Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Present till någon som sörjer

Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Jag har själv stått inför den svåra situationen att välja en present till någon som sörjer, en upplevelse som lärt mig mycket om värdet av medkänsla och omtanke.

Men vad ger man egentligen till någon som sörjer? Bra presenter att ge någon i sorg är förstås att skicka en bukett blommor, ett ljus, en fin bok, godis med något fint budskap på. Men det handlar mest om att visa att du bryr dig om honom/henne/familjen. Att göra något så enkelt som att bjuda på middag kan också betyda väldigt mycket.

Vad kan man ge i present till någon som sörjer?

Gåvor som passar att ge någon som sörjer

Minnesljustake eller Ljuslykta

En vacker ljustake eller lykta som symboliserar ljus och hopp i en mörk tid.

Smycke

Ett smycke med en personlig gravyr, såsom en halsbandshänge eller armband, som bär en minnesvärd text eller datum.

Minnessten eller Plakett för Trädgården

En vacker sten eller plakett med en inskription till minne av den bortgångne, som kan placeras i en trädgård eller annan speciell plats.

Träd eller Blommor

Levande växter eller blommor som symboliserar liv och fortsatt tillväxt, vilket kan vara en källa till tröst och påminnelse om livets fortgång.

Personligt Skrivet Brev eller Kort

Ett handskrivet brev eller kort där du uttrycker ditt deltagande och delar minnen eller anekdoter om den bortgångne.

Ett Minnesföremål

Ett föremål som var betydelsefullt för den avlidne eller som påminner om denna person, såsom en bok, en skulptur, eller en musikinspelning.

Blommor till den som sörjer

Blommor är en klassisk present och att skicka en bukett blommor med en personlig hälsning kan vara ett bra sätt att visa att du delar sorgen.

√Ėrh√§ngen med vingar

En g√•va du kan ge n√•gon som s√∂rjer √§r dessa √∂rh√§ngen med √§nglavingar. De √§r formgivna av Efva Attling och hon fick inspirationen till dem efter tsunami-katastrofen. √Ėrh√§ngena √§r gjorda av sterlingsilver. H√§r g√•r 100 kr f√∂r varje s√•lt par till R√∂da Korset. √Ėrh√§ngerna √§r en fin g√•va till n√•gon i sorg, de kommer att p√•minna om deras saknade familjemedlem eller v√§n.

Presentbok om sorg

Känslor av sorg och saknad kan vara både tunga och överväldigande, men där finns också en skönhet i de minnen som finns kvar. En liten bok om sorg och saknad är full av tröstande ord, av hopp om en ljusare morgondag och av inspirerande fotografier.

Kondoleanskort

Det behövs inte mycket! Men att visa den som sörjer värme och kärlek värmer och hjälper! En hand på hans eller hennes arm, ett vackert kort med några ord. Beklaga förlusten, skriv att du är ledsen att hon eller han behöver gå igenom det här. En liten vänlig gest kan betyda mer än du tror. Visa att hon eller han inte är ensam och att du bryr dig.

Fotobok

En fotobok är en rörande och personlig present till någon som sörjer. Det är en chans att bevara minnen och hylla en kär person eller händelse. En fotobok är en möjlighet att samla bilder, historier och minnen på ett vackert sätt och skapa en unik och oförglömlig present. Med en fotobok kan du skapa en kärleksfull och minnesvärd present för någon som sörjer. Du kan inkludera bilder och texter som är viktiga för den som sörjer, och skapa en unik berättelse om personen som är saknad.

Ge av din tid till den som sörjer

Ge av din tid till någon som sörjer. Det kan till exempel vara att du bjuder in på en kopp kaffe eller en öl efter arbetet. Låt honom eller henne prata om sin förlorade familjemedlem! Det är skönt att ha någon som lyssnar när man behöver få prata.

Man måste inte ge en present till den som sörjer och att försöka trösta är nästan omöjligt. Men att inte bli lämnad ensam med sin sorg är viktigt.

√Ąr ni riktigt n√§ra v√§nner kan det vara bra om du finns tillhands. Du kan bjuda p√• kaffe, erbjuda hj√§lp och s√§llskap. Ta med dig mat eller fika dit. Det kan ocks√• bli uppskattat om du hj√§lper till med praktiska saker s√• som att √•ka och handla, klippa gr√§set, st√§da eller liknande.

Personliga presenter

När en älskad make eller maka dör kan det bli en mycket uppskattad present om man har någon i sin närhet som syr något av hans eller hennes kläder. Det kan till exempel vara ett lapptäcke av mannens alla skjortor. De kanske inte behöver hänga kvar i garderoben, men kan återvinnas till ett lapptäcke och bli något som finns kvar i TV-soffan för alltid.

Present när husdjuret har dött

Att förlora ett husdjur är att förlora en familjemedlem. För många är sorgen över att mista en hund, katt eller annat husdjur djup och verklig, lika påtaglig som förlusten av en nära anhörig. När någon i din närhet går igenom denna svåra tid, kan en tankefull gest göra en betydande skillnad. Ett vackert kort där du uttrycker ditt deltagande, kanske ackompanjerat av en liten, omtänksam present på personens skrivbord, kan visa att du ser och erkänner djurets betydelse och den sorg som följer med dess bortgång.

N√§r min sambo stod inf√∂r det sv√•ra beslutet att l√•ta avliva sin √§lskade hund, var sorgen √∂verv√§ldigande. Det var d√• som hans b√§sta v√§n visade en otrolig omtanke. Han samlade fotografier av hunden och skapade en minnesbok, en gest som ber√∂rde oss djupt. Den fotoboken blev inte bara en hyllning till ett √§lskat husdjur, utan ocks√• ett v√§rdefullt verktyg i sorgeprocessen. Det p√•minde oss om att √§ven om det var ‚ÄĚbara‚ÄĚ ett husdjur, s√• spelar de en enorm roll i v√•ra liv och deras bortg√•ng l√§mnar ett lika stort tomrum som f√∂rlusten av vilken familjemedlem som helst.

Relaterade frågor

Vad ger man i present till barn som ligger på sjukhus?

√Ąr barnet s√§ngbundet kan ett tv-spel, lego eller kanske en pysselbok passa bra att ge till ett barn som ligger p√• sjukhus.

Vad säger man till någon som förlorat en anhörig?

Du bör också undvika konstiga eller krystade fraser. Det räcker med Jag blev så ledsen när jag hörde, Jag beklagar din förlust, Hur klarar du dig eller jag tänker på dig.

Hur beklagar man sorgen inom islam?

Efter begravningen samlas familjen och tar emot besökare i hemmet. Man ska visa extra omtanke om anhöriga, grannar och vänner och hjälpa familjen i sort under de första dagarna efter begravningen. En familj i sorg ska inte behöva tänka på matlagning.

Tips på fortsatt läsning

Stötta någon i kris eller sorg

Psykologguiden om sorg

Tack kort begravning

Dikt till mamma i himlen

Fina Ord när någon dött

Text till begravning

Kondoleans kort

Kondoleans kort gratis

Present till någon som sörjer
Rulla till toppen