Appstyrd julgransbelysning

Det är många som älskar julen och då inte bara för julklappar och matens skull utan framför allt för att det är den tid på året då vi får lysa upp mörkret med all slags belysning. Vare sig det är med traditionella, kanske ärvda, ljusslingor eller med nya moderna slingor av ledlampor så kanske det är dags att i år lägga dessa på fönsterbrädan och låta julgranen få en ännu större roll i rummet och då framför allt bli betydligt vackrare än förra året.

Nyfiken på hur? Fortsätt läsa så ska jag berätta.

Härlig julstämning med en julgransbelysning utöver det vanliga

Kom i julstämning

Som så många andra traditioner får vi mycket influenser från USA och så även när det gäller att skapa julstämning. Men faktum är att USA i sin tur fått många influenser från bland annat länder som Storbritannien, Frankrike och Italien.

I Amerika har man under många pyntat sina hus med belysning både utvändigt och invändigt. Det är inte ovanligt att hela huset kläs i lampor i alla möjliga olika färger, allt för att få ett hus som lyser upp kvarteret lite mer än grannens. Som en familj i Florida där de med hjälp av 150 000 lampor kom att ha ett av USA:s mest omtalade hus.

Här i Sverige slår vi inte på fullt så stort även om det finns ett och annat hus som lyser längst vägarna. Oftast är det julgransslingor i träd och längs med staket som man har pyntat i enfärgade vita lampor och slingor. Den som bor i lägenhet med balkong drar ut sin ljusslinga där eller kanske till och med har en figur i form av en tomte eller snögubbe.

Lys upp i mörkret

Även om det är vackert med belysningen där ute i trädgården så är det förstås inomhus som vi njuter mest av den stämningsfulla känslan. För precis som där ute så lyser vi gärna upp med julbelysningen i alla våra rum i huset och i lägenheten.

Någon gång på 70-talet kunde den som hade tur med släktingar i Amerika få en ljusslinga med färgade lampor i present men här i Sverige tog det många år innan de första färgade slingorna fanns att köpa. Och när det kom blinkande lampor var det visserligen spännande och roligt till att börja med men när grannen ringde störningsjouren för att klaga på blinkandet som nådde dem via balkongen eller för att de bodde mitt emot, då var det inte lika roligt längre.

I våra fönster sätter vi våra adventsljusstakar och varför inte en ljusslinga som antingen får rama in fönstret, ligga på fönsterbrädan eller rullas ihop och stoppas ner i en vacker vas eller glasskål. Det diskreta ljuset gör det extra mysigt när man tassar upp mitt i natten och de drar sällan mycket ström så det är helt okej om de får lysa hela natten. En timer kan slå på dem lagom tills du kommer hem och av när du lämnat bostaden på morgonen.

Vad ljuset gör med oss

Att ljuset skapar stämning och känslor är känt sen länge. Det är faktiskt så att vi behöver ljuset för att känna oss harmoniska vilket är en av anledningarna till att man använder ljusterapi för att mota bort depressioner.  

I ett land som Sverige där vintern är lång och mörk behövs det lite belysning för att få oss i rätt stämning, göra oss glada och harmoniska. Därför börjar man oftast sätta upp belysning redan från oktober då kvällarna börjar bli mörkare och sedan byggs det på efterhand som vi närmar oss julen.

Julgranar med det där lilla extra

Visste du att julgransbelysningen har en så gammal sed som från 1700-talets Centraleuropa då men började pynta julgranarna med stearinljus. Då var det framför allt överklassen som hade den traditionen men när julgransbelysningen slog igenom på 1900-talet blev det allt vanligare i alla hem och från 1930-talet hade priset gått ner så pass att de flesta hem hade råd med det.

Idag är inte bara priset bättre utan också utbudet. Det finns en hel uppsjö av olika sorters julgransbelysning och en av de häftigaste är nog allt Twinkly Strings Appstyrda julgransbelysning från Coolstuff.

Det som gör den så speciell och annorlunda är förstås användningen av den nya tekniken. För den här ljusslingan styr du med en app som laddas ner till din smartphone och sen är det bara att utforska och upptäcka alla möjligheter som finns.

Välj mellan tre olika slingor med allt från 12 meter och 150 lampor till 32 meter och 400 lampor för att passa just din gran bäst. Dessa slingor kan förstås kombineras ihop tills du kommit upp i 4000 lampor eller 10 slingor.

Med din smartphone filmar du sedan granen så att appen kan identifiera varje liten ledlampa innan det är dags att välja program. Från appen väljer du sedan färg eller färger, om det ska vara ett pulserande ljus eller ett stilla. Inte nog med det så har slingan en inbyggd mikrofon som gör att den kan blinka i takt med julmusiken. Så varför inte skapa en egen musiklista till jul, programmera lamporna och få en julgran med det där lilla extra.

Är appen utom räckhåll, det vill säga om den som programmerat sin smartphone har gått hemifrån, så finns det även en fjärrkontroll för att styra showen. För show blir det garanterat med en sådan här läcker julgran.

När det sedan blir dags för nyårsfesten blir julgranen en snygg detalj med isblått ljussken att matcha dukningen och lagom till tolvslaget får den stå för en sprakande julshow.

Tvekar du fortfarande och tror att det här kommer att bli ett irriterande blinkande inferno i vardagsrummet så kan du vara lugn, det är du som bestämmer takten på lamporna. Det kommer snarare bli en gran som skapar harmoni och stämning på precis rätt sätt och nästan lite drömlikt. Stör julgransbelysningen ert tevetittandet är det bara att programmera om lamporna eller kanske till och med stänga av helt om filmen kräver ett riktigt mörkt rum. Stänger av gör du annars bäst med inställningarna på appens timer förstås.

När den mörka december kommer bör du även göra en insats i barnens rum för att de inte ska behöva drabbas av depression. Dekorera deras rum med glitter och ljus!

Tips på fortsatt läsning

 • Hur kan man fira sin 13 års dag?

  Välkommen till denna omfattande guide om att fira en 13-årsdag, perfekt för den som undrar ”Hur kan man fira sin 13 års dag?”. Ditt trettonde år markerar din officiella inresa i tonåren. Det är en tid för firande och glädje, men hur firar man den på bästa sätt? Låt oss dyka ner och ta reda […]

  Läs mer…


 • Vad kan man skriva för att önska någon en trevlig midsommar

  Vad kan man skriva för att önska någon en trevlig midsommar

  Sommarstoppet i Sveriges hjärta målar en färgstark och levande bild som tycks dyka direkt upp från en saga. Denna bild är ingen annan än Midsommar, en årlig fest som firas med stor glädje och hängivenhet. Men hur kan du önska någon en ”trevlig midsommar”? Vad kan man skriva för att önska någon en trevlig midsommar? […]

  Läs mer…


 • Kort och Grattishälsningar: En komplett guide

  Kort och Grattishälsningar: En komplett guide

  Hur uttrycker du dina känslor till en älskad? Eller förlänger varma önskemål vid ett speciellt tillfälle? Ett gratulationskort, eller ”Kort och Grattishälsningar” som de säger på svenska, är ett enkelt men kraftfullt sätt att förmedla känslor. Denna artikel ger en djupgående guide till Kort och Grattishälsningar, och avslöjar dess charm, tradition och betydelse i vår […]

  Läs mer…


Appstyrd julgransbelysning
Rulla till toppen