Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Barn brukar vara väldigt fascinerade av sjöjungfrur och önskar sig ofta att få ha ett sjöjungfrukalas. Men hur fixar man det egentligen?

Hur ordnar man ett sjöjungfrukalas? Börja med att skicka ut en inbjudan i blått som havet dekorera med lite sand och snäckor. Dekorera bordet med ett blått lakan. Välj sjöjungfruns kläder med omsorg, så hon inte snavar. På kalas äter en sjöjungfru sjögräs, livbojar och badbollar. Är du lite kreativ kan du även baka en tårta som ser ut som havet.

Sjöjungfrukalas är ett kul tema på barnkalaset

Men låt mig berätta lite mer!

Många barn har nog sett filmen ”Den lilla sjöjungfrun”. Men visste du att den faktiskt är baserad på sagan med samma namn av dansken Hans Christian Andersen. Han skrev den år 1837 och ända sen dess har drömmen om att förvandlas till en sjöjungfru funnits hos många. Det är förstås oundvikligt att tänka sig något annat än att ett sjöjungfrukalas bara är för flickor men glöm då inte att där det finns sjöjungfrur finns det också sjömän.

Skicka inbjudan till gästerna

Finns det något så tacksamt som att skapa inbjudningskort till ett tema där havet är involverat. Hav och vatten betyder förstås snäckor, sjöstjärnor, fiskar och maneter. I bokhandeln kan du hitta havsblå färgade kort där du antingen klistrar dit riktiga snäckor och sand eller klipper ut i papper. Lite silkespapper blir fina vågor.

Ett alternativ till ett kort är om du gör en inbjudan som går att rulla ihop och läggas i en flaskpost. Se till att fylla lite sand i botten på flaskan och häng, eller klistra, snäckorna utanpå.

Lite passande text på kortet kan vara ”simma hit …” istället för det vanliga välkommen. Fortsätt sedan med ”strand”, ”ö” eller ”havspalats” för adressen. Lägg också till instruktion om att ta med badkläder och handduk om det är så att vädret tillåter kalas utomhus. Det behöver inte finnas en stor pool. En liten pool eller vattenspridare går lika bra.

Så här kan man klä sig

Ja hur klär sig en jungfru? Baddräkt eller bikini är förstås grunden. Köp lite spets eller tyll som du syr en lång kjol av. Med ett fint band kan du dra ihop den neråt fötterna. Tyll är alltid billigt och lätt att jobba med annars finns det billig spets att hitta på IKEA. Roligast är kanske att ha simfötter istället för skor men det blir lite för bökigt att gå med så bättre är att i så fall göra något av tyg som ser ut som en stjärtfena och låta den hänga efter som ett släp.

Den som inte vill vara sjöjungfru utan hellre sjöman eller sjörövare kan få tips på kläder om du titta under sjörövarkalas.

Dags att duka och dekorera

Köp lite kraftigare färgat papper och silkespapper som du kan dekorera med. Klipp ut lite olika fiskar, sjöhästar och maneter i pappret. Limma på glitter och häng dem i ett snöre, sätt upp på väggen, lampan och lägg på bordet. Med silkespapper kan du skapa vatten och strand.

På bordet lägger du en blå duk (eller lakan) och om du får tag på ett fisknät eller liknande lägger du det över. Strö ut sand, snäckskal och pärlor i mitten på bordet. Lite båtar blir också en rolig detalj. Innan du köper nytt kan du titta på loppis vad som finns.

Dekorera också med olika blåfärgade ballonger (havet har inte bara en blå färg) och låt dem ligga på golvet så att gästerna får en känsla av att gå genom vattnet. Skapa små öar eller stenar lite här och där genom att lägga lakan över stolar så får jungfrun en plats att vila på.

Om du inte har köpt papperstallrikar med motiv på så kan du enkelt göra om vanliga papperstallrikar till fiskar genom att klistra dit fenor och stjärt. Måla dit ett öga med giftfri färgpenna (ifall den färgar av sig på maten).

Det här kan du bjuda på vid ett sjöjungfrukalas

Frågan är vad en jungfru egentligen äter för fiskarna är hennes vänner så hon äter nog mest plankton. På kalas kan man dock göra lite undantag förstås.

Fyll en stor skål eller hink med bål. Frys in isbitar i form av fiskar. Ett tips är att köpa former för sandlådan och sedan färga vattnet med olika karamellfärg. De här isbitarna håller sig betydligt längre än vanliga små. Eller varför inte ta former du har hemma, från yoghurtburkar eller liknande och frysa in fiskgodis i varje isbit.

Spagetti kan färgas så att det ser ut som sjögräs, både svart och grönt. Alternativt så köper du pasta som redan har den rätta färgen. Gör livbojar av falukorv, badbollar av köttbullar. Fyll bullformar med chips och ostbitar som ser ut som fiskar och sätt en skylt med texten ”fish n chips”. Ta grillkorvar och strimla den ena änden så att det blir bläckfiskarmar, gör ögon med en kniv.

Gör en tårta som ser ut som en pool. Välj själv om den ska vara rund eller fyrkantig. Färga grädden blå förstås och gör vågor med hjälp av en gaffel eller liknande. Kanten kan du göra vit och sätt ett långt kex som trampolin. Leta i godishyllan efter sådant som passar att dekorera med. Nonstop kan till exempel vara flöten som bildar en bana (linje). Godisringar får bli livbojar osv.

Eller gör istället en strandtårta där halva dekoreras med smulat kex som får bli sand och halva är blått hav (färgad grädde). Använd en mortel eller lägg kexen i en plastpåse och smula med hjälp av en kavel. Dekorera med godisfiskar som hoppar i vattnet och godissnäckor kan ligga i strandkanten.

Godispåsarna

Lägg godispåsarna i en hink och låt gästerna fiska upp sin påse själv med hjälp av ett fiskespö eller ha fiskdamm. Sätt en klädnypa i änden av reven eller en krok som ska fånga upp ringen på påsen. I påsarna kan du lägga snäckor, en badboll och godis som ser ut som fiskar eller liknande.

Har du tid att sy små påsar som ser ut som fiskar blir det ett festligt alternativ till papperspåsarna och lättare att fästa en ring på. 

Lekar på sjöjungfrukalaset

Ut och fiska

Ta silkespapper och klipp ut små fiskar. Varje barn får ett sugrör och en mugg. Nu gäller det att blåsa och fånga så många fiskar som möjligt. När alla fiskar är slut på bordet är det dags att räkna hur många man fångat. Den med mest fisk i muggen har vunnit.

Skatten är borta

Samla ihop lite saker på temat hav och vatten. Till exempel snäcka, hink, boll, fisk osv. Hur många saker du har beror på åldern på barnen förstås. För många saker kan vara svårt att komma ihåg när man är väldigt liten. Lägg ut alla sakerna på golvet och lägg en duk över. Låt barnen sitta runt i en ring. Ta bort duken och låt dem titta en stund och försöka memorera vilka saker som finns där. Lägg på duken igen. Alla får blunda medan du tar bort en sak. Lyft på duken igen. Det barnet som först kan säga vad som fattas får välja vad som ska tas bort nästa gång.

Gå på skattjakt

Dela in barnen i lag och ge dem en lista med bilder på saker som de ska leta efter. Sakerna har du gömt i rummet eller i trädgården om vädret tillåter. Ge varje lag en hink att samla skatterna i. Det lag som först hittat alla skatter vinner.

Hela havet stormar

Den här leken passar extra bra på ett jungfrukalas förstå. Ställ lika många stolar som det finns barn minus en stol med ryggarna mot varandra. Låt barnen gå runt stolarna medan musik spelas. När musiken tystnar gäller det att sätta sig på en stol. Den som inte får en stol åker ut och en stol tas bort. Fortsätt tills det bara finns ett barn kvar. Förslag på musik är Ro, ro till fiskeskär, En liten båt blir ofta våt om magen när det stänker, Här sitter jag och ror, i min lilla båt eller filmmusiken till lilla sjöjungfrun.

Utomhus lekar

  • Fram med vattenslangen och lek vatten-limbo
  • Fyll vattenballonger som du lägger i hinkar och ha vattenballongkrig
  • Fyll hinkar med blöta tvättsvampar och kasta prick
  • Kasta blöta tvättsvampar mot ett mål.
  • Göm snäckor och kulor (pärlor) i sandlådan och låt barn leta efter dem. Ställ klockan på 10 minuter. Den som fått mest i sin hink vinner.

Relaterade frågor

Hur mycket får presenterna kosta på ett barnkalas? Det gör man förstås som man vill, men de flesta anser att 100 kr är lagom mycket att handla för. Läs mer om hur mycket presenterna får kosta här.

Hur ordnar man ett discokalas? På ett discokalas bör inbjudningskortet vara glittrigt. Antingen klär man ut sig till sin favoritartist eller klär sig lite glittrigt. På ett discokalas serverar man chips, popcorn, pizza och läsk. Bra lekar på ett discokalas är dansstopp och olika danstävlingar. Fler tips för discokalas kan du hitta här.

Vad ger man barnets kompis i present på barnkalas? Bra presenter för barnkalas brukar vara pysselsaker så som pennor, pysselböcker, anteckningsböcker och sudd. Du kan också hitta små spel som passar att ge bort på kalas. Fler tips om presenter på barnkalas hittar du samlat här.

Vad finns det för teman man kan ha på barnkalas? Bra teman på barnkalas är till exempel riddarkalas, pippikalas, muminkalas och prinsesskalas. Fler tips på olika kalasteman kan du hitta här.

Sjöjungfrukalas
Rulla till toppen