Julklapp Till Lärare

Ibland vill man ge läraren en julklapp. Men får man det? Hur mycket får presenten kosta utan att det räknas som muta? Och vad ska man i så fall ge läraren i julklapp?

Så, kan man ge läraren en julklapp, vad får den kosta och vad ska man köpa? Det brukar gå utmärkt att ge läraren en liten julklapp. Bland de lärare jag pratat med brukar julklapparnas värde variera mellan 5 och 200 kr. Bra julklappar är choklad, en personlig kaffemugg, te eller liknande.

Här ska du få tips på bra presenter och vad du bör undvika att ge läraren i julklapp!

Julklapp till läraren

Kanske vill du ge barnets lärare något extra när det börjar närma sig jul. I de lägre årskurserna blir ju lärarna väldigt omtryckta och fungerar som en extra förälder när du inte är närvarande. Kanske vill du köpa en liten julklapp till honom eller henne för att visa din uppskattning.

När man köper en julklapp till läraren är det viktigt att först kontrollera vilka regler som gäller för det i just din kommun. I vissa kommuner är det inte tillåtet att ge läraren julklappar för några större summor. Då är det tråkigt att sätta läraren i en lojalitetskonflikt, så att hon eller han behöver tacka nej till julklappen på grund av kommunens bestämmelser.

När jag läser om julklappar till lärare på nätet finns det ju exempel där lärare har fått både kaffemaskiner och dyra konjaksflaskor. Så ska det ju inte vara! En julklapp till läraren måste vara för rimliga belopp.

Julklappar som man kanske också bör undvika att ge läraren är halsband och smycken. Tanken kanske är fin, men det sätter press på läraren att bära smycket ofta. En lärare jag känner fick en stor statyett av en naken kvinna. Den var inte jätteuppskattad när han kom hem med den och visade frugan. Så små diskreta julklappar rekommenderas.

Det är ändå många som känner att de vill visa läraren lite extra uppmärksamhet när det är jul och ge en liten men fin julklapp.

Insamling till en gemensam julklapp

När jag var barn samlade alla elever ihop till en gemensam julklapp till läraren. Det kunde vara någon eller några tior per elev. Sedan tog en klassförälder hand om det hela och köpte en blomma eller en liten present till läraren.

Bland de lärare som jag har frågat så förekommer sådana gemensamma julklappar till lärarna väldigt sällan idag. Idag brukar eleverna ge läraren en varsin present om de ger någon.

Vill man samla in till en gemensam present så kanske en brunch på Häringe slott eller en julkorg med mysiga grejer som filtar, ljus, champagne osv.

Måste man ge läraren en julklapp?

Nej, man måste inte ge läraren en julklapp. Men det är många som tycker att det är en fin gest och ett bra sätt att visa läraren uppskattning på. Men det är inte ett krav att läraren ska ha en julklapp och alla ger heller inte något. Även om man väljer att inte ge läraren något vid jul innebär det inte att man tycker att läraren utför ett dåligt arbete på något sätt.

En julklapp till läraren måste vara frivilligt och om man anordnar gemensamma insamlingar till läraren bör det vara så små summor att alla familjer har råd med den. Skolan ska ju vara avgiftsfri och runt jul brukar det ändå vara mycket utgifter förknippat med skola och fritidsaktiviteter. Ett riktmärke som jag läste att någon kommun använde sig av var att skolan skulle få kosta max 100 kr per elev och termin, julklappar till läraren inräknat.

I andra kommuner har lärarna gått ut innan och bett om att inte få några julklappar. Även om man inte måste ge läraren en julklapp så är det de elever som upplever det som jobbigt att de inte har någon julklapp med sig.

Vad gäller för regler

Julklappar till lärare får inte vara för dyra, så klart. I olika kommuner ser reglerna olika ut. Men en blomma eller en liten present för runt hundralappen klassas inte som muta och behöver heller inte betalas skatt för.

När jag läste på om de regler som gäller hittade jag även exempel på julklappar som lärare fått som varit på tok för mycket, så som kaffemaskiner och dyr konjak.

Hur mycket får julklappen kosta?

Läraren har ju lön, så en julklapp ska bara vara ett sätt att visa uppskattning på. Julklappen behöver inte kosta så stora summor och ska heller inte göra det.

Det är också viktigt att det inte blir till något tvång och att elever som inte ger sin lärare någon julklapp mår dåligt över det.

De lärare jag pratat med brukar få julklappar mellan 5 och 200 kr.

Julklappar man kan göra själv

Ett bra alternativ till att köpa en julklapp till barnets lärare kan ju också vara att barnet syr, pysslar något eller skriver ett fint kort till läraren. Julklappen måste faktiskt inte kosta så mycket. Ett kort som barnet har gjort själv kan bli minst lika uppskattat som en köpt julklapp.

Små enkla presenter som min dotter gett sina lärare är en teckning, en mössa hon sytt, nyckelband och en shoppingkasse. Jag hjälpte henne att sy vantar till mössan, så att läraren fick ett helt set liksom. Det var mycket uppskattade julklappar.

Tips på bra julklappar till läraren

Det kan vara svårt att hitta bra julklappar att ge läraren. Att hitta en fin och personlig julklapp för under 200 kr, helst under 100 kr. Bra julklappar till läraren kan vara teer, en personlig kaffemugg, godis, doftljus, en mysig pläd, ett värmehjärta, badbomber, badsalt, spel, odlingsset, fågelmatare, metallpussel, chokladbomber, en fin skrivbok, choklad osv. Här är några fina julklappar att ge läraren.

Chokladtryfflar i strut
IQ-pussel i metall är leksaker som alla älskar!
En fågelmatare är trevligt att sätta utanför köksfönstret för att sitta och titta på fåglarna när man äter.
Ett odlingskit för att groddar är en kul julklapp att ge läraren.
Ett odlingskit för att groddar är en kul julklapp att ge läraren.
En fin kaffemugg som du fyller med godis eller kanske ett te och en fin tekula är en bra julklapp till läraren.
En lyxig julklapp att ge läraren är ett paket med badbomber.
Eller vill du kanske ge läraren ett extra lyxigt doftljus?
Kanske kan ni hitta en humörmugg som liknar läraren?
En fin pläd med ärmar att ha när hon eller han dricker te i soffan.
Doftljus brukar bli en omtyckt julklapp och de kostar inte så mycket heller.
Ett varmt hjärta att värma händerna på är mysigt på vintern.
En fin skål med godis brukar vara en uppskattad julklapp till läraren.
Lite fin choklad är en annan julklapp som många blir glada för att få.
Självvattnade söta krukor för att odla basilika, smultron mm.
En fin ask fylld med goda teer.
En fin ask fylld med goda teer.
Lakrits

Relaterade frågor

Vad kan man ge förskolepersonal i julklapp? Där passar det att ge något gemensamt till hela personalen kanske äppelmust, godis, kakor, tårta eller liknande. Fler tips på presenter till förskolepersonal kan du hitta här.

Julklapp Till Lärare
Rulla till toppen