Julklapp Till LĂ€rare

Ibland vill man ge lÀraren en julklapp. Men fÄr man det? Hur mycket fÄr presenten kosta utan att det rÀknas som muta? Och vad ska man i sÄ fall ge lÀraren i julklapp?

SÄ, kan man ge lÀraren en julklapp, vad fÄr den kosta och vad ska man köpa? Det brukar gÄ utmÀrkt att ge lÀraren en liten julklapp. Bland de lÀrare jag pratat med brukar julklapparnas vÀrde variera mellan 5 och 200 kr. Bra julklappar Àr choklad, en personlig kaffemugg, te eller liknande.

HÀr ska du fÄ tips pÄ bra presenter och vad du bör undvika att ge lÀraren i julklapp!

Julklapp till lÀraren

Kanske vill du ge barnets lÀrare nÄgot extra nÀr det börjar nÀrma sig jul. I de lÀgre Ärskurserna blir ju lÀrarna vÀldigt omtryckta och fungerar som en extra förÀlder nÀr du inte Àr nÀrvarande. Kanske vill du köpa en liten julklapp till honom eller henne för att visa din uppskattning.

NÀr man köper en julklapp till lÀraren Àr det viktigt att först kontrollera vilka regler som gÀller för det i just din kommun. I vissa kommuner Àr det inte tillÄtet att ge lÀraren julklappar för nÄgra större summor. DÄ Àr det trÄkigt att sÀtta lÀraren i en lojalitetskonflikt, sÄ att hon eller han behöver tacka nej till julklappen pÄ grund av kommunens bestÀmmelser.

NÀr jag lÀser om julklappar till lÀrare pÄ nÀtet finns det ju exempel dÀr lÀrare har fÄtt bÄde kaffemaskiner och dyra konjaksflaskor. SÄ ska det ju inte vara! En julklapp till lÀraren mÄste vara för rimliga belopp.

Julklappar som man kanske ocksÄ bör undvika att ge lÀraren Àr halsband och smycken. Tanken kanske Àr fin, men det sÀtter press pÄ lÀraren att bÀra smycket ofta. En lÀrare jag kÀnner fick en stor statyett av en naken kvinna. Den var inte jÀtteuppskattad nÀr han kom hem med den och visade frugan. SÄ smÄ diskreta julklappar rekommenderas.

Det Àr ÀndÄ mÄnga som kÀnner att de vill visa lÀraren lite extra uppmÀrksamhet nÀr det Àr jul och ge en liten men fin julklapp.

Insamling till en gemensam julklapp

NÀr jag var barn samlade alla elever ihop till en gemensam julklapp till lÀraren. Det kunde vara nÄgon eller nÄgra tior per elev. Sedan tog en klassförÀlder hand om det hela och köpte en blomma eller en liten present till lÀraren.

Bland de lÀrare som jag har frÄgat sÄ förekommer sÄdana gemensamma julklappar till lÀrarna vÀldigt sÀllan idag. Idag brukar eleverna ge lÀraren en varsin present om de ger nÄgon.

Vill man samla in till en gemensam present sÄ kanske en brunch pÄ HÀringe slott eller en julkorg med mysiga grejer som filtar, ljus, champagne osv.

MÄste man ge lÀraren en julklapp?

Nej, man mĂ„ste inte ge lĂ€raren en julklapp. Men det Ă€r mĂ„nga som tycker att det Ă€r en fin gest och ett bra sĂ€tt att visa lĂ€raren uppskattning pĂ„. Men det Ă€r inte ett krav att lĂ€raren ska ha en julklapp och alla ger heller inte nĂ„got. Även om man vĂ€ljer att inte ge lĂ€raren nĂ„got vid jul innebĂ€r det inte att man tycker att lĂ€raren utför ett dĂ„ligt arbete pĂ„ nĂ„got sĂ€tt.

En julklapp till lÀraren mÄste vara frivilligt och om man anordnar gemensamma insamlingar till lÀraren bör det vara sÄ smÄ summor att alla familjer har rÄd med den. Skolan ska ju vara avgiftsfri och runt jul brukar det ÀndÄ vara mycket utgifter förknippat med skola och fritidsaktiviteter. Ett riktmÀrke som jag lÀste att nÄgon kommun anvÀnde sig av var att skolan skulle fÄ kosta max 100 kr per elev och termin, julklappar till lÀraren inrÀknat.

I andra kommuner har lĂ€rarna gĂ„tt ut innan och bett om att inte fĂ„ nĂ„gra julklappar. Även om man inte mĂ„ste ge lĂ€raren en julklapp sĂ„ Ă€r det de elever som upplever det som jobbigt att de inte har nĂ„gon julklapp med sig.

Vad gÀller för regler

Julklappar till lÀrare fÄr inte vara för dyra, sÄ klart. I olika kommuner ser reglerna olika ut. Men en blomma eller en liten present för runt hundralappen klassas inte som muta och behöver heller inte betalas skatt för.

NÀr jag lÀste pÄ om de regler som gÀller hittade jag Àven exempel pÄ julklappar som lÀrare fÄtt som varit pÄ tok för mycket, sÄ som kaffemaskiner och dyr konjak.

Hur mycket fÄr julklappen kosta?

LÀraren har ju lön, sÄ en julklapp ska bara vara ett sÀtt att visa uppskattning pÄ. Julklappen behöver inte kosta sÄ stora summor och ska heller inte göra det.

Det Àr ocksÄ viktigt att det inte blir till nÄgot tvÄng och att elever som inte ger sin lÀrare nÄgon julklapp mÄr dÄligt över det.

De lÀrare jag pratat med brukar fÄ julklappar mellan 5 och 200 kr.

Julklappar man kan göra sjÀlv

Ett bra alternativ till att köpa en julklapp till barnets lÀrare kan ju ocksÄ vara att barnet syr, pysslar nÄgot eller skriver ett fint kort till lÀraren. Julklappen mÄste faktiskt inte kosta sÄ mycket. Ett kort som barnet har gjort sjÀlv kan bli minst lika uppskattat som en köpt julklapp.

SmÄ enkla presenter som min dotter gett sina lÀrare Àr en teckning, en mössa hon sytt, nyckelband och en shoppingkasse. Jag hjÀlpte henne att sy vantar till mössan, sÄ att lÀraren fick ett helt set liksom. Det var mycket uppskattade julklappar.

Tips pÄ bra julklappar till lÀraren

Det kan vara svÄrt att hitta bra julklappar att ge lÀraren. Att hitta en fin och personlig julklapp för under 200 kr, helst under 100 kr. Bra julklappar till lÀraren kan vara teer, en personlig kaffemugg, godis, doftljus, en mysig plÀd, ett vÀrmehjÀrta, badbomber, badsalt, spel, odlingsset, fÄgelmatare, metallpussel, chokladbomber, en fin skrivbok, choklad osv. HÀr Àr nÄgra fina julklappar att ge lÀraren.

Chokladtryfflar i strut
IQ-pussel i metall Àr leksaker som alla Àlskar!
En fÄgelmatare Àr trevligt att sÀtta utanför köksfönstret för att sitta och titta pÄ fÄglarna nÀr man Àter.
Ett odlingskit för att groddar Àr en kul julklapp att ge lÀraren.
Ett odlingskit för att groddar Àr en kul julklapp att ge lÀraren.
En fin kaffemugg som du fyller med godis eller kanske ett te och en fin tekula Àr en bra julklapp till lÀraren.
En lyxig julklapp att ge lÀraren Àr ett paket med badbomber.
Eller vill du kanske ge lÀraren ett extra lyxigt doftljus?
Kanske kan ni hitta en humörmugg som liknar lÀraren?
En fin plÀd med Àrmar att ha nÀr hon eller han dricker te i soffan.
Doftljus brukar bli en omtyckt julklapp och de kostar inte sÄ mycket heller.
Ett varmt hjÀrta att vÀrma hÀnderna pÄ Àr mysigt pÄ vintern.
En fin skÄl med godis brukar vara en uppskattad julklapp till lÀraren.
Lite fin choklad Àr en annan julklapp som mÄnga blir glada för att fÄ.
SjÀlvvattnade söta krukor för att odla basilika, smultron mm.
En fin ask fylld med goda teer.
En fin ask fylld med goda teer.
Lakrits

Relaterade frÄgor

Vad kan man ge förskolepersonal i julklapp? DÀr passar det att ge nÄgot gemensamt till hela personalen kanske Àppelmust, godis, kakor, tÄrta eller liknande. Fler tips pÄ presenter till förskolepersonal kan du hitta hÀr.