Hjälp att hitta en unik och personlig bröllopspresent

Personliga Bröllopspresenter

När ett par gifter sig idag har de ofta bott tillsammans länge och traditionen med att ge hushållsartiklar i bröllopspresent har spelat ut sin roll. Idag är en bra bröllopspresent istället något unikt eller personligt.

Så vad är en personlig bröllopspresent? En personlig bröllopspresent skulle kunna vara:

 • Ett träd
 • Designprodukter
 • Något välgenomtänkt
 • Presenter till hemmet
 • Ingraverade presenter
 • Pengar
 • Upplevelser
 • Tidskapsel
 • Något du gjort själv

På den här sidan hittar du många tips på bröllopspresenter som är både personliga och annorlunda.

En unik och personlig bröllopspresent är roligare både att få och roligare att ge bort. Här hittar du många förslag på fantasifulla och personliga bröllopspresenter i olika prisklasser.

personlig bröllopspresent

Presenten är värd mer en vad som står på prislappen

Det är roligt att få en unik bröllopspresent och att ha ett fint minne eller ett fint föremål kvar från den viktiga dagen i livet. En bröllopspresent skiljer sig lite i jämförelse med en julklapp eller en födelsedagspresent eftersom det man ger i bröllopspresent brukar vara lite beständigare.

Det är något väl uttänkt till just det här brudparet. Helst inte något som de själva kan gå ut i butiken och köpa sig. Det får gärna vara något som ger ett högre värde än om de hade gått ut och köpt det själva i butiken. Låt mig ta ett exempel. En personlig bröllopspresent skulle kunna vara en låda med olika viner som du köper och märker upp med etiketter för när de får drickas. Det kan vara något i stil med första bröllopsdagen, femårig bröllopsdag, tioårig bröllopsdag, när första barnet är fött, när de köpt sitt första hus tillsammans eller när de hämtat hem sin hundvalp. Det blir då ett fint minne att ha kvar från bröllopsdagen, årsdagar att se fram emot och inte bara en låda vin.

Det kan också vara gåvor som du graverar in med deras namn och bröllopsdatum. Det kan vara fina vinglas, skoputsarlåda eller något annat fint.

Ett träd

Istället för att ge dem ytterligare en brödrost kan du ge dem ett träd att ha i trädgården. Att få ett träd i bröllopspresent är en fin och personlig bröllopspresent. Det är en önskan om att deras äktenskap ska finnas kvar lika länge som trädet. Det är roligare att titta på ett vackert träd än en brödrost.

Du kan även göra din bröllopspresent personlig genom en personlig och vacker inslagning. När jag själv gifte mig fick vi ett spabesök i present. Min syster hade slagit in en platta sågad som ett hjärta i tunt rött tyg och limmat på en badanka. Badankan hade ett presentkort på spabesök i näbben, precis som en brevduva. I kuvertet låg det även en bröllopspresent till min dotter. Det tyckte jag var väldigt fint. Det var en väldigt fin och personlig bröllopspresent. Det är sådana presenter man minns länge.

Designprodukter

Att ge bort designföremål i brukar alltid gå hem. Det kan vara en fina ljusstakar som t.ex. Klongs ljusstake Gloria, eller vasen Äng, eller George Jensens föremål, Carat Orrefors ljussustakar i kristall och rostfritt stål är också väldigt populära. Skulltunas ljusstake liljan, är heller inte en dum bröllopspresent. Även om den är en klassiker så är den hypermodern. Eller varför inte en fin vas från Svenskt Tenn.

Något välgenomtänkt

En väldigt annorlunda och mycket personlig bröllopspresent får du om du köper tre lådor och staplar på varandra. Fyll lådorna med presenter. Låt presenterna i varje låda representera något speciellt.

 • Den översta kan vara glädjeämnena i livet – en champagneflaska och två gals.
 • Mittenlådan – kan ha lite goda kakor, tepåsar, kaffe och några fina muggar. Den lådan representerar en bra vardag tillsammans.
 • Den nedersta lådan fyller du med städgrejer, diskhandskar och liknande. Någon ansiktsmask, badbomb och chokladkaka. Den lådan visar att äktenskapet behöver både arbete om omsorg för att må bra.

Ställ lådorna ovanpå varandra och dekorera med ett fint band, kanske någon blomma eller annat du kommer på. Det kan också bli snyggt att slå in allt i cellofan.

Bröllopspresenter till hemmet

Vill du ändå köpa någon slags köksutrustning, så hör med brudparet ifall de önskar sig porslin, eller om de samlar på någon serie av glas.

Det kan också bli uppskattat med några exklusivare sängkläder som brudparet kanske inte hade kostat på sig själva.

En fin kaffemaskin kan också vara trevligt att få ifall de gillar kaffe. Det är en sak som de kanske inte kostar på sig själva.

Ingraverade presenter

En väldigt personlig bröllopspresent får du om du väljer att gravera in en present. Det kan t.ex. vara champagneglas och ishink, en fin skoputsarlåda, ett grillset, (ja det finns faktiskt att köpa med gravyr) och kan bli en annorlunda och personlig bröllopspresent. Eller varför inte en exklusiv vinlåda som innehåller allt de kommer att behöva, så som droppring, vinöppnare, termometer osv. Kombinera presenten med en vinprenumeration eller med en flaska av någon dyrare sort.

Pengar

Det har blivit allt vanligare att brudparen istället för saker önskar sig pengar i present. De vill inte ha fler prylar i hemmet. Men alla känner sig inte helt bekväma med att ge pengar i present. Som brudpar är det viktigt att tänka på att det bör finnas möjlighet för var och en att ge pengar anonymt, så att ingen behöver skämmas för att de ger för lite. Utan att de kan ge efter förmåga.

Det finns heller inget som säger att man måste ge brudparet det de önskar sig, en önskelista är just önskningar, inte en beställningssedel.

Att ge bort pengar är kanske inte en så personlig bröllopspresent. Så om du vill kan du kanske slå in dem på något personligt sätt. Vika dem till en pengatårta, vika dem till blommor eller kanske stoppa dem i ett kuvert och skriva en personlig hälsning till brudparet på ett fint kort.

Upplevelser

Vill du ge en mer fantasifull bröllopspresent kanske en upplevelse är ett bra tips. Du kan ge brudparet en spaweekend tillsammans. En ballongflygning, eller en romantisk helt tillsammans för brudparet på Falknästet.

En picknickkorg, några fina champagneglas och en flaska champagne.

Eller varför inte göra något väldigt fantasifullt och låta brudparet utmana sina rädslor i en äventyrsbana eller en takvandring.

Det kan också vara andra saker som brudparet kan göra tillsammans, bäversafari, kanottur eller en gryningsritt i Stockholm.

Köp en digital fotoram och samla ihop bilder som övriga gäster tagit också och lägg in allt i fotoramen. De får den visserligen inte på bröllopsdagen med det blir en fin och personlig bröllopspresent som de säkert kommer uppskatta.

En tandemcykel – det blir en kul och annorlunda bröllopspresent.

Tidskapsel

En personlig och billig bröllopspresent får du genom att göra en tidskapsel till brudparet. Låt deltagarna på bröllopet få skriva en varsin hälsning till brudparet, lägg ner en flaska av vinet som serveras på bröllopet och be brudparet skiva en hälsning till varandra. Tidskapseln levereras sedan till brudparet på deras femåriga bröllopsdag.

Något du gjort själv

Om du har någon hobby kanske du kan åstadkomma en personlig bröllopspresent där, som även är billig. Du kanske kan måla en tavla, brodera en tavla med deras bröllopsdatum, sy något, eller snickra något fint som du vet att brudparet behöver. Fotar du kan du erbjuda dig att fota bröllopet. När bilderna är utskrivna köper du ett fint album och sätter in dem där. Tänk på att brudparet säkert gärna vill ha fotona på ett usb-minne också!

Från föräldrarna kan det bli en fin och personlig bröllopspresent att ge barnet och respektive en receptbok med alla familjerecepten inskrivna.

En symbolisk bröllopspresent

Kanske är du inte jättebekant med brudparet och vill inte lägga några stora pengar på en present. Då finns det billigare presenter att ge också;

Kanske en egen romantisk kväll tillsammans korg – som du fyller med godsaker, en flaska vin, choklad, doftljus och massageolja. Slå in korgen i cellofan och du kan få en väldigt vacker present att överlämna till brudparet.

Fler frågor

Bröllopspresent från föräldrar, vad ska den kosta? Som förälder kanske man vill ge en lite större bröllopspresent när barnen gifter sig. Men hur mycket du ska lägga i kronor på presenten går inte att säga. Det beror på din ekonomiska situation. Har föräldrarna varit med och betalat bröllopet är det rimligt att de bara ger en liten symbolisk bröllopspresent.

Vad ska bröllopspresenten kosta? Det finns inga regler för hur mycket eller lite pengar en bröllopspresent ska kosta. En bröllopspresent ska heller inte ses som någon betalning eller motprestation för att du blev bjuden på bröllopet. Välj en bröllopspresent utefter hur din ekonomiska situation ser ut och hur nära brudparet du står.

Leave a Comment