JulstÀmning & Traditioner

Det Àr mÄnga som Àlskar julen och dÄ inte bara för julklappar och matens skull utan framför allt för att det Àr den tid pÄ Äret dÄ vi fÄr lysa upp mörkret med all slags belysning. Vare sig det Àr med traditionella, kanske Àrvda, ljusslingor eller med nya moderna slingor av ledlampor sÄ kanske det Àr dags att i Är lÀgga dessa pÄ fönsterbrÀdan och lÄta julgranen fÄ en Ànnu större roll i rummet och dÄ framför allt bli betydligt vackrare Àn förra Äret.

Nyfiken pÄ hur? FortsÀtt lÀsa sÄ ska jag berÀtta.

HÀrlig julstÀmning med en julgransbelysning utöver det vanliga

Kom i julstÀmning

Som sÄ mÄnga andra traditioner fÄr vi mycket influenser frÄn USA och sÄ Àven nÀr det gÀller att skapa julstÀmning. Men faktum Àr att USA i sin tur fÄtt mÄnga influenser frÄn bland annat lÀnder som Storbritannien, Frankrike och Italien.

I Amerika har man under mÄnga pyntat sina hus med belysning bÄde utvÀndigt och invÀndigt. Det Àr inte ovanligt att hela huset klÀs i lampor i alla möjliga olika fÀrger, allt för att fÄ ett hus som lyser upp kvarteret lite mer Àn grannens. Som en familj i Florida dÀr de med hjÀlp av 150 000 lampor kom att ha ett av USA:s mest omtalade hus.

HÀr i Sverige slÄr vi inte pÄ fullt sÄ stort Àven om det finns ett och annat hus som lyser lÀngst vÀgarna. Oftast Àr det julgransslingor i trÀd och lÀngs med staket som man har pyntat i enfÀrgade vita lampor och slingor. Den som bor i lÀgenhet med balkong drar ut sin ljusslinga dÀr eller kanske till och med har en figur i form av en tomte eller snögubbe.

Lys upp i mörkret

Även om det Ă€r vackert med belysningen dĂ€r ute i trĂ€dgĂ„rden sĂ„ Ă€r det förstĂ„s inomhus som vi njuter mest av den stĂ€mningsfulla kĂ€nslan. För precis som dĂ€r ute sĂ„ lyser vi gĂ€rna upp med julbelysningen i alla vĂ„ra rum i huset och i lĂ€genheten.

NÄgon gÄng pÄ 70-talet kunde den som hade tur med slÀktingar i Amerika fÄ en ljusslinga med fÀrgade lampor i present men hÀr i Sverige tog det mÄnga Är innan de första fÀrgade slingorna fanns att köpa. Och nÀr det kom blinkande lampor var det visserligen spÀnnande och roligt till att börja med men nÀr grannen ringde störningsjouren för att klaga pÄ blinkandet som nÄdde dem via balkongen eller för att de bodde mitt emot, dÄ var det inte lika roligt lÀngre.

I vÄra fönster sÀtter vi vÄra adventsljusstakar och varför inte en ljusslinga som antingen fÄr rama in fönstret, ligga pÄ fönsterbrÀdan eller rullas ihop och stoppas ner i en vacker vas eller glasskÄl. Det diskreta ljuset gör det extra mysigt nÀr man tassar upp mitt i natten och de drar sÀllan mycket ström sÄ det Àr helt okej om de fÄr lysa hela natten. En timer kan slÄ pÄ dem lagom tills du kommer hem och av nÀr du lÀmnat bostaden pÄ morgonen.

Vad ljuset gör med oss

Att ljuset skapar stÀmning och kÀnslor Àr kÀnt sen lÀnge. Det Àr faktiskt sÄ att vi behöver ljuset för att kÀnna oss harmoniska vilket Àr en av anledningarna till att man anvÀnder ljusterapi för att mota bort depressioner.  

I ett land som Sverige dÀr vintern Àr lÄng och mörk behövs det lite belysning för att fÄ oss i rÀtt stÀmning, göra oss glada och harmoniska. DÀrför börjar man oftast sÀtta upp belysning redan frÄn oktober dÄ kvÀllarna börjar bli mörkare och sedan byggs det pÄ efterhand som vi nÀrmar oss julen.

Julgranar med det dÀr lilla extra

Visste du att julgransbelysningen har en sÄ gammal sed som frÄn 1700-talets Centraleuropa dÄ men började pynta julgranarna med stearinljus. DÄ var det framför allt överklassen som hade den traditionen men nÀr julgransbelysningen slog igenom pÄ 1900-talet blev det allt vanligare i alla hem och frÄn 1930-talet hade priset gÄtt ner sÄ pass att de flesta hem hade rÄd med det.

Idag Àr inte bara priset bÀttre utan ocksÄ utbudet. Det finns en hel uppsjö av olika sorters julgransbelysning och en av de hÀftigaste Àr nog allt Twinkly Strings Appstyrda julgransbelysning frÄn Coolstuff.

Det som gör den sÄ speciell och annorlunda Àr förstÄs anvÀndningen av den nya tekniken. För den hÀr ljusslingan styr du med en app som laddas ner till din smartphone och sen Àr det bara att utforska och upptÀcka alla möjligheter som finns.

VÀlj mellan tre olika slingor med allt frÄn 12 meter och 150 lampor till 32 meter och 400 lampor för att passa just din gran bÀst. Dessa slingor kan förstÄs kombineras ihop tills du kommit upp i 4000 lampor eller 10 slingor.

Med din smartphone filmar du sedan granen sÄ att appen kan identifiera varje liten ledlampa innan det Àr dags att vÀlja program. FrÄn appen vÀljer du sedan fÀrg eller fÀrger, om det ska vara ett pulserande ljus eller ett stilla. Inte nog med det sÄ har slingan en inbyggd mikrofon som gör att den kan blinka i takt med julmusiken. SÄ varför inte skapa en egen musiklista till jul, programmera lamporna och fÄ en julgran med det dÀr lilla extra.

Är appen utom rĂ€ckhĂ„ll, det vill sĂ€ga om den som programmerat sin smartphone har gĂ„tt hemifrĂ„n, sĂ„ finns det Ă€ven en fjĂ€rrkontroll för att styra showen. För show blir det garanterat med en sĂ„dan hĂ€r lĂ€cker julgran.

NÀr det sedan blir dags för nyÄrsfesten blir julgranen en snygg detalj med isblÄtt ljussken att matcha dukningen och lagom till tolvslaget fÄr den stÄ för en sprakande julshow.

Tvekar du fortfarande och tror att det hÀr kommer att bli ett irriterande blinkande inferno i vardagsrummet sÄ kan du vara lugn, det Àr du som bestÀmmer takten pÄ lamporna. Det kommer snarare bli en gran som skapar harmoni och stÀmning pÄ precis rÀtt sÀtt och nÀstan lite drömlikt. Stör julgransbelysningen ert tevetittandet Àr det bara att programmera om lamporna eller kanske till och med stÀnga av helt om filmen krÀver ett riktigt mörkt rum. StÀnger av gör du annars bÀst med instÀllningarna pÄ appens timer förstÄs.

NÀr den mörka december kommer bör du Àven göra en insats i barnens rum för att de inte ska behöva drabbas av depression. Dekorera deras rum med glitter och ljus!

Dela gÀrna sidan!