Personliga Bröllopspresenter

När ett par gifter sig idag har de ofta bott tillsammans länge och traditionen med att ge hushållsartiklar i bröllopspresent har spelat ut sin roll. Idag är en bra bröllopspresent istället något unikt eller personligt.

Så vad är en personlig bröllopspresent? En personlig bröllopspresent skulle kunna vara: Ett träd, designprodukter, presenter till hemmet, ingraverade presenter, pengar, upplevelser, tidskapsel eller något du gjort själv.

Men fortsätt gärna läsa för fler tips på personliga bröllopspresenter.

Personliga bröllopspresenter

Hur mycket ska en bröllopspresent kosta

När man är bjuden på ett bröllop ställer man sig ofta frågan hur mycket man ska köpa bröllopspresent för!

Vad är en lagom summa att köpa bröllopspresent för? En lagom summa att köpa bröllopspresent för är 500 kr per vuxen gäst. Är man ett par så blir summan 1000 kr. Men allt beror på hur nära brudparet du står. Ju närmre släkt eller vän du är med dem, desto mer förväntas du ge för.

På den här sidan hittar du många tips på bröllopspresenter som är både personliga och annorlunda.

En unik och personlig bröllopspresent är roligare både att få och roligare att ge bort. Här hittar du många förslag på fantasifulla och personliga bröllopspresenter i olika prisklasser.

Lämna inget åt slumpen

Den här dagen bör du inte lämna något åt slumpen. Ge dem ett vackert paraply ifall det regnar. Paraplyet är genomskinligt och kommer inte förstöra några foton på bröllopet.

Läs mer och beställ

Presenten är värd mer en vad som står på prislappen

Det är roligt att få en unik bröllopspresent och att ha ett fint minne eller ett fint föremål kvar från den viktiga dagen i livet. En bröllopspresent skiljer sig lite i jämförelse med en julklapp eller en födelsedagspresent eftersom det man ger i bröllopspresent brukar vara lite beständigare.

Fantasifull bröllopspresent

Det är något väl uttänkt till just det här brudparet. Helst inte något som de själva kan gå ut i butiken och köpa sig. Det får gärna vara något som ger ett högre värde än om de hade gått ut och köpt det själva i butiken. Låt mig ta ett exempel. En personlig bröllopspresent skulle kunna vara en låda med olika viner som du köper och märker upp med etiketter för när de får drickas. Det kan vara något i stil med första bröllopsdagen, femårig bröllopsdag, tioårig bröllopsdag, när första barnet är fött, när de köpt sitt första hus tillsammans eller när de hämtat hem sin hundvalp. Det blir då ett fint minne att ha kvar från bröllopsdagen, årsdagar att se fram emot och inte bara en låda vin.

Ett träd

Istället för att ge dem ytterligare en brödrost kan du ge dem ett träd att ha i trädgården. Att få ett träd i bröllopspresent är en fin och personlig bröllopspresent. Det är en önskan om att deras äktenskap ska finnas kvar lika länge som trädet. Det är roligare att titta på ett vackert träd än en brödrost.

Personlig bröllopspresent

Du kan även göra din bröllopspresent personlig genom en personlig och vacker inslagning. När jag själv gifte mig fick vi ett spabesök i present. Min syster hade slagit in en platta sågad som ett hjärta i tunt rött tyg och limmat på en badanka. Badankan hade ett presentkort på spabesök i näbben, precis som en brevduva. I kuvertet låg det även en bröllopspresent till min dotter. Det tyckte jag var väldigt fint. Det var en väldigt fin och personlig bröllopspresent. Det är sådana presenter man minns länge. Det är visserligen ovanligt med bröllopspresent till barn, men det blev ett kul minne för henne också. Vad hon fick, det får du veta om du klickar dig vidare på länken.

Populära bröllopspresenter

Att ge bort designföremål i brukar alltid gå hem. Det kan vara en fina ljusstakar som t.ex. Klongs ljusstake Gloria, eller vasen Äng, eller George Jensens föremål, Carat Orrefors ljussustakar i kristall och rostfritt stål är också väldigt populära. Skulltunas ljusstake liljan, är heller inte en dum bröllopspresent. Även om den är en klassiker så är den hypermodern. Eller varför inte en fin vas från Svenskt Tenn.

Klongs vas Äng är väldigt trendig vas med ett blomstöd i mässing.
En snygg Georg Jensen skål kommer att pryda deras hem under många år.
Ljusstakarna liljan är väldigt populära bröllopspresenter.
Orrefors ljusstakar carat är väldigt omtyckta att ge bort som bröllopspresenter.
Det är också väldigt populärt att både ge bort och att få Georg Jensen föremål.
En klassisk och väldigt omtyckt bröllopspresent är den här ljusstaken.

Kreativ och fantasifull bröllopspresent

En väldigt annorlunda och mycket personlig bröllopspresent får du om du köper tre lådor och staplar på varandra. Fyll lådorna med presenter. Låt presenterna i varje låda representera något speciellt.

  • Den översta kan vara glädjeämnena i livet – en champagneflaska och två glas.
  • Mittenlådan – kan ha lite goda kakor, tepåsar, kaffe och några fina muggar. Den lådan representerar en bra vardag tillsammans.
  • Den nedersta lådan fyller du med städgrejer, diskhandskar och liknande. Någon ansiktsmask, badbomb och chokladkaka. Den lådan visar att äktenskapet behöver både arbete om omsorg för att må bra.

Ställ lådorna ovanpå varandra och dekorera med ett fint band, kanske någon blomma eller annat du kommer på. Det kan också bli snyggt att slå in allt i cellofan.

Bröllopspresenter till hemmet

Vill du ändå köpa någon slags köksutrustning, så hör med brudparet ifall de önskar sig porslin, eller om de samlar på någon serie av glas.

Ge gärna brudparet porslin, men kolla med dem först så att det verkligen är vad de önskar sig.
Ge gärna brudparet porslin, men kolla med dem först så att det verkligen är vad de önskar sig.
Ofta har brudpar levt tillsammans idag och börjat samla både på glas och porslin.
Ofta har brudpar levt tillsammans idag och börjat samla både på glas och porslin.
Det kan därför vara svårt att köpa bröllopspresenter till hemmet.
Det kan därför vara svårt att köpa bröllopspresenter till hemmet.
Det kan också bli uppskattat med några exklusivare sängkläder som brudparet kanske inte hade kostat på sig själva.
Det kan också bli uppskattat med några exklusivare sängkläder som brudparet kanske inte hade kostat på sig själva.
En fin kaffemaskin kan också vara trevligt att få ifall de gillar kaffe. Det är en sak som de kanske inte kostar på sig själva.
En fin kaffemaskin kan också vara trevligt att få ifall de gillar kaffe. Det är en sak som de kanske inte kostar på sig själva.
Bröllopspresenter till hemmet bör du fråga brudparet om innan du köper dem. En stekgryta är något som de kanske inte redan har hemma.
Bröllopspresenter till hemmet bör du fråga brudparet om innan du köper dem. En stekgryta är något som de kanske inte redan har hemma.
En bra bröllopspresent är en skärbräda i något tjockare trä
En bra bröllopspresent är en skärbräda i något tjockare trä
Att ge bort knivar sägs betyda otur, men för den som inte är så skrockfull...
Att ge bort knivar sägs betyda otur, men för den som inte är så skrockfull…
Pizzaugn för att få perfekta pizzor även hemma.

Ingraverade presenter

En väldigt personlig bröllopspresent får du om du väljer att gravera in en present. Det kan t.ex. vara champagneglas och ishink, en fin skoputsarlåda, ett grillset, (ja det finns faktiskt att köpa med gravyr) och kan bli en annorlunda och personlig bröllopspresent. Eller varför inte en exklusiv vinlåda som innehåller allt de kommer att behöva, så som droppring, vinöppnare, termometer osv. Kombinera presenten med en vinprenumeration eller med en flaska av någon dyrare sort.

Snygga champagneglas och vinkylare – vinkylen kommer den gravyr du väljer.
En personlig present blir det om du låter gravera in lådan med brudparets namn och datum
Även en glasskål blir en personlig present på bröllopet
Även en glasskål blir en personlig present på bröllopet

Bröllopspresent Pengar

Det har blivit allt vanligare att brudparen istället för saker önskar sig pengar i bröllopspresent. De vill inte ha fler prylar i hemmet. Men alla känner sig inte helt bekväma med att ge pengar i present, utan anser att det är oförskämt att ge bort. . Som brudpar är det viktigt att tänka på att det bör finnas möjlighet för var och en att ge pengar anonymt, så att ingen behöver skämmas för att de ger för lite. Utan att de kan ge efter förmåga. Kanske man kan låta någon anhörig administrera det hela om man önskar sig pengar i bröllopspresent.

Det finns heller inget som säger att man måste ge brudparet det de önskar sig, en önskelista är just önskningar, inte en beställningssedel.

Att ge bort pengar är kanske inte en så personlig bröllopspresent. Så om du vill kan du kanske slå in dem på något personligt sätt. Vika dem till en pengatårta, vika dem till blommor eller kanske stoppa dem i ett kuvert och skriva en personlig hälsning till brudparet på ett fint kort.

Upplevelser

Vill du ge en mer fantasifull bröllopspresent kanske en upplevelse är ett bra tips. Du kan ge brudparet en spaweekend tillsammans. En ballongflygning, eller en romantisk helt tillsammans för brudparet på Falknästet.

Spaweekend
Ballongflygning
Hotellövernattning
Övernattning, mat och behandlingar på Yasuragi

Paddla kanot i vildmarken
Romantisk ridweekend med mat och övernattning

En picknickkorg, några fina champagneglas och en flaska champagne.

picknickkorg
champagneglas
Doftljus med doft av champagne

Eller varför inte göra något väldigt fantasifullt och låta brudparet utmana sina rädslor i en äventyrsbana eller en takvandring.

Yasuragi upplevelse
Öl och ost provning
Äventyrsbana
Hoppa fallskärm

Det kan också vara andra saker som brudparet kan göra tillsammans, bäversafari, köra dressin eller en minisemester på vargsafari.

Bäversafari
Köra dressin
Bo på varghotellet

Köp en digital fotoram och samla ihop bilder som övriga gäster tagit också och lägg in allt i fotoramen. De får den visserligen inte på bröllopsdagen med det blir en fin och personlig bröllopspresent som de säkert kommer uppskatta.

Digital fotoram i bröllopspresent

En tandemcykel – det blir en kul och annorlunda bröllopspresent.

Tidskapsel

En personlig och billig bröllopspresent får du genom att göra en tidskapsel till brudparet. Låt deltagarna på bröllopet få skriva en varsin hälsning till brudparet, lägg ner en flaska av vinet som serveras på bröllopet och be brudparet skiva en hälsning till varandra. Tidskapseln levereras sedan till brudparet på deras femåriga bröllopsdag.

Något du gjort själv

Om du har någon hobby kanske du kan åstadkomma en personlig bröllopspresent där, som även är billig. Du kanske kan måla en tavla, brodera en tavla med deras bröllopsdatum, sy något, eller snickra något fint som du vet att brudparet behöver. Fotar du kan du erbjuda dig att fota bröllopet. När bilderna är utskrivna köper du ett fint album och sätter in dem där. Tänk på att brudparet säkert gärna vill ha fotona på ett usb-minne också!

Från föräldrarna kan det bli en fin och personlig bröllopspresent att ge barnet och respektive en receptbok med alla familjerecepten inskrivna.

En symbolisk bröllopspresent

Kanske är du inte jättebekant med brudparet och vill inte lägga några stora pengar på en present. Då finns det billigare presenter att ge också! Du skulle kunna plocka ihop ett paket liknande detta.

Kanske en egen romantisk kväll tillsammans korg – som du fyller med godsaker, en flaska vin, choklad, doftljus och massageolja. Slå in korgen i cellofan och du kan få en väldigt vacker present att överlämna till brudparet.

En fin korg att lägga presenterna i
Massageolja
Presentkit med godis och kaffe som smakar utmärkt tillsammans.
Presentkit med godis och kaffe som smakar utmärkt tillsammans.
En picknickfilt
Chokladpraliner
Chokladpraliner
Massageljus
Nyckelring till ett brudpar

Relaterade frågor

Bröllopspresent från föräldrar, vad ska den kosta? Som förälder kanske man vill ge en lite större bröllopspresent när barnen gifter sig. Men hur mycket du ska lägga i kronor på presenten går inte att säga. Det beror på din ekonomiska situation. Har föräldrarna varit med och betalat bröllopet är det rimligt att de bara ger en liten symbolisk bröllopspresent.

Vad ska bröllopspresenten kosta? Det finns inga regler för hur mycket eller lite pengar en bröllopspresent ska kosta. En bröllopspresent ska heller inte ses som någon betalning eller motprestation för att du blev bjuden på bröllopet. Välj en bröllopspresent utefter hur din ekonomiska situation ser ut och hur nära brudparet du står.

Vad är en bra present på bröllopsdagen? Bra presenter att ge någon på bröllopsdagen är en resa, choklad eller ett smycke som du graverar till din man eller fru. Fler tips på bra presenter på bröllopsdagen hittar du här.

Dela gärna sidan!