Riddarkalas

Riddare, tornerspel och fÀktning intresserar ofta smÄ killar, sÄ varför inte ordna ett riddarkalas nÀr han fyller Är?

SÄ hur ordnar man dÄ ett riddarkalas? Inbjudningskortet kan t.ex. vara ett papper klippt som en riddarborg dÀr man fÄr fÀlla ut en vindbrygga för att lÀsa texten. Bra mat till kalaset Àr kycklingklubbor och riddartÄrta. En mantel och en sköld kan vara bra att ha ifall man Àr bjuden pÄ ett riddarkalas. NÀr gÀsterna kommer kan du dubba dem till riddare. Att fÄ tillverka sina egna sköldar Àr en bra aktivitet pÄ ett riddarkalas.

Men lÄt mig berÀtta lite mer om hur ett medeltida riddarkalas kan gÄ till!

Hur fixar man ett riddarkalas?

Inbjudningskort till ett riddarkalas

Gör egna inbjudningskort i grÄtt papper dÀr du klipper ut en riddarborg. Klipp ocksÄ ut en vindbrygga i brunt papper. Skriv inbjudan pÄ insidan av vindbryggan och tejpa eller klistra fast vindbryggan pÄ borgen.

Klipp ut en inbjudan i form av en sköld som du dekorerar och skriver inbjudan pÄ baksidan av.

Ta ett vanligt papper som du fuktar med en anvÀnd tepÄse för att fÄ det att se gammalt ut. Riv kanterna, skriv sedan inbjudan och rulla ihop pappret och knyt ett sidenband runt.

Vad tar man pÄ sig pÄ ett riddarkalas?

PÄ ett riddarkalas kan det vara bra att ha riddarhjÀlm, svÀrd och mantel. Manteln kan du göra av ett tygstycke som du fÀster i klÀdena med hjÀlp av sÀkerhetsnÄlar. Det finns leksakssvÀrd i plast som passar bra för kalaset. Eller sÄ kanske du kan hitta sÄdana dÀr smala ballonger som man blÄser ballongdjur av. BlÄs upp dem och forma dem till svÀrd med handtag.

En sköld kan ocksÄ vara kul att ha pÄ kalaset. Det gör du lÀtt genom att klippa ut en bit kartong som du dekorerar och fÀster ett handtag pÄ. Dekorera med fÀrg, pÀrlor eller aluminiumfolie. Handtaget kan göras av en bit snöre.

En riktig riddare kommer förstÄs till kalaset ridandes pÄ en hÀst.

Som förÀlder kan det vara bra att klÀ ut sig till kungen. Kungen dubbar sedan riddare och slarvar bort sina pengar under kalasets gÄng.

Dekorationer pÄ ett riddarkalas

Lila, vinrött eller mörkgrönt tillsammans med guld Àr bra riddarfÀrger. VÀlj gÀrna en duk i riddarfÀrg.

Duka med en guldservis.

SÀtt upp sköldar gjorda av kartong som du mÄlat eller klÀtt med aluminiumfolie pÄ vÀggarna.

Dekorera med hÀstar, drakar, svÀrd osv.

Om du kan fÄ tag pÄ stora kartonger kan du göra en riddarborg, med vindbrygga, som barnen kan leka i.

Vad ska man bjuda pÄ vid ett riddarkalas?

Grillade kycklingklubbor Àr bra mat. De ska Àtas med hÀnderna eftersom man inte anvÀnde bestick under medeltiden.

TÄrtan kan du göra som en riddarborg och anvÀnda upp och nedvÀnda glasstrutar för att fÄ torn pÄ den. Gör fönster, vindbrygga mm genom att dekorera med godis, smörgÄsrÄn eller vad du tycker passar.

En alternativ tĂ„rta kan vara Stenen i svĂ€rdet – om du bakar en rund tĂ„rta och fĂ€rgar vispgrĂ€dden grĂ„, eller anvĂ€nder grĂ„ marsipan för att fĂ„ den att se ut som en sten. Dekorera med ett litet plastsvĂ€rd.

Den enklaste tÄrtan fÄr du kanske om du gör den som en rund sköld, som du dekorerar med godis i olikfÀrgade ringar. Servera tÄrtan med hjÀlp av ett leksakssvÀrd istÀllet för tÄrtspade.

GodispÄsarna pÄ ett riddarkalas

PĂ„ ett riddarkalas bör det förstĂ„s vara guldpengar i godispĂ„sarna. Billigast chokladpengar hittar du pĂ„ Willys. (i alla fall hĂ€r i Åkersberga, dĂ€r jag bor)

Vad kan man leka pÄ ett riddarkalas?

Leta guldpengar – Göm guldpengar i rummet och lĂ„t riddarna hjĂ€lpas Ă„t att samla in kungens förlorade skatt. Den riddare som hittar flest fĂ„r en liten belöning av kungen.

Tornerspel – sittandes pĂ„ en brĂ€da ska barnen försöka slĂ„ ner varandra med hjĂ€lp av en kudde. Se till att det Ă€r madrasser under bara sĂ„ att ingen skadas.

SĂ€tt hjĂ€lmen pĂ„ riddaren – SĂ€tt upp en bild av en riddare pĂ„ vĂ€ggen. Klipp ut en hjĂ€lm och lĂ„t sedan barnen fĂ„ komma fram ett i taget. Bind för barnets ögon och snurra nĂ„gra varv. Nu ska barnet försöka sĂ€tta pĂ„ riddaren hjĂ€lmen. Det barn som kommer nĂ€rmast vinner ett litet pris.

Aktiviteter pÄ ett riddarkalas

NĂ€r barnen anlĂ€nder till kalaset kan kungen dubba dem till riddare och kalla dem “Sir Robin”, “Sir Ossian” osv.

PÄ kalas med vÀl tilltagen tid kan man se filmen Stenen i svÀrdet.

Det kan ocksÄ vara en kul aktivitet att lÄta barnen tillverka egna sköldar som de mÄlar och dekorerar. Sköldarna tar de sedan med sig hem.

Relaterade frÄgor

Hur gör man om man vill bjuda tjejer pĂ„ riddarkalaset? MĂ„nga tjejer tycker det Ă€r spĂ€nnande med riddare och medeltid ocksĂ„. Även om kvinnor aldrig kunde bli riddare pĂ„ medeltiden sĂ„ kan dagens tjejer bli det utan problem. KĂ€nner du dig orolig att det blir fĂ„ tjejer pĂ„ kalaset sĂ„ kanske gĂ€sterna kan vĂ€lja mellan att vara prinsessor och riddare?

Vad finns det för teman att ha pÄ ett barnkalas? Bra teman att ha pÄ ett barnkalas Àr t.ex. spökkalas, discokalas, Barbiekalas, fotbollskalas osv. LÀs om alla kalasidéer hÀr.

MÄste presenten till barnkalaset kosta sÄ mycket? Nej, det mÄste den faktiskt inte. De flesta tycker att 100 kr Àr precis lagom att lÀgga pÄ en present till ett barnkalas. LÀs mer om undersökningen hÀr.

Mitt barn Àr bjudet pÄ barnkalas, vad ska jag köpa? Bra presenter till ett barnkalas Àr till exempel smÄ spel som Uno eller Monkey drop. Pennor, sudd och pysselböcker Àr ocksÄ vanliga presenter att köpa till ett barnkalas. HÀr hittar du fler tips pÄ bra och billiga presenter att ge bort vid barnkalas.

Hur ordnar man ett flygplanskalas? Gör egna flygbiljetter dÀr du skriver inbjudningarna pÄ. Inred hemmet med flygplan och moln i taket och lÀngst vÀggarna. Bjud barnen pÄ flygplanstÄrta. Bra aktiviteter pÄ kalaset Àr att lÀra barnen att vika nÄgon mer avancerad flygplansmodell och lÄta dem tÀvla mot varandra. Fler tips om hur du ordnar ett flygplanskalas finns hÀr.

Vad brukar det vara för lekar pÄ barnkalas? Det brukar alltid vara dansstopp, fiskdamm och nÄgon form av stafett. För fler tips pÄ lekar pÄ barnkalas har jag samlat dem hÀr sÄ du kan lÀsa vidare.