Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Hur kan man tacka nej till presenter?

Hur kan man tacka nej till presenter på ett artigt sätt? Under det här århundradet anses att tacka nej till en present vara oförskämt. Det finns dock undantag i vissa andra kulturer som anser att det är normen att vägra ta emot presenter innan man till slut accepterar den. Att ge en gåva är ofta ett tecken på kärlek, vänskap och medkänsla, men det finns vissa situationer där det kan vara lättare att avvisa gåvan än att ta emot den.

Hur kan man tacka nej till presenter? Du kan använda ”tack, men nej tack” när du tackar nej till en present. Tack köparen för tanken och ange skälen till varför du tackar nej till presenten. Förutom att skicka ett tackbrev kan du säga nej till den som ger gåvan. Men låt nejet vara artigt och med medkänsla.

Hur kan man tacka nej till presenter?

Anledningar till att människor inte vill ta emot en present?

Om du letar efter fler tekniker för att på ett artigt sätt tackan nej till en present och kanske möjliga skäl till varför människor tackar nej till att ta emot gåvor, är den här artikeln något för dig. Du ska få lära dig olika sätt att göra de. Jag kommer också berätta huruvida det är fel av dig att inte ta emot en present eller ej. Så fortsätt läsa!

Kom ihåg att om du inte vill att din vän eller kollega ska fortsätta ge dig presenter när du inte vill ta emot dem, bör du alltid överväga vad det kan få för reaktioner.

Följande är några av anledningarna till varför människor inte vill ha gåvor;

Att undvika förväntan att ge tillbaka

Har du någonsin träffat människor med mentaliteten att ingenting är gratis? Dessa typer av människor har tanken att saker måste förtjänas och förtjänas.

Därför, om någon har gett dem en gåva, betyder det att de nu är i skuld till den personen och är skyldiga en gåva i gengäld. Så de kommer alltid att avvisa en gåva för att undvika förväntningarna att ge något tillbaka.

De flesta ogillar uppmärksamhet och vill inte vara i rampljuset

En av de vanligaste orsakerna till att inte tycker om att ta emot gåvor är rädslan för uppmärksamhet eller att vara i rampljuset. Dessa människor kanske inte är rädda för förväntningarna att ge tillbaka, men de vill undvika att vara i rampljuset. Ofta känner de sig obekväma när alla tittar medan de öppnar en present och förväntningarna på hur man ska agera.

Ibland tänker de flesta på sig själva och sina känslor. Därför kan det vara en utmaning att ge sådana människor presenter.

Om någon försöker köpa ens tillgivenhet

Du har kanske varit med om det samma, men träffade en fantastisk kille för många år sedan. Allt var utmärkt tills han började köpa dyrare och dyrare presenter till mig. När jag insåg det började jag försöka avstyra alla presenter från honom.

De flesta kommer inte att ta emot gåvor av någon som försöker köpa den, särskilt i ett förhållande. Det är inte så kul när man får känslan av att förhållandet är en affärsuppgörelse istället för romantiskt.

Om man inte tycker om sig själv

Om du inte älskar dig själv kan det vara en anledning till att du inte tycker om att få gåvor. Som vi sa tidigare är gåvan en kärlekshandling; därför, om en person inte känner att de förtjänar att ta emot kärlek, kan de tycka att det är jobbigt att få en gåva.

I sociala sammanhang som att ta emot gåvor är självkärlek den mest värdefulla och kraftfulla gåvan som alla kan ge sig själva. Så om du inte älskar dig själv blir det inte lätt att ta emot en gåva.

Om man redan har föremålet ifråga

Även om det är ovanligt att fråga någon vad du ska få för dem som en gåva, vill de flesta inte ha en present som de redan har. Därför, om någon märker att du har gett dem ett föremål de redan har, kanske de inte vill ha det. Även om de tar emot föremålet kommer det bara att vara för att inte förarga eller såra givaren.

Jag köpte en gång min lilla dotter en rosa nallebjörn som födelsedagspresent. Senare insåg jag att hon inte lade den i sängen bland sina bästa leksaker. Anledning!? Jag hade köpt henne samma typ av nalle som hon fick i julklapp.

Känsla av förlägenhet för att verka självisk eller ytlig

Ibland vill människor inte ta emot gåvor eftersom de kan känna sig generade över att verka själviska eller ytliga. Om dessa människor gillar gåvan kan de oroa sig för att det visar att de inte värdesätter relationen eftersom de gärna vill ha saker.

Om du befinner dig i en sådan position, kom ihåg att givande och mottagande oftare handlar om relationen än själva objektet. Så känn dig inte generad!

Om man får gåvan från sitt ex

De flesta kommer att avvisa gåvor som kommer från deras ex. Sådana människor lever med mantrat att det är bättre att inte väcka den björn som sover. Därför kan ingen gåva från den person som påminner dem om deras spruckna förhållande vara godtagbar.  

Om du är bland de personer som avskyr ditt exs gåva kan du genast uttrycka dina känslor och låta personen veta att du inte vill ta emot gåvor i framtiden.

Hur kan man tacka nej till presenter om man inte gillar givaren?

Korrelationen mellan givaren och mottagaren är en viktig aspekt av att få en gåva. Om mottagaren inte gillar givaren vill de inte ha någon gåva från dem. Å andra sidan kommer en vacker inslagning automatiskt att göra mottagaren glad över att ha gåvan.

Jag lärde mig detta från mitt ex. Medan vi fortfarande träffades älskade jag allt han köpte åt mig. Han älskade också de saker jag gav honom som present, antingen som födelsedagspresenter eller julklappar. När vi gick separerade ville jag aldrig få något från honom.

Om man ogillar presenten

Förutom att man inte gillar givaren, kan det också vara svårt att ta emot presenter som man inte tycker om.

När jag jag växte upp vägrade min kompis alltid ta emot presenter från sin moster, mostern förstod helt enkelt inte vad hon gillade. Och det värsta var kanske att mostern aldrig heller brydde sig om att fråga.

Om du ger en gåva till en person som inte gillar den, kommer de inte att använda den, och den kommer att ligga i ett skåp tills de kastar den eller ger bort den. Olika människor har olika prioriteringar, och de flesta kommer inte att ta emot en gåva som de inte tycker om.

Om givaren vill visa upp något för andra

Har du någon gång fått en present där givaren gett den för att visa upp något för andra människor.

Personer med sådana karaktärer kommer att köpa en gåva för att bevisa för andra människor att de har gett dig något extra fint, och de tänker inte ens två gånger innan de nämner för andra människor vad de gav dig och hur mycket de anstränger sig för att skaffa gåvan åt dig. 

Det är inte många som tar emot en gåva från givare som vill skryta för andra. Jag har haft att göra med sådana människor tidigare och ibland vill jag bara ge tillbaka presenten till dem. När allt kommer omkring, varför fick du den egentligen?

Om presenten inte är personlig

Om du ger en gåva för att bara ge, kanske mottagaren inte vill ha den eftersom de inte känner att den var speciellt riktad till dem.

Jag kommer ihåg en vän som tog examen och fick ett välbetalt jobb innan alla andra i vår grupp. Han hade en attityd att köpa onödigt dyra och opersonliga gåvor för att bevisa att han hade råd med dyra saker. Killen brydde sig inte vad han köpte i present, så länge det var dyrt.

Känsla av ovärdighet

Vissa människor tar inte emot en gåva på grund av känslan av att de inte förtjänar det. Sådana personer kommer inte att ta emot presenten, oavsett hur bra present du köpt till dem.

Min son är ett exempel. En dag köpte jag en gåva för att uppmuntra honom till hans akademiska prestationer. Han tyckte att han inte förtjänade presenten bara för att han presterade i genomsnitt.

Är det dåligt att inte ta emot en gåva?

Generellt är det inte så bra att inte ta emot en gåva. Även om du inte gillar presenten är det viktigt att ta emot den och att låta givaren veta hur mycket du uppskattade gåvan.

Det finns dock undantag från denna regel; intentionerna bakom, och mottagarens smak och preferenser, bland annat.  

Jag förstår inte varför någon ska ta emot en gåva de anser vara onödig, särskilt om den ges med fel avsikt eller ett dolt motiv. Men om den ges med goda avsikter och utan baktankar, bör du inte tacka nej till presenter.

Om du hittar någon som försöker få en gentjänst eller om du känner att det finns en dold agenda eller något som inte är helt rätt, är det förmodligen lättare att tacka nej till presenten.  

Dessutom ger vissa människor extravaganta gåvor för att skapa en känsla av skuld. I det här fallet kan du tacka nej till en sådan gåva utan att oroa dig för att verka oförskämd.

Men om du uppfattar individen som en avsiktlig manipulator, acceptera gåvan utan en känsla av skuld. Vad du behöver säga är ”tack så mycket” och gå vidare.

Å andra sidan tycker säkert många människor att det är en dålig idé att vägra ta emot en present. De anser att man inte kan vägra att ta emot en gåva som man inte tycker om. Är du en av dem så kan du välja att ta emot presenten och ge den vidare till någon annan som faktiskt tycker om den.

När allt kommer omkring har vi alla rätt att välja om vi vill ta emot eller inte ta emot en gåva.

Hur man tackar man nej en gåva på ett artigt sätt?

Även om du inte gillar en gåva och planerar att tacka nej till den, måste du göra det artigt och med mycket respekt för givaren oavsett deras avsikter. Ja, jag vet att det finns tillfällen när du känner dig orolig att ta emot en gåva, och du hör en liten röst inuti dig som säger, ”Lämna tillbaka den!! ”. Gör det, men gör det artigt.

Men först, låt oss titta på varför det är viktigt att avvisa en gåva.

Anledningar till att du väljer att tacka nej till presenter

Därför kan det vara bra för en relation att vara ärlig när man tackar nej till en present. Vad kan man göra om man får något i present som man redan har?

  1.  Om du till exempel fortsätter att acceptera en gåva från din ex-pojkvän, kanske det inte känns rätt för din nuvarande partner.
  2. Antag att du låter en vän eller en kollega fortsätta att ge dig dyra gåvor hela tiden. I det här fallet finns det chanser att presentgivaren utövar ett dominerande beteende i förhållandet.
  3. Att avvisa en gåva på arbetsplatsen är också viktigt, särskilt om du inte vill komma i trubbel med företagspolitiken.
  4. Att ta emot en gåva från någon vars avsikter inte är klara kan lämna utrymme för många antaganden i relationen. Till exempel, om din dejt ger dig dyra gåvor direkt efter första dejten.

Och därför;

Nedan följer artiga och enkla sätt att tacka nej till en gåva

Säg ”Tack”

Det bästa sättet att artigt avvisa en gåva är att säga ”tack”. I detta scenario använder du ett tackkort för att be givaren om ursäkt. Anteckningen förklarar varför du befinner dig i en situation där du inte kunde acceptera deras gåva.

Medan du använder ett tackkort för att tacka nej till en gåva, gör du givaren medveten om att du ändå är tacksam. Tacka dem också för omtanken och ange den verkliga anledningen.

Du kan säga något som ”Det är en trevlig tanke, men jag kan tyvärr inte ta emot din gåva.” Eller, ”tack, men jag kan inte ta emot den här gåvan, jag uppskattar den dock.” När du väljer att tacka nej till presenter.

Säg ”NEJ tack” försiktigt

Användningen av ”NEJ tack” för att tacka nej till en gåva kan låta oförskämd och konventionell, men det är ett sätt att avvisa en gåva artigt Det skulle dock vara bäst om du övade konsten att säga ett ”nej tack” till en gåva på ett skonsamt sätt.

Detta beror på att avvisande av en gåva kan skada den som ger dig gåvan oavsett anledning som ligger bakom den. 

Du kan följa följande regler för att förhindra att den här vägran att ta emot presenten ska påverka er relation. De fungerar för mig!

  • Ge ett leende: Visste du att ett leende kan göra underverk? Ett leende är ett utmärkt sätt att låta givaren veta att det inte är illa ment.
  • Ge tillbaka gåvan tillsammans med ett tackkort: Att du inte tar emot gåvan kan inte ändra det faktum att personen spenderade sina pengar och tid på att välja ut en present till dig. Så skicka gärna ett tackkort!
  • Se till att du inte skickar en present tillbaka: Om du skickar tillbaka presenten, kanske du funderar på att ge dem något tillbaka, kanske för att bli av med det dåliga samvetet. Men undvik att köpa dem en present för att be om ursäkt.

Gör dina ord enkla och undvik dramatik

Oavsett hur du vill lösa situationen, se till att dina ord är enkla och utan dramatik. Ibland är det inte ett måste du förklara varför, men om det behövs, håll det kort. Du bör också vara bestämd i ditt beslut.

Kom ihåg att vissa människor vill manipulera dig för att ändra ditt beslut.

Prata med givaren privat

För att undvika vissa händelser kan du också prata med givaren privat. Denna handling visar en mognad från din sida. Det är bäst om du var angelägen och självsäker.

Förklara för dem artigt varför du inte kan acceptera deras gåva. Gör konversationen trevlig och förståelig. Du kan till och med göra det över en kopp kaffe! Det är viktigt att givaren förstår ditt motiv för att tacka nej till presenter.

Visa att du beklagar att du avböjer gåvan

Det finns stunder där du genast kan uttrycka dina känslor och låta personen veta att du inte vill ta emot gåvor, men det är alltid klokt att visa att du beklagar att du tackar nej.

Även utan ett skriftligt dokument kan du ändå uttrycka dina skäl tydligt och noggrant. Du kan fortfarande visa varför du måste avvisa gåvan och visa att du är ledsen för det.

Meddela din överordnade

Denna regel gäller främst på arbetsplatsen. Om du ska tacka nej till presenter från en kund kan du förklara din arbetsplatspraxis för dem. Men om de är ihärdiga kan du meddela din överordnade.

Chefen kanske skulle kunna förklara hövligt för dem företagets policy angående gåvor till anställda.    

Om personen verkligen inte är medveten om situationen kan det hjälpa dem att förstå och undvika att upprepa detta med någon annan på kontoret.

Var inte brutalt ärlig när du ska tacka nej till presenter

Var inte brutalt uppriktig, särskilt när du tackar nej till en present. Speciellt inte en present från ditt ex eller en person som du haft en relation med. Att vara ärlig betyder inte nödvändigtvis att du ska säga ”Jag gillar inte dig” eller ”Jag kan inte föreställa mig att vara med dig”.

Du kan bara säga att du värdesätter deras vänskap och erkänner deras känslor för dig, men du vill hålla sakerna mellan er på ett neutralt plan.

Förklara för dem varför du inte vill ha en present

Som vi såg tidigare, finns det olika skäl till varför människor inte vill ha en gåva. Om du är en av dem kan du göra ditt uttalande tydligt för givaren, men rimligt. Om du inte kan ta emot en gåva på grund av förväntningarna, låt dem veta det. Oavsett orsaken, säg det på ett artigt sätt.

Föreslå alternativ om du väljer att tacka nej til presenter

Om du inte vill att givaren ska känna sig förolämpad kan du föreslå ett alternativ. Sociala experter tipsar om att om du har en person i din närhet som är väldigt dålig på att ge bra presenter, men att du inte vill förolämpa, föreslå då istället alternativ som till exempel pengar till välgörenhet istället.

Det låter kanske absurt, men det är ett sätt om du vill slippa tacka nej till presenter i fortsttningen.

Du kan be om presentens gåva

Ett annat sätt att avvisa en gåva artigt är att säga till givaren att du föredrar gåvan av hans eller hennes närvaro. Detta kan dock bero på individen och omständigheterna.

Till exempel, om givaren är någon nära, som verkligen vill ge dig något du vill, kan du förmodligen hoppa över den här typen av diskussioner och bara be om vad du vill. 

Källor

https://www.bestgiftadviser.com/rude-return-decline-gifts/

https: //www.quora.com/Is-it-ok-to-refuse-a-gift

https://giftcanyon.com/when-and-how-to-gracefully-decline-a-gift/

https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/how-politely-avoid-getting-unwanted-gifts-ncna1096121

Liknande inlägg

Hur kan man tacka nej till presenter?
Rulla till toppen