Present till sy intresserad

Letar du efter present till någon som gillar att sy? Får jag föreslå en prenumeration på mönstertidning, ett riktigt fint tyg eller en smart fiffikus? Hoppa över de klassiska blommorna och ge hellre bort en bukett med dragkedjor i present till din syintresserade vän? Fler tips på användbara och smarta prylar till sömmerskan hittar du här nedanför!

Provdocka – drömmen är att ha en egen provdocka när man syr. Med en provdocka kan man se hur plaggen man syr sitter. Provdockan finns i olika storlekar men mindre justeringar görs för att passa modellens personliga kroppsmått. När du köper en provdocka, så se till att det finns skruvar på dem för justeringar. Det finns sådana med solida kroppar också. Det vill du inte köpa eftersom de inte kan justeras.

Fiffikus – är en liten mätsticka som man använder för att lägga till sömnsmån, mäta knapphål, för att mäta när man ska fålla osv. En fiffikus är ett väldigt smidigt hjälpmedel. Kostar inte många kronor och är guld värt.

Trådar – Att ha många trådar att välja mellan är bra. Det är skönt att inte behöva ta sig till sybehörsaffären så fort man ska sy. Det är bra att ha trådar hemma i lite olika nyanser. Färgen blå är ju inte en enda färg, utan kommer i en mängd nyanser. När man ska börja sy i ett tyg är det skönt att ha några trådar att välja på för att matcha just det tyget bäst.

Overlocktrådar – Om hon eller han har en overlock eller coverlock maskin är det också kul att få en uppsättning trådar dit. Det är speciella trådrullar som är stora och formade som koner. Här behöver du först ta reda på om symaskinen är 4 eller 5-trådig. Om din syintresserade vän har båda maskinerna kommer hon eller han bli jätteglad för samma färg på tråden till båda maskinerna. Visst går det att flytta över mellan maskinerna också, men det är bökigt. Man behöver ofta växla mellan de båda maskinerna när man syr ett plagg, så man vill gärna ha båda trädda med samma trådfärg.

Undertrådsspolar – Att ha extra undertrådsspolar är alltid välkommet. Lyxigt att få en ask med många rullar i. Men olika symaskiner har olika undertrådsspolar, så här gäller det för dig att först ta reda på vilken symaskin det är till för att det ska bli rätt modell.

Tyg – Tyg är dyrt, så här gäller det att handla på sig MYCKET! Varför då?, tänker du säkert. Jo, det gäller att ha mycket tyg i garderoben när man blir äldre. Man får ju inte så mycket pengar i pension, så det blir svårt att handla tyg när man blir äldre. Man skulle kunna se tyginköpen som en sorts pensionssparande. Det gäller att ha mycket tyg när man går i pension. Det är dessutom ganska bekvämt att inte behöva gå i tygaffären varje vecka, så det är bra att ha ett stort lager hemma. Hovleverantörerna för min samling är Ohlssons tyger och Jofotex.

Mönster – i tygbutikerna hittar du mönster. Det finns hur mycket som helst att välja mellan.

Prenumeration på en mönstertidning – Att få nya symönster hem i brevlådan är jättebekvämt. Priset per mönster blir inte så högt heller om man prenumererar på mönstertidningar. Bra tidningar är t.ex. Allt om handarbete sömnadsmagasin, Burda Easy, Burda Style och en del gillar Ottobre.

Syböcker Alla kan sy, Sy mjuka djur, Den ultimata klänningsboken

Dragkedjor – Att ha många dragkedjor hemma är praktiskt. Längre dragkedjor för jackor och så är ofta lite dyrare och något man köper till en specifik jacka där den behöver bytas. Dessa är ofta delbara och har en dragsko i varje ända. Men små korta dragkedjor i olika färger är bra att ha när man ska sy t.ex. necessärer och småsaker. Det finns också dragkedja på metervara med lösa dragkläppar. Varför inte be bort en fin bukett av dragkedjor i present till en syintresserad vän?

Saxar Saxar kan man aldrig få för många av. Man behöver trådsaxar och tygsaxar i många olika former och utföranden. För att klippa i papper behövs det inte en så märkvärdig sax. Men när man klipper i tyg krävs en väldigt vass sax av hög kvalité. Man behöver långa saxar, korta saxar, sicksacksaxar och många saxar. Om du lånar din syintresserade kompis tygsax för att klippa papper blir ni ovänner för livet. Att klippa i papper med den gör den slö och du kommer bli för evigt fördömd. Även en riktigt bra saxslip kommer att göra succé!

Rullkniv, linjal och skärmatta – Om man quiltar, alltså syr lapptäcken men det behöver inte bli just täcken. Utan man syr ihop små tygbitar i ett vackert mönster. Om man quiltar går det väldigt mycket snabbare om man kan skära ut tygbitarna istället för att klippa. Man skär med en rullkniv. Men för att inte göra hål på bordet behöver man också en skärmatta. Det finns speciella linjaler för quiltning, som gör det enklare att mäta ut hur stor tygbiten ska vara. Det finns även kombinerade linjaler och skärknivar.

Symaskinsnålar – En bra present till en syintresserad vän är symaskinsnålar. Men alla symaskiner är lite olika, så du behöver veta vad det är för symaskinsmodell, så att det blir rätt symaskinsnål.

Besök på en symässa – Två gånger om året anordnas sy och hantverksfestivalen i Stockholm. Att få inträde till mässan och övernattning på hotell är en riktigt bra present. Ska även finnas en i Helsingborg.

Måttband – också något du inte kan få för många av

Pincett – När man syr på overlock eller coverlock symaskiner behöver man en lång pincett. De som följer med i maskinen är vanliga, ganska tråkiga, i metall. Men hos Bibbis textil finns de med roliga mönster.

Patches – Applikationslappar som man använder för att dekorera med eller för att dölja lagningar i ett plagg.

Symaskiner – En stor och dyr present till en syintresserad vän är förstås en symaskin. Om hon eller han inte har någon symaskin alls, men vill börja sy så skulle jag hellre rekommendera att ni köper en äldre symaskin på blocket. Då brukar man få mer för pengarna. De billigaste nya symaskinerna är väldigt plastiga. Äldre symaskiner brukar vara med gedigna. Kanske inte lika fina, men har mer kraft och låter inte lika mycket. Om hon eller han redan har en vanlig symaskin och vill ha en overlock så tycker jag att man ska lägga lite mer pengar på maskinen Babylock och Juki är maskiner som många är nöjda med. Janome däremot är det många som har mycket problem med.

Hylla för trådrullar – Ett ställ eller hållare för trådrullar är väldigt praktisk present att ge en syintresserad. I en trådhylla har man full koll på sina trådar.

Uppsprättare – Med en uppsprättare är det lätt att ta upp sömmar som blivit fel.

Limpenna – Hjälper till med att hålla tyget på plats när man har svårt att nåla. T.ex. när man ska sy dragkedjor. Limmet från limpennan försvinner när det torkat.

Applikationsax

Bandkantare – sy snygga kantband i jersey med en bandkantare.

Hållare till kantbandHållare för att rulla upp kantbandet på en hållare så att det glider bättre när man bandkantar.

Nålpåträdare – gör det lätt att trä nålen.

Clips Clips ser ut som små klädnypor man sätter fast tyget med istället för att nåla.

Halsband med trådsax – lätt att ha en sax till hands när man behöver. Det kan du t.ex. köpa hos Bibbis.

Nåldyna – En rolig present till syintresserad kan vara en fin nåldyna av något slag. Nåldynor är bra att ha flera av. Det finns både vanliga, magnetnåldynor och annat. Syr du själv kan du fixa ihop något jättefint åt din syintresserade kompis.

Skylt eller väggdekoration – Kanske kan du hitta någon fin metallskylt eller väggdekoration som handlar om att sy eller skapa?

Förvaring – Kanske kan du hitta fina förvaringslådor eller någon annan smart förvaringslösning att ge i present till din sytokiga vän?

Sykurs – Det är alltid kul att lära sig mer inom ett område man är intresserad av. Det finns kurser både inom klädsömnad, mönsterkonstruktion, quiltning, materiallära, recykleing, broderi och mycket annat.

Sykit för barn – Det finns även sykit för att intressera små barn för sömnad. Vad sägs om en söt igelkott?

Jag hoppas du hittat en bra present till din syintresserade kompis! Har jag glömt någon viktig present så kommentera gärna inlägget! Du kan också hitta bra presenter på någon av dessa sidor:

Recent Content

link to Present till flickvän

Present till flickvän

Letar du efter en fin present till din flickvän? Jag har fått många fina och kärleksfulla presenter av min pojkvän. Andra gånger har presenterna varit riktigt dåliga. Men vad är då en bra present till en flickvän? En bra present kan både vara en billig och enkel sak eller något dyrt. Den bästa presenten att […]