Rymdkalas – Rymdtema pĂ„ barnkalaset

StjÀrnhimlen och rymden har nog alltid fascinerat alla Äldrar och inte minst barn. LÄt fantasin flöda fritt och anordna ett rymdkalas!

Men hur ordna man ett rymdkalas? Skriv inbjudningskort i papper och dekorera med rymdskepp och planeter av papper. Bra klÀder pÄ ett rymdkalas Àr astronautklÀder sÄ som en silvercape och en silverhjÀlm. Dekorera med en svart duk som du dekorerar med stjÀrnor. TÄrtan pÄ ett rymdkalas kan du göra som ett flygande tefat.

Oavsett hur mycket fantasi du Àn har sÄ Àr det aldrig fel att fÄ lite hjÀlp pÄ traven i planerandet och dÀrför ska du fÄ lite tips av mig.

För vem har vÀl inte stÄtt dÀr en stjÀrnklar kvÀll, sett upp mot himlen och undrat vad som finns dÀr som vi inte ser. Drömmen om att en dag resa ut i rymden börjar kanske dÀr och det finns nog inget Àmne för kalas dÀr fantasin kan fÄ flöda fritt pÄ ett hÀrligt sÀtt.

Hur ordnar man ett rymdkalas?

Inbjudan

Börja med göra i ordning inbjudningskort eller liknande. I bokhandeln finns det lite hÄrdare fÀrgade papper som du kan anvÀnda och klippa ut rymdskepp som du klistrar fast pÄ korten. Riktigt fint blir det om du har ett fönster pÄ rymdskeppet dÀr en bild pÄ födelsedagsbarnet kan sÀtta in. Du kan ocksÄ vÀlja att klippa ut en rund planet med kratrar och planetring. Du kan Àven vÀlja att köpa helt svarta kort och sÀtta dit stjÀrnor (varför inte en specifik stjÀrnbild) pÄ framsidan. Inuti skriver du med en silverpenna.

Byt ut ordet datum mot ”avfyrningstid” och för tiden dĂ„ kalaset Ă€r slut skriver du â€Ă„terkomst till jorden”. IstĂ€llet för adress anger du ”galax” eller ”planet” och avsluta det hela med ett o.s.a till moderskeppet.

I texten pĂ„ kortet kan du hĂ€mta inspiration frĂ„n Starwars och börja inbjudan lite som man gör med en saga – I en galax lĂ„ngt hĂ€rifrĂ„n föddes en ”pojke/flicka” vid namn ”namnet pĂ„ födelsedagsbarnet”. FortsĂ€tt i samma stil men se till att det lite blir för lĂ„ngt. Om du vill att gĂ€sterna ska ha nĂ„gon mer specifik klĂ€dsel kan du fĂ„ med det hĂ€r. Resan kanske ska gĂ„ till en specifik planet dĂ€r alla invĂ„nare mĂ„ste vara klĂ€dda i grönt, ha randiga strumpor osv.

KlÀdsel

Det Ă€r bra om du ger gĂ€sterna lite anvisningar för klĂ€dsel om du vill att de ska komma utklĂ€dda. Annars kan det bli en rolig och uppskattad del under kalaset att alla gĂ€ster fĂ„r klĂ€ ut sig nĂ€r de kommer och innan de “reser” ivĂ€g pĂ„ sin rymdresa. Vare sig du stĂ„r för klĂ€dseln eller inte sĂ„ ska du fĂ„ lite hjĂ€lp pĂ„ traven hĂ€r. Det kan Ă€ven vara uppskattat av andra förĂ€ldrar om du har lite tips att dela med dig av.

  • Sy en cape av silvertyg. I halsen sĂ€tter du knytband, tryckknappar eller kardborrband. Under capen passer det med enfĂ€rgad t-tröja och tights (lĂ„ngkalsonger) i till exempel rött eller grönt.
  • Har du en ishockeyhjĂ€lm kan den med fördel klĂ€s in med aluminiumfolie men först sĂ€tter du dit tvĂ„ piprensare med flirtkulor (ocksĂ„ silverfĂ€rgade) som blir tentakler.
  • Kartonger Ă€r perfekta för att göra rymdklĂ€dsel. Spraya eller klĂ€ om den sĂ„ blir den lite roligare. Klipp ut hĂ„l för armarna.
  • LĂ„t barnen bli olika planeter med rislampor som bas. De finns I alla möjliga fĂ€rger och Ă€r Ă€ven lĂ€tta att mĂ„la eller spraya.
  • Sy en rymddrĂ€kt eller hitta en overall/one piece. Spray en stor petflaska och lĂ„t eldflammor spruta ur öppningen. FĂ€st den upp-och-ner pĂ„ ryggen.
  • Men om man vill finns det Ă€ven fĂ€rdiga rymddrĂ€kter att köpa, se nedan.

Dekorationer

Dags att duka och dekorerar för kalaset. Vid det hÀr laget vet du nog om det ska vara ett kalas pÄ en planet eller i ett rymdskepp. BÀst Àr kanske att börja kalaset i rymdskeppet och sedan lÄta det landa pÄ planeten dÀr bordet Àr uppdukat. TillÄter vÀdret ett kalas utomhus kan ett tÀlt med fördel göras om till rymdskepp. Har ni tillrÀckligt med ytor kan ett sÄdant rymdskepp fÄ plats Àven inomhus eller om du hyrt en lokal sÄ kan det funka dÀr. Ett tips Àr ocksÄ att blÄsa upp en liten badbassÀng och fylla den med kuddar och annat som kan vara bra att ha pÄ en rymdresa. Eller ta en stor kartong och klipp ut fönster. KlÀ kartongen med lÀmpligt tyg, folie eller mÄla om du inte vill att den ska vara brun. Kom ihÄg att sÀtta dit knappar ocksÄ sÄ att det gÄr att styra rymdskeppet.

LĂ€gg en svart duk (eller ett svart lakan) pĂ„ bordet och strö ut stjĂ€rnor i silver och guld. AnvĂ€nd fiskelina som du trĂ€r upp flirtkulor pĂ„ i olika fĂ€rger som planeter och hĂ€ng över bordet. Det finns Ă€ven sjĂ€lvlysande stjĂ€rnor och planeter som kan sĂ€ttas upp i tak och pĂ„ vĂ€ggar. Se till bara att du belyser dessa ordentligt innan gĂ€sterna ska sĂ€tta sig och dĂ€mpa belysningen sĂ„ fĂ„r du rĂ€tt effekt. Vill du inte köpa stjĂ€rnor kan du klippa ut dem sjĂ€lv i aluminiumfolie och sĂ€tta i taket. Lite rymdskepp bör du förstĂ„s ocksĂ„ ha bĂ„de i tak och över bordet. AnvĂ€nd samma material som du hade till inbjudningskorten. SilverfĂ€rgade ballonger passar förstĂ„s alltid in pĂ„ ett rymdkalas och kan med fördel sĂ€ttas upp för att bilda en ”slinga” som leder gĂ€sterna in till festbordet.

Dekorationer för ett rymdkalas

SÀtt fÀrgade lampor i taklampan och om du har golvlampor eller mindre lampor i fönster blir det ocksÄ effektfullt om dessa fÄr en annan fÀrg. Det finns mÄnga olika sorter att vÀlja pÄ sÄ varför inte ha flera olika. Det finns ocksÄ en lampa med lila ljus som gör att allt som Àr vitt (Àven tÀnderna) lyser, nÀstan som om de var reflexer. FrÄga i en lampaffÀr sÄ hjÀlper de dig. RÀkna dock med att den kostar lite mer. Prova ocksÄ att klÀ fönsterrutorna i fÀrgade silkespapper. De Àr lÀtta att tejpa upp och ger ett fint ljus i rummet.

PÄ nÀtet kan du hitta fina rymdbilder att skriva ut och klistra pÄ stolen eller lÀggas vid glaset. Ge motsvarande bild till gÀsterna sÄ att de hittar sin plats. De hÀr bilderna kan du klistra upp pÄ godispÄsarna ocksÄ sÄ Àr det ingen risk att barnen blandar ihop dem utan fÄr rÀtt med sig hem. Speciellt bra om det Àr nÄgot barn som Àr allergisk och inte tÄl allt utan behöver en pÄse med anpassat innehÄll.

Det hÀr kan du bjuda pÄ

Det finns bÄde grön och blÄ lÀsk men om du inte vill servera lÀsk utan mjölk eller liknande kan fÀrga drycken med karamellfÀrg för att fÄ det rÀtta utseendet. MÄnga barn idag Àr vana vid vanligt kolsyrat vatten sÄ se till att det finns alternativ för dem.

Att baka en tÄrta som ser ut som ett flygande tefat Àr inte alls svÄrt dÄ ett tefat Àr runt. Det gÄr förstÄs lika bra att köpa fÀrdiga tÄrtbottnar eller marrÀngbottnar. LÀgg bottnarna pÄ varandra med fyllning mellan. Hallon, banan eller blÄbÀr funkar alltid. GrÀdden som du tÀcker tÄrtan med kan du ocksÄ fÀrga med karamellfÀrg förstÄs. Garnera med godis sÄ att det ser ut som fönster pÄ tefatet. SÀtt nÄgra rymdfigurer (t.ex av lego) pÄ toppen.

Allra enklast Àr det förstÄs att göra en tÄrta i form av en mÄne. Glasyren eller grÀdden fÀrgar du gul och sedan dekorerar du med rymdfigurer pÄ toppen. Kom ihÄg att göra en och annan krater ocksÄ.

GodispÄsar

Alla kalas ska förstÄs ha en pÄse till barnen som de fÄr nÀr de ska gÄ hem. Det Àr inte sÄ svÄrt att hitta godis som passar rymdtemat och varför inte skicka med lite sjÀlvlysande stjÀrnor och planeter som bÄde Àr roligt och kommer att bli ett minne frÄn kalaset som finns kvar lÀnge.

Vill du anvĂ€nda nĂ„got annat Ă€n papperspĂ„sar Ă€r en liten folieform med lock en rolig idĂ©. Klistra pĂ„ samma planet som du hade till barnens bordsplacering sĂ„ Ă€r det lĂ€tt att kĂ€nna igen sin egen ”pĂ„se”. Det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ ett bra sĂ€tt att se till sĂ„ att alla fĂ„r rĂ€tt innehĂ„ll och du kan anpassa sĂ„ att Ă€ven den som Ă€r allergisk eller intolerant fĂ„r nĂ„got som den kan Ă€ta.

Tips pÄ lekar

Plocka mÄnstenar

Leta sjÀlv, eller köp i till exempel blomsterbutiken, runda stenar som du sprayar med brons, silver och guldfÀrg. Göm dem i rummet och lÄt barnen leta under till exempel 15 minuter. SÀtt poÀng för de olika stenarna dÀr brons ger minst poÀng och guld mest. Se till att det finns mest bronsstenar och bara nÄgra enstaka i guld sÄ blir det mer spÀnnande.

StjÀrnjakt

Skaffa sjĂ€lvhĂ€ftande stjĂ€rnor i guld och silver som du placerar ut i ett rum eller en del av huset/lĂ€genheten. Varje gĂ€st fĂ„r sedan en lapp och en penna för att ge sig ut pĂ„ stjĂ€rnjakt. StĂ€ll en timer pĂ„ 5 – 10 minuter och se vem som hittar flest.

FĂ„nga svansar

Klipp till flera olika kometsvansar av rött, orange eller gult tyg. LÄt varje barn fÄ en tygremsa som de sÀtter i linningen. Svansen ska sitta kvar men inte hÄrdare Àn att det gÄr att dra bort den utan att det gör ont. Nu gÀller det att samla pÄ sig sÄ manga svansar som möjligt. Den som blir av med sin svans Àr ute ur leken som hÄller pÄ tills det inte finns nÄgra fler svansar att ta. Den med mest fÄngade svansar vinner.

HjÀlp astronauten

Den hÀr leken Àr samma som den dÀr du ska sÀtta knorren pÄ grisen. Gör ett stort rymdskepp av papper eller liknande som du sÀtter upp pÄ vÀggen. Gör ocksÄ en astronaut som ska Äka med. LÄt varje barn i tur och ordning försöka sÀtta astronauten i skeppet med ögonen förbundna. Den som kommer nÀrmast vinner.

Ett rymdskepp kommer lastat

Det hĂ€r Ă€r en bra lek för att lugna ner barnen vilket kan behövas ibland. Gör ett rymdskepp av en petflaska som du sprayar och fĂ€ster eldsflammor i öppningen. SĂ€tt alla barnen i en ring och bestĂ€m vilken bokstav ni ska börja med. LĂ„t födelsdagsbarnet börja. SĂ€g att ni bestĂ€mt bokstaven R (som in rymd), dĂ„ sĂ€ger födelsdagsbarnet till exempel ”Ett rymdskepp kommer lastat med russin” och skickar skeppet till nĂ€sta barn. Det barnet ska dĂ„ lĂ€gga till en sak pĂ„ bokstaven R och kan sĂ€ga ”Ett rymdskepp kommer lastat med russin och ringar”. PĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet fortsĂ€tter leken med att varje barn lĂ€gger till en sak. Det gĂ€ller alltsĂ„ att komma ihĂ„g vad de tidigare har sagt. Den som missar Ă„ker ut.

Memorera

Om det Àr mÄnga barn pÄ kalaset kan den hÀr leken passa att göra i tvÄ eller flera lag. Det lag som ger rÀtt svar snabbast vinner.

Samla ihop ett antal saker med temat rymd. LĂ€gg dem pĂ„ bordet (eller golvet om barnen sitter i ring) och placera en duk över. Vid en given signal tar du bort duken och lĂ„ter barnen titta en liten stund, lĂ€gg sedan tillbaka duken. Nu gĂ€ller det att komma ihĂ„g vilka saker som fanns under duken. Ett alternativ till den hĂ€r leken Ă€r att lĂ€gga alla saker i en viss ordning. LĂ„t barnen titta en kort stund innan du lĂ€gger tillbaka duken. Ändra ordningen och ta bort duken igen. Nu gĂ€ller det att komma ihĂ„g i vilken ordning sakerna lĂ„g.

Relaterade frÄgor

Vad kan man ha för tema pÄ kalaset? Bra teman att ha pÄ kalaset Àr prinsesskalas, detektivkalas, flygplanskalas, Muminkalas eller Pippikalas. Fler förslag pÄ teman pÄ barnkalas kan du hitta hÀr.

Hur ordnar man ett Muminkalas? Gör inbjudningskort med mumintroll, dekorera bordet med en karta över Mumindalen miniatyrhus och smÄ plastfigurer. GodispÄsarna fyller du med muminkex, mumingodis, smÄ figurer eller klistermÀrken. SÀtt svansen pÄ Mumintrollet Àr en bra lek att leka. LÀs vidare för fler tips pÄ hur du ordnar ett Muminkalas.

Hur ordnar man ett riddarkalas? Gör riddarborgar för att skriva inbjudningarna pÄ. Bjud pÄ kycklingklubbor och riddartÄrta. Bra aktiviteter pÄ kalaset Àr att lÄta barnen fÄ tillverka en mantel, sköld eller svÀrd. LÀs mer om hur du ordnar ett riddarkalas hÀr.

Hur ordnar man ett pyjamasparty? PÄ ett pyjamasparty bör det finnas gott om madrasser, kuddar och tÀcken. Bra mat att bjuda pÄ Àr pizza och pannkaka. Lite senare pÄ kvÀllen bör chips och popcorn serveras. Bra lekar pÄ ett pyjamasparty Àr snurra flaskan och vem gömmer sig under tÀcket. Fler tips för pyjamaspartyt finns hÀr.

Vad kan man anordna för lekar pÄ ett barnkalas? Barnkalas avslutas ofta med fiskdamm. Men det finns ocksÄ andra lekar för barnkalas sÄ som stafetter, sÄpbubblor, sÀtta knorren pÄ grisen, disktraserace, pussa grodan och chokladpuddingleken. Fler lekar pÄ ett barnkalas kan du hitta hÀr.