Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Mysiga nissebrev – Skapa glädje med våra roliga tips och gratis mallar!

I sökandet efter nissebrev har du kommit rätt. I vår guide finner du steg-för-steg-anvisningar för att skapa personliga nissebrev som sprider julglädje, tillsammans med gratis nedladdningsbara mallar och kreativa tips för att göra breven unika.

Viktiga slutsatser

 • Nissebrev är en gammal nordisk tradition som gör julen magisk för barn genom personliga brev från nissar, och kan antingen skapas själv med tips och mallar eller beställas färdiga.
 • För att göra nissebrevet unikt, använd barnets namn, personliga berättelser eller intressen och rim, samt pynta med dekorationer som klistermärken och glitter.
 • Skapa en uppslukande julupplevelse genom att involvera brev, aktiviteter och mysterier, samt använda nissedörrar som del av en lekfull nissevärld i hemmet.

Nissebrevets magi

Nissebrev är små brev fyllda med julkärlek som antas vara från julens nissar, och de kan skapa en hisnande julstämning för barn. När barnen öppnar sina nissebrev blir de uppfyllda av glädjen och spänningen som är unik för julens magiska värld. Men var kommer denna tradition ifrån?

Denna gamla nordiska tradition har fört vidare en berättelse om nissar som bor i hemmen och tar hand om huset och djuren under årets mörkaste månader. Barnens förtjusning över att få ett personligt brev från en nisse väcker deras fantasi och skänker en stärkt känsla av förväntan inför julen. Så låt oss gå igenom hur du ska skapa dessa magiska brev!

Skapa personliga nissebrev

Nissen i nissebreven

Nissebrevet är ett viktigt sätt för nissen att kommunicera med barnen. Det innehåller hälsningar, ledtrådar och uppdrag som skapar en spännande julkänsla. Varje nissebrevspaket brukar innehålla ett introduktionsbrev, en serie dagliga brev, samt tips och inspiration för att göra upplevelsen mer magisk.

För att skapa personliga och roliga nissebrev kan man inkludera innehåll som speglar barnens intressen och personligheter. Så hur skapar man personliga hälsningar och engagerande uppdrag? Låt oss dyka djupare in i det!

Hälsningar från nissen

En personlig hälsning från nissen kan göras genom att använda barnets namn och referens till personliga intressen eller prestationer. Genom att spegla barnets ålder och personlighet genom språket som används, känns hälsningen relevant och engagerande. Inkludera positiva kommentarer om barnets beteende eller prestationer under året för att förstärka känslan av personlig uppmärksamhet. Använd rim och ramsor eller lekfulla gåtor som en del av hälsningen för att roa och överraska barnet.

Variera hälsningens ordval genom att använda julrelaterade ord och fraser för att förhöja den festliga stämningen. Och glöm inte att börja brevet med en originell inledning, till exempel genom att nämna en speciell händelse i Nordpolen, för att skapa ett unikt och spännande brev varje gång.

Ledtrådar och uppdrag

Ledtrådar och uppdrag i nissebreven kan göra julförberedelserna mer engagerande för barnen. Ett roligt uppdrag från nissen kan vara att organisera en Luciafest där familjens gosedjur deltar i ett Luciatåg. Eller varför inte låta barnen plantera magiska bönor som över natten förvandlas till chokladtomtar? Detta stimulerar barnens fantasi och förväntan inför julen.

Nissedörrar kan också fungera som en daglig överraskning eller ledtråd, integrerade i en julkalender eller festliga evenemang. Men om du känner att du inte har tid att skapa dina egna nissebrev, finns det alltid snabba och enkla alternativ tillgängliga.

Färdiga nissebrev – Enkla och snabba alternativ

Vill du slippa arbetet med att göra egna NisseBrev så kan du köpa dem färdiga nissebrev här, som du kan ladda ner och skriva ut.

Läs mer och beställ

Nissebrev julkalender till barnen

Om du är ute efter ett snabbt och enkelt sätt att skapa julefröjd, kan du välja färdiga nissebrev som redan är klara. Färdiga nissebrev kan enkelt beställas hem eller laddas ner kostnadsfritt från My Perfect Day.

Ett färdigt nissebrevskit innehåller normalt 24 färdigskrivna brev och några tomma brev, tillsammans med instruktioner och information till vårdnadshavare. Några av de färdiga nissebreven innehåller juleaktiviteter, som till exempel det populära temat där barnen hjälper tomten att lösa mysteriet med den försvunna koden till släden eller samla in sina gosedjur som ska på fest hos Nisse under natten. Men om du vill göra dina nissebrev ännu mer speciella, varför inte dekorera dem lite extra?

Dekorera dina nissebrev

Dekorerade nissebrev

Att använda fint papper och färgglada kuvert kan förbättra upplevelsen av att ta emot ett nissebrev. En handskriven touch eller användande av kalligrafi kan personifiera nissebreven och göra dem mer speciella för mottagaren. Ett sigillset med vax och mynt kan användas för att på ett traditionsenligt sätt försegla nissebreven.

Men det slutar inte där! Du kan även pynta nissebreven med traditionella jul-bokmärken för att addera en ytterligare julig atmosfär. Så låt oss gå igenom hur du kan använda fint papper och kuvert, samt hur du kan pynta med klistermärken och glitter.

Använda fina papper och kuvert

Välj speciellt brevpapper och kuvert med julmotiv för att höja den festliga atmosfären och göra nissebreven unika. Att skriva ut nissebrev på tjockare papper förbättrar brevens känsla och utseende, och att använda metallic eller texturerat papper med matchande kuvert kan ge en känsla av lyx.

Du kan också använda enkla, fina kort som bas för att skapa dina egna dekorerade nissebrev under julen. Men varför inte gå ett steg längre och addera lite extra glans med klistermärken och glitter?

Pynta med klistermärken och glitter

Klistermärken och glitter kan förstärka det festliga utseendet på nissebreven, göra dem mer framträdande och lägga till ett stänk av glitter. Dekorera nissebreven med roliga klistermärken och glitter gör dem mer personliga och spännande för barnen.

Använd klistermärken och små dekorationer som julgranar, miniatyrlyktor och andra jultemafigurer för att dekorera nissebrev och skapa en julig atmosfär. Och om du behöver lite mer hjälp, varför inte ladda ner några gratis mallar för nissebrev?

Gratis mallar för nissebrev

Gratis mallar för nissebrev erbjuds i Crafty Barmaids artikel och kan hittas längre ner på sidan. Det finns tre olika typer av mallar tillgängliga för nedladdning utan kostnad. Mallarna kan antingen skrivas ut för handskrift eller redigeras i datorprogram som Canva, Photoshop, Paint eller Word före utskrift.

Men det är inte bara nissebrev som kan vara roliga, det finns också en hel värld av nissebus och aktiviteter att utforska!

Nissebus och aktiviteter

Nissebus och aktiviteter

Nissebrev kan användas som en del av en adventskalenderupplevelse under hela december, där man sätter igång med ett brev från en tomtenisse som heter Julien och älskar äventyr, bus och upplevelser. Nissebreven kan inkludera en mängd olika aktiviteter såsom pyssel, bus, bakning och familjeupplevelser; exempelvis kan nissen ha färgat mjölken röd, byggt en snögubbe upp och ned eller haft ett snöbollskrig och lämnat spår av bomull.

Nissen kan engagera barn i julförberedelser genom att exempelvis lämna magiska frön som blir till chokladtomtar eller genom att meddela att barnen ska förtjänar att få bestämma middagen, samt hjälpa till att baka och dekorera pepparkakor. Till nissebreven finns det även ytterligare material som aktivitetsbingokort och pyssel, och från serien ‘Mysteriet’ kan barnen hjälpa nissen att hitta förlorat magiskt damm som gör att renarna kan flyga på julafton.

Efter upptäcktsfärder och bus föreslår nissen en filmkväll med popcorn som avkoppling. Men vad är en tomtenisse utan sitt hem? Låt oss ta en titt på hur man skapar en nissevärld med hjälp av nissedörrar när nissen flyttar in.

Nissedörrar och nissevärlden

Traditionen med nissedörrar härstammar från nordisk mytologi där varelser som alver och tomtar ansågs vara hushållens väktare, där små dörrar användes som en inbjudan för dessa väsen att flytta in. Nissedörrar är avsedda att stimulera barnens fantasi och du kan ofta berätta historier om de mystiska varelser som bor bakom dem.

Nissebrev adventskalender ti
Färdiga nissebrev
Till Nissebreven är det många som vill ha en liten dörr också. Det finns färdiga kit att köpa och kit där du själv får göra en del.
Jag blev väldigt förvånad när jag såg hur lite de kostade. Det är verkligen inte värt att snickra en Nissedörr själv.

Nissedörrar och tillbehörsset har utvecklats från att vara handgjorda av trä till att numera finnas i olika material så som plast, harts och keramik. För de som vill skapa sin egen nissedörr rekommenderas material som trä eller metall för hållbarhet, särskilt för utomhusbruk. För att skapa en lekfull scen kan man föreslå att nissen har ställt till med oreda runt sin dörr, vilket indikerar att den har flyttat in. Moderna nissedörrsset kommer ofta med tillbehör som miniatyrmöbler, fönster och trappor, vilket gör dem till perfekta presenter för barn och ett roligt sätt att höja julstämningen.

En variation av nissedörrstillbehör förhöjer mysteriet, från att placera dem fram:

 • miniatyrmöbler
 • alvstegar
 • säsongsmässiga dekorationer
 • miniskyltar

Miniatyrmöbler tillför realism till nissedörren, och alvstegar anses vara tidlösa tillbehör som passar i alla hem som är dekorerade med en nissedörr. Att placera en nissedörr i hemmet, särskilt nära julgranen eller i barnens rum, kan skapa en saga för barnen att följa under julen. Vid utomhusplacering kan en nissedörr placeras vid basen av ett träd eller vid en buske, medan den inomhus kan placeras på en bokhylla eller till och med på väggen i ett barnrum. När julen närmar sig har många föräldrar slagit in i denna trend och skapat magiska minnen för sina barn.

Nissebus som nissen kan göra

Om man vill kan nissen göra bus också, inte bara lämna nissebrev. Några bus som Nisse kan göra när barnen sover är:

 • Fylla duschen/badkaret med ballonger.
 • Nisse har lagt fram husets alla skor på en lång rad.
 • Nisse har färgat mjölken med karamellfärg.
 • Byta ut ljusen mot morötter.
 • Haft snöbollskrig och bomullstussar ligger över allt.
 • Gjort en hage av tejp på golvet.
 • Nisse har rullat ut en rulle toapapper eller hängt den som girlanger i huset.
 • Nisse har ställt en skål med ”renbajs” på bordet (chokladkulor).
 • Ställa fram alla frukosttillbehör på rad på köksbordet.
 • Slå in toaletten i presentpapper.
 • Bygga ett fort av toalettpapper.
 • Klä julgranen i toapapper.
 • Bjudit in snögubben (en skål med vatten, pinnar, ögon och en minimorot).
 • Sätta presentsnören för barnets dörr med tejp.
 • Målat äggen i kylskåpet.
 • Byggt en pyramid av plastmuggar.
 • Målat på bananerna.
 • Plastat in barnets skor.
 • Nisse har gjort ett ketchuphjärta på diskbänken.
 • Klippt snöflingor av toalettpappret.
 • Skrivit på toapappret att pappas pruttar luktar illa.
 • Gjort snöänglar i socker på diskbänken.
 • Gömt massa polkagrisstänger i hemmet som barnen får leta reda på.
 • Plockat fram pepparkakor, strössel, kristyr mm för att barnen ska dekorera egna pepparkakor.
 • Har ni hund, häll upp en skål med hundgodis och skriv en lapp från Nisse: ”Blä!! Bjud inte tomten på de här godisarna. De var verkligen jätteäckliga!”.
 • Sätt ögon på frukten i fruktskålen.
 • Rullat in en liten present till barnet i ett garnnystan.

PS: ta även en titt på Elf on the shelf om det kan vara något för er. Det är också en slags tomtenisse som gör små bus om nätterna.

Sammanfattning

För att sammanfatta, nissebrev och nissedörrar är en underbar tradition som kan skapa en magisk atmosfär för barnen under julen. Oavsett om du väljer att skapa dina egna personliga nissebrev eller att använda färdiga, kommer glädjen och uppskattningen från barnen att vara ovärderlig.

Det handlar om att skapa minnen och traditioner som barnen kommer att bära med sig genom livet. Så, varför inte starta din egen nissetradition i år? Låt magin flöda och skapa en oförglömlig jul för dina älskade små.

Vanliga frågor och svar

Vad är nissebrev?

Nissebrev är små brev som antas vara från julens nissar och kan skapa en hisnande julstämning för barn. Det är brev från nissar som sprider julglädje och mystik.

Hur skapar man personliga nissebrev?

För att skapa personliga nissebrev kan du inkludera innehåll som speglar barnens intressen och personligheter, samt hälsningar, ledtrådar och uppdrag från nissen i breven. Lycka till!

Vad är färdiga nissebrev?

Färdiga nissebrev är förskrivna brev som kan beställas eller laddas ner gratis, vilket ger ett snabbt och enkelt sätt att skapa julefröjd. Du kan enkelt få tag på dem och sprida julglädje utan allt för mycket arbete.

Hur kan man dekorera nissebreven?

Du kan dekorera nissebreven med fint papper, färgglada kuvert, handskrift, kalligrafi, sigillset och julpynt för att göra dem mer personliga och spännande. Klistermärken och glitter kan också användas för extra dekoration.

Vad är nissedörrar?

Nissedörrar är små dörrar som är avsedda att stimulera barnens fantasi genom att användas som en inbjudan för nissar att flytta in i hemmet. Du kan berätta historier om de mystiska varelser som bor bakom dem för att skapa en magisk atmosfär i hemmet.

Mysiga nissebrev – Skapa glädje med våra roliga tips och gratis mallar!
Rulla till toppen