EttÄrskalas inspiration

Tiden frÄn nyfödd tills dess det fyller ett Är hÀnder enormt mycket. Barnet har gÄtt frÄn att vara ett ganska hjÀlplös till att bli en sjÀlvstÀndig liten individ och lÀrts sig krypa, Àta, prata och ibland Àven att gÄ. Det Àr klart att 1-Ärsdagen mÄste firas! HÀr hittar du inspiration för 1-Ärskalaset!

Men hur anordnar man ett fint 1-Ärskalas? Ett 1-Ärskalas bör förstÄs ha ballonger, tÄrta och godispÄsar. Skicka gÀrna ut lite mer personliga inbjudningskort till 1-Ärskalaset. Det kan ocksÄ vara bra att förbereda en lekhörna med massor av leksaker sÄ att barnen har mycket att göra. Bra lekar pÄ ett 1-Ärskalas Àr babyrace och ringlekar. SÄpbubblor och fingerfÀrg brukar ocksÄ vara uppskattat.

Men fortsĂ€tt lĂ€sa sĂ„ ska jag bjuda pĂ„ bra idĂ©er och inspiration för 1-Ă„rskalaset! Är du istĂ€llet intresserad av att hitta riktigt bra presenter till en 1-Ă„ring har jag samlat nĂ„gra förslag hĂ€r!

Hur firar man 1-Ă„rskalas?

Inbjudningskort

Vik ett eget inbjudningskort till 1-Ă„rskalaset
Vik ett eget inbjudningskort till 1-Ă„rskalaset

Inbjudningskort i form av en bölja gör du genom att klippa ett papper till en kvadrat, vika det pÄ diagonalen och sedan vika de tvÄ hörnen mot varandra. Skriv inbjudan i kortet och rita eller fÀst en riktig sÀkerhetsnÄl pÄ framsidan.

Eller ta ett fÀrgat papper som du dubbelviker till ett kort och klistra fast en bild av barnet pÄ framsidan och skriv inbjudan inuti kortet.

Klipp ut en stor 1:a av tjockare papper dÀr du skriver inbjudningen pÄ baksidan.

Skriv en berÀttelse om barnet och skriv ut pÄ fotopapper.

För ett Är sedan föddes en liten prinsessa. Vi gav henne namnet Alice. Under det första Äret har hon lÀrt sig mycket: hur man dricker ur mugg, Àta sjÀlv, krypa, gÄ, kramas och att ta mammas nycklar. Nu vill hon trÀffa sina bÀsta kompisar med familjer för att fira sin ettÄrsdag. Vi hoppas att ni kan komma pÄ Alice s första födelsedag
Var:
NĂ€r:

Hur dekorerar man vid ett 1-Ă„rskalas?

Dekorera hemmet med ballonger, serpentiner och flaggspel. StÀll ut ramar med foton pÄ födelsedagsbarnet. Klipp ut stora ettor av tjock papper, dekorera med paljetter i guld eller silver och hÀng upp dem i rummet.

Gör en lekhörna för de yngsta barnen genom att lÀgga en filt i ett hörn av rummet och lÀgg en mÀngd leksaker dÀr som de kan fÄ leka med.

Vad bjuder man pÄ vid ett 1-Ärskalas?

En stor tÄrta med ett ljus pÄ. TÄrta Àr nÄgot som de flesta brukar uppskatta. Glass Àr ocksÄ nÄgot som brukar gÄ hem hos de flesta barn.

Möjlk eller saft att dricka

GodispÄsar pÄ kalaset

Det Ă€r svĂ„rt med godis till sĂ„ hĂ€r smĂ„ barn. MĂ„nga förĂ€ldrar vill inte att deras barn ska Ă€ta godis heller. Men choklad, kakor alternativt russin eller banan gĂ„r bra att ge en ettĂ„ring. SlĂ„ in godispĂ„sen i tyll och fĂ€st ett fint sidenband och skriv “pussar och kramar frĂ„n Alice till dig. Tack för att du kom pĂ„ mitt första födelsedagskalas”

Det gÄr ocksÄ att lÀgga smÄ leksaker i godispÄsen. Leksaker som du kan ge en 1-Äring Àr t.ex. badboll, mjukisdjur, en badleksak eller en pekbok.

Lekar pÄ ett 1-Ärskalas

Babyrace – hĂ€r delas barnen in i tvĂ„ grupper, en grupp för krypande och en annan för gĂ„ende. Försök samla alla barn som ska tĂ€vla i ena Ă€nden av rummet och förĂ€ldrarna i andra. Nu ska förĂ€ldrarna locka till sig sitt barn genom att heja och ropa pĂ„ dem. Den baby som kommer först i mĂ„l vinner racet.

Aktiviteter pÄ ett 1-Ärskalas

Ringlekar och sĂ„nger – alla förĂ€ldrarna sitter i ring med sina barn och sjunger och gör rörelser. Det kan t.ex. vara Imse vimse spindel, PrĂ€stens lilla krĂ„ka osv.

SĂ„pbubblor – det kan vara fantastiskt kul att lĂ„ta barnen fĂ„nga sĂ„pbubblor.

MĂ„la med fingerfĂ€rg – förbered med vaxduk, mycket papper, handdukar och annat för att tvĂ€tta barnen efterĂ„t.

Tidskapsel – LĂ€gg fram brevpapper, kuvert och pennor och lĂ„t varje gĂ€st fĂ„ skriva ett brev som öppnas pĂ„ 18-Ă„rsdagen. Förvarna gĂ€rna innan, sĂ„ att de kan fundera i lugn och ro pĂ„ vad de vill skriva. AnvĂ€nd sedan en stor burk och mĂ€rk upp den “FĂ„r ej öppnas före Ă„r 20?? av Alice”.

LÄt gÀsterna ta med ett foto nÀr hon eller han var nyfödd och sedan gissar man vem som Àr vem.

Relaterade frÄgor

Vad Àr bra presenter till en 1-Äring? Leksaker som en 1-Äring tycker om att fÄ Àr gosedjur, djur som man drar efter sig i ett snöre, sandleksaker, knoppussel och böcker. Fler tips om vad du kan ge en 1-Äring i present hittar du hÀr.

Finns det andra teman man kan ha pÄ kalaset? Om ettÄringen har Àldre syskon sÄ kommer de förmodligen att uppskatta ett prinsesskalas, sjörövarkalas eller liknande. De kommer sÀkerligen vara med att administrera kalaset och berÀtta hur smÄsyskonets födelsedagskalas ska gÄ till. Fler idéer pÄ teman för kalaset kan du hitta hÀr.

Vad kan man ha för lekar pÄ barnkalas? Skattjakt och fiskdamm Àr vÀldig populÀra lekar för kalaset. Vill du ha fler tips pÄ bra lekar för barnkalas har jag samlad dem hÀr.