Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Riddare, tornerspel och fäktning intresserar ofta små killar, så varför inte ordna ett riddarkalas när han fyller år?

Så hur ordnar man då ett riddarkalas? Inbjudningskortet kan t.ex. vara ett papper klippt som en riddarborg där man får fälla ut en vindbrygga för att läsa texten. Bra mat till kalaset är kycklingklubbor och riddartårta. En mantel och en sköld kan vara bra att ha ifall man är bjuden på ett riddarkalas. När gästerna kommer kan du dubba dem till riddare. Att få tillverka sina egna sköldar är en bra aktivitet på ett riddarkalas.

Hur fixar man ett riddarkalas?

Men låt mig berätta lite mer om hur ett medeltida riddarkalas kan gå till!

Inbjudningskort till ett riddarkalas

Gör egna inbjudningskort i grått papper där du klipper ut en riddarborg. Klipp också ut en vindbrygga i brunt papper. Skriv inbjudan på insidan av vindbryggan och tejpa eller klistra fast vindbryggan på borgen.

Klipp ut en inbjudan i form av en sköld som du dekorerar och skriver inbjudan på baksidan av.

Ta ett vanligt papper som du fuktar med en använd tepåse för att få det att se gammalt ut. Riv kanterna, skriv sedan inbjudan och rulla ihop pappret och knyt ett sidenband runt.

Vad tar man på sig på ett riddarkalas?

På ett riddarkalas kan det vara bra att ha riddarhjälm, svärd och mantel. Manteln kan du göra av ett tygstycke som du fäster i klädena med hjälp av säkerhetsnålar. Det finns leksakssvärd i plast som passar bra för kalaset. Eller så kanske du kan hitta sådana där smala ballonger som man blåser ballongdjur av. Blås upp dem och forma dem till svärd med handtag.

En sköld kan också vara kul att ha på kalaset. Det gör du lätt genom att klippa ut en bit kartong som du dekorerar och fäster ett handtag på. Dekorera med färg, pärlor eller aluminiumfolie. Handtaget kan göras av en bit snöre.

En riktig riddare kommer förstås till kalaset ridandes på en häst.

Som förälder kan det vara bra att klä ut sig till kungen. Kungen dubbar sedan riddare och slarvar bort sina pengar under kalasets gång.

Dekorationer på ett riddarkalas

Lila, vinrött eller mörkgrönt tillsammans med guld är bra riddarfärger. Välj gärna en duk i riddarfärg.

Duka med en guldservis.

Sätt upp sköldar gjorda av kartong som du målat eller klätt med aluminiumfolie på väggarna.

Dekorera med hästar, drakar, svärd osv.

Om du kan få tag på stora kartonger kan du göra en riddarborg, med vindbrygga, som barnen kan leka i.

Vad ska man bjuda på vid ett riddarkalas?

Grillade kycklingklubbor är bra mat. De ska ätas med händerna eftersom man inte använde bestick under medeltiden.

Tårtan kan du göra som en riddarborg och använda upp och nedvända glasstrutar för att få torn på den. Gör fönster, vindbrygga mm genom att dekorera med godis, smörgåsrån eller vad du tycker passar.

En alternativ tårta kan vara Stenen i svärdet – om du bakar en rund tårta och färgar vispgrädden grå, eller använder grå marsipan för att få den att se ut som en sten. Dekorera med ett litet plastsvärd.

Den enklaste tårtan får du kanske om du gör den som en rund sköld, som du dekorerar med godis i olikfärgade ringar. Servera tårtan med hjälp av ett leksakssvärd istället för tårtspade.

Godispåsarna på ett riddarkalas

På ett riddarkalas bör det förstås vara guldpengar i godispåsarna. Billigast chokladpengar hittar du på Willys. (i alla fall här i Åkersberga, där jag bor)

Vad kan man leka på ett riddarkalas?

Leta guldpengar – Göm guldpengar i rummet och låt riddarna hjälpas åt att samla in kungens förlorade skatt. Den riddare som hittar flest får en liten belöning av kungen.

Tornerspel – sittandes på en bräda ska barnen försöka slå ner varandra med hjälp av en kudde. Se till att det är madrasser under bara så att ingen skadas.

Sätt hjälmen på riddaren – Sätt upp en bild av en riddare på väggen. Klipp ut en hjälm och låt sedan barnen få komma fram ett i taget. Bind för barnets ögon och snurra några varv. Nu ska barnet försöka sätta på riddaren hjälmen. Det barn som kommer närmast vinner ett litet pris.

Aktiviteter på ett riddarkalas

När barnen anländer till kalaset kan kungen dubba dem till riddare och kalla dem ”Sir Robin”, ”Sir Ossian” osv.

På kalas med väl tilltagen tid kan man se filmen Stenen i svärdet.

Det kan också vara en kul aktivitet att låta barnen tillverka egna sköldar som de målar och dekorerar. Sköldarna tar de sedan med sig hem.

Relaterade frågor

Hur gör man om man vill bjuda tjejer på riddarkalaset? Många tjejer tycker det är spännande med riddare och medeltid också. Även om kvinnor aldrig kunde bli riddare på medeltiden så kan dagens tjejer bli det utan problem. Känner du dig orolig att det blir få tjejer på kalaset så kanske gästerna kan välja mellan att vara prinsessor och riddare?

Vad finns det för teman att ha på ett barnkalas? Bra teman att ha på ett barnkalas är t.ex. spökkalas, discokalas, Barbiekalas, fotbollskalas osv. Läs om alla kalasidéer här.

Måste presenten till barnkalaset kosta så mycket? Nej, det måste den faktiskt inte. De flesta tycker att 100 kr är precis lagom att lägga på en present till ett barnkalas. Läs mer om undersökningen här.

Mitt barn är bjudet på barnkalas, vad ska jag köpa? Bra presenter till ett barnkalas är till exempel små spel som Uno eller Monkey drop. Pennor, sudd och pysselböcker är också vanliga presenter att köpa till ett barnkalas. Här hittar du fler tips på bra och billiga presenter att ge bort vid barnkalas.

Hur ordnar man ett flygplanskalas? Gör egna flygbiljetter där du skriver inbjudningarna på. Inred hemmet med flygplan och moln i taket och längst väggarna. Bjud barnen på flygplanstårta. Bra aktiviteter på kalaset är att lära barnen att vika någon mer avancerad flygplansmodell och låta dem tävla mot varandra. Fler tips om hur du ordnar ett flygplanskalas finns här.

Vad brukar det vara för lekar på barnkalas? Det brukar alltid vara dansstopp, fiskdamm och någon form av stafett. För fler tips på lekar på barnkalas har jag samlat dem här så du kan läsa vidare.


Riddarkalas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen