Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Rymdkalas – Få barnets ögon att tindra som stjärnor

Stjärnhimlen och rymden har nog alltid fascinerat alla åldrar och inte minst barn. Låt fantasin flöda fritt och anordna ett rymdkalas! Rymden, med sina oändliga mysterier och stjärnströdda äventyr, har alltid varit en källa till fascination för människor i alla åldrar. De gnistrande stjärnorna som pryder nattens himmel har lockat vårt nyfikna sinne sedan tidens begynnelse. Men för barn, med deras oförstörbara fantasi och outtröttliga utforskningstrang, tar fascinationen för rymden en särskilt magisk form. Att ta dem med på ett rymdkalas är som att öppna dörren till en värld av äventyr och undring, och det är här vår berättelse börjar.

Men hur ordna man ett rymdkalas? Skriv inbjudningskort i papper och dekorera med rymdskepp och planeter av papper. Bra kläder på ett rymdkalas är astronautkläder så som en silvercape och en silverhjälm. Dekorera med en svart duk som du dekorerar med stjärnor. Tårtan på ett rymdkalas kan du göra som ett flygande tefat.

Hur ordnar man ett rymdkalas?

Hur ordnar man ett rymdkalas?

Oavsett hur mycket fantasi du än har så är det aldrig fel att få lite hjälp på traven i planerandet och därför ska du få lite tips av mig.

För vem har väl inte stått där en stjärnklar kväll, sett upp mot himlen och undrat vad som finns där som vi inte ser. Drömmen om att en dag resa ut i rymden börjar kanske där och det finns nog inget ämne för kalas där fantasin kan få flöda fritt på ett härligt sätt.

Inbjudan

Vill du inte köpa färdiga inbjudningskort är det enkelt att göra ena också. Börja med göra i ordning inbjudningskort eller liknande. I bokhandeln finns det lite hårdare färgade papper som du kan använda och klippa ut rymdskepp som du klistrar fast på korten. Riktigt fint blir det om du har ett fönster på rymdskeppet där en bild på födelsedagsbarnet kan sätta in. Du kan också välja att klippa ut en rund planet med kratrar och planetring. Du kan även välja att köpa helt svarta kort och sätta dit stjärnor (varför inte en specifik stjärnbild) på framsidan. Inuti skriver du med en silverpenna.

Byt ut ordet datum mot ”avfyrningstid” och för tiden då kalaset är slut skriver du ”återkomst till jorden”. Istället för adress anger du ”galax” eller ”planet” och avsluta det hela med ett o.s.a till moderskeppet.

I texten på kortet kan du hämta inspiration från Starwars och börja inbjudan lite som man gör med en saga – I en galax långt härifrån föddes en ”pojke/flicka” vid namn ”namnet på födelsedagsbarnet”. Fortsätt i samma stil men se till att det lite blir för långt. Om du vill att gästerna ska ha någon mer specifik klädsel kan du få med det här. Resan kanske ska gå till en specifik planet där alla invånare måste vara klädda i grönt, ha randiga strumpor osv.

Klädsel

Det är bra om du ger gästerna lite anvisningar för klädsel om du vill att de ska komma utklädda. Annars kan det bli en rolig och uppskattad del under kalaset att alla gäster får klä ut sig när de kommer och innan de “reser” iväg på sin rymdresa. Vare sig du står för klädseln eller inte så ska du få lite hjälp på traven här. Det kan även vara uppskattat av andra föräldrar om du har lite tips att dela med dig av.

  • Sy en cape av silvertyg. I halsen sätter du knytband, tryckknappar eller kardborrband. Under capen passer det med enfärgad t-tröja och tights (långkalsonger) i till exempel rött eller grönt.
  • Har du en ishockeyhjälm kan den med fördel kläs in med aluminiumfolie men först sätter du dit två piprensare med flirtkulor (också silverfärgade) som blir tentakler.
  • Kartonger är perfekta för att göra rymdklädsel. Spraya eller klä om den så blir den lite roligare. Klipp ut hål för armarna.
  • Låt barnen bli olika planeter med rislampor som bas. De finns I alla möjliga färger och är även lätta att måla eller spraya.
  • Sy en rymddräkt eller hitta en overall/one piece. Spray en stor petflaska och låt eldflammor spruta ur öppningen. Fäst den upp-och-ner på ryggen.
  • Men om man vill finns det även färdiga rymddräkter att köpa, se nedan.

Det finns även färdiga maskeraddräkter att köpa för rymdkalast om man föredrar det.

Dekorationer

Dags att duka och dekorerar för kalaset. Vid det här laget vet du nog om det ska vara ett kalas på en planet eller i ett rymdskepp. Bäst är kanske att börja kalaset i rymdskeppet och sedan låta det landa på planeten där bordet är uppdukat. Tillåter vädret ett kalas utomhus kan ett tält med fördel göras om till rymdskepp. Har ni tillräckligt med ytor kan ett sådant rymdskepp få plats även inomhus eller om du hyrt en lokal så kan det funka där. Ett tips är också att blåsa upp en liten badbassäng och fylla den med kuddar och annat som kan vara bra att ha på en rymdresa. Eller ta en stor kartong och klipp ut fönster. Klä kartongen med lämpligt tyg, folie eller måla om du inte vill att den ska vara brun. Kom ihåg att sätta dit knappar också så att det går att styra rymdskeppet.

Lägg en svart duk (eller ett svart lakan) på bordet och strö ut stjärnor i silver och guld. Använd fiskelina som du trär upp flirtkulor på i olika färger som planeter och häng över bordet. Det finns även självlysande stjärnor och planeter som kan sättas upp i tak och på väggar. Se till bara att du belyser dessa ordentligt innan gästerna ska sätta sig och dämpa belysningen så får du rätt effekt. Vill du inte köpa stjärnor kan du klippa ut dem själv i aluminiumfolie och sätta i taket. Lite rymdskepp bör du förstås också ha både i tak och över bordet. Använd samma material som du hade till inbjudningskorten. Silverfärgade ballonger passar förstås alltid in på ett rymdkalas och kan med fördel sättas upp för att bilda en ”slinga” som leder gästerna in till festbordet.

Sätt färgade lampor i taklampan och om du har golvlampor eller mindre lampor i fönster blir det också effektfullt om dessa får en annan färg. Det finns många olika sorter att välja på så varför inte ha flera olika. Det finns också en lampa med lila ljus som gör att allt som är vitt (även tänderna) lyser, nästan som om de var reflexer. Fråga i en lampaffär så hjälper de dig. Räkna dock med att den kostar lite mer. Prova också att klä fönsterrutorna i färgade silkespapper. De är lätta att tejpa upp och ger ett fint ljus i rummet.

På nätet kan du hitta fina rymdbilder att skriva ut och klistra på stolen eller läggas vid glaset. Ge motsvarande bild till gästerna så att de hittar sin plats. De här bilderna kan du klistra upp på godispåsarna också så är det ingen risk att barnen blandar ihop dem utan får rätt med sig hem. Speciellt bra om det är något barn som är allergisk och inte tål allt utan behöver en påse med anpassat innehåll.

Det här kan du bjuda på

Det finns både grön och blå läsk men om du inte vill servera läsk utan mjölk eller liknande kan färga drycken med karamellfärg för att få det rätta utseendet. Många barn idag är vana vid vanligt kolsyrat vatten så se till att det finns alternativ för dem.

Att baka en tårta som ser ut som ett flygande tefat är inte alls svårt då ett tefat är runt. Det går förstås lika bra att köpa färdiga tårtbottnar eller marrängbottnar. Lägg bottnarna på varandra med fyllning mellan. Hallon, banan eller blåbär funkar alltid. Grädden som du täcker tårtan med kan du också färga med karamellfärg förstås. Garnera med godis så att det ser ut som fönster på tefatet. Sätt några rymdfigurer (t.ex av lego) på toppen. Eller varför inte en svart glassbomb med strössel. 

Allra enklast är det förstås att göra en tårta i form av en måne. Glasyren eller grädden färgar du gul och sedan dekorerar du med rymdfigurer på toppen. Kom ihåg att göra en och annan krater också.

Godispåsar

Alla kalas ska förstås ha en påse till barnen som de får när de ska gå hem. Det är inte så svårt att hitta godis som passar rymdtemat och varför inte skicka med lite självlysande stjärnor och planeter som både är roligt och kommer att bli ett minne från kalaset som finns kvar länge.

Vill du använda något annat än papperspåsar är en liten folieform med lock en rolig idé. Klistra på samma planet som du hade till barnens bordsplacering så är det lätt att känna igen sin egen ”påse”. Det här är också ett bra sätt att se till så att alla får rätt innehåll och du kan anpassa så att även den som är allergisk eller intolerant får något som den kan äta.

Presenter på ett rymdkalas

Det finns många fina astronaut-och rymdpresenter att välja mellan.

Tips på lekar

Plocka månstenar

Leta själv, eller köp i till exempel blomsterbutiken, runda stenar som du sprayar med brons, silver och guldfärg. Göm dem i rummet och låt barnen leta under till exempel 15 minuter. Sätt poäng för de olika stenarna där brons ger minst poäng och guld mest. Se till att det finns mest bronsstenar och bara några enstaka i guld så blir det mer spännande.

Stjärnjakt

Skaffa självhäftande stjärnor i guld och silver som du placerar ut i ett rum eller en del av huset/lägenheten. Varje gäst får sedan en lapp och en penna för att ge sig ut på stjärnjakt. Ställ en timer på 5 – 10 minuter och se vem som hittar flest. Läs mer och beställ

Fånga svansar

Klipp till flera olika kometsvansar av rött, orange eller gult tyg. Låt varje barn få en tygremsa som de sätter i linningen. Svansen ska sitta kvar men inte hårdare än att det går att dra bort den utan att det gör ont. Nu gäller det att samla på sig så manga svansar som möjligt. Den som blir av med sin svans är ute ur leken som håller på tills det inte finns några fler svansar att ta. Den med mest fångade svansar vinner.

Hjälp astronauten

Den här leken är samma som den där du ska sätta knorren på grisen. Gör ett stort rymdskepp av papper eller liknande som du sätter upp på väggen. Gör också en astronaut som ska åka med. Låt varje barn i tur och ordning försöka sätta astronauten i skeppet med ögonen förbundna. Den som kommer närmast vinner.

Ett rymdskepp kommer lastat

Det här är en bra lek för att lugna ner barnen vilket kan behövas ibland. Gör ett rymdskepp av en petflaska som du sprayar och fäster eldsflammor i öppningen. Sätt alla barnen i en ring och bestäm vilken bokstav ni ska börja med. Låt födelsdagsbarnet börja. Säg att ni bestämt bokstaven R (som in rymd), då säger födelsdagsbarnet till exempel ”Ett rymdskepp kommer lastat med russin” och skickar skeppet till nästa barn. Det barnet ska då lägga till en sak på bokstaven R och kan säga ”Ett rymdskepp kommer lastat med russin och ringar”. På det här sättet fortsätter leken med att varje barn lägger till en sak. Det gäller alltså att komma ihåg vad de tidigare har sagt. Den som missar åker ut.

Memorera

Om det är många barn på kalaset kan den här leken passa att göra i två eller flera lag. Det lag som ger rätt svar snabbast vinner.

Samla ihop ett antal saker med temat rymd. Lägg dem på bordet (eller golvet om barnen sitter i ring) och placera en duk över. Vid en given signal tar du bort duken och låter barnen titta en liten stund, lägg sedan tillbaka duken. Nu gäller det att komma ihåg vilka saker som fanns under duken. Ett alternativ till den här leken är att lägga alla saker i en viss ordning. Låt barnen titta en kort stund innan du lägger tillbaka duken. Ändra ordningen och ta bort duken igen. Nu gäller det att komma ihåg i vilken ordning sakerna låg.

Relaterade frågor

Vad kan man ha för tema på kalaset? Bra teman att ha på kalaset är prinsesskalas, detektivkalas, flygplanskalas, Muminkalas eller Pippikalas. Fler förslag på teman på barnkalas kan du hitta här.

Hur ordnar man ett Muminkalas? Gör inbjudningskort med mumintroll, dekorera bordet med en karta över Mumindalen miniatyrhus och små plastfigurer. Godispåsarna fyller du med muminkex, mumingodis, små figurer eller klistermärken. Sätt svansen på Mumintrollet är en bra lek att leka. Läs vidare för fler tips på hur du ordnar ett Muminkalas.

Hur ordnar man ett riddarkalas? Gör riddarborgar för att skriva inbjudningarna på. Bjud på kycklingklubbor och riddartårta. Bra aktiviteter på kalaset är att låta barnen få tillverka en mantel, sköld eller svärd. Läs mer om hur du ordnar ett riddarkalas här.

Hur ordnar man ett pyjamasparty? På ett pyjamasparty bör det finnas gott om madrasser, kuddar och täcken. Bra mat att bjuda på är pizza och pannkaka. Lite senare på kvällen bör chips och popcorn serveras. Bra lekar på ett pyjamasparty är snurra flaskan och vem gömmer sig under täcket. Fler tips för pyjamaspartyt finns här.

Vad kan man anordna för lekar på ett barnkalas? Barnkalas avslutas ofta med fiskdamm. Men det finns också andra lekar för barnkalas så som stafetter, såpbubblor, sätta knorren på grisen, disktraserace, pussa grodan och chokladpuddingleken. Fler lekar på ett barnkalas kan du hitta här.

Rymdkalas – Få barnets ögon att tindra som stjärnor
Rulla till toppen