du har spridit ut silkespapperet Àr nÀsta steg att klÀ in pÄ presentpÄsen med papperet. Börja med att placera papperet pÄ botten och och fortsÀtt sedan med sidorna. Papperet ska komma sticka upp i toppen. FortsÀtt lÀgga i fler presentpapper tills pÄsen har mÄnga ark och ser snygg ut.  

För att ge pÄsen ett fÀrgstarkt utseende, alternera fÀrger nÀr du stoppar i silkespapper. NÀr du Àr klar med att lÀgga alla papper i pÄsen ordnar du delarna som strÀcker sig uppÄt sÄ att de ser fantastiska ut. 

Om du har en transparent presentpÄse, se till att man inte kan se igenom nÄgon del av den. Ett vanligt nybörjarfel Àr att rÄka förstöra papperet man redan har placerat ut nÀr man gör detta, sÄ du mÄste vara mycket försiktig sÄ du inte gör det misstaget.

iv. LÀgg din present i pÄsen

Med silkespapperet pÄ plats bÄde i presentpÄsen och som sticker upp, Àr du Àntligen redo att lÀgga presenten i pÄsen. Detta Àr precis sÄ enkelt som det lÄter, se bara till att du gör det noggrant och lugnt. GÄvan bör ocksÄ placeras pÄ ett sÀtt som inte pÄverkar pÄsens form.

För att se till att ingen del av presenten kan ses, placera ett ark eller mer av silkespapper över pÄsen. Arken ska ordnas ordentligt pÄ ovansidan av pÄsen, sÄ det inte ser ut som du bara stökat över det hela.

Undersök sedan presentpÄsen för att se till att allt Àr okej. Kontrollera sÀrskilt sÄ att inte silkespapperet Àr sönderrivet eller ser skrynkligt ut.  

v. Dekorera presentpÄsen

Det sista steget Àr att lÀgga till ett presentkort (om du vill ha det) och nödvÀndiga utsmyckningar pÄ presentpÄsen. De flesta föredrar att placera kortet direkt inuti pÄsen, men att fÀsta det pÄ utsidan Àr inte fel. 

För att göra vÀskan roligare och mer attraktiv, fÀst nÄgra band i sidorna eller handtagen. PÄ stora julfester eller andra större evenemang vill du kanske fÀsta en presentlapp pÄ presentpÄsen. Detta kommer att sÀkerstÀlla att mottagarna vet att gÄvan kommer frÄn dig. 

2. Förpacka presenten med silkespapper

I den hÀr andra metoden att packa en present börjar du med att slÄ in presenten innan du lÀgger den i en presentpÄse. SÄ, lÄt oss ta en titt pÄ den hÀr metoden steg-för-steg:

i. Förbered ditt material 

Precis som med den första metoden Àr det första steget att samla in materialet du behöver för att slÄ in presenten. Viktiga föremÄl Àr silkespapper, en presentpÄse, presenten, ett presentkort och utsmyckningar. 

HÀr behöver du flera ark vitt silkespapper och silkespapper i flera fÀrger. Det vita silkespapperet ska du ha för att slÄ in presenten med innan du anvÀnder det fÀrgade pappret. Med flera fÀrger pÄ silkespapperet kan du uppnÄ en festligare design pÄ presentpÄsen.

Som nÀmnts i den första metoden, se till att presentpÄsen Àr av god kvalitet och lÀmplig för tillfÀllet. 

ii. Vik in presenten i silkespappar

NÀr du slÄr in presenten i vitt silkespapper hjÀlper det till att dölja det ordentligt. Ett papper rÀcker vanligtvis, men du kan anvÀnda flera ark om du har köpt ömtÄliga gÄvor. Du kanske ocksÄ vill övervÀga att anvÀnda Àven ett tidningsark för att ytterligare skydda gÄvan.

NÀr du Àr klar sprider du ut flera ark fÀrgade papper pÄ en plan yta. Vik in gÄvan med papperet försiktigt för att undvika att papperet skrynklas. Alternera fÀrgerna för att uppnÄ en mer fÀrgstark effekt. Antalet ark du anvÀnder beror ofta pÄ storleken pÄ presentpÄsen och presenten. 

Samla arken pÄ ovansidan av gÄvan sÄ att de bildar ett omslag. Se till att du ocksÄ undviker att skrynkla papperet under denna process.

iii. Placera presenten i presentpÄsen

Lyft presenten och silkespapper och lÀgg den i presentpÄsen. Kom ihÄg att du gör detta med omsorg för att ha inte skrynkla silkespapperet. Du vill inte förstöra saker nÀr du Àr i sista varvet.

Det finns ingen anledning att lÀgga till extra silkespapper pÄ toppen, eftersom presenten redan Àr förpackad. 

iv. Avsluta med fina dekorationer

Även om det inte Ă€r nĂ„got fel med att överlĂ€mna presentpĂ„sen som den Ă€r, kan du lĂ€gga till en speciell touch med fin dekoration. MĂ„nga dekorerar med band som de gör till snygga rosetter. 

Du kan ocksÄ lÀgga till ett kort med ditt namn skrivet om det tillfÀllet krÀver det. Glöm inte att lÀgga till ett presentkort (om du har ett) inuti pÄsen eller fÀsta det pÄ pÄsen med tejp.

Din presentpÄse kunde inte vara mer redo!

Hur förseglar du en presentpÄse?

Nu sitter din gÄva ganska bra i presentpÄsen. Hur sÀtter du en slutlig försegling pÄ presentpÄsen? Det finns flera sÀtt du kan göra detta, och mÄnga gÄnger beror det pÄ storleken pÄ gÄvan.

I de flesta fall kan du försegla pÄsen genom att placera veck med silkespapper över toppen och lÄta handtagen hÀnga. Denna metod Àr vanligtvis bra för stora gÄvor för att göra dem lÀtta att bÀra.

Å andra sidan, om du har en liten present kan du vĂ€lja en annan metod för att försegla presentpĂ„sen. Detta Ă€r en enkel metod som handlar om att binda ihop vĂ€skhandtagen för att tĂ€cka pĂ„sen ordentligt. För att göra detta behöver du ett presentsnöre eller sĂ„ kan du klippa ett band och knyta fast. FĂ€st handtagen i bĂ„da Ă€ndarna med bandet.

Du Àr du redo!

Hur dekorerar man en presentpÄse?

PresentpÄsar Àr en nödvÀndighet i presentförpackningsvÀrlden. Oavsett om du anvÀnder dem för att dölja formen pÄ din gÄva eller helt enkelt anvÀnder dem för att göra dina presenter vackrare, fÄr de aldrig slut pÄ anvÀndningsomrÄden. Det finns massor av sÀtt att dekorera en presentpÄse pÄ.

Det viktigaste att tĂ€nka pĂ„ Ă€r vilka tillbehör du ska anvĂ€nda. HĂ€r finns det massor du kan anvĂ€nda. Det finns flera presentpĂ„sar och tillbehör pĂ„ marknaden – oavsett om det bara Ă€r ett enkelt band eller en bjĂ€llra. Var börjar du frĂ„n? Vad anvĂ€nder du? LĂ„t oss ta en titt pĂ„ nĂ„gra idĂ©er du kanske vill övervĂ€ga:

KlÀ den med hjÀrtformar

 • Se till att du har allt ditt material samlat innan du börjar. Du behöver en penna, sax, konstkort, garn, limstift och naturligtvis presentpĂ„sen.
 • Vik konstkortet och slĂ€ta till det Ă€r helt platt.
 • Rita ett halvt hjĂ€rta med en penna pĂ„ ena sidan av papperet. Eftersom du vikt kortet pĂ„ hĂ€lften fĂ„r du ett helt hjĂ€rta som Ă€r symmetriskt nĂ€r du sedan fĂ€ller upp det.
 • Klipp ut hjĂ€rtformarna och lĂ€gg lim pĂ„ ena sidan av varje hjĂ€rtform.
 • Placera hjĂ€rtan i linje lodrĂ€tt och lĂ„t garnet löpa i mitten, pĂ„ den sida dĂ€r limmet fĂ€stes.
 • Du kan skapa fler hjĂ€rtan som du vill. FĂ€st dem pĂ„ garnet.
 • NĂ€r du har den lĂ€ngd du vill fĂ€ster du hjĂ€rtana pĂ„ din presentpĂ„se.

MÄla pÄsen med olika fÀrger

Om din presentpÄse Àr en vanlig vit pÄse kan du prova mÄla pÄsen med olika fÀrger. Allt du behöver Àr fÀrger och slutet pÄ en penna. PennÀnden, som vanligtvis Àr ett suddgummi, skapar en fin prickdesign pÄ vÀskan.

 • Doppa pennĂ€nden i fĂ€rgen och applicera den slumpmĂ€ssigt pĂ„ presentpĂ„sen.
 • VĂ€lj en annan fĂ€rg och applicera den slumpmĂ€ssigt pĂ„ papperspĂ„sen. Tre olika fĂ€rger borde göra.
 • Koncentrera mĂ„lningarna mot vĂ€skans botten och lĂ€mna utrymme högst upp för att skapa en fin dekoration.
 • Du kan vĂ€lja de fĂ€rger som matchar tillfĂ€llet för en bĂ€ttre effekt.
 • FĂ€st nĂ„gra band i handtagen för att lĂ€gga till en extra touch.

Dekorera med dekorativa rosetter

För de flesta rÀcker det med en enkel dekorativ rosett. Om du hamnar i den kategorin kanske du vill lÀra dig en DIY-metod för att göra fantastiska dekorativa rosetter.

Ett enkelt dekorativt hörn uppe till höger pÄ pÄsen kan vara allt pÄsen behöver för att lysa. Tack och lov kan du göra en rosett sjÀlv med ett band med stÄltrÄd. Följande steg hjÀlper dig att göra en pÄ nÄgra minuter:

 • Packa upp bandet sĂ„ att du fĂ„r tillrĂ€ckligt med band att arbeta med. Se till att du inte snurrar bandet frĂ„n spolen eftersom du behöver bandet pĂ„ plats medan du gör din rosett.
 • Bandet behöver ha lĂ€ngd pĂ„ cirka 30 cm, gör din första slinga pĂ„ cirka 8 cm. Detta Ă€r mitten av din rosett. KlĂ€m ihop bĂ„da Ă€ndarna av bandet.
 • Vrid bĂ„da Ă€ndarna av öglan för att försegla den. Se till att vridningen Ă€r tillrĂ€ckligt fast.
 • Ta sedan ena Ă€nden pĂ„ bandet för att göra en ögla.
 • Ta öglan under den första vridningen och vrid Ă€nden (dĂ€r du klĂ€mde i öglan) igen för att hĂ„lla dem pĂ„ plats.
 • Gör den andra sidan av rosetten och upprepa sedan samma process.
 • Vill du ha en rosett med mĂ„nga öglor fortsĂ€tter du nu att göra öglor pĂ„ vardera sidan om mittöglan. Varje ny rosettögla ska vara lĂ€ngre en den föregĂ„ende.
 • Nyp till och vrid fast, rulla ut mer band och klipp av sĂ„ det blir lagom lĂ„ngt.
 • Snurra en piprensare genom mitten av mitt slingan och dra ner den genom alla dina nypor och vĂ€ndningar. Vrid piprensaren tĂ€tt.
 • Vecka de lösa Ă€ndarna för att fĂ„ ett dekorativt mönster.

DĂ€r har du det!

AnvÀnd en gammal kartong och silkespapper

En annan enkel och enkel metod Àr att anvÀnda en gammal tomkartong och silkespapper för att skapa vackra mönster. Ingenting gÄr till spillo. HÀr Àr ett förslag pÄ hur du ska göra det:

 • Ta din kartong, silkespapper och presentsnöre. Du behöver ocksĂ„ en sax, lim och klistermĂ€rken.
 • Klipp nĂ„gra bitar av pappersarken i olika mönster. Var bara sĂ„ kreativ som möjligt. Kombinera fĂ€rger och se till att snittet har olika tjocklekar, om möjligt.
 • FĂ€st mönster pĂ„ toppen av pĂ„sen med lim.
 • Gör en liten rosett med presentsnöret och fĂ€st det pĂ„ handtaget.
 • Du kan vĂ€lja att fĂ€sta en klistermĂ€rke. Det kan vara en “grattis pĂ„ födelsedagen” eller en “grattis till examen” -klistermĂ€rke.

Din presentpÄse Àr klar!

Tips pÄ fortsatt lÀsning