Present till lärare – GUIDE med Exempel

Ibland vill man ge present till lärare. Men får man det? Hur mycket får presenten kosta utan att det räknas som muta? Och vad ska man i så fall ge i present eller julklapp till läraren?

Så, kan man ge läraren en present, vad får den kosta och vad ska man köpa? Det brukar gå utmärkt att ge läraren en liten present. Bland de lärare jag pratat med brukar presenternas värde variera mellan 5 och 200 kr. Bra presenter är choklad, en personlig kaffemugg, te eller liknande.

Present till en nyfödd baby
Present till en nyfödd baby
Present till lärare - GUIDE med Exempel
Kan man ge present till lärare och vad får de i så fall kosta?

Här ska du få tips på bra presenter och vad du bör undvika att ge läraren i present!

Present till lärare

Kanske vill du ge barnets lärare något extra när det börjar närma sig jul eller sommarlov. I de lägre årskurserna blir ju lärarna väldigt omtryckta och fungerar som en extra förälder när du inte är närvarande. Kanske vill du köpa en liten present till skolavslutningen eller julpresent till honom eller henne för att visa din uppskattning.

När man köper en present till läraren är det viktigt att först kontrollera vilka regler som gäller för det i just din kommun. I vissa kommuner är det inte tillåtet att ge läraren presetner för några större summor. Då är det tråkigt att sätta läraren i en lojalitetskonflikt, så att hon eller han behöver tacka nej till gåvan på grund av kommunens bestämmelser.

När jag läser om peresenter till lärare på nätet finns det ju exempel där lärare har fått både kaffemaskiner och dyra konjaksflaskor. Så ska det ju inte vara! En present till läraren måste vara för rimliga belopp.

En lärare jag känner fick en stor statyett av en naken kvinna. Den var inte jätteuppskattad när han kom hem med den och visade frugan. Så små diskreta presenter rekommenderas.

Det är ändå många som känner att de vill visa läraren lite extra uppmärksamhet när det är jul och ge en liten men fin julklapp eller present.

Insamling till en gemensam present till lärare

När jag var barn samlade alla elever ihop till en gemensam present till lärare. Det kunde vara någon eller några tior per elev. Sedan tog en klassförälder hand om det hela och köpte en blomma eller en liten present till läraren.

Bland de lärare som jag har frågat så förekommer sådana gemensamma present till lärare väldigt sällan idag. Idag brukar eleverna ge läraren en varsin present om de ger någon.

Vill man samla in till en gemensam julpresent eller skolavslutningspresent så kanske en brunch på Häringe slott eller en julkorg med mysiga grejer som filtar, ljus, champagne osv.

Måste man ge läraren en julklapp eller skolavslutningspresent?

Nej, man måste inte ge läraren en present. Men det är många som tycker att det är en fin gest och ett bra sätt att visa läraren uppskattning på. Men det är inte ett krav att läraren ska ha en presenter och alla ger heller inte något. Även om man väljer att inte ge läraren något vid jul eller skolavslutning innebär det inte att man tycker att läraren utför ett dåligt arbete på något sätt.

En present till lärare måste vara frivilligt och om man anordnar gemensamma insamlingar till läraren bör det vara så små summor att alla familjer har råd med den. Skolan ska ju vara avgiftsfri och runt jul brukar det ändå vara mycket utgifter förknippat med skola och fritidsaktiviteter. Ett riktmärke som jag läste att någon kommun använde sig av var att skolan skulle få kosta max 100 kr per elev och termin, presenter till läraren inräknat.

I andra kommuner har lärarna gått ut innan och bett om att inte få några presenter alls. Även om man inte måste ge läraren en gåva så är det de elever som upplever det som jobbigt att de inte har någon present med sig.

Vad gäller för regler

Presenter till lärare får inte vara för dyra, så klart. I olika kommuner ser reglerna olika ut. Men en blomma eller en liten present för runt hundralappen klassas inte som muta och behöver heller inte betalas skatt för.

När jag läste på om de regler som gäller hittade jag även exempel på gåvor som lärare fått som varit på tok för mycket, så som kaffemaskiner och konjak.

Hur mycket får en present till lärare kosta?

Läraren har ju lön, så en present ska bara vara ett sätt att visa uppskattning på. Presenten behöver inte kosta så stora summor och ska heller inte göra det.

Det är också viktigt att det inte blir till något tvång och att elever som inte ger sin lärare någon julklapp eller avslutningspresent mår dåligt över det.

De lärare jag pratat med brukar få presenter mellan 5 och 200 kr.

Presenter man kan göra själv

Ett bra alternativ till att köpa en present till barnets lärare kan ju också vara att barnet syr, pysslar något eller skriver ett fint kort till läraren. Julklappen eller presenten måste faktiskt inte kosta så mycket. Ett kort som barnet har gjort själv kan bli minst lika uppskattat som en köpt sak.

Små enkla present till lärare som min dotter gett sina lärare är en teckning, en mössa hon sytt, nyckelband och en shoppingkasse. Jag hjälpte henne att sy vantar till mössan, så att läraren fick ett helt set liksom. När hon slutade nian gav vi dem varsin chokladask, hembakta kakor, en blomma och ett tackkort där vi berättade hur mycket de och skolan har betytt för oss. Det var mycket uppskattade presenter.

Tips på bra gåvor till läraren

Det kan vara svårt att hitta bra saker att ge läraren. Att hitta en fin och personlig present för under 200 kr, helst under 100 kr. Bra presenter och julklappar till läraren kan vara teer, en personlig kaffemugg, godis, doftljus, en mysig pläd, ett värmehjärta, badbomber, badsalt, spel, odlingsset, fågelmatare, metallpussel, chokladbomber, en fin skrivbok, choklad osv. Här är några fina saker att ge läraren.

Chokladtryfflar i strut
IQ-pussel i metall är leksaker som alla älskar!
En fågelmatare är trevligt att sätta utanför köksfönstret för att sitta och titta på fåglarna när man äter.
Ett odlingskit för att groddar är en kul julklapp att ge läraren.
Ett odlingskit för att groddar är en kul present att ge läraren.
En fin kaffemugg som du fyller med godis eller kanske ett te och en fin tekula är en bra julklapp till läraren.
En lyxig sak att ge läraren är ett paket med badbomber.
Eller vill du kanske ge läraren ett extra lyxigt doftljus?
Kanske kan ni hitta en humörmugg som liknar läraren?
present till lärare
En fin pläd med ärmar att ha när hon eller han dricker te i soffan.
present till lärare
Doftljus brukar bli en omtyckt julklapp och de kostar inte så mycket heller.
Ett varmt hjärta att värma händerna på är mysigt på vintern.
present till lärare
En fin skål med godis brukar vara en uppskattad presen till läraren.
Lite fin choklad är en annan julklapp som många blir glada för att få.
present till lärare
Självvattnade söta krukor för att odla basilika, smultron mm. Perfekt sommarlovspresent.
En fin ask fylld med goda teer.
En fin ask fylld med goda teer.
present till lärare
Lakrits
En mugg är en bra present till lärare
present till lärare
Stämplar att använda i undervisningen.
Kanske en fin nyckelring att ge läraren i present.
present till lärare
En personlig anteckningsbok i present till lärare
Kanske någon lärare älskar böcker?
present till lärare
En kul present till läraren
En present till lärare kan vara praktiska saker också
present till lärare
Det kan också vara presenter för att reducera stress
Fröer är en bra och riktigt billig present till lärare
present till lärare
Kanske en rolig musmatta?

Relaterade frågor

Vad kan man ge förskolepersonal i julklapp? Där passar det att ge något gemensamt till hela personalen kanske äppelmust, godis, kakor, tårta eller liknande. Fler tips på presenter till förskolepersonal kan du hitta här.

 • Examenspresent för universitet eller högskoleexamen

  Examenspresent för universitet eller högskoleexamen

  Är du på jakt efter en examenspresent? En examen från universitet eller högskolan är den lyckligaste dagen i livet för många. Det finns inget bättre sätt att delta i firandet än att ge honom eller henne en fin examenspresent. Men vad där då en bra examenspresent för universitet eller högskol? En bra examenspresent till någon […]

  Läs mer..


 • Vad är en bra STUDENTPRESENT? Många roliga och unika idéer

  Vad är en bra STUDENTPRESENT? Många roliga och unika idéer

  Att ta studenten är kanske den mest betydelsefulla dagen i livet. Självklart vill du dela den glädjen och fira studenten tillsammans med honom eller henne. Men vad ska man ge i studentpresent? Vad är en bra studentpresent? En bra studentpresent är beständig. Den brukar vara ett smycke, en fin klocka, en tavla, böcker, aktier, designföremål […]

  Läs mer..


 • 10 gåvor för att visa uppskattning för din professor

  10 gåvor för att visa uppskattning för din professor

  Lärare är några av de mest minnesvärda människorna i en persons liv. De kan ge dig lektioner i livet som du kan använda även utanför klassrummet. Under dina utbildningsår kan du träffa en fantastisk professor som motiverar dig att lyckas. Och vad är ett bättre sätt att visa sin uppskattning på än att ge en […]

  Läs mer..


Present till lärare – GUIDE med Exempel
Rulla till toppen