Present till någon som sörjer

Ibland blir inte livet som man tänkt sig. Nära och kära kan gå bort. Kanske vill du ge en lite gåva till den som sörjer, bara för att visa ditt deltagande?

Men vad ger man egentligen till någon som sörjer? Bra presenter att ge någon i sorg är förstås att skicka en bukett blommor, ett ljus, en fin bok, godis med något fint budskap på. Men det handlar mest om att visa att du bryr dig om honom/henne/familjen. Att göra något så enkelt som att bjuda på middag kan också betyda väldigt mycket.

Vad kan man ge i present till någon som sörjer?

Här är några gåvor som passar att ge någon som sörjer.

Blommor till den som sörjer

Blommor är en klassisk present och att skicka en bukett blommor med en personlig hälsning kan vara ett bra sätt att visa att du delar sorgen. Läs mer och beställ

Örhängen med vingar

En gåva du kan ge någon som sörjer är dessa örhängen med änglavingar. De är formgivna av Efva Attling och hon fick inspirationen till dem efter tsunami-katastrofen. Örhängena är gjorda av sterlingsilver. Här går 100 kr för varje sålt par till Röda Korset. Örhängerna är en fin gåva till någon i sorg, de kommer att påminna om deras saknade familjemedlem eller vän. Läs mer och beställ

Ljuslykta

En fin ljuslykta med texten saknar dig från Majas Lyktor kan hjälpa dig att uttrycka vad du känner. Det här är en gåva som hjälper andra eftersom en del av intäkterna går till Barncancerfondens arbete. Lyktan bär texten Saknar dig och motivet av ett hjärta vilket det vackra ljuset flödar ut igenom.Läs mer och beställ

Presentbok om sorg

Känslor av sorg och saknad kan vara både tunga och överväldigande, men där finns också en skönhet i de minnen som finns kvar. En liten bok om sorg och saknad är full av tröstande ord, av hopp om en ljusare morgondag och av inspirerande fotografier.Läs mer och beställ

Kondoleanskort

Det behövs inte mycket! Men att visa den som sörjer värme och kärlek värmer och hjälper! En hand på hans eller hennes arm, ett vackert kort med några ord. Beklaga förlusten, skriv att du är ledsen att hon eller han behöver gå igenom det här. En liten vänlig gest kan betyda mer än du tror. Visa att hon eller han inte är ensam och att du bryr dig.Läs mer och beställ

Fotobok

En fotobok är en rörande och personlig present till någon som sörjer. Det är en chans att bevara minnen och hylla en kär person eller händelse. En fotobok är en möjlighet att samla bilder, historier och minnen på ett vackert sätt och skapa en unik och oförglömlig present. Med en fotobok kan du skapa en kärleksfull och minnesvärd present för någon som sörjer. Du kan inkludera bilder, texter och mementos som är viktiga för den som sörjer, och skapa en unik berättelse om personen som är saknad. Fotoböcker är lätta att skapa och kommer i en mängd olika storlekar och format. Du kan välja bland ett brett utbud av layouter, bakgrunder och textstilar för att göra boken så unik och personlig som möjligt. Ge den här speciella och meningsfulla presenten till någon som sörjer och visa att du är där för dem. En fotobok är en påminnelse om alla de kära minnen och är en ljusstake i mörkare tider. Läs mer och beställ

Ge av din tid till den som sörjer

Ge av din tid till någon som sörjer. Det kan till exempel vara att du bjuder in på en kopp kaffe eller en öl efter arbetet. Låt honom eller henne prata om sin förlorade familjemedlem! Det är skönt att ha någon som lyssnar när man behöver få prata.

Man måste inte ge en present till den som sörjer och att försöka trösta är nästan omöjligt. Men att inte bli lämnad ensam med sin sorg är viktigt.

Är ni riktigt nära vänner kan det vara bra om du finns tillhands. Du kan bjuda på kaffe, erbjuda hjälp och sällskap. Ta med dig mat eller fika dit. Det kan också bli uppskattat om du hjälper till med praktiska saker så som att åka och handla, klippa gräset, städa eller liknande.

Personliga presenter

När en älskad make eller maka dör kan det bli en mycket uppskattad present om man har någon i sin närhet som syr något av hans eller hennes kläder. Det kan till exempel vara ett lapptäcke av mannens alla skjortor. De kanske inte behöver hänga kvar i garderoben, men kan återvinnas till ett lapptäcke och bli något som finns kvar i TV-soffan för alltid.

Present när husdjuret har dött

Det är lätt att vifta bort det när det ”bara” är en hund, katt eller ett annat husdjur som dött. Men djuren är en del av familjen och när man tvingas avliva sitt husdjur kan det också uppstå en stor sorg och ett tomrum i livet. Har din vän eller kollega mist sitt djur kan det även då vara en fin gest att skriva ett fint kort ”beklagar sorgen” och lägga en liten present på hans eller hennes skrivbord. Det är en familjemedlem och sorgen är lika stor då som om kollegan skulle mist en annan familjemedlem.

Relaterade frågor

Vad ger man i present till barn som ligger på sjukhus? Är barnet sängbundet kan ett tv-spel, lego eller kanske en pysselbok passa bra att ge till ett barn som ligger på sjukhus.

Vad säger man till någon som förlorat en anhörig? Du bör också undvika konstiga eller krystade fraser. Det räcker med Jag blev så ledsen när jag hörde, Jag beklagar din förlust, Hur klarar du dig eller jag tänker på dig.

Hur beklagar man sorgen inom islam? Efter begravningen samlas familjen och tar emot besökare i hemmet. Man ska visa extra omtanke om anhöriga, grannar och vänner och hjälpa familjen i sort under de första dagarna efter begravningen. En familj i sorg ska inte behöva tänka på matlagning.

Tips på fortsatt läsning

Tack kort begravning

Text till begravning

Kondoleans kort

Kondoleans kort gratis

Present till någon som sörjer
Rulla till toppen