Den här sidan innehåller sponsrade länkar: Vi kan få en liten del av försäljningen om du handlar.

Bra Presenter

Där varje gåva blir ett minnesvärt ögonblick!

Vad ska man göra när någon ber om att få tillbaka en present?

Människor i relationer byter gåvor hela tiden. Julklappar. Födelsedagspresenter. Bröllopsgåvor. Under förhållandets gång verkar det som om det kommer att vara för evigt. Men människor förändras, och ibland de väljer att skilja sig. Det är sorgligt men sant. Gåvor kan framstå som ett vackert minne eller som en bild av ett kränkande förhållande. Men vad ska man göra när någon ber om att få tillbaka en present de har gett dig?

Du kanske tänker att du har fått presenten med avsikten att du skulle ha den. Om de ändrar sig senare är det inte ditt fel. Men det är fortfarande ”bästa praxis” att returnera gåvan om givaren vill ha tillbaka den.

VAD MAN SKA GÖRA NÄR NÅGON BER OM ATT FÅ TILLBAKA EN PRESENT DU FÅTT?

Ge det bara tillbaka. Det är inte värt besväret, du vill inte att något ska påminna dig om den personen. Men om du inte har något emot den ständiga påminnelsen kan du ändå välja att behålla den. Om du är intresserad av att veta vad du ska göra när någon ber om att få tillbaka en gåva, fortsätt läsa.

Vad man ska göra när någon vill ha tillbaka en present?

Det är aldrig en lycklig upplevelse när någon ber om att tillbaka en present du fått. Att be om en gåva tillbaka kan vara pinsamt för alla inblandade. Det enda positiva med det är att det inte är du som ber om att få tillbaka en present.

Du kanske känner till motivet bakom gåvan i första hand. Kanske var det din födelsedag, en speciell helgdag eller bröllop. Det kan vara svårt att förstå varför när någon ber om att få tillbaka en present.

I det här läget bör du returnera gåvan när du kan. Personen kan vara i en tuffare situation än du föreställer dig. De kan vara rädda för att förklara situationen för dig. De kan ha sina skäl.

Men innan du returnerar gåvan, försök ta reda på varför de ber dig lämna tillbaka den. Det är möjligt att de behöver din hjälp mer än de behöver tillbaka gåvan.

Ibland kan det vara uppenbart varför de ber om att få tillbaka en present. Om du nyligen bröt en relation med personen, det var en skakigt uppbrott, eller du sårade deras känslor på något sätt. I vissa fall vill du behålla gåvan eftersom avsikten var att du skulle ha den när de gav den till dig.

I andra fall vill du glömma förhållandet och inte vill att något ska påminna dig om det. Men om de ber om det ur det blå, försök fråga dem vad som är fel.

Går de igenom några ekonomiska problem och vill ha tillbaka gåvan så att de kan sälja den? Kanske är de rädda för att berätta om det. Dessutom kanske de vill skada dig känslomässigt.

Allt som allt, oavsett om du bestämmer dig för att lämna tillbaka den eller inte, är det fortfarande problematiskt.

Om någon ger dig pengar kan de ber om dem tillbaka

Pengar är en känslig fråga mellan vänner och familj. Först måste du avgöra om det gavs som en gåva eller ett lån.

Ibland ger människor dig pengar när de har mycket av det. Och när deras omständigheter ändras kan de be dig betala tillbaka. Men du kanske har spenderat det och har inte tillräckligt för att betala tillbaka dem. I så fall be dem om ursäkt. Det finns verkligen inget du kan göra för att ge tillbaka dem. Men om det var ett lån måste du betala tillbaka det. Speciellt om det var ett stort lån.

I båda fallen är det svårt för dem att be om pengarna tillbaka. Så var så försiktig som du kan. Försäkra dem om att du returnerar den så snart du kan eftersom du inte vet vad de går igenom.

Vanligtvis kommer folk inte att be om pengarna tillbaka om de inte är i en tuff situation och behöver pengarna. Du måste tänka tillbaka till den tid då de gav dig pengarna. Fanns det någon överenskommelse om huruvida det är en gåva eller ett lån? Har du bevis för att det var en gåva? Leta efter e-post, WhatsApp-meddelanden eller till och med en tweet? Du måste bevisa att det var en gåva om personen tar den till domstol. Ja, de kan ta det till domstolen, vilket kommer att klargöras nedan.

Personen kan ge dig pengar i gåva och senare bestämma att det var ett lån. Så när du får pengar från någon är det viktigt att fråga dem (var diskret) om det är en gåva, ett lån eller något annat. Och du kan behöva ha skärmdumpar eller inspelningar att det var en gåva. Pengargåvor är en en gåva, och givaren har inte rätt att be om att få dem tillbaka. När de väl ges, blir pengarna dina att göra som du vill med dem.

Även om personen senare beslutar att be om det, måste de bevisa att det finns någon överenskommelse om att du ska returnera dem.

När ska man lämna tillbaka en present man fått?

Om gåvan har ett sentimentalt eller monetärt värde är det kanske inget du har lust att lämna tillbaka.

Men det finns fall där du verkligen bör lämna tillbaka en gåva, till exempel bör du lämna tillbaka en förlovningsring om du slår upp förlovningen. Det var en gåva som var baserad på ett löfte om äktenskap. Om du bestämmer dig för att det inte blir något äktenskap bör du lämna tillbaka ringen.

Om gåvan är något som ärvs i släkten hos ditt ex bör du också lämna tillbaka det. Det kan vara allt från linnedukar till farmors gamla halsband.

Vad heter det när någon ger dig något som sedan tar tillbaka det?

Kalla det en gåva förknippat med vissa villkor, manipulerande, muta, eller utpressning. Det finns också det amerikanska uttrycket ”Indian Giver” för att beskriva människor som ger något och ber om det tillbaka. Oavsett vad du kallar det, bör du alltid visa ”goodwill.”

Det finns inget sätt att se en annan persons synvinkel helt. Försök att visa förståelse. Visst kan du hitta någon ursäkt för detta beteende. Ibland skadar du människor utan att veta.

De kommer att dölja sina skadade känslor eftersom de inte vill driva frågan vidare.

Om människor i ditt liv börjar be om sina gåvor tillbaka är det värt att tänka över varför de gör det. Om det är något du kan fixa, ta reda på vad det är. Om de bara är elaka är det kanske ett enkelt sätt att bli av med dem och deras gåvor.

Om de är narcissister behöver du inte vara det. Var försiktig och försök att rädda ditt förhållande. Ibland bör du faktiskt returnera gåvan. Andra gånger är det bättre att behålla den.

I alla fall är det inte värt att förlora en vän över en gåva även om det är en guldtacka!

Kan man ta tillbaka pengar man gett bort?

När du kan bevisa att det var en gåva när du fick den, då nej, den kan inte tas tillbaka. Personen kan vidta rättsliga åtgärder mot dig och hävda att det var ett lån. Men om de inte kan bevisa det, kan de inte använda lagen för att tvinga dig att returnera pengarna.

Det låter lite besvärligt, men när du får en värdefull present, behåll beviset att det var en gåva. Om personen senare bestämmer sig för att ta tillbaka den kan du bevisa att de gav den till dig i gåva. Därför kan de inte be om det tillbaka.

Relaterade inlägg

Vad ska man göra när någon ber om att få tillbaka en present?
Rulla till toppen