Present till syintresserad

Letar du efter present till någon som gillar att sy? Får jag föreslå en prenumeration på mönstertidning, ett riktigt fint tyg eller en smart fiffikus? Hoppa över de klassiska blommorna och ge hellre bort en bukett med dragkedjor i present till din syintresserade vän? Fler tips på användbara och smarta prylar till sömmerskan hittar du här nedanför!

Vad är en bra present till någon som är syintresserad?
 Provdocka - drömmen är att ha en egen provdocka när man syr. Med en provdocka kan man se hur plaggen man syr sitter. Provdockan finns i olika storlekar men mindre justeringar görs för att passa modellens personliga kroppsmått. När du köper en provdocka, så se till att det finns skruvar på dem för justeringar. Det finns sådana med solida kroppar också. Det vill du inte köpa eftersom de inte kan justeras.
Provdocka – drömmen är att ha en egen provdocka när man syr. Med en provdocka kan man se hur plaggen man syr sitter. Provdockan finns i olika storlekar men mindre justeringar görs för att passa modellens personliga kroppsmått. När du köper en provdocka, så se till att det finns skruvar på dem för justeringar. Det finns sådana med solida kroppar också. Det vill du inte köpa eftersom de inte kan justeras.
Fiffikus - är en liten mätsticka som man använder för att lägga till sömnsmån, mäta knapphål, för att mäta när man ska fålla osv. En fiffikus är ett väldigt smidigt hjälpmedel. Kostar inte många kronor och är guld värt.
Fiffikus – är en liten mätsticka som man använder för att lägga till sömnsmån, mäta knapphål, för att mäta när man ska fålla osv. En fiffikus är ett väldigt smidigt hjälpmedel. Kostar inte många kronor och är guld värt.
Kökshandduk med trycket I don’t cook or clean. I’m too busy sewing. det är en jätterolig present att ge någon som gillar att sy. Det är väldigt lätt att man glömmer laga middag eller städa när man väl börjat sy. Den här presenten kommer garanterat bli uppskattad och vara en igenkänningsvaktor.

Prenumeration på en mönstertidning – Att få nya symönster hem i brevlådan är jättebekvämt. Priset per mönster blir inte så högt heller om man prenumererar på mönstertidningar. Bra tidningar är t.ex. Allt om handarbete sömnadsmagasin, Burda Easy, Burda Style och en del gillar Ottobre.

Prenumeration på Allt om Handarbete är en bra present till någon som gillar att sy.
Prenumeration på Allt om Handarbete är en bra present till någon som gillar att sy.
Burda Easy är en mönstertidning med lite enklare mönster
Burda Easy är en mönstertidning med lite enklare mönster
En prenumeration på en mönstertidning är en kul present att ge en syintresserad. Burda kommer ut med 12 nummer varje år. Det innebär att hon alltid har nya mönster att testa och massor av inspiration.

Trådar – Att ha många trådar att välja mellan är bra. Det är skönt att inte behöva ta sig till sybehörsaffären så fort man ska sy. Det är bra att ha trådar hemma i lite olika nyanser. Färgen blå är ju inte en enda färg, utan kommer i en mängd nyanser. När man ska börja sy i ett tyg är det skönt att ha några trådar att välja på för att matcha just det tyget bäst.
Overlocktrådar – Om hon eller han har en overlock eller coverlock maskin är det också kul att få en uppsättning trådar dit. Det är speciella trådrullar som är stora och formade som koner. Här behöver du först ta reda på om symaskinen är 4 eller 5-trådig. Om din syintresserade vän har båda maskinerna kommer hon eller han bli jätteglad för samma färg på tråden till båda maskinerna. Visst går det att flytta över mellan maskinerna också, men det är bökigt. Man behöver ofta växla mellan de båda maskinerna när man syr ett plagg, så man vill gärna ha båda trädda med samma trådfärg.
Undertrådsspolar – Att ha extra undertrådsspolar är alltid välkommet. Lyxigt att få en ask med många rullar i. Men olika symaskiner har olika undertrådsspolar, så här gäller det för dig att först ta reda på vilken symaskin det är till för att det ska bli rätt modell.

Mönster – i tygbutikerna hittar du mönster. Det finns hur mycket som helst att välja mellan.

Tyg – Tyg är dyrt, så här gäller det att handla på sig MYCKET! Varför då?, tänker du säkert. Jo, det gäller att ha mycket tyg i garderoben när man blir äldre. Man får ju inte så mycket pengar i pension, så det blir svårt att handla tyg när man blir äldre. Man skulle kunna se tyginköpen som en sorts pensionssparande. Det gäller att ha mycket tyg när man går i pension. Det är dessutom ganska bekvämt att inte behöva gå i tygaffären varje vecka, så det är bra att ha ett stort lager hemma. Hovleverantörerna för min samling är Ohlssons tyger, Tyg.se och Jofotex.

Syböcker Alla kan sy, Sy mjuka djur, Den ultimata klänningsboken

Dragkedjor – Att ha många dragkedjor hemma är praktiskt. Längre dragkedjor för jackor och så är ofta lite dyrare och något man köper till en specifik jacka där den behöver bytas. Dessa är ofta delbara och har en dragsko i varje ända. Men små korta dragkedjor i olika färger är bra att ha när man ska sy t.ex. necessärer och småsaker. Det finns också dragkedja på metervara med lösa dragkläppar. Varför inte be bort en fin bukett av dragkedjor i present till en syintresserad vän?
Saxar – Saxar kan man aldrig få för många av. Man behöver trådsaxar och tygsaxar i många olika former och utföranden. För att klippa i papper behövs det inte en så märkvärdig sax. Men när man klipper i tyg krävs en väldigt vass sax av hög kvalité. Man behöver långa saxar, korta saxar, sicksacksaxar och många saxar. Om du lånar din syintresserade kompis tygsax för att klippa papper blir ni ovänner för livet. Att klippa i papper med den gör den slö och du kommer bli för evigt fördömd.
Även en riktigt bra saxslip kommer att göra succé!
Även en riktigt bra saxslip kommer att göra succé!

Rullkniv, linjal och skärmatta - Om man quiltar, alltså syr lapptäcken men det behöver inte bli just täcken. Utan man syr ihop små tygbitar i ett vackert mönster. Om man quiltar går det väldigt mycket snabbare om man kan skära ut tygbitarna istället för att klippa. Man skär med en rullkniv. Men för att inte göra hål på bordet behöver man också en skärmatta.
Rullkniv, linjal och skärmatta – Om man quiltar, alltså syr lapptäcken men det behöver inte bli just täcken. Utan man syr ihop små tygbitar i ett vackert mönster. Om man quiltar går det väldigt mycket snabbare om man kan skära ut tygbitarna istället för att klippa. Man skär med en rullkniv. Men för att inte göra hål på bordet behöver man också en skärmatta.
 Det finns speciella linjaler för quiltning, som gör det enklare att mäta ut hur stor tygbiten ska vara.  Det här är en skärmatta som man behöver till rullkniven, så att den inte ska skära i bordet.
Det finns speciella linjaler för quiltning, som gör det enklare att mäta ut hur stor tygbiten ska vara. Det här är en skärmatta som man behöver till rullkniven, så att den inte ska skära i bordet.
Det krävs även en bra linjal för rullkniven. Linjalen behöver vara ganska tjock så man kan luta rullkniven mot den när man skär utan att den riskerar att köra upp på linjalen.
Det krävs även en bra linjal för rullkniven. Linjalen behöver vara ganska tjock så man kan luta rullkniven mot den när man skär utan att den riskerar att köra upp på linjalen.
Symaskinsnålar – En bra present till en syintresserad vän är symaskinsnålar. Men alla symaskiner är lite olika, så du behöver veta vad det är för symaskinsmodell, så att det blir rätt symaskinsnål.

Besök på en symässa – Två gånger om året anordnas sy och hantverksfestivalen i Stockholm. Att få inträde till mässan och övernattning på hotell är en riktigt bra present. Ska även finnas en i Helsingborg.

Måttband – också något du inte kan få för många av

Pincett – När man syr på overlock eller coverlock symaskiner behöver man en lång pincett. De som följer med i maskinen är vanliga, ganska tråkiga, i metall.

Patches – Applikationslappar som man använder för att dekorera med eller för att dölja lagningar i ett plagg.

Symaskiner – En stor och dyr present till en syintresserad vän är förstås en symaskin. Om hon eller han inte har någon symaskin alls, men vill börja sy så skulle jag hellre rekommendera att ni köper en äldre symaskin på blocket. Då brukar man få mer för pengarna. De billigaste nya symaskinerna är väldigt plastiga. Äldre symaskiner brukar vara med gedigna. Kanske inte lika fina, men har mer kraft och låter inte lika mycket. Om hon eller han redan har en vanlig symaskin och vill ha en overlock så tycker jag att man ska lägga lite mer pengar på maskinen Babylock och Juki är maskiner som många är nöjda med. Janome däremot är det många som har mycket problem med. Vill du hitta en billig nybörjarmaskin så kanske singer kan vara en god idé!

Hylla för trådrullar – Ett ställ eller hållare för trådrullar är väldigt praktisk present att ge en syintresserad. I en trådhylla har man full koll på sina trådar.

Uppsprättare – Med en uppsprättare är det lätt att ta upp sömmar som blivit fel.
Limpenna – Hjälper till med att hålla tyget på plats när man har svårt att nåla. T.ex. när man ska sy dragkedjor. Limmet från limpennan försvinner när det torkat.
Nålpåträdare – gör det lätt att trä nålen.

Bandkantare – sy snygga kantband i jersey med en bandkantare.

Hållare till kantbandHållare för att rulla upp kantbandet på en hållare så att det glider bättre när man bandkantar.

Clips Clips ser ut som små klädnypor man sätter fast tyget med istället för att nåla.

Halsband med trådsax – lätt att ha en sax till hands när man behöver.

Nåldyna – En rolig present till syintresserad kan vara en fin nåldyna av något slag. Nåldynor är bra att ha flera av. Det finns både vanliga, magnetnåldynor och annat. Syr du själv kan du fixa ihop något jättefint åt din syintresserade kompis.

Skylt eller väggdekoration – Kanske kan du hitta någon fin metallskylt eller väggdekoration som handlar om att sy eller skapa?

Förvaring – Kanske kan du hitta fina förvaringslådor eller någon annan smart förvaringslösning att ge i present till din sytokiga vän?

Sykurs – Det är alltid kul att lära sig mer inom ett område man är intresserad av. Det finns kurser både inom klädsömnad, mönsterkonstruktion, quiltning, materiallära, recykleing, broderi och mycket annat.

Sykit för barn – Det finns även sykit för att intressera små barn för sömnad.

Jag hoppas du hittat en bra present till din syintresserade kompis! Har jag glömt någon viktig present så kommentera gärna inlägget! Du kan också hitta bra presenter på någon av dessa sidor: