Hur kan man tacka nej till presenter?

-PÅ ETT ARTIGT SÄTT

Under det hÀr Ärhundradet anses att tacka nej till en present vara oförskÀmt. Det finns dock undantag i vissa andra kulturer som anser att det Àr normen att vÀgra ta emot presenter innan man till slut accepterar den. Att ge en gÄva Àr ofta ett tecken pÄ kÀrlek, vÀnskap och medkÀnsla, men det finns vissa situationer dÀr det kan vara lÀttare att avvisa gÄvan Àn att ta emot den.

Du kan anvĂ€nda “tack, men nej tack” nĂ€r du tackar nej till en present. Tack köparen för tanken och ange skĂ€len till varför du tackar nej till presenten. Förutom att skicka ett tackbrev kan du sĂ€ga nej till den som ger gĂ„van. Men lĂ„t nejet vara artigt och med medkĂ€nsla.

Om du letar efter fler tekniker för att pÄ ett artigt sÀtt tackan nej till en present och kanske möjliga skÀl till varför mÀnniskor tackar nej till att ta emot gÄvor, Àr den hÀr artikeln nÄgot för dig. Du ska fÄ lÀra dig olika sÀtt att göra de. Jag kommer ocksÄ berÀtta huruvida det Àr fel av dig att inte ta emot en present eller ej. SÄ fortsÀtt lÀsa!

Varför mÀnniskor inte vill ta emot en present?

Kom ihÄg att om du inte vill att din vÀn eller kollega ska fortsÀtta ge dig presenter nÀr du inte vill ta emot dem, bör du alltid övervÀga vad det kan fÄ för reaktioner.

Följande Àr nÄgra av anledningarna till varför mÀnniskor inte vill ha gÄvor;

Att undvika förvÀntan att ge tillbaka

Har du nÄgonsin trÀffat mÀnniskor med mentaliteten att ingenting Àr gratis? Dessa typer av mÀnniskor har tanken att saker mÄste förtjÀnas och förtjÀnas.

DÀrför, om nÄgon har gett dem en gÄva, betyder det att de nu Àr i skuld till den personen och Àr skyldiga en gÄva i gengÀld. SÄ de kommer alltid att avvisa en gÄva för att undvika förvÀntningarna att ge nÄgot tillbaka.

De flesta fruktar uppmÀrksamhet eller att vara i rampljuset

En av de vanligaste orsakerna till att inte tycker om att ta emot gÄvor Àr rÀdslan för uppmÀrksamhet eller att vara i rampljuset. Dessa mÀnniskor kanske inte Àr rÀdda för förvÀntningarna att ge tillbaka, men de vill undvika att vara i rampljuset. Ofta kÀnner de sig obekvÀma nÀr alla tittar medan de öppnar en present och förvÀntningarna pÄ hur man ska agera.

Ibland tÀnker de flesta pÄ sig sjÀlva och sina kÀnslor. DÀrför kan det vara en utmaning att ge sÄdana mÀnniskor presenter.

Om nÄgon försöker köpa ens tillgivenhet

Du har kanske varit med om det samma, men trÀffade en fantastisk kille för mÄnga Är sedan. Allt var utmÀrkt tills han började köpa dyrare och dyrare presenter till mig. NÀr jag insÄg det började jag försöka avstyra alla presenter frÄn honom.

De flesta kommer inte att ta emot gÄvor av nÄgon som försöker köpa den, sÀrskilt i ett förhÄllande. Det Àr inte sÄ kul nÀr man fÄr kÀnslan av att förhÄllandet Àr en affÀrsuppgörelse istÀllet för romantiskt.

En person som inte Àlskar sig sjÀlva

Om du inte Àlskar dig sjÀlv kan det vara en anledning till att du inte tycker om att fÄ gÄvor. Som vi sa tidigare Àr gÄvan en kÀrlekshandling; dÀrför, om en person inte kÀnner att de förtjÀnar att ta emot kÀrlek, kan de tycka att det Àr jobbigt att fÄ en gÄva.

I sociala sammanhang som att ta emot gÄvor Àr sjÀlvkÀrlek den mest vÀrdefulla och kraftfulla gÄvan som alla kan ge sig sjÀlva. SÄ om du inte Àlskar dig sjÀlv blir det inte lÀtt att ta emot en gÄva.

Om de redan har föremÄlet ifrÄga

Även om det Ă€r ovanligt att frĂ„ga nĂ„gon vad du ska fĂ„ för dem som en gĂ„va, vill de flesta inte ha en present som de redan har. DĂ€rför, om nĂ„gon mĂ€rker att du har gett dem ett föremĂ„l de redan har, kanske de inte vill ha det. Även om de tar emot föremĂ„let kommer det bara att vara för att inte förarga eller sĂ„ra givaren.

Jag köpte en gÄng min lilla dotter en rosa nallebjörn som födelsedagspresent. Senare insÄg jag att hon inte lade den i sÀngen bland sina bÀsta leksaker. Anledning!? Jag hade köpt henne samma typ av nalle som hon fick i julklapp.

KÀnsla av förlÀgenhet för att verka sjÀlvisk eller ytlig

Ibland vill mÀnniskor inte ta emot gÄvor eftersom de kan kÀnna sig generade över att verka sjÀlviska eller ytliga. Om dessa mÀnniskor gillar gÄvan kan de oroa sig för att det visar att de inte vÀrdesÀtter relationen eftersom de gÀrna vill ha saker.

Om du befinner dig i en sÄdan position, kom ihÄg att givande och mottagande oftare handlar om relationen Àn sjÀlva objektet. SÄ kÀnn dig inte generad!

Om gÄvan kommer frÄn deras ex

De flesta kommer att avvisa gÄvor som kommer frÄn deras ex. SÄdana mÀnniskor lever med mantrat att det Àr bÀttre att inte vÀcka den björn som sover. DÀrför kan ingen gÄva frÄn den person som pÄminner dem om deras spruckna förhÄllande vara godtagbar.  

Om du Àr bland de personer som avskyr ditt exs gÄva kan du genast uttrycka dina kÀnslor och lÄta personen veta att du inte vill ta emot gÄvor i framtiden.

Om de inte gillar givaren

Korrelationen mellan givaren och mottagaren Ă€r en viktig aspekt av att fĂ„ en gĂ„va. Om mottagaren inte gillar givaren vill de inte ha nĂ„gon gĂ„va frĂ„n dem. Å andra sidan kommer en vacker inslagning automatiskt att göra mottagaren glad över att ha gĂ„van.

Jag lÀrde mig detta frÄn mitt ex. Medan vi fortfarande trÀffades Àlskade jag allt han köpte Ät mig. Han Àlskade ocksÄ de saker jag gav honom som present, antingen som födelsedagspresenter eller julklappar. NÀr vi gick separerade ville jag aldrig fÄ nÄgot frÄn honom.

Om de inte gillar gÄvan

Förutom att man inte gillar givaren, kan det ocksÄ vara svÄrt att ta emot presenter som man inte tycker om.

NÀr jag jag vÀxte upp vÀgrade min kompis alltid ta emot presenter frÄn sin moster, mostern förstod helt enkelt inte vad hon gillade. Och det vÀrsta var kanske att mostern aldrig heller brydde sig om att frÄga.

Om du ger en gÄva till en person som inte gillar den, kommer de inte att anvÀnda den, och den kommer att ligga i ett skÄp tills de kastar den eller ger bort den. Olika mÀnniskor har olika prioriteringar, och de flesta kommer inte att ta emot en gÄva som de inte tycker om.

Om Givaren vill visa upp nÄgot för andra

Har du nÄgon gÄng fÄtt en present dÀr givaren gett den för att visa upp nÄgot för andra mÀnniskor.

Personer med sÄdana karaktÀrer kommer att köpa en gÄva för att bevisa för andra mÀnniskor att de har gett dig nÄgot extra fint, och de tÀnker inte ens tvÄ gÄnger innan de nÀmner för andra mÀnniskor vad de gav dig och hur mycket de anstrÀnger sig för att skaffa gÄvan Ät dig. 

Det Àr inte mÄnga som tar emot en gÄva frÄn givare som vill skryta för andra. Jag har haft att göra med sÄdana mÀnniskor tidigare och ibland vill jag bara ge tillbaka presenten till dem. NÀr allt kommer omkring, varför fick du den egentligen?

Om presenten inte Àr personlig

Om du ger en gÄva för att bara ge, kanske mottagaren inte vill ha den eftersom de inte kÀnner att den var speciellt riktad till dem.

Jag kommer ihÄg en vÀn som tog examen och fick ett vÀlbetalt jobb innan alla andra i vÄr grupp. Han hade en attityd att köpa onödigt dyra och opersonliga gÄvor för att bevisa att han hade rÄd med dyra saker. Killen brydde sig inte vad han köpte i present, sÄ lÀnge det var dyrt.

KÀnsla av ovÀrdighet

Vissa mÀnniskor tar inte emot en gÄva pÄ grund av kÀnslan av att de inte förtjÀnar det. SÄdana personer kommer inte att ta emot presenten, oavsett hur bra present du köpt till dem.

Min son Àr ett exempel. En dag köpte jag en gÄva för att uppmuntra honom till hans akademiska prestationer. Han tyckte att han inte förtjÀnade presenten bara för att han presterade i genomsnitt.

Är det dĂ„ligt att inte ta emot en gĂ„va?

Generellt Ă€r det inte sĂ„ bra att inte ta emot en gĂ„va. Även om du inte gillar presenten Ă€r det viktigt att ta emot den och att lĂ„ta givaren veta hur mycket du uppskattade gĂ„van.

Det finns dock undantag frÄn denna regel; intentionerna bakom, och mottagarens smak och preferenser, bland annat.  

Jag förstÄr inte varför nÄgon ska ta emot en gÄva de anser vara onödig, sÀrskilt om den ges med fel avsikt eller ett dolt motiv. Men om den ges med goda avsikter och utan baktankar, bör du inte tacka nej till presenten.

Om du hittar nÄgon som försöker fÄ en gentjÀnst eller om du kÀnner att det finns en dold agenda eller nÄgot som inte Àr helt rÀtt, Àr det förmodligen lÀttare att tacka nej till presenten.  

Dessutom ger vissa mÀnniskor extravaganta gÄvor för att skapa en kÀnsla av skuld. I det hÀr fallet kan du tacka nej till en sÄdan gÄva utan att oroa dig för att verka oförskÀmd.

Men om du uppfattar individen som en avsiktlig manipulator, acceptera gĂ„van utan en kĂ€nsla av skuld. Vad du behöver sĂ€ga Ă€r “tack sĂ„ mycket” och gĂ„ vidare.

Å andra sidan tycker sĂ€kert mĂ„nga mĂ€nniskor att det Ă€r en dĂ„lig idĂ© att vĂ€gra ta emot en present. De anser att man inte kan vĂ€gra att ta emot en gĂ„va som man inte tycker om. Är du en av dem sĂ„ kan du vĂ€lja att ta emot presenten och ge den vidare till nĂ„gon annan som faktiskt tycker om den.

NÀr allt kommer omkring har vi alla rÀtt att vÀlja om vi vill ta emot eller inte ta emot en gÄva.

Hur man tackar man nej en gÄva pÄ ett artigt sÀtt?

Även om du inte gillar en gĂ„va och planerar att tacka nej till den, mĂ„ste du göra det artigt och med mycket respekt för givaren oavsett deras avsikter. Ja, jag vet att det finns tillfĂ€llen nĂ€r du kĂ€nner dig orolig att ta emot en gĂ„va, och du hör en liten röst inuti dig som sĂ€ger, “LĂ€mna tillbaka den!! “. Gör det, men gör det artigt.

Men först, lÄt oss titta pÄ varför det Àr viktigt att avvisa en gÄva.

Anledningar till att tacka nej till en present

DÀrför kan det vara bra för en relation att vara Àrlig nÀr man tackar nej till en present. Vad kan man göra om man fÄr nÄgot i present som man redan har?

  1.  Om du till exempel fortsÀtter att acceptera en gÄva frÄn ditt ex, kanske det inte kÀnns rÀtt för din nuvarande partner.
  2. Antag att du lÄter en vÀn eller en kollega fortsÀtta att ge dig dyra gÄvor hela tiden. I det hÀr fallet finns det chanser att presentgivaren utövar ett dominerande beteende i förhÄllandet.
  3. Att avvisa en gÄva pÄ arbetsplatsen Àr ocksÄ viktigt, sÀrskilt om du inte vill komma i trubbel med företagspolitiken.
  4. Att ta emot en gÄva frÄn nÄgon vars avsikter inte Àr klara kan lÀmna utrymme för mÄnga antaganden i relationen. Till exempel, om din dejt ger dig dyra gÄvor direkt efter första dejten.

Och dÀrför;

Nedan följer artiga och enkla sÀtt att tacka nej till en gÄva;

SĂ€g “Tack”

Det bĂ€sta sĂ€ttet att artigt avvisa en gĂ„va Ă€r att sĂ€ga “tack”. I detta scenario anvĂ€nder du ett tackkort för att be givaren om ursĂ€kt. Anteckningen förklarar varför du befinner dig i en situation dĂ€r du inte kunde acceptera deras gĂ„va.

Medan du anvÀnder ett tackkort för att tacka nej till en gÄva, gör du givaren medveten om att du ÀndÄ Àr tacksam. Tacka dem ocksÄ för omtanken och ange den verkliga anledningen.

Du kan sĂ€ga nĂ„got som “Det Ă€r en trevlig tanke, men jag kan tyvĂ€rr inte ta emot din gĂ„va.” Eller, “tack, men jag kan inte ta emot den hĂ€r gĂ„van, jag uppskattar den dock.”

SĂ€g “NEJ tack” försiktigt

AnvĂ€ndningen av “NEJ tack” för att tacka nej till en gĂ„va kan lĂ„ta oförskĂ€md och konventionell, men det Ă€r ett sĂ€tt att avvisa en gĂ„va artigt Det skulle dock vara bĂ€st om du övade konsten att sĂ€ga ett “nej tack” till en gĂ„va pĂ„ ett skonsamt sĂ€tt.

Detta beror pÄ att avvisande av en gÄva kan skada den som ger dig gÄvan oavsett anledning som ligger bakom den. 

Du kan följa följande regler för att förhindra att den hÀr vÀgran att ta emot presenten ska pÄverka er relation. De fungerar för mig!

  • Ge ett leende: Visste du att ett leende kan göra underverk? Ett leende Ă€r ett utmĂ€rkt sĂ€tt att lĂ„ta givaren veta att det inte Ă€r illa ment.
  • Ge tillbaka gĂ„van tillsammans med ett tackkort: Att du inte tar emot gĂ„van kan inte Ă€ndra det faktum att personen spenderade sina pengar och tid pĂ„ att vĂ€lja ut en present till dig. SĂ„ skicka gĂ€rna ett tackkort!
  • Se till att du inte skickar en present tillbaka: Om du skickar tillbaka presenten, kanske du funderar pĂ„ att ge dem nĂ„got tillbaka, kanske för att bli av med det dĂ„liga samvetet. Men undvik att köpa dem en present för att be om ursĂ€kt.

Gör dina ord enkla och undvik dramatik

Oavsett hur du vill lösa situationen, se till att dina ord Àr enkla och utan dramatik. Ibland Àr det inte ett mÄste du förklara varför, men om det behövs, hÄll det kort. Du bör ocksÄ vara bestÀmd i ditt beslut.

Kom ihÄg att vissa mÀnniskor vill manipulera dig för att Àndra ditt beslut.

Prata med givaren privat

För att undvika vissa hÀndelser kan du ocksÄ prata med givaren privat. Denna handling visar en mognad frÄn din sida. Det Àr bÀst om du var angelÀgen och sjÀlvsÀker.

Förklara för dem artigt varför du inte kan acceptera deras gÄva. Gör konversationen trevlig och förstÄelig. Du kan till och med göra det över en kopp kaffe!

Visa att du beklagar att du avböjer gÄvan

Det finns stunder dÀr du genast kan uttrycka dina kÀnslor och lÄta personen veta att du inte vill ta emot gÄvor, men det Àr alltid klokt att visa att du beklagar att du tackar nej.

Även utan ett skriftligt dokument kan du Ă€ndĂ„ uttrycka dina skĂ€l tydligt och noggrant. Du kan fortfarande visa varför du mĂ„ste avvisa gĂ„van och visa att du Ă€r ledsen för det.

Meddela din överordnade

Denna regel gÀller frÀmst pÄ arbetsplatsen. Om du tackar nej till en gÄva frÄn en kund kan du förklara din arbetsplatspraxis för dem. Men om de Àr ihÀrdiga kan du meddela din överordnade.

Chefen kanske skulle kunna förklara hövligt för dem företagets policy angÄende gÄvor till anstÀllda.    

Om personen verkligen inte Àr medveten om situationen kan det hjÀlpa dem att förstÄ och undvika att upprepa detta med nÄgon annan pÄ kontoret.

Var inte brutalt Àrlig

Var inte brutalt uppriktig, sĂ€rskilt nĂ€r du tackar nej till en present. Speciellt inte en present frĂ„n ditt ex eller en person som du haft en relation med. Att vara Ă€rlig betyder inte nödvĂ€ndigtvis att du ska sĂ€ga “Jag gillar inte dig” eller “Jag kan inte förestĂ€lla mig att vara med dig”.

Du kan bara sÀga att du vÀrdesÀtter deras vÀnskap och erkÀnner deras kÀnslor för dig, men du vill hÄlla sakerna mellan er pÄ ett neutralt plan.

Förklara för dem varför du inte vill ha en present

Som vi sÄg tidigare, finns det olika skÀl till varför mÀnniskor inte vill ha en gÄva. Om du Àr en av dem kan du göra ditt uttalande tydligt för givaren, men rimligt. Om du inte kan ta emot en gÄva pÄ grund av förvÀntningarna, lÄt dem veta det. Oavsett orsaken, sÀg det pÄ ett artigt sÀtt.

FöreslÄ alternativ

Om du inte vill att givaren ska kÀnna sig förolÀmpad kan du föreslÄ ett alternativ. Sociala experter tipsar om att om du har en person i din nÀrhet som Àr vÀldigt dÄlig pÄ att ge bra presenter, men att du inte vill förolÀmpa, föreslÄ dÄ istÀllet alternativ som till exempel pengar till vÀlgörenhet istÀllet.

Det lÄter kanske absurt, men det Àr ett sÀtt om du vill slippa tacka nej till presenter i fortsttningen.

Du kan be om presentens gÄva

Ett annat sÀtt att avvisa en gÄva artigt Àr att sÀga till givaren att du föredrar gÄvan av hans eller hennes nÀrvaro. Detta kan dock bero pÄ individen och omstÀndigheterna.

Till exempel, om givaren Àr nÄgon nÀra, som verkligen vill ge dig nÄgot du vill, kan du förmodligen hoppa över den hÀr typen av diskussioner och bara be om vad du vill. 

KĂ€llor

https://thoughtscount.com.au/blogs/news/5-reasons-people-dont-want-to-receive-gifts

https: //www.quora.com/Is-it-ok-to-refuse-a-gift

https://giftcanyon.com/when-and-how-to-gracefully-decline-a-gift/

https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/how-politely-avoid-getting-unwanted-gifts-ncna1096121