Ettårskalas inspiration

Tiden från nyfödd tills dess det fyller ett år händer enormt mycket. Barnet har gått från att vara ett ganska hjälplös till att bli en självständig liten individ och lärts sig krypa, äta, prata och ibland även att gå. Det är klart att 1-årsdagen måste firas! Här hittar du inspiration för 1-årskalaset!

Men hur anordnar man ett fint 1-årskalas? Ett 1-årskalas bör förstås ha ballonger, tårta och godispåsar. Skicka gärna ut lite mer personliga inbjudningskort till 1-årskalaset. Det kan också vara bra att förbereda en lekhörna med massor av leksaker så att barnen har mycket att göra. Bra lekar på ett 1-årskalas är babyrace och ringlekar. Såpbubblor och fingerfärg brukar också vara uppskattat.

Hur firar man 1-årskalas?

Men fortsätt läsa så ska jag bjuda på bra idéer och inspiration för 1-årskalaset! Är du istället intresserad av att hitta riktigt bra presenter till en 1-åring har jag samlat några förslag här!

Inbjudningskort

Vik ett eget inbjudningskort till 1-årskalaset
Vik ett eget inbjudningskort till 1-årskalaset

Inbjudningskort i form av en bölja gör du genom att klippa ett papper till en kvadrat, vika det på diagonalen och sedan vika de två hörnen mot varandra. Skriv inbjudan i kortet och rita eller fäst en riktig säkerhetsnål på framsidan.

Eller ta ett färgat papper som du dubbelviker till ett kort och klistra fast en bild av barnet på framsidan och skriv inbjudan inuti kortet.

Klipp ut en stor 1:a av tjockare papper där du skriver inbjudningen på baksidan.

Skriv en berättelse om barnet och skriv ut på fotopapper.

För ett år sedan föddes en liten prinsessa. Vi gav henne namnet Alice. Under det första året har hon lärt sig mycket: hur man dricker ur mugg, äta själv, krypa, gå, kramas och att ta mammas nycklar. Nu vill hon träffa sina bästa kompisar med familjer för att fira sin ettårsdag. Vi hoppas att ni kan komma på Alice s första födelsedag
Var:
När:

Hur dekorerar man vid ett 1-årskalas?

Dekorera hemmet med ballonger, serpentiner och flaggspel. Ställ ut ramar med foton på födelsedagsbarnet. Klipp ut stora ettor av tjock papper, dekorera med paljetter i guld eller silver och häng upp dem i rummet.

Gör en lekhörna för de yngsta barnen genom att lägga en filt i ett hörn av rummet och lägg en mängd leksaker där som de kan få leka med.

Vad bjuder man på vid ett 1-årskalas?

En stor tårta med ett ljus på. Tårta är något som de flesta brukar uppskatta. Glass är också något som brukar gå hem hos de flesta barn.

Möjlk eller saft att dricka

Godispåsar på kalaset

Det är svårt med godis till så här små barn. Många föräldrar vill inte att deras barn ska äta godis heller. Men choklad, kakor alternativt russin eller banan går bra att ge en ettåring. Slå in godispåsen i tyll och fäst ett fint sidenband och skriv ”pussar och kramar från Alice till dig. Tack för att du kom på mitt första födelsedagskalas”

Det går också att lägga små leksaker i godispåsen. Leksaker som du kan ge en 1-åring är t.ex. badboll, mjukisdjur, en badleksak eller en pekbok

.

Lekar på ett 1-årskalas

Babyrace – här delas barnen in i två grupper, en grupp för krypande och en annan för gående. Försök samla alla barn som ska tävla i ena änden av rummet och föräldrarna i andra. Nu ska föräldrarna locka till sig sitt barn genom att heja och ropa på dem. Den baby som kommer först i mål vinner racet.

Aktiviteter på ett 1-årskalas

Ringlekar och sånger – alla föräldrarna sitter i ring med sina barn och sjunger och gör rörelser. Det kan t.ex. vara Imse vimse spindel, Prästens lilla kråka osv.

Såpbubblor – det kan vara fantastiskt kul att låta barnen fånga såpbubblor.

Måla med fingerfärg – förbered med vaxduk, mycket papper, handdukar och annat för att tvätta barnen efteråt.

Tidskapsel – Lägg fram brevpapper, kuvert och pennor och låt varje gäst få skriva ett brev som öppnas på 18-årsdagen. Förvarna gärna innan, så att de kan fundera i lugn och ro på vad de vill skriva. Använd sedan en stor burk och märk upp den ”Får ej öppnas före år 20?? av Alice”.

Låt gästerna ta med ett foto när hon eller han var nyfödd och sedan gissar man vem som är vem.

Relaterade frågor

Vad är bra presenter till en 1-åring? Leksaker som en 1-åring tycker om att få är gosedjur, djur som man drar efter sig i ett snöre, sandleksaker, knoppussel och böcker. Fler tips om vad du kan ge en 1-åring i present hittar du här.

Finns det andra teman man kan ha på kalaset? Om ettåringen har äldre syskon så kommer de förmodligen att uppskatta ett prinsesskalas, sjörövarkalas eller liknande. De kommer säkerligen vara med att administrera kalaset och berätta hur småsyskonets födelsedagskalas ska gå till. Fler idéer på teman för kalaset kan du hitta här.

Vad kan man ha för lekar på barnkalas? Skattjakt och fiskdamm är väldig populära lekar för kalaset. Vill du ha fler tips på bra lekar för barnkalas har jag samlad dem här.

 • Detektivkalas

  Detektivkalas

  Älskar ditt barn detektivböcker? Då kan det vara en rolig idé att ordna ett detektivkalas när hon eller han fyller år. Hur ordnar man ett detektivkalas? Skriv krypterade inbjudningar eller inbjudningar med osynligt bläck. Dekorera tårtan med skoavtryck. Istället för godispåsar kan du ge varje barn en detektivpåse. På ett detektivkalas klär man sig i […]

  Läs mer..


 • Muminkalas – barnkalas med Mumintema

  Muminkalas – barnkalas med Mumintema

  Att ha ett tema på barnkalaset gör det extra kul. Det är många barn som är vädligt förtjusta i mumintrollen, så varför inte ha ett muminkalas? Hur ordnar man ett muminkalas? Gör inbjudningskort med Mumintroll. Dekorera bordet som en karta över mumindalen. Eller dekorera med små muminfigurer och ett muminhus som du gör av papper. […]

  Läs mer..


 • Baklängeskalas

  Baklängeskalas

  Barnets kalas är årets höjdpunkt. Det planeras ofta in i minsta detalj redan efter att det förra kalaset avslutats. Kalas med något roligt tema brukar vara det barnen själva gillar bäst. Ett kul kalastema är baklängeskalaset. Det kan också kombineras med alla tips på Pippi-kalaset. Så hur anordnar man ett baklängeskalas? Skicka ut inbjudningskort i […]

  Läs mer..


Ettårskalas inspiration
Rulla till toppen