Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Vi kan få en liten del av försäljningen om du handlar.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Barn brukar gilla att ha något tema på sitt födelsedagskalas. Ett ovanligt tema som ofta killar brukar gilla är att få ett flygplanskalas.

Hur anordnar man ett flygplanskalas? Skicka fina flygplansinbjudningskort eller flygbiljetter med inbjudan på. Inred hemmet med flygplan och moln i taket och längst väggarna. Bjud barnen på en flygplanstårta. Bra lekar på kalaset är att vika pappersflygplan och tävla med dem eller besöka en flygklubb. Avsluta kalaset med godispåsar där du stoppat ner ett litet flygplan i påsen.

Kalastips för att ordna ett flygplanskalas

Men låt mig berätta mer om flygplanskalaset!

Inbjudningskort till flygplanskalas

Skriv inbjudan på ett vanligt skrivarpapper och vik det sedan till ett pappersflygplan. Eller klipp ut ett flygplan av färgat papper och skriv inbjudan på det.

Eller skicka ett helt vanligt inbjudningskort och lägg med ett litet leksaksflygplan i inbjudan.

Gör en flygbiljett (eller använd gärna dessa) där du skriver till exempel Vallgrens Airlines på. Skriv gästens namn och vart gästen ska resa ifrån (avresa) och er adress (ankomst), samt datum och tid för kalaset. För att få biljetten att se ut som en gammaldags biljett kan du rita dit en vågig kant för att få den att se perforerad ut. Glöm inte att skriva till Om du inte har möjlighet att komma med på denna flygtur, var snäll och ring Vallgrens biljettkontor och ange telefonnumret de ska ringa.

Vad har man på sig på ett flygplanskalas?

Om man har kläder med flygplan på och en gammal flygplansmössa är det förstås bra kläder. Men annars behövs det inte något speciellt. Om du vill kan du inleda kalaset med att barnen får tillverka varsitt kartongplan som de sedan kan ha under festen.

Hur dekorerar man inför ett flygplanskalas?

När barnen kommer får de lämna presenterna vid ”incheckningsdisken”.

Häng pappersflygplan i taket och efter väggarna. Tillverka moln av bomull eller tjockare papper som du knyter fast bland flygplanen.

På ett flygplanskalas kan man ha vita ballonger (moln).

Dekorera bordet med en ljusblå duk och dekorera med leksaksflygplan på bordet där barnen ska äta.

Flygplanssugrör är en kul grej på barnkalaset
Flygplanssugrör är en kul grej på barnkalaset

Vad kan man bjuda på vid ett flygplanskalas?

Klipp ut ett tårtpapper av en världskarta. Baka en tårtbotten i långpannan och skär ut den som ett flygplan. Här kan det vara bra att ha ett pappersflygplan som mall för att det ska vara lite lättare att få till formen.

Servera saft och kakor till barnen på varsin bricka.

Godispåsar för flygplanskalas

Förutom det vanliga godiset i godispåsarna kanske du kan hitta leksaksflygplan eller klistermärken att stoppa i godispåsarna.

På flyget brukar man få små påsar av allt. Kanske kan du hitta små chipspåsar eller annat att fylla godispåsarna med. Det kan också vara kul att göra egna omslag till chokladkakorna och märka upp dem med ”Tack för att du flög med Vallgren Airlines”.

Lekar på kalaset

Rita upp ett stort flygplan som du sätter upp på väggen. Låt barnen rita och klippa ut varsin pilot. Sedan går ett barn i taget fram och får sina ögon förbundna och blir snurrade. Sedan ska de sätta fast sin pilot så nära cockpit som möjligt. Det barn som kommer närmast vinner ett litet pris.

Vika pappersflygplan – De flesta barnen kan säkert redan vika enkla flygplan. Men att få lära sig att vika ett mer avancerat flygplan i fina papper kan vara en bra aktivitet på kalaset. Sedan kan man tävla om vilket flygplan som flyger längst. Vill du dela ut pris till alla barn så kan du även ha pris för den kortaste flygturen, snedaste, coolaste kraschen osv.

Papper i glada färger för att vika fina flygplan
Papper i glada färger för att vika fina flygplan

Hitta flygplanet – fyll en badbalja med bomullstussar som är moln. Nu får barnen en i taget komma fram och med förbundna ögon leta bland molnen för att försöka hitta ett flygplan. Det flygplan de hittar får de ta med sig hem.

Aktiviteter på kalaset

När barnen anländer till kalaset kan de få tillverka varsitt flygplan. Om man önskar kan man tillverka flygplan som barnen kan ha på sig under kalaset. Det gör man genom att ge varje barn en stor låda och skära ut hål för huvudet upptill och ben nedtill. Bitarna man har skurits bort kan användas för att skära till en vindruta som man sedan kan klä med plast. De överblivna bitarna kan även användas för att skapa ett roder och propeller. Skär ut två flygplansvingar på sidan där barnen också kan trä ut sina armar. Dekorera flygplanen med färg! Fäst propellern i fram på planet med hjälp av jungfruben.

Finns det en flygplansklubb i närheten? Ta reda på om man kan få komma dit med barnen och titta på flygplan och kanske provsitta ett plan.

Relaterade frågor

Vad ska man ha för tema på barnkalaset? Teman som barn brukar gilla är t.ex. Sjöjungfrukalas, Fotbollskalas, Pippikalas och Prinsesskalas. Vill du ha fler idéer på kalasteman har jag samlat dem här.

Vad är bra presenter på ett barnkalas? Bra presenter att ge barnets kompis, som har barnkalas är pysselböcker, fiska bajsspelet, smycken, förstoringsglas, badboll med glitter eller kanske ett dinosaurieägg. Fler presenter att ge bort på barnkalas kan du hitta här.

Vad är bra presenter att ge barn i födelsedagspresent? Vad som är bra presenter beror förstås på om det är en tjej eller kille och hur gammalt barnet är. Fler tips på bra födelsedagspresenter till barn kan du hitta samlat här.

Hur ordnar man ett påskkalas? Skicka ut inbjudningskort som du stoppar i påskägg tillsammans med lite godis. Dekorera tårtan med påskägg. Leka på ett påskkalas kan t.ex. vara äggkastning, eller rulla ägg. Dekorera festrummet med ballonger i påskfärger, kycklingar och påskfjädrar. Fler tips för hur du ska anordna påskkalaset hittar du här.

Hur ordnar man ett cirkuskalas? Skicka ut cirkusbiljetter som inbjudan. Barnen klär sig som clown, cirkusdirektör eller cirkusprinsessa. Bra mat att bjuda på är clownglass, sockervadd och popcorn. Fler tips för att ordna ett cirkuskalas kan du hitta här.

Flygplans-kalas
Rulla till toppen