Sjöjungfrukalas

Barn brukar vara vÀldigt fascinerade av sjöjungfrur och önskar sig ofta att fÄ ha ett sjöjungfrukalas. Men hur fixar man det egentligen?

Hur ordnar man ett sjöjungfrukalas? Börja med att skicka ut en inbjudan i blĂ„tt som havet dekorera med lite sand och snĂ€ckor. Dekorera bordet med ett blĂ„tt lakan. VĂ€lj sjöjungfruns klĂ€der med omsorg, sĂ„ hon inte snavar. PĂ„ kalas Ă€ter en sjöjungfru sjögrĂ€s, livbojar och badbollar. Är du lite kreativ kan du Ă€ven baka en tĂ„rta som ser ut som havet.

Men lÄt mig berÀtta lite mer!

Sjöjungfrukalas Àr ett kul tema pÄ barnkalaset

MĂ„nga barn har nog sett filmen ”Den lilla sjöjungfrun”. Men visste du att den faktiskt Ă€r baserad pĂ„ sagan med samma namn av dansken Hans Christian Andersen. Han skrev den Ă„r 1837 och Ă€nda sen dess har drömmen om att förvandlas till en sjöjungfru funnits hos mĂ„nga. Det Ă€r förstĂ„s oundvikligt att tĂ€nka sig nĂ„got annat Ă€n att ett sjöjungfrukalas bara Ă€r för flickor men glöm dĂ„ inte att dĂ€r det finns sjöjungfrur finns det ocksĂ„ sjömĂ€n.

Skicka inbjudan till gÀsterna

Finns det nÄgot sÄ tacksamt som att skapa inbjudningskort till ett tema dÀr havet Àr involverat. Hav och vatten betyder förstÄs snÀckor, sjöstjÀrnor, fiskar och maneter. I bokhandeln kan du hitta havsblÄ fÀrgade kort dÀr du antingen klistrar dit riktiga snÀckor och sand eller klipper ut i papper. Lite silkespapper blir fina vÄgor.

Ett alternativ till ett kort Àr om du gör en inbjudan som gÄr att rulla ihop och lÀggas i en flaskpost. Se till att fylla lite sand i botten pÄ flaskan och hÀng, eller klistra, snÀckorna utanpÄ.

Lite passande text pĂ„ kortet kan vara ”simma hit 
” istĂ€llet för det vanliga vĂ€lkommen. FortsĂ€tt sedan med ”strand”, â€Ă¶â€ eller ”havspalats” för adressen. LĂ€gg ocksĂ„ till instruktion om att ta med badklĂ€der och handduk om det Ă€r sĂ„ att vĂ€dret tillĂ„ter kalas utomhus. Det behöver inte finnas en stor pool. En liten pool eller vattenspridare gĂ„r lika bra.

SÄ hÀr kan man klÀ sig

Ja hur klÀr sig en jungfru? BaddrÀkt eller bikini Àr förstÄs grunden. Köp lite spets eller tyll som du syr en lÄng kjol av. Med ett fint band kan du dra ihop den nerÄt fötterna. Tyll Àr alltid billigt och lÀtt att jobba med annars finns det billig spets att hitta pÄ IKEA. Roligast Àr kanske att ha simfötter istÀllet för skor men det blir lite för bökigt att gÄ med sÄ bÀttre Àr att i sÄ fall göra nÄgot av tyg som ser ut som en stjÀrtfena och lÄta den hÀnga efter som ett slÀp.

Den som inte vill vara sjöjungfru utan hellre sjöman eller sjörövare kan fÄ tips pÄ klÀder om du titta under sjörövarkalas.

Dags att duka och dekorera

Köp lite kraftigare fÀrgat papper och silkespapper som du kan dekorera med. Klipp ut lite olika fiskar, sjöhÀstar och maneter i pappret. Limma pÄ glitter och hÀng dem i ett snöre, sÀtt upp pÄ vÀggen, lampan och lÀgg pÄ bordet. Med silkespapper kan du skapa vatten och strand.

PÄ bordet lÀgger du en blÄ duk (eller lakan) och om du fÄr tag pÄ ett fisknÀt eller liknande lÀgger du det över. Strö ut sand, snÀckskal och pÀrlor i mitten pÄ bordet. Lite bÄtar blir ocksÄ en rolig detalj. Innan du köper nytt kan du titta pÄ loppis vad som finns.

Dekorera ocksÄ med olika blÄfÀrgade ballonger (havet har inte bara en blÄ fÀrg) och lÄt dem ligga pÄ golvet sÄ att gÀsterna fÄr en kÀnsla av att gÄ genom vattnet. Skapa smÄ öar eller stenar lite hÀr och dÀr genom att lÀgga lakan över stolar sÄ fÄr jungfrun en plats att vila pÄ.

Om du inte har köpt papperstallrikar med motiv pÄ sÄ kan du enkelt göra om vanliga papperstallrikar till fiskar genom att klistra dit fenor och stjÀrt. MÄla dit ett öga med giftfri fÀrgpenna (ifall den fÀrgar av sig pÄ maten).

Det hÀr kan du bjuda pÄ vid ett sjöjungfrukalas

FrÄgan Àr vad en jungfru egentligen Àter för fiskarna Àr hennes vÀnner sÄ hon Àter nog mest plankton. PÄ kalas kan man dock göra lite undantag förstÄs.

Fyll en stor skÄl eller hink med bÄl. Frys in isbitar i form av fiskar. Ett tips Àr att köpa former för sandlÄdan och sedan fÀrga vattnet med olika karamellfÀrg. De hÀr isbitarna hÄller sig betydligt lÀngre Àn vanliga smÄ. Eller varför inte ta former du har hemma, frÄn yoghurtburkar eller liknande och frysa in fiskgodis i varje isbit.

Spagetti kan fĂ€rgas sĂ„ att det ser ut som sjögrĂ€s, bĂ„de svart och grönt. Alternativt sĂ„ köper du pasta som redan har den rĂ€tta fĂ€rgen. Gör livbojar av falukorv, badbollar av köttbullar. Fyll bullformar med chips och ostbitar som ser ut som fiskar och sĂ€tt en skylt med texten ”fish n chips”. Ta grillkorvar och strimla den ena Ă€nden sĂ„ att det blir blĂ€ckfiskarmar, gör ögon med en kniv.

Gör en tÄrta som ser ut som en pool. VÀlj sjÀlv om den ska vara rund eller fyrkantig. FÀrga grÀdden blÄ förstÄs och gör vÄgor med hjÀlp av en gaffel eller liknande. Kanten kan du göra vit och sÀtt ett lÄngt kex som trampolin. Leta i godishyllan efter sÄdant som passar att dekorera med. Nonstop kan till exempel vara flöten som bildar en bana (linje). Godisringar fÄr bli livbojar osv.

Eller gör istÀllet en strandtÄrta dÀr halva dekoreras med smulat kex som fÄr bli sand och halva Àr blÄtt hav (fÀrgad grÀdde). AnvÀnd en mortel eller lÀgg kexen i en plastpÄse och smula med hjÀlp av en kavel. Dekorera med godisfiskar som hoppar i vattnet och godissnÀckor kan ligga i strandkanten.

GodispÄsarna

LÀgg godispÄsarna i en hink och lÄt gÀsterna fiska upp sin pÄse sjÀlv med hjÀlp av ett fiskespö eller ha fiskdamm. SÀtt en klÀdnypa i Ànden av reven eller en krok som ska fÄnga upp ringen pÄ pÄsen. I pÄsarna kan du lÀgga snÀckor, en badboll och godis som ser ut som fiskar eller liknande.

Har du tid att sy smÄ pÄsar som ser ut som fiskar blir det ett festligt alternativ till papperspÄsarna och lÀttare att fÀsta en ring pÄ. 

Lekar pÄ sjöjungfrukalaset

Ut och fiska

Ta silkespapper och klipp ut smÄ fiskar. Varje barn fÄr ett sugrör och en mugg. Nu gÀller det att blÄsa och fÄnga sÄ mÄnga fiskar som möjligt. NÀr alla fiskar Àr slut pÄ bordet Àr det dags att rÀkna hur mÄnga man fÄngat. Den med mest fisk i muggen har vunnit.

Skatten Àr borta

Samla ihop lite saker pÄ temat hav och vatten. Till exempel snÀcka, hink, boll, fisk osv. Hur mÄnga saker du har beror pÄ Äldern pÄ barnen förstÄs. För mÄnga saker kan vara svÄrt att komma ihÄg nÀr man Àr vÀldigt liten. LÀgg ut alla sakerna pÄ golvet och lÀgg en duk över. LÄt barnen sitta runt i en ring. Ta bort duken och lÄt dem titta en stund och försöka memorera vilka saker som finns dÀr. LÀgg pÄ duken igen. Alla fÄr blunda medan du tar bort en sak. Lyft pÄ duken igen. Det barnet som först kan sÀga vad som fattas fÄr vÀlja vad som ska tas bort nÀsta gÄng.

GÄ pÄ skattjakt

Dela in barnen i lag och ge dem en lista med bilder pÄ saker som de ska leta efter. Sakerna har du gömt i rummet eller i trÀdgÄrden om vÀdret tillÄter. Ge varje lag en hink att samla skatterna i. Det lag som först hittat alla skatter vinner.

Hela havet stormar

Den hÀr leken passar extra bra pÄ ett jungfrukalas förstÄ. StÀll lika mÄnga stolar som det finns barn minus en stol med ryggarna mot varandra. LÄt barnen gÄ runt stolarna medan musik spelas. NÀr musiken tystnar gÀller det att sÀtta sig pÄ en stol. Den som inte fÄr en stol Äker ut och en stol tas bort. FortsÀtt tills det bara finns ett barn kvar. Förslag pÄ musik Àr Ro, ro till fiskeskÀr, En liten bÄt blir ofta vÄt om magen nÀr det stÀnker, HÀr sitter jag och ror, i min lilla bÄt eller filmmusiken till lilla sjöjungfrun.

Utomhus lekar

  • Fram med vattenslangen och lek vatten-limbo
  • Fyll vattenballonger som du lĂ€gger i hinkar och ha vattenballongkrig
  • Fyll hinkar med blöta tvĂ€ttsvampar och kasta prick
  • Kasta blöta tvĂ€ttsvampar mot ett mĂ„l.
  • Göm snĂ€ckor och kulor (pĂ€rlor) i sandlĂ„dan och lĂ„t barn leta efter dem. StĂ€ll klockan pĂ„ 10 minuter. Den som fĂ„tt mest i sin hink vinner.

Relaterade frÄgor

Hur mycket fÄr presenterna kosta pÄ ett barnkalas? Det gör man förstÄs som man vill, men de flesta anser att 100 kr Àr lagom mycket att handla för. LÀs mer om hur mycket presenterna fÄr kosta hÀr.

Hur ordnar man ett discokalas? PÄ ett discokalas bör inbjudningskortet vara glittrigt. Antingen klÀr man ut sig till sin favoritartist eller klÀr sig lite glittrigt. PÄ ett discokalas serverar man chips, popcorn, pizza och lÀsk. Bra lekar pÄ ett discokalas Àr dansstopp och olika danstÀvlingar. Fler tips för discokalas kan du hitta hÀr.

Vad ger man barnets kompis i present pÄ barnkalas? Bra presenter för barnkalas brukar vara pysselsaker sÄ som pennor, pysselböcker, anteckningsböcker och sudd. Du kan ocksÄ hitta smÄ spel som passar att ge bort pÄ kalas. Fler tips om presenter pÄ barnkalas hittar du samlat hÀr.

Vad finns det för teman man kan ha pÄ barnkalas? Bra teman pÄ barnkalas Àr till exempel riddarkalas, pippikalas, muminkalas och prinsesskalas. Fler tips pÄ olika kalasteman kan du hitta hÀr.