Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Påsk-kalas – Påsktema på barnkalaset

Barn brukar älska att ha något tema på sitt födelsedagskalas. Påskkalas kan faktiskt hållas året runt om barnet själv gillar att ha annorlunda kalas. Här ska du få lite idéer om hur man kan fixa ett påskkalas.

Så hur ordnar man då ett bra påskkalas? En bra början är att skicka ut inbjudningskort instoppade i påskägg tillsammans med godis. På kalaset bjuds det naturligtvis på en tårta dekorerad med påskägg. Det finns många roliga påsklekar som man kan leka på kalaset: äggstafett, äggkastning och rulla ägg. Dekorera festrummet med ballonger i påskfärger, kycklingar, fjädrar osv.

Gör barnkalaset till ett påskkalas!

Inbjudningskort till ett påskkalas

Köp ett påskägg till varje barn och stoppa i lite godis och ett inbjudningskort i varje. Knyt om ett fint sidenband och dela ut dem.

En annorlunda inbjudan får du om du skriver inbjudan utanpå hårdkokta ägg som du först målat i ljusa färger. Använder du för starka färger kommer inte texten att synas så bra.

Eller använd ett färgat papper som du klipper ut till ett stort ägg. Dekorera med paljetter och silkespapper.

Klipp ut en korg i färgat papper och klistra på ägg i glada färger. Skriv inbjudan på baksidan av krogen.

Vad tar man på sig på ett påskkalas?

På ett påskkalas kan man vara påskkärring, påskgubbe eller kyckling.

Har man gamla påskfjädrar hemma är de bra att dekorera håret med. Gamla är att föredra eftersom det visserligen är förbjudet att plocka dun från levande fåglar, men det förekommer ändå i t.ex. Polen och Ungern Källa.

Dekorationer på ett påskkalas

Här är det dags att plocka fram alla påskpynt, hönor, kycklingar, ägg och andra påskpynt används för att dekoration.

Använd ballonger i pastellfärger, grönt, rosa, gult och orange.

Klipp ut ägg i papper och dekorera med.

Klipp ut färgglada ägg, ett till varje barn. Dekorera varje ägg unikt. Klipp isär alla ägg i två delar med ett sicksackmönster. Lägg den ena halvan på bordet som placeringskort. När barnen kommer till kalaset får de leta upp den första ägghalvan som är uppmärkt med deras namn. Sedan får de leta reda på sin plats vid bordet genom att hitta motsvarande ägghalva.

Låt barnen dekorera en vit pappersduk med kycklingar, påskägg, påskkärringar mm.

Gör egna servettringar genom att trä en tråd genom påskägg och knyta det till en cirkel. Trä sedan igenom servetten i påskäggsringen.

Vad bjuder man på vid ett påskkalas?

Ett påskkalas behöver en äggtårta – Det gör du genom att göra en rund tårta, med valfri fyllning. Täck tårtan med glasyr och täck den med gröna kokosflingor som blir gräs. Dekorera sedan tårtan med godisägg.

Servera kakor och godis i ett jättestort påskägg.

Baka cupcakes som du ge gul glasyr. Gör en kyckling med hjälp av flagad mandel som näbb och små chokladbitar till ögon.

Cupcakes som du dekorerar med påskägg.

Godispåsar för ett påskkalas

Köp påskägg, ett till varje barn som du fyller med godis och frukt. Låt sedan barnen få leta reda på äggen.

Hittar du små korgar kan de också användas. Knyt ett fint sidenband runt handtaget och fyll korgen med godis. Gör gärna etiketter på varje korg så du kan märka upp dem med barnets namn.

Bra små presenter att lägga i påskäggen, förutom godis och frukt är såpbubblor, påskklistermärken och små kycklingar.

Små gulliga kycklingar att lägga i barnens ägg
påskkyckling

Lekar att leka på ett påskkalas

Äggstafett – här går barnen en bana och ska transportera ett ägg som de har på en sked som de håller i munnen. Är man inomhus är det förstås bra att ha ett hårdkokt ägg. Men är man utomhus brukar det bli roligare om de är råa ägg.

Äggkastning – Låt barnen ett i taget få kasta ett varsitt rått ägg. Den som kommer längst vinner.

Gissa hur många ägg – fyll en stor glasburk med godisägg och låt barnen få gissa hur många ägg det är i burken. Den som kommer närmast vinner burken.

Rulla ägg – Ställ upp barnen längst en startlinje och ge dem varsitt ägg. De ska nu rulla ägget över en mållinje genom att enbart använda sig av näsan.

Associationslek – här sitter man i en ring och första barnet får ett påskägg i handen och ska säga något som hon eller han associerar med påsk. Sedan är det nästa barns tur att göra samma sak. Under tiden spelas musik. När musiken tystnar vinner barnet som håller i påskägget en godisbit ur ägget. Fortsätt tills ägget är tomt. Leken kan varieras genom att hoppa över associationsbiten och bara skicka runt ett påskägg under musik och den som håller i det får godis när musiken tystnar.

Påsk Boccia – Dela ut hårdkokta ägg i olika färger till barnen. Lämna ett ägg omålat och rulla försiktigt iväg det på golvet. Nu ska barnen, en i taget, rulla sina ägg och försöka komma så nära det vita ägget som möjligt. Det barn som kommer närmast får rulla ut det vita ägget nästa gång.

Gåtor – klipp ut ägg i papper och dela alla ägg i två delar. På det ena ägget skriver du gåtan och på den andra delen skriver du svaret. Dela ut ägghalvorna till barnen och låt dem gå runt i rummet och ställa sin gåta till de andra baren. Om svaret är det rätta sätter sig båda barnen er. När alla par har hittat varandra är leken över.

Stafett – Dela upp barnen i lag. Varje lag ska ha två stora ägg. Genom att lägga ut äggen framför sig ska varje barn förflytta sig till andra sidan rummet, hämta en kyckling och ta sig tillbaka till sitt lag igen, utan att nudda golvet. När första personen kommit i mål överlämnas äggen till nästa person. Vinner gör det lag som först lyckas ta sig runt banan och hämta sina kycklingar.

Äggkastning – Här tävlar barnen två och två. Varje lag har ett rått och ett kokt ägg. Barnen tar ett steg ifrån varandra och ska sedan försöka kasta ägget till sin lagkamrat utan att det går sönder. Inför nästa omgång tar varje par ytterligare ett steg bakåt och på en given signal försöker de kasta till varandra igen. Vinner gör det lag som har ett helt ägg kvar längst.

Skicka vidare stafett – ställ upp lagen på led. Den som är först i varje lag placerar ett ägg under hakan. För mindre barn fungerar det bäst med ett pappersägg eller ett hårdkokt ägg. Ägget skickas sedan vidare till nästa person utan att använda händerna. Om man tappar ägget är man ute. Använder man händerna så får laget börja om igen. För de yngsta barnen räcker det kanske med om de plockar upp ägget och fortsätter där de var. Det lag som kommer först med att få ägget till slutet av raden vinner.

Leta ägg- Klipp ut 100 pappersägg i olika färger och göm dem i rummet. På en given signal får barnen leta ägg. Flest ägg vinner. Den här leken kan även göras i lagform om man vill.

Påsk Pictonary – skriv ord som är påskrelaterade på olika lappar. Lägg lapparna i en påskkorg. Dela upp barnen i två olika lag. Låt ett barn i ena laget ta en lapp och sedan försöka rita det som står på pappret. Om barnen i hans eller hennes lag lyckas gissa vad det är innan tiden är ute får det laget ett poäng. Om inte så får det andra laget ett poäng. För äldre barn kan man hitta på meningar ”en påskkärring flyger till blåkulla med en katt på kvasten”, men för de yngsta barnen kan det vara bättre med ett enda ord så som kyckling, påskkärring, fjäder osv.

Ordlek – Dela in barnen i lag. Varje lag ska bilda så många ord de kan med hjälp av bokstäverna i ”Glad Påsk”. Vinner gör det lag som lyckas komma på flest ord.

Påskbingo – Gör bingobrickor med olika påskmotiv. Det kan vara kycklingar, påskkärringar, påskägg, kanin osv. Dra ett kort i taget och barnen får markera på sina brickor med små godisägg. Den som först får en full rad och skriker ”Glad Påsk” vinner omgången.

Äggstafett – Dela upp barnen i lag. I slutet av banan lägger du påskägg, ett för varje barn. I varje påskägg skriver du en lapp med hur barnet ska ta sig tillbaka till sitt lag. Det kan till exempel vara hoppa som en kanin, kryp, rulla, gå baklänges, snurra osv. Det förta barnet springer fram, öppnar ett ägg och tar sig tillbaka på det sättet som beskrivs. Sedan är det nästa barns tur. Vinner gör förstås det lag som först är klara.

Skedstafett – Här står lagen på rad och varje deltagare har varsin sked i munnen. Det första barnet i varje lag får ett ägg på sin sked. När tävlingen kör igång ska ägget förflyttas från det första barnets sked till nästa barn, utan att man rör ägget med handen och sedan vidare till nästa barn. Det lag som kan få sitt ägg till slutet av raden utan att det går sönder har vunnit.

Aktiviteter på ett påskkalas

Måla påskägg brukar vara en uppskattad aktivitet. Här bör du förstås förbereda så att det finns kokta ägg till alla barn. Eller så be du alla deltagare ta med sig 5 hårdkokta ägg var till kalaset. Sedan kan du dela ut priser för originellaste ägg, vackraste ägg osv. Är det yngre barn är det bra om varje barn får ett pris för något.

Dekorera ägg kan man även göra med ägg urklippta i kartong. Låt dem dekorera med glitter, tyg, paljetter, aluminiumfolie, knappar, pennor, kritor etc.

Om man serverat målade ägg på påskkalaset kan man använda skalen för att göra en äggskalsmosaik genom att klistra upp dem på ett tjockt papper.

Låt barnen göra egna äggkoppar av tomma hushållsrullar. Klipp rullarna i 3 cm långa bitar. Låt barnen sedan måla och dekorera sin äggkopp med färg, paljetter, klistermärken osv.

Ge varje barn ett hårdkokt ägg. Det första barnet får rita hår. Sedan skickas ägget vidare ett steg. Nästa barn målar ögonbryn. Skicka ägget vidare. Näta barn ritar ögon osv. Äggen skickas runt tills ansiktet är klart med till exempel kinder, öron, hår, näsa, mun osv.

Relaterade frågor

Vad är bra påskpresenter till barn? Bra påskpresenter till lite mindre barn är, förutom godis, små ulliga kycklingar, prydnadssaker osv. Till lite äldre barn tycker jag istället att du ska satsa på något annat, som inte är så påskrelaterat. Det kan t.ex. vara biobiljetter, en bra bok, presentkort på någon sportbutik eller liknande. Fler tips på bra påskpresenter till barn kan du hitta här.

Vad är bra presenter att ge på ett barnkalas? Bra presenter att ge på ett barnkalas kan t.ex. vara små spel, pennor, sudd och sånt. Förstoringsglas, magneter och liknande brukar vara roligt att få. Pruttkudde och plastbajs brukar också bli väldigt älskade presenter. Fler idéer om presenter man kan ge på barnkalas har jag samlat här.

Vad är bra lekar på barnkalas? Bra lekar på barnkalas är t.ex. Chokladpuddingsleken, disktraserace, äppelmasken, tipspromenader mm. Hur man leker dem? Här hittar du lekarna och många fler tips om lekar på barnkalas.

Hur ordnar man ett sjöjungfrukalas? Skicka havsblå inbjudningskort som du dekorerar med sand och snäckor. Bordet dekorerar du med en blå duk eller lakan. Kanske kan du få tag på lite fisknät också. När det är kalas äter sjöjungfrur gärna plankton, falukorv och badbollar. Läs mer om att anordna sjöjunfrukalas här.

Vad ska vi ha för tema på barnkalaset? Det vet jag tyvärr inte! Men några kalasidéer är: riddarkalas, Harry Potter kalas, prinsesskalas och discokalas. Fler kalasidéer finns samlat här.

  • CirkusKalas

    CirkusKalas

    Barn brukar njuta av cirkusar och barnkalas, så varför inte arrangera ett cirkuskalas? Hur arrangerar man ett cirkuskalas? Skriv ut cirkusbiljetter som inbjudan och uppmana barnen att klä ut sig[…]

    Läs mer..


  • Den Ultimata Guiden till Barnkalas presenter

    Den Ultimata Guiden till Barnkalas presenter

    Ska ditt barn på kalas hos en kompis? Då vet jag att det många gånger kan vara svårt att komma på vad man ska köpa. Så jag har försökt att[…]

    Läs mer..


  • Bästa Tipsen för Ett Lyckat Hawaii Kalas

    Bästa Tipsen för Ett Lyckat Hawaii Kalas

    Har du blivit inbjuden till en fest med Hawaiitema, eller funderar du på att välja detta som tema för ditt nästa barnkalas? Tveka inte! Hawaiifesten är det perfekta valet för[…]

    Läs mer..


Påsk-kalas – Påsktema på barnkalaset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen