Flygplans-kalas

Barn brukar gilla att ha nÄgot tema pÄ sitt födelsedagskalas. Ett ovanligt tema som ofta killar brukar gilla Àr att fÄ ett flygplanskalas.

Hur anordnar man ett flygplanskalas? Skicka fina flygplansinbjudningskort eller flygbiljetter med inbjudan pÄ. Inred hemmet med flygplan och moln i taket och lÀngst vÀggarna. Bjud barnen pÄ en flygplanstÄrta. Bra lekar pÄ kalaset Àr att vika pappersflygplan och tÀvla med dem eller besöka en flygklubb. Avsluta kalaset med godispÄsar dÀr du stoppat ner ett litet flygplan i pÄsen.

Kalastips för att ordna ett flygplanskalas

Men lÄt mig berÀtta mer om flygplanskalaset!

Inbjudningskort till flygplanskalas

Skriv inbjudan pÄ ett vanligt skrivarpapper och vik det sedan till ett pappersflygplan. Eller klipp ut ett flygplan av fÀrgat papper och skriv inbjudan pÄ det.

Eller skicka ett helt vanligt inbjudningskort och lÀgg med ett litet leksaksflygplan i inbjudan.

Gör en flygbiljett (eller anvÀnd gÀrna dessa) dÀr du skriver till exempel Vallgrens Airlines pÄ. Skriv gÀstens namn och vart gÀsten ska resa ifrÄn (avresa) och er adress (ankomst), samt datum och tid för kalaset. För att fÄ biljetten att se ut som en gammaldags biljett kan du rita dit en vÄgig kant för att fÄ den att se perforerad ut. Glöm inte att skriva till Om du inte har möjlighet att komma med pÄ denna flygtur, var snÀll och ring Vallgrens biljettkontor och ange telefonnumret de ska ringa.

Vad har man pÄ sig pÄ ett flygplanskalas?

Om man har klÀder med flygplan pÄ och en gammal flygplansmössa Àr det förstÄs bra klÀder. Men annars behövs det inte nÄgot speciellt. Om du vill kan du inleda kalaset med att barnen fÄr tillverka varsitt kartongplan som de sedan kan ha under festen.

Hur dekorerar man inför ett flygplanskalas?

NĂ€r barnen kommer fĂ„r de lĂ€mna presenterna vid “incheckningsdisken”.

HÀng pappersflygplan i taket och efter vÀggarna. Tillverka moln av bomull eller tjockare papper som du knyter fast bland flygplanen.

PĂ„ ett flygplanskalas kan man ha vita ballonger (moln).

Dekorera bordet med en ljusblÄ duk och dekorera med leksaksflygplan pÄ bordet dÀr barnen ska Àta.

Flygplanssugrör med ljud Àr en kul grej pÄ barnkalaset om det inte Àr sÄ mÄnga gÀster.
Flygplanssugrör med ljud Àr en kul grej pÄ barnkalaset om det inte Àr sÄ mÄnga gÀster.

Vad kan man bjuda pÄ vid ett flygplanskalas?

Klipp ut ett tÄrtpapper av en vÀrldskarta. Baka en tÄrtbotten i lÄngpannan och skÀr ut den som ett flygplan. HÀr kan det vara bra att ha ett pappersflygplan som mall för att det ska vara lite lÀttare att fÄ till formen.

Servera saft och kakor till barnen pÄ varsin bricka.

GodispÄsar för flygplanskalas

Förutom det vanliga godiset i godispÄsarna kanske du kan hitta leksaksflygplan eller klistermÀrken att stoppa i godispÄsarna.

PĂ„ flyget brukar man fĂ„ smĂ„ pĂ„sar av allt. Kanske kan du hitta smĂ„ chipspĂ„sar eller annat att fylla godispĂ„sarna med. Det kan ocksĂ„ vara kul att göra egna omslag till chokladkakorna och mĂ€rka upp dem med “Tack för att du flög med Vallgren Airlines”.

Lekar pÄ kalaset

Rita upp ett stort flygplan som du sÀtter upp pÄ vÀggen. LÄt barnen rita och klippa ut varsin pilot. Sedan gÄr ett barn i taget fram och fÄr sina ögon förbundna och blir snurrade. Sedan ska de sÀtta fast sin pilot sÄ nÀra cockpit som möjligt. Det barn som kommer nÀrmast vinner ett litet pris.

Vika pappersflygplan – De flesta barnen kan sĂ€kert redan vika enkla flygplan. Men att fĂ„ lĂ€ra sig att vika ett mer avancerat flygplan i fina papper kan vara en bra aktivitet pĂ„ kalaset. Sedan kan man tĂ€vla om vilket flygplan som flyger lĂ€ngst. Vill du dela ut pris till alla barn sĂ„ kan du Ă€ven ha pris för den kortaste flygturen, snedaste, coolaste kraschen osv.

Bok med fina papper och tips pÄ flygplansmodeller man kan vika
Bok med fina papper och tips pÄ flygplansmodeller man kan vika
Papper i glada fÀrger för att vika fina flygplan
Papper i glada fÀrger för att vika fina flygplan

Hitta flygplanet – fyll en badbalja med bomullstussar som Ă€r moln. Nu fĂ„r barnen en i taget komma fram och med förbundna ögon leta bland molnen för att försöka hitta ett flygplan. Det flygplan de hittar fĂ„r de ta med sig hem.

Klipp ut moln och flygplan och tejpa fast dem pÄ golvet. Spela sedan musik och lÄt barnen flyga omkring i rummet med utstrÀckta armar. StÀng av musiken dÄ och dÄ. NÀr musiken tystnar gÀller det att stÄ pÄ ett flygplan. StÄr man pÄ ett moln Àr man ute ur leken. Vinner gör det barn som Àr kvar lÀngst i leken.

Aktiviteter pÄ kalaset

NÀr barnen anlÀnder till kalaset kan de fÄ tillverka varsitt flygplan. Om man önskar kan man tillverka flygplan som barnen kan ha pÄ sig under kalaset. Det gör man genom att ge varje barn en stor lÄda och skÀra ut hÄl för huvudet upptill och ben nedtill. Bitarna man har skurits bort kan anvÀndas för att skÀra till en vindruta som man sedan kan klÀ med plast. De överblivna bitarna kan Àven anvÀndas för att skapa ett roder och propeller. SkÀr ut tvÄ flygplansvingar pÄ sidan dÀr barnen ocksÄ kan trÀ ut sina armar. Dekorera flygplanen med fÀrg! FÀst propellern i fram pÄ planet med hjÀlp av jungfruben.

Finns det en flygplansklubb i nÀrheten? Ta reda pÄ om man kan fÄ komma dit med barnen och titta pÄ flygplan och kanske provsitta ett plan.

Relaterade frÄgor

Vad ska man ha för tema pÄ barnkalaset? Teman som barn brukar gilla Àr t.ex. Sjöjungfrukalas, Fotbollskalas, Pippikalas och Prinsesskalas. Vill du ha fler idéer pÄ kalasteman har jag samlat dem hÀr.

Vad Àr bra presenter pÄ ett barnkalas? Bra presenter att ge barnets kompis, som har barnkalas Àr pysselböcker, fiska bajsspelet, smycken, förstoringsglas, badboll med glitter eller kanske ett dinosaurieÀgg. Fler presenter att ge bort pÄ barnkalas kan du hitta hÀr.

Vad Àr bra presenter att ge barn i födelsedagspresent? Vad som Àr bra presenter beror förstÄs pÄ om det Àr en tjej eller kille och hur gammalt barnet Àr. Fler tips pÄ bra födelsedagspresenter till barn kan du hitta samlat hÀr.

Hur ordnar man ett pÄskkalas? Skicka ut inbjudningskort som du stoppar i pÄskÀgg tillsammans med lite godis. Dekorera tÄrtan med pÄskÀgg. Leka pÄ ett pÄskkalas kan t.ex. vara Àggkastning, eller rulla Àgg. Dekorera festrummet med ballonger i pÄskfÀrger, kycklingar och pÄskfjÀdrar. Fler tips för hur du ska anordna pÄskkalaset hittar du hÀr.

Hur ordnar man ett cirkuskalas? Skicka ut cirkusbiljetter som inbjudan. Barnen klÀr sig som clown, cirkusdirektör eller cirkusprinsessa. Bra mat att bjuda pÄ Àr clownglass, sockervadd och popcorn. Fler tips för att ordna ett cirkuskalas kan du hitta hÀr.